Warner-jogdíjas net

2008.04.03. 16:28

Az Ars Techica is beszámolt róla, hogy nemrégiben maga a Warner Music vetette fel azt az érdekes – ám nem teljesen újkeletű – ötletet, hogy az internetszolgáltató számlázzon extra díjat az előfizetők felé, ami tulajdonképpen egyfajta „büntetése” volna annak, hogy az illető a számítógépével illegális zenei tartalmakat tölt le az internetről. A felvetés az USA-ban 5 dollárt tartalmazott előfizetőként, ami egyrészt az előfizetési díjakhoz mérten sem kis összeg, másrészt ezt az ország internet lefedettségére kivetítve óriási összeget kapunk. A dolog azonban több pontban vérzik továbbra is, és rendkívül aggályos már maga a felvetés is.

Egyrészt így megjelenik a nálunk már rég bevezetett módszer, az Eleve Bűnöző Vagy. Az Artisjus hologramos matricája azt feltételezi, hogy minden egyes Magyarországon eladott adathordozó, beleértve a memóriakártyákat is, illegális tartalmakat fog befogadni. Így minden egyes ilyen termékre meg kell fizetni a díjat. Ugyanez az internet esetén azt feltételezné, hogy minden felhasználó bűnös módon arra használja az otthoni internet elérését, hogy illegálisan zenét töltsön le. Ez pedig bármekkora arányban is igaz, biztosan nem igaz minden emberre, azaz olyanok is bűnhődnek, akik tényleg webezésre és levelezésre használnák csak az internet elérést, vagy akár azért, hogy csevegjenek a távoli rokonokkal.

Másrészt ott van az, amit maga a Warner sem hangsúlyoz ki igazán, hogy mit is foglal magában a díj. Ugyanis a tervek szerint ez nem tenné legálissá a letöltést! Akkor hogy is van ez? Felidézném a klasszikus maffiajelenetet, amikor a kétajtós szekrények vagy a mindenre elszánt arcúak megérkeznek, és előadják, hogy megfelelő védelmi pénz fejében ez a szép, új étterem nem fog leégni. A Warner ugyanígy nem mondaná azt, hogy most már szabad letölteni, hanem csak annyit vállalna, hogy nem fogja beperelni a magánszemélyeket a letöltésért. Tehát egyfajta védelmi pénzt szeretne önmaga ellen gyűjteni, amit az ő kedve szerint feloszt a zenészek között. Ennek a mentalistásnak pedig hosszú távon több veszélye van, például az, hogy a zenészek ezentúl akármilyen szemetet gyárthatnak, mert valamennyi pénz úgyis befolyik a zsebekbe. Ezen túl viszont vannak komolyabb aggályok is, ami nyilvánvalóvá válik, elemezve a hosszútávú következményeket.

Egy ilyen törvény elfogadása rögtön egyértelművé teszi bármilyen beépített jogdíj létjogosultságát. Mindenki jöhet, akinek jogdíjas terméke van, ami felkerülhet az internetre. Hangsúlyozom, hogy a feltételezés elég, nem kell konkrétan megmutatni, hogy hányan és honnét töltötték le az anyagot. A filmkészítők és forgalmazók ott kopogtathatnának a szolgáltatók ajtaján, hogy benyújtsák a saját számláikat. A könyv- és újságírók is szintén, sőt akkor ne felejtsük el a szoftvercégeket. Minek ide BSA? A legtisztább, ha az internet vagy számítógép árába menten beépítjük a szoftverlopási díjat, és készen van a tökéletesen működő társadalom. A hanglemezboltok, könyvesboltok, szoftverforgalmazók becsukhatnak, és várhatják otthon a pénzt, ami automatikusan, minden erőfeszítés nélkül leesik nekik. Látható, hogy az elsőre pofonegyszerűnek tűnő ötlet mennyi komoly problémát vet fel, és leginkább az, hogy egyre inkább mindenki olyan bevételeket akar magáénak tudni, amik egyébként nem léteznének. Éppen úgy, mint az önmaguktól minket megvédő családok esetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr99409844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.04.03. 17:02:15

Nevetséges.
Mondjuk azt nemértem, hogy ha veszek egy qrva sd kártyát a SAJÁT fényképezőgépembe azután mi a faszért kell jogdíjat fizetnem.Ezt legyen olyan jó és magyarázza már el nekem valaki.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.03. 18:13:57

Ez egy újabb szánalmas erőlködés, oda se figyelj. Egy hosszú ideig sikeres, mára túlhaladott kereskedelmi forma, melyben a termék 50%-a ráderöltetett gagyi.

Abba viszont belemennék, hogy minden kiküldött e-mail után fizetni kelljen 1,- Ft-nak megfelelő összeget. Mindjárt csökkenne a spamáradat.

weid 2008.04.03. 18:48:19

Ez ugyanolyan, mint mikor nagy áruházak bármi rájuk nézve hátrányos/veszélyes/problémás, ámde elterjedt dolgot először tiltanak (mindenféle racionális magyarázat nélkül, pl.: ne mobilozz, mert zavarja a pénztárgépet), aztán, mikor rájönnek, hogy nem megy, akkor normálisabbak vállat rántanak, mások meg nem engednek be (na ezt nem olyan sokan tehetik meg :)
mert ugye mi lenne, ha a Media Marktba nem lehetne besétálni mobillal? vagy ha minden mobilt le kellene csekkoltatni belépéskor?

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.04.03. 20:26:19

a kiadókat megrázta az internet terjedése, láthatóan nem tudnak mit kezdeni vele. elvégre most ki kéne hajítani a léhűtőik felét :) az a pár normális, amelyik felfogta, hogy betiltani nem tudja a netet, megadóztatni meg elég húzós, nyitott zeneboltot a neten. az érdekes módon működik. lehet arrafelé kéne kapisgálni, de ahhoz 2-3 percet gondolkodniuk kéne :)

dapol 2008.04.03. 20:28:43

@Baszkurátor be kéne jelentkezned az artisjusnál a jussodért, hiszen lopod magadtól a képeid felhasználási jogát, ergo meg vagy károsítva, jár neked is abból a pénzből, amit az artisjus beszed.

movhu 2008.04.03. 20:59:08

Egy korábbi írásomban pont a matricás rendszerről írtam:

mover.blog.hu/2007/10/26/szerzoi_jog_huzzunk_le_nem_letezo_bort_i

Rá Dios 2008.04.03. 20:59:43

Én ehhez - legalábbis hivatalból - értek és nagyon nem szeretem az átalánydíjas sarcokat.
Az olyan....ó-szocoalista dolog. Kényelmes, de igazságtalan.

Sloane (törölt) 2008.04.03. 21:18:11

Baszkurátor: az artisjus védelmi pénz kikerülhető ha szlovákoknál vásárolsz vagy a kínaiaknál (pl. asia centerben, piacon). Én ha egy terméken artisjus matricát látok , már baszom is vissza a polcra, tőlem ne lopjanak. Az én fényképezőmben szlovák CF kártya van, és nem is töltöttem még rá illegális anyagot, általában a gyerekemet fotózom vele, ami után meg ne lopjon meg a kibaszott artisjus. Fuck you Jesensky Zsolt, fuck you Presser és a többiek.

Sloane (törölt) 2008.04.03. 21:24:55

Egyébként meg a lemezcégek egész prekoncepciója hibás: én vettem meg az alapján cd-t, hogy megtetszett amit letöltöttem, és szerettem volna hogy meglegyen. És korábban, a letöltögetős idők előtt volt úgy hogy megvettem egy cd-t, és kurvára befürödtem vele, mert szarabb volt, mint gondoltam.
Az a baj, hogy a lemezcégek túl sok szemetet dobnak piacra, túl sokat akarnak kasszírozni egy terméken, jól kinyújtva az életciklusát (régen évente kiadott egy lemezt egy jobb zenekar, mostanában jó ha ötévente sikerül/engedik neki), illetve nem jönnek rá, hogy megváltozott az egész zenei ipar üzleti modellje. Ma már a cd-t inkább reklámeszköznek mint profittermelő terméknek kéne felfogni. Pedig nem lenne egy hálátlan iparág, itt lehet értelmezni az elég erős fogyasztói hűséget (nem fogsz más zenekart hallgatni a kedvenced helyett mert annak akciós a cd-je, míg joghurtból simán veszed inkább az olcsóbbat).

Bono 2008.04.03. 22:51:10

én azt nem értem, miért is van szükség zenekiadó cégekre?

egyszerűen eljárt felettük az idő, mint ahogy teszemazt a hadviselés sem várfalakon kardozásról szól manapság... ezt EL KELLENE FOGADNI, és nem ilyen idióta módon kapálózni ellene (bár ez az artisjusos megoldás sajnos tényleg bejött nekik. szégyen. persze ezt is csak egy ilyen idióta országban lehet megcsinálni, mint a mienk).


előadó elmegy studióba, felveszi az anyagát, kiteszi netre, letöltöd, örülsz.

minek ide egy harmadik személy, aki meggazdagszik ebből????

előadó meg ha pénzt akar keresni a zenéjéből, a tehetségéből, akkor meg igenis emelje fel a s*ggét és menjen el koncertezni. jöjjön el a Puskás Stadionba, töltse tele sok-sok rajongóval (akik mind-mind letöltötték a zenéjét, mert jó), aztán szedje be a nagy zsét. DOLGOZZON meg a pénzéért, izzadjon a színpadon, és ne abból akarjon megélni, hogy egyszer valamikor félrészegen felvett valamit egy stúdióban...

b. változat: előadó kérjen számonként 10 fillért a letöltésért. ha szegénynek eltörött a lába, és nem tud koncertezni menni, így még mindig ki tudja fizetni a studio költségeit...

ha meg senkinek nem kell a sz*r zenéje? hát azt meg ne is akarja rájukerőltetni... :-P menjen el inkább kapálni!

de így még mindig semmi de semmi szükség zenekiadókra. én elhiszem, hogy régen k*rva drága volt a studiobérlet, meg a marketing költség, meg a mixert is ki kellett fizetni, de ma már a technika fejlődésével a studio olcsóbb lett, a marketinget okosan meg lehet a NETEN oldani, fillérekből (ugye-ugye, a net nem csak az illegális letöltést könnyíti meg, de (kicsit pont ezáltal is) a marketing költségeket is csökkenti - a mérleg másik serpenyőjében - EZT kéne felismerni!). persze, csak ha valóban JÓ az a zene, és nem egy rakás khaki.

Subba Sógor 2008.04.03. 23:10:26

"Abba viszont belemennék, hogy minden kiküldött e-mail után fizetni kelljen 1,- Ft-nak megfelelő összeget. Mindjárt csökkenne a spamáradat."

ahahahaha! aztán mikor a zombi gépedről küldi majd el egy kedves kis hacker a több tízezer mailt, akkor nézel nagyokat. csak győzzed bizonyítani, hogy nem te küldted :)))

Barta Tomi 2008.04.04. 04:03:46

Nem kéne ennyit fizetni, ha nem lenne ennyi tolvaj letöltő. Ha ezt bevezetik, akkor tegyék nyílvánossá a szolgáltatók, hogy kinek mennyi adatforgalma van. Azaz tudjuk csak meg, kik miatt kell fizetni! A tolvajok miatt fizetek a már említett memóriakártya miatt is többet. Ideje lenne a körmükre nézni!!

Jude Finisterra 2008.04.04. 05:07:23

"Ennek a mentalistásnak pedig hosszú távon több veszélye van, például az, hogy a zenészek ezentúl akármilyen szemetet gyárthatnak, mert valamennyi pénz úgyis befolyik a zsebekbe."

Miért, ez manapság már nem így van!? A hazai popzene java része is szemét, valamint a perpill trendnek számító külhoni dolgoktól sem vagyok megszédülve, mint a minőség érintése...

péter 2008.04.04. 07:42:49

Ezt az elképzelést itthon már megvalósították. Cd, dvd, memoriakártya stb árában benne van a büntetés.
Hiába na, minden jó dolgot a magyarok találnak ki:)

R.Ivan · http://www.rettegettivan.co.cc/ 2008.04.04. 07:43:40

Ez a cd-s dolog nekem is bassza a csőröm régóta. Hogy pontosan miért is fizet bki is biztonsági másolat készítésére, adatbázisok mentésére használt cd-k dvd-k után vmi adóféle nemtommit tulajdonképpen vmi zenemaffiának nevezett vminek? Még a vinyokra is lehetne szedni, söt alanyi jogon minden embertől, hiszen néha dudolhat az ember ezt-azt, ergo az is adathordozó. Nem vagyok jogász, de nemnagyon értem, hogy nem ütközik ez jópár más törvénybe egyébként. Mármint az, hogy ha bemegyek boltba üres cd-t venni,az milyen viszonyban áll azzal, hogy letöltök netröl és ráírom. Mivan ha nincs is netem?

Dr Kangörény 2008.04.04. 08:26:59

Barta Tomi, a memóriakártyák után nem a letöltők miatt fizetsz jogdíjat! Hanem a pénzéhes artisjusos tolvajok miatt és azok miatt a töketlen politikusok miatt, akiknek fingjuk sincs arról, mit szavaznak meg, amikor elfogadnak egy törvényt.

vili/c64user · http://www.zeropage.hu 2008.04.04. 18:17:58

"Még a vinyokra is lehetne szedni, söt"

Sőt! A fénymásolókra kivetett reprodukciós díj is hasonló rablás. Mert elvileg jogvédett cuccot is másolhatsz vele. Elvileg...

tresh 2008.04.07. 14:22:40

Barta Tomi!

Ilyen masszív letöltés mánia pont azért alakult ki, mert rohadt drágák voltak a lemezek. Ezen gondolkozz el!

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.04.08. 10:51:56

Barta Tomi:
Az adatforgalom mennyisége nem jelent semmit a felhasználó tevékenységeire nézve. Ma már egy IPTV-s megoldás is stabil 8Mb/s-es kapcsolatot igényel, és ha már 4-5 órát TV-zel, akkor az minimum 10-15GB forgalmat jelent. Ez még csak nem is HD felbontású adás, annak ugye sokkal nagyobb sávszélesség kell azonos tömörítés mellett.
Rengeteg olyan egyéb megoldás van, ami teljesen legális, és igényli a sávszélességet...

Jogdíjat pedig adó formájában, egyből minden eszközre rátenni nem szabadna, valamint ha jól tudom, akkor az így beszedett pénzekről sem számolnak el részletesen, publikus. Úgy gondolom, hogy ha mindannyian befizetjük, akkor mindnyájunkkal tudatni is kellene, hogy kinek és mennyit is adtak abból a jogdíjból.

A másik mulatságos dolog, hogy a matrica nélkül árusított írható lemezt sem tekintik jogsértésnek a bíróságon.
süti beállítások módosítása