Ma reggel az egyik hírportálon nézelődtem, mikor az oldalsó sávban az alábbi felhívást pillantottam meg:


FELJELENTŐ

Packázik veled a tanulmányi osztály? A prof helyett rendre évfolyamelsők tartják meg az előadást? Semmiért cserébe húzzák le rólad a tandíjat? Sírva jár iskolába a gyerek? Esetleg téged néznek hülyének? Kényelmetlen a katedra? Eleged van a tömény agresszióból?

 

Akkor írj nekünk! Ha tudunk, segítünk. Beszerezzük az infókat, illetékesekkel értelmeztetjük saját rendelkezéseiket, mert így nem mehet tovább!
 

                                                                             JELENTSD FEL!

Nem akartam hinni a szememnek. Kit jelentsek fel? Vagy miért kell írnom? Belenéztem néhány levélbe, amik a link alatt sorakoztak, és a következőket találtam:
 

 

Szülőnként érdekődnék, lehet-e egy órán egy gyereknek félév alatt házifeladataira 24 db elégtelent adni egy óra alatt, de tapasztaltam már a heti 6-s lebontást is 3 hét alatt ami 18 db elégtelen. A "tanár" érdeklődésemre az válaszolta, ez az Ő módszere, csak azt nem tudom mire?

Kedves szülő! Szívesen érdeklődünk általánosságban, de az igazi az, ha tudjuk, hogy melyik iskola alkalmazza a porosz pedagógust, esetleg hogy hívják a tanárt. Szeretjük a konkrét kérdéseket! Szerintem ezzel nem bántjuk senki személyiségi jogait, főleg ha az osztályzás koncepció alapján ilyen rideg.

És a másik:

 
Én azt nem értem, hogy miért nem szűrik ki a tanárokat különböző pszichologiai tesztekkel, mielött diákok közé engedik őket. Siralmas, hogy sok tanár hogy viselkedik, milyen stílusban beszél a diákkal. Normális kérdésekre bunkó válaszok. Megtanítottak a szüleim a tiszteletre, mindig normális stílusban beszéltem a tanárokkal ennek az lett az eredményeg hogy rajtam töltik ki a dühüket, tudják, hogy nekem mondhatnak bármit nem leszek bunkó, szemben néhány társammal. Az iskolában azt "tanítják": legyél egy bunko, alpári, máshogy nem érvényesülsz az életben. A tanároknak kéne példát mutatni a tanítványaiknak. Lassan úgy érzem, ők tanulhatnának tőlem egy kis jómodort, emberséget.
megalázott 2009-01-19

 Hát kedves megalázott, így nem fog menni. Kénytelen leszel elmondani a történeted, ha azt akarod, hogy segítsünk. Persze nem kell nevet mondanod, az már személyeskedés. De ha tudjuk, hogy melyik iskolába jársz, és mi történt, akkor megpróbálunk lépni. Szerintünk nem lehet ebből bajod.

 

Nézzük akkor: Tehát adott egy szülő, aki nehezményezi, hogy a gyereke hetente több egyest is kap a házi feladataira. Hogyan lehetséges ez? Hisz az elégtelen az nagyjából a nullát, semmit, zérót jelzi, így nem is tudok egyébre gondolni, mint arra, hogy egyszerűen nincsen kész a feladat, vagyis a diák többszöri büntetés után is sz**ik bele az egészbe. Majd anyuka úgyis bemegy (ahogy már meg is tette a "levél" szerint), és számon kéri a tanárt ez ügyben. Ha ő röviden elintézi, és nem kezd fejvesztve mentegetőzni, nem törli a rossz jegyet, akkor még mindig ott az internet, akár azon keresztül is feljelentheti aggódó szülő a gonosz tanerőt.
Érdekes a szerkesztők válasza is: Írj címet, nevet, majd megkeressük a tanárt, és falhoz állítjuk.

A második levél sem kevésbé érdekes. Egy megbántott diák szeretné pszichológiai vizsgálat alá vonni tanárait, mert állítólag nem bánnak vele elég szelíden. Semmi gond: Feljelentő- megmentő társaság máris támadásba lendül, és elkapják a neveletlen, ideggyenge pedagógusok grabancát, ha kapnak nevet, elérhetőséget.
"...Mert így nem mehet tovább!..."
Jó. Tehát újra csak a diákok védelméről beszélünk, ami persze szép és jó, legyen jogvédelem, csak könyörgöm: Valaki jöjjön már el ide, a mi városunkba, a mi iskolánkba, és magyarázza el a diákok 70%- ának úgy, hogy megértse mindegyik, hogy az iskola elsődlegesen a tanulás helye! Azért megyünk oda. Nem hülyülni, verekedni, dohányozni, kicsikkel erőszakoskodni, a tanár idegrendszerét tesztelni, szétcseszni az órákat, ezzel elvéve a lehetőséget a kisebbségben lévő, tanulni akaró gyerekektől... Nem, nem, ez a hely elsősorban a tudásról szólna. Jöjjön el ide egy bátor ember, és menjen el még sok- sok általános, és középiskolába. Mesélje el szép szelíden, értesse meg velük, hogy a jogok mellett kötelességek is vannak- mondja el a szülőknek is, hogy mielőtt berontanak panaszkodni az iskolába, vagy írkálnak a netre, gondolják végig, hogy van- e felelőssége esetleg a gyermeknek egy- egy kialakult helyzetben? De lehet, hogy én vagyok stupid. Nem érzem, mennyire nagyszerű, demokratikus, igazságos a fentebbi kezdeményezés. Az, hogy egy nyilvános oldalon bárki leírhatja a neki nem tetsző pedagógusa nevét, iskoláját, és számára is idegen emberek zaklatásának teheti ki. Úgy természetesen, hogy egyébként (mellékesen) minden jogi forma megvan már arra is, hogy akár egy tízéves feljelentse a helyi rendőrségen a pedagógust, ha az az arca elé emeli a kezét, ezzel akadályozva szegény diákot abban, hogy indulatainak érzékelhető jeleit adhassa a tanára "fejibe bele".

Őszinte leszek: Nem vagyok tanár (már jó ideje), ennek ellenére felháborítónak és gusztustalannak tartom a "lehetőséget". Még a címe is visszataszító: Feljelentő; ráadásul véleményem szerint számos visszaélésre adhat okot (már előre látom, mikor felháborodott szülő név nélkül lejegyzi, hogy Kati néni a Z. gimnáziumban túl hangosan adta ki a feladatot, ezért gyermeke maradandó halláskárosodást szenvedett. Lehet csócsálni Kati nénit, akit a hős, név nélküli anyuka "jól elkapott"). Vagy talán túlságosan megterhelő bemenni az iskolába, és ott elmondani a problémákat? Ezért olyan fontos ez a jelentősdi? Nem, valahogy másképp képzelem az okokat. Egyrészt a kitalálóknak egyszerű módszer arra, hogy zaftos tanárlejárató sztorik után vadásszanak, másrészt remek alkalom, hogy ismét lehessen egyet rúgni a nem szívlelt tanárokba anélkül, hogy kedves szülőnek és diáknak szembesülnie kellene a fő problémával: Igenis, kell házi feladatot írni, különben jár a büntetés. Egy nagy különbséggel: A tanár az egyes mellé az arcát és a nevét is odateszi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr50903227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2009.01.27. 09:42:02

A probléma megint a végtelen liberális hozzáállásban van, ami sajnos mindkét felet a végletekbe vitte.
Egyrészt a tanárok kezében alig maradt eszköz, ha meg azt a keveset használni próbálják, akkor jön a család pofozkodni.
Másrészt a tanárok pont ezért a maradék területeiket teljes önkényuralmi rendszerré fejlesztették. Tehát ahol tudnak, ott bizony keményen betartanak.
A megoldás nyilván nem a fenti módszer. Valós eszközöket kell a tanárok kezébe adni, hatékonyakat, és akkor ez mindkét fél javát szolgálná.

itelethozo · http://itelethozo.blog.hu 2009.01.27. 10:23:05

nem lehet, hogy ez az egész csak magukat humorosnak tartó kamaszok poénja?

itelethozo · http://itelethozo.blog.hu 2009.01.27. 10:23:58

oké.visszavonom.ez sajnos komoly.

karasu 2009.01.27. 11:24:45

Jézusatyaúristen! Ez poénnak is elég rossz. Hova tartunk így? Egy ilyen dologgal még inkább sárba fogjuk tiporni az amúgy sem fényes oktatási rendszerünket.

BigOne 2009.01.27. 11:46:16

Ez egyfajta hiánypótlás, méghozzá rosszul kivitelezve. Ha lenne valódi és könnyű út arra, hogy egy gyerek vagy szülő hangot adjon a valós sérelmeinek, akkor ez az oldal meg sem születhetett volna. Ha fent csináltak volna ilyet, és publikálnák is, akkor nem lenne az, aki ebből akar jól látogatott bulvár-feljelentő oldalt csinálni.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.01.27. 12:02:27

szerintem is szükség van rá, mert sokan akarnak normálisan iskolába járni, de nem tudnak...nem teljesíti az iskola az elvállát dolgokat. Nézd meg, mennyi funkcionális analfabéta van (20%), mennyi hozzáértés nélküli diplomás, és mennyi síró tanár.
Ez az oldal legalább arra jó, hogy a problémá(ka)t a felszínre hozza - és talán elindul egyszer egy rendrakás is.

movhu 2009.01.27. 12:07:25

@Lesley: Azzal, hogy szükség lenne egy jó hivatalos rendbetételi útra, már fentebb utaltam, amikor egyes iskolákra, mint önkényuralmi rendszerekre utaltam. De az is tény, hogy a módja nem ez volna. Csak éppen akinek ez a feladata volna, ez nem törődik azzal, hogy esetleg ennek legyen egy ilyen frappáns és egyszerűen kezelhető módja.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.27. 12:10:01

Mi az a módszer, hogy 24 db egyest kap valaki egy félév alatt a házi feladatok hiányára?

Nem vagyok az a könnyen feladós fajta, de ez után automaikusan szarnék az egészbe, és remélném, hogy a bukás után nem ehez a faszhoz kerülök jövőre.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.01.27. 12:10:02

A probléma és a félelmek mindkét oldalon jogosak, de ugyanaz a véleményem ezzel kapcsolatban, mint a sokat emlegetett gárdával:
Nem jó hogy létezik, de igény van rá, mert nem úgy működnek a dolgok, ahogy kellene!

Ma egy tanár megteheti, hogy rámosolyog az emberre, és azt mondja:
"Maga nálam nem fog átmenni!"
Megteheti, hogy nyilvánosan megalázza a kiszemelt diákot, és jól megfontolt érdeke, hogy gazsikát elkerülje, mert múltkor is bent volt a 150 kilós apuka, mikor a gyerek kettest kapott...

Ha felelősségre vonható lenne egy tanár, ha objektív szempontok alapján lehetne tenni az érdeksérelmek ellen, akkor nem lenne ilyen.
Jelenleg viszont a tanárok az elsődleges felelősei annak, ha valaki pl nem tud továbbtanulni, mert rossz jegyeket vitt, és nem a tanulás hiánya, hanem a személyes ellentétek miatt.

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.27. 12:11:17

@Lesley

pont amiatt a szellemiség miatt van 20% funkcionális analfabéta, ami létrehoz ilyen tanárfeljelenető szervezeteket..

Samott 2009.01.27. 12:11:53

Az a baj, hogy a tanari palyan csak a kontraszeletalt idiotak (aki egy normalis munkahelyen mar nem allna meg a helyet) illetve a "szent orultek" (ilyen kepessegekkel miert tanit ennyi penzert?) maradtak meg. Mindanyian voltunk diakok, mindenkinek volt szerencseje a "szent orultek"-hez akinel furcsamod nem voltak ilyen fent idezett anomaliak, es bar lehet hogy szigoruak voltak meg szamonkertek de _szerettuk_ oket. Es sajnos mindenkinek volt "szerencseje" a kontraszelektalt idiotakhoz is akik az eletben mashol elszenvedett frusztarcioikat a jobbra erdemes diakokon toltottek ki. Egy ora alatt, egy diaknak 24 elegtelent adni? Nooormalis? Mar akkor el kell gondolkozni azon, hogy esetleg en hibaztam valamit a tanitas soran ha tul sok elegtelen lesz... (van tanari diplomam is, de nem vagyok eleg tehetseges a "szent orult" szinthez, igy ezert inkabb megkimelem magamtol a tanulo ifjusagot)

2009.01.27. 12:13:42

Altalaban a feladatok 50%-anak a sikeres megoldasatol adnak 2-est, tehat az 1-es korantsem azonos a nulla teljesitmennyel!

Grafithuszar 2009.01.27. 12:17:33

Huh, Ez kb 2 éve, amikor még egyetemista voltam, szintén megjött az lévfolyamlistánkra.
Aztán az egyik tanár válaszolt, rá amiben szépen feljelentette a diákot...(nem tanul b@szik bejönni előadásra, de az utolsó vizsgán meg könyörög hogy a nagy büdös semmire amit alkotott adjanak egy kettest..stb) Nagyon frappáns kis levél volt... nem tudom megvan-emég valahol nekem... kedvem ellne most beírni ide

2009.01.27. 12:19:42

Szegyen, hogy egy allitolag demokratikus orszag oktatasi rendszereben a tanarok diktaturat gyakorolhatnak. Gyakorlatilag semmilyen felelossegre vonas nem terheli oket amikor osztalyoznak. Ha az igazgatonal panaszkodunk akkor azt a valaszt kapjuk mint fent, "ez az o modszere", fellebezesnek nincs helye. Nem erdekel senkit ha helyes valaszokat huz at szemelyes szimpatiai alapon, de ha a cigany szot kiejti a szajan akkor mar allitjak is neki az akasztofat. Nincs ez igy jol.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.01.27. 12:23:17

Ez a probléma eléggé többrétegű.

Egyrészt valóban nincs semmilyen valós fegyelmező eszköz a tanárok kezében, csak a karó meg a figyelmeztető/intő. Ami ugye tudjuk, halottnak a csók... főleg ha a diákok (egy része) között az intők száma afféle rangjelzésnek számít.

Másrészt egyre neveletlenebbek a kölykök. Még mi "maifiatalok" (az utolsó gengszterváltás előtt született generáció) is igen gyakran elszörnyülködtünk azon, mit meg nem engednek maguknak a kisebbek, nem is beszélve az etnikumról. Az alacsonyabb pigmentszámot mutatók pedig ma már főleg amerikai nevelésben részesültek: sok kis egyedi és megismételhetetlen hópihécske=sok kis egoista fegyelmezhetetlen elkényeztetett idióta. Hajmeresztőek, még egy elhivatottabb tanárnak is kikezdik az idegeit.

És itt a harmadik probléma: manapság ki megy tanárképzőre? Igen nagy arányban azok, akiket nem vettek fel máshova, de akiknek a szakmatanulás derogál. Komoly részük átbukdácsol kettessel, pszichológiából meg kb. annyi marad meg nekik, hogy akkor fogják tisztelni őket, ha szükségtelenül keménykednek. Így hát eszerint cselekszenek. Csakhogy ez nem jön be, így még azokat a kölyköket is maguk ellen fordítják, akik esetleg normális nevelést kaptak otthon.

Összefoglalva: kényszertanárok próbálnak hatásos eszközök nélkül fegyelmezni egoista elkényeztetett/le se szart/bűnözőpalánta gyerekeket. Csoda, hogy itt tartunk? :S

És hogy mi lenne a megoldás? Tömören: ha már brutálisan átalakítják a költségvetést, akkor a szociális kasszából lecsapott összegekből mehetne a tanári fizetések emelésére is egy jó adag, hogy a tanári szakma vonzóbb legyen. Emellett persze a ponthatárok megemelése a tanárképzőn és a képzés megszigorítása (vagyis csak azokat engedjék át első évben, akik alkalmasak tanárnak, hogy a megtévedt embereknek legyen elég idejük keríteni egy másik szakmát) se jönne rosszul.

A gyerekek nevltetése... nos ezt államilag nehézkes megoldani, legalábbis közvetlenül biztos. Finom manipulációkkal lenne megoldható, azokkal is hosszú távon. Keresni kell valami normálisabb gyereknevelési könyvet, amiben nem ez az egyedi-és-megismételhetetlen-hópihécske-féle nevelési módszer van, hanem valami olyasmi, hogy a gyerek egyéniségének a tiszteletben tartása mellett neveljük arra, hogy másokat is tiszteletben tartson. Ezután valami társadalmi előnyt kovácsolni a kormányzati összefonódásokból: biztos van egy fejes, akinek tulajdonrésze van egy könyvkiadóból, meg kell támogatni pár tízmillióval, hogy adja ki a könyvet relatíve kis nyereséggel és hirdesse mindenhol. Előtte természetesen titokban konzultálni az ellenzékkel, hogy ez miért is van, esetleg hogy tőlük egy fejes is vásároljon tulajdonrészt abban a kiadóban, hogy ne támadhassák a könyvet. Tudom, ez erősen cinikus és kissé(?) machiavellista megoldás, de sz.v.sz. jobb célra menne el így a pénz, mint az Új Magyarország reklámozására.

A familiárisan hiperpigmentált purdék nevelésére persze ez nem lenne megoldás. Ide egy - soha nem gondoltam, hogy valaha is ki fogom ezt mondani - konzervatív oktatási minszter kéne, aki eltörli Hungarovalentin és Hillej balfa... izé... ballépéseit: visszaállítja az osztályzást és a buktatást alsóban. Kiegészítve néhány ponttal:

-Év végén minden osztályban legyen kötelező egy képességfelmérő vizsgát tenni, ahol független, a gyereknek és a szülőnek is idegen, lehetőleg az ország másik feléből érkező tanárok javítják a dolgozatot ill. vizsgáztatnak. A követelmények ne legyenek túl magasak (kettes szint), viszont szigorúan tartsák be: aki nem tudja hozni a szintet szövegértésben, matekban, stb..., az ismételjen évet! Ez több célt is szolgálna: egyrészt értelemszerűen azt, hogy az osztályokban a szint legyen körülbelül egységes, ne legyen olyan például, hogy valaki ötödikben nem tud olvasni. Másrészt pedig hozzászoktatja a gyerekeket a vizsgához, nem az érettségin szembesülnének először komoly tétre menő szóbelivel. A tanároknak pedig azért kell idegennek lenniük, hogy a dühös szülők ne fenyegethessék meg őket, ha szemük fényét az első osztály ismétlésére kötelezik.

-Aki megbukik alsóban egyszer, azt a megismételt évben tanulószobára kötelezni, mert esélyes, hogy otthon a körülmények nem megfelelőek a tanulásra. Aki megbukik alsóban kétszer, azt vizsgálják be mindenféle "disz-"-re és ha ezek közül valamelyikkel rendelkezik, akkor kapja meg a megfelelő segítséget (diszlexiás hangoskönyvet, vagy ha segít, akkor színezett lencsét, stb...). Ha ezek után harmadszor is megbukik, akkor kíméletlenül elzavarni a kisegítőbe. Ha valaki 13 éves koráig nem képes teljesíteni a negyedikes szintet, az oda való.

-Valós fegyelmezőeszközök: ez a legnehezebb, mi számít jogosnak. Az biztosan nem OK, hogy már akkor is veszélybe kerül a tanár pályafutása, ha leszídja a gyereket, nem is beszélve a testi épségéről. De az se lenne jó, ha minden gyerek felpofozva menne haza a suliból, mert a tanárnéni éppen szakított a barátjával. Az iskola nem pótolhatja a szülőt, viszont valahol mégiscsak kellene (tudja mindenki, kikre gondolok). A gyerekek kegyetlenek, ha rájönnek, hogy nem lehet komoly bajuk a tiszteletlenségből és a pofátlanságból, akkor tiszteletlenek és pofátlanok lesznek. Talán a "detention" intézménye itt is beválna: a viselkedni képtelen gyerekeket este hatig benntartani, a teremben szétültetve, csöndben, az iskola legszigorúbb tanárának a felügyelete mellett.

Huhh, jó hosszúra sikerült :-)

borpancsoló 2009.01.27. 12:23:30

Ez a szocializmus b.emg! Ott volt divat a felejelentgetés, annak is a legsötétebb időszakában! Hofi mondta jól: "papírja van, ceruzája van, címet tudja, hát mit csináljon? Feljelent!" Borzalom...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.01.27. 12:23:54

@Mar C:
Valóban jellemző! Ez egyenesen következik abból, hogy ugyanaz vizsgáztat aki tanít. Biztosan több adminisztrációval járna, ha félévi és évvégi vizsgák lennének középiskolákban, anonim javítással, de kezdetnek szerintem jó.

2009.01.27. 12:24:05

Az lenne a megoldas, hogy archivaljak a dolgozatkerdeseket es a valaszokat, a szobeli feleletek hanganyagat is rogzitsek elektronikusan. Ezutan ha a diak szerint hatranyos megkulonboztetes erte akkor egy bizottsag elott vegyek elo es rugjak seggbe a tanart ha szivat es a diakot ha ragalmaz.

Mikrobi 2009.01.27. 12:24:37

A szülőknek együtt kellene dolgozni a tanárokkal. Ezzel szemben a szülők sokszor képtelenek megnevelni a gyereküket, ezt a tanártól várják el, viszont ha a gyerekkel gond van, vagy az panaszkodik a tanárára, akkor ellenőrzés nélkül neki adnak igazat.
Még rosszabb, hogy a szülők szeretnek pletykálni és egymást hergelni a tanárok ellen. Ha van egy szigorú tanár, aki nem átall egyeseket osztogatni (jó, nem 24-et alkalmanként, de mondjuk minden órán, amíg a gyereknek nem lesz füzete), akkor összebeszélnek a háta mögött és fellázítják ellene egymást. Mert a szegény gyerekkel csak kegyetlenkednek, már mér hordana a gyerek füzetet az órára? Hiszen hetekkel ezelőtt elveszett nekije!!!
Jó pár sztorit tudnék itt mesélni. Szerencsére vannak konstruktív szülők is, és olyan tanár is, aki belátja, ha hibázott és türelmetlenségében bunkó volt, vagy olyat várt el a gyerektől, amire az tényleg nem volt képes.

silverwol 2009.01.27. 12:24:45

Szerintem ha mar a tanar neve nyilvanossagra kerul, akkor az a minimum, hogy a diake es esetleg a szuloe is. Nem?

Lunchtime 2009.01.27. 12:26:18

NAGYON rossz sötétszürke alapon világosszürke betűket olvasni - szabad kérni valami olvashatóbb dizájnt?

Dr Kangörény 2009.01.27. 12:29:00

Aha, mert az összes tanár egy született angyal, akinek még a szellentése is bölcselet. Mert nincs olyan agyatlan nyomorult közöttük, mint bárhol máshol. Az, hogy ezt még szóvá is akarják tenni egyesek, a pofátlanság teteje!

Válasszunk még néhány szakmát, ahol ne lehessen senkibe belekötni, jó? Vagy egyáltalán, mindenki kussoljon és örüljön annak, hogy él.

(Az, hogy adott esetben hülyék panaszkodnak hülyeség miatt tanárokra, még nem jelenti azt, hogy az összes panaszt figyelmen kívül kell hagyni, ugye?)

Riki_ 2009.01.27. 12:35:31

@Samott: "Az a baj, hogy a tanari palyan csak a kontraszeletalt idiotak (aki egy normalis munkahelyen mar nem allna meg a helyet) illetve a "szent orultek" (ilyen kepessegekkel miert tanit ennyi penzert?) maradtak meg. Mindanyian voltunk diakok, mindenkinek volt szerencseje a "szent orultek"-hez akinel furcsamod nem voltak ilyen fent idezett anomaliak, es bar lehet hogy szigoruak voltak meg szamonkertek de _szerettuk_ oket."

Magad is leírod a jelenséget: _normális_ tanár nem marad már meg sokáig a pályán. És szerintem sejted is miért: a kölcsönös munkának és bizalomnak nem adottak a feltételei.

Van szerencsém közelről ismerni egy normális, szeretett tanárt, akit a diákok nagy része "szent őrültnek" tart. De van 2-3 százalék, aki középsikolás létére végigüvölti az órát, széttördeli a ceruzáit egyenként, hisztizik, az anyja az óra alatt hívja fel(!) satöbbi, ami természetesen szétcseszi az órát. Emiatt egyel több szert őrült hagyja ott a pályát, mert nem erre szerződött. Nem smasszerkodni akar - tanítani. Erre nincs itt módja, pályát módosít.

2009.01.27. 12:36:09

Igaza van néhány kommentezönek, ne tanuljon a gyerek, ne csinálja meg a feledatokat, inkább maradjon sötét!De arra azért legyen esze hogy a tanárát feljelentse, mert az iskolában a feladatot számonkéri!Akkor minek jár iskolába? Maradjon otthon és jobb lesz mindenkinek--a gyerekek tudnak a feladatokkal foglalkozni, a tanárnak meg nem kell foglalkozni egy hülye gyerekkel!

Azhát 2009.01.27. 12:41:47

"Szülőnként érdekődnék, lehet-e egy órán egy gyereknek félév alatt házifeladataira 24 db elégtelent adni egy óra alatt, de tapasztaltam már a heti 6-s lebontást is 3 hét alatt ami 18 db elégtelen. A "tanár" érdeklődésemre az válaszolta, ez az Ő módszere, csak azt nem tudom mire?"

Ez olyan, mint az amcsiknál az, hogy elitélnek valakit 300 évre...
Még ha felezik is a büntetést, vagy ilyesmi, akkor se fogják kiengedni...

De mondjuk jól fogalmaz a kedves szülő: "lehet-e egy órán egy gyereknek félév alatt házifeladataira 24 db elégtelent adni egy óra alatt"
Egy órán félév alatt egy óra alatt?

A 24 egyes persze hülyeség, de nagyon egyszerűen össze lehet szedni. Pl. Hogy a gyerek nem csinál házit. A tanár mondja, hogy a következő órán bemutatod, ha nem, akkor egyest kapsz. A gyerek direkt beleszarik, arra sem hajlandó, hogy valakiéről lemásolja, nem csinál semmit, megkapja a karót stb. stb.

Most mégis, milyen eszközei vannak a tanároknak, hogy rávegyék a gyerekeket, hogy csináljanak házit?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.01.27. 12:45:37

A következő az lesz, hogy a saját szüleiket jelentik fel... De hát ezt én már megírtam a "Hírek 2020-ból" fórum topikban az indexen. :)

Lollipop (must mistake me you're the sucker) 2009.01.27. 12:45:52

Én például életem első karóját a Koscziban kaptam. 86 környéke, negyedik általános (vagy ötödik? nemtom mikor van Clark meg a Láchíd), irodalom - mégpedig azért, mert órai dolgozaton újraírtam a házi feladatban már kidolgozott remek fogalmazásomat.
Már nem emléxem hogyhívták a tantónénit (pedig csíptem), de ezzel asszem jól az eszembe vésett valamit. Azóta is feljajdulok ha szépírók csinyának ilyesmit (és habzani kezd a szám).

Anyám meg tényleg bement balhézni (már csak azért is, mert a lánchidas cuccot asszem ő írta nekem) és végül meg is kaptam a jelest félévkor (ami egy nagy cuccnak tűnt akkoriban). Ezt a módszert követem azóta is, és nincs okom panaszra.
Ez egy feljelentés.
(Csóklom ... Néni, ha még élni tetszik asszem kösz mindent, és sajnálom, hogy nem jut eszembe ... Néni neve, de ilyen vagyok ilyen, ez van. Azt a Szondi két apródja cuccot is Mami írta. Vágta ja zirodalmat naon.)

clemens (törölt) 2009.01.27. 12:50:38

sajnos manapság tanárnak olyanok mennek akiket nem vettek fel máshova, sok közölük nem képes gyerekekkel bánni, nagyon kevés az olyan tanár aki hivatásszerűen végzi a munkáját, de az is tény, hogy a diákok között is irdatlan sok tahó állat van.

joungen 2009.01.27. 12:51:56

"A probléma megint a végtelen liberális hozzáállásban van, ami sajnos mindkét felet a végletekbe vitte."

Nem, a probléma nem ebben van, hanem a magyar oktatás színvonalában, stílusában és az oktatók felkészültségében...és úgy általában a magyarországi mentalitásban. Aki jót akar a gyerekének, annak nincs más választása mint drága, magániskolába vagy ha van lehetősége, akkor külföldre vinni a gyerekét. Aki pedig már felnőtt, annak is ajánlott útirány a külföld, legyen a cél munka, tanulás vagy bármi más.

Sajnos ebben van a probléma és mondjon bárki bármit, ez igaz. Sajnos. Persze ezt sikeresen lehazudjuk magunknak és lehazudják nekünk és így szinte senki nincs is tisztában (aki nem járt külföldön), hogy mennyire szánalmas is itt minden...

*küldöld = bármi, Észak-Kóreán kívül. :D

"Most mégis, milyen eszközei vannak a tanároknak, hogy rávegyék a gyerekeket, hogy csináljanak házit?"

Olvass utána, szép nagy irodalma van ennek, de gondolom te max. a verésig vagy a karó ostásig jutottál el...gratulálok, elérted a magyar tanárok szinvonalát ebben. :D

Azhát 2009.01.27. 12:59:14

@joungen: Hú, te aztán igazán megmagyaráztál mindent, nagyon építő hozzászólás volt, személyeskedés nélkül...

Samott 2009.01.27. 13:02:54

@Riki_: Szerencsere az en "szent orultjeim" tudtak kezelni az ilyen hozzaallasu diakokat is. Egy szemtol szemben elbeszelgetes, ahol emberszamba veszed azt a kolykot, akibe amugy minden kollegad a labat torli csodakat tud muvelni. Tudom, mert probaltam es mukodott. Az ilyen dolgok hianyoznak a jelenlegi munkambol... ;) De negyed annyi fizetesert nem megyek vissza...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.27. 13:05:26

@Mikrobi: A szülő sorszor a gyerekénél is nagyobb gyökér. Anyám tanár. Látja és átéli a mélyrepülést. Csak ő nem hagyja magát.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.27. 13:06:56

"Én azt nem értem, hogy miért nem szűrik ki a diákokat különböző pszichologiai tesztekkel, mielött a többiek közé engedik őket. Siralmas, hogy sok diák hogy viselkedik, milyen stílusban beszél a tanárral. Normális kérdésekre bunkó válaszok."
LOL

Amúgy, ha nem is minden tanár, de valőban túl sok teljesen alkalmatlan
(3 gyerekem jár 3 iskolába, úgyhogy sk tapasztalat)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.27. 13:07:30

@joungen: Gondolod a magániskolában megnevelik? Ha egy gyerek neveletlen bukó paraszt azt először nevelni kell és utána lehet tanítani. Anyám tegnap mestélte, hogy öt 10 éves gyerek elkapott egy másikat, megverte és elvette e telefonját. A balgák használták is és ez buktatta le őket. Ebben az esetben én nem szép szóval érvelnék. Elverném mind az ötöt, mint a répát. Másból nem ért? Ő baja? A kutya is így lesz szobatiszta. Ezeknek ennyi az IQ-ja...

☉ ☾ 2009.01.27. 13:08:34

A mai tanárok túlnyomó része neveléstudományi alapról nézve analfabéta, nem ismerik az eszközeiket ezért nem is használják azokat, amit és ahogyan tesznek, inkább kétségbeesést, mint a problémamegoldás jeleit mutatják. Bizonyos értelemben betanított, vagy szakmunkások, akik a kritikát gyűlölik.

La Tangolita 2009.01.27. 13:08:49

Az teny, hogy ez a feljelento oldal gusztustalan. Viszont ennek a temanak tenyleg nincs foruma.

Nekem van tanari kepesitesem, de sajnos tanarkepzesben (amit legjobb indulattal annak lehetne nevezni) nem vettem reszt. Gondolom, masok is hasonlokepp jarhattak. Sokan nem lettek felkeszitve erre a palyara, a gyerekek pedig - mint elottem tobben kifejtettek - egyre gazabbak. (Hangsulyozom, engem az un. "tanarkepzes"-en belul meg a nem gaz gyerekekkel valo banasmodra sem keszitettek fel! Nem tanarkent tevekenykedem, senki ne ijedjen meg.)

Egyebkent azt nem tudom, hogy ha lenne barmifele lehetoseg a tanari visszaelesek leleplezesere (mondjuk igy), nem tudom, hogy maskepp vegzodhetne egy ilyen ugy, mint az illeto tanar kirugasaval - megvaltozni nem fog! Tanarokat meg kirugni nem lehet, nem tolonganak a helyeert! De meg ha tolongananak is - ahhoz nagyon sok kell, hogy valakit kirugjanak.

Mitte 2009.01.27. 13:09:14

Eleve már a rendszer, vagyis az 5 jegyből álló értékelési rendszer megkopott, használhatatlan, megalázó!
Vekerdy Tamás: AZ iskola betegít? című könyvét ajánlom azoknak, akik okos, értelmes gondolkodásra kíváncsiak a témában.

Mitte 2009.01.27. 13:10:37

ja, én tavaly kétszer kellett, hogy oktatási ombudsmanhoz forduljak...sajnos jogosan.

elinor 2009.01.27. 13:11:09

ööö, bocs, hogy csak ennyi, de a "szívlel" helyett "szível" kellene. "Megszívlelte a tanácsot, de nem szíveli azt, aki adta." Két külön szó; úgy tanultam. Az iskolában. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.27. 13:13:19

"Aha, mert az összes tanár egy született angyal, akinek még a szellentése is bölcselet. Mert nincs olyan agyatlan nyomorult közöttük, mint bárhol máshol. Az, hogy ezt még szóvá is akarják tenni egyesek, a pofátlanság teteje!"

Volt néhány gyengébb tanárom, de 7-25 éves korom között a tanáraim fele nagon jó volt és kb. 35% átlagos / megfelelő. 10-ből jó, ha egy volt rossz. A mai szülő és gyerek is szarik a kötelzettségeire. Nem csak megszülni kell a gyereket. Csak ott kezdőik a móka igazán...

Pár szülőre is ráférne egy két pofon.

movhu 2009.01.27. 13:13:50

@Mitte: El is hiszem. De mi lenne, ha hozzá is lehetne online fordulni, és úgy, hogy mondjuk egy héten belül válaszolnak is, és nem ülnek rá a problémára?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.27. 13:14:52

"Eleve már a rendszer, vagyis az 5 jegyből álló értékelési rendszer megkopott, használhatatlan, megalázó!"

Aha. Akkor mit kéne tenni? 100 évig jó volt, most meg hirtelen nem? Ja, hogy gyökerek a fiatalok és szüleik? Semminek nem tudnak megfelelni?

Azhát 2009.01.27. 13:15:01

@Mitte:
"Vekerdy Tamás: AZ iskola betegít? című könyvét ajánlom azoknak, akik okos, értelmes gondolkodásra kíváncsiak a témában."

Tanít valahol ez a Vekerdy????

hulyemagyar 2009.01.27. 13:18:14

" Samott 2009.01.27. 12:11:53
Az a baj, hogy a tanari palyan csak a kontraszeletalt idiotak (aki egy normalis munkahelyen mar nem allna meg a helyet) illetve a "szent orultek" (ilyen kepessegekkel miert tanit ennyi penzert?) maradtak meg."

Kihagytad a felsorolásból azokat, akik azért tanárok ill. tanítók mind a mai napig, mert nekik ez a Hivatásuk. De te ezt úgysem érted...

Samott 2009.01.27. 13:22:54

@hulyemagyar: dehogynem, te nem erted, ok a szent orultek: akik mashol a sokszorosat keresnek annak, amit most tanarkent hazavisznek. Megis inkabb tanitanak. Ezert ok a szent orultek.

dr. Wilbur Swain 2009.01.27. 13:25:59

Én azt nem értem, hogy miért nem szűrik ki a szűlőket különböző pszichológiai tesztekkel, mielőtt gyerekük lehet. Siralmas, hogy sok szülő hogy viselkedik, milyen stílusban beszél a tanárral. Normális kérdésekre bunkó válaszok.
... és még lehetne folytatni
ebben a kurva országban a más munkájához mindenki annyira, de annyira ért...

panzer78 2009.01.27. 13:26:38

A tanárokkal általában nincs semmi gond. Nekem egy tanárom volt aki kicsit idióta volt. És? Kibírtuk. A többiek baromi jók voltak, de sokan megkeseredtek a mostani ifjúság miatt. Kezelhetetlenek és eszköz nincs a kezükben. Amikor az egyik tanár adott egy nyaklevest (megérdemeltem), el sem mertem mondani otthon, mert még egyet kaptam volna anyámtól, vagy apámtól. A külföldi okoskodást meg el kellene felejteni, mert több országban már visszahozták törvényben foglalva, hogy a tanár fenyítő eszközöket alkalmazhat (pl: Japán). Japánban sokkal súlyosabb a helyzet, ment nálunk és lépett a kormány. Ne érjük el az ő szintjüket, mert nehéz lesz visszakapaszkodni. A külföldi oktatás meg csak a tradícionális iskolákban erős, a többi nem ér semmit. A felsőoktatásban szintén rendet kellene csinálni, mert csak papírgyárak vannak, értékelhetetlen, súlytalan diplomákat adnak ki. A fele felsőoktatási intézményt meg lehetne szüntetni, így mindenki a helyére kerülne. Az oktatásban meg felejtsük el a liberalizmust, meg a demokráciát. A jövőnek vagy csűrhét adunk, vagy pedig épkézláb, tanult, dolgoni képes embereket.

hulyemagyar 2009.01.27. 13:29:24

@Samott:
Mondd meg drága barátom, egy 50 éves tanítónő, aki ezt tanulta, mert ez akart lenni, ez a hivatása, az hova az anyámba menjen dolgozni ezen kívül?
Úgy beszéltek róluk, mintha mindenhol tárt karokkal várnák az ilyen beállítottságú embereket más munkára.
Ja, és a legfontosabb: ha Ők nem lennének, akkor ki a kukim tanítja meg a kölködet írni meg olvasni?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.27. 13:32:42

Kell még egy kicsit zülleszteni az iskolákon, a magyar kurvák, hímringyók, takarítók így is túlképzettek, másra tőlünk meg nincs szüksége a pénzvilágnak.

Samott 2009.01.27. 13:36:06

@hulyemagyar: Reg rossz, ha valaki kenyszerbol van ezen a palyan. Aki tehetseges az vegzettsegtol fuggetlenul is megtalalja mashol az eletben a szamitasat. Attol pedig elore felek, hogy ki fogja tanitani a kolykomet, mert brutalisan higul a szakma... amig itt az idosebbek egy-ket rossz tanarra emlekeznek nekem mar a tanaraim fele volt alkalmatlan a palyara... ma mar sokkal rosszabb lehet ez az arany.

Lollipop (must mistake me you're the sucker) 2009.01.27. 13:36:36

Végiggondolom az ismerőseimet és elkeserít, hogy lettek az osztály debiljeiből rendre tantónénik/bácsik, majd hogy "értek" embergyűlölő hatalommániás kis hörcsögökké a praxisban.
Aztán ott voltak az eleve embergyűlölő hatalommániás hörcsögök - azok meg már olyan helyi nagyságok famulusai a szupi tanszékeken, hogy még a buszvezető se csukja be az ajtót az orruk előtt.
Egy-két kedélyesen elmebeteg csaj óvónéni lett, aki meg még volt és nem vették fel orvosnak, mérnöknek, jogásznak, közgazdásznak, az végül kikötött valamelyik kommunikációszakon (most, cirka tizenöt évre rá).
Benyomják valami szerkesztőségbe, vagy szabadúszó és épp a blogkönyvét próbálná rásózni az ulpiuszra (de tulajdonképp az Európánál látná szívesen. Minimum).
A megoldás kulcsa egyébként (nagy meglepetés) Lenin ide vonatkozó, sokat idézett ajánlása (direktívája?).
Ha a kölked megtanul tanulni (ld. pl. szcientológia ;)) nagy baja nem lesz r-turd tantónénivel és sleppjével.
Mert bármilyen meglepő, az elmélyült speciális szakismeretet ha nem is becsüli, de megfizetni mindenki KÉNYTELEN.

Azhát 2009.01.27. 13:43:29

Érdekes, hogy az erőszak egyre inkább előretör a világunkban.
Mindenki büszkén közli, hogy ő bizony behúzna egyet a biztonsági őrnek, ha az megállítaná, mindenki büszkén közli, hogy ő bizony úgy megverné a tanárt, ha az valami rosszat tenne a gyerekével; azonkívül szinte minden napra akad egy hír, hogy a gyerekek megverik a társukat egy mobilért, hogy kamaszok a tanárt verik meg, hogy kamaszok hajléktalant vernek, hogy a bkv ellenőröket verik meg, hogy bkv-s őrök vernek... s azon megy a vita, hogy adhat-e egyest a tanár a diáknak... úgy tűnik ezek után azt sem adhat - merthogy pofont már régóta nem adhat neki!
Szép új világ.

dapol 2009.01.27. 13:43:49

Nekem volt egy irodalomtanárnőm első-második gimiben, mindjárt az elején kiderült, hogy nem kedveljük egymást, minden héten kaptam egy egyest verstanulásra és egyet olvasónaplóra. Ezzel próbált ösztönözni. Év végére lett vagy 60-70 egyesem és volt köztük pár négyes-ötös, amiket az egyéb tevékenységekre (felelés, dolgozat) kaptam. Pár hónap alatt sikerült elérnie, hogy könyvet még véletlenül se vegyek a kezembe. Aztán második végén megbuktam oroszból (valahogy nem szívleltem a kötelező orosz nyelvtanulást, angolból harmadikban szereztem középfokú nyelvvizsgát) és új osztályba kerültem, egy olyan irodalomtanárhoz, akinek sikerült értelmes embert nevelnie belőlem, nagyon sokat köszönhetek neki. Azóta megint olvasok. Szóval biztos jó módszer heti 6 egyest adni, csak nem tudom mire.

PTibor (törölt) 2009.01.27. 13:46:29

Ebben az országban mindenkinek csak jogai vannak, kötelességei nincsenek.

Amúgy az tény, hogy a tanári szakma megbecsülésén emelni kellene, először talán a fizetések és a tanárképzőn szintemeléssel. bár hiába vetik alá a tanárt pszihológiai tesztnek, sosem lesz ugyanolyan eredménye, mikor már 3. alkalommal szól rá Pistikére, hogy fejezze abba a pofázást. ugyanilyen a "bemutató óra" foglama. volt olyan tanár aki porig alázott egy rendes órán. hiába tudta, hogy ké hétig nem voltam suliban, nem segített a feladat megoldásában. bezzeg amikor ott ült hátul az igazgatóság, akkor végig segített..

Ráadásul már a gimikben is megszünőfélen van a szóbeli felvételi, hiszen mindenhol térnek át a központi vizsgára, ami abból a szempontból jó, hogy a lakóhelyedhez legközelebbi gimien felvételizel, viszont így a suli csak neveket vesz fel, nem gyerekeket. pár éve még simán vlt felvételi beszélgetés. nem kellett tudni semmit, de a leendő ofő végigmérte a gyerkőcöket.

szóval mind a két felet lehetne jobban szűrni, és feljelentgetni is

Mizantrop 2009.01.27. 13:46:52

Én csak annyit kérnék, hogy aki 15-20 éve volt utoljára osztályteremben, az legyen kedves finoman véleményezni a tanári munkát. Hogy lássuk, hogy egy mai tanár milyen arcokkal áll szemben, ahhoz elég felnézni mondjuk a legnépszerűbb videomegosztó oldalra, és rákeresni néhány humorosnak gondolt amatőr szüneti, órai felvételre. Tragédia. Totál nihil, cinizmus, tartalmatlanság, közöny, butaság. Ha ép ember vagy, aki ráadásul tanárnak szegődött, akkor meg kell vívnod a magad meccseit mindig és mindenkor. Le kell menned kutyába, ez a nagy igazság, mert szerencsétlen gyerekek olyan szinten el vannak hanyagolva, hogy azt már néhol büntetni kellene. Estig sorolhatnám a vérlázító eseteket, minek? Kinek? Jelentgessem fel a szülőt egy ilyen idióta oldalon? Ez egy értelmes megoldás? A joungen típusú hozzászólók gyerekei is bent vannak már az iskolákban, és szemrebbenés nélkül vallják ugyanazt az elfogult, semmire sem jó véleményt. Szerencsére a legtöbb szülő azért nem kifejezetten rosszindulatú, egyszerűen gyenge és tehetetlen, maga is közönyös, érzelemtelen, sodródó. Nézzetek már rá erre az országra, emberek! Pont azt látjátok az iskolán belül is. Néhányan megpróbáljuk megértetni a gyerekekkel, miként lehet emberré lenni egy ilyen embertelen országban, megyünk szembe a széllel. És hogy még le is hülyéznek érte, csak így, egységesen, azért is köszönet. Mondom ezt úgy, hogy én jól érzem magam a bőrömben, és szeretnek is a tanítványaim; 10 év alatt ötször voltam 1., ötször 2. az év tanára választásainkon. ;-)

hulyemagyar 2009.01.27. 13:48:43

Samott 2009.01.27. 13:36:06

A környezetemben számos olyan ember van, aki akkor is tanítana, ha még neki kellene fizetnie érte. Az megint más kérdés, hogy egy tanítói életpályával a háta mögött, Te hova akarnád elküldeni dolgozni!? Imádkozz, hogy egy ilyen tanítsa majd a gyerekedet!
Abba belegondoltál már, hogy az általad hangoztatott (keressen más munkát, stb) mihez vezetne? Úgy beszélsz, mintha nem lenne szükség tanárokra. Ha ők nem lennének, akkor se villanyszerelő, se mérnök, se pék, se semmi nem lenne. Mire megoldás az, hogy "keressen más munkát"!? Ezt én egy teljesen átgondolatlan, demagóg dumának gondolom.

Azhát 2009.01.27. 13:49:52

@dapol:

"Nekem volt egy irodalomtanárnőm első-második gimiben, mindjárt az elején kiderült, hogy nem kedveljük egymást, minden héten kaptam egy egyest verstanulásra és egyet olvasónaplóra. Ezzel próbált ösztönözni."

Szóval veled is az volt, hogy direkt nem olvastad el, és direkt nem tanultad meg a verset, és direkt és direkt... aham.

Mellesleg én is kaptam egyeseket, verstanulásra és hasonlókra, de engem nem túlságosan érdekelt :)

Samott 2009.01.27. 13:50:31

@dapol: Hasonlorol tudok beszamolni tortenelem temakorben... harom evig egy relaxacios oktatast (ertsd: aludtunk az oran) tarto tanar tanitott minket, a jegyek rendben voltak, de nem tanultunk semmit (paradoxon, de igy volt). Harmadik gimnazium vegen nyilvanvalo lett, hogy ez igy nem tarthato tovabb, negyedikre kaptunk egy tunderi tortenelem tanarnot, aki mar egy ideje nem tanitott (tanfelugyelo volt) de a ferje halala utan visszatert tanitani... egy ev alatt tanultunk meg mindent, es senkinek nem volt gondja az erettsegin. De ahhoz bizony tanar kellett, nem csak egy idiota, aki bejon 45 percre a terembe.

martonx 2009.01.27. 13:51:18

Én az egész GAMF-ot feljelenteném. Levelezős vagyok, félévente rendesen fizetek. Ezért cserébe semmit, értsd SEMMIT nem kapok. Jogom van Szegedről-Kecskemétre átutazni, minden szombaton beülni az órákra, ahol olyan szellemi mélységben folyik az oktatás, hogy valami elképesztő. Simán taníthatnám a tanáraimat, csak ugye kell a rohadt papír.
Megvehetem sok pénzért a jegyzeteket, de nagyságrendekkel jobbak az ingyen letölthető BME-s, BMF-es jegyzetek.
A tanárokat nem lehet elérni telefonon, e-mailre nem válaszolnak. TO bármilyen ügyben elküld, keressem meg az illetékes tanárt...
Ebben a félévben a legújabb szívatás, hogy még mindig van index, és a levelezősöknek is járkálni kell a tanárokhoz beíratni a jegyeket.

Hol van ez a feljelentős oldal? AKAROM!

sTormy 2009.01.27. 13:51:54

@movhu: attól, hogy a megélhetési liberálisok ezt a "rendszert" liberálisnak nevezik, még nem lesz az.

hulyemagyar 2009.01.27. 13:52:36

Mondjuk azt azért hozzáteszem, hogy én most a tanítónőkről beszélek, akik ált. isk. alsóban tanítanak.

Samott 2009.01.27. 13:54:36

@hulyemagyar: Ugyan arrol beszelunk, felesleges belelovalnod magad ebbe a keressen mas munkat temakorbe... igen, ok azok akik remenyt adnak, mert meg ilyen korulmenyek kozt is kitartanak a palyan. Attol felek, hogy ok mar nagyon kevesen vannak, es alig-alig van utanpotlas beloluk.

gabor 2009.01.27. 14:15:15

Mi működtetjük a Feljelentő rovatot az [origo] oktatás oldalon, úgyhogy írnék arról pár mondatot, hogy miről szól ez a rovat. Az felhívás így szól:
„Packázik veled a tanulmányi osztály? A prof helyett rendre évfolyamelsők tartják meg az előadást? Semmiért cserébe húzzák le rólad a tandíjat? Sírva jár iskolába a gyerek? Esetleg téged néznek hülyének? Kényelmetlen a katedra? Eleged van a tömény agresszióból? Akkor írj nekünk! Ha tudunk, segítünk. Beszerezzük az infókat, illetékesekkel értelmeztetjük saját rendelkezéseiket, mert így nem mehet tovább!”
Szerintem ebből egyértelműen kiderül, hogy nem a tanárokat akarjuk bántani, mindenkinek segíteni akarunk, aki úgy érzi, nem boldogul a problémájával, és azt gondolja, segíthetünk neki. A feljelentések nem kerülnek fel azonnal az oldalra, először mi látjuk, és természetesen nem engedjük meg, hogy névvel, címmel, lenyomozhatóan kerüljenek fel a feljelentések. Tényleg az a célunk, hogy segítsünk. Ha megkapjuk az adatokat arról a tanárról, aki kiosztott 24 egyest, megkérdezzük őt és az iskoláját, miért tette. Ha jogos volt, nyilván simán megvédi magát. Ha nem, esetleg okul az esetből, és változtathat értelmetlennek tűnő gyakorlatán. Nem embereket akarunk meghurcolni, de azt sem, hogy egy fiatal úgy nőjön fel, hogy ha sérelem éri, megvonja a vállát, és azt mondja, "mindegy, már megszoktam, hogy semmibe vesznek". Ha valakit megbüntettek a vonaton, mert a diákigazolványa szerint nem volt jogos az utazása, megnézzük jogosan történt vagy sem. Ha nem működik a Neptun, és emiatt nem sikerült lejelentkezni a vizsgáról, így jöhet a 2000 Ft-os pótvizsgadíj, megnézzük ki volt ezért a felelős, ki tudja orvosolni a problémát, és az eset leírásával segítünk azoknak, akik hasonló cipőbe kerülnek valamikor a jövőben? Ez a rovat ennyi. Ha ennél több lenne, sértené a személyiségi jogokat. A bizalmatokat kérjük. És persze köszönjük a blog írójának érdeklődését. Gellért Gábor [origo] oktatás

dapol 2009.01.27. 14:23:55

@Azhát: 15 éves voltam, azt mondják ez a lázadó kor :) persze, hogy dafke nem csináltam, amit akart. Ált isk. 5.től nem tanultam semmit otthon, csak ami az iskolában rámragadt. Így is a legjobbak között voltam :) Persze mondhatjuk azt is, hogy egy lusta dög vagyok. Azóta is.

movhu 2009.01.27. 14:24:20

@gabor: Köszönjük hozzászólásodat, mert ebből megtudhattuk, hogy az információk megfelelő szűrőn mennek át, az is egy plusz információ.
A baj csupán annyi, hogy ezzel nektek munkátok van. Egy normálisan működő társadalomban szerintem ezt nem egy üzleti vállalkozásnak kellene üzemeltetnie(még ha közvetlen haszon nincs is belőle), hanem magának az iskolákat felügyelő szervnek.

És nem oda írom, hanem ide, és akkor megjelenik azonnal. Ha már Neptun, akkor:
A feleségem egy budapesti egyetemre járt, ami amúgy általában azért jól működik, de azért voltak gondok. Az egyik a tipikus Neptunos szívatás. Felveszed a tantárgyat, majd félévkor derül ki, hogy nincs ott, mert ugye lehetséges, hogy kellett valakinek a hely...ez 5000 forint különeljárási díj. Másodjára is el akarták játszani, csak azért nem kellett fizetni, mert szóltam neki, hogy a TO-n pecsételtesse le a tantárgylistát félév elején. Ugyanez simán előfordul betelet vizsgánál is...
(Ja, a történetem nyilván fiktív :) )

dapol 2009.01.27. 14:29:45

@ Samott 2009.01.27. 13:36:06
az idősebbeknek is sok rossz tanára volt, csak már elfelejtették. Én 1991-ben végeztem és az gimnáziumi 5 évem alatt több, mint 30 tanár tanított. Ebből öt olyan van, akinek sokat köszönhetek, és az előbb említett egy, akitől elborzadok, ha rá gondolok. A többiek meg csak úgy voltak, már a nevüket se tudom.

Azhát 2009.01.27. 14:42:27

@dapol:
"15 éves voltam, azt mondják ez a lázadó kor :) persze, hogy dafke nem csináltam, amit akart. "

Naaa, látod :) Kettőn áll a vásár :)

"Ált isk. 5.től nem tanultam semmit otthon, csak ami az iskolában rámragadt. Így is a legjobbak között voltam :)"
Igen, így voltam én is az általánosban... Aztán emiatt szívtam a gimiben... De ez nem a tanáraim hibája.

"az idősebbeknek is sok rossz tanára volt, csak már elfelejtették."

Ez egy nagy igazság :)
Vagy lehet, hogy mi nem úgy éltük meg, mint a mai diákok, hogy azonnal bosszút esküsznek???

mnmnbkhj 2009.01.27. 14:57:57

Amit már ezeregyszer elmondtam, a jogokat fújjuk a kötelességeinkre cseszünk.
Élő példa erről:
erosnegyes.blog.hu/2009/01/16/logas_2

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2009.01.27. 19:07:40

Nem tudom egyébként, mi a francot várunk el a tanároktól? Vannak nem jók- én is ismerek ilyet is, de van olyan is, hogy egyik gyereknek ez válik be, másiknak az. Egy biztos: 90%- uk így vagy úgy, de szeretne tanítani viszonylagos nyugalomban. nem tud. És hogy elszakad a cérna? Mi a picsát csinálhatna, ha a gyerek beletojik a leckébe? Ad neki egyest, hátha a szülő észreveszi, és valamit odahat a kölöknek. Nem hat oda, feljelent.
Nekem is volt teljes agyhalott tanárom. Kibírtam, ültem, és rajzoltam szép csendben, és megutáltam a törit. Kész. Volt, hogy nem úgy szóltak hozzám, kész. Volt nagyon szemét tanárom is, nem volt módom tenni ellene, de kibírtam. Nagyon szemét, nagyon hülye kategóris csak a tanárok kb. 3%- a. Ehhez képest a diákok símán bárhol, bármikor hülyézik, és sz**ba veszik őket. Utálom már ezt. Utálom, hogy az én gyerekem sem tud tanulni, azt is, hogy az 50 éve pályán lévő, köztiszteletben álló tanítónénijét lepusztítják idegileg, hogy az, akivel még anno együtt kezdtem tanítani, és lelkes, művelt pedagógus volt, ma már leginkább túlélni szeretné a napokat, és a "hivatását" szakkörön és könyvtárban éli ki nagyjából ingyen. Bent, órán akár a fején is táncolhat, van, aki még azt is letojja.
Imádom Vekerdyt, a Waldorfnak híve vagyok, végzett drámatanár voltam- vagyok(szakkörön), de nem tanítanék már szívesen. Ez nem az a világ, amiben szívesen tanít az ember.

tocibacsi 2009.01.29. 12:39:25

lassan 9 éve érettségiztem. Volt egy magyartanárom, aki irodalom, nyelvtan és filozófia órát tartott papíron, bejárkált az egyébként lyukasórákra magyart tartani, és egyfolytában Adyról beszélt. Nyelvtanon is. Mindíg. Az elmélete az volt, hogy napi 5 (asszem 5) órát kell magyart tanulni. Adott is annyi házifeladatot, hogy ezt kitölthessük.

Számonkérés, A. verzió:
- házifeladat kész?
- hozzá se nyúltam
- 1-es!

B. verzió:
- Verset megtanultad? - Diák felmondja
- Fogalmazás kész? - Igen
- ... még 5 dolog
- Verselemzés megvan? - nincs
- 1-es!

Namost ilyen feltételek mellett mi volt? Akik a legkisebb mértékben is mutattak érdeklődést bármi más iránt (az osztály nagyrésze) azok megszívták, mert valami tuti nem volt kész... Mi lett a vége: A többség végül SEMMIT nem csinált, mert az is csak 1-es...

A reálos keménymagnak félévkor volt 30-50 db egyese.

Az űbergáz: ez úgy derült ki, hogy a töritanár megkérdezte az egyik felelőt, hogy:
- Önnek mért van 1, 2, 3 ... 47 db egyese magyarból?!
- ?????

Aztán kiderült, a fickó nincs egyedül, sőt. Jött a szülői, végül mindekinek volt 30-50 db egyese, ugyanenniy 5-öse, és mindeki 3-ast kapott...

Én végleg megutáltam az egész irodalmat, Adynak a puszta említésétől is hányhatnékom van, most pedig 5. éve dolgozom kb. abban a szakmában, amit 4 (NÉGY) évesen választottam (IT)...

KÖSZI!

DnP 2009.02.05. 21:06:24

Nekem is volt anno egy hihetetlen allat irodalom tanarom. Mar a nevetol is boesodzott minden petrikes hata.. Cynolter... uhhhhggg... Meg ilyen labilis szemelyt nem hordott hatan a fold... (ma mar a gyomoraban) nevetgel, uvolt, bamban nez, mesel, uvolt. Ugy hogy kozben semmi sem tortent. Kitalalt random hazikat, amik persze senkinek sem volt kesz, naplo felcsap, abc-ben mindeni karo. Majd elolrol, uj kamuhazi, uj karo... szerencsere masodik kor kozepen kicsongettek. Szuloket le QA anyazta, veluk is ugyanigy uvoltozott... remes. Ilyeneket fejbe kene loni, nem gyerekek koze ereszteni.

IgazságotMindenkinek 2016.10.27. 14:50:42

Igenis kell egy fórum ami eljár a gyetmekbantalmazó, gyermekverő kockásinges disznók ellen.
Tanarokbunei.blog.hu
süti beállítások módosítása