Ingyenélés segélyből? Nem!

2008.03.14. 10:03

Komoly átalakítások várhatóak a szociális segélyezés rendszerében, amint az a Népszava beszámolójában is olvasható. A terv azon az elképzelésen alapul, hogy aki képes lenne dolgozni, de nem, vagy feketén vállal munkát, az a jövőben ne kapjon rendszeres szociális segélyt. A javaslatot a polgármesterek is támogatják, mert sokan úgy vélik, hogy a munkától sokakat azt tart távol, hogy a segélyezés rendszere tökéletesen kielégíti őket. Ez nem jelentené azt, hogy a támogatásra fordított keretösszeg csökkenne, csupán annak igazságosabb felosztását tenné lehetővé a változás. A mostani rendszer mindenképpen rossz, hiszen a munka és a fennálló támogatási rendszer között egy ellentét húzódik meg, hiszen sokszor nem kifizetődő munkát vállalni, mert a segély és feketemunka összességében sokkal kifizetődőbb. Ez pedig jelentős adó és járulék elmaradását jelenti a gazdaságnak. Persze ezzel párhuzamosan ott a kormányzati szándék arra, hogy különböző formákban lehetővé tegyék azt – például járulékcsökkentéssel -, hogy a munka és támogatás közötti szakadék csökkenjen. A tervezet kidolgozási fázisába is bevonják már az önkormányzati képviselőket, hiszen ők látnak rá az adott területi problémákra. Figyelmet kívánnak arra is fordítani, hogy a kiszolgáltatott munkavállaló, akinek vajmi kevés lehetősége volt elkerülni a feketemunkát, más elbírálásban részesüljön. Ezzel azon a helyzeten kívánnak segíteni, hogy ne rendezkedjenek be az emberek az egész életre szóló segélyre, aminek egy jelentős része menten a helyi kocsmákban végzi, vagy más módon folyik el nem megfelelő dolgokra.

Tény, hogy most dolgozni a legnagyobb büntetés Magyarországon. Az OECD-országok közül egyedül a belgák adóztatják meg jobban a munkajövedelmeket. A mostani jövedelemszintek mellett elképesztően sokat fizetnek azok, akiknek rendesen és tisztességesen kapják munkabérüket. Ráadásul az adózás sávos rendszere egyre jobban bünteti azokat, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, hiszen folyamatosan tűnnek el az adókedvezmények, majd jelennek meg az újabb adófajták azoknál, akik már átlag felett keresnek. Ez pedig részben annak köszönhető, hogy az ország lakosságához képest kevés az aktív keresők aránya. Ez önmagában még kevés volna a bajhoz, Ausztria sem mutat sokkal jobb arányt, viszont ott mások a jövedelemviszonyok és a feketejövedelem aránya a gazdaságban. Nálunk egyes térségekben jellemzően csak fekte- vagy részben feketejövedelemmel rendelkezők élnek, és itt a legnagyobb a segélyezés mértéke is. Ebben lehetne segítség egy életképes koncepció arra vonatkozóan, hogy gátat lehessen szabni az ingyenélésnek. Nem azokat támadná a rendszer, akik átmeneti zavarral küszködnek, bármelyik ember szorulhat átmeneti állami támogatásra. A magyar gazdaság viszont nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy embereket tartson el évtizedekig, akik mellette ezt azzal hálálják meg, hogy aktívan részt vesznek a rendszer sötét oldalának fenntartásában.

Persze még sok vitát szülhet az eset, hiszen meg fognak nyilvánulni azok a hangok, amelyekre előre számítani lehet. Egy viszont biztos, a terv szükséges, és kivitelezése nem tűrhet halasztást. Egyszer ugyanis el kellene jönni az időnek, amikor nem azt büntetik, aki dolgozik, hanem azt, aki nem akar. Hangsúlyosan arra figyelve, hogy ki nem akar, nem pedig azokra, akik éppen nem tudnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr31380401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon Vörös Aszú 2008.03.15. 14:20:42

-Bassza is a csőröm, hogy a befizetett adóm olyan segélyezettekhez kerül akik adott esetben rá sem szorulnak. Szolidáris vagyok, de nem mindenkivel.

Péntek Gyuri 2008.03.15. 20:11:44

Vajon a jogalkotó a sajét maguk részére meghagyott kiskapukat is bezárja? Gondolok itt a számlák nélkül felvett nilliós juttatásokra: lakásbérlet/pedig a/ Képviselőnek/vagy közeli hozzátartozójának van lakása BP-en.Utazási térítés a helyi önkormányzattól meg a parlamenti titkárságtól? Stb. Vagy ezek nem az én adóforintjaim? Én is szolidális vagyok!De HÜLYE nem.

Perillustris 2008.03.16. 09:43:54

Ehhez a lépéshez konszenzus kell, mert a megcélzott réteg választásokat tud eldönteni, de ha van közös álláspont, akkor mindenképpen ráb@sznak az ingyenélő aljanépek.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.03.28. 14:24:27

hol maradnak a rasszistázó kommentek?

DJS 2008.03.29. 20:57:27

Először is, hiszem ha látom. Ennél fontosabb ügyek is haltak már el előkészítési fázisban.

Másodszor: ezzel azért csínján kell bánni. Nem mondom azt, hogy a szociális segélyből élők mind bűnözők, de ha hirtelen megvonnák a juttatást, számítani lehet rá, hogy egyes emberek törvénytelen eszközökkel fogják pótolni a kieső bevételeiket. Ezen értem a lopást, csalást, koldulást ugyanúgy, mint az erőszakos bűnözést. Lehet, hogy a segélyből élők egy tízezred százaléka tenne csak ilyet, de akkor is fennáll a veszély, hogy emiatt csak a bűnözés erősödik, az államkassza nem nagyon.
süti beállítások módosítása