"Az ésszerűen élő ember alkalmazkodik a világhoz. Az ésszerűtlenül élő ragaszkodik ahhoz, hogy a világot próbálja magához igazítani. Tehát minden haladás ez utóbbin múlik." G.B.Shaw

Elsősorban az életben nem azt számítom sikernek, ha vaklaki anyagilag sikeres, hanem ha elégedett az életével. Mégis hasznosnak vélem megfigyelni, hogy az emberek mit tesznek meg az anyagi siker érdekében, mert az sokat elmond arról, miként érhetjük el a valódi sikereket. Vannak extrém példák, talán napestig tudnánk sorolni, de nekem még is mindig egy dolgo jut az eszembe: Budapesten a Váci utcán a "kutyáspóló" bolt. Emlékeim szerint a hivatalos neve a "World of Dogs". Semmi mást nem árulnak, mint pólókat, különböző méretekbe, de a lényeg, hogy mindegyiken valamiylen kutya fajta képe látható. A bolt meg sem lepne bennünket, ha a Kőbányi úton látnánk a kínai piacon. Azonban a Váci utca más helyzet. Jól tudható, hogy az üzletek ára vagy bérleti díja a Zürich-i árakkal vetekszik, mégis ez a bolt évekig ott működött, és szerintem még működik ma is. Mi a titka a sikerének ? Lehet, hogy egy ékszebolt sikertelen lett volna ott, mert már van belőle sok, és tulajdonképpen ez által a világot próbálja magához igazítani. "Gyere világ, vegyél több ékszert". De a tulajdonos nem ezt tette. Ő azt mondta talán magában: íme itt vannak az emebrek, akik már valóságos kutya-imádatot mutatnak be. Ezek az emberek minden kutyás dologért bármit megadnak, hát adjunk nekik azt, amit szeretnének. Ilyen módon a kutyás-póló bolt az élet egy valódi igényét fedi le, és még csak új igényt sem kell támasztani reklám által.

Mit látok én ebben a mondatban és példában ? Lehet, hogy rendkívül kényelmes az, ha folyton megpróbálunk alakalmazkodni a sztereotípiákhoz, úgy élnünk az életünket, ahogyan a társadalom elvárja, de ez az ami oda vezet, amit mi szeretnénk ? Magával sodor a világ árja vagy mi leszünk a változás szele ? Megmutajuk az embereknek vagy ők mutaják meg nekünk ? Látható, hogy valójában minden haladást az önálló döntéseink hozzák, azok, amelyek tényleg a mieink. Nem a befektetési tanácsadóé, nem a szomszédé, nem a nagypapáé, nem...a mieink.

Hiszen hol tartana a világ, ha még mindeki ragaszkodna ahhoz, hogy a Föld márpedig lapos, mert mindeki azt mondja...

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr92195243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása