A GVH megint adott egy pofont a kizsákmányoló bankoknak. Azonban a mostani esetnek van egy nagyon pozitív jellemvonása is. Ez pedig nem más, mint az, hogy végre nem csak az állam bácsi zsebel be több százmilliós büntetést, és nem csak a rosszul eljáró cég retten meg egy kicsit, de a károsultak is látnak valamit az egész döntésből.

Igen, ahogyan az index.hu főoldalán is megjelent a hír, az OTP nagyon csúnyán elbánt nagyon sok emberrel, azáltal, hogy egyszerűen fogta magát, és más díjakat rótt ki a már felvett lakáshitelekre. Önkényesen megemelte a kezelési költség plafonját, és az előtörlesztést is elkezdte súlyosan büntetni. Az ügy nagyon egyszerűen ment, még értesítést sem küldött róla az OTP, egyszerűen megjelentette a honlapján az új feltételeket, az ügyfél meg a szokásos évfordulós levélben vette észre, hogy megint megugrott a törlesztő részlete. Persze mit volt mit tenni, az emberek fizettek. Az állapot 2.5 éve áll fenn, ez azért mutatja az állami procedúra rugalmatlanságát, de mégis üdvözlendő, hogy egyáltalán történt valami. Lássuk mit is jelent ez a gyakorlatban:

A hitel előtörlesztésére kivetett igen magas százalék egy-egy esetben is százezrekre rúghat, ami egyetlen hitelügylet esetében is azt jelenti, hogy sok tízezer forintos különbözetet kell az OTP-nek megtérítenie. Azonban ebben a hitelezési formában, mivel itt ingatlanról van szó, ritkább az előtörlesztés, mint más hitelfajták esetében, sokkal többeket érint a kezelési költség 9.000 Ft-os maximumának eltörlése. A gyakorlatban ez a plafon majdnem mindenkit érint, hiszen csak a nagyon alacsony tőkehátralékot törlesztők esetében nem éri el a 2 % ezt a bizonyos 9.000 Ft-ot. Csak egy gyakorlati példa. Most egy havi bruttó minimálbér körüli hiteltörlesztésben a kezelési költség (persze ez függ néhány dologtól, ezt a gyakorlati példát ismerem) ilyen módon közel 12.000 Ft, azaz 3.000 Ft-al több, mint az eredetileg megállapított plafon. Ez azt jelenti, hogy ebből az említett 2.5 év alatt 90.000 Ft az, amit az OTP jogosulatlanul szedett be ügyfelenként. Persze a számokban van egy kis kerekítés, mivel valamivel 3.000 Ft alatt van a tényleges különbség, viszont ezt visszamenőleg kell kivetíteni, ami borítja az egész törlesztés menetét, tehát a végső számot tekinthetjük reálisnak. És akkor még nem is beszéltünk a jóval többet fizetőkről.

Az ügy rengeteg embert érint, és csak remélhetjük, hogy az OTP tényleg maradéktalanul eleget tesz az intézkedésnek, és nem próbálja meg elsumákolni azon ügyfelek ilyen irányú ügyleteit, akik esetleg nem hallhattak az intézkedésről. Én azt gondolom mindenképpen üdvözlendő az a gyakorlat, hogy végre már az igazi károsultak is látnak valamit a GVH intézkedéseiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr58255298

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: navegar ao redor 2018.04.07. 14:10:50

Leiratkozási lehetőség lesz a Gmailben - [Telepítő]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása