Lassan már el is felejtjük mi lett az egészségügyi törvénnyel, éppen annyira nem aktuális, hogy akkor mi is lesz az egészségünkkel, előkerülnek más fontosabb témák, hiszen közeledik a népszavazás, amiben úgy is vannak érintett kérdések. Menten felmerül az emberben, hogy miért nincs gyakorlatilag semmilyen előrelépés a magyar egészségügyben, miközben azért nem tartozunk Európa legmagasabb átlagéletkorát produkáló nemzetei közé. Ennek pedig az egyik oka, hogy nem fektetünk gyakorlatilag semmilyen hangsúlyt a prevencióra, csupán már betegeinket ápoljuk. Ebben a tekintetben már Románia is példát mutat számunkra.

Romániában a kórházi viszonyok és az egészségügy természetesen semmivel sem volt jobb helyzetben, mint a magyar, ebből adódik, hogy átlagéletkor tekintetében Európa utolsó helyén lavírozott mindig is a román mutató. A kormány tisztában volt azzal, hogy ez mégsem tartható állapot egy olyan országban, amely az EU felé halad, és konkrét intézkedéseket sikerült véghezvinnie. Ezek talán nem tűnnek túl nagynak, de gondoljunk csak végig egyetlen példát.

Románia bevezette kicsitől nagyig a kötelező egészségügyi szűrést. A szűrésnek az egyszerűség kedvéért a születés hónapjában kell megvalósulnia. Megjön az értesítés, és ekkor a családorvost felkeresve megtörténnek a szokásos rutinvizsgálatok, aminek fényében a családorvos esetlegesen további vizsgálatokat rendelhet el. Nyilván más-más nemű és korú emberek esetében mást és mást jelent a rutinvizsgálat. A szűrés részét képezhetik természetesen az olyan szokásos dolgok is, mint pl. a méhnyakrákszűrés. Miért is jó ez? Nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kellene azt, hogy egy idejében felismert betegség kezelése mennyivel kevesebbe kerül a társadalombiztosításnak, mint egy későbbi stádiumú. Hogy mit is jelent egy kezdődő vérnyomás vagy vércukor probléma időben történő felismerése és kezelése. A sort végtelenségig lehetne sorolni, sőt ki kell emelni, hogy ezek felismerése nem csak költségtakarékosabb, de végső soron az életminőség javulásához is vezet. A rendszerbe pedig beépítettek egy felelősségteljes viselkedést kiváltó elemet, azok számára, akik ennek ellenére nem szeretnének törődni az egészségükkel. Aki nem vesz részt a kötelező vizsgálaton, annak adott esetben a társadalombiztosítás nem fogja finanszírozni azt a kezelést, ami az ő hanyagságának a következménye.

Egy egyszerű dolog. Veszekedés helyett csupán néhány egyszerű lépés azért, hogy a szűkös keretekből minél több egészséges embert lehessen varázsolni. Mehetünk keletre tanulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr25316213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.01.29. 14:31:44

Szerintem ez inkább valamiféle utópia. Aki volt Romániában, az tudja, mennyire nem rózsás a helyzet ezen a téren sem.
Emlékszem, volt olyan egyetemi évfolyamtársnőm, aki azért nem mert elmenni nőgyógyászhoz, mert jajj, kiderül, mi a baja és az milyen ciki :) (Valami fertőzése lehetett, úgy rémlik.) N
agyon sokan akkor mennek el dokihoz, amikor már előrehaladott a probléma, mert abból indulnak ki, velük ez meg ez úgysem történhet meg. Ráadásul sok egészségügyi dolgozó nagyon bunkó módon bánik az emberrel,főleg az idősebbel, rengeteget kell várni, pénzt kell dugdosni a zsebekbe, sokszor a körülmények is problémásak. Szóval, lenne min javítani.

movhu 2008.01.29. 14:52:07

Nem mondtam, hogy Románia az egésségügy netovábbja. Megpróbálnak valamit tenni, hogy egyáltalán történjen valami, ez a lényeg.

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.01.29. 20:56:06

Tudom, hogy nem mondtad. Nálunk is próbálkoznak, aztán ez a helyzet :D
süti beállítások módosítása