Online házkutatás

2008.04.11. 12:08

1984 különböző verziókban, nagyjából így lehetne jellemezni azokat a terveket, amik felvetődnek az internet használókkal kapcsolatban. A jogvédők díjakat szeretnének a szolgáltatásba építeni, le szeretnék tiltani a fájlcsere lehetőségét, folyamatosan piszkálják a szolgáltatókat azzal, hogy melyik előfizetőjük milyen jogsértő tartalmat oszt meg. A legújabb terjedőben lévő ötlet, az online házkutatás.

Azt a legtöbben tudják, hogy adott személy adatforgalma törvényesen megfigyelhető, ha az nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősül. Ennek eszköz és feltételrendszerében a szolgáltató köteles együttműködni a szakhatósággal már nálunk is. Ez nagyjából tőlünk nyugatra is elterjedt, ezen az intézkedésen kívánnak fokozni újabb törvényekkel. Ugyan Németországban megbukott a helyi alkotmánybíróság előtt a tervezet, az osztrák törvényhozás most mégis tanulmányt mutatott be, aminek nem titkolt célja, hogy Ausztriában legyen lehetőség a módszer használatára. A módszer azon alapul, hogy a kiszemelt megfigyelendő személynek kötelezően kémprogramot kell telepíteni a gépére, amit nem távolíthat el a megfigyelés ideje alatt. Ezt vagy e-mailben kapja meg, vagy a szolgálat embere telepíti fel a gépére. Azaz, megkérnek, hogy toljuk be a falovat a várfalon belülre. Természetesen a lehetőségek tárháza végtelen, mert a megfigyelést és a kötelező lehallgatók telepítését szeretnék kiterjeszteni az illető birtokában lévő minden távközlési berendezésre, sőt szóba jöhet a lakás környékén az elektromágneses hullámok elemzése, azért, hogy ne tudja megkerülni a lehallgatást. A lényeg, hogy ebben az esetben az illetőnek, a házkutatásnál hasonló módon együtt kell működnie. Az új jelentés Ausztriában arról kívánja meggyőzni a politikusokat és a sajtót, hogy a tervezet jusson el a törvény jusson el addig, hogy meg is szülessen. A törvény természetesen elsősorban a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcot szolgálja, de felvet aggályokat.

Amennyiben ugyanis megszületik egy ilyen a szomszédban, nem kizárt, hogy akár nálunk is felvetődik az ötlet. Amikor pedig egy működő törvény van, annak kiterjesztése más területekre már sokkal könnyebb. Nem kell feltétlenül sötét jövőt vizionálnunk, de könnyen megtörténhet, hogy hamarosan a kisebb súlyú bűncselekmények esetében is kötelező lesz ilyen módon együttműködni, mint például a szerzői joggal kapcsolatos ügyekben is. Erről pedig eszünkbe juthat az 1984. Annak ellenére, hogy még csak a harcok folynak azért, hogy a felsőbb szervek teljes kontroll alatt tartsák az életünket, nem szabad azt gondolnunk, hogy akár földrajzilag, akár időben nagyon távol esne az, hogy a mindennapi életünk részévé válik annak megfigyelése. A kérdés az, hogy mikor akarnak kötelezően beépítendő csatlakozót rakni az emberek fejére? Mert az igazi lehallgatást ott lehetne megvalósítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr7421056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joaquin 2008.04.11. 16:25:14

Komolytalan, 5 percbe telne megtörni a kémprogramot.

Alka Ide! 2008.04.11. 16:35:51

Elképzelem, amint a kedves terrorista urat megkérik, ugyan telepítse már fel a kis lehallgató klienset!
Szuper!
Ezek hülyébbek még annál is, amit én gomdolok róluk, pedig az se semmi!

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.04.11. 17:33:37

simán letiltatom routerből, tűzfalból, aztán szevasz.
elemezze azt hogy nincs forgalom :) amit meg hullámelemzéssel meg tudnak állapítani, hogy szarrákódolt forgalmazás van. Kikódolni meg nem vagyok köteles, hiszen ott a kémprogramjuk. Ja, hogy az nem jut ki? Kellemetlen lehet :)

Azért remélem, hogy nem kell idáig fajulni. De ha muszáj, akkor akár.
süti beállítások módosítása