Népszavaztat az MSZP

2008.03.18. 08:30

A láz senkit sem kerül el, olyan ez, mint valami fertőző betegség. Azt hittük tovább már nem lehet fokozni a népszavazásos fenyegetőzéseket, hiszen már mindenki ezt veszi elő, ha el akarja érni a célját. Tévedtünk. Most az MSZP kíván népszavazást kiírni egy kérdésben, aminek a nagyságrendje jelentősen alul maradja a szavazás teljes költségét. A helyzet maga abszurd, mert a mostani politikai helyzetben a jobboldal kicsit magának tudhatja ezt az intézményt, ami miatt az emberek fejében ez nem egy kormányoldali eszköz, hanem az ellenzéké. Most ezen az elképzelésen kíván az MSZP túllépni. A célpont a képviselői költségtérítés helyzete.

Nem kétséges, hogy ezzel vannak gondok, és a parlament nem jut konszenzusra. Miként is juthatna arra, hiszen a kérdés feltevése abszurdabb, mint a legutóbbi népszavazáson elhangzott kérdések. Hiszen nincs másról szó, mint arról, hogy a képviselőknek meg kellene szavazni, hogy többet ne kapjanak annyi pénzt. Be kell vallanunk, hogy mi sem kardoskodunk azért a munkahelyünkön, hogy kevesebb legyen a fizetésünk, miért tenne másként egy képviselő. Az összeg alapvetően nem kevés, de nem éri el azt a nagyságrendet, ahol megérné a referendumot kiírni. Tavaly 2.236 milliárd forint ment el a tiszteletdíjakra és 1.118 milliárd a költségtérítésekre. Az utóbbi összeggel van a gond, mert nem csak adózni nem kell utána, hanem el sem kell vele számolni. Ez pedig több mint tisztességtelen, egy olyan országban, ahol az adóhatóság nagyon szigorúan vizsgálja, hogy kinek miből futja arra, amivel rendelkezik. Mivel az egyeztetések viszont nem hoztak a kérdésben eddig eredményt, ezért az MSZP az OVB-hez fordult, és a bizottság jóvá is hagyta a kérdéseket, lehet kiírni a szavazást.

Igen, ez természetesen megint egyfajta fenyegetés csak, mondhatnánk blöff. Az MSZP szeretné megszüntetni a számla nélküli költségtérítést, illetve azt is szeretné elérni, hogy legyen összeférhetetlen a polgármesteri és képviselői poszt, de ezekben a kérdésekben még nem sikerült a parlamentnek egységre jutnia. Most pedig a párt befenyít, és kilátásba helyez 5 milliárd forint értelmetlen kidobását egy bő 1 milliárd forintos kérdésben. Olyan kérdésben, amit a parlamenten kívül eleve vicces feltenni. Egyetért-e azzal, hogy a képviselők bemondás alapján kapjanak pénzt a szórakozásukra? Vajon mit fognak válaszolni az emberek? Nem kétséges, hogy a kormányoldal támogatottsága ebben a kérdésben még magasabb volna, mint a mostani szavazáskor az ellenzéké. Egyet azonban nem szabad elfelejtenünk. Ilyen szintű kérdéseket megengedhet magának a Napló című műsor, de nem egy ország. Jó volna végre, ha a képviselők felül tudnának emelkedni egyes dolgokban a határozott ellenállásnak, és belátnák, hogy vannak pártpolitikától független kérdések. Ami pedig még jobb volna, ha végre új törvény születne arról, hogy miként is miről lehet népszavazást kiírni, mert lassan már a szomszéd harapós kutyáját is ezzel fenyegetjük meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr84385656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2008.03.18. 12:41:15

1 komment sincs? Tomketnél meg már több tucat. Látszik, hogy milyen kérdések izgatják az átlagparasztot...

Na mindegy.

"Most pedig a párt befenyít, és kilátásba helyez 5 milliárd forint értelmetlen kidobását egy bő 1 milliárd forintos kérdésben."

Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Vagy a matek ennyire nem megy? Az lehet, hogy tavaly "csak" 1.1Mrd ment el erre. Tavalyelőtt megint ennyi. 2 éve is. És így tovább. És ha most nem "basszuk ki az ablakon" ezt a pénzt, akkor így megy ez még az idők végezetéig. Hát nem, lófaszt a seggükbe.

Én boldogan fizetem ki a részem ebből az ötmilliárdból, csak lépjen már valaki a tökükre!

Remélem sikerült kicsit más megvilágításba helyeznem a dolgokat...

movhu 2008.03.18. 12:47:08

Arra szerettem volna helyezni a hangsúlyt, hogy megfelelő önkritikát gyarorolva mindegyik magába nézhetne, és szépen megszavazhatná, hogy soha többet...
Nincs értelme erről népszavazni, azért sem, mert a következő héten valaki benyújthat egy indítványt, ami máshol adja oda ugyanezt a pénzt. Jobb belátásra bírni a képviselőket az egyetlen értelmes út.

Bobby Newmark 2008.03.18. 13:09:09

Ja, értem. Nekem ez a lehetőség meg sem fordult a fejemben, pont amiatt, amit írtál: "hogy a képviselőknek meg kellene szavazni, hogy többet ne kapjanak annyi pénzt"

Ha erről akarnak szavazni, úgysem lesz megegyezés. Pont, mint a "kisebb parlamentet!" kérdésben. Mindenki ezzel kampányolt, minden párt támogatta. Aztán mégis ez volt az első dolog, amin túltették magukat. "Nem tudtak megegyezésre jutni, hogy mennyivel csökkentsék". Meg a jókurva annyukat.

Az a baj, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni. Mindegyik azért van ott, hogy a saját kis pecsenyéjét sütögesse, leszarják ezek, hogy mi van az országgal. Úgy az egyik, mint a másik.

Ez a saját kis játékterroristánk, ez a Tomket, nem akar véletlenül magára celluxozni pár köbméter ciklonbét, és berohanni vele egy teltházas parlamenti gyűlésre? Legalább látnánk valami hasznát is...
süti beállítások módosítása