Még le sem csengett a tatárszentgyörgyi gyilkosság, és beigazolódni látszik az a gondolatom, miszerint nincs vége ezzel a leszámolásoknak. Az eset után volt olyan érzésem, hogy ez csak egy fejezet a történetben, amely nagyon régen kezdődött, és nem lehet tudni, mikor, és hogyan lesz vége.
A minap beszélgettem egy ismerősömmel, aki Tatárszentgyörgytől igen messze lakik egy picike faluban. Ezen a településen sokáig nem éltek cigányok, illetve nagyon kevesen, s ők is kint a széleken. Az utóbbi néhány évben egyre többen költöztek a faluba, illetve be a közelebbi, sűrűbben lakott utcákba. Ki így nézte, ki úgy. Éltek, ahogy tudtak. Tény azonban, hogy egy kisebb közösségben a problémák nem csúcsosodnak úgy ki, mint egy személytelen nagyvárosban, ergo tulajdonképpen  kezelhető volt ez az együttélés.
Szóval beszélgettem az ismerősömmel, s ő megjegyezte, hogy náluk is "gond" van a cigányokkal. Gond? Milyen gond? Nem értettem először, mire érti ezt a mondatot. Nos, mint kiderült, pár hete náluk is hasonló fekete autó(k) járkál(nak) a falu szélén éjszakánként, mint amilyen Szentgyörgyön grasszált a cigánytelepen. Lelassítanak, bedudálnak, ijesztgetik az ott élőket. A cigányok pedig félnek. Jó, jó, nem történt (még) semmi, olyan főleg nem, mint Szentgyörgyön, de azt gondolom, pont a gyilkosság miatt a legkisebb provokáció elég ahhoz, hogy a romák féljenek. Az pedig nem jó. A félelem agressziót szül, abból pedig bármi lehet.
Ebben a faluban (talán a közösség mérete miatt) a romák védelem alatt állnak. Példaértékű az a hozzáállás, ami ott megvalósul a lakosok és a vezetőség részéről. Figyel rájuk a járőr, s a polgármester maga is kimegy éjszakánként a telepre, hogy órákat töltsön velük a házaikban. Azt mondja, félelmetes ott az éjszaka. Ülni, és figyelni a kinti zajokat, az a félelmetes. Elképzelni, hogy bedobnak valamit, vagy lerohanják a házat.
Félni félelmetes.
Nem tudom, kik ezek (azért vannak sejtéseim), akik most hol itt, hol ott bukkannak fel a sötét autóikban. Azt gondolom, mi a céljuk: nyilvánvalóan a megfélemlítés, sarokba szorítás, és az indulatok önző módon való kiélése. Igen, igen, ha dühös vagyok, én is szeretnék törni- zúzni, undoknak lenni, rázúdítani a problémáimat másokra. De ez nem módszer. Ebből csak végeérhetetlen egymásra mutogatás, elmérgesedett egymás mellett élés lesz. És harc.
Talán lehet ezt másképpen kezelni. A bajt összefogásra használni. A példa ott van abban az aprócska faluban. Az ott élő cigányok hálásak a védelemért, szeretik, becsülik a polgármestert, és azokat, akik együttéreznek velük. Remélni lehet, hogy ha a helyzet normalizálódik, már nem fogják kirabolni azokat, akik most mellettük állnak. Talán Szentgyörgyön sem felejtik el azt a rengeteg embert, aki a temetésen kint volt, hogy mutassa, melyik oldalon áll.
Mindig is azt mondtam, hogy az egymás mellett élés minősége a végén soha nem kormányszinten dől el. Húsz éve nem tudják kezelni a romák helyzetét ebben az országban. Álságos látszatmegoldásokkal mérgesítik az emberek közötti viszonyt. Mostanra ellenséget csináltak a két népből az ostoba rendeleteikkel. Ez a helyzet csak itt lent, köztünk  javulhat. Mindkét oldalnak nyitnia kell a másik felé, és megmutatni, hogy a bajban számíthatunk egymásra. Most pedig bajban van mindenki. Az ország 80%- a fél a jövőtől, fél a válságtól, fél a bankok részleteitől, fél attól, hogy elveszíti a munkáját, a házát, az autóját.
Vagy az életét.
Vagy a gyereke életét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr53996725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.05.03. 14:43:17

Gyűlölethadjárat vagy valami más?El tudja képzelni valaki egy olyan magyargárdás pojácáról, hogy ilyeneket tud csinálni?  Lehet, hogy álmodozik a nagy leszámolásról – ami persze önmagában is baj –, de hogy meg is teszi? Az írás a Konze…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.03.12. 11:17:28

Hella!

En ezzel a posttal nem tudok azonosulni.
Szerintem a legtobb ilyen melyrasszistanak :) beallitott dolog mogott cigany-cigany leszamolas, uzsora, bosszu stb van, nem rasszizmus. Az, hogy minden media, es a ciganyok is azt sulykoljak, hogy felnek, meg rasszizmus, meg nem jelenti azt, hogy ez igy is van.

azt nem sulykolja egy media sem hogy a magyarok mennyire felnek attol hogy akar fenyes nappal kiraboljak, leutik, megeroszakoljak a ciganyok.

az nincsen sehol, amikor kiderul egy egy ilyen rasszista gyilkossagrol hogy bezony a lakatos csalad nyirta ki a kolompart, vagy dobott hozzajuk granatot, nem pedig a garda. Csak az a hir hogy rasszista...

es ez majdnem annyira art az orszagnak, mint a valsag. Errol sehol nincsen szo.

Arrol sincsen szo hogy ha ezek a hm... emberek... megprobalnanak beilleszkedni, vagy akar csak emberhez meltoan elni - nem szarunk a haz ele, nem szemetelunk, takaritunk - akkor a problemak es az eloiteletek, utotapasztalatok jelentos resze eltunne.

Szoval nem ertem ezt a postot, es nem hiszem hogy egyoldalu osszefogas a ciganyok felett akarmire is vezetne. Mikozben a normal magyar dolgozo ember negativ diszkriminaciot szenved el.

movhu 2009.03.12. 11:23:41

A bizonytalanság jó táptalaja a rasszizmusnak ez tény, és a mostani káoszban egyesek örülnek is, ha végre történik valami, ami a normál politikai síkról eltereli a figyelmet.
De van egy sokkal erősebb rasszizmust erősítő tényező, ez pedig a pozitív diszkrimináció. Azaz, ha hagyok egy csoportot azt tenni, amit akar, előjogokat biztosítok neki, akkor a többiek már ennek okán is utálni fogják őket. Tehát, ha a sötéttebb bőrűek úgy általában rendes népség volnának, és tényleg nem lehetne rájuk panasz, utűlatot akkor is ki lehetne irántuk váltani a mostani politiával, vagyis azzal hogy nem szabad róluk beszélni és közben megpróbáljuk őket anyagilag is támogatni.
Az egész rasszizmust megoldaná, ha normális és erőteljes törvények volnának, a rendőr lepuffanthatná azt, aki ásóval és kapával támad rá, legyen az fehér vagy zöld vagy sárga vagy barna, és senki nem kiáltana rasszizmust.
Röviden: erőteljes fellépést a bűnözés ellen, felszámolni a megélhetési gyerekgyártást, a monstani segélyezési rendszert, amikor csak a hülye dolgozik egyes településeken, és a rasszimus árnyéka is el fog tűnni.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2009.03.12. 11:32:10

@movhu: Úgy úgy. és a cigányságnak is szembenézni a saját sarával, miközben érezzék azt, hogy a társadalom snkivel szemben nem engedi az effajta leszámolást. Még akkor sem, ha gyakran jogos a társadalom dühe feléjük. A poszt lényege, hogy bármi is történik, EZ akkor sem módszer, mert csak jobban elmélyül a konfliktus. Konkrétan én sem szeretném azt, ha azért lennék veszélyben, mert ilyen esetek miatt az egymás elleni erőszak még csak eősödik. Movhuval értek egyet: fellépni a pozitív diszkrimináció ellen, a bűnözés ellen mindkét oldalon, viszont megvédeni őket is, ha arról van szó.

adam182 2009.03.12. 12:17:44

kulcsmondat: "Remélni lehet, hogy ha a helyzet normalizálódik, már nem fogják kirabolni azokat, akik most mellettük állnak."

Köszönöm, csak ennyit szerettem volna.

Leadfoot 2009.03.12. 13:21:58

"azt nem sulykolja egy media sem hogy a magyarok mennyire felnek attol hogy akar fenyes nappal kiraboljak, leutik, megeroszakoljak a ciganyok. "

Nyilván. Mert ilyet (rablás, bántalmazás, megerőszakolás) csak a cigányok csinálnak, ugye?

Egyébként az ilyen emberek jönnek mindig a "pozitív diszkriminációval" is. Mond már el kérlek, milyen előjogai vannak egy cigánynak, amik egy nemcigány magyart nem illetnek meg...

Igen, a szociális rendszer elég szar, de úgy van beállítva, hogy ezt csak a cigányok használják ki.

Megmondom a frankót: ellenségkeresés megy. Hogy miért? Sokkal könnyebb elviselni, ha azt mondjuk, hogy minden szar a cigányok miatt van, mint simán elfogadni, hogy rossz helyzetben van az ország.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.03.12. 14:16:45

@Leadfoot:
hella

szerintem ha kicsit jobban korulnezel a mediaban, es nem csak az indexet tolod, akkor nagyon sok - heti szinten 3-4 - esettel talalkozol, amikor kiderul hogy ciganyok bantottak magyart, eleg brutalis modon. Nem kurucinfot kell olvasni, van ezer mas media is.
Nem szeretnek peldazodni neked, mert amit kerdezel, az rengeteg helyen szejjel van mar elemezve es beszelve. Kezdve a bortonben levo cigany-magyar aranytol, a korozesi listakig, a konkretan elofordulo eroszakos esetekig. Szoval en teged nem tudlak meggyozni, de ha komoly a kerdesed, talalsz boven. indulasnak nezz korben pl. a boon.hu -n.

Masodik kerdesedre a valasz: az a rengeteg tamogatas, amit egy dolgozo magyarnak eselye sincsen megkapni.
Adott egy csalad, edesapa: agyverzes utan leszazalekoltak, alig tud jarni. edesanya: alkalmi fizikai munkakbol el, 50 feletti. Nagymama: 86.000 nyugdijbol el. 18 eves lany, diak, szakkozepben.

Nah most ez a csaladom. Hugomnak nem jar pl ingyenszamitogep es ingyenintenet, amit a cserhati ciganycsaladoknak osztottak ket eve. mert hogy ciganyok es kell nekik a net hogy tanulni tudjanak. A csaladom az egy darab gyereknevelesi tamogatas - 12.000 Ft - semmit nem kap. Nincsen ingyen konyv, ingyen ebed, ovodatamogatas.
18.000-t koltottunk szeptemberben tankonyvekre. Ami ennyi jovedelembol nem gyenge.

Nem kap a hugom plusz pontot a felvetelin, csak azert, mert cigany. Nem kap semmilyen tamogatast, mert o nem hatranyos helyzetu.

En nem kapok szocpolt, mert van egy negyed reszem a csaladi hazunkban ami 1956ban epult es 3 generacio lakja.
Nem tolnak a seggem ala uj lakast, hanem eladosodhatok 30 evre, ha akarok egy sajatot. Nem bunozok, hanem melozok, mult honapban pl. 195 orat.
Nem lopunk fat, fizetunk a gazert es a tuzeloert.

Hirtelen ennyi. Es akkor nem beszeltunk a biztonsagerzetrol, a bunugyekrol, amit a mi serelmunkre el lehet kovetni, de a cigokera nem, mert akkor ott a media. Nem beszeltunk az ejszakankent eltuno dolgokrol tolunk es a szomszedunkbol, amit nekunk meg kell venni, a ciganynak el kell vennie.

Nem volt szo arrol hogy tavaly veletlenul egy aramcsekk vagy vizcsekk elkeveredett. Minden szamla evtizedek ota rendesen van fizetve. Harom honappal kesobb kijottek kikotni az aramot, mert a szerintuk kikuldott felszolitasra nem valaszoltunk. [csak az a fura hogy mindig van otthon valaki es a postas is azt mondta hogy nem kaptunk semmit.]
Mindezt miert? mert nem vagyunk VEDETT FOGYASZTOK = ciganyok.
Ha a cigany nem fizeti, kikotik az aramot, illegalisan visszakoti. Aztan ha jonnek es le akarjak erte - es gyerekgyalazasert - csukni, akkor a sok szdszes liberalis jogvedo gyujtest rendez nekik. Nekunk miert nem?

szoval kerlek, aze nezz egy kicsit jobban korul, mielott a cigokat elkezdett itt vedeni, hogy semmivel sem jobb nekik.

Leadfoot 2009.03.12. 15:00:48

@Dinin:

Akkor nézzük... Indexet, Kurucinfót nem olvasok, hiteltelen szar mindkettő.

Amiket felsorolsz, azok nagyon szar dolgok. Én is dolgozom, adózok, szóval tudom.

De ez nem cigány-nemcigány alapon megy. Semmilyen törvényben nincs benne, hogy aki cigány az többet kap (gondolom alkotmányellenes is lenne bármilyen ilyen megkülönböztetés).

Egyébként azért, mert valaki cigány, sosem járt semmilyen felvételni plusz pont, legalábbis állami intézményben biztosan.

Egyébként meg a hsz-ed tele van azzal, hogy cigány = bűnöző. Nem mondom, hogy nincs olyan cigány, aki ne bűnözne, vagy ne élősködne a becsületes adófizetőkön. De van épp ugyanannyi nemcigány is, maximum annyi a különbség, hogy az egyik a szociális támogatásokból él, a másik meg adót csal. De érdekes, az nem piszkálja a csőröd, aki fizet a dokinak, és 43 évesen, teljesen egészségesen kamura leszázalékoltatja magát. Vagy aki foglalkoztat a cégénél 15 embert, ebből 2 van bejelentve minmálra, a többi feketén melózik (konkrét példa ismerőseim közül). Nem, csak a cigányok, az a baj.

A mi városunkban is van cigó negyed, putrikkal, ahogy kell. Jártam ott párszor. Hát, nem azt lehet látni, hogy ők mennyire nagyon jól élnek ott.

Én nem védek senkit. Aki bűnöz, azt kapják el, és büntessék meg. De "a cigányok lopnak, a magyaroknak meg félniük kell" egyszerűen nem igaz. Divatos előítélet.

Érdekes, mikor a jogvédők azokat védték, akik hazafias indíttatásból tetőre rakták a haverom utcán parkoló autóját, akkor nem hallottam, hogy mindenki ennyire kapálózott volna.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.12. 15:42:49

@Leadfoot: "Egyébként azért, mert valaki cigány, sosem járt semmilyen felvételni plusz pont, legalábbis állami intézményben biztosan."
Persze nem a cigánynak jár, de ha jobban utána nézel, nagy részben rájuk szabták az előnyben részesítést a felvételiknél. Amivel egyébként nincs is gond, szerintem. A többi dologgal viszont van :)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.03.12. 16:18:29

a cigany felvetelishez annyit fuznek hozza, hogy pont mostanaban kerult elo az a tema hogy kotelezo kvotat biztositsanak az egyetemen cigoknak es tobblet pont jarjon azert, ha halmozottan hatranyos helyzetu vagy.

orulok hogy te nem igy latod a dolgokat es egy masik orszagban elsz, vagy nem talalkoztal ezekkel a dolgokkal.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.13. 08:25:50

Az a baj, srácok, hogy vannak egyének, akik egyszerűen nem hajlandóak elfogadni a tényt: márpedig baj van a cigányokkal, függetlenül attól, hogy valakik uszítják őket, vagy pedig a saját fejük szerint ilyen ostobák.

Nevezhetjük a jelenséget liberális faszságnak, de ezzel csúsztatnánk (az ő szavajárásuk szerint), hiszen itt nem arról van szó, hogy valaki bal vagy jobb oldalon áll, hogy libsi vagy "keménykedő", hanem arról, hogy napközben, mikor ballagsz a Mester utcában, baszod, vajon nekedmennek-e a cigánykölykök, megkéselnek-e, vagy hazaérsz egyben?
Délután háromról beszélek.

Az a helyzet, hogy a cigány nem fogja megkérdezni, mielőtt kirabol, megöl, megerőszakol, hogy libsi vagy-e vagy pedig "skinhead", hanem szúr és röhög, és kiontott belekkel fetrengve hiába üvöltöd felé, hogy te világéletedben védted őt és a jogait (mert azok vannak neki, már késő.

De tudjátok, mit? A gyengéknek menniük kell, és ezt értse mindenki úgy, ahogy akarja! Egyszerűen nem érdekel, ahogy néhány szerencsétlen majdhogynem keblére öleli a bűnöst, és köpköd az ártatlanok felé, akik suttogni mernek, ezt merik mondani: bűnös!

Baj van itt a fejekben, kedves Doris, hatalmas baj, és nem feltétlenül állítom, hogy a tiedben vagy az enyémben; most olyan liberális leszek: mindkettőnk fejében!

Jó így? Hülyeséget írtál, én meg bolondságot válaszoltam. Egálban vagyunk. :-)

DArchAngel 2009.03.13. 14:30:42

A bűnözőket egységesen kell meg- és elítélni. Kész, ennyi. Nem kell azon gondolkodni, hogy milyen a bőrszíne.

A cigányság pedig kicsit gondolkozzon el azon, hogy jól jártak-e eddigi szájkaratés vezetőikkel, meg azon, hogy rohadtul nem kellene sokat tenni egy sokkal pozitívabb képért magukról...

leibolmaj 2009.03.13. 21:07:20

fura, bárkivel beszélek mind azt mondja, hogy a cigányokkal van baj, nem a magyarokkal.

Bit Rot 2009.03.16. 18:20:26

Kedves poszt író!

Kérd meg Szilvássy minisztert, hogy fejezze be a feketeautós akciót, hátha rád hallgat!

Carnivora (törölt) 2009.03.17. 11:49:01

vasárnap este (tizenegykor és hajnalban) támadás ért két autóst - rosszkor voltak rossz helyen. A rendőrség gyorsan kiérkezett mindkét helyszínre, így senki sem sérült meg. A rendőrök még este és éjjel összesen 12 embert állítottak elő garázdaság és közúti veszélyeztetés miatt - mondta a hétfőn Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Független Hírügynökség úgy tudja: a rendőrség lefoglalt több Molotov-koktélt, amelyet helyiek készítettek, de nem használtak fel.

www.szon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/a-romak-alaptalanul-felnek-miskolcon---hiszteriakeltes-a-hatterben/cn/news-20090316-05420441

-

Érdekes ez apróbetűs hír ... a cigányok molotov koktélokkal szaladgálnak az semmiség, mert nem használták fel csak hobbiból tartják ... meg pár autó szétverése is apróság ...

Salesman 2009.04.10. 22:57:30

Kedves Movhu!

Várom, várom de csak nem jön a poszt amit várok tőled, amiről ha írnál biztos Index címlap lenne. Olyan jó lene tőled egy pikírt, kicsit fikázós poszt az új Szipus sorozatról az Indexen. Tuti címlap. Előre is köszi.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.09.12. 18:10:23

Nekem is hiányoznak az értelmes írások.
Remélem azért mostanra a fennforgásnak már vége, és újra jelentkezel itt. Ha máshol, akkor pedig szólj :)

Üdv: B

Mr zz 2009.09.14. 09:22:04

Hello mindenkinek,
Lehet off- de muszaj vagyok ideírni:)
Nekem mégcsak most volt szerencsém elolvasni a tavalyi Miskolcról szóló posztodat.
Teljesen egyetértek, uaezt. tapasztalaom saját bőrömön( 6.évemet kezdtem Mc-on, egy nemtúl messze lévő nagyvárosból)
Egyszerűen Miskolcról még normális blogok sincsenek, ezrt gondoltam egy olyat, hogy el kellene indítani vmit.
HA így látnád válaszolj vmit, és felvehetnénk a kontaktot...
süti beállítások módosítása