Kedves Vasutas!

2008.02.04. 09:33

Előre szeretném, ha memorizálnád állásfoglalásomat, miszerint már rég szakítottam azzal az állásponttal, hogy te eredendően az alacsonyabb intelligenciájú emberek körébe tartoznál. Az évek folyamán volt időm meggyőződni arról, hogy a te fajod között is van sok értelmes, kedves és a munkája tárgyával törődő ember. Nem írnám a levelet, ha nem hinnék benne, hogy tartalmát kész és képes vagy feldolgozni.

Eme módszerhez azért is folyamodok, mert korodnál fogva kinőttél a fenekelés időszakából, a többek által javasolt fa testápolónak meg nem vagy híve. Nemes egyszerűséggel csupán át kívánok neked adni néhány információt arról, hogy éppen most mit csinálsz „sztrájk” címszóval, és miken kellene gondolkoznod, ha már úgy is ráérsz.

Az első egy ismerős szóból indul ki, ami a „munkaerőpiac”. Piac, érted? Ez egy olyan hely, ahol az emberek adnak-vesznek valamit, kialkudnak valamit, és elégedetten hazamennek. A munkaerő piacon munkaerőt adunk-veszünk. A te munkaerőd annyit ér, amennyit kapsz érte, mint a piacon a zsák krumpli is annyi, amennyiért megveszik. Amennyiben nem tetszik az ár, amit munkaerődért kapsz, akkor fel kell emelkedned a fenekét a padlóhoz verő óvodás szintjéről, és komolyan el kell gondolkoznod, hogy máshol többet ér-e a munkád. Ha igen, akkor lehet is csomagolni, beadni a felmondást, és ott dolgozni tovább. Ha meg nem, akkor lehet sok mindent csinálni, de nem hisztizni azon, hogy megint nem kaptál Haribo gumicukrot, csak Fundy-t. Mindezek mellett tudnod kell, hogy a munkaerő eladása arról szól, hogy munkabéred fejében minden általad megtermelt nyereség, produktum a munkaadó tulajdona lesz, tehát amikor te eljössz a munkaadódtól, akkor örülni kell, hogy az ajándék reklámtollat nem kell visszaadnod. Ilyen módon semmi közöd ahhoz, hogy a munkaadód mit ad el, ahogyan ő nem kereshet meg az év végi veszteség rád eső részével.

A másik sokkal csúnyább dolog, ami miatt rosszat kellene aludnod, azok embertársaid, illetve ami teszel velük. Van akinek a saját és gyerekei influenzája után, most telt be a pohár, mikor nem tudott bemenni dolgozni, és a munkáltató szépen elbocsátja, és még most nem tudja, hogy a jeles február 29-én mit fog letenni az asztalra vacsorára. Mariska néni szerette volna meglátogatni rég látott lányát és unokáit, de sajna most nem tudott elmenni, kicsit elhalasztotta. Sajnos akkor viszont már nem fogja egészségi állapota megengedni. Józsi, aki egész életét végigdolgozta, hónapok óta vár az MRI vizsgálatra, de sajna most nem fog bejutni a megyeközpontba a kívánt időpontra, kaphat hónapokkal későbbre másik időpontot. Nem baj, mire odajutna, már nem lesz neki szüksége rá. Szülők az amúgy is állandó feszültségre rápakolva mindezeket összevesznek, és talán pont most jött el a pont, amit már a családi kapcsolat nem tud elviselni, és szépen különköltöznek egy kicsit. Érted? Emberi életeket teszel tönkre és végzel ki embereket.

Eközben ismét lett néhány ezer ember, akinek betelt a pohár, és közösen összedumálva megvették az autót, mert ezután azzal járnak be a városba dolgozni, és te meg közben sírsz, hogy a szerencsétlen menetrendű szárnyvonalat bezárják, mert egyre kevesebb az utas. Szép lassan tönkreteszel mindent. Életeket, magadat, és a céget, ahol dolgozol. Pontosan úgy, ahogy a hisztis kisgyerek, aki nem kapta meg a megfelelő gumicukrot, mert a szülők éppen nem tudták kifizetni. Amennyiben úgy érzed, magasabb szinten mozogsz értelmileg, mint egy ilyen kisgyerek, akkor tegyél. Tegyél, hogy ne kelljen szenvednie az embereknek. Mert így kicsit meguntunk szüleid lenni.

Köszönettel, és reményteljesen bizakodva értelmi képességedben

Én

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr59324165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.02.04. 11:07:33

Gyakran azt gondolom: Így igaz minden. Hogy haragszom rájuk, mert megbénítják az országot, mert irreálisak a követeléseik, stb.
Aztán ha elnézem pl. férjem munkahelyén vagy más egyéb mhelyeken az embereket, valamint azt, hogy hogyan törlik fel velük a padlót, hogyan machinálnak önkényesen a pénzükkel, és ők még annyit sem mernek megcsinálni, hogy összefogjanak, és csak EGYETLEN napon ne legyen, aki bemegy dolgozni....ha ilyet látok, akkor azt gondolom, a vasutasok az egyedüliek, akik tényleg kőkeményen nyomják az érdekképviseletet.
Szóval lehet haragudni rájuk, és szoktam én is, de valamelyest kicsit példaértékűnek látom az összefogásukat.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2008.02.04. 13:30:18

Először azért kéne összefogniuk, hogy (ha épp nincs sztárjk) ne egy nagy rakás szar legyen, amit csinálnak. Mert lehet, hogy a férjeddel is "feltörlik a padlót" (ami megint egy külön történet), de abban is biztos vagyok, hogy ha 1-2 olyan dolgot elkövetne, amit a MÁV-nál rendszeresen megcsinálnak, már rég nem dolgozna ott.

Én_Is 2008.02.04. 13:31:28

Tökéletes írás.

Ha majd a tisztelt Gaskó et és tsai cég is hajlandó lesz felmérni ezt, illetve valóban JOGOS gatdasági érdekeikért sztrájkolnak, akkor majd támogatom őket.
Egyébként nem.
Még az összefogásukat sem, mert - bár vitathatatlanul összefogtak - ez az összefogás érvényes a kalauznak zsebbe fizetett büntetés esetében, a "hogyan ne takaríttassuk ki a kocsikat", "hogyan ne fűtsünk" és "hogyan dohányozzunk feltett lábbal a nemdohányzó kocsiban" kategóriára is.
Majd ha ezeket leküzdik és valóban értelmes célért fognak össze... majd akkor. Addig: NEM

És: kb 10% sztrájkol = összefogás?

És: ha az "együtt sírunk-együtt nevetünk" elv érvényesül..akkor év végén is tessék beállni a sorba befizetni államkasszába ( azaz visszafizetni az adónkból...mert őket is mi fizetjük.

PS: Én is kérek a volt munkahelyem eladásából származó 1 milliárd Ft-ból az ott töltött évekért pénzt.

Girhes macska 2008.02.04. 13:33:37

Doris, ahol sztrájkolnak, az jellemzően ÁLLAMI v. ÖNKORM. tulajdonú munkahely: kórház, iskola, MÁV, VOLÁN.
A többi millió örül, hogy van munkahelye, nemhogy sztrájkoljon.

movhu 2008.02.04. 13:33:54

Íme az első áldozat:

megintallunkvazze.blog.hu/2008/02/04/a_sztrajk_miatt_nincs_kontrollvizsgalat

Aki nem onnét tévedne ide, az nézze meg, nem a levegőbe beszélek.

pixy · http://zoldprucsok.wordpress.com/ 2008.02.04. 13:39:28

Persze, ebben is van némi igazság... nem is kevés. De van egy mondás, miszerint könnyű más f...val verni a csalánt. Elnézést, szó szerint mégsem írhatom :) Szemléletes egy mondás. Perpill. én nem tudok bejárni dolgozni, munkáltatóm meg nem tolerálja. Írhatom ki a szabikat ezekre a napokra. Mert hát van busz is ugye. Csak éppen 3 éves gyerekkel kinn télen órákig a buszmegállóban... nem is tudom... próbáltuk. Ha jött is busz fél órás késéssel, ki sem nyitotta az ajtót, annyira tele volt. Valahogy nincs kedvem az összetartáson merengeni, amikor így is nagyon kevés a szabim.

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.02.04. 13:39:58

Amikor meghallottam, hogy sztrájk lesz, felröhögtem - kínomban, basszus.

Laciii 2008.02.04. 13:48:00

Példaértékű képmutatás.

Ha rendesen megszervezik akkor rendben, akár a teljes leállás is, min. egy héttel ELŐRE bejelentve, az új menetrendet kihirdetve. Egy sztrájkot is meg kellene szervezni, akkor tényleg kőkeményen nyomnák, igy csak balhé.
Mégis hogy gondolják, hogy az emberek megértik, meg szimpatizálnak majd velük mikor sz**nak a fejünkre?

báró Csekonics 2008.02.04. 13:50:58

Lehet hogy fel kellene ajánlania a MÁV vezetésnek, hogy OK, ..szátok meg, itt a zsé, amit kértek a Cargo eladásából, de akkor a kollektív szerződésbe belevesszük, hogy év végén a hiányt (kb. 80 mrd per év?) szépen, jövedelemszintek szerint leosztjuk és mindenki visszacsenget annyit, hogy kijöjjön nullára.
Lehet, nem lenne őszinte a Gaskó búráján a mosoly.
Mert kb. ennyire jogos a követelés.
Az kap a bvételből, aki a hiányt is állja - és amúgy meg sorozatban veszteséges éveket záró cégeknél örüljön az ember ha _egyáltalán_ bármekkora szintű fizetésemelés van, nemhogy ugrálni hogy többet, többet...

Nem tűnik fel nekik, hogy saját maguk alatt vágják a fát hosszú távon?

Doris · http://doris.blog.hu 2008.02.04. 14:00:53

Girhes Macska: Pont ezt mondom én is. Hogy sok helyen örülnek, hogy dolgozhatnak- akár szar körülmények között is. Ők nemhogy sztrájkolni nem mernek, de még egy napra munkát beszüntetni sem. Pedig néhány zsíros nagyarcú vállalkozónak nem ártana, ha hirtelen egy reggel nem indulna el az üzeme.
Én Is: Ha 10% sztrájkol, akkor hogy lehet, hogy a vonatok nem indulnak szinte sehol?

Gaskóék követelései nem jogosak. Én csak azt mondom, sok olyan hely van az országban, ahol viszont jogosan lehetne ezt a módszert alkalmazni, senkinek nem ártanának vele a dolgozók, és talán kicsit észbe kapnának a multik, meg a vállalkozó urak, meg a többi "minbimálbérért kiszívom a véredet is" munkáltatók.
De ott nem mozdul senki.

báró Csekonics 2008.02.04. 14:09:30

Doris · doris.blog.hu 2008.02.04. 14:00:53
'De ott nem mozdul senki. '

Dehogynem - én is eljöttem egy ilyen helyről :-D
Lehet a negyfejű vasutasoknak is ezt kellene - elhúzni onnan a francba ha olyan rossz nekik.
Ja, hogy sehol máshol nem kell a 'szakértelmük' ? Hát, ez van...

Laciii 2008.02.04. 14:10:17

Észbe kapnának, hogy ideje keletebbre menni :(

bpelhos 2008.02.04. 14:12:32

"Ha 10% sztrájkol, akkor hogy lehet, hogy a vonatok nem indulnak szinte sehol?"

Csak annyi a trükk, hogy a jómunkásembernek elég munkakezdéskor közölnie, hogy ő nem dolgozik. Így ilyenkor már nincs idő pótolni, mást beállítani.

alfa 2008.02.04. 14:21:30

Ez az irás tökéletesen tükrözi a mai embert, aki a globalizázó hatására teljesen elhülyült.Nem látja, hogy világméretekben arra megy ki a játék, hogy mindenki "rabszolga" legyen, mert ezekkel az emberekkel mindent meg lehet csinálni!
Ha nem emeljük fel a szavunkat semmi ellen és csak állunk és csodálkozunk, hogy hova jutottunk, akkor ne csodálkozzunk késöbb, hogy tényleg rabszolgák leszünk!
Az tény, hogy a sztrájk sok embernek "kárt" okoz, mely tényleg sajnálatos, de azért ha előre gondolkodunk, látnunk kell, ha csak állandóan türünk, akkor holnap már "velünk fogják felmosni a padlót". Valahol azért az egyéniségünket meg kellene örizni és nem hagyni, hogy bármit csinálhassanak velünk a globalizáció jegyében és állandóan attól rettegni, hogy elbocsájtanak az állásunkból, stb.
Az emberek önbecsülése már szinte nulla!!!

Manyizga (törölt) 2008.02.04. 14:23:55

A MÁV illetve a tulajdonos (magyar állam?) kezdeményezett már jogszerűségi vizsgálatot a sztrájk ellen? Ha nem, miért nem? Amennyiben jogszerűtlennek minősítik jogerősen, akkor az mivel fog járni a jogtalanul sztrájkolókra nézve?

pixy · http://zoldprucsok.wordpress.com/ 2008.02.04. 14:30:48

alfa, nincs is ezzel a gondolatmenettel semmi baj, egyet is értenék vele. Éppen csak annyi a bajom (és szerintem sok más embernek is), hogy mások anyagi, erkölcsi, stb. kárán át próbálják érvényesíteni a saját érdekeiket. Összegezve: lehetne ezt normális keretek között, figyelembe véve másokat. Ennek viszont nem látom legkisebb jelét sem.

lacibor 2008.02.04. 14:30:49

Kedves alfa!

-Nem gondolod, hogy mindjárt forradalmat kéne csinálni? Gaskó et.-nak szóltál már? (hihihi)

bazs 2008.02.04. 14:34:47

Sok dolog van, amiért lehetne, érdemes lenne sztrájkolni.
De:
- állami vállalatnál politikai célokból NEM!
- veszteséges cégnél plusz pénzekért NEM!

Lehet:
- be nem tartott törvényi kötelezettségekért IGEN!
- normális, egészséges munkakörülményekért IGEN!

Normális munkahelyen azért nem sztrájkolnak, mert az ilyen mávos munkakerülések miatt negatív kép él az emberekben. Gaskóék több kárt okoznak a dolgozóknak, mint azt elsőre, vagy akár másodszorra gondolná az ember.

Megfelelő törvényi szabályozás mellett az ilyeneket életfogytig tartó, közügyektől való eltiltással, valamint állami cégektől való eltiltással súlytanám. Kíváncsi vagyok, hogy Gaskónak mi a MÁV-nál betöltött munkaköre és ezen belül tesz-e valami hasznosat...

Szittya Avar 2008.02.04. 14:37:05

A 'tisztelt' vasutasok inkább arra figyelnének, hogy a vonatokon nem lehet leülni a kosztól, vagy ha leülsz nem tudsz felálni, mert odaragadtál!
Alhasi problémákkal - lásd: hasmenés - ne is próbálj vonatra szállni, csak ha a balkán azon oldaláról jöttél, ahol taposós budik vannak....
Rosszul keresnek: ennyit ér a munkájuk. Okok: Fennt!

Én nem kívánok többet, csak annyit, hogy a kifizetem a qrva drága vonatjegyet kapjak is érte valamit, ne csak az állandó késéseket.
Ja és közröhej: késik a vonat, mert leesett 10 cm hó és nem készültek fel rá - késik a vonat, mert nagyon meleg van nyáron és eldeformálódtak a sínek: 'újra tisztelt vasutasok' - ez MO itt hideg is van + meleg is, ja meg hülye vasutas.....

Remélem egy pár repülni fog és nem az én pénzemen hereverézni....
Gaskó meg nyalja ki a macskám se..ét másfélmillás fizuval. :-(

Én_Is 2008.02.04. 14:37:34

Doris: akár hiszed, akár nem, bizonyos kulcsposztokban elég a 10 % is...főleg ( ahogy bpelhos is írta) jól időzítve :)

Kedves "alfa" !
Nem érzem magam tökéletesen elhülyülve, csak gondolkodom, meg ismerem a sztrájkra vonatkozó törvényeket, meg tudok olvasni.
Javaslom a gondolkodást neked is.
Ez NEM a vasutasok érdeke, csak egy kisebbb csoporté, amit ( az amúgy sem túliskolázott - bocsánat, ha valaki sértve érzi magát, nem volt szándékomban - csoport hátán akarnak érvényre juttatni.

( A nem túliskolázottat csak azért mertem leírni, mert a VDSzSz általában jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, stb szakszervezete - márpedig egyetlen felsőfokú végzettségű kalauzról ( bocsi: jegyvizsgálóról ) még nem hallottam, kalapácsos emberről szintén nem
De: tévedhetek, s akkor legmélyebb és őszinte bocsánatkérésem....

moni77777 2008.02.04. 14:38:09

A gáz csak az, hogy ha máshova megy el dolgozni a "kedves" máv-os, ott sem kap több pénzt. Szinte mindenhol kihasználják az emberek/munkások többségét. Ezért nem megy el máshova. A sok "többi" munkahely meg előbb vagy utóbb megy keletre, és itthon megszűnik, tehát nem is nagyon lesz hova elmenni a mávtól. Ettől függetlenül - mint már sokan megírták - teljesen alaptalanok a követelések, akkor az év végi veszteségeket meg fizessék / vonják le e bérükből. na akkor pislognának mi????

zozo 2008.02.04. 15:11:04

Szerintem össze kéne fogni az utasoknak, és bizonytalan ideig "sztrájkolni" a máv ellen: azaz senki ne vegyen jegyet, csak utazzunk.

lomha 2008.02.04. 15:12:46

Anno egyik kedvenc PC-s játékom volt a Transport Tycoon. Közlekedési vállalat fejeként közúti, vasúti és légi szállításokat kellett megszervezni, kiépíteni, üzemeltetni. Na ha ott volt veszteséges üzletág, simán felszámoltam az utat, vasútat, mindent, töröltem a f@szba őket :))) A mávnál is lehetni törölgetni...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.04. 15:42:44

csókolom, érettségivel vagy technikummal már egész tisztességesen lehet keresni, csak cserébe érteni kell a dolgodat... van hova menni a mávtól, ha valakinek
nem tetszik. sőt, ha valaki dolgozni _akar_ akkor talál munkahelyet, olyat is ahol nem törlik fel vele a padlót. nem könnyű, de nem is lehetetlen. persze sokkal egyszerűbb ki....ni másokkal, napot lopni olyankor is amikor épp nem virít a sztrájklepedő.

hiszem és tudom, hogy van továbbfejlődés a vasutasok számára is, ha _akarnák_. Ám most 1 ember politikai sikereiért lettek rabszolgák. egészségükre. az állásukkal is játszanak, mert lassan már nem csak mi unjuk meg az állandó hisztit.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.04. 15:45:18

hehe kéne MÁV szimulátor :) nem ilyen TTDlx, hanem ami a magyar álomvasutakat képezi le :) aztán adni belőle egyet gaskónak, hogy gyakorolj akkor picifiam :)

movhu 2008.02.04. 15:50:29

Az a helyzet, hogy akár sztrájk is lehetne tőlem, de annak is volna rendje, pl elégséges szolgáltatások...

Doris · http://doris.blog.hu 2008.02.04. 16:56:10

Ylion: Csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Nagyon nem mindegy munka szempontjából, hogy hol élsz. Képzeld, vannak helyek, ahol nem lehet találni tisztességes munkát.
Érettségivel pl. lehetsz biztosítási ügynök, vagy szimpla ügynök. De én a főiskolámmal is csak az lehetek. Technikumja a férjemnek van. Mutass olyan élelmiszeripari üzemet, ahol normális munkabeosztásban, megbecsülten és tisztességesen kereshetsz...nem fogsz tudni mutatni.
Ha pedig igen, tájékoztass, hol van ez a hely- akár oda is költözünk.

ginzagi 2008.02.05. 13:43:40

Az állami vagyon (elődeink gürcölték össze) a legtöbb helyen a dolgozók feje felett került magánkézbe. A MÁV-kórházat pl. a vasúti dolgozók adták össze téglánként, és bár ők megvédték, nem az lett belőle, amit igazán szerettek volna. A vezetőik most a Cargót adják el, a nyereségből pedig vezetői prémium lesz (lásd BKV vezérek). Aljasságukhoz az elégedetlenkedő utasokat használják fel, azok majd megzabolázzák a renitens vasutasokat. A kéz ugyan piszkos, de a kesztyű fehér marad... Elégedetten dőlhetnek hátra, akik pedig most kikaparják nekik a gesztenyét, napok, hetek múlva kapnak észbe, most rajtuk a sor, őket veszik sorra. Most nem szolidáris a volán, nekik meg nem segít majd alkalomadtán bosszúból a vasutas. Hajrá magyarok, nehogy egyszer is összefogjatok, szívjanak csak az unokáitok is!

nehiggyetekaszemeteknek 2008.02.05. 13:54:04

Az állami vagyon (elődeink gürcölték össze) a legtöbb helyen a dolgozók feje felett került magánkézbe. A MÁV-kórházat pl. a vasúti dolgozók adták össze téglánként, és bár ők megvédték, nem az lett belőle, amit igazán szerettek volna. A vezetőik most a Cargót adják el, a nyereségből pedig vezetői prémium lesz (lásd BKV vezérek). Aljasságukhoz az elégedetlenkedő utasokat használják fel, azok majd megzabolázzák a renitens vasutasokat. A kéz ugyan piszkos, de a kesztyű fehér marad... Elégedetten dőlhetnek hátra, akik pedig most kikaparják nekik a gesztenyét, napok, hetek múlva kapnak észbe, most rajtuk a sor, őket veszik sorra. Most nem szolidáris a volán, nekik meg nem segít majd alkalomadtán bosszúból a vasutas. Hajrá magyarok, nehogy egyszer is összefogjatok, szívjanak csak az unokáitok is!

nehiggyetekaszemeteknek 2008.02.05. 13:58:38

Sokan harsogják, a sztrájk miatt éri most őket sérelem. Nem a sztrájk miatt, hanem azért, mert az illetékes elvtársak, polgárok megint hülyére akarnak venni néhány tízezer embert, akik most összefogtak ellenük, és nem engedik, hogy őket is eltapossák, megalázzák.

nehiggyetekaszemeteknek 2008.02.05. 14:02:01

A hasonlóság nem a véletlen műve. Így zajlott le minden "privatizáció", az egyszerű emberek nincstelenné tétele. Azonos kaptafára...

Jóska bá · http://autozz-olcsobban.com 2008.02.05. 19:01:50

Szerény véleményem az, hogy

Gaskó úr vagy Volán ügynök, vagy titokban szövetséget köthetett Kóka úrral. Vagy szrájktörő.

Ezt arra alapozom, hogy Gaskó úr most éppen azt szeretné bebizonyítani, amit tavaly Kóka úr is akart, hogy gyakorlatilag mindenki eljut ahová csak akar, vasút nélkül is. Végsősoron: minek ide veszteséges, adóból fenntartott személyszállító vasút, ha ketten, személy gépkocsival már olcsóbban és gyorsabban abszolválják az utazást szinte bárhova.

És a sztrájk az, ha a dolgozó a munkahelyén nem teszi a dolgát. Ha Gaskónak ez a dolga, akkor sztrájktörő, ha nem ez a dolga, akkor minek üti bele az orrát.

Kár, hogy Gaskó úr csak a 30 milliárd többletbevételből osztozna és abból a 80 milliárdhoz nem akar hozzájárulni, amit a mi zsebünkből vett ki az elmúlt években a MÁV.

Kár, hogy a MÁV úgy állapodott meg a VOLÁNnal, hogy a MÁV igazolvánnyal rendelkezők is utazhassanak a buszon, mert legalább a MÁVosoknak érezni kellene, mit tesznek a mi pénzünkért.

És Gaskó úr - akit mi tartunk el az adóinkkal - ne a 2 millió ember adójából pöffeszkedjen 4000 ember élén.

holnaptol@autozz-olcsobban.com

Mókusvédő 2008.02.06. 17:38:52

Jól tudom, hogy Gaskó urat a MÁV fizeti mint főállású szakszervezeti főhajjakendet?

Ha a Cargo állami tulajdon, akkor miért nem az állampolgárok között osztják szét a pénzt? Tessék szépen kiszámolni kire mennyi jut, és odaadni. Aztán ha majd úgy gondoljuk nekünk nem kell, akkor odaadjuk a vasutasoknak, vagy nem.

Szolidaritás címen meg azt szeretném csak kérdezni, hogy amikor én sietek valahova a munkám miatt, a vasút miért nem szolidáris velem legalább annyira hogy betartja a menetrendet? Ha én nem készülök el a munkámmal határidőre akkor minimum levonásom van, roszabb esetben kirúgnak. Hány vasutast rúgtak ki a késések miatt?

Persze lennénk mi szolidárisak, meg sajnálnánk is őket, ha azt látnánk, hogy rendesen elvégzett munkájukért nem kapják meg a rendes bért. De most inkább arról van szó hogy a szocialista rendszerben megszokot létbiztonságot és munkamorált akarják ötvözni a kapitalista bérekkel.
Különben meg sztrájkoljunk, ne fizessük a vasútnak a hiányt, takarítsa meg a béreken.

mindegy 2008.02.06. 20:34:52

Mondok egy példát. Fiatalabb koromban úgy hatan-heten melóztunk egy vállakozónak feketén egy istenháta mögötti telephelyen. Sokszor túlóráztunk (hétvégén is) és egy forinttal s ekaptunk többet. Összebeszéltünk és azt mondtuk addig egyikünk se megy amig nem érjük el amit akarunk. Hívogatott persze mindenkit a góré, hogy te meg te gyere vissza többért és majd betanítasz ezt meg azt, a többiek meg mehetnek a francba stb... Szóval ment egy-két napig az úszítás egymás ellen, de kitartottunk. A vége az lett, hogy belátta ő van nagy szarban, a csúszás miatt szinte ő könyörgött, hogy menjünk vissza mindannyan több pénzért.

A lényeg:

Kapitalizmus, piacgazdaság... a mi munkarerőnk annyit ért amennyit kaptunk érte. De rájöttünk, hogy a mindannyiaunk munkaereje összeadódva arányaiban is többet ér, vagyis többet is kaphatunk érte.

A kapitalizmus hajnalán ugyanerre jöttek rá a dolgozók és szüntették be a munkát (sztrájkoltak), ami később intézményesült (szakszervezet).

Vagyis: akármit is követel a VDSZSZ, az nem mond ellent a piacgazdaságnak, egyszerűen csak összefogtak, mert így a munkaerejük többet ér.


Más: Hiába csak 15%! Ha az a 15% a forgalmisok és vonatvizságlók köréböl kerül ki totál le tudja állítani a vasútat, hiába nem sztrájkolnak az irodai dolgozók meg az igazgatóság.

süti beállítások módosítása