2012-ben nem lesz olimpia Magyarországon, de valamiben ezért megrendezhetnénk, legalább ebben az aprócska számban. Egyes országok azzal vonultak be a köztudatba, hogy az adózók paradicsoma lettek, megteremtve a tisztességes vállalkozás egyik fontos peremfeltételét. Ami nálunk biztosan nincs így, az ez. Nem csak az a probléma, hogy az adókulcsaink magasak, de azok hipp-hopp évközben is jelentősen megváltozhatnak, lásd a tavalyi évközbeni EVA kulcs 10 %-os emelését és azzal ezzel párhuzamos minimális járulékfizetési határ megduplázását a teljes vállalkozói spektrumra. Azonban valamiben nagyon jók vagyunk: nálunk nagyban nagyon megéri adót csalni. Lássuk a tényeket, milyen adatokkal van esélye az indulóknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországon egy "első emelet öt" alatt működő cég évekig tud adót csalni, úgy, hogy eközben 6 milliárd forintnyi adóhátralékot halmoz fel, és senkinek sem tűnik fel évekig a tevékenysége, miszerint amit ő kiszámláz, azután mások szorgalmasan igénylik vissza az ÁFA-t, közben ő maga fizetni soha nem fizet, de még mérleget sem nyújt be. A következő versenyző a listán már csak 1 milliárd forintot üt meg. A hazai adócsaló versenyben 1 milliárd forint alatt csak éppen lehetünk, ha még dobogós helyre pályázunk. Magánszemélyként az aranyérem 170 milliót kóstál, húzzunk bele, mert a 2. helyért tolonganak a 50 millió körüliek.

Jó, ez van, kevéssé hatékony a felderítés, de aki szorgalmasan nézegeti a listát, annak feltűnik valami. A 100 milliót forint feletti futók listáján neves magyar cégek is vannak, akár a gépgyártás, akár a számítástechnika palettáját nézzük. A szeptember 30.-ai lista utolsó versenyzője aki igazán beint a magyar adórendszernek. Üzletét, a mai napig azon a helyen üzemelteti, ahol az adóhiánnyal érintett cég székelt, a cég nevén sem sokat változtatott. De ez a magyar jogrend, hiszen jogilag az még is csak egy másik cég volt. Van aki már nem ennyire pofátlan, a nevet ugyan alig változtatta meg, hiszen egy bevezetett üzletláncot üzemeltet, de legalább a régi székhelyen már nincsenek ott. Széles a paletta, erős a verseny, de igen jók a feltételek, azért egy kisebb érmet gyorsan összehoz egy leleményes induló.

Mi ebben az egészben a szomorú. A számok. A számok, melyeket mi fizetünk meg. Két nagy lista van. Az egyiken a 10 millió forintnál nagyobb adóhiánnyal érintett magánszemélyek, a másikon a 100 milliónál nagyobb hiánnyal érintett vállalkozások. És hányan vannak rajta. 10-en, 20-an, 100-an ? NEM. Az elsőn 1897 személy, a másodikon 724 vállalkozás van. Osszunk, szorozzunk, és naivan feltételezzük, hogy a legkisebb határösszeggel vannak a listán a versenyzők. Ez akkor is közel 100 MILLIÁRD FORINT. Ennyi a magyar olimpia összdíjazása.

Mire volna ez elég ? Ezt mindenkinek a saját fantáziájára bízom, de szerintem egy adóhatóság rendbetételére biztosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr55218953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása