Hamisítsunk parkolófotót

2008.07.02. 16:00

A Blikk kezdte, de gyakorlatilag mára mindenki szájára vette, hogy Budapesten visszaélések történtek a parkolóőrök körében. Azt majdnem csak zárójeles megjegyzésként lehet megemlíteni, hogy a Homáron számtalan történet megjelent már erről...Most az látszik kirajzolódni, hogy nem csak zsebbe fizetésről van szó, hanem arról is, hogy adott képeket újradátumoztak, majd azt használták fel bizonyíték gyanánt hetekkel később, hogy egy nem létező jegynélküli parkolást hitelesítsenek, ami alapján a társaság ki is szabta a büntetést. Sajnos hiába a korább figyelemfelhívás, a bíróságok nem tudni, hogy elfogadják-e azt a tényt, hogy ezek a fényképek tetszőlegesen manipulálhatók. Lássuk mennyire könnyen. Az itt leírt módszer nem nagy szám, ráadásul kizárólag ingyenes szoftvereket használtam annak bemutatására, hogy mennyi kijátszani akár olyanokat is, akik némileg még értenek is a szakmához. A lenti programok kezelése könnyen megtanulható, rövid gyakorlás után bárki használhatja. A Blikk ugyan csak arról beszélt, hogy mennyi idő alatt lehet új dátumot varázsolni a képre, ám amint látható, akár a kép belső időbélyegét is gyorsan átírhatjuk.

Itt látható a kész végeredmény, amin látható, hogy az autó bő másfél hónap múlva parkol valahol, szerencsére itt nem tilosban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A dátum a képre a GIMP nevű ingyenes grafikus szoftverrel lett rárakva, ami tetszőleges betűtípussal, színnel, és mérettel képes szöveget írni a képre. Átlag bíróságnak ez is megteszi, de még egy hibát azért javítsunk ki, méghozzá azt, hogy a kép tulajdonságait előhívva jobb oldali egérgombbal, ne a következőt lássuk.

Igen, sajnos ott van az, hogy mikor készült eredetileg a kép, és az is, hogy GIMP-el megmanipuláltuk. Azért szívesen vennénk, ha a bíróság azt az alapvető tényt megpróbálná ellenőrizni, hogy a képek nem estek-e át utófeldolgozáson. Bár, amint látjuk a következő képen, ez csupán még egy lépést követel meg a készítőtől.

 

 

 

Irány a Google, gyorsan keressünk valami bináris fileszerkesztőt. Egy ilyen program alkalmas arra, hogy tetszőleges típusú file bármelyik részletét kézzel kijavítsuk, miközben az összes többi adat érintetlen marad. Első találatok között ismét egy ingyenes program, a HHD Software ingyenes Hex Editor-a. Ezzel gyorsan megkeressük a fileban a dátumokat, és nagyjából szövegszerkesztőszerűen átírjuk őket, illetve módosítjuk az eredeti változatra a létrehozót, és íme.

 

 

A művelet, ha már a programok telepítve vannak, nagyjából 4-5 percet vesz igényben egy kép esetén. Kicsit probléma lehet, ha eredetileg is volt dátum a képen, ekkor azt le kell szedni. Ezen a képen eredetileg nem volt, így most a GIMP-el rárakottat szedtem le (célszerűen esetleg két géppel fotózni, hogy ezzel ne kelljen szórakozni, vagy önszorgalomból az összes képet manipulálva ellátni dátummal). Az eset itt jól jött ki, mert a dátum könnyen retusálható helyen van, kb. 1-2 perc alatt volt eltüntethető. Íme az eredmény. Garantálható, hogy az eredeti  képen sem vehető észre a retusálás nyoma.

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adott esetben jöhet oda a következő dátum. Órabérnek nem rossz, és csak minden második nap kell dolgozni a parkolókban. A többi napon lehet képeket gyártani, mert ez nálunk már csak így működik. Ehhez pedig a mai világban már csak erős amatőrnek kell lenni, messze nem profinak. Ráadásképpen teljesen ingyenes szoftverekkel, hogy ez se terhelje a lelkiismeretét annak, aki éppen rólunk gyárt hamis képeket. Az olyan pofonegyszerű megoldásokról ne is beszéljünk, hogy tetszőleges dátumra állítható a fényképezőgép órája, amitől az egész leírt hadművelet feleslegessé válik. Reméljük a bíróságok a tények ismeretében lelkiismeretesen veszik figyelembe ezeket a "bizonyítékokat".

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr33549731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcdougles 2008.07.02. 16:58:19

Ha kapsz egy bírságot, csinálj magadról egy képet a kocsid mellett, úgy hogy a dátumot visszaállítod a fényképeződön. Aztán a bíróságon meg egymásmellé teszik a két bizonyítékot és találgathatnak melyik a hamis :)

georg 48 2008.07.02. 17:09:29

Ezeknek a mocsok park. cégek főnökeinek az az egy mázlijuk, hogy nem Kínában élnek. Már réges régen nyilvánosan kivégezték volna ezeket a szemeteket. A legnagyobb disznóság az, hogy éveken keresztül hiába volt a felháborodás a közvélemény részéről, süket fülekre talált. Az az érzésem, azért kezdték most komolyabban piszkálni a dolgot, mert mostanra eltüntek az igazi nagy halak. Egy-két szerencsétlen fasz fogja elvinni a balhét!

Chin 2008.07.02. 17:10:28

Múltkor úgy akartak megbüntetni hogy érvényes parkolójegyem volt. 11:55-ig volt érvényes a jegyem, és 11:40-kor értem a kocsimhoz. Addigra rajta volt a büntetés, amin az állt, hogy 11:22-ig érvényes a jegyem.

Nem fizettem be, hanem bementem (az így elvesztett délelőttel többet buktam, mintha befizettem volna a 3ezret, erre játszanak egyébként), és megmutatták a képeket. Két kép az autómról, aztán egy 3. kép, amin látszik is a jegy nagyon közeli felvételen, de az egy másik autóról készült.

Mondom ez nem az én autóm. Ügyintézőnő: ennek az autónak kell lennie, mert a 3 kép egy sorozatban van :)

Beküldtem a központi irodájukba az érvényes jegyemet a bünticetlivel együtt tértivevényesen (700 ft volt), azóta csend van. Gondolom majd 2-3 év múlva kapok egy párszázezres számlát.

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.02. 17:13:26

De addig még 7szer is lenyúzzák a bőrünk a mocskos maszopos-fityiszes zsidók, ne félj.

plb 2008.07.02. 17:37:42

Én úgy tudom, hogy az egyik parkoló cég fôembere kínai állampolgárként, kínai diplomata útlevéllel szaladgál Budapesten.

robisz 2008.07.02. 17:48:38

mcdougles: Már miért lenne valamelyik hamis? Azzal csak azt bizonyítanád hogy kétszer is ott álltál :))

Káposztakukac 2008.07.02. 18:04:55

ma képes volt a kedves centrum parkoló kft. ugyanazzal a kocsival ugyanazon a helyen kétszer megbírságolni. Hmmm....

Józan paraszt (törölt) 2008.07.02. 18:06:58

Ember, mi a szarnak manipulálni a képet???

5-10 percet előreállítod a digitális gép óráját és kész a manipulált fotó.

Reggie 2008.07.02. 18:08:35

A manipulalt keppel meg elkel menni az elso Mediamarkt-ba ahol lehet normal elohivott kepet keszitettni barmilyen digitalis kepbol. A birosagon meg aszondani h regi analog geppel keszult a negativ mar nincs meg.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.02. 18:55:51

Azért ez leginkább csak a kis felbontású, gyenge minőségű, veszteségesen tömörített képekre igaz.
Jobb minőségű fotóknál könnyebben felismerhető az ilyen amatőr manipulációt.

alfa 2008.07.02. 19:16:25

... és a parkololócégek ugyebár 14Mp-es dslr-er járják az utcát és RAW-ba fotóznak.
Egyébként meg minél jobb minöségü az eredeti fotó, annál könnyebb manupulálni. Hányszor szivtam már azzal, hogy ocska kompkat jpg-n kellett ugy retusálni (nem dátumot, cicit)hogy hiteles maradjon.

Én egyébként a biroság helyében csak akkor fogadnék el digitális képet bizonyitéknak, ha azt egy zárt rendszerü, központilag hitelesitett egyedi géppel csinálták, amibe a parkolóör nem tud belenyulni (pl nem tudja 2 gombgyomással átállitani az időt)
Mivel ilyen gép nincs, ennélfogva nincs olyan digitális fotó (meg filmes se) amit ilyen parkolós szitukban 100%-ban hitelesnek el lehet fogadni.

Ofélia . 2008.07.02. 19:55:58

EEmberek már Hofi is megmondta.

Kettőt bele, kettőt a levegőbe és az ügyész majd eldönti, ho melyik volt a figyelmeztető lövés.

Reggie 2008.07.02. 20:11:28

ofélia 2008.07.02. 19:55:58

Hat, azt konnyu eldonteni.

Kangörény 2008.07.02. 20:17:41

Centrum parkoló egy helyben álló autóra két büntető cetlit rakott (ugyanaz az ellenőr). Az autó mozdulatlanul állt egy helyben, de a két cetlin két különböző utcanév szerepelt. (Nem sarkon parkolt az autó.)Centrumot felhívtam, hogy most mi van? Válasz: a fénykép alapján nem tudják megállapítani, hol állt az autó. Mondom, akkor honnan tudják, hogy egyáltalán parkoló övezetben állt az autó? Erre nem válaszoltak.
Írtam egy levelet, amiben nem ismertem el a második, hamis címet tartalmazó büntetést, azzal kiegészítve, ha nem válaszolnak a kivizsgálás számomra kedvező eredményéről, büntető feljelentést teszek közokirat hamisításért. Ennek már két hónapja, holnap felhívom őket, ha leráznak megyek a rendőrségre.

megintacsajok 2008.07.02. 20:41:20

hallo, de most komolyan ..
fotózol egyet győrben, egyet szegeden, egyet meg kiskipböfögő alsói vasútállomáson, szépen mindegyiken ugyanazt a dátumot, időt beállítod, aztán viszed a bíróságra. Aztán ha az övöké bizonyíték, akkor a tiés is az. Ha meg a tiéd nem az, akkor az övék már miért lenne az ... :)

ember 2008.07.02. 21:00:51

Meg ettől függetlenül a bíróság úgysem szarakodik avval, hogy megnézze "hiteles-e" a kép. Hát hiszen oda van írva a dátum.
Eljön még az idő, amikor a rendszámot meg a kocsi színét is "kijavítják". Aztán meg megrendelésre lehet kérni tetszőleges kocsiról tetszőleges helyen és időben készített képet. Vicc az egész.

MÜSZI 2008.07.02. 22:02:26

arra irjanak már ki népszavazást,hogy ne kelljen parkoló dijat fizetni,ne a román cigányok kettős állampolgárságára ,magyar utlevél igényére!

Yeto 2008.07.02. 23:00:27

Lehet itthon is választani kéne a bírókat négyévente, nem egy életre bebetonozni hogy aztán önmagukat ellenőrizzék, kéz kezet mos alapon.

belekotty 2008.07.02. 23:50:35

A biróságok egy vicc. Én vesztettem el pert mert szinlelet szerződést akartam megsemmisiteni. A biróság megidézte az ügyvédet tanúnak aki a szinlelt szerződét készitette, majd miután az ügyvéd aszonta az nem volt szinlelt, elfogadta az ügyvédet pártatlan tanúnak, aki ha az ellenkezőjét állittya, akkor az engedélyével jáccik. Ez a magyar igazságszolgáltatás.

Bölcs 2008.07.03. 00:02:32

Minek manipulálni a képet, ha csomagot találsz a kocsidon mert kifutottál az időből. Megvárod még jön valaki akinek még nem járt le a jegye és elkéred. Aztán berakod előre, ugyanoda ahol a lejárt szelvény volt és lefotózod. Csinálsz több fotót is a kocsiról és műszerfalról. Aztán beviszed nekik, hogy miért és csalással vádolod őket. Nekik kell bizonyítani, hogy az ő fotójuk az eredeti és nem a tiéd.

alfa 2008.07.03. 00:05:40

egyébként meg nem is parkol a fenti képen piros autó
kepfeltoltes.hu/080702/Cityblog1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

és ezeket a képeket elfogja bárki is bizonyitéknak.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.07.03. 00:17:02

Kangörény: a cédula nem közokirat. Azon viszont el lehet gondolkodni, hogy az ablaktörlőd alá tenni (hozzáérni a kocsidhoz a hozzájárulásod nélkül) egy ilyen zacsit nem birtokháborítás-e, valamint azzal, hogy eltakarja a kilátást az autódból, nem okoz-e szándékosan balesetveszélyt a parkolóőr. :))))

ember: a bíróságon az ellenfél bizonyítékait szét lehet szedni, a bíró meg vagy figyelembe veszi, vagy nem.

Sajnos nem jutott lehetőségem pereskedni a parkolócégekkel, mert megszűntek a pereim az első tárgyalás előtt.
Pedig lett volna néhány ötletem.

charlie 2008.07.03. 05:57:15

Nem kell ehhez négy-5 kép, van olyan program, amivel tömegesen lehet EXIF infokat modositani, akár ugy, hogy pl. átdátumozza ugy, hogy az eredetihez hozzáad X időt. Igy sokszáz kép megvan pillanatok alatt.

pipas 2008.07.03. 07:14:33

Aki azt mondta, hogy hiteles fotó nem létezik, az téved. Az a fotó hiteles, amit hitelesített fényképezőgéppel csinálnak. Vagy mondjuk közjegyző hitelesíti. Ha van hiteles hídmérleg meg hiteles térkép, akkor miért ne lenne hiteles fénykép?

vicious weasel 2008.07.03. 07:33:16

Létezik hiteles digitális fotó:
web.canon.jp/imaging/osk/osk-e3/verifies/index.html

demizson bobby 2008.07.03. 07:50:30

Twodotzero · webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.07.03. 00:17:02
Fizetés nélkül parkolni, na az a birtokháborítás.

SereG 2008.07.03. 08:00:27

Egyebirant nyomj totalcommanderen egy jpg-re f3-at. A file kodjanak legelejen olvashatoan rogzitve van a buheralo program, v. a fentiekben is emlitett hitelesitett gep neve, a tomoritesi eljaras, egyebek. Buheralt kep eseten mondjuk erosen gyanus, ha photoshopra, gimpre, akarmire utalo bejegyzes van, vagy epp nincs bejegyzes (kvazi eltunik a hitelesitett gepre vonatkozo adat). De szamos mas dologbol kideritheto, hogy kamurol van-e szo, avagy sem. Egyszeruen rohadtfelesleges dologrol osztjuk az eszt, ugyerzem... :)

EÖ (törölt) 2008.07.03. 08:28:51

Kangörény 2008.07.02. 20:17:41

szerintem azon melegében fel kellett volna jelenteni őket
ne habozz!!!!

EÖ (törölt) 2008.07.03. 08:33:04

nem egyszerűbb elmenni valami jellegzetes vidéki szinhelyre és visszaállított kameradátummal csinálni egy sorozat képet lehetőleg úgy hogy a haverok is látszódjanak (még jobb ha a havernál is van fényképező) ...
aztán a bíróság mérlegel

Walaki 2008.07.03. 08:39:22

Vazz... kell nektek tippeket adni!!!!

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.03. 09:06:31

georg 48 2008.07.02. 17:09:29
Ugye azt azért nem szeretnéd állítani, hogy Kína a világ legkevésbé korrupt országa?? Ott is csak azt találják meg az ellenőrzésekkor, aki vkinek nagyon útban van, vagy túl önjáró kezd lenni. Max. a büntetések kicsit durvábbak... de korrupció bizony ott is van...

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2008.07.03. 09:38:19

SereG, az az exif. azt is remekül lehet szerkeszteni, azt írsz bele, amit nem szégyellsz.

movhu 2008.07.03. 09:42:52

SereG 2008.07.03. 08:00:27
Ha figyeltél volna, pont azt írtam le, hogy miként lehet átírni az EREDETI fileban bármit. A fenti képbe a GIMP oda írja be magát, ahová pl. a Photoshop is. Ezt szerkesztés után simán visszaírom az eredetire, ahogyan a fenti ábrán is látszik. Visszaírtam a Panasonic gépem által belegenarált Ver1.0 adatot, és kész.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.07.03. 09:45:04

Szerintem minden ellenőrző, bíráskodó, rendfentartó szervezetek alkalmazottai bizalmi állásban vannak, akiknek ha megkérdőjeleződhet a munkavégzésük tisztasága, csalásmentessége, korrektsége... akkor ott gond van, és mindenképpen helyre kell állítani. Vagy az emberek lecserélésével, vagy más eszközzel ami hatásos lehet az adott helyzetben.

whito 2008.07.03. 09:50:37

Twodotzero:
Az autovezetés gyakorlati vizsgára és a kreszre ha visszaemlékezel akkor van olyan része, hogy mielőtt elindulsz az autóval kötelességed ellenőrizni, hogy menetkész állapotban van-e (biztos valaki szaknyelven ezt precízebben le tudja írni). Pl. féklámpa, tükör, kormány, stb. Így a szélvédőről is le kell szedned ami akadályoz a kilátásban. Így rossz érv, hogy balasetveszélyes odatenni.

SereG:
Egy kezdő programozó 1-2 óra munkával tud olyan programot készíteni ami bármit beírn a kép metainformációi közé, nem lesz ott se photoshop se gimp. Még ha ezekkel a programokkal manipulálom is, akkor is visszaírom az eredeti képből.
Viszont az tény, hogy matematikai módszerekkel azért az amatőr módosítások a képi tartalomból lebuktathatók, de ekkora bizniszben mint a parkolás már akár telhet is profi módszerekre.

movhu 2008.07.03. 09:56:06

AZ egyetlen elfogadható digitális fotó az volna, ha valamelyik beszállító kifejezetten erre a célra készített sofwarrel látná el a gépét, aminél a jpeg még kap egy egyedi kódolást. Ráadásul ezt azonnal fel kellene tölteni valami olyan adabázisba, amit nem a cég kezel. Tudom, itt is vannak lehetőségek...
A másik, amit régen szajkózok, hogy nyugati példára a parkolóőr legyen hatósági személy. Olyan jogkörrel, de olyan felelősséggel is. Például átlagos korrupció esetén is 2 év letöltendővel induljon a művelet. Mentem megszűnne a mostani káosz.

SereG 2008.07.03. 10:41:44

Movhu, en a te kepedet vettem le, es ->abban

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.03. 10:50:11

Alfa,

Nem azt mondtam, hogy DSLR-rel járnak, de azt se hinném, hogy 640x400 pixeles, 50%-os JPG a kép, ami kijön a gépükből.
A berakott kép esetében azért egyszerűbb a manipuláció mert az alap eleve olyan összevissza tömörített, hogy szinte bármit odarakhatsz, nem fog látszani, hogy fals.
Egy nagyobb árnyalati terjedelmű, finomabb képnél könnyebben kiütközik az amatőr próbálkozás (most nem a férfimagazinok buláit agyonretusáló profikról beszélünk).
És az is lehet, hogy a mentésnél mondjuk elfelejti, hogy ugyanolyan tömörítésűnek kell maradnia a képnek, ha már más arányúval menti el, a különbség észrevehető lehet egy, a kamerával kéeszül eredeti fotóhoz képest.
De nem is kell ilyen messze menni, sokkal egyszerűbb dolgokon lebukhatnak.
Be kell kérni vizsgálatra azt a kamerát, amivel állítólag a kép készült, beállítani ugyanazt a méretet, képminőséget és dátumot, ami a képen szerepel, és csinálni egy próbaképet.
Ezt összehasonlítani a kérdéses fotóval, a következőket ellenőrizve (mivel a kamera mindig konzekvensen ugyanúgy dátumoz).
- Betűtipus egyezés
- Betű méretbeli egyezés
- Betű antialiasing egyezés
- Betüköz/szóköz egyezés
- Betűszín egyezés
- A dátum pixelpontos pozíciója a képen

Nagyon valószínűtlen, hogy az amatőr manipulátor ezt mind tökéletes pontossággal reprodukálta.

movhu 2008.07.03. 11:01:53

SereG 2008.07.03. 10:41:44
Bocs, nagyon profi vagy :) Ide nem az a kép került fel, amit megműtöttem a HEX Editorral. A történet a következő:
HEX Editorral kijavítotam a képet, megcsináltam a Screenshot-ot a tulajdonságokról, hogy látszon, át lehet írni, majd a blogba kerülés előtt átméreteztem a bloghoz GIMP-el, is visszaíródott az adat.
Ha kíváncsi vagy, szedd le most az első képet, kijavítottam benne, hogy ne látszon a GIMP manipulálás.

movhu 2008.07.03. 11:05:35

Daily Shark · dailyshark.blog.hu/ 2008.07.03. 10:50:11
Kíváncsi volnék, hogy a bíróság ezt tényleg megcsinálná-e MO-n. Lehet, hogy sokat nézted a Helyszínelők-et :)

SereG 2008.07.03. 11:29:22

Érdekes, én egy kicsit mintha többet írtam volna annál az egy sornál :((

movhu 2008.07.03. 11:32:00

Pedig hozzászólásba javítani nem is tudok, csak komplett törölni...a lényeg, hogy igazad volt, valóban olyan kép volt itt, amiben ismét szerepelt a GIMP, de azért a rend kedvéért a dátumosat kicseréltem.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.03. 11:35:11

movhu,
Nem a bíróság, hanem egy igazságügyi szakértő.
Mellesleg ha én meg tudom csinálni, akkor elvileg egy hivatalos szakértő is meg tudná... persze az igazságügyi szakértőket nem ismerem ebben a témában, de abban igazad van, hogy nem lennék magam se biztos benne, hogy akad ilyen téren hozzáértő.
Az viszont biztos, hogy drága mulatság lenne.

Gyakorlatilag szinte minden hamisítvány leleplezhető, csak hozzáértés, megfelelő eszközök és idő függvénye.
A hamisítók sose tudnak 100%-osan mindenre ügyelni, persze a digitális képmanipuláció esetében nehezebb a vizsgálat, mint mondjuk egy bankjegy vagy egyéb másolásvédett nyomtatott dokumentum esetén.

SereG 2008.07.03. 11:45:37

hálásköszönet :)

cso zsi 2008.07.03. 12:16:03

Tulajdonképpen egyszerűbb lenne az egész fizetőparkolást eltörölni úgy, ahogy Szlovákiában tették.
Amire kitalálták, hogy kevesebb autó legyen, arra alkalmatlan.
Őrzés nélkül pénzt szednek azért, amit már megfizet az autós egyéb díjakban.
Az nem szolgáltatás, az lehúzás.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.03. 12:25:48

Koreában (Szöulban) például tudomásom szerint önkormányzati hatáskörben maradt a dolog, és egyfajta szociális közmunkaként alkalmazzák a parkolóőröket, főleg nyugdíjasokat. Kapnak egy bringát, meg ilyen kis PDA-szerű eszközt, és ha valaki parkol, pillanatokon belül ott teremnek.
Ja, az is igaz, hogy ott az ilyen hétköznapi dolgokban sokkal kevésbé divat a korrupció és a sumákolás.
Tehát ott szinte elképzelhetetlen, hogy egyrészt a parkolóőr olyantól akarjon pénzt, akitől nem jogos, másrészt az, hogy aki parkolt, nem fizet.
Amikor megkérdeztem, mi van, ha valaki lelép fizetés nélkül, értetlenül néztek...

alfa 2008.07.03. 14:53:22

Daily Shark

Induljunk iabból, hogy én vagyok aki manipulálni akar, nálam van a gép ami a képeket késziti. Elkészitem a fotót dátum nélkül és készitek egy fehérre túlexponált képet az általam beállitott dátumot ráégetve. Ez eddig félperc. Képszerkesztöben egymásra rakom a 2 layert, a fehéret a dátumoson átlátszóra veszem, a képet elmentem. Ott az eredeti kép rajta az eredeti gép eredeti de tetszöleges dátumával. Ez eddig 1perc összmunka. Még esetleg az exifet kell átirni, ez is lesz pár mp. Nem tudom mennyi most egy büntetés, de szerintem egész jó órabér összejöhet ebből.
Szóval amig nem ugy müködik a rendszer, hogy a hitelesitett és parkoloör által nem álitható dátumu gépböl emberi kéz érintése nélkül jut el a kép egy független és hiteles adatbázisba, addig egy digitfótónak 0 hitelt szabadna adni.

Tudod, diára fotózott döglött jégmadárral is lehetett a NatGeo-ba bekerülni.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.03. 18:41:23

Alfa,
De mover nem ezt az eljárást írta le, ez azért nem az amatőr szint.
Én arra reagáltam, amit ő írt, hogy a GIMP-el feliratozza.
Nyilván aki ért hozzá, az meg tudja csinálni úgy, ahogy te mondtad, de feltételeznéd ezt egy parkolóőrről?

SereG 2008.07.03. 20:38:12

Ha a fentiek igazak, akkor van ez olyan jó iparág, hogy a feladatra adott esetben különböző grafikusokat alkalmazzanak. ...és mivel jómagam is grafikusként dolgozom, és tudom, hogy miket kellett már megcsinálnom, így aztán abszolút nem lepődnék meg a dolgon.

alfa 2008.07.03. 21:02:15

Ehhez nem kell grafikusnak lenni, n+1 programal meg lehet csinálni, kb alapmüveletként, full kezdönek 2 perc tanulás.

movhu 2008.07.03. 21:07:09

Pont azt akartam az írással kihangsúlyozni, és ezért nem is mentem el a PS profi irányába, hogy semmi extra tudás vagy program nem kell hozzá, hogy igazán jó hamisítványokat csináljon valaki. Arra akartam rávilágítani, amit alfa írt. Teljesen kezdőknek sem tart sokáig megtanulni, hogy ő maga csinálja a munkát, és még a programok is ingyenesek, nem kell warezal vesződni.
Arról már ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha tényleg profi munkára van szükség. Akkor digitális fotóval bárkiről bármit...

SereG 2008.07.03. 21:07:18

Írtam ilyet, hogy EHHEZ grafikusnak kell lenni? Nem. Olyat viszont igen, hogy kellett már nekem is korrupt dolgokat csinálnom, és bőven el tudom képzelni, hogy ezen iparág van annyira fejlett, hogy konkrétan szakembereket foglalkoztassanak (nem pont grafikusokat): kvázi nem egy mezei parkolóőr fogja mahinálni a képeket - szerintem.

Perillustris 2008.07.04. 00:47:27

"Ezeknek a mocsok park. cégek főnökeinek az az egy mázlijuk, hogy nem Kínában élnek."

El vagy tévedve. Ott a megbüntetettek fizetnének és kussolnának - a túlélésért.

Elég nagy szégyen, hogy ott lesz az olimpia.

krtek 2008.07.04. 09:39:47

Sajna ez kérdéskör (is) a (csak a lóvétól és a kapcsolatoktól nem)független magyar bíróságon, egyedül azon múlik, hogy mennyi pénzed van és/vagy milyen kapcsolataid. Meg tudsz-e fizetni egy eléggé gengszter ügyvédet, van-e elég befolyásos ismerősöd vagy nem. És főleg arról, hogy megéri-e az egész bíróságosdi és a hercehurca. A rendszer arra alapul, hogy inkább fizetsz és max mondasz pár szépet. De ez belefér.

Az ilyen parkolós bejegyzések végére mindig be kellene inzertálni a parkoló "társaságok" tulajdonosainak, "vezetőinek" a kis névsorát. Mindenki időben el tudja kezdeni gyűjteni a nyálát, ha esetleg össze futna valamelyik trógerrel. :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.04. 10:15:34

Ezen az alapon se hangfelvétel, se video, se bármiféle kép (papíralapú fénykép vagy digitálsi) nem lehetne bizonyíték, mivel nagyon ritkán lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy nem manipulálták-e.

Mellesleg érdekes lenne megszerezni a parkolócégek vezetőinek autójáról pár fényképet, és átretusálni olyanra, ami "bizonyítja", hogy tilosban parkoltak, majd bemutatni a bíróságnak :)

movhu 2008.07.04. 10:20:15

Ezért nagyon egszerű módszer, hogy felelősségre vonható hatósági személy a parkolóőr. Korábbi írásomban bemutattam az olasz példát. Semmi fotó vagy ilyesmi. Megjön a jólöltözött egyenruhás nő, aki egész nap a városkát járja a tilosban vagy jegy nélkül parkolók keresésére. Szépen kiállítja a papírt, felrakja az autóra, és továbbmegy. Érdekes, de senki nem vonja kétségbe, hogy igaza volt, hanem fizet. Ja, hogy ez azért van, mert garantáltan a rács mögött végezné, ha csalna?

.Szabcsi. 2008.07.05. 12:38:02

GPS alapú hitelesítést kell alkalmazni, egyszerűbb esetekben az exifbe kerülnek ezek az adatok, viszont készül mellé egy ellenőrző file is amely nélkül nem használható fel. Az ellenörző file kellően erős titkosítással tartalmazza a GPS adatokat, és többféle CRC ellenörző összeget a képről.

autosave 2008.07.10. 14:59:17

.Szabcsi: veszett ügy az is... EXIF átírható, CRC újraszámolható miután a titkosításhoz nyilván tudják a dekódoló algoritumust... aláírásra gondolsz aszimetrikus kulccsal az más, de akkor is CRC helyett legalább SHA vagy hasonló kellene.
Mondjuk föggetlenül ettől, megoldás: NMEA szekvenciát hamisítanék... azt is lehet röhögve, aztán írja csak alá és örüljön a szoftver...

.Szabcsi 2008.07.11. 12:08:47

perszepersze, az ilyen megoldásokban már legalább 8 éve titkosított az NMEA adatcsatorna is... :)
süti beállítások módosítása