Egy kis hiányosságomnak teszek eleget most, amikor megemlítem az alternatív energiaforrások energiatárolásának lehetséges módozatait és azok létjogosultságát. Korábbi bejegyzésemben - http://mover.blog.hu/2007/12/06/title_16609 - azt említettem meg, hogy az energia csak gazdaságtalanul tárolható. Ez valóban így is volt, sőt talán jelen pillanatban is határeset, de a jövőre gondolva mindenképpen meg kell említeni, hogy több módszerrel nem is olyan lehetetlen feladat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze nem rögtön az akkumulátorra kell gondolni, mert azok gyártási költsége, élettartama és a belőlük keletkező hulladék nehezen látszik hosszú távon működő alternatívának. Azonban vannak más, utólag talán magától értetődő módszerek. Lássunk ebből két gyakorlatban is működő és tetszőleges irányba továbbfejleszthető megoldást. Itt nem azokat a megoldásokat fogjuk most látni, amikor a felesleges energia egy részét fűtésre vagy más célra használjuk, hanem amikor a szélerőművek vagy napelemek már olyan energiát termelnek, amit pillanatnyilag nem tudok hová tenni. Az egyik lehetséges módszer, hogy tároljunk, ha a keletkező energia egy részét valamilyen anyag sűrítésére és tartályokban való tárolására használjuk fel, praktikusan ilyen lehet a levegő, amellyel később energiatermelő turbinákat hajtunk meg. Így a túltermelés idején keletkezett energia jól jön, amikor adott esetben akár leállnak a széllapátok. Egy másik módszer lehet, ha a keletkező energiával akár már meglévő vízi erőműnél, akár újonnan építettnél, a duzzasztógát mögé visszaszivattyúzzuk a vizet, hiszen akkor az áthaladó víz képes újra energiát szolgáltatni, szintén olyankor, amikor nem tudunk energiát kitermelni a szélerőművekből vagy napkollektorokból.

Mindössze ez a két példa is jól mutatja, hogy megfelelő mennyiségű gyártás és odafigyelés esetén az alternatív energiaforrások kiválóan kiválthatnák a Földet szennyező vagy veszélyeztető termelési módszereket, és azt, hogy van még lehetőség fejlődni ebben a tekintetben. Sajnos az azonban úgy tűnik, hogy az ember néha kizárólag az utolsó utáni pillanatban képes odafigyelni ezekre a dolgokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr88260065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cs (mi más) 2007.12.18. 17:57:28

Ne keverjük a napkollektor és napelem fogalmakat, az első meleget termel, a másik villanyt. Kollektornál egyébként általában puffertartállyal megoldják a tárolást, elemnél marad az akkumulátor. A megújuló energia-használat egyébként lófüttyöt nem ér pazarló, rossz hatékonyságú energiafogyasztási viszonyok mellett.
süti beállítások módosítása