Viasat Attack

2008.01.30. 13:32

Lehet, hogy elsejétől nem nézed a Viasat csatornáit!

Zavar van az erőben. Furcsa ultimátumot intézett a kábelszolgáltatókhoz a Viasat3, Viasat History, Viasat Explorer, Viasat 6 csatornákat üzemeltető társaság, amely igen csak felborította a kedélyeket a szolgáltatók körében. Megérkeztek ugyanis az új szerződések az egyes társaságokhoz, amelyek alapján a korábbiaknál lényegesen magasabb díjat kíván a Viasat egyes csatornákért számlázni, a vele szerződésben álló partnereknek. A díjeltérés nem kicsi, sok esetben nem csak meghaladja az 50%-kot, hanem közelít a 100% felé. Az eset külön pikantériája, hogy a korábbi szerződések és így az árak is lejártak, és aki nem írja alá a szerződést, annál a szolgáltatást - és így a műsortovábbítás lehetőségét is - a Viasat február 1-ei hatállyal felfüggeszti. Azaz, akinek nem tetszik az új ár, annak a cégnek a szolgáltatási területén nem lesz többé Viasat. Miként érint az minket, nézőket?

Mivel az általam megkérdezett társaságok nem tudják vállalni az áremelkedést - annál is inkább, mert már ez évi áremeléseiket az előfizetők felé megállapították - ezért kivárnak, hogy a Viasat valóban megteszi-e a lépést. Szavahihető Viasat esetén több településen megszűnhetnek a Viasat csatornái február elején, a további jogviták rendezéséig. Másik eset, hogy a szolgáltató aláírja az ultimátumot. Ezt a nagyok nyilván meg is teszik, hiszen egy UPC, T-Kábel illetve Fibernet méretű cég nem kíván emiatt vitában bocsátkozni az előfizetőkkel. Ekkor az eset károsultja megint csak az előfizető lesz, hiszen a kábeltelevízió társaság nem jótékonysági intézmény, így igyekszik majd a megemelkedett díjat mihamarabb beépíteni az áraiba.

Tehát, amikor majd nekiesünk az ajtónak a helyi kábeltv ügyfélszolgálatán február elején, hogy miért nincs Viasat, esetleg megkapjuk az áremelésről szóló levelet, akkor jusson eszünkbe, hogy mindez a nagyhatalmú Viasat, és nem a szolgáltatónk műve.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr12317577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.01.30. 11:05:47

Viasat felmérte, hogy tehet ő ilyet, hisz a szolgáltató kényszerpályán van, előfizetői miatt kénytelen továbbra is megtartani a csatornát.
Ez épp olyan, minthogy a lefolyócsövedbe egyedileg gyártott kettő gramm súlyú csavart is kénytelen vagy 2000 Ft- ért megvásárolni, mert anélkül nem működik a rendszered. Gyártód ezt tudja, így akkora árat szab, amekkorát nem szégyell. És autód kötelező éves vizsgálata is lehet 40 000 Ft, hisz ha nem viszed be a járgányt, elveszted a garanciát.
Szóval a Viasat semmi újat nem talált ki, csak alkalmazkodik a trendi üzletpolitikához.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2008.01.30. 12:36:41

Eurosport2 is megvette az angol bajnokik közvetítési jogát, aztán a szolgáltatók nagy részével nem tudott megegyezni. Nekem is azt mondták, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy csak alapcsomagban továbbíthassák, de irreálisan nagy árat kérnek, és mivel tavaly már volt egy áremelés, így nem akartak még egy nagyobbat. Azóta nézhetem neten a meccseket :S.
Most meg már az is esélyes, hogy a bl, meg kézilabda bl, ehf kupákat is csak neten nézhetem. Rohadjon meg mind :@

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.31. 09:50:23

A EurosPort JÓ PÉLDA!!!

Emlékezzünk csak vissza hogy a 90-es években ingyen engették továbbítani, majd egycsapásra a legdrágább csatornává vált, és a mai napig az alapcsomag része sok helyen! Az EuroSport 2 meg maga az aljasság netovábbja.

Megvesznek egy sportesemény jogot, egy nem létező csatornára, majd ezt kihasználva zsarolják a kábeleseket.

A Viasat döntése ésszerű, hiszen a ORTT ellehetetlenít minden szolgáltatót a hihetetlen magas áraival, ami a legtöbb országban ismeretlen - mármint a sugárzásért szedett összeg.

A UPC (monortel) és társai meg emeltek árat, a hazai csomag nemvű akciójukkal meg kivettésk a közepes csomabból az addig megszokott magyar csatornákat, és berakták egy drágábba, igaz néhány magyar meg betettek az alapba mint pl a BudapestTV-t, ami ügye pénz sem kér.

Kérdem ezek után, a szolgáltatás számomra rontották, természetesen az év eleji szokásos inflációnál nagyobb áremelés megtörtént, cserébe kevesebb magyar nyelvű adót élvezhetek.

A Viasat országossá vált az ORTT szerint, ám megszünették a földfelszini sugárzást. Nyílván ahhoz hogy az egyik legolcsóbb csatorna szinvonalat tudjon emelni, a jogdíja is nő. És mennyibe is kerül egy csatorna / fő?

50 forint vagy 100. Az 5.000 Forintos előfizető díjamból kb ennyit vesz ki a Viasat3, mivel egyetlen más csatornájűát sem továbbítja a UPC!

Én vállalom ha 20-30 forinttal többet kell majd fizetnem, de inkább azt szeretném hogy a 30 másik szart kivennék, és nem fizettetnék meg velem saját töltelékcsatornáikat!

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.31. 09:55:04

Ja a cikk meg semmit nem ér adatok nélkül, hiszen nem tudom mennyibe fáj a DEKO, FILMMÚZEUM, PAX, SPORTKLUB, FILM+, MGM, EXTREME, EUROSPORT és a többi számomra érdektelen csatorna.

Így azt gondolom a Viasat még duplán is olcsóbb mint ezek.

Szóval hiányzik egy táblázat amiből kiderül valójában mi mennyi.

movhu 2008.01.31. 10:24:00

Az a baj, hogy a táblázat a szerződések szerint üzleti titok, tehát hiába tudnám neked megmondani, hogy mennyi az annyi, ezzel üzleti titkot sértene aki elmondja nekem, sőt eleve az írás is olyan, ami eléggé súrolja ezt a határt.
Egyébként ismerem a csatornák árait, és az van, hogy egyes számodra érdekes csatornák forintokba kerülnek, miközben az érdektelenek között is van soktízforintos. Erre jönnek még az extrém feltételek, amivel pl. a Viasat is nyomul egyes cstornák esetében, azaz, hogy csak alapcsomagba rakhatja a szolágltató.
Másik nehéz eset, hogy a fent említettek közül kiveszel egyet, és máris a legnagyobb hangú ember előkerül, akinek más dolga nem lévén, bejelent mindenféle hatóságnál, és aztán ügyintézhetsz meg járhatsz az NHH,GVH és egyéb helyekre.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.01.31. 10:47:31

Valójában a Digitális átállás technikaileg lehetőséget adna arra hogy mindenki csak a számára fontos műsorokért fizessen. Ám ez mégsem így van, és hogy milrt? Hát azért mert a kábelszolgáltatóknak nemüzlet! Mert ha én csak 5 tv-t szeretnék akkor azt még sem adhatják oda 5-600 forintért, inkább nézzem 5.000-ért az 50-et.

Ezek tükrében egyálltalában nem sajnálom őket, és ma már van választási lehetőség a legtöbb helyen, pl kábelről DTH szolgáltatóra stb.

Így lehet árat emelni, lehet nem betenni az TV6-ot, vagy lehet kivenni a Viasat3-at ám, mindenkinek jogában áll nem igénybe venni a szolgáltatást, is lehetősége van érdekeit képviselni. Egyszer lehet majd eljutnak a magyarok is oda, hogy kiálljanak érdekeikért, és nem mennek bele abbahogy én vagyok a szolgáltatóért, mert fordítva van. Ha 5000 forintból nem telik a viasat3 100 forint / kop -ra akkor a szolgáltató szar. Másrészt én úgy emlékszem hogy anno a viasat csak jelképes összeget kért a továbbításért, és nyílván ez a bevezető időszak volt. Naív az aki azt hitte soha nem fognak normális jogdíjat kérni.

De hogy érdemi dolgot is mondjak, vannak olyan országok is, mint Németország, ahol nem a TV nézők fizetnek azért hogy reklámmal teletömött TV csatornákat bámuljanak, hanem a TV társaságok fizetnek a kábelhálózatoknak azért hogy bekerülhessenek a kínálatukba.

movhu 2008.01.31. 11:02:12

Igen, de ma a digitális szolgáltatással csak megspékelik az aladíjat, azaz a 5.000 Ft-odhoz még jön a maradék, amiért fizethetsz.
Sajnos az egész díjstruktúrát a nyugattól vettük át, annak előnyei nélkül. Tehát ott sem olcsóbb, de nyilván 2-3000 EUR fizetésbül másként esik le a 20-30 EUR-nyi tévézésre fordított díj.
Azt kell mondanom, hogy valahol igazad is van, én csupán azt nehezményeztem - és nincs benne anyagi érdekeltségem - hogy most derül ez ki, és statárium szerűen. A sok tízforinttal meg az a baj, hogy a sok tízforintból aztán szép nagy összeg összeszalad.
A másik nagy baj, hogy nálunk a kultúra is adózott termék, azaz az ÁFA-ért tartja az állam a kezét, meg a cég adójáért, aztán sorba áll még a csatorna, sorba áll mindeki, aki szeretné a kicsi darabját kivenni a pénzből. Így az előfizető 5000 Ft-jából nem túl sok marad a szolgáltatónál. Nem sajnálni kell őket, mert ebből élnek, néha ne is rosszul. De amint látható, ők is kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe, aminek a verése végül őket illeti.
süti beállítások módosítása