Lízingcsaló iparág

2008.03.20. 15:42

A gépjármű értékesítés iparága, legfőképpen az új autók értékesítésének a területén, komoly gondokat tudhat magáénak. Nem elég, hogy csökkenek az eladások, de további problémák is megjelennek a piacon, ami miatt magának a kereskedőnek, a banknak vagy a biztosítónak kell közösen önmérsékletet gyakorolnia az eladások növekedését célzó intézkedések területén. Továbbra is magas a bedőlt hitelek aránya, de más veszélyek is vannak. A túlvállalások mellett egy rendkívül hatékony iparág éli virágkorát Magyarországon, a lízingcsalás.

Ma az országban a magánkézben lévő autók 70%-kát valamilyen hitel segítségével vásárolták, azaz a vásárlásban közreműködött valamilyen formában a banki finanszírozás. A verseny nagy, így a kereskedők és hitelezők igyekeznek minél kedvezőbb termékekkel fellépni a piacon. Az alacsony önrésszel eladott autók esetében pedig rögtön ott a veszély, hogy a fedezet értéke évekig kisebb, mint a fennálló tőketartozás. Így az esetlegesen fellépő fizetésképtelenség esetén a bank nehezen jut a pénzéhez. Ennél azonban van nagyobb bukási lehetőség is, ez az említett lízingcsalás. A képlet nagyon egyszerű, és profi csapatok képezték már ki magukat a területen. Akár hamis papírokkal, akár hajléktalanok által megvásárolják a kiszemelt gépjárművet, amit aztán külföldre visznek, vagy szétszerelnek és alkatrészenként adnak el. A lehetőségek határtalanok. Hol lehet ezzel csalni, kérdezhetik sokan?

A gépjárművek általában papírforma szerint ellopásra kerülnek, amit a biztosító így kénytelen kifizetni a tulajdonosnak, illetve itt rögtön a banknak, mivel ő a kedvezményezett. A bank mehet a maradék pénze után, mert a hajléktalan nem fellelhető. A kecske is jóllakott, mert a pénz megérkezett a számlára, és a káposzta is megmaradt, hiszen ott van az ingyen autó. Egyedül a banknak fáj kicsit, és a biztosítónak nagyon az üzlet. Az üzletág méreteit mutatja, hogy a 2006-ban Budapesten bejelentett autólopások esetében – ami 4.944 volt – minden harmadikról kiderült, hogy csupán álca volt egy csaláshoz. Ehhez nyilván társul még jó néhány eset, ahol ezt nem sikerült feltárni vagy bizonyítani. Az iparág egy év alatt közel 5 milliárd forintos kárt okozott. Az rendszer fejlődik, és várhatóan elmozdulnak abba az irányba, ahol jóval nagyobbat lehet kaszálni. A munkagépek és más haszongépjárművek ára ugyanis sokkal magasabb, mint egy átlag gépkocsié, és semmivel sem nagyobb procedúra azokkal ugyanezt a csalást elkövetni. A forduló tendenciát mutatja, amit egyes értesülések alapján lehet feltételezni, hogy az autók már nem a balkáni országokba vagy Ukrajnába vándorolnak, hanem például Belgiumba vagy Svédországba. Manapság az ország elhagyása sokkal egyszerűbbé vált az autóval, ami szinte lehetetlenné teszi a nyomonkövetést.

A megoldás rendkívül nehéz, komoly belső ellenérdekeltségek vannak. Egyik részről a kereskedőnek és banknak is érdeke az eladás, másrészről a bank nem feltétlenül érdekelt olyan eladásban, ami számára is negatív eredménnyel zárul. A kifizető biztosító pedig végképp nem szereti ez ilyen üzleteket. Amiben pedig biztos lehet az átlag állampolgár, hogy ezek a kifizetések az ő biztosítási díjában fognak megjelenni. Valószínűleg ebben a kérdésben részben a várható hitelezési szigorítások fognak döntő szerepet játszani, amibe a kormányzat is bele kíván avatkozni. A többi már a kérdés nehezebbik része, mert nem igazán lehet azzal mit kezdeni, aki az autót darabokra bontva eltünteti, majd bejelenti, hogy ellopták a ház elöl. Nem irigylésre méltó helyzet, sok sikert kívánunk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr78389471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M5 Fan 2008.03.24. 19:31:51

divatos szó, de olyan, hogy lízingcsalás nem létezik
www.lizingpercek.hu/orfk-vs-lizingcsalasok_hir38
süti beállítások módosítása