Mozdulatlan reformálás

2008.06.25. 10:30

Talán nincs is még egy olyan ország, ahol annyit beszélnek a reformokról, mint nálunk. Ennek ellenére talán nincs még egy olyan ország, ahol annyira nem történik a reformok tekintetében semmi, mint nálunk. Ugyan lassan nem lesz olyan nap, hogy valamelyik vagy több újság ne hozna le reformelképzeléseket és szükségleteket a hasábjain, a gyakorlati kivitelezés mégis állóvíz marad. Az Index-en ismét olvashatunk egy Bokros-féle véleményt, amivel sokat vitatkozni nincs értelme, úgy van az nagyrészt, ahogyan ő mondja. A Népszabadság éppen arról közöl statisztikát, hogy miként állunk mi magyar állampolgárok a reformok kérdéséhez. Csak van egy probléma. Attól, hogy többet beszélünk róla és jobban átlátjuk a problémát, még ugyanolyan rossz lesz. Valahol azt nem értjük meg, mint tömeg, hogy a reformokra azért van szükség, mert a mostani „jólét” és „mindent ingyért” állapot nem tartható, ennek javítása viszont fájdalommal jár. Valakinek legalábbis biztosan. Az a valaki pedig tiltakozik, és ezért senki nem tesz semmit.

Itt van ez a segélyért közmunka dolog. Érdekes egy eset. Mi történt, ha kimondtuk fél évvel ezelőtt, hogy a segélyen élők x százaléka egy bizonyos népcsoporthoz tartozik? Akkor ezzel magunkra öltöttük a fajüldözés bélyegét. Ma pedig pontosan az érdekképviseletek hangsúlyozzák azt, hogy a segélyért dolgoztatni az fajüldöző viselkedés. Hogy is van ez, kérem szépen? Mindenkinek a középutat kellene megtalálni és meglátni. Sajnos ebben a fránya világban számok vannak, amivel mérni tudunk. A benzinkútnál mérik a benzint, a boltban a felvágottat, a munkahelyek egy részén meg a teljesítményt. A társadalomban ugyanígy mérnünk kell azt, hogy az a bizonyos százalék mennyi. Ugyanis a reformok része lehet az is, hogy ezt a százalékot csökkentsük. De honnét tudjuk meg, hogy a reformok által csökkent, ha már a kiinduló adatok rögzítésénél is problémák vannak? No, de ne csináljunk a reformokból faji kérdést, ez talán a kisebbik gond. A nagyobb sokkal inkább lejön a Népszabadság kérdéseinek egyikéből, ami nem más, mint a hozzáállásunk a megoldáshoz.

Nem tulajdonítunk az ország fejlődésében szerepet önmagunknak. A válaszadók igen kis százaléka véli úgy, hogy akadálya a fejlődésnek a rugalmasságunk és vállalkozó kedvünk hiánya vagy esetleg a képzettségünk. A közvélemény tehát hárít, és egyértelműen a politikusokat okolja azért, hogy itt baj van, és nem látja az egyén szerepét az ország működési folyamataiban. Általános nézet, hogy itt azért van baj, mert a politikusok lopnak. Kétségtelen, hogy vannak gondok ezek a téren, de miért nem fordul meg az emberek jelentős részének a fejében, hogy ő személy szerint mit is tehetne? Egyszerű a dolog. Azt hisszük, hogy a reformok kizárólag olyan intézkedések lehetnek, amik minket pozitívan érintenek. Van ebben persze egyfajta várakozás is, hiszen az utóbbi években kizárólag olyan reformokhoz hasonló dolgokat kaptunk, amik a zsebünkből vettek ki plusz pénzt. Igazi reformok ezek sem voltak, azért mondom, hogy hasonló. Közben senki sem meri érinteni a nagy szent teheneket, amik viszik a pénzt az állam zsebéből, mintha legalábbis a pénzfolyó méretét az Amazonashoz kívánnánk igazítani. Egyik ilyen élő példa az állam által foglalkoztatottak kimagasló száma, hiszen akkora apparátusokat tartunk fenn, amit gazdagabb országok sem tehetnek meg. De van itt más probléma is.

Nem akarjuk kollektíve, hogy bármilyen jóléti intézkedést is bántson az állam, de emellett reformokért kiáltunk. Szélsőséges példaként meg lehet említeni, hogy az emberek több mint fele nem nyúlna a nyugdíjasok utazási kedvezményéhez, és mindössze 13 százalék gondolja úgy, hogy ez lényeges reformokra szorulna. Csak azért ezt a példát emelem ki, mert a Népszabadság ezzel tapintott rá a lényegre, holott ők nem is emelték ki ennek a jelentőségét. A felmérésekből jól látszik, hogy reformokat ott akarunk, ahol pénzt nyernénk, és ott nem, ahol esetleg veszítenénk vele, és tesszük ezt valamiféle kollektív tudattal. Azaz, nem csak magunkra, de a társadalom egészére nézve látjuk ezt érvényesnek. Pedig például az utazásban is csak ugyanaz az elv érvényesül, amit Bokros megemlített. Ami ingyen van, arra semennyi pénz sem elég. Amint a legapróbb jelképes – hangsúlyozom jelképes – összeget kifizettetjük az emberekkel a szolgáltatásokért, rögtön reálisabb képet kapunk arról, hogy kinek van szüksége rá. Lefordítva csak erre a területre: a nyugdíjas nem halna éhen, ha a rokonokhoz való utazásra fizetni kellene néhány száz forintot, de nem ő lenne a család seftjárata a közeli nagyvárosokba.

A segély és utazás olyannyira kiragadott példák, hogy igen sarkított erre kivetíteni a gondokat. Mondjuk inkább úgy, hogy a gondok gyökerébe világítanak be ezek. Akarunk mi reformokat, de amíg abban a hitben vagyunk, hogy ezek tízmillió ember számára örömet jelentenek, addig nem lesz semmilyen reform. Közben elemezgetjük a szlovák csodát, gondolkozunk rajta, hogy ők mit csináltak máshogy, és még talán ezt fogjuk évekig tenni. Ők meg éppen elkezdték gőzerővel gyártani az euró érméiket, hiszen ők búcsút intenek korábbi pénzüknek. Mindezt tehetik azért, mert hosszas beszélgetések és elemzések mellett léptek. Volt éhséglázadás, fogcsikorgatás, szidás és minden. Sok bírálatot kapott a kormány, mégis megtette a szükséges lépéseket. Nálunk egyelőre sajnos nem tartunk itt. Pillanatnyilag a nagy többség abban a hitben van, köszönhetően a politikai hozzáállásnak, hogy az ajtón dörömbölnek azok a reformok, amitől mindenkinek csak jobb lesz. Csak az a baj, hogy akárhányszor kinézünk ezen az ajtón, ott nem azt látjuk, amit szeretnénk. Ezért beszélünk tovább az álmokról, és várjuk azokat a reformokat, amik egyszerűen nem léteznek. De legalább egyvalamit közben elértünk. Végre abban a nyugodt tudatban élünk, hogy arról, ami itt van, kizárólag mások tehetnek. A lelki nyugalomnál pedig nincs fontosabb. Vagy mégis?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr28538376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.06.25. 11:27:03

A gond az, talán már korábban kifejtettem, hogy értelmetlen a magyar. Aki jó reformokat akar, azt elhajtják, esélye sincs a kormányzásra. Ígérni meg mindenki tud, és teszi is. Csak azt nem tudom, hogy miként képzelik a végét.
Segíly ügyben meg nagyon gyorsan törvényt kell módosítani, legalább annyira, hogy számszakilag jobban megérjen dolgozni, mint segélyezve gyereket gyártani.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.06.25. 11:47:23

Van a cikkben igazság. Amíg az átlag blikkolvasó a 15. havi bért igérőre szavaz, addig nem lesz változás. Amíg önerő nélkül 10 éves hitelre vesz a pógár Suzukit, addig nem lesz változás. Amíg hitelből megy nyaralni, addig nem lesz változás.

A legnagyobb baj pedig:
Amíg gyáva és meghunyászkodó a választott/önjelölt politikus, addig végleg nem lesz itt semmi.

cszoli 2008.06.25. 11:52:18

Mondanám én szívesen, hogy az alapvető gond velünk van, akik arra szavaznak, akik nekik többet ígérnek, nem azokra akik az országot előreviszik.
Csak az a baj, hogy nincs ilyen nálunk, mármint olyan akire szavazni lehetne.
A belefásult ember meg nem megy el szavazni.
A hülyíthető kretén plebs pedig elmegy és dönt.
Végülis tök mindegy, mert bárhogy szavaz is a tömeg, sokkal jobb nem lesz.

Én mindig optimista voltam, de már nem vagyok az. Azt gondolom, talán a mai tizenévesek majd normálisabb világban élhetnek, márha akkor még lesz levegő, tiszta víz, fák meg bokrok....

senkikapitany 2008.06.25. 11:54:12

Kiegészíteném azzal, hogy amíg Karácsonykor a Shrek karácsonyi különkiadása megy a tévében addig sem lesz semmi ebben az országban. vagyis de ... ez.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.06.25. 11:56:37

A probléma a "reformokkal" az, hogy kizárólag arra a párszázezer emberre épít akik ténylegesen dolgoznak... az ő folyamatos préselésük irányába hat...
Reform kellene, de ebben az országban csak arra lehet számítani, hogy fizethetek több adót, kevesebbet vihetek haza, azok pedig akiket az adókkal és járulékokkal eltartok a tényleges munkámmal fizetés/segély/nyugdíjemelést kapnak...
A családomnak akit viszont nekem kellene eltartani viszont kevesebb jut.
Nem túl jó motiváció...
Nézzük már mieg ki alkot és adózik ebebn az országban, és ott kezdjük akik csak lógnak a befizetett pénzen.

Ja hogy egyszerűbb népszavaztatni ellene... Megtörtént menrég...
Többségben vannak az ingyenélők... simán nyerik, én meg dolgozzam ki a belem... hát nem...

Gilderoy 2008.06.25. 11:59:57

A lenyúlásokat véletlenül se említsük meg.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.06.25. 12:00:57

Azzal mindenki tisztában van...
Sajnos...

Pszt! 2008.06.25. 12:01:49

Mi a baj a Shrek-kel?

lyukrafutó 2008.06.25. 12:02:08

"Kétségtelen, hogy vannak gondok ezek a téren"
nem gondok, hanem egetverő problémák. Most így hirtelen azt mondanám, hogy a ktsvetésből kimentett pénz több 10Mrd ft lehet, amivel simán kint lehetnénk a vízből (reformok helyett, apró kiigazításokkal). De amíg EZEK felveszik a ktstérítést nyáron, amikor nem is jönnek ülésezni, addig nekem ne akarjanak utat mutatni+elmagyarázni, hogy mi a frankó. Tényleg ne.
Ne is legyenek főállású politikusok: legyenek hivatástudatból működő mellékállású képviselők (országgyűlés-önkormányzat). Végre azok az emberek lennének képviselve (vállalkozó, az utca embere, helyi lakos) akik az arctalan tömeget adják és nem ez az egyetlen "szakmájuk", ráadásul jól felfogott érdekük, hogy jó és az életbe is átültethető döntéseket hozzanak. Szakértői elemzést írni, olvasni és annak alapján szavazni otthon egy laptopról is lehet.

Ear 2008.06.25. 12:03:00

A segélyt szerintem is munkához kellene kötni. Ez a mostani rendszer senkinek nem jó, azoknak sem akik "élvezik".

Az emberek többsége szerintem támogatná ezt, akkor is ha népszavazást kezdeményeznének róla, de azért jobb lenne, ha maguktól hoznának törvényt a képviselők és nem kellene megint egy csomó pénzt elkölteni erre.

A netes meg tévés szavazásokon a többség támogatja az elképzelést:
Ön szerint munkához kellene kötni a szociális segélyeket? (91% Igen szavazat)
wita.hu/index.php?show=wita&wita=48

cszoli 2008.06.25. 12:04:06

Amúgy most voltam berlinben, javaslom mindenki menjen el tanulmányi kirándulásra oda.
Ott működnek a dolgok, a városban rend van és tisztaság és sok hely és tiszta levegő, nyuszik és szürkegémek a parkokban, rengeteg bicikliút, és használják is, jó tömegközlekedés és nincs dugó.
És olcsóság, legalábbis magyar viszonyokhoz képest szerintem nagyon rendben vannak az árak. Étteremben napközben kétfogásos menü 5-7 Eur, fodrász 10-15 EUR. Boltban sonka 2000-2500 Ft/kg, kenyér 300-320 Ft/kg (ne a tescos felfújt szociális kenyérpótlóhoz hanem normális pékség normális kenyeréhez hasonlítsd), tej 68 cent (160-170 Ft), stb.
Utcai kolbászosnál sült kolbász zsemlében 1 EUR (250 Ft), plusz zsemle 10 cent (25 Ft)
Nagy kávézót visz 3 ember, közepes éttermet 2, de ők pörögnek. Mindenhol hasonló árak, semmi átverés. Utcákon nyugalom, török, kínai, indiai, fekete stb kisebbség integrálódva, nem az utcán randalíroznak, élnek, dolgoznak mint a többség.
Jó környéken kiadó 100m2-es üzlethelyiség, havi 100e Ft (nyomorult lepusztult körúton nálunk ez a többszöröse), eladó lakás jó környéken 320e Ft/m2 körül.

Naja, ott nem holnapra akar meggazdagodni senki.
TV-ben parlamenti közvetítés, a kormány megszavazza az energiatakarékossági és környezetvédelmi csomagot, 2025-ig 20%-kal csökkentik a CO kibocsájtáést, szigorítják az épületszigetelési szabványokat, emelik a környezetvédelmi beruházásokat (nálunk mi van? MSZP: 2010-ig alanyi jogon járó kedvezmények a távfűtést használóknak, Fidesz:A kormány csökkentse az energiahordozók fogyasztási adóját + pazarlás, pazarlás mindenhol)

Naja, aztán felszállt a gép, én meg jól felébredtem a ferihegyi út kátyúin.
Csessze meg az egész bagázs :o(

sezlony 2008.06.25. 12:06:55

Mivel mostanra a választók között azok kerültek többségbe, akiknek nem érdeke a közterviselés arányosítása vagy igazságosabbá tétele, a politikusok nekik fognak hízelegni. Azoknak, akik az én adómból veszik igénybe a szolgáltatásokat, mer' az jár. Meg különben is, az az állam pénze, tehát senkié, az csak úgy van. Úgy érzik, joguk van kilopni a maguk részét, mielőtt a politikusok kilopják az egészet. Jó öreg kádári gondolkodás, semmi sem változott.

Hincz 2008.06.25. 12:07:32

A legtöbb magyar nemcsak azt hiszi, hogy nincs szerepe az ország fejlõdésében, hanem tudja is. De azt is tudja, hogy gyakorlatilag semmi másban sincs szerepe.
Mostanra azoknak, akiknek viszont van, sikerült megint csõdbe vinni a boltot, és erre a sajtóban elkezdenek a többiekre mutogatni, hogy a nyugdíjas ingyen utazik a buszon, a cigány segélyt kap, az orvos hálapénzt, a vállalkozó adót csal, azért van a csõd. Meg hogy a bajaik megoldását az államtól várják.
Nos, a bajaik nagy részét az állam okozta, ráadásul azt ígérte nekik, hogy nem is lesz semmi baj, hiszen holnapra itt a Kánaán.
Ami meg a reformokat illeti, nekem nagyon ismerõsen hangzik a szó a késõi Kádár-rezseimbõl. Akkor is azt jelentette, hogy valakinek fájni fog, de minden marad a régiben.
Szerintem, ha ma egy józan politikus változást akar valahol, ki nem ejti a száján a "reform" szót, hanem, mondjuk udvarias határozottsággal ésszerûsíti a mûködési szabályzatot.

rivera 2008.06.25. 12:09:38

sokan ülnek a szekeren es kevesen toljak. aki tolja, az donthet ugy hogy felszall, vagy meg jobban nekiveselkedik, de donthet ugy hogy keres masik szekeret, aminek jobbak a csapagyai, kevesebben ulnek rajta es kenyelmesebb a fogasa. sajnos ide jutottunk. ha folyamataban nezzuk, mindig csak egy kicsit lett rosszabb, de ha csak azt nezzuk mi van most, esetleg osszehasonlitjuk a szomszedokkal, akkor igen igen szanalmas a helyzet, amibol szerintem csak evtizedek alatt lehet kimaszni. szerintem teljesen analog az orszag allapota es a magyar foci allapota, valamikor nagyon el lett kurva mindketto. gyokeres valtozasra esely csak akkor lesz, ha kihal a generacio, aki ide juttatta. a szivas ezzel annyi, hogy eljatszottak a fiatal, rendszervaltas utan vegzett es munkaba allt korosztaly hazai eselyeit, eveit.

S.E: 2008.06.25. 12:10:28

Totál egyetértek. Reformokat, most! Nincs mire várni, ennél már nem nagyon lesz népszerűtlenebb az MSZP. Ha a népszerűségre hajtanak (most így látom), akkor éppen ideje, hogy elhúzzanak a faszba.

Gyurcsány ugye beismerte, hogy 2004-től a választásokig nem csinált semmit (csak azon dolgozott, hogy úgy látsszon, mintha mégis). Akkoriban jómagam ezt nem vettem észre. Most azonban szerintem elég látványos a dolog (mármint a semmittevés). Mégis mi a pék lisztes faszára várnak? Hol a köztisztasági csomag? Hol vannak az adóreform-tervezetek? És még sorolhatnám. Kényelmetlen nekem a dolog, de el kell ismernem, hogy most mintha igaza lenne a Fidesznek: ezek nem csinálnak semmit (a "béna kacsa" kifejezést nem veszem át, mert szerintem a "béna fasz" kifejezőbb). Ennél a semmittevésnél még az is jobb lenne, ha már most jönne a Fidesz és mondjuk 2 évig semmit nem csinálna, csak jól megszedné magát (kifizetné a milliárdos tartozásait, feltöltené a magánkasszákat, stb.). Így is, úgy is ezt fogja csinálni, amikor 2010-ben majd hatalomra kerül, akkor meg már jobb, ha minél hamarabb túl vagyunk rajta. Főleg így, hogy az MSZP nem csinál semmit, csak azzal vannak elfoglalva, hogy túléljenek. Mondjuk ha rajtam múlna, az egész bagázst (a mostani politikai elitet) elhajtanám a faszba és kikötném, hogy a következő 20 évben nem vállalhatna semelyikük semmilyen tisztséget, közszerepet.

Ja, és legfőképpen gazdasági reformot végre. Ha a fenti példánál maradunk, megszüntetnék minden ingyenességet. Az idősek utazását pedig nagyon egyszerűen lehetne mérni: ne ingyen utazzanak, hanem kelljen jegyet venniük (bérlet nem jön szóba, mert mérünk) mondjuk 10 forintét (igazán jelképes, nem?). Így legalább megtudnánk, hogy mennyi az az utazásmennyiség, amelyet az állam, azaz pl. én, kifizet helyettük, s ennek ismeretében lehetne a továbbiakról dönteni. De jelenleg a leghalványabb segédfogalma sincs senkinek arról, hogy miről is beszélünk.

Sok ötlet és indulat maradt még bennem, de vége az ebédidőnek, megyek dolgozni.

Jones 2008.06.25. 12:15:32

Népszavazzunk arról, hogy kössük-e munkához a segélyt

cszoli 2008.06.25. 12:18:44

"A legtöbb magyar nemcsak azt hiszi, hogy nincs szerepe az ország fejlõdésében, hanem tudja is. De azt is tudja, hogy gyakorlatilag semmi másban sincs szerepe.
Mostanra azoknak, akiknek viszont van, sikerült megint csõdbe vinni a boltot, és erre a sajtóban elkezdenek a többiekre mutogatni, hogy a nyugdíjas ingyen utazik a buszon, a cigány segélyt kap, az orvos hálapénzt, a vállalkozó adót csal, azért van a csõd. Meg hogy a bajaik megoldását az államtól várják."

Hát azért ebben is van valami, nem is kevés.
Bár azért azt sem lehet tagadni, hogy ha mondjuk a nyugdíjas ingyen utazik, akkor senki soha nem tudja majd megmondani, hányan is utaztak, mennyi is az utaslétszám, a MÁV / BKV / Volán stb cégek - már amennyiben nem (csak) állami tulajdonúak (lesznek), mennyivel jön az állam / TB kassza az általa megígért (=finanszírozandó!) utaslétszámért.
Ugyanez érvényes a nem adózandó és nem bevallandó jövedelmekre, ez érvényes a minimálbéres sokaságra, akik valójában nem vesznek részt a közteherviselésben (ergo majdnem mindegy, hogy dolgoznak-e vagy sem, persze valami TB-t úgy fizetnek, meg nem kérnek explicit segélyt).
Meg volt ez a cikk az Indexen (bocs, itt lehet a konkurrenciát népszerűsíteni?), hogy a vállalkozó kényszerűségből meg racionalitásból csal adót, hát azért abban is van valami, mert ha nem csalsz akkor tönkremész esetben elég kevés választásod van, márpedig ha mindenki csal, akkor tönkremegy az aki nem csal).
A legnagyobb baj, hogy én aki szaktudás nélkül de józan paraszti ésszel felvértezve is látom, hol KELLENE az egészet elkezdeni, t.i. a jogalkotás és a jogalkalmazás területén, ami ELVILEG nem is fájna senkinek és elvileg túl sok pénzbe nem is kerülne, hogy ugyanis betartható és következetes és fair jogszabályok legyenek és ennek lehessen érvényt szerezni.
ez lenne MINDENNEK az alapja, de persze a jogalkotó (= parlament) önmaga korrupt és a saját pénzforrásait zárná el legelőször, hát persze hogy nem fog működő korrupcióellenes törvényt hozni, hát persze hogy nem fog kiskapumentes, értelmes, egységesen értelmezhető és józan ésszel betartható törvényeket hozni, mert ezzel a saját harácsolásának az útját vágná el.

Perzse folytathatnám nem országspecifikus dolgokkal is, de ezek már szélsőségesnek minősülnének, attól meg magam is irtózom.

is 2008.06.25. 12:20:51

@poszt: "Van ebben persze egyfajta várakozás is, hiszen az utóbbi években kizárólag olyan reformokhoz hasonló dolgokat kaptunk, amik a zsebünkből vettek ki plusz pénzt."

na csak egy-kettő:
- gyógyszergazdaságossági törvény: évi soktízmilliárd megtakarítás
- kórházbezárások: évi sokmilliárdos megtakarítás
a kettő együtt 0-ba vitte az addig évi többszámilliárdos hiánnyal küzdő egészségbiztosítási pénztárt.
- lettek volna továbbiak is: önkormányzatok regionalizálása, megyei rendszer felszámolása; kormányzati negyed; Szetey-féle reform; felesleges bölcsészképzés visszaszorítása

ezzel szemben:
- vizitdíj: évi ~15milliárd 'zsebből kivétel'
- tandíj: évi pármilliárd 'zsebből kivétel'

"az állam által foglalkoztatottak kimagasló száma, hiszen akkora apparátusokat tartunk fenn, amit gazdagabb országok sem tehetnek meg"

nekem ezzel ellentétes adataim vannak. a magyar állam ugyanúgy 22-23%-ot visz el, mint az összes európai. ráadásul 2007-ben 100 000 fővel csökkent, tehát az új adatok szerint majd várhatóan olcsóbb lesz.

egyébként a végkövetkeztetéssel egyetértek, sőt én magam is hasonlót írtam: torzskocsma.blog.hu/2008/05/15/a_reform

Csaszi 2008.06.25. 12:23:01

Olyan területen dolgozom, hogy viszonylag sok gyártó céggel tartom a kapcsolatot és már 1997-ben panaszkodtak, hogy Mo.-on nincs elég szakképzett munkás. Diplomás és betanított (mondjuk a magas és feltétel nélkül kifizetett segélyek itt is bejátszanak) munkaerő úgy ahogy van, de szakképzett, németet vagy angolt kommunikációképesen (erős kezdő) beszélő munkaerő nincs. 11 éve nem változott semmi! (kivéve, hogy közben meggazdagodott néhány munkanélkülit képző, államilag támogatott magán intézet), amíg egy 2000 fős cég félév alatt épít le, vagy vesz fel (projektektől függően) 4-500 embert, addig a Magyar Államnak 11 év is kevés, hogy mondjuk művelődésszervezők, jogászok és irodai asszisztensek, marketingesek helyett CNC esztergályos, minőségbiztosítási szakember, hegesztő, gépkezelő, karbantartó szakembereket képezzen az Ipari Parkok mellé építve. A Magyar Állam (tisztelet a kivételnek), illetve annak irányító, szabályozó, újraelosztó gépezete egy nagy lusta és drága gépezet.

Hincz 2008.06.25. 12:27:08

Itt a cszoli által említett cikk:
index.hu/velemeny/jegyzet/san080624/

cszoli 2008.06.25. 12:28:18

Nagyon egyformákat írunk....
Persze, mert az értelmes, összefüggéseket látó, nem csak a saját érdekeit néző embernek szerintem ez a véleménye.
Csak sajnos mi kisebbségben vagyunk.

Milyen dolog már, hogy az adótörvényeket három szakértő négyféleképp magyarázza, és az APEH-től nem kapsz olyan állásfoglalást, amely szerint ha adózol, és ellenőriznek, biztosan nem büntetnek meg, merthogy az APEH csak jogalkalmazó és nem jogértelmező vagy jogalkotó, így simán megcseszhetnek.
Milyen már, hogy a cégem, amelyik egy nagy fene multi, kétséges esetben úgy adózik, ahogy neki rosszabb, csak hogy ne érhesse a csalás vádja.
Megáll az ész és ácsorog.
És akkor azon vitatkoznak a kedves szakszervezetek, hogy milyen indexálással meg hány százalékos nyugdíj meg fizetésemelést KÖVETELNEK az állami zsebből.
Én is követelem hogy számoljanak el nem mással csak az általam évente adóként befizetett pár millióval.

rivera 2008.06.25. 12:33:17

is,
"nekem ezzel ellentétes adataim vannak. a magyar állam ugyanúgy 22-23%-ot visz el, mint az összes európai. ráadásul 2007-ben 100 000 fővel csökkent, tehát az új adatok szerint majd várhatóan olcsóbb lesz."

eurostaton nezd meg, par honapja neztem es csinaltam egy elemzest rola, sajnos nincs keznel de eleg nagyok a differenciak, termeszetesen a karunkra.

Kazán Kovács 2008.06.25. 12:38:46

Rohad az ország fölül, rohad alul, a közép meg nem bírja már mindezt finanszírozni. Hogy ennek mi lesz a vége, nem tudom.
Főleg így, hogy lassan bontakozik egy derekas világválság, élelmiszer- és energiaügyekben. De még csak ennyi se kell, hogy sokkal rosszabb legyen - ha valami oknál fogva megzuhanna az erős forint vagy 30 százalékot, ennyivel lenne drágabb nyomban szinte minden.
Négyszázötven forintos benzin, háromszáz forintos kenyér... ne is gondoljunk bele.

tompus 2008.06.25. 12:39:17

Nagyon találó az írás!
Nem fog itt semmi sem változni, mert a többségnek megfelel ez így, ahogy van. A politikusoknak meg nem az az érdeke, hogy előre vigyék az országot, ők a süllyedő hajóról is remekül tudnak lopni, más nem érdekli őket.
Sok minden van, amit meg kellene változtatni. Igen, a nyugdíjasok utazási kedvezményét is meg kellene vonni. Nyugaton 65 év felett kapnak 50% kedvezményt. Aki nem érte meg ezt a kort, az teljes áron utazik. Valószínűnek tartom, hogy ott arányaiban jóval kevesebb a korkedvezményes nyugdíjas. Ezt is meg kellene szűntetni. Senki se mehessen a nyugdíjkorhatár elérése előtt teljes nyugdíjba!
A sok minimálbéres vállalkozót jól meg kellene adóztatni! Sokaknak van pofájuk még a gázártámogatást is felvenni! Persze a gázártámogatást is meg kellene szűntetni! Sajnos drága a gáz, de ez van. A kenyér is drága.
A kihasználatlan iskolákat be kell zárni, össze kell vonni. Ha máshol tudnak a kölykök iskolabusszal iskolába járni, akkor itthon sem fognak belehalni. Én is buszoztam gyerekkoromban még az általánosba is, még élveztem is.
Az állami cégeket privatizálni kell, mert anélkül nem lesz drasztikus létszámleépítés. Nevetséges, hogy a bkv-nál hússzor annyi adminisztratív ember dolgozik, mint sofőr.
A közalkalmazottak létszámát is csökkenteni kellene. Mi a fenének van szükségünk ennyi minisztériumra ennyi aktatologatóval? Persze párhuzamosan ezzel sok céget kellene idecsábítani, akik felszívják ezt a sok embert. Lehet dicsekedni a viszonylag alacsony munkanélküliséggel, de ha sok felesleges embert lapátra tennék, rögtön felugrana 20%-ra.

Kazán Kovács 2008.06.25. 12:43:42

Vidéken sok kistelepülésen elkeserítő, vadkeleti a helyzet. Ezzel eddig senki nem volt hajlandó érdemben foglalkozni, míg végre néhány elkeseredett és elszánt polgármester ki nem borította a bilit.

www.prugy.hu/aktualis/20080611/onkszov.pdf

nyomasek 2008.06.25. 12:48:17

Annyira elegem van már a sok megmondóemberből. Itt rinyál mindenki hogy reform így meg reform úgy, bezzeg a szlovákok, meg gazdasági recesszió. Miért nem a regnáló kormánynak nyomják ezek az okostojások hogy reform kell? A kkv szektor már évekkel ezelőtt tisztában volt a helyzet tarthatatlanságáról, a szakértők szintén. Csak és kizárólag a politika amely a fejlődés gátja. Mellesleg nem értem a maszop miért nem csinál reformot, nekik már ugyis mind1, bukják a választást mindenképp, így legalább 10-15 év múlva a nemzetmentő szerepében tündökölhetne ez a bukott kisztitkár. Jelen esetben bukik is, meg még a fekáliahalom is az övé marad, még a történelemkönyvekbe is csak úgy kerül majd, hogy Gyurcsány a nagy elkúró.

Sütemény1975 2008.06.25. 12:49:26

"és „mindent ingyért” állapot nem tartható"

írd már meg nekem égyszíves, hogy mi van "ingyér" ebben az országban?
a levegőn kívül?

Csaszi 2008.06.25. 12:53:04

Ja, és az is elég abszurd, hogy ha egy középvezető jogász, mint jogalkalmazó (Apeh) leírja a jogalkotó minisztériumnak, hogy mit kellene módosítani, akkor az a javaslat 6 felettesen keresztül érkezik meg, azaz nincs egy direkt és közvetlen szakmai fórum, nehogy feleslegessé váljanak a köztes vezetők. (Más téma, de ha rajtam múlva, akkor csak olyan ember ülhetne minisztériumban, aki min. 5 évet jogalkalmazóként is dolgozott, kinn a végeken.)

Netuddki. 2008.06.25. 13:00:23

Csak azt nem értem, azok akik fizetik a cehhet miért nem fogunk össze? Persze dolgozni is kell valamikor :). De kérdem, hülyék vagyunk mi? Csak simán hagyjuk ahogy a fizetésünk több mint a felét elszedjék?

Ha már nem megy a politikusoknak, azok akik fizetnek szerintem simán eldönthetnék, hogy ezentúl mennyi az a maximum, amit hajlandóak lennének(lennénk) fizetni. Ja és mi az amit végképp nem akarunk finanszírozni. Csak példa: pártkassza, csókosok állami megrendelései, számla nélküli ktségtérítés...
(0Ft-os poénkodást kérem mellőzni).
Aztán ami marad azon csak dolgozzanak a politikusok, hogy költik el. Amúgy is az (lenne) a munkájuk.

cszoli 2008.06.25. 13:05:32

Kovi1970: Erre tartja fenn az állam az erőszakszervezeteket (mint saját monopóliumát), hogy az ilyen nyikhaj adóelkerülőkkel szemben eljárjon....

De lehetne pártot alapítani. Az még adókedvezménnyel is jár ( lol :o) ).

Én szigorúan nonprofit civil kuratóriumot állítanék minden párt fölé kötelezően nyilvános (internet!) döntési protokollokkal, visszahívhatósággal. Nem lenne vele sok munka, de mondjuk ha én lennék egy ilyen tag, most jól összehívnám a kuratóriumi gyűlést, hogy orba csesszem mindazon pártmunkásokat akik leszavazták pl. a számolatlan költségtérítés redberakását.

Sőt továbbmegyek: egyetlen kuratórium kell az összes párt fölé.

Jelentkezem tagnak. Sajnos nem vagyok korrupt, ilyen helyzetben idealista vagyok, ez a születési hibám.

movhu 2008.06.25. 13:09:07

Sütemény1975 2008.06.25. 12:49:26
Ebben az országban, ha életedben nem jártál munkahely felé, és a feleséged sem, sőt nem is tanultál a 8. általános után, akkor is egy rakás juttatás alanyi jogon jár. Hülye aki dolgozik, azaz én, akinek tényleg nincs ingyen. És semmi faji kérdés, simán vannak minden csoportból, akik élnek a társadalmon.

Kazán Kovács 2008.06.25. 13:21:42

Movhu: az élősködés alighanem megfeleőbb kifejezés.

nyomasek 2008.06.25. 13:23:17

Kovi!
Ez csak aprópénz. Persze, csípi az ember szemét a dolog, egy egyszerű módosítással azonnal megváltoztatható lenne a mai gyakorlat:
Pártlisták megszüntetése, és a visszahívhatóság bevezetése. Azonnal minden képviselő a helyére kerülne.
De visszatérve Bokroshoz:
Az egyéni számla nagyon rendben lenne nyugdíjaknál, ki mit fizetett, annyit kap. Vagy itt van a mindenki által egyenlő mértékben fizetett TB-járulék. Nagyon király, mivel a betegség nem válogat gazdag és szegény között, biza, mindenki fizessen egyenlőt. Ha jól emlékszem Bokros valami 10-12 ezret mondott havonta.
És akkor itt a non plus ultra: egykulcsos 19-20%-os adó, az összes kedvezmény eltörlésével.
Nade ez bizony nagyon sok embernek fájna, kivéve a melósokat. Nade ki nem sz.rja le a bérből és fizetésből élőket?

rivera 2008.06.25. 13:27:34

Kazan Kovacs,
"Hogy ennek mi lesz a vége, nem tudom."

Lecsuszas, lemaradas. Nem lesz vilagvege, vagy nepfelkeles, mivel nem egyik naprol a masikra tortenik, hanem folyamatosan, a szemunk elott.

Persze az orszagban meg lehet elni, sot jol is lehet elni, csak alkalmazkodni kell a helyzethez, ahogy sokan teszik. Amig afrikaban az kell a jo elethez mondjuk hogy szerv kereskedjen valaki, addig nalunk eleg ha sok barat van tuzkozelben, csal az adoval, stb. Aki ezt megteszi, jo szinvonalon el. A problema, hogy normalis, becsuletes modon nem lehet megelni, pedig a dolognak igy kellene mukodnie. Amig a nemet szobafestonek eleg a normalis eletszinvonalhoz az, hogy szobat fest, majd adozik, addig nalunk ez nem igy megy, es a helyzet olyan iranyba tart ahol fokozottan kell majd teperni a megelhetesert. Ezzel az a baj, hogy nem eu-hoz zarkozunk fel es teremtunk egy _elheto_ orszagot, hanem oroszorszag melle sorakozunk fel.

InteriorLulu 2008.06.25. 13:46:40

Alapvetően nem rólunk van szó.
Nem a népről, a közvéleményről.

A döntéshozókról van szó. Minden rajtuk múlik.
Nem gondolom, hogy akár Szlovákiában, akár nyugatabbra értelmesebbek, tájékozottabbak lennének az emberek: mint mindenütt, itt nálunk is a tájékozottabb kisebbség - pártpreferenciáktól amúgy teljesen függetlenül - tisztában van legalább nagy vonalakban azzal, mit és miért kéne tenni a haladás érdekében.
Ám hiába tudjuk mi, közemberek, és a döntési pozícióban nem lévő szakemberek, mit kéne tenni, csak a véleményünket mondhatjuk. A felelős döntéseket nem mi hozzuk, az ezer sebből vérző rendszer megreformálását nem mi végezzük el, hanem a döntéshozók: elsősorban a (mindenkori) kormány, másodsorban a kormánypárt(-ok), harmadsorban pedig az egész parlament.

Ez így tudom, triviális, de ez világítja meg a lényeget: NEM rajtunk, rajtad és rajtam múlik az okos döntések meghozatala és véghezvitele, hanem a döntéshozókon.
Nekik nem az a dolguk, hogy a közvéleményt szondáztatva, netán eleve ismerve, felmérjék, milyen hatása lenne ennek és annak a döntésnek, és ennek tükrében (ne) cselekedjenek. Nem. A dolguk csakis az - merthogy erre adtunk nekik felhatalmazást -, hogy kizárólag szakmai alapon, s a lehető legjobb tudásuk szerint meghozzák, illetve amennyire csak képesek rá, végigvigyék ezeket a döntéseket.
A dolguk csakis ez, és semmi, hangsúlyozom: semmi más.

És ha ezek a döntések, de főképp a következményeik nem tetszenek a közvéleménynek, hát a soron következő választáson másoknak adnak felhatalmazást.
A leváltott döntéshozóknak pedig ezzel számolniuk kell: megválasztásukkor pontosan tudják, hogy majd - akár 1, akár 4, 8 év múlva - elveszíthetik hatalommal, ugyanakkor felelősséggel járó munkakörüket, de ez a tudat semmiképp nem befolyásolhatja őket abban, hogy esküjüknek megfelelően, legjobb tudásuk szerint az ország haladását szolgálják.
Függetlenül attól, mi tetszik, vagy nem tetszik a közvéleménynek...

Kazán Kovács 2008.06.25. 13:49:41

Nos igen, nem szabad elfelejteni, hogy balkáni ország vagyunk - oda is sorltak be bennünket nemrég egy nemzetközi felmérésben. Balkáni a mentalitás, a korrupció, a frusztráció, az infrastruktúra, a politikusok gátlástalansága, na és természetesen sok eccerű polgár gátlástalansága is.

rivera 2008.06.25. 13:55:07

InteriorLulu,

Amit leirsz az idea, abrand, egy tokeletes vilagban pont igy kellene mukodnie. De. Mivel a politika szamszeru, merheto dolog, a demokratikus orszagok vezetese mindenhol kenytelen a dontesek-nepszeruseg koordinata rendszerben lavirozni, ki populista eszkozokkel, mediat iranyitva, ki pedig (legalabb a latszatra adva) ertelmesen elfogadhatoan. Nalunk a sunnyogas, szondazas, azt-mondjuk-amit-hallani-akar vonal megy most, azaz a nagy magyar töketlenkedes.

Takika 2008.06.25. 13:55:28

Szerintem maradjon a nyugdijasok ingyenes utazasa, viszont alljon o is sorba egy ingyenes jegyert, igy legalabb fel lehetne merni, hogy mennyien is hasznaljak tenylegesen az ingyenes utazast. Ugyanez a helyi tomegkozlekedesnel, ingyenes berlet, amit minden honapban ki kell valtani a jegypenztaraknal. Esetleg jelkepes osszegert, vegulis az eloallitasnak is van valami koltsege.

873ujr3rk 2008.06.25. 14:00:05

majomfej. mit fikazod az "embereket" asszed szlovakiaban az "emberek" leptek ? a lofaszt.
a politikusok leptek.

Red 2008.06.25. 14:10:10

"A közalkalmazottak létszámát is csökkenteni kellene. Mi a fenének van szükségünk ennyi minisztériumra ennyi aktatologatóval?"


Azok köztisztviselők, jóval nagyobb pénzért, mint a közalkalmazottaké... (Közalkalmazottak: kórházi, iskolai, stb. dolgozók, ált. nem nagy pénzekért és egyre kevesebben. A minisztériumi létszám viszont valahogy sose csökken, kell a hely a rokonságnak... )

Nemcsak a kiaádoskkal van baj... Az adóbevétel is rohadt kevés. Kb. 3 milla ember fizet rendesen szja-t.

movhu 2008.06.25. 14:13:26

"Az adóbevétel is rohadt kevés. Kb. 3 milla ember fizet rendesen szja-t." Jajj, de jó volna :)
Nincs 4 millió adózó, 2.7 millió főállásban foglalkoztatott van, amiből 700E az állami szférában van. A maradék 2 millióból mennyi van a tényleges jövedelmére bejelentve. Sajna szerintem jó, ha 1 millió...

cszoli 2008.06.25. 14:15:43

Taktika: ez a nyugdíjasbérlet kiállítási díjért asszem volt javasolva, elvetették politikai okokból.....

Patrese 2008.06.25. 14:21:05

Sajnos jelenleg "reformokat" ki kell mondanunk: csak alulról kikényszeritve lehet kicsiny hazánkban elinézni. Éppen csak az a probléma, hogy olyan intézkedést ami sokaknak fájna, (de nagyon is szükséges lenne) nem lehet alulról elinditani. Viszont van néhány, amit igenis el lehete inditani, valaki kezdje el a 200000 aláirásokat összegyüjteni:
- kisebb parlamentet
- kisebb, számlával aláámasztott költségtéritést
- kisebb önkormányzatokat
- kisebb ingyenélők segélyét, beszéljünk inkább közmunkáért adható minimálbérről.
- és még lehetne sorolni a középiskolai oktatástól kezdve az egészségügyön át sok mindent...

cszoli 2008.06.25. 14:21:28

Ja, és a közalkalmazottaknak is mindig nagy a szája, hogy miért ők a fekete bárányok, mikor ők rendes adófizető állampolgárok.
Naja. Számoljunk csak egy kicsit:

Állam bácsi fogja Ica néni az önkormányzati tilitoli alkalmazott havi 120e Ft-os bérét, felszuperbruttósítja, átutalja az önkormányzatnak, akiknél Marika a szemüveges ondolált hajú könyvelő két szál cigi közt kiállítja a fizetési papírt, levonja a munkáltatói TB-t, adóelőleget egyebeket és visszautalja az Állam bácsinak.
Majd Ica néni megkapja a nettó mittudomén mennyi Ft-ját.
Igen, ő fizetett adót és TB-t.
De mi is történt? Állam bácsi kivette a zsebéből majd a másikba visszarakta.

Persze ezzel nem azt mondom, hogy a közalkalmazottakra nincs szükség, vagy hogy ők élősködnek az államon (van aki igen). de hogy ők nem tesznek hozzá egy fityinget se az adójukkal meg a TB-jükkel az állami büdzséhez az hótziher, erre kár verni a nyálukat

InteriorLulu 2008.06.25. 15:08:41

rivera.
Igen, tudom hogy amit leírtam, így vegytisztán sehol nem működik, hisz a politikus is emberből van: amennyire csak tudja, megvédi a hatalommal, presztízzsel és persze nem kevés fizetséggel járó munkáját.

Én csupán a posztíróra, movhura reagálok: tudjuk b..., tudja mindenki aki számít, mit és miért kéne tenni, de ezt ne nekünk mondd! Nem rajtunk múlik, értsd meg!
Ami a helyzetet tisztán látó, de nem döntéshozó helyzetben lévő embereken - szakember, újságíró, blogíró, kommentelő, mindegy - múlik, az pusztán az, hogy felhívják a figyelmet: azt akarjuk hogy tudd, te ott fent, hogy tudjuk, mi lenne a feladatod.
Ezt meg is teszik. De ennyi, a többi már a döntéshozó tudásán, józan belátásán, és tisztességén múlik.
Mint ahogy múlt minden bizonnyal Szlovákiában is: ott a "döntés-népszerűség koordináta rendszerében" azáltal sikerülhetett a helyes irányba rajzolni a grafikont, hogy alapvetően tettek a köz véleményére. Mert volt hozzá kellő bátorság, politikai akarat, és minimális politikai konszenzus.
Noha az emberek többségükben ott is ugyanannyira szűklátókörűek, csak a saját kis közvetlen érdeküket nézők, mint nálunk.
Ahogy írod is, movhu: sok bírálatot kapott a kormány, mégis megtette a szükséges lépéseket.

Nálunk is ezt kell, kellene tennie, ők, a döntéshozók is pontosan tudják. Mi is tudjuk.
Ők is tudják, miért nem teszik, mi is tudjuk.
Erről sajnos lassan már nem lesz mit beszélni.

Egy dolog volt jó a felvilágosult abszolutizmusban: felismervén a helyes utat, az egyedül üdvözítő kiutat, a társadalmon tűzzel-vassal keresztülvertek reformokat.
Na, ezt kéne követnie a döntéshozónak, egy bátor reformdiktatúrát, mégha ennek a pozíciója elvesztése is az ára.
Józan belátás és tisztesség, ugye...

rivera 2008.06.25. 15:22:58

InteriorLulu,

Tokeletesen egyetertek.

"Nálunk is ezt kell, kellene tennie, ők, a döntéshozók is pontosan tudják. Mi is tudjuk.
Ők is tudják, miért nem teszik, mi is tudjuk."

En ugy fogalmaztam ezt meg, hogy amikor mar a kukasember is latja a gazdasagpolitikai problemakat es nagyvonalakban a megoldast, akkor nyilvanvalo hogy nem hulyek a politikusok, csak teljesen elternek a prioritasaik.

Szerintem nincs rovidtavu megoldas, sajnos boven van meg hova sullyedni.

Netuddki. 2008.06.26. 09:23:42

Nagyon egyszerű a magyarázat. Annak aki döntési helyzetben (politikusok) van nem érdeke a változás. Ugyanis sokkal rosszabb helyzetbe kerülne, ha a dolgok normálisan mennének.
Úgyhogy rózsaszínű ábránd pont tőlük várni a megoldást. Úgyhogy sajnos teccik, nem teccik előbb-utóbb nekünk (valódi bérből és fizetésből élőknek) kell elkezdeni.

András1980 2008.08.13. 12:05:21

Kicsiben is ez megy, nem csak állami szinten, pl. KlubD. Változásokat ígértek, de nem válaszoltak, hogy mit változtatnak, helyette inkább töröltek. A változásokról azóta nincs hír. A teljes történet: mage.hu/2008/7/9/proof
süti beállítások módosítása