Drogozó sztárvilág

2008.03.09. 13:55

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezete (INCB) két fontos dologra hívta fel legújabb jelentésében a figyelmet. Az egyik, hogy a kokain ára minden eddiginél alacsonyabb a piacon, a másik pedig az, hogy miként járul hozzá a média a kormányokkal karöltve a kábítószerek terjedéséhez. A legnagyobb bírálat konkrétan Nagy-Britanniát érte, mert az egyáltalán nem lép fel megfelelően drogfüggő sztárjaival szemben.

Konkrét nevek ugyan nem hangzottak el, de lehet sejteni, hogy mire irányítja az szervezet figyelmet. A hatóságok rendkívüli elnéző magatartást tanúsítanak akkor, amikor a sztárvilág valamelyik szereplője kerül drogügybe, és ezzel azok szépen vissza is élnek. Előfordul, hogy nyíltan bevallják függőségüket vagy konkrétan kamerák előtt lövik be magukat. Ebből tudhatjuk, hogy nyilván a két legnegatívabb példára gondolnak, Amy Winehousra és Pete Dohertyre. Hiába ismert drogfüggő életmódjuk, tudvalévőleg éppen a drogelvonó és a szabad élet között ingáznak, mégis ők foglalják el az újságok címlapjait. Ezek a főoldalak pedig lehet, éppen arról tudósítanak, hogy miként úszták meg büntetés nélkül legutóbbi drogos akciójukat. Sőt, a Grammy-díjas énekesnő Youtube-on található videójában drogos szokásairól mesél az érdeklődőknek, akik szép számmal meg is tekintették a filmet. A legnagyobb büntetés, ami éri a sztárokat ezért, az legfeljebb az lehet, hogy rájuk ragad egy ezzel kapcsolatos gúnynév, ahogyan Kate Moss neve egy időre Kokain Kate-re változott. Ezzel azonban nagyjából vége a következményeknek, mert egy zenei magazin például az év hősének választotta Pete Dohertyt. Az ENSZ nem is azt kéri, hogy fokozott figyelmet tanúsítsanak a fent említett sztárügyekkel kapcsolatban, hanem csupán egyenlő bánásmódot szeretne a törvény előtt. Azaz valaki azért ne ússzon meg egy drogügyet és ne tűnjön el a süllyesztőben az ügye, mert ismert személyiség, és esetleg egyes rajongói körökben negatív reakciót váltana ki a büntetés. Mi a legnagyobb baja a szervezetnek ezzel? Az a társadalomra gyakorolt hatás.

A fiatalok példaképként tekintenek a sztárokra, és őket bálványozzák. Ez pedig azt jelentheti, hogy kedvelt énekesük életét utánozva ők is a drogokhoz nyúlnak, hiszen a sztáréletmód utánzása nem csak az öltözködésben, hajviseletben, hanem a szokásokban is megmutatkozhat. Ugyan sokan bírálják az ilyen irányú felvetést, de a drogozás bűneinek elkerülése semmiképpen sem tesz jót arra nézve, hogy miként ítélik meg az emberek ezeket a cselekedeteket. Az igazságszolgáltatás lesújtó karjának kikerülhetősége azt mutatja a fiatalok számára, hogy a drog kipróbálható, és semmilyen káros törvényi következmény nem éri azokat sem, akik ezt nyíltan felvállalják. A celebélet ilyen típusú bemutatása tehát határozottan káros hatással van a társadalom – és legfőképpen a fiatalok – drogokkal szembeni helyes megítélésére.

Sajnos a jelentés csak azért nem szólt hozzánk sem, mert talán túl kicsi ország vagyunk. Több sztárunk bűncselekményének a megítélése túl laza, és már külön meglepetésként érte a közönséget az is, hogy Zalatnay Saroltának ténylegesen be kellett vonulnia a börtönbe. Szabadulásakor a média azonban már őt is nemzeti hősként üdvözölte, és rögtön fel is karolta. Sorolhatnánk azonban azokat az eseteket is, amikor egy ismert személyiség drogügybe keveredett vagy úgy vezetett autót, és végül semmi érdemi következménye nem lett a dolognak. Tehát ebben a tekintetben van még tennivalója, nem csak Britanniának, de nekünk is kicsinyke országunkban. Mert a legtöbben nem szeretnénk egy olyan társadalomban élni, amiben a fiatal olyan nevelést kapott a környezetén keresztül, ahol a sztárok bűnözése nem lett kellőképpen elítélve. Tehát nem akarunk többet, mint azt, hogy ebben a tekintetben nálunk se legyenek olyanok, akik egyenlőbbek a törvény előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr3372534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sirius 2008.03.09. 14:08:01

Nem a sztárokat kell jobban üldözni, hanem a hétköznapi Jóskákat KEVÉSBÉ.

Annak idején mikor az a csávókám (már nem emlékszem a nevére) bedrogozva balesetet okozott, pont azért mentették fel mert drog hatása alatt állt - szóval nem volt beszámítható.
Az még Orbán Viktor "okos húzása" előtt volt. Mondjuk ez így meglehetősen undorítóan hangzik, drogozik és vezet, aztán nem ítélik el MERT drogozott...

De magát a drogfogyasztást üldözni csak olaj a tűzre, nem segít csak kárt okoz.

Destroy 2008.03.09. 14:11:33

Mondjuk a mai világban annyira lehetne önszabályzó a Grammy is, hogy olyanoknak nem ad díjat, akik majdnem halálra drogozzák magukat. Vagy akkor senkinek se adna?
Mert hiába a jó hang, ha azt látja a sok marha gyerek, hogy a drogtól sztár lesz valaki, akkor megfordulhat a fejébe, hogy hátha jobban jön ki az ő hangja is ettől. És ne legyen ilyen, csak ezerből egy.

peter 2008.03.09. 14:13:19

Pont arról van szó, hogy ne magát a fogyasztást üldözzük. Ezért hibás az a törvény is, ami itt van, hogy lassan jobban büntetjük a fogyasztót, mint a terjesztőt. A prevencióba pedig beletartozna, hogy nem emelünk az égbe drogosokat vagy nem mentjük fel őket, mert akkor elmarad egy hétvégi koncert.

movhu 2008.03.09. 14:17:31

Én sem mondtam, hogy rögtön essünk neki az átlagfogysztónak, neki talán elég baj, hogy benne van. A mai világ viszont adja a lovat alájuk azzal, hogy úgy tűnteti fel a sztárvilág drogozóit, mint példaképek. Ilyen módon a társadalom fogja megfizetni ezeknek a nembüntetéseknek az árát, amikor a kábítószerből eredő bűnözés utóhatásait az ő adóforintjából kezelik. Ehhez jön még hozzá a dorogosok elvonókúráinak jelentős költsége.
Persze szélsőséges az a gondolkodásmód is, hogy legálissá kellene tenni, mert akkor nem bűnöznének érte. Akkor is lenne, aki nem tudná megfizetni, és csak jobban terjedne. A lényeg, hogy a drogozás valós következményit kellene megmutatni a fiataloknak. Pl. elvinni őket egy elvonóba megnézni a szenvedőket.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.09. 14:18:02

Császár Előd, karambol, halott rendőr -> megúszta

valószínűleg nem volt "józan"

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.03.09. 14:20:35

anno ugye abból se lett túl nagy baja valakinek, ha narkósan elütött egy rendőrt. egy átlagembert ezért nyilván a helyszínen lelőnének, ő meg csak eltűnt, s pár év múlva bukkant csak fel újra...

movhu 2008.03.09. 14:23:19

CS.E. tettének következményei(forrás velvet.hu)

Az ítélet szerint Császár nem állt drog, vagy alkohol hatása alatt, viszont bizonyítottan százzal hajtott. Első fokon letöltendő büntetést kapott, másodfokon azonban ezt felfüggesztettre változtatták, ám az énekes ügyvédje még így is túlzásnak érezte a büntetést.
Császár Előd azt állítja, az ügy tönkretette a karrierjét, soha többé nem lehet már sztár hazájában. Valószínűleg, mint Császár Előd valóban nem sok babér terem neki, de elég egy apró névváltoztatás, és máris ismét elismert zenész. Mostanában mint Shane '54 fut, első hivatalos dala Jean Michel Jarre 1982-es slágerének remixe, a Souvenir de Chine nagy sikernek bizonyult. Így feltehetően nem kell attól tartani, hogy szegényházba kerül az új életet kezdett lemezlovas.

Magyarul kisimították az életét...

Egyenlőbbek 2008.03.09. 14:24:53

És ugyebár Stohl Buci is bucira szívta már a fejét, mégis szabadlábon. Mezei gimis suttyó meg már egy spangliért is mehet az "elterelésbe".

Elégedetlet 2008.03.09. 14:35:55

Hol van itt bárhol is egyenlőség ? Ha már itt tartunk, akkor említsük meg politikusaink mentelmi jogát is. Meg a randalírozó rendőrkapitányt és társait.

Condy 2008.03.09. 14:57:36

Orsósviki meg parkolhat a mozgássérültek helyén is!

index.hu/politika/belfold/2006/valasztas/pturul/park8271/

Condy 2008.03.09. 14:58:23

Így van ez, a "nagyok" mindent megúsznak.

nodrog 2008.03.09. 15:11:36

álságos gyökér hozzáállás az hogy ne a fogyasztót büntessük: ti vagytok az ártatlan báránykák akik megveszik a cuccot, ugye? azért él belőletek ez a sok szemét kereskedő, azokat kéne büntetni - hát büntetik is, nem kell félni, nem lennék annak a helyében akit kábítószerkereskedelemmel begyanúsítanak! röhej azonban hogy ennyi jellemetek van, másra kenni a szart, lenne kereskedő vevő nélkül? érdekes, hogy a drogosokkal szemben milyen toleráns a többi drogos!

jajj, tudom mivel jöttök, alkohol, cigi: hagyjuk!

Destroy 2008.03.09. 15:28:14

A drogdealerek csak azért léteznek, mert egy rakás drogos van. Nem kellene azért annyira védeni a drogosokat, ők is hibásak. Ezért kellene egyértelműen elítélni a hatóságnak is mindenkinél. Persze nem csak arra kellene hajtani, hogy őket büntessék, csak néha egyszerűbb.

movhu 2008.03.09. 15:55:47

Mindenki véleménye számít, de kérlek ne itt gyilkoljátok egymást szavakkal...azért moderáltam ki kommenteteket, mert több volt benne az egymás anyázása, mint a témához kapcsolódás.

The One 2008.03.09. 16:01:23

" zero Császár Előd, karambol, halott rendőr -> megúszta valószínűleg nem volt "józan" " "Gipszjakab rendortaplo, zoldlampas zebra, halott kislany -> meguszta csak annyira volt jozan amennyire egy rendort jozannak lehet nevezni Magyarorszagon (..)

vanek 2008.03.09. 16:11:45

Hiya kids. Here is an important message from your Uncle Bill. Don't buy drugs. Become a pop star, and they give you them for free. (Billy Mack)

baromarcú 2008.03.09. 16:26:04

Sittre minden narkóst letöltendő 25 évre..

Gidófalussy Digitális Gizella 2008.03.09. 16:26:43

Mi mindannyian - a kedves postírót is beleértve - megszoktuk a büntetések és megtorlások társadalmát, az egymástól állandóan rettegő, ezért egymást folyamatosan korlátozó, ütő-vágó emberek (ál-)közösségét. Minthogy ebben élünk. Nekem azomban gyerekkorom óra furcsa és abszurd, hogy nem számít elég nagy bajnak, hogy az ilyen társadalomban, ilyen közösségben ROSSZ élni.

Sirius véleménye mellé állnék, ha már állok valahova.

pistike 2008.03.09. 16:27:03

Egy biztos. Legalább díjjal nem kellene kitüntetni azt, aki kemény dorogos. Ennyit megtehetnének a díjat adók az ügy érdekében. Kicsit olyan, mintha magát a drogozást díjaznák.

es2300 2008.03.09. 16:27:54

egyenlőbbek -> buci volt elterelésben

császár előd -> a kábítószerek legtöbbjének akut hatása nem kimutatható a szondával, CSAK az, hogy az elmúlt x napban használták-e. Ergo ha hétfőn a srácokkal elnyomtam egy cigit, ma munkából hazafele elém ugrik egy a szavazástól felajzott fiatal, csinálnak fújós szondát vagy később vérvételt THC-re, az pozitiv lesz. Holott most nem vagyok a hatása alatt.

nodrog -> az addiktológiával foglalkozó szakemberek, illetve maga a törvény is a drog kifejezés alatt a tudatmódosító hatással bíró kémiai szerek összességét értik, így pld a kakaót, koffeint, heroint, alkoholt stb-t is. Az illegális drogokat hívjuk (nevezi a BTK) kábítószereknek.

apukad 2008.03.09. 16:52:27

Először is kiemelten érdemes lenne különbséget tenni drog-és-drog között.
Abbahagyni a komplexusos gyűlölködő fröcsögést. Ha véleményt mondasz, ne csak üvölts egyet, mint egy fasiszta faparaszt, akinek a tudatlanságából csak arra tellik, hogy egy egy szóval leírható csoportot - élet és halál uraként -, az Igazságosztó szerepéből kipenderítsen az életre méltók sorából. Nézz körül a világban barátom.

Liberté_73 2008.03.09. 17:10:40

Halló! Kívánságműsor? Jónapotkívánok! A 11-es úton traffipaxozó rendőr uraknak küldenék Császár Elődtől valami gyorsat! Köszönömszépen, viszonthallásra!

bring the shit 2008.03.09. 17:25:07

császár előd rules & forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!szétesve szeretsz rendőröket megölni???utána leszopni pár embert és olcsón megúszni?

Davido 2008.03.09. 17:29:01

ússzák meg a sztárok is, meg a nem sztárok is. nem vagyunk bűnözők.

Pipas 2008.03.09. 18:08:29

Egyre kevesebbet szabad, egyre kevesebb a megengedett. Lassan lassan az elmúlt évtizedekben rabok lettek az emberek a saját életükbe, ahol szinte már emmit nem lehet élvezni, mert minden bűnnek számít, egészségtelennek, erkölcstelennek minősül és elkerülendő vagy üldözendő.

Ok, indok és magyarázat persze mindig van a tiltásra, észérvekkel mindig meggyőzhető a többség, hogy miért nem lehet engedni azt amit a kisebbség művel, de nem az a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy előbb utóbb mindent tilos lesz.

Persze aki betartja a szabályokat az tovább él, vagyis inkább csak annyira fogja unni magát, hogy hosszabbnak fogja érezni az életét. ;)

MindKiller 2008.03.09. 18:12:47

Minden embert, aki akár egyetlen alkalommal kábítószert vesz magához, hatóságilag azonnal túllőni, orvosi felügyelettel, hogy biztosan belehaljon. Ez megoldás.

Pipas 2008.03.09. 18:31:33

Az ilyen agyhalottakat meg mint mindkiller automatikusan euthanáziában részesíteni a Darwin Project értelmében. Ha vannak leszármazottjai, akkor azokat is.

szmoker 2008.03.09. 18:32:04

"A drogdealerek csak azért léteznek, mert egy rakás drogos van."

Sajnos így van. Ha megvehetném legálisan, ellenőrzötten, hidd el, megtenném! Gondolod, hogy a hozzám hasonló (békés, jól fizetett munkával rendelkező, rendesen adózó, mondhatni a társadalom számára hasznos) szmókerek szeretik a sok piócát (vagy a kriminalizálást)?

MindKiller: ezzel a megnyilvánulásoddal csak saját szellemi sötétségedről tettél tanúbizonyságot. Megkockáztatom, hogy lila fingod sincs arról, mi a "kábítószer". Nem értem, miért tartod szükségesnek a fröcsögő hülyeséged közszemlére tenni - csak magadról állítod ki a szegénységi bizonyítványt.

tarzan 2008.03.09. 18:55:56

Condykám, hallgasd meg szépen Ferenc testvér halotti (akarom mondani őszödi) beszédét és miután megértetted (ha megérted egyáltalán) hasonlítsd össze egy tilosban parkolással.

bigyobogyo 2008.03.09. 19:00:46

Nanemáhogy azért, mert néha elszívok 1-1 cigit én legyek a társadalom rákfenéje.
Nem az a lényeg, hogy a dealereket kell büntetni, hanem az, hogy számomra felháborító, hogy azért, mwert szeretnék valamit fogyasztani, ami BIZONYÍTOTTAN nem károsabb, mint a boltban kapható drogjaink, én nem leszek tőle hülye (írok, olvasok, beszélgetek...) nagyon, de ahhoz, hogy én ehhez hozzájussak, bűnözők közt kell forognom, rosszarcú emberek telefonszámát kell, hogy elrakjam, kvázi bűnözővé válok.
Mikor a légynek sem ártanék, és a törvényeket sem szeretem megszegni.
Hogyisvanez?

Sáfrány 2008.03.09. 19:15:36

Tessék termeszteni saját használatra zöldigény esetén. Ha csak tizedannyian termesztenék mint ahányan szívják már nem lenne értelme az illegális kereskedelmének.

Csak a kormányérdek nem ez, hanem az hogy egyfelől könnyen legyél kriminalizálható (ócsó statisztikai adat rendőréknél), másfelől meg szerepelhess politikai tényezőként, amire fújolással szavazókhoz lehet jutni választásokon (nívósokhoz persze). Jó kis exportcikk lehetne pedig, felnyomná a GDP-t rendesen.

candream (törölt) 2008.03.09. 19:22:33

Mi már belefáradtunk, hogy győzködjük a sok szűklátókörű elvakult idiótát. Azt és akkor fogyasztunk, amit és amikor akarunk. Balhé esetén meg megvesszük kilóra a rendőröket. A sok idegbeteg kaffogó marhát meg leszarjuk. Megvannak a tuti ügyvédeink, akik mindent elintéznek helyettünk. Szóval tök nyugis az életünk és beleszarunk mindenbe. C'est la Vie!

Indijoe 2008.03.09. 19:27:25

Ha Magyarország más éghajlat alatt lenne, akkor Tokaji és Badacsonyi füvet szívnánk, és a borászokat és a borivókat üldöznénk.

Sáfrány 2008.03.09. 19:48:01

Nem kell ahhoz más éghajlat kicsit sem.

mókus 2008.03.09. 20:05:45

nem tudom mi a bajotok, ti akartatok demokráciát, fussatok vele.. irigyek vagytok talán, hogy a gazdagok megússzák a büntetést? és akkor mi van? kit izgat? élvezzétek a nagy liberális demokráciátokat, ti akartátok

Dömper Ármánd 2008.03.09. 20:07:11

Azonnal le kell lőni minden drogost, kék szeműt, hentest és közös képviselőt, utálom őket, mint a szart! Ezen kívül micsoda skandallum, hogy sem a Nobel Díj Bizottság, sem az Ameriaki Filmakadémia nem vizsgálja, hogy valaki drogos-e, csak azt, hogy mit teljesített! Ha tehetném, se Nobel Díjat, se semmi más díjat nem adnék a féreg drogosoknak, nőknek, és a kék szeműeknek, sőt, ha tiltakoznak, akkor lelövetném őket.

Ja, a nőket meg jól leültetném, mikor betöltik a 18. Életévüket, hogy tanulják meg hol a helyük.

Bocsánat, most orgazmusom volt…

Sáfrány 2008.03.09. 20:12:07

Szippantsatok bélyeget, jó éjszakát gyerekek!

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.03.09. 20:41:27


"Nem a sztárokat kell jobban üldözni, hanem a hétköznapi Jóskákat KEVÉSBÉ."
Sirius, tökéletesen egyetértek veled!

Amy Winehouse-t nem azért szeretjük, mert drogozik, hanem azért, mert tehetség (a Grammyket is ez utóbbiért kapta egyébként).
Az álszentség soha nem segít az ilyen problémák megoldásában.
Ismerek eredeti, tehetséges, nagyon intelligens embert, aki drogozik (egyébként pocsék természete van). Na és. Betegség, sajnos. Neki magának kell megtapasztalni, milyen hatással van rá, kívülálló ebbe nem szólhat bele, mert csak kárt okoz. Maximum közeli családtag, barát vagy megértő (mondom: MEGÉRTŐ) orvos segíthet.
Szerencsére a legtöbb esetben az ilyesmi magától elmúlik. És csak a legritkább esetben alakul ki attól, hogy "a sztárok így szoktak". Rendszerint más oka van ám!

Egyébként a leghangosabban azok ítélkeznek, akiknek ugyancsak lenne miért hallgatni ilyen téren. Miért van az, hogy én sosem berzenkedek a drogosok ellen, pedig nemhogy kábítószert, de alkoholt és kávét sem fogyasztok?

aranyhaj.blogspot.com

abandi 2008.03.09. 21:20:34

Ordenáréság!!!
Törkölypáleszt szilvóriummal a vénámba...
süti beállítások módosítása