Nyomjunk több pénzt

2008.07.04. 16:00

Óriási ötlet jutott az eszembe. Gondok vannak az országban, az embereken fokozódnak a terhek, miközben annyi új termék tölti meg a polcokat a boltokban. Leginkább a műszaki cikkek területén látok olyan dolgokat, amik jól mutatnának nálunk is otthon. A probléma csak az, hogy ezek közül sokra éppen nincs pénzünk. Emellett takarékoskodnunk kell a fűtéskor, nem vehetünk meg annyi élelmiszert a boltban, amennyit akarunk, ráadásul itt van a folyamatos áremelkedés is. Arra gondoltam, hogy nyomtassunk több pénzt, osszuk szét az embereknek, és akkor például senkinek nem okoz majd gondot több és finomabb ételt venni, sőt a napi szükségleteket sem jelent gondot kifizetni. Ráadásul bárki hazavihet magának egy új tévét is, hiszen majd futja rá…

Hát ez voltam én, rakoncátlan kisgyermek koromban, és igazából az zavart, hogy senki nem tudta értelmesen megmagyarázni nekem, hogy miért nincs ez így. Aztán lassan felnőttem, és megismerkedtem a közgazdaságtannal, az infláció fogalmával, a fedezetlen pénzkibocsátással, és lassan rájöttem, hogy ennek így sok értelme nem volna, csupán gazdasági problémákhoz vezetne, és pillanatok alatt összeomlana az ország költségvetése. Ráadásul a megnövekedett kereslet pillanatok alatt helyretenné az árakat, és nem érnénk el semmit. Vannak azonban felnőttek, akik nem akarják megérteni, vagy populizmusból eljátsszák, hogy nem értik meg, hogy ez így nem működik. Na nem így egyenesben pénzt nyomtatnának, hanem egyszerűen levennék az állam részét az árakból. A gyerekkorom óta ismertté vált fogalmat, az áfát.

Szép és jól hangzik, de már odáig jutottunk, hogy Ferenc vezérünknek is középiskolai tanárral kell elmagyaráztatnia a matematika alaptételeit. A helyzet már nevetséges, talán azért idáig nem kellene elmenni. A helyzet nem könnyű. Nem arról van ugyanis szó, hogy jön valaki, és azt mondja, hogy nyomjunk egy évben 300 milliárd forinttal több bankjegyet, hiszen az mégiscsak gyanús volna azoknak, akik elértek a gondolkozás bizonyos szintjére. Bár feltételezhetjük, hogy ennek a megoldásnak is volnának hívei. Igaz, hogy több újságban is lefutottak már hónapok óta azok a számítások, amik megmutatják, hogy az áfa csökkentésének nem sok valóságalapja van, az ellenzék további tételekkel megtámogatva ismét elkezdte erőltetni a témát.

A legveszélyesebb területe pedig ennek most is az, ami a legpopulistább, azaz az élelmiszer. A távhőnek nagy jelentősége nincs, értelme gazdaságtanilag sem nagyon van azon kívül, hogy az ellenzék nyerne vele tuti panelszavazókat. A benzinár csökkenése talán vezetne annyi keresletnövekedéshez, hogy az lényegében ellensúlyozná a kiesett bevételt. Az élelmiszerek áfájából eredő 15%-kos kiesés ellensúlyozására viszont semmilyen lehetőség nincs. Nem fogunk sokszor annyi kenyeret és tejet venni, de állíthatom, hogy a bélszín és libamáj iránti keresletet sem fogja túlzottan bepörgetni a javaslat. Ezen felül rögtön nem is azzal kell számolni, hogy mennyivel lesz kevesebb az áfabevétel a mostani árakkal, hanem azzal, hogy ugyanilyen bruttó ár mellett menyivel kevesebb jut az államnak, és mennyivel több a kereskedőnek. Értelmes gondolkozó ember menten rájön, hogy a piac nem évek, hanem hónapok alatt elnyelné a csökkentést, ahogyan tette is azt a legutóbbi választási kampányfogás gyanánt elsütött csökkenésnél. Jól hangzott, csak akkor lett gyanús a dolog sokaknak, amikor a kisebb árakat keresték a boltban. Rögtön jött az indok: azért nem emelkedett, mert az áfa csökkent. Nem gondolhatjuk, hogy ez másként lenne bármilyen más közgazdaságtani jószág esetében sem. A pillanatnyi fellángolás után jönne a szép valóság, hogy még igazából az inflációs rátában várt hatás sem az igazi.

Szóval kérem szépen, ha már itt tartunk, és akarunk a magyar nemzetnek néhány boldog hónapot adni még az életben, akkor ne köntörfalazzunk itt. Kezdjünk el pénzt nyomtatni. Javaslom, hogy ne szórakozzunk és bonyolítsuk túl a kérdést, hanem minden bankjegy számai elé rakjunk egy „2”-es számot. Az olyan jól mutat, jelentősen megnöveli a pénz értékét, és jól élhet a magyar. A kereskedőket meg majd jól letiltjuk, megalakítjuk az anti-infláció kommandót, és helyben történő kivégzéssel hatástalanítjuk a boltost, aki utána megy áraival a keresletnek. Történelmet fogunk írni azzal, hogy Abszurdisztánban újrafogalmazzuk a közgazdaságtan tankönyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr22553380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.04. 17:04:33

én benne vagyok, csak nem lesz elég nyomtatópatron.

atti 2008.07.04. 17:57:59

A legtöbb országban az élelmiszerek áfája alacsonyabb mint a normál kulcs. Akkor ők a hülyék?

grmindenyssa 2008.07.04. 17:58:42

Én megpróbáltam: bevarrtak...

ÓBAKKER 2008.07.04. 18:08:02

", hogy Ferenc vezérünknek is középiskolai tanárral kell elmagyaráztatnia a matematika alaptételeit"

Aki az MSZP Budapest 1. kerületi szervezetének elnökségi tagja.

Tényleg hiteles ember :)

nemcsak 2008.07.04. 18:36:14

"", hogy Ferenc vezérünknek is középiskolai tanárral kell elmagyaráztatnia a matematika alaptételeit"

Aki az MSZP Budapest 1. kerületi szervezetének elnökségi tagja.

Tényleg hiteles ember :) "

Jah kérem szépen, szóval már a középiskolai matematika igazsága (gyk az 100+x=120 vs 100+x/2=???) is attól függ, hogy az MSZP I. kerületi szervezetének elnökségi tagja adja e elő...

csúnya világ elé nézünk, nagyon csúnya világ elé...

ÓBAKKER 2008.07.04. 18:40:36

nemcsak 2008.07.04. 18:36:14
Mert az egész nem valami választási kampány bohóckodás lett volna mi? Mert ugye hol volt a tanár úr ,amikor GyF a nyugdíjakat védte meg?

Nem a világ a csúny, ilyen a politika.

dontals 2008.07.04. 18:42:28

Normális, a gazdasági fejlődés érdekét szem előtt tartó közgazdászok szerint a fogyasztást terhelő adókat kellene NÖVELNI, miközben a munkát (és egyebeket) terhelő adókat CSÖKKENTENI.

Természetesen legjobb lenne mindkettőt eltörölni, de ez sajna nem megy. Ezt talán az óvodában is megértik, Magyarországon nem nagyon akarózik senkinek sem felfogni.

nemcsak 2008.07.04. 18:44:09

óbakker: ha azt kifogásoltad volna amit most írsz, akkor egyetértenék Veled. De Te konkrétan abba kötöttél bele, hogy aki a mostani alap igazságot mondta (miszerint a csökkentés igenis bevétel kieséssel jár) azért nem volt hiteles, mert az MSZP kerületi szervezetének tagja.

A matematikva viszont nem attól lesz matematika, hogy a nekem szimpatikus vagy kevésbé szimpatikus oldal mondja e. Egyébként ezért szeretem valahol a választási kampányokat, amikor a két oldal egymásra licitál a valódi szakemberek (közgazdászok) meg a fejüket fogják, hogy az egyik nagyobb marhaságot mond, mint a másik. De ezek nem attól lesznek marhaságok, hogy a Feri vagy a Viki mondja őket, hanem attól amit jelentenek...

zeneigéniusz 2008.07.04. 18:49:27

Egyszerre jutott ez az eszünkbe.
De én a több nyomott pénzt nem az embereknek osztanám, hanem az MNB helyében mondjuk svájci frankot vennék, majd ezzel az ország hiteltartozását csökkenteném - egész addig, amig az EUR/FT árfolyam nem menne 240 fölé -> kevesebbet kellene törlesztenünk -> tovább erősödik a forint -> akár az egész adósságunkat ki tudjuk fizetni -> a NÉP is többet kap a végén

Utánaolvastam keynes-i és egyéb más közgazd-i filozofálgatásoknak és igazán ez egy nagy talány még mindig - mármint a pénz, mint értékmérő müködése... hiszen ez nemcsak közgazd., hanem pszichológia, szerencsejáték, maffia (gazdasági értelemben véve) is jelentősen befolyásolja...

A végén csak az derül ki, hogy a pénz nem is fontos, csak mi adunk neki olyan nagy szerepet!

ÓBAKKER 2008.07.04. 18:50:25

nemcsak 2008.07.04. 18:44:09
Igen pont attól nem hiteles ,hogy pártkatona.
Azt mondja és olyan összefüggésben ,ahogy megparancsolják neki.
Selyemmajom szerepét töltötte be Feri vállán.

Kopi3.14 2008.07.04. 18:51:28

Atti, nem az AFA-kulcs mertekevel van a baj, hanem azzal, ha meg akarjuk magyarazni, hogy ha most hirtelen levisszuk, akkor mennyivel jobb lesz, mennyire megno a kereslet, mert leesnek az arak, s ez kompenzalja a kieso bevetelt. Spec nem tudom pontosan milyen AFa tevodik pl egy gyogyszerre, egy kenyerre, de azert vannak termekek, amelyekre siman el tudnek kepzelni alacsonyabb AFA-t. Bar szamomra eleve az AFa egy hulye adonem, mert ezzel duplan adozik midnenki- kiveve a kereskedok, vallalkozok, akik amit befizetnek azt vissza is igenyelhetik, meg egyebkent is a vegfelhasznaloval megfizettetik az egeszet.

Barnabás 2008.07.04. 18:54:03

nemcsak.
Abban igazad van,hogy a matematika igazságának nem kellene a hovatartozástól függenie,de sajnos olyan világot élünk,ahol egyeseknek a 600.000=6.000.000.

nemcsak 2008.07.04. 18:56:00

kopi: a fogyasztási adók is csak ugyanolyanok, mint az összes többi. Megteheted, hogy azt mondod, hogy Te nem kérsz az áfából (vannak ilyen országok, ahol nincs vagy nagyon alacsony), de akkor valami más adót kell felemelned, általában a közvetlenebbeket (pl szja, etc).

A fogyasztási adók viszont azért szoktak sikeresek lenni a magas adóelkerülést felmutató országokban, mert nehéz meglépni előlük.

Tehát! Ha azt mondod, hogy Neked havonta 1000 forint adóbevételre van szükséged az iskolák, kórházak, nyugdíjak, utak etc fentartására (persze, tudom, lopnak is belőle, de mi magyarok csak ezt emlegetjük a többit sosem), akkor eldöntheted, hogy ezt az 1000 forintot milyen struktúrában szeded be. Mondhatod, hogy a francba az áfával, csak szja, meg a cég adók. Mondhatod azt is, hogy Te bizony 0%-os SZJA-t fogsz tartani, de az áfát az egekbe viszed. Egyet nem mondhatsz, hogy nem szeded be a havi 1000-est, legalábbis addig nem mondhatod, amíg nem sikerül racinalizálnod a rendszert, és már 950 forint is elég egy hónapban. Ez a közgazdasági alap, ezt kellene mindenkinek megérteni.

atti 2008.07.04. 19:01:11

A 13. havi nyugdíjra és a cigénysegélyre van pénz, de az élelmiszerek áfájának csökkentésére nincs. Dehát a segélyt nem lehet elvenni, mert miből vennének plazmatv-t és alkoholt?

ÓBAKKER 2008.07.04. 19:02:01

atti vagy 9 milliárd fel nem épült kormánynegyedre

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.07.04. 19:05:17

A nép ilyen politikusokat szavaz meg. Ne csak a politikusokat hibáztasd... ha bármelyik akar valami értelmeset tenni, máris lenépszavazzák meg ilyesmi...
A népet bezzeg senki se meri kritizálni.

zeneigéniusz 2008.07.04. 19:05:51

Én arra vagyok kíváncsi, hogy a fekete/szürke gazdaságot miért nem lehet kifehéríteni?
Miért trükközik pl. az APEH - és emiatt miért kell MINDENKINEK trükköznie? Miért nem kötelező mindenhol számlát elfogadnom, hogy aztán a végén az APEH is ELFOGADJA azt?
Én mint magányember miért nem gyűjtögethetem a benzin/kaja/lakás számlákat, hogy aztán azt a végén felhasználhassam az adóalapm csökkentésére?
Ez lenne a helyes és a logikus.

Ha MINDENKINEK érdekében állna számlát kiállítani/elfogadni, akkor pillanat alatt fehéredne a gazdaság - egész addig maradunk mutyiország szintjén.

nemcsak 2008.07.04. 19:06:35

az a baj, hogy megint megy az oldal függő fröcsögés mindenhol, de senki nem gondol bele abba, amit a cikk írója is közöl.

Valami ára nem csak azért kerül annyiba amennyibe, mert annyit ér, hanem mert annyit hajlandóak fiztni érte az emberek. Márpedig éppen ezért történt meg, hogy az előző áfa csökkentést is hónapokon belül lenyelte a piac, és abból a lánc végén a fogyasztó semmit nem érzett meg. Ha eddig ki tudtál fizetni 100 forintot valamiért, akkor ezután is ki fogod, maximum az adótartam nem 20 hanem 15 forint lesz rajta.

A másik probléma a struktúrális gond. Az élelmiszerek és az energia ára az egész világon folyamatosan növekszik. Nem 3-4%-al ment fel, aztán megállt, hanem még mindig növekedő pályán van. Márpedig, ha Te magyarországon csökkented az élelmiszer és az ü.anyag árát mesterségesen 2%-al, attól a folyamat nem áll meg, a struktúrális gondot nem oldottat meg, csak azt érted el, hogy a következő negyed évben nem fogod megérezni a világpiaci ár emelkedését, majd azt követően ugynaolyan mértékben fogod kapni, ahogy eddig. Akkor persze majd megint lehet csökkenteni az adókat, egészen a 0%-ig, de onnan nem lesz hova csökkenteni, ha az ár megy felfelé. Ez így csak tüneti kezelés. Az már más kérdés, hogy a probléma alapját lehet e orvosolni, de csak azt érdemes, egy negyed évre kár elmismásolni a gondot, hogy utána ugyanúgy a képünkbe robbanjon.

nemcsak 2008.07.04. 19:08:58

zsenigéniusz: és ha mindenki minden számlát felhasználhatna az adóalapja csökkentésére, akkor a végén senki nem fizetne semmilyen adót :)

ÓBAKKER 2008.07.04. 19:11:41

"az a baj, hogy megint megy az oldal függő fröcsögés mindenhol, de senki nem gondol bele abba, amit a cikk írója is közöl. "


6 éve kormányoznak sikertelenül, bocs ha " fröcsögünk"

zeneigéniusz 2008.07.04. 19:15:21

...és még szerencsések vagyunk, mert jó helyen élünk (nincs túl hideg és nincs túl meleg se), kaja és víz van bőven, ha akarná az ország meg tudná termelni most amire szüksége van, közel se vagyunk ahhoz, hogy éhezzünk, háború sincs...

Szerintem nem ez a gond. Nem a kaja és nem az energia ára.

A kérdés az, hogy hogyan akarunk élni.

Sok adót akarunk-e fizetni, hogy aztán legyen sok pazarló állami kiadás, de egy esetlegesen jól működő szociális hálónk, vagy szinte mindent a kapitalista piacra bízunk? Ezt az egyensúlyt kell belőnünk magyar módra.

nemcsak 2008.07.04. 19:16:10

óbakker: az oldalfüggő fröcsögés nem 6 éve megy, hanem 20 éve...

amúgy, még az Antal kormáyn idején született döntés arról, hogy legalább valamennyi közgáz alapot kellene oktatni az általános iskolában, majd kicsit komolyabban a középiskolában (a technika óra helyett például bizots hasznosabb lenne szerintem). Aztán a Horn, majd az Orbány kormány is hatalmas zászlóra tűzte ugyanezt az elhatározást, majd folytatták a szocik is, az összes oktatással kapcsolatos konferencián felmerül a visszatérő igény.

És eközben mit tettek ezek a kormányok az alapvető közgáz oktatás széleskörben való bevezetéséért? Semmit. vagyi SEMMIT! Vajon miért? vajon miért lehet ennyire központi érdek, hogy az életben ne fogd fel, hogy amit egy kampányban a vörösök vagy a narancssárgák mondanak annak a 99%-a közgazdasági utópia, hülyeség, dilettanizmus, populizmus???

Talán csak nem azért, mert ha ezt felfogná az nép az istenadta nép, akkor egyszer egy választási kampányt követően elküldené az összeset krumplit kapálni, és azt mondaná olyan jöjjön, aki megmondja, hogy ez ennyibe kerül, ezért cserébe ennyit kell fizetni, és ezt innen fogjuk előteremteni. Végre felfogná, hogy mindenkinek nem lehet úgy adni, hogy közben senkitől sem veszünk el. És a többi közgazdasági alapot.

zeneigéniusz 2008.07.04. 19:19:41

nemcsak:
dehisz fizettél ÁFÁT, nem?
Ha mindenki számlázgat, akkor az áfa nagyságrendje is jelentősen megnő.
Aki pedig nem tudta az összes jövedelmét elkölteni számlával igazolva (ööö vajon hány ilyen ember lehet ma magyarországon?) az fizeti a klasszikus adót.

csakén 2008.07.04. 19:21:19

A hülye szlovákok meg minden téren adót csökkentettek. Jól rá is csesztek. 8-9%-os gazdasági növekedés, elszabaduló fizetések, még belegondolni is rossz mibe keveredtek.
Bezzeg ha nekik is lett volna egy Ferijük egy középiskolai matektanárral megtámogatva! Most ők is élvezhetnék az 1%-os gazdasági növekedést, no meg az általános elszegényedést.
Na ja, hát nem minden nemzet lehet olyan szerencsés mint mi...

nemcsak 2008.07.04. 19:21:29

zsenigéniusz:

"A kérdés az, hogy hogyan akarunk élni.

Sok adót akarunk-e fizetni, hogy aztán legyen sok pazarló állami kiadás, de egy esetlegesen jól működő szociális hálónk, vagy szinte mindent a kapitalista piacra bízunk? Ezt az egyensúlyt kell belőnünk magyar módra. "


ERRŐL VAN SZÓÓÓ!!!!!!!!!!!

A 20 éves kapitalizmus alatt 1 kérdést még soha nem tett fel az ország önmagának, hogy milyen rendszert szeretnénk.
Kis túlzással, inkább egy olyan rendszert szeretnénk, mint a svéd, ahol mindenki sokat adózik, de cserébe a szociális háló (nem csak a munkanélküliek, meg a segélyezettek, hanem az összes aspektusa, pl a szegényebbek oktatása és ilyesmi) beton kemény, és kivétel nélkül mindenkit elkap?

Vagy szeretnénk inkább egy olyan rendszert, ahol szinte csak a minimumról gondoskodik az állam, és mindenki minden mást megvásárol magának, ahogy azt tudja, és ahogy a pénztárcája engedi, eldöntve, hogy ő most jó orvosra, oktatásra vagy plazmatévére költ e?

De a kettő együtt nem megy. Nem lehet összehozni a svéd jóléti államot azzal, hogy az olaszokhoz hasonló a közteher viselési morál. Ezt sajna a közgazdászok több mint egy évtizede mondják, miközben a politika meg azt súlykolja (mindkét oldal), hogy ne aggódj, mi mindenkinek segítünk, mindehol ottvagyunk, senkit nem hagyunk magára, mi támogatjuk a horgászoktól a bélyeggyűjtőkön át a kosárfonókig az összes ipari ágazatot függetlenül, hogy kell e vagy sem (léteznie vagy támogatást kapnia), miközben persze az adókat a 0% közelébe csökkentjük.

Na ilyen állam 1 fajta létezi, de az 50 év alatt megbukott, és állítólag azt mondtuk, hogy többé nem kérünk belőle.

ÓBAKKER 2008.07.04. 19:21:38

nemcsak
Okoskodsz ,hogy a nép a hülye. Igen? Mert Szlovákiban gondolom mindenkinek alapdiplomája a közgáz. Aha...
Mi a gond? Az ,hogy nincs a kormánynak alapvető gazadaságirányító koncepciója.
Egy cél van ,hogy Orbán ne jöjjön vissza. Ezért beáldozunk mindent.
Okoskodáról még: több irányzat van a közgazdaságon belül is. Az egyik szerint ez a megoldás, a másik szerint az.

komcsi 2008.07.04. 19:24:14

Egyszerűbb!! Nem a megtermelt javakkal van gond, hanem az elosztással. A megélhetési minimum objektív tény. Ez veleszületett joga minden embernek (a gyilkosoknak nem, de ez más kérdés). Az nem kóser, hogy egyesek, akár munka nélkül, hogy tudnak milliárdokat harácsolni. Válasz: azoknak az árán, akik ma tengődnek. Nem a munkateljesítményről beszélek itt, mert az más. Munkából nem gazdagodsz meg. Azonban nincs olyan értékteremtés, amelyért mondjuk 100 milliókat, vagy milliárdokat lehetne akasztani. Magyarázza meg nekem valaki, hogy pl. a spekuláció hol termel értéket. Sehol. Az a lopás törvényesített változata. Ebből adódik, nem több pénzt kell adnunk (abszolute), hanem az elosztáson kellene változtatni.

ÓBAKKER 2008.07.04. 19:27:38

Gyurcsány kiáll és osztja észt. Szép !!!!
2002-ben Szlovákia és Magyarország honnan indult?
És most kinek van eurója? 2002-ben mikorra tették ,hogy bevezetik nálunk? És most?

nemcsak 2008.07.04. 19:29:17

óbakker: az a baj, hogy a közgázon belül 3 komoly irányzat van és nem 2.

1) vörös irányzat
2) narancssárga irányzat
3) akik szerint az első kettő komplett hülye. Na ők több irányt képviselnek, csak sajna az első kettő mellett nem jutnak nagyon szóhoz.

Egyébként szlovákiában legalább a nagypolitika szintjén megválaszolták azt a kérdést, amit zeneigéniusz tett fel, hogy milyen országot szeretnénk. Bizonyos nemzeti minimum kérdésekben egyetértettek a pártok, és nem ez az űber populista hozzáállás ment (gyk az egyik szerint a szegényeknek kell adni a másik szerint tőlük kell elvenni, csak éppen sosem egy azon napon belül ugyanezt a mondatot mindkét féltől meghallgatod úgy, hogy a másikat vádolják azzal, hogy a szegények ellen van).

Szlovákoknál azóta tart a gazdasági fellendülés, mióta sikerült választ találni arra, hogy milyen államot szeretnének, és bizony, kik legyenek inkább a vesztesek (nyugdíjasok, munkanélküliek) és kik a nyertesek (közép osztály). Nem mondom, hogy a szlovákok tökéletesen csinálták, mert kint bizony lehet találkozni olyan nyugdíjakkal, amikhez képest a magyar kisnyugger rózsadombi milliomos, de egy biztos valamit elkezdtek csinálni.

Mivel mindenki nem lehet nyertes, ezért meg kellene mondani, hogy honnan fogunk elvenni egy kicsit. Viszont én a Viktortól és a Feritől is csak azt hallom, hogy a magyar csodában bizony mindenki nyertes lesz, itt kérem szépen még a kőbalta pattintó ipar támogatását is 500%-al lehet emelni, sőt a kormánynak ez egyenesen kötlessége, hisz a kőbalta 20ezer éves magyar találmány. De lehet, hogy azt hallom, hogy a szemét ellenzék meg akarja szüntetni a kőbalta ipart, pedig 50 család megélhetése forog kockán, és a kormány nem hagyhatja, hogy a kőbaltások csődbe menjenek, az a 10 milliárd évente igazán nem sok, aprópénz.

joszip 2008.07.04. 19:33:19

A matematikatanárról jut eszembe, egyszer a rádióban a mi Kovács Lászlónk az EVÁról elmélkedett. Akkoriban még 25% volt az ÁFA és 15% az EVA, ő meg megállapította, hogy ez milyen jó volt a cégeknek, hiszen nyertek 10%-ot. Azt hittem leesek a székről, egyszerűen nem hittem el, hogy az az ember, aki adóügyi biztos az EU-ban, az gyakorlatilag az adózás alapjaival nincs tisztában.

nemcsak 2008.07.04. 19:35:25

óbakker:
"Gyurcsány kiáll és osztja észt. Szép !!!!
2002-ben Szlovákia és Magyarország honnan indult?
És most kinek van eurója? 2002-ben mikorra tették ,hogy bevezetik nálunk? És most?"

Olvasd el ezt a cikket!!!
www.haszon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=806&Itemid=27

Nagyon hasznos lesz! az a baj, hogy a szlovák példából is csak a nekünk tetszőt szeretnénk, a nekünk nem tetszőre meg rögtön népszavazást írunk ki vagy sajtótájékoztatót tartunk, hogy az ellenzék éppen tönkreteszi az országot.

Sokat segít, ha az ember kicsit messzebbre lát a szekértáboroknál.

Egyenlítő 2008.07.04. 19:38:46

csakén:

Mi is történt azzal a szlovák kormánnyal az előző választáson, amelyik végrehajtotta a reformokat?

Ahhoz, hogy valamilyen gazdaságpolitikai változtatás eredménye kiderüljön, legalább 2 év kell. Ennyi ideje a politikusoknak nincs erre, csak az államférfiaknak.

Egyenlítő 2008.07.04. 19:43:04

nemcsak:

"A 20 éves kapitalizmus alatt 1 kérdést még soha nem tett fel az ország önmagának, hogy milyen rendszert szeretnénk."

Dehogynem. Például a 2006-os választás előtt hárommillió embert kérdeztek meg, és mindegyik kevesebbet akart fizetni és többet kapni.

nemcsak 2008.07.04. 19:43:33

laja: ez így ilyen formában hülyeség, de az EVA bizonyos szempontból tényleg furcsa adónem.

Az index.hu is foglalkozott vele, hogy a 100ezer forint megbízási díjra jön 20% áfa. De az EVA-s vállalat az összes adó befizetése után nem 100, hanem kb 101ezer forintot visz haza (valamivel több, mint 1%al többet) annál, mint a nem evás. Erről lehet olvasni rengeteg adó szakértői véleményt is, akik szerint a rendszer visszás, és elsősorban csak a szürke gazdaság (színlelt megbízási szerződések) irányába viszi az országot, mivel a bérjövedelemhez képest például klasszisokkal előnyösebb.

ÓBAKKER 2008.07.04. 19:44:17

Egyenlítő 2008.07.04. 19:43:04
Vagy kritikát mondtak Feriről ,nem idézném Horn Gábor szavait!

nemcsak 2008.07.04. 19:45:20

egyenlítő: az a baj, hogy erre a politikusok nem úgy reagáltak, hogy bocs emberek, de ez nem megy, hanem úgy, hogy persze, dörzsöljétek meg a szavazó urnát, és miközben 18. havi nyudíjat is osztunk bevezetjük a negatív adót, amikor mindenki minden bevételére még 10%-ot kap az államtól.

Madnezz 2008.07.04. 19:48:02

Az ÁFA lenne az ideális adó a szegényebbek részére, mert aki kevesebbet fogyaszt, annak az adó is kevesebb.
Pl. mikor 25%-ról 20-ra csökkentették, a jónép azt látta, hogy az akciós DVD lejátszót 800 Ft-al olcsóbbért kapja és ennek örült. Arra nem gondolt, hogy gazdagék meg a plazmatévét 20.000-el veszik meg kevesebbért és az a pénz nagyobb hiány a közösből, mint amennyit ő nyert. Ugye a közösből van a hadsereg, rendőrség, iskolák, országgyűlés stb.
Inkább az ÁFA lenne magasabb és a szja csökkenne.
Már a szoci csökkentés sem tetszet, bár hatásosabb volt, mintha vörösre festették volna a Dunát! :D

Egyenlítő 2008.07.04. 19:49:34

komcsi:

"Az nem kóser, hogy egyesek, akár munka nélkül, hogy tudnak milliárdokat harácsolni. Válasz: azoknak az árán, akik ma tengődnek."

És ezután mi történik ezekkel a milliárdokkal? Elégetik? Mert ha nem, akkor visszakerülnek a körforgásba.

A kapitalista sem tud tíz vacsorát megenni, mondta Marx. Ebben igaza volt. Ellenben 9 vacsora árát visszaforgatja a termelésbe.

joszip 2008.07.04. 19:52:47

nemcsak: igen, de persze ma már nincs így, az eva ma már magasabb. Azonban a Laca-interjú idején ez úgy nézett ki, ahogy írtam, de azért egyáltalán nem volt 10% haszon, hanem csak 5% körül. Merthogy az EVA a bruttó bevételre vonatkozik, az ÁFA meg a nettóra. Csak a gondolkodásra képtelen síkhülye vonja ki egyikből a másikat, és örül meg neki, hogy hű de jó, 10% jött ki. KL képes volt erre.

nemcsak 2008.07.04. 19:52:51

egyenlítő: az a baj, hogy szét kellene választani a fejekben azt, hogy a jómód nem feltétlen egyenlő a lopással.

Magyarország ilyen szempontból kommunistább ma, mint bármikor volt (a jobboldal szavazói is), hisz az ember mást sem hall egyfolytában jobbról balról, hogy mik ezek a nagy vagyon künönbségek, egyenlőséget kell csinálni.

ÓBAKKER 2008.07.04. 19:52:57

Viktor nem a luxus cikkek áfájáról beszélt, hanem arról, hogy az egyes élelmiszerek áfáját 5 százalékra mérsékelné .

nemcsak 2008.07.04. 19:58:35

óbakker: és ettől a kenyér olcsóbb lesz? vagy a kenyér marad ugyanannyi, csak a 20 forint árcsökkenésből 2 elmegy a péknél, 5 a fuvarosnál, 4-et lenyel a pékség tulajdonosa... és mivel a környező országokban nő a kenyér ára, meg a világpiacon is a gabona az energia a benzin, etc... ezért aztán jövőre a kenyér ára megint nő.

vagy szerinted mi történik?

Bali1 2008.07.04. 20:04:13

Alapvetően jó első koncepciónak a dolgok tisztázása,milyen rendszert is szeretnénk...meg ugye,hogy hány hónap is van egy évben,lehet ehhez is csak Ferencnek van szüksége külső segítségre..én 12 ről tudok,hol van a 13. és a 14. hónap a naptárban?
Mert nyugdíjban van,fizetésben is...jé még is kevésnek bizonyul egyes ember társaink számára.Meg a segély,ettől megyek a falnak....francokat.Elmegy dolgozni,azért meg kap munkabért.Aki nem dolgozik ne is egyék.Drasztikus,de inkább ezt mint az osztogtást.
A másik.ÁFA ne csökkenjen már,miért is kéne neki?
Az egyetlen adónem amit a leg nehezebb kikerülni,és ez így helyes.A másik helyes lépés lenne ha ezt be tudnák osztani ott fent akik tervezik a költségvetést.Ha kevesebb a befolyó összeg,költsön kevesebb pénzt az állam.Mert hitelből bárki ki tudja pótolni,bármennyit el tud költeni...ja,hogy bedől,kit érdekel hisz titkosítva van:(5 évre minimum.
Ugye,mert ezt is megcsináltátok.
Növelni kéne a fogyasztást,azzal lehetne,ha az SZJA 0%-ra módosulna,mellesleg ez igazságos is lenne.
És mint magunkat ismerjük-nagy többség-,ha 1000 ft tal többet keres,legalább 3000 re többre tervez.
És mindennek a kulcsa ez.A fogyasztás növekedése.

komcsi 2008.07.04. 20:05:44

Egyenlítő: A 9 vacsorát ugyan visszaforgathatja a gazdaságba (bár nem ez a tapasztalat), de azt nem jóindulatból teszi, hanem azért, hogy minél többet profitálhasson. A tény ettől még tény. Az ő jómódjukat az effektív munkát végzők termelik meg. Másrészt az arányok sem kicsik. Gyors kalkulációval is igaz, hogy csak Magyarországon, csak az első 100 leggazdagabb is képes lenne az éves költségvetés szociális kiadásait fedezni, de ne ezt fedezzék, hanem az adósságszolgálatot , s még ekkor is szép summájuk maradna. Ha belegondolunk az eladósodottság sem a műhelyben dolgozó munkáson múlott, hanem azokon a vezetőkön, akik egyébként szép summát akasztottak a rendszerváltozáson. Ideje már azt mondani, hogy változás árát fizessék azok, akik ebből profitáltak és ne azok, akik majdnem elvéreztek.

zeneigéniusz 2008.07.04. 20:09:26

Én a következőt gondolom:
- mindenki ugyanannyi kötelező eü és nyugdíj járulékot fizessen jövedelemtől függetlenül
- bevételek/jövedelmek után egységesen legyen egy SZJA szerűségű befizetendő adó (mondjuk 20%)
- minden jogosan kibocsátott számlát az apehnak el kell fogadnia - és ez az adóalapot csökkenti
- ha valaki nem tudja egy éven belül a jövedelmét számlával elkölteni az adózik a maradék után (mondjuk 20%)

Szerintem teljesen más a gazdasági helyzet, ha mindenki gyűjtögetné - mert kevesebb lenne a szabadon fennmaradó/vásárolható számla. (Ezért működik nagyon jól még mindig most a feketegazdaság, hiszen sokan vannak akik nem tudják a JOG költségüket elszámolni, tehát eladják annak, akinek erre van szüksége. Ha pedig vki több számlát bocsátott ki, mint amennyi bevétele volt, az elég hamar kiderül.)

A jelenlegi 60-70%-os adózásos bérelvonás tarthatatlan, visszafogja a gazdaságot, senki nem akar adózni és emiatt is kevesebb az állami bevétel.

Persze jó lenne ezt lemodellezni vmi SIMS játékkal, hogy mennyivel változna az állam bevétele (nőne/csökkenne) mennyi maradna a zsebekben és mennyire pörögne fel vagy állna le a gazdaság hosszú/rövid távon.

Aki játszott már pl. SimCityvel (a mi politikusaink nem játszottak) az tudja, hogy az adókat növelve csak nagyon rövid távon lehet gazdasági sikereket elérni, pár éven belül a nép lázad és minden fordítva sül el.

nemcsak 2008.07.04. 20:14:49

zenei: egy kérdésem van:

Én a következőt gondolom:
- mindenki ugyanannyi kötelező eü és nyugdíj járulékot fizessen jövedelemtől függetlenül
- bevételek/jövedelmek után egységesen legyen egy SZJA szerűségű befizetendő adó (mondjuk 20%)

Ezzel idáig tökre egyetértek.

- minden jogosan kibocsátott számlát az apehnak el kell fogadnia - és ez az adóalapot csökkenti
- ha valaki nem tudja egy éven belül a jövedelmét számlával elkölteni az adózik a maradék után (mondjuk 20%)

Miből fog az állam bármit is üzemeltetni legyen az akár 1db mentőautó, ha mindenki a teljes jövedelmét számlával leigazolja, hogy elköltötte. Márpedig csak az áfából annyi nem fog befolyni, akkor az áfát az egekbe kell emelni, márpedig ennek csak az lesz az eredménye, hogy gyakorlatilag megindul a bevásárló turizmus, midnent amit csomagtartóban lehet hozni azt hozni is fognak, szükrül majd feketedik a gazdaság. Ezt az utóbbi kettőt felejtsd már el kérlek! :)

zeneigéniusz 2008.07.04. 20:25:11

nemcsak:
Ha elköltötte a teljes jövedelmét, akkor pl. 100 forint után ugye kifizetett 80 forintot valakinek, aki megint befizeti annak a 20%-át, tehát piszok gyorsan 100 forintból 50 forint az állam zsebébe vándorol...
Aki most tud számlával ügyeskedni (főleg cégek) azok eddig is lenullázták magukat év végére. Magánszemélyek nem adóznak, mert minimálbéren vannak, soroljam? Különösebb változás nincs - viszont sokkal követhetőbbé válnak a folyamatok, a gazdaság viszonyok rendeződnek és talán felpörög a gazdaság, mert mindenki igyekszik elkölteni a pénzét.

Vérnűsző Barom 2008.07.04. 20:25:26

Szerintem teljes vagyonelkobzással rúgjuk ki mindegyik politikai főokost a rákba, szüntessük meg annak lehetőségét, hogy demokratikus választások égisze alatt mindenféle pártfunkci kerülhessen a hatalomba, és ha ezek után találunk olyan mókust, aki mégis oda akar kerülni, akkor azt ültessük le a SimCity elé, és nőzzük meg, mire jut mondjuk nyolc óra alatt vele? Ha simán lenyom egy átlag iskolást, akkor mehet a parlamentbe, érdeklődve figyeljük, mi a rákot csinál. Oszt ha kiejt a száján bármit, ami a politikával kapcsolatos, akkor mehet is a levesbe. Vagyonelkobzás, rugdosás, stb.
Úgy bárki, aki játszott SimCityvel, találkozott benne olyan funkcióval, ami a hatalmi szóval fegyelmezett pártra, az által politikailag vezetett gazdaságra utal?
)most látom csak, hogy Zene megelőzött az ötlet egy részével. Úgy tűnik, másban is felmerül ilyesmi...)

Zappa 2008.07.04. 20:42:44

Értem!
A piros Suzukit átfestjük narancssárgára, a Kis Csöppséget ültetjük a volánhoz és akkor kevesebb benzinnel, gyorsabban, messzebbre jutunk.
Persze a 10 millió utasból csak a haverokat tartjuk meg, a többiek jöjjenek gyalog.
Fityesz matematika.

Perillustris 2008.07.04. 21:04:26

"Inkább az ÁFA lenne magasabb és az SZJA csökkenne."

Pont.

Szifon 2008.07.04. 23:39:52

Az a baj az AFA novelesevel, hogy mar nincsenek hatarok, es mindenki oda megy vasarolni ahol a termek olcsobb. Pl: ha a kenyer, az AFA novelese utan olcsobb lenne Szlovakiaban, akkor az ember aki a hatar mellett lakik, atbiciklizne es onnan hozna! Nyilvan nem mindenki, de sokan. En mondjuk egy ertelmesnek tuno megoldast latok az egesz bonyolult problemara: az energia arakat kellene csokkenteni! Hogyan ? Epiteni kell egy masodik atomeromuvet es az energia arat lejjebb vinni!Nem a lakossagi felhasznalasra gondolok! Persze ennek sok hatul utoje lenne (pl: kornyezeti foleg..) , de mondjuk 40-50 evre kicsit segitene rajtunk. Nem kene annyi olajat behozni, illetve csokkenteni lehetne a vallalatok energiara forditott koltsegeit. Ezentul temerdek mennysegu (nyilvan ahol erdemes) szelturbinat kell felepiteni. A korhazaknak, iskolaknak az energia nagyon olcso lenne, vagy legalabb is sokkal olcsobban kapnak az aramot az allamtol igy nem is kene nekik annyi tamogatas sem,amit az allam fizet! De sorolhatnank itt meg: BKV, MAV, Allami intezmenyek stb. Ha mondjuk az energia, hatekony felhasznalasara gondolok akkor nem biztos h ez ilyen formaban jo lenne, de mas elgondolasban megis csak az allami beveteleket novelne. Illetve esetleg el lehetne kezdeni kifizetni a plussz arammal az allamadossagot, mert elobb utobb azt is ki kell majd! Tehat ebbol a helyzetbol csak az energia tobblet vezethetne ki mert ezeken a koltsegeken amik a koltsegvetesben sokesetben felmerulnek nemigen tud az allam aparatus faragni (vagy nem is akar) . Vagyis a koltsegvetesi minuszt(okat) valamilyen szinten ezekkel a plusz energiatermelo egysegekkel (atomenergia, szelenergia..) is csokkenteni lehetne.

csakén 2008.07.06. 10:53:48

Egyenlítő!

"csakén:

Mi is történt azzal a szlovák kormánnyal az előző választáson, amelyik végrehajtotta a reformokat?

Ahhoz, hogy valamilyen gazdaságpolitikai változtatás eredménye kiderüljön, legalább 2 év kell. Ennyi ideje a politikusoknak nincs erre, csak az államférfiaknak."

Na látod itt kezdődik a baj.
Ebben az országban senki nem azt nézi (polgár, politikus), hogy mi lenne jó az országnak akár csak hosszú távon is, hanem azt, hogy MOST mi lenne jó nekem. Aztán, hogy hosszabb távon meg beledöglik az ország, az meg ugye kit érdekel? A lényeg, hogy MA egy ezressel több legyen a pénztárcámban. Az meg, hogy holnapután ez milyen nyomort hoz ránk le van szarva...

sertésmájkrém 2008.07.08. 14:20:35

Ferenc barátodnak nem okoz gondot 13. havi nyugdíjat osztani, valamint a nem aktív réteget úri módon tartani brutális adókból és hitelekből.
Amit kinek kell(ene) majd kifizetnie, kedves hátulgombolós barátom?
Mellesleg nyomni a demagógiát mindenről, csak a lényegről nem beszélni.

Kapsz ezért vmi juttatást vagy tényleg ennyire hülye vagy?

movhu 2008.07.08. 14:27:46

Ha figylemesen olvasol, akkor látod, hogy a mostani kormány áfaredukálásával sem értek egyet, sőt nagyon sok intzékedésével. Alapvetően semmi olyannal, ami ebben a helyzetben több juttatást és kevesebb elvonást ígér.
Számomra csak az lehet hiteles ebben a helyzetben, aki arról ebszél, hogy miként farag le az állam kiadásaiból, és miként von be több embert az adózó rétegbe. Jelen pillnanatban nincs értelmes koncepciója senkinek, csak ígérgetés van.

TBone 2008.07.08. 14:35:50

Talan meg a vagyon alapu ado lehetne egy jo alternativa. A beveteleket meg csak-csak el lehet tuntetni, de a 100millos villat mar nem. Amba ebben az orszagban eleg kreativak a nepek, ezt is megkerulnek valahogy...

movhu 2008.07.08. 14:40:15

Bármilyen furcsa az ötlet, de itt is felvetették többen, hogy áfát emelni kellene. Például olyan javak esetében, amit nem hozhatok be külföldről, pl. az áram, gáz, stb. Közben meg csökkenteni például az SZJA-t.
A családi pótlékról ugyanez a véleményem. Adjanak sokkal kevesebbet, és a gyereknek ingyen legyen a tankönyv, étkezés az iskolában, stb. Többe egy forinttal sem kerül, csak hát a felhasználás...megszűnne a megélhetési gyerekvállalás.
Ezek persze csak kósza, és nem is feltétlenül jó ötletek. A lényeg, hogy több jövedelmet kell bevonni az adózás alá, és minél kevesebbet visszadni forintálisan az embereknek. Ha lehetne, a segélyt is utalványba fizetném, amivel csak a ételt lehet venni, meg számlát befizetni.

zeneigéniusz 2008.07.10. 14:00:50

Nyomjunk több pénzt, abból vegyünk sok svájci frankot/Eurót/Dollárt és törlessze az állam hiteleket, amíg a forint nem megy gyengül 250 Ft/EUR szintre. Ennyire egyszerű.
Nem csak a kamatemelés/csökkentés lehet a válasz a forint erősödésére/gyengülésére!
Ki kellene használni a jelenlegi helyzetet, de a nagyokosok inkább hagyják tönkremenni az exportot, pedig tudjuk, hogy az ország ebből él!
süti beállítások módosítása