Gázfüggőség

2009.01.07. 13:00

Évtizedekkel ezelőtt sokak közeli sötét jövőt vizionáltak, amely képek alapján mára el kellett volna fogynia a fosszilis energiahordozóknak a Föld nevű bolygón. Ma már más a helyzet, az óvatos becslések is sok évtizednyi tartalékról beszélnek, és ki tudja mennyi olaj és gáz rejlik a föld alatt még, arra várva, hogy feléljük. Amire azonban nem gondoltak évtizedekkel ezelőtt, hogy egyszer nem az lesz a baj, hogy kevés lesz az értékes szénhidrogén, hanem a problémát a felhasználóhoz való eljuttatása fogja okozni. Íme, a helyzetet elhozta a történelem. A néhai nagy Szovjetunió két tagállamának harca, és az ezzel kapcsolatos erőfitogtatás megszorongatja Európát. Pillanatok alatt kiderül, hogy a korábbi ideológiai függőség hiába lett felszámolva, az oroszok képesek pillanatok alatt gazdasági vonalon komoly zavarokat okozni óriási területeken. Az ok egyszerű. Egész Európa hosszú ideje egyáltalán nem tesz semmit azért, hogy bármilyen mértékben függetlenedjen a birodalomtól.
Tervek vannak. Szépek és jók. Hogyan kerüljük meg Ukrajnát, és miként hozzuk el a gázt más csöveken. Ezek a tervek azonban nem haladnak sehová, mindenki másképpen képzeli, de sürgősnek semmiképpen nem találja. Közben az Gazprom eleve jelzi, hogy építhetünk mi akármit, a mostani vezetékekre a kapacitásigények növekedése miatt úgyis szükség lesz. Sőt, vezethetünk mi gázvezetéket Iránba, mert könnyen meg lehet, hogy egyes gazdasági érdekek miatt ebbe a csőbe is olyan gáz ömlik, ami vagy a Gazpromtól származik, vagy legalábbis gazdaságilag azonos érdekkörben végzi az érte adott pénz. Akárhogy is kalkuláljuk, a gázról bizony az oroszok fognak rendelkezni a jövőben is. Nem csak arról, hogy miként jut el hozzánk, hanem arról is, hogy mennyiért. Hiszen mi gátolja meg a gáz tulajdonosát – aki jól tudja, hogy kénytelenek vagyunk megvenni -, hogy a neki tetsző árat szabja meg, akár egyik évről a másikra. Ha nem tetszik, akkor mehetünk máshová. Csak éppen nem épült még ki annyira a bolygóközi kereskedelem, hogy az űrhajók hozzák az EU részére a gázt a naprendszer másik bolygóiról. Így egy lehetőségünk marad. Annyiért vesszük, amennyiért adják, és tovább viseljük azt, hogy ezt politika fegyverként is ki lehet játszani ellenünk.
Illetve van egy másik út is, amit eddig módszeresen kerültünk. Ez pedig az, hogy bármi módon csökkentjük a gázfüggőségünket. Nem az orosz gáztól, hanem a gáztól való függőségünket. Ennek itthon azzal adtunk egy nagy pofont, hogy elhitettük az emberekkel a gáz olcsó jószág voltát. Hagytuk, hogy az emberek a támogatások sorozata által ne vegyék észre, hogy elmúlt már az olcsó gáz korszaka, ez bizony igen drága fűtőeszközzé vált. És ahelyett, hogy a pazarlást csökkentenénk, kompenzációt adunk ahhoz, hogy ezt sikeresen tovább tegye mindenki. Pedig a lakossági fogyasztás azért nem is olyan kis szeletét képezi a magyar gázfelhasználásnak, és az elérhető megtakarítás jelentős tétel lehetne belőle. De menjünk kicsit tovább. Feltűnt Magyarországon is a hír, hogy Bécsben milyen olcsó a távfűtés, és az ok nagyon prózai. Szeméttel fűtenek. Azzal a szeméttel, amit mi nem győzünk gyűjteni valahová, nem csak kidobva jelentős mennyiségű energiát, de még nagyobb környezeti terhelést is okozva általa. Apró kis szeletek, amikből hatalmas köbméterszámok jönnének ki, jelentősen csökkentve a függőséget.
De ezzel nincs vége, és lépjünk túl a megtakarítási lehetőségeken. Mi lenne, ha szakítanánk a hagyománnyal, hogy valamit elégetünk otthon, és ettől lesz meleg. Volt korszak, amikor azt hittük, hogy nagyon jó és kényelmes árammal fűteni. Aztán ezt az illúziót lerombolt a szén és gáz ára, de nem jelenti azt, hogy örökre. Realitásokban gondolkodva ma már ismét elközeledett az a határ, amikor el kell gondolkozni azon, hogy mivel is fogunk fűteni a jövőben. Igen, a probléma akkor is adott, valahol meg kell termelni az áramot, és nyilván nem gázfűtéses erőművekben. Hogy miként, azt már lehet a fantáziára bízni. Nyilván akármelyik utat nézzük, nincs optimális és tökéletes megoldás. Vagy nagyon drága, vagy környezetterheléssel jár, de ezt nem tudjuk elkerülni, bármennyire is szeretnénk. Az elektromosság fűtésre használata nem zárja ki azt, hogy további lehetőségeket vessünk be, mint például a napkollektorok, hőszivattyúk, de bármilyen alternatívát is keresünk, magától az elektromosságtól nem tudunk elrugaszkodni. Kivéve, ha valaki gyorsan fel nem találja az otthon is működtethető fúziós reaktort, de annak kifejlesztéséig is tennünk kell valamit.
Lényegében elmondhatjuk, hogy bármilyen olyan lépés, amely továbbra is a gázhoz köti az életünket, csak elodáz egy olyan problémát, amit nem is olyan soká meg kell oldani. Ezek az események, melyek manapság történnek, pontosan nagyszerű lehetőséget adnak arra, hogy meginduljon egy konzultáció arról, hogy miként is lehetne gáz nélkül élni, és mit is lehet addig is tenni azért, hogy a lehető legnagyobb léptékben csökkentsük függőségünket.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr31863186

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.01.07. 16:38:36

A gázválság táltosai Lehet saccolgatni, hány anpig elég a gáz. Lehet bánkódni azon, hogy mennyire volt jó ötlet a legkisebb falut is gázfűtésre állítani, tíz- és százmillárdokkal dotálni a gázfogyaszást, példátlanul gázfüggővé téve az országot. Lehet…

Trackback: Erről ugatok - blog az Európai Unióról 2009.01.07. 14:09:22

Gáz van, nincs gázVegyünk egy egységsugarú brüsszeli energiapolitikust. Átlagos munkanapján eddig különböző erősségű vitákon, előadásokon, konferenciákon, workshopokon vett részt, olyan témakörökben, mint a Társadalmi egyeztetés a károsanyag-kibocsát…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2009.01.07. 15:15:20

@Zsömle: A mi házunk olyan elrendezésű, hogy minden lakás saroklakás. De nem is az a baj a társasházzal, hogy körbefűtenek, hanem az, hogy én a távfűtés számlát nézegetve legszívesebben szó szerint levágnám magam a távfűtésről, lesz, ami lesz, de nem tehetem meg.

pezo 2009.01.07. 15:15:48

Én már annak nagyon örülnék, ha az alternatív energiára történő áttérést államilag támogatnának...

OmegA404 (törölt) 2009.01.07. 15:20:23

Szerintem ki fog derülni,hogy a készlet koránt sem annyi mert magyar szokás szerint benyulták a gecibe.
Mond már meg, hogy a föld alatti porozus kőzetbe mit fujnak be....és mennyit?

movhu 2009.01.07. 15:20:47

@Zsömle: Megint biztosan van egy réteg, akire tökéletesen igaz, amit írsz. De van egy másik, akinek a szigetelés helyett új autó, plazmatévé vagy nyaralás lett a pénzből, mert a gáz úgyis olcsó, minek szigetelni.
Sok kicsi terület, ami miatt nem lehet azt mondani, hogy nem érdemes semmit tenni, jó ez így, ahogy van.

mivanmivan 2009.01.07. 15:21:18

igen igazatok van, csak azt kellene kitalálni, hogy hogyan kellene megtámogatni az embereket hogy átálljanak energiatudatosabb szemléletmódra (eleinte akár el tudnék képzelni valamiféle adókedvezményt-visszatérítést is), hogy akinek elméletileg lenne rá pénze, de nem volt indíttatása megcsinálja az energiatakarékosabb fűtést. Valahol el kell kezdeni, mert ma még azok se törődnek vele, akik elméletileg megengedhetnék maguknak a dolgot.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.07. 15:22:12

"Áramot lehet termelni szél- és vizierőműben is, de én jelen pillanatban csak egyetlen utat látok, ez pedig az atomerőmű, mint relatíve gyors megoldás."

Gyorsnak nem gyors. Mire itthon felhúznak egyet az vagy 6-8 év alsó hangon. Ettől függetlenül legalább villamosáram termelés szinten ki kéne váltani a gázt. Sajnos errő szó sincs. Én dolgoztam valamin ami miatt ezt mondom.
----

"Én is emlékszem Csernobilra"

Csak akkor rosszul. Olyan erőművi blokkok már csak átalakítva működnek és elenyésző számban. Csernobillal érvelni ma hatalmas ostobaság minden téren.
----

"Gondoljon minenki bele: ma még 2 db paksi méretű erőmű fedezné a teljes magyar szükségletet úgy, hogy az összes többi erőművet felszámolhatnánk."

1. Az energetika nem törekszik monokultúrára több okból sem. Ez a fogyasztás követés miatt is lehetetlen. Csak atomerővűvekkel nem oldható meg az villamosáram termelés.

2. Az importtól függően 39-42%-ot ad Paks. Tehát kétszer annyi is kevés lenne, ha csak nagyon elvi síkon gondolkozunk.
----

Én atomenergiapárti vagyok. Ott nincs ellátás bizonytalanság. 120 tonna / év asszem a fűtőelem igény Pakson. Az urán sűrűsége 19 tonna / m3. Ez azt jelenti, hogy 3 éves üzemanyag elfér egy nagyobb családi házban röhögve. Le sem szarja az ember, ha 3 évig is baj van. És nincs monopol helyzet. Urán is relatíve egyenletesen van a Földön és a finomítási kapacitás is.

Zsömle 2009.01.07. 15:22:23

@pezo: Támogatják. 15%-nyi mértékben. :)

Különben nem nehéz belátni: az államnak nem feltétlenül érdeke az, hogy az egyén egyénileg oldja meg az energiaellátását, függetlenedve az állami cégektől... Az emlegetett passzív ház például nulla mennyiséget vesz fel a közüzemi szolgáltatóktól (pláne ha esővíztárolóból és kútból oldja meg a vízellátást, illetve egyénileg tisztítja a szennyvizét is) - márpedig ezeknek a költségeknek jelentős része folyik vissza az államkasszába. A napenergiát meg meglehetősen nehéz megadóztatni. :)

belekotty 2009.01.07. 15:22:39

2002

Orbán : A szocialisták felemelik a gáz árát!

Medgyessy : Nem emeljük a gáz árát.

Lehet voksolni, melyikük volt kártékonyabb! Eléggé fej-fej melletti küzdelem.
Ha amit gázár kompenzációra költöttek, energia takarékosságra ment volna, máris sokkal jobban állnánk. Ja és ez energia takarékossági beruházások munkát adtak volna egy csomó embernek.
Gratulálok Magyarország. Olyan kormányunk és ellenzékünk van, amit megérdemlünk.
Bombát kellene az egész bagázsra dobni, csak a Parlamentért kár.

XSun (törölt) 2009.01.07. 15:22:58

Hőszivattyú.
Egy ismerősöm most csap bele a hőszivattyú bizniszbe.
Elsődlegesen nyugatra szállítanak főleg a németekhez.
Németországban 2012 ig az összes középület fűtését alternatív módon akarják ellátni.
2020 ig pedig el akarják felejteni a gázt.
Ezek a németek valamit tudhatnak.

Zsömle 2009.01.07. 15:24:11

@movhu: Félreértesz. Nem azt mondtam, hogy nem kell semmit tenni, sőt! Csak azt próbálom ismételgetni, hogy a plazmatévés réteg közel sem a többség. Márpedig a többség energiagondjait kellene megoldani.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.07. 15:24:38

"A környezetvédők minden jogi fórumon megtámadnák"

Meg meg "környezetvédőket". Csak én nem szóban, hanem baltával. Az atomenergia a legkörnyezetbarátabb villamosenergiatermelési forma. Nem szabja át a tájat, mint a vízierőmű és 0 CO2 emissziós.

scsaba1 2009.01.07. 15:27:27

@movhu:

Itt egy csöpnyi demagógiát érzek. :D Nyilván van minimálbéres "vállálkozó" aki fűtött garázsban tartja a x5-ös BMV-t és támogtott gázzal fűti a 400 m2-es proletár-barokk stílusban épült villájában a dzsakuzit. Viszont nem hiszem, hogy ez lenne az általános.

Volt/van támogatás hőszigetelésre/ablakcserére. Ha jól emlékszem valami nevettséges 20-25 % + rengeteg papírmunka+utófinanszírozás. (ha jól tévedek, lusta vagyok gúglizni)

Jobban jár az egység sugarú kisember, ha megegyezik az asztalossal/kőművessel "áfanékű/számlanékű", ahogy "nagyjainktól" látja.

Zsömle 2009.01.07. 15:29:08

@molnibalage: és tedd hozzá, hogy ki is kell bányászni az uránt, meg utána a döglött fűtőanyagot évezredekig tárolni tutibiztos helyen, hogy legalább az unokáid ne abba dögöljenek bele, hogy a nagyapjuk nem látott az orránál tovább.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 15:30:42

Szerintem meg annak van itt az ideje, hogy Európa befenyítse Ukrajnát. Vagy az oroszok. Akár fegyveres fenyegetéssel is. Amit az ukránok csinálnak, az szimpla lopás és zsarolás. Még hogy Nato-tagság...

Rájuk verném az összes kárt, amit okoztak. Meg pl. azonnal elvenném tőlük a foci EB-t. Nehogy már a farok csóválja a kutyát.

OmegA404 (törölt) 2009.01.07. 15:31:38

Mo.on támogatás az államtól... vicces.
Ha sokat mondogatod rádhúznak még egy 25mrd hitelt pluszba.

sala 2009.01.07. 15:32:15

@Zsömle: Értem én, hogy rövidtávon nem segít ha az új házak energiatakarékosak, mert régi házból több van és azok pazarolnak. De ezt legalább 20 éve hallom és pazarolunk tovább. 20 év alatt azért épült pár ház. Most pl. nagyon jól jönne ha legalább ezek a házak jobbak lennének.

Zsömle 2009.01.07. 15:32:45

@dark future: Lehet, hogy rosszul látom, de azért ez nem ilyen fekete-fehér. Az oroszok legalább annyira sárosak a mókában (ha nem jobban), mint az ukránok.

OmegA404 (törölt) 2009.01.07. 15:33:33

Foci Ebt már buukták... a IMF elött.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.01.07. 15:33:50

"Ha amit gázár kompenzációra költöttek, energia takarékosságra ment volna, máris sokkal jobban állnánk. Ja és ez energia takarékossági beruházások munkát adtak volna egy csomó embernek."
De legalább meghagyták egy lehetőséget, mivel lehetne kimászni a gazdasági válságból... Bár persze még mindig csak esély, mert tenni nem tesznek semmit... :-( Még mindig.

rolika 2009.01.07. 15:33:58

hát, ha nem lesz gáz, beviszek két kosárral több fát :-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.01.07. 15:34:46

@br:
Vicces, de ahol mi lakunk Stockholm magasságában, nemsokkal van hidegebb sőt! Ugy látszik, csak számítanak a tengerek. Most éppen 1 fokkal van hidegebb mint Szegeden, ahol most éppen ülök.
Az itteni lakásunk, régi polgári lakás 4 m belmagassággal, vastag falakkal. Felújítottuk pár éve,hőszigetelt ablakok, a konvektorokat központi fütésre(gáz)cseréltük stb. Most éppen az a helyzet állt elő, hgy a levegő már forró és kiszáritja az orromat, ugyanakkor a falakból árad a hideg és fázunk. Svédországban egy geotermikus fütéses házban lakunk. Mezitláb és rövidujjúban járunk, nem győzöm nyitogatni az ablakot, mert túl meleg van. A ház az itt Magyarországon nem túl divatos faszerkezetes ház, 230-as belmagasággal. Mikor beköltöztünk kerestem a házban az érzékelőt, de nem találtam. A kivánt hőfokot magán a hőpumpán kell beállitani. Kiderült a külső hömérséklethez állítja magát, tehát bent nincs érzékelő. Egézs télen 19 fokra van állitva, de csak azért, mert ha lejjebb veszem nincs elég melegvíz 5 embernek este. Ennyit számít, hogy miből van a ház és mekkora a belmagasság.

movhu 2009.01.07. 15:36:29

@scsaba1: A szüleim sem vették fel, annyira komplikált a rendszer. Igaz ebben szerepet játszott az is, hogy a kivitelezési munka családon belül zajlott, és így munkadíjszámla nehezen lett volna pl.

Másik tényező, amiit most fizetünk meg az az, hogy a 60-as években igyekeztek minden lehetéges végpontra bevinni a gázt, mert ez az örök és elfogyhatatlan jövő. Így most van egy országnyi fogyasztónk, aki pont annyit fogyaszt, mint amilyen hideg van, azaz még átcsoportosítani sem lehet erőforrásokat. Mivel éppen emiatt árammal sem vagyunk felkészülve, ha mégis egy részük gáz hiányában árammal kezd fűteni, akkor meg az a hálózatunk fog összeomlani.

belekotty 2009.01.07. 15:37:34

Angliában a szegényebb rétegek házait központilag szigetelik több tiz milliárd font összegekben. A vállakozók közbeszerzésen, többezer házra kapnak megbízást. Mert ugye egészen más az ár mint egyenként. Olcsóbb mint segélyt adni hogy legyen pénze fűtésre.
Szokás szerint a gazdagnak olcsóbb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.07. 15:38:11

"és tedd hozzá, hogy ki is kell bányászni az uránt"

A gázt a szént az olajat nem kell?
----

"meg utána a döglött fűtőanyagot évezredekig tárolni tutibiztos helyen, hogy legalább az unokáid ne abba dögöljenek bele, hogy a nagyapjuk nem látott az orránál tovább."

1.Na de mennyit? Mellesleg hol volt az urán? Föld alatt. Jé! Akkor nem lehet visszavinno oda? De! Téfogatra röhejesen kevés anyagról van szó. Énvente hány tízmilliár tonna CO2 és NO2 megy a légkörbe? Eh... Ahhoz képest ez vicckategóriás probléma.

2. A jövő erőművei számára azok már nem hulladékok.

3. Még a fenti költségeket is beleszámolva olcsóbb az áram ténylegsen. És akkor nincs benne az, hogy 0 CO2 emissziós. Ennek értéke pénzben nem meghatároható.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 15:41:04

@Zsömle:

Miért lennének sárosak az oroszok? Mert nem hajlandóak a piaci ár feléért adni a gázt az ukránoknak? Miért adnák oda 200 dollárért 1000 m3-ét, ha máshol 400 fölött fizetnek érte? Putyin tett egy 250 dolláros ajánlatot, de azt is sokallták. Ezek után az oroszok leállították az ukránoknak a szállítást, ők meg megcsapolták a nemzetközi tranzitot. Ez az én értelmezésemben kispályás lopás és zsarolás.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.01.07. 15:43:40

Sokan írták az új erőművet. Minek? Előbb talán el kéne kezdeni spórolni, hiszen az a jó energia amit el sem használnak...

Zsömle 2009.01.07. 15:45:26

@molnibalage: csakhogy az atomenergiát nem a gáz/szén/olaj alternatívájaként hoztad fel, hanem mint joker megoldást.
Másrészt: erősen nevetséges "környezetbarátként" aposztrofálni az atomenergiát, éppen az urán miatt. De mivel ezt vicckategóriának nevezted, így nincs miről beszélni.

Ja, a CO2-től meg néha nem árt elvonatkoztatni, nem csak az az egyetlen bajunk. Sőt.

"A jövő erőművei számára azok már nem hulladékok."
Ne haragudj, ez nem vicckategória? Tipikus rövidlátó gondolkodás: foglalkozzanak a szutykunkkal az utánunk jövők, az minket már nem fog érdekelni. Néztél már a gyereked szemébe, miután elástál két köbméter szemetet a kertben a homokozója alá?! Áhhh...

vyctoor 2009.01.07. 15:47:31

Támogatás kell a megújulókra! Németországban 100000 háztetőt képesek voltak állami támogatásból napelemmel befedni. Hogyan? A villamos-energia átvételi átvételi ára államilag támogatott volt, de olyan mértékben, hogy az embereknek jobban megérte beruházni napelembe, mert magasabb volt a "kamat", mint a bankokban. Kiváló befektetés volt, és jó koncepció is a német államtól!
Annyi pénzt költünk gázár-támogatásra, amennyiből rengeteg szélerőművet lehetne épiten az országban!! Ezt nem ártana szem előtt tartani.
Mindenhová lehet szélerőművet telepiteni, ahol nincs éppen védett természeti érték.

scsaba1 2009.01.07. 15:47:49

@belekotty:

Meg hozzá kell azt is tenni, hogy Angliában nem nagyon van -20 oC. (Legalább is Londonban) Ha véletlenül -2-3 oC van, akkor már szidják a hideget. Ezért régebbi házakon nem ritka az szimpla üvegezés, sima síküveggel. (Mondjuk így zajcsilapítása is közelít a nullához.)

KopaszMercis 2009.01.07. 15:48:15

@Ralesk:
Majd akkor kezdjunk el azon aggodni, hogy az embereknek nincsen penze, amikor nem dohanyzik meg iszik mindenki..
Addig lehet novelni a gazarat.

Amugy errol a geotermikus cuccrol szivesen olvasnek vhol tud valaki vmi linket?

KopaszMercis 2009.01.07. 15:51:06

En azt nem ertem, hogy bar draga mulattsag, de nem lehetne a napba loni a nukleairs hulladekot? Szerintem olcsobbra jonne ki, hogy ha a kornyezeti karokat a szenhidrogenekbol bele kalkulalnank az arukba...

csavargo 2009.01.07. 15:51:23

a Távhőt miért nem fogja már meg vki? Állam vagy mittomén kik, Én keményen odalépnék, hgy ebben a világban nem igazn elfogadható a 26 fokra felfutott lakás, ahol csak polo triko komboban tudsz meglenni, kitárt ablakok mellett.
Mindenféle szigetés nélkül is itt hatalmasat lehetne spórolni.
( meg esetleg változtatni az idióta megszokásokon, hgy triko, gatya a ruházat a legnagyobb hidegben is. meg tudnám fujtani a kolléganőimet amikor a 24 fokban fáznak télen, :) persze mind távhős lakásban lakik. )

Rá Dios 2009.01.07. 15:58:30

Örülök, hogy a FIDESZ egy fontos követelése hamarosan teljesülhet. Legyen olcsóbb a gáz!
Ami nincs, az bármilyen olcsó is lehet. Tiszta szocializmus.

DArchAngel 2009.01.07. 15:58:52

@KopaszMercis: Erre az szokott lenni az ellenérv, hogy egyszer durran fel véletlenül egy ilyen szállítmány a légkörben, aztán jönnek a mutánsok csőstül.

smidgen 2009.01.07. 15:59:08

ez bizony a tudorok országa - jó tanácsból nincs hiány

scsaba1 2009.01.07. 16:00:50

@KopaszMercis:

Viccet félretéve: erre már én is gondoltam. Nem vagyok szakértője az űrhajózásnak, de valószínűleg túl nagy a rizikó, hogy felrobban a rakéta fellövés során és a nukleris hulladék szétszóródik. Gondolom ilyen méretű tartályokat nem lehet valami hiperötvözetből csinálni, ami mindent kibír.

movhu 2009.01.07. 16:01:16

És ellophatják a terroristák, felelőtlenül lehet kezelni, stb, stb...
Veszélyes ez tény, de lehet olyan földalatti tározókat építeni, amikben sok generációra el lehet rakni. És ki tudja, eljöhet az idő, amikor lesz ennek megsemmisítésére vagy ártalmatlanítására olcsó és hatékony technológia.

Zsömle 2009.01.07. 16:01:38

@vyctoor:
"Mindenhová lehet szélerőművet telepiteni, ahol nincs éppen védett természeti érték."
Lehetni valóban lehet. Csak nem éri meg. A medencében csak néhány olyan szélcsatorna van, ahonnan elég sok energiát lehetne kinyerni. A Bakonyban a Tési-fennsík például ilyen, ott már régen is szélmalmok voltak, kerültek is oda szélerőművek.
A fő baj ugyanaz ezekkel is, mint a napelemes árammal: impulzusszerű, azaz ha nincs napsütés/szél, akkor nem termel, ha meg van, akkor hirtelen nagyon sokat. A fogyasztók viszont folyamatosan igényelnék, tehát sok-sok pénzért kellene valahogyan tárolni. Ha nekünk is olyan állandó széljárásunk lenne, mint mondjuk a németeknek, vagy az óceánhoz közelebbi Európának, akkor ez remek lenne. De így...

Rá Dios 2009.01.07. 16:03:01

@Zsömle: Árpád vezér és hat társa sem gondolhatott mindenre...:-)

Zsömle 2009.01.07. 16:04:37

@scsaba1: Ne legyetek már buták, hát még a Marsig is alig tudunk eljutni. :)

különvélemény 2009.01.07. 16:08:00

Teller Ede megmondta, csinálhat itt bárki bármit, úgy is az atomenergia lesz a jövő.

A kedvencem, amikor a zöldek tiltakoznak az atomhulladék szállítása (újradúsítása és újrafelhasználása) ellen.

tehenke 2009.01.07. 16:09:53

@Zsömle: Már bocs, hogy beleszólok:
De azzal, hogy a gáz, és a szén beszélyes és mérgező melléktermékét a levegőbe engeded, azzal csak szőnyeg alá van söpörve a probléma. Az igazi összehasonlítási alap, az volna, ha a szén/gázerőművek melléktermékét hasonlóan az atomerőmű melléktermékével, el kellene helyezni. Melyik bomlik le később? Melyik okoz az utókornak nagyobb fejtörést?
A másik, ami szerintem is az atomenergia mellett szólna, tiszta JPE módszerrel belátható:
Vizsgáld meg a lakosság rákos (pld:tüdőrákos) megbetegedési arányát egy szén és egy atomerőmű mellett. Ezek alapján be kell látnod: Az atomerőmű tisztább és biztonságosabb egy szénerőműnél.

kozepfoldi 2009.01.07. 16:10:42

Balage: ez is a zatom miatt van. Mint a klimavaltozas meg a dodo kihalasa...

különvélemény 2009.01.07. 16:11:06

@muy caliente el negro special:

Magyar embernek még petárdát sem adnak a kezébe, nemhogy házi atomreaktort. :)

scsaba1 2009.01.07. 16:16:15

@Zsömle:

Viszont űrszondáink eljutottak már a Merkúrig is...
Mondom, nem vagyok szakértője a témának, de ha ki tud kerülni az űrhajó a föld tömegvonzásából (második kozmikus sebesség), akkor nyitva az út a Napig, mert az űrben gyakorlatilag nincs közegellenállás. Nyilván ezek automata űrhajók lennének. A Mars-projektben az ember a gyenge láncszem. Életben kell tartani az űrutazás során, életben kell tartani a Marson és valahogy vissza is kell hozni őket a Marsról.

Rive 2009.01.07. 16:17:46

vyctoor: " Annyi pénzt költünk gázár-támogatásra, amennyiből rengeteg szélerőművet lehetne épiten az országban!! "

Van egy apro bokkeno. A hazai viszonyok kozott (beleertve a zoldjeinket is) a szelenergia ingadozasainak kiegyenlitese, a halozat megfelelo uzemenek biztositasa csak gazuzemu eromuvekkel biztosithato.

Magyar szeleromu => gazfuggoseg.

Zsömle 2009.01.07. 16:17:57

@tehenke: A Pécs melletti uránbányákban és környékükön dolgozóknál is érdemes lenne mindenféle összehasonlító vizsgálatokat csinálni, ha már kiterjeszted a problémát.

Az utókornak nagyobb fejtörést mindenképp az atomhulladék jelent, az bomlik le (feleződik) később. Szénerőmű ma már jóformán nincs (ahogy szénbányászatunk sem), a gázerőműveket jókora szűrőkkel látták el, és ugyanezt meg lehetne/kellene tenni a házi gázkazánokkal is. Bár ha jól tudom, a modern gázkazánoknál már nagyon kicsi a légkörbe jutó károsanyag, mivel egyre tökéletesebb az égés.

is 2009.01.07. 16:19:40

belekottynak két pont. kijátszották a politikusok az olcsó gázt, mindketten felelősek érte. viszont a gázártámogatási rendszer az a megemelt gázár után jött, tehát GYF már megemelte a gáz árát, és folyamatosan csökkenti a támogatási összeget, kiabál is a FIDESZ, ha figyeled. ez tehát nyitott kapu, ezen nem kell dörömbölni.

viszont hadd kérdezzem, hányan gondolták, hogy új autó, nagyobb lakás, plazma TV, nyaralás kell, de ablakcsere, hőszigetelés nem? hogy az előzőkre felveszi a hitelt, pedig sose termelik vissza, de az utóbbira nem? az egy szemléletbeli dolog, hogy az utóbbi 10 évben a magyar (és egyébként más keleteurópai is) svéd szinten fogyaszt, és albán szinten ruház be a saját életébe. ennél felelőségteljesebb magatartást várnék el több millió magyartól is, nemcsak a kormánytól, amelyik egyébként is a fentiek szerint jó irányba halad.

a távfűtő művek Bp-en már péíti a kogenerációs erőműveket, és egyre hatékonyabban fűt. sajnos a gázt nem kapják olcsóbban, mint más normális országokban, a nagy tételre figyelemmel. ha rendes nagyker árat kapnának, nem lenne drágább a távfűtés, mint az egyedi. na meg ha a kedves fogyasztók közül sokan nem tartanák nyitva egész nap résnyire az ablakot, szellőztetés címén. meg ha a házak befektetnének az átkötőcsöves megoldásba (lásd befektetés).

különvélemény 2009.01.07. 16:26:19

@is:

Ezt melyik egyetemen tanítják, hogy mindenért a kisember a hibás?
Mostanában nagyon terjed ez a nézet, szinte nincs olyan blogbejegyzés, amire ne jönne ilyen komment, témától függetlenül.

andzsin 2009.01.07. 16:26:47

a napelemek nemcsak akkor fűtenek ha süt a nap:) szüleimnél éppen most csináltak egy ilyen csodát, ezeknek a celláknak már elég az is, ha egy kicsit világosabb az idő, már termelnek hőt. most ebben a fagyos időben a fűtésük felét a napelemek adják. hozzátéve, hogy az egész ház full padló és falfűtéses, tehát a falak langymelegek ilyenkor és kiváló a hőmérséklet, perste van vegy.tüzelésű kazán is, elég egyszer megrakni egy nap és vígan meleg van 120m2-en.

persze mindenkinek nincs pénze napcellákra, ugye...

elsődlegesen biztosan a házak szigetelésén kéne javítani, mert nálunk a lakosság kétharmada maszívan fűti az utcát is...anno, mint ahogy korábban íródott nem számított a gáz ára, így kit érdekelt a szigetelés? a 70-es években nyugaton járva az ember csodálkozva nézett a pulóverekben otthon ülő németekre, dánokra, aztán elmagyarázták a piaci gáz árát:)

a szigetelés baromi sokat számít: én 120m2-t kifűtök annyiból , mint más egy 50m2-es panellakást.

ami a megoldást illeti: egyes vidéki városokban működik már a geotermikus energia, ahol lehet át kéne állni erre, Buda egy óriási hőforrásrendszeren fekszik, csak gondolkodni kéne egy kicsit...

ami a politikát illeti: Orbán V. azt mondta a kormány tehet arról mennyi a gáz ára, úgyhogy a kormány felelős mindenért. Amúgy egyébként piac ide, piac oda mégiscsak durva, hogy egy átlagfizetés harmadát elviszi a gáz...na ez az igazi gáz.

tehenke 2009.01.07. 16:33:21

@Zsömle: Hát nem tudom. Az atomerűmű hulladékát, (A paksi atomerőműben évente átlagosan 120 m3 szilárd és 250 m3 folyékony kis- és közepes aktivitású hulladék keletkezik) nagyjából egy raktárnyi helyen kell őrizgetni pár száz évig. A CO2, ami jelenleg tönkreteszi a környezetet, ha bepalackozod ennél sokkal több és SOHA nem bomlik le.

kozepfoldi 2009.01.07. 16:34:49

@Zsömle: Nyilvan lehet es erdemes is minden nezopontot figyelembe venni, de azert az szinte biztosan igaz, hogy a mai atomeromuvek biztonsaga messze felulmul szinte minden ember altal letrehozott szerkezetet, es azt is ketlem, hogy ma lehetn meg felmeztelenul urant banyaszni. Csak arra akarok kilyukadni, hogy az atomenergiatol valo felelmek nagy resze manapsag indokolatlan es irrealis. Ettol meg persze leteznek, de pillanatnyilag nagyon ugy nez ki, hogy tul kell lepni rajtuk.

tehenke 2009.01.07. 16:39:13

@Rive:
Erre is van megoldás: Annó valaki felvetette, hogy a szélerőművek feles energiájával szivattyúzzunk magas helyekre vizet, melyet szabályzottan visszafolyahatunk egy erőművön keresztül.
Tudom, hogy ez így csak egy móriczka szintű elképzelés, de talán nem is oly hülyeség így tárolni az energiát.

vyctoor 2009.01.07. 16:41:15

Zsömle, Rive:
Tévedés a dolog! a technológiai szélenergia potenciál ma Mo-n, amibe minden bele van értve, kezdve a védett területektől egészen a biztonságos településtől való távolságig 10MW/km2! Számoljunk utána az ország területére és számoljunk egy itthoni, kb 20%os hatásfokkal.
Itthon nem csak 1-2 hely alkalmas a telepitésre. Ez a legnagyobb tévhit!! A szélturbina nem 10 méteren működik, ahonnan az időjárás-jelentés széladatai jönnek. Az ezekből számolt adatok a felsőbb légrétegekre nagyon megbizhatatlanok. Egy mai átlagos 100-120m-es toronymagasság, és 90m-es rotorátmérő esetében észrevehetjük, hogy hol dolgoznak ezek a masinák!
A beruházók itt sorakoznak a határon, arra várva, hogy a 330MW-os elektromos hálózatba való betáplálási határ megváltozzon szélenergia tekintetében (az más kérdés, hogy ez is egy nagy kamu, hogy ilyen létezik). És ők a saját pénzüket teszik kockára (1MW kb 1 milliárd Ft ma).
A szél- és napenergiának együtt kellene működnie, energia-tározóként pedig a szivattyús tározók lennének alkalmasak, elvégre körbe vagyunk véve hegyekkel!! Sajnos a zöldekkel én sem értek mindig egyet... pedig amég ők is a villamos hálózatból veszik az energiát, addig...

tehenke 2009.01.07. 16:44:31

@vyctoor: Igen, a zöldekkel az a legnagyobb baj, hogy szerintük az áram nem az erőműből jön, hanem a konnektorból....

grigorij (törölt) 2009.01.07. 16:46:45

Zseniális megoldásokat olvashat itt az ember!
Már csak egyre kellene válasz:

A lakosság 99%-ának nem az a gondja, hogy a korszerű és takarékos módszerek sok milliós bekerüléséhez hogyan szerezze meg az államtól a pár százezres támogatást...

A lakosság döntő többségének az a pár milliója nincs meg!

Erre keressük a megoldást!

Ne arra, hogy mi van Svédországban vagy Németországban...

Zsömle 2009.01.07. 16:48:44

@tehenke:
"A CO2, ami jelenleg tönkreteszi a környezetet, ha bepalackozod ennél sokkal több és SOHA nem bomlik le."
No, ITT a fő probléma! A "rettenetes" CO2 ugyanis a földi ökoszisztéma egyik fontos alapeleme, nem pedig holmi káros gáz. Ha nem lenne, a növények nem tudnának asszimilálni, nem lenne miből szenet építeni a sejtjeikbe, és nem tudnának miből oxigént előállítani a lélegző, de gondolkodni nem szerető embereknek. :)

A vízszivattyús energiatárolással egyrészt az a probléma, hogy nagyon nem zöld (nálunk csak magas természetvédelmi értékű hegységek jöhetnének szóba, amik elég meredekek és elég magasak), másrészt nem is feltétlenül túl gazdaságos.

changebug (törölt) 2009.01.07. 16:48:46

1.) Soha senki nem mondta, hogy a fosszílis energiahordozóknak mára el kellett volna fogyniuk. Válaszd már külön az agyadba a kőolajat/földgázt és a kőszenet. Ez utóbbiból van elegendő, még. Az előbbiek jóval hamarabb elfogynak.
2.) Igen, ha tetszik ha nem az oroszok keze benne lesz a fölgázban vagy így vagy úgy. És egyre magasabb áron egyre kevesebbet fognak árulni - de addig amig átállsz másra addig is kell gáz. NA addig lesz gázuk az oroszoknak is. Ez tiszta kőkemény üzlet.
3.) Valóban már réges-rég "alternatív" módokon kellett volna az energiagazdálkodást folytatni. Le lehet cserélni otthon a fűtést. Igen ennek költsége van/lesz. Igen te fogod fizetni. Nem az államnak NEM kötelessége helyetted gondolkozni. Ez NEM feladata az államnak. Az összes hülyeség amit valaha is elhittél az olcsó és kényelmes ilyen-olyan fűtésről a TE hibád.
4.) Lehet átállítani lassan szénre. 30 évig volt csak elavult. Plusz lehet mindent átállítani szén alapúra. (annak is költsége lesz)
Igen az atomenergia is lehetőség.
Szép dolog a környezetvédelem, de 10 millió ember energiaszükséglete még szebb.
5.) A multik tenni fognak róla, hogy az utolsó pénzt is kifacsarják belőled és belőlem és csak akkor fognak váltani, ha már nagyon nem lesz fizetőképes kereslet.

Nem történik semmi különös, csak valami elkezdett fogyni és a népek elkezdtek hörögni...

Franyo 2009.01.07. 16:50:20


F I G Y E L E M !!!

Azért hívom fel a figyelmet, mert gázhiánnyak kapcsolatban egy új szemelvény:

engem és még 87 lakótársamat nem érinti.. !!

2007-ben a belvárosban a cégünk épített egy társasházat, geotermikus energiával (ebben a házban lakom én is).
Annakidején,amikor a lakásokat értékesítettük, soroltuk az előnyöket a lakásvásárlóknak: olcsóbb, környezettudatos, hűtésre is alkalmas, egészséges és biztonságos. Ezt akkor senki nem vette figyelembe. A gáztól való függetlenség akkor a sor végén szerepelt és tessék! Némi áram betáplálásával 8000 nm lakó és üzlethelyiség fűtése megoldott feleárból.

2004-ben, határoztuk el, hogy ezt az újszerű megoldást alkalmazzuk. Bevallom azért, hogy a környékbeli egyéb újépítésű házakhoz képest többet adjunk (nyári klimatizálás). Próbáltunk rá támogatást szerezni, de nem lehetett. A Minisztériumban csak pislogtak, hogy társasház geotermikus rendszerének kiépítéséhez kérünk támogatást. Szerettek volna segíteni, de csak iskolák, költségvetési intézmények stb.-re szólt a támogatottak köre.
Igaz, így is megépítettük, mert a reklámértéke fontos volt. De ha minimális támogatást adna ma az állam (közép Magyarországi régió ma szóba sem jöhet), akkor biztosan fellendülne ez az irány és egy új, hozzá kapcsolódó iparág (fúrás, hőszivattyú forgalmazás, falcsövezés), a kiadott támogatás simán visszajönne a sok új munkahely megindulásával.

Tény, hogy 2004-ben Kecskemétre kellett mennünk,hogy egy működő társasházat lássunk. Ma viszont már sok beruházást ezzel terveznek/ építenek; de akkor is.. kis támogatással fellendülhetne ez az iparág.

Ha valakit érdekel a geotermikus alkalmazás a házunkban, itt olvashat róla: www.eszterhaz.hu

FONTOS! a geotermikus rendszer kialakítása újépítésű társasház esetében -ha a klimatizálást is meg kell oldani- ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos központi fűtés és központi hűtés költségének összege!

üdv.

Lambotze 2009.01.07. 16:53:07

@különvélemény: nem tudom, de nem bánom h terjed. Ideje lenne már felfogni 20 évvel a rendszerváltás után, h az állam alkalmatlan arra, h mindenkinek minden problémáját megoldja. A zembereknek el kellene fogadniuk, h saját maguk felelősek az életükért.

Esetünkre vonatkoztatva: mindenki tekerje le azt a k****a konvektort 25-ről 20 fokra. Ja, hogy szereti a meleget és szarik az egészbe, mert fizet érte, és különben is, megengedheti magának? Hát tenni kell róla, h ne engedhesse meg, mivel önszántából a gondolkodásmódján nem fog változtatni. Meg kell szüntetni a gázártámogatást, akkor majd kétszer is meggondolja, h pólóban flangáljon otthon télvíz idején. Ugyanilyen meggondolásból nincs szükség a szigetelés / fűtéskorszerűsítés / napelemek stb támogatására. Ha elég magas lesz a hagyományos fűtési módok ára, majd mindenki szépen korszerűsít saját zsebből, aki nem akar vagyonokat fűtésre költeni.

tehenke 2009.01.07. 16:53:27

@Zsömle:
A Rettenetes CO2. Ilyen tömeges mennyiségben sosem tudják lebontani a növények. A Víz is fontos eleme az ökoszisztémának, ami a megemelkedett CO2 miatti üvegházhatás miatt elönti majd a városokat. Nem az ökoszisztéma kerül veszélybe, az élet nem áll le. Csak az ember élettere csökken.
Az Uránt is szét lehet permetezni a levegőben. Csernobil is felrobbant, aztán még is élünk. De nem az a megoldás, hogy a levegőbe tolsz mindent.

andzsin 2009.01.07. 16:53:42

van valahol a Bakonyban is egy mintaház, ami köszöni szépen jól elvan gáz és áram nélkül, mert megtermeli magának:)

memo62 2009.01.07. 16:54:40

Nem ertem, miert kell nekunk a kulfoldi gaztol fuggeni, mikor az orszag 70%-a alatt termalviz van. A termalfurdok gyakran koltseges modszerekkel huti a vizet es csak elvesztegetik a hokulonbozetbol letrehozhato energiat!
Es mi van a napenergiaval? Kanadaban, Svedorszagban erdemes hasznalni nalunk nem? Persze mennyivel kevesebb penzt tehetnenek zsebre az energia ceget, ha minden haz tetejen napkollektor lenne.

andzsin 2009.01.07. 16:57:12

@grigorij: az van, hogy az a cirka 2,5 millió aki panelban lakik nem tud csinálni semmit, hacsak azt nem, amit Romániában csináltak, amikor éppen nem volt fűtés: kibökték a panelház oldalát, cső ki, kazán a nappaliba be és már meleg is volt. csúnya megoldás de a szükség törvényt bont...

a többiek meg, akik családi házban laknak igenis térjenek észre. nem kell 20 foknál több egyrészt. másrészt új autó, plazma tv és a huszadik áruhitel után talán új ablakok kellenének, meg egy normális szigetelés a házra. ennyi.

aki meg megteheti az csináljon a házára napcellákat, meg szélerőművet, meg biomassza kazánt belső víztérrel és semmi gondja nem lesz.

Mária 2009.01.07. 17:01:04

Andzsin: a panellakók is megtehetik, hogy nem plazmatévét, új autót meg a huszadik kölcsönt tűzik ki célnak, hanem kimennek lakni falura, vesznek egy kis házat, nyílászárót cserélnek, leszigetelnek és fűtenek szénnel meg fával.

Hol van az előírva, hogy bárkinek is panelban kellene lakni?

Ha nem bírja fizetni a rezsit, költözzön ki belőle.

vyctoor 2009.01.07. 17:03:30

grigorij: nincs az embereknek pár milliója?? Néztél már szét az utcán, hogy hány milliós autók rohangálnak??
Nem az államtól kell várni a csodát, igaz, hanem az emberek gondolkodásmódjának változásától.
Ki látott már olyan embert, aki hitelt vett fel, hogy napelemeket telepitsen a háza tetejére?? Vagy ha volt pár millió forintja, akkor nem az egészet szépatóra költötte, hanem mondjuk vett 1-1,5 millióért egy minden igényt kielégitőt (és akkor már sokat mondtam... autó arra való, hogy közlekedj vele), és a többiből megpróbált függetlenedni az áramszolgáltatótól?
Itt kell elérni valamit, és fentről is máshogy állnak majd a lakossághoz.

Szivattyús-tározós megoldás tényleg nem vmi zöld, de mindenképp zöldebb, mint a gázerőmű!
Egyébként a Kárpátok koszorújára gondoltam, nem a magyar hegyekre... itt egy talpalattnyi hely sincs, ami nem védett.

1953 2009.01.07. 17:05:53

"És ahelyett, hogy a pazarlást csökkentenénk, kompenzációt adunk ahhoz, hogy ezt sikeresen tovább tegye mindenki."
1.Kompenzációt azért adnak,mert a lakosság egy jelentős részének kevés a jövedelme a fűtés kifizetéséhez.
2.A gázfűtéses lakásokban nem pazarolnak,mert ez a fűtési mód szabályozható.
3.A pazarlás a nem szabályozható fűtésű lakásokban történik,de erről nem a lakók tehetnek.
4.A problémát gyurcsányi szokás szerint ne háritsuk át megint az emberekre.
Az "rendszerváltás" után a legfontosabb teendő lett volna ,függetleniteni magunkat e téren is az oroszoktól.Az orosz mindig megbizhatatlan partner volt.Csak akkor volt pontos és mebizható,ha a népek szabadságát kellett tankokkal eltiporni.

Zzoorroo 2009.01.07. 17:08:51

A Gazprom napjainkban olyan, mint húsz évvel ezelőtt a KGB: nem lehet vele ujjat húzni. Ahohy a cikkben is olvasható:

"Akárhogy is kalkuláljuk, a gázról bizony az oroszok fognak rendelkezni a jövőben is".

Illetve lehet ellenkezni - lásd Ukrajna, ahol egy héten belül népfelkelés lesz, ha addig nincs orosz gáz, mert emberek tízezrei már ma is fagyoskodnak a lakásaikban.

www.hirsarok.hu/node/13932

andzsin 2009.01.07. 17:09:15

egyébként előbb-utóbb hasonló gondok lesznek a vízzel is majd meglátjátok. nálunk a családban mindenkinek van ciszternája, arról megy a WC öblítés és a mosógép is. azt mondta a KÖJÁL, hogy gyakolratilag ivás kivételével mindenre jó. a növényeknek jó mert lágy víz, hasonlóképpen a mosógépnek is. az az egyetlen gáz, hogy amikor ilyen 50 fokos nyrak vannak, akkor kb. 1 hónapig elég 50m3, ami azért elég nagy tároló és akkor vége. de ezt is a skandinávoktól loptuk, ott minden családnak van víztározója, nem ártana az okosokat elküldeni a svédekhez vagy a finnekhez, mint jelent az, hogy zöld energia.
hogyha hozzátezem, hogy az ENSZ szakosított szervezetének listáján Magyarország az egyik legelőkelőbb helyen áll atekintetben, mint a víz szempontjából a legveszélyeztetebb országok egyike, akkor mindent elmondtam.

andzsin 2009.01.07. 17:11:12

@1953: ezért ne az oroszokat szidd. megtették ez a németek, a franciák, az amerikaiak, minden ún. művelt nemzet is. semmivel sem különbek az oroszoknál, egyik se.

biohouse 2009.01.07. 17:11:57

A tegapi indexes cikk ( index.hu/gazdasag/magyar/magz090106/) táblázatában meglepődve láttam, hogy Svédország egészen minimális (kb 2%) gázfelhasználó, és abból is 0% az orosz gázrészesedés. Ezt hogy csinálják?

Zzoorroo 2009.01.07. 17:18:45

@biohouse:

Ott van mellettük Norvégia, az ő gázukat használják.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.07. 17:21:41

Sziasztok kedves kommentelők!

Nekem az egész gáz helyzetről az alábbi eset jut eszembe:
kosbor.freeblog.hu/archives/2008/11/01/Robert_ismet_publikal_vicces_tortenetet/
Olvassátok szeretettel!
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 17:22:42

@Zzoorroo:

Ha egyszer az oroszoké a gáz, akkor miért baj az, ha ők döntik el, hogy mennyiért adják? Ha olcsóbb a szovjet utódállamoktól, az araboktól vagy a norvégoktól megvenni vezetéképítéssel együtt is, akkor majd onnét vesszük ill. vehetik az ukránok is. Piacgazdaság van, és erre rájöttek az oroszok is.

Az ukránok viszont nagy marhák, mert ha esetleg megszórják őket is az oroszok (mint a grúzokat), akkor ez európai tiltakozás elég szoftos lesz... És ha így folytatják, ennek szerintem lesz reális esélye, akkor is, ha katonailag jóval erősebbek a grúzoknál.

Zzoorroo 2009.01.07. 17:22:58

@andzsin:

Hát igen, mi még olyan természetesnek vesszük az egészséges víz meglétét, de máshol már háborúztak is érte:

www.hirsarok.hu/node/971

Zzoorroo 2009.01.07. 17:25:32

@dark future:

Azért Ukrajna szomszédjaként nem néznék meg ilyen közelről egy orosz-ukrán háborút :(

Zzoorroo 2009.01.07. 17:28:42

@ifj. Farkas Gyula:

Te Gyula, maradj inkább a kondenzált anyagok fizikájánál, az biztosan jobban megy neked, mint a tréfás történetek. Az offtopic hype-ról nem is beszélve...

2009.01.07. 17:30:11

Na most lenne jó ha volna egy bösi erömüvünk, amit megfurtak a zöldek, mert féltették a környezetet, meg a Dunát! Bezáratták az "okosok" a bányákat, mert gazdaságtalanul müködtek, az államilag "megdotált" olajhoz képest!Aztán az olaj ára az egekbe szökött!Az atomerömü épitése nem lehetséges, mert ismételten sok az okos "zöldszakember", és a lobbi-amely ezt is megfurja! Nem lehet hulladékerömüvet épiteni mert az büdös, zajos egyebek! Ám a saját szemetét mindenki máshol szeretné elégetni vagy ledeponáltatni! De akkor mivel fogunk füteni? Mert sem, az erömüvek, sem a fütömüvek nem müködnek az aktuális hatalmon lévö pártok és támogatóinak forró leheletével!Mert ha ez müködne, akkor hazánk lenne a legnagyobb hatalom forró lihegésben és ellátná a fél világot,"lihegésfütéssel" ! Makóról meg annyit, hogy a kutatófurásokra és a mezö feltárására legalább 50-100 milla kell, de ez nem garantálja azt, hogy a megtalált gázmezö kitermelhetö és gazdaságilag megéri!Ennél van egyszerübb, amelyet már máshol végeznek--bányák ujranyitása, vizierömüvek, hulladékégetök,atomerömüvek épitése, stb.Valamint jó lenne már, ha nem dilettánsok nyilatkoznának energetikai ügyben, hanem gáz és olajmérnökök, villamosmérnökök, stb. A sok (ön)érdekvédöt addig el lehetne küldeni Putyin "cár"hoz könyörögni!Mezitláb és egy gatyába!

Rive 2009.01.07. 17:32:28

@vyctoor: "Tévedés a dolog!"

Nem tevedes. A meglevo halozati tartalekok melle engedelyezheto szeleromuvi kapacitast mar lekotottek engedelyekkel: minden tovabbi effelenek az ara gazfuggosegben fizetendo.

SZET jo lenne, meg mindenki (minden energetikai szereplo, minden minimalis szinten a temahoz konyito)erzi is a szuksegesseget, de amiota a kozt. eln. olyan csokos a zoldszervezetekkel, mindenki tudja, hogy effele belathato idon beluli megvalositasara minimalis az esely.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 17:32:51

@Zzoorroo:

Én sem, de benne van a pakliban. (Bár a Jugó konfliktust elég jól megúsztuk, pedig jóval hosszabb volt a közös határszakasz.)

Zzoorroo 2009.01.07. 17:36:25

@dark future:

Hát azért egy szerb-horvát "polgárháború" azért nagyságrendekkel elmarad egy orosz-ukrán fegyveres konfliktustól...

KopaszMercis 2009.01.07. 17:37:39

@grigorij:
dehogy nincs meg ez demagog duma, nezd meg hogy mennyi alkohol meg cigaretta fogy.. meg plazma tv stb.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 17:47:33

@janos551:

"A sok (ön)érdekvédöt addig el lehetne küldeni Putyin "cár"hoz könyörögni!"

Továbbra sem értem, hogy miért az oroszokat csesztetitek. Ők adnának gázt, megfizethető (=világpiaci) áron. A jelenlegi konfliktust nem ők okozzák, hanem az utolsó gengszter ukránok. Mi köze van a nemzetközi tranzitnak az ő gázárvitájukhoz? Amit jelenleg csinálnak -- harmadszor is leírom -- az köztörvényes bűncselekmény: lopás, csalás, zsarolás. (Ráadásul még a tavalyi tartozásukat sem fizették ki teljesen az oroszoknak.)

Mit szólnának akkor Kijevben, ha pl. lefoglalnánk az összes ukrán rendszámú kamiont rakományostól és lezárnánk az ukrán határokat? Meg ugyanezt tenné az összes európai ország? Egyszerűen nem értem, hogy merészelik ellopni azt, ami nem az övék. Meg azt sem értem, hogy miért nem erőteljesebb a nemzetközi fellépés.

Csak ülünk és siránkozunk, hogy a válságon túl még az ukránok is jól megszivatják a magyar ill. európai cégeket, immár menetrendszerűen?

jocóka 2009.01.07. 17:49:53

@Mária: Kedves Mária! Hidd el kiköltöznék a vidéki panellakásomból egy családi házba, de ha szerinted mindenki költözzön el a panelokból, akkor ki veszi meg a lakásom, ami most kb 9 milliót ér, míg egy családi ház ugyanabban a városban 25 milliónál indul, de még a 15 km-re lévő faluban is 15 millió? Miből veszek lagalább 2 autót, hogy be tudjon járni a városba a család minden tagja dolgozni?

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 17:55:30

Erről beszélek:

Gázválság: "Őrületes ipari visszaesésre kell számítani"
www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-249382

Az unió szokás szerint hozza az impotens pöcs szerepét, a döntéshozók csak bámulnak ki hülyén a fejükből. Tolvajokkal és zsarolókkal (ráadásul visszaesőkkel) nem tárgyalni kell, hanem iszonyú keményen és határozottan betartani nekik. Szerintem.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.07. 18:04:46

@dark future: olyan nincs hogy világpiaci gázár, a gáznak nincs világpiaca, mert mindenki (majdnem) monopóliumtól szerzi be.

Oroszország a gázárat nem piaci elvek alapján határozza meg, hanem egy monopólium érvrendszere alapján, hatalmi érdekek szerint.

Ezek után nem kell meglepődni, ha az ukránok ehhez nem asszisztálnak. Jelenleg két kevéssé demokratikus állam áll energiaharcban egymással, az orosz fél agressziója miatt.

Mivel politikailag, hatalmilag motivált a gázvita, miért ne használnák ki az ukránok a földrajzi helyzetüket? Ez nem egy piaci alapú vita, nem lehet piaci elvek szerint leírni.

Ahhoz hozzá kell szokni egyébként, hogy amit nem szabad cégeknek vagy magánembereknek, azt előszeretettel alkalmazzák államok szintjén, lásd kartellezés - OPEC vagy a mostani gázvita.

Konkrétan az orosz felelősség és az orosz hatalmi arrogancia jóval nagyobb ebben a kérdésben mint az ukrán. Lehet egyébként, hogy az elemzők szerint 4 hónapra elég gázkészlettel jól megfingatják az oroszokat...

Inkább függetlenedjünk a gáztól, mint akármelyik országtól függjünk, akármilyen jóindulatúnak tűnjenek is.

vyctoor 2009.01.07. 18:05:34

Rive: nem értelek :S

2009.01.07. 18:16:53

T.dark future!Nem az oroszokat csesztetem, hanem--ha elolvasod--pont a magyar okoskodó, szövegelö és "patópáloskodo", egymást lejárató politikai "elit"et és a hozzájuk csapódó "ön"érdekvédöket( Duna-kör, zöldek,ujzöldek,alternativ zöldek, stb, stb!Mert nekem, hihetöbb-- ha egy olaj és gázmérnök,-- aki érti is,és tudja is, hogy mit mond--mondja el közérthetöen, hogy most mi van, mire kell számitani,--mint látni és hallani a hozzánemértö "nagyfejü", semmitmondó okoskodását! Miközben halvány lila göze nincs arról, amiröl beszél! De beszél, mert ö a "valaki"!Miközben más, már ujranyit bányákat, vizierömüvek,atomerőmüvek épitését tervezi, a magyar politika lapit, mint az a bizonyos a pincében! Na ez a baj!

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 18:30:45

@br:

"jelenleg két kevéssé demokratikus állam áll energiaharcban egymással, az orosz fél agressziója miatt."

Továbbra sem értem, hogy miért agresszió az, ha az egyébként 400 USD fölött is eladható gázt nem hajlandóak eladni Ukrajnának 250 USD alatt. Meg kéne érteniük végre, hogy ez már nem a Szovjetunió.

"Mivel politikailag, hatalmilag motivált a gázvita, miért ne használnák ki az ukránok a földrajzi helyzetüket?"

Ez nem földrajzi helyzetkihasználás, hanem köztörvényes lopás. Nem különb, mint a szomáliai kalózok tevékenysége. Vagy ők is csak földrajzi helyzetüket használják ki, és szimplán leszedik a nekik "járó" vámot?

"Konkrétan az orosz felelősség és az orosz hatalmi arrogancia jóval nagyobb ebben a kérdésben mint az ukrán."

Vajon miért is?

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.07. 18:31:20

@janos551:

Akkor bocs, csak a végére koncentráltam.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.07. 19:38:57

@dark future: Az oroszoknak olyan $70 az önköltségi gázár, ami pénzt kapnak afölött az nekik profit.

Mivel egy monopóliumról van szó az árat nem az előállítási ár határozza meg, hanem az hogy mennyit bír fizetni a vevő.

Tekintve, hogy a 200 USD egyrészt rohadtul nagy haszonkulcs másrészről csak ennyit bírnak fizetni az ukránok, egy elég jó megállapodás lenne ha az oroszok nem szívóznának politikai okokból az ukránokkal, a NATO csatlakozás körüli helyzet miatt és egyéb szovjet időkbeli képzelgés okán.

Politikailag, hatalmi érdekek által vezérelt az egész vita, ha a piac által vezérelt lenne akkor az oroszok annyit kérnének amennyit az ukránok ki tudnak fizetni, emellett nem veszélyeztetnék az európai gázellátást egy ilyen vitával, mert az természetes hogy a legnagyobb hideg idején nem akar szerződést hosszabbítani az orosz fél ugye?

Ukrajnának nemzetbiztonsági érdeke, hogy az ország gázellátását biztosítsa, ami most veszélyeztetve van az orosz hatalmi elit birodalmi ambíciói miatt.

Tudomásul kell venni - és ezt nem győzöm hangsúlyozni - hogy a szabad piac a szuverén országok által létrehozott és fenntartott játékszabályok miatt működik. A szabad piac fogalma országok közötti érdekek esetében sokkal nehezebben értelmezhető.

Amikor az amerikai gyógyszergyártók AIDS gyógyszerárait nem akarták megfizetni egyes afrikai országok, akkor fogták magukat és saját maguknak kezdték el gyártani a más cégek által kifejlesztett gyógyszereket, kereskedelmi egyezmények leszarva.

Embargó alá is vonta emiatt őket az USA, amit csak nemzetközi emberjogi tiltakozásra bontottak fel.

Az ukrán-orosz vita hasonló ebből a szempontból.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.01.07. 21:23:43

@Zzoorroo:
Svédországban élek, tényleg nem hazsnálnak gázt. Norvégia főleg az olajból gazdagszik. Bánják is most már a svédek,hogy hagyták a norvégokat békésen leválni és önálló országgá válni. Most már kéne nagyon az a kis olaj.JObban is állnak gazdaságilag a svédeknél.

Carnivora (törölt) 2009.01.07. 22:17:33

Na jah Budházy is megmondta újra jurtát meg lúra magyar kb. annyi az értelme ennek a bejegyzésnek is ... nincsen más alternatíva jeenleg, mint a gáz.

Mária 2009.01.07. 23:22:08

@jocóka: és ez mennyiben tartozik másokra?

Én sem kérdezgetem az utcán meg a blogokon az embereket, hogy miből fizetem a családi házban a 32.000 Ft-os gázszámlát télen-nyáron, átalányba, hanem megoldom, hogy ki legyen fizetve.

Nem értem, rengetegen vannak ebben az országban a tücsök módra élő emberek, akik a legkisebb felelősséget sem vállalják a saját sorsukért.

Ahelyett, hogy tennének valamit saját magukért, széttárják a kezüket és várják a csodát.

Még mielőtt bárki félreértené: vannak olyan helyzetek egy ember életében, amikor rászorul a közösség támogatására.

A fűtési számla kifizetése azonban hagy ne legyen már közügy...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.01.08. 01:03:54

@dark future: és @br:
Szerintem mindkettőtöknek valahol igaza van, és mindkét verzió elkeserítő.
Igazából én Putyin hatalmi törekvéseitől félek nagyon, mert ha kitalálja, hogy fegyverrel vet ennek véget, mi garantálja, hogy megáll Sátoraljaújhelynél vagy Beregsuránynál.
Így is elég baj az, hogy van mivel sakkban tartania minket és fél Európát. Az is csoda, hogy az ukránok kitartanak, nálunk már rögtön egymásnak estek volna a pártok, mert összefogás úgyse lenne...

Ugyanakkor az ukránok is felfoghatnák, hogy attól még, hogy drágábban kapják a gázt a tavalyinál, még mindig olcsóbban kapnák, mint mi, esetleg némi alkudozás után bele kéne menni.

Mi meg addig röhöghetünk a szerbeken :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 07:24:27

A szerbeket inkább sajnálom, jó lenne ha tudnánk adni gázt, de mi is a lakossági korlátozás szélén vagyunk...

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.08. 09:25:53

Kedves kommentelő Zzoorroo!

Ironométerem jelentős mennyiségű iróniát jelez kommentedben. Csak nem azt akarod mondani, hogy nem kellően mulattatóak a történeteim? Ha ezt állítod, úgy meg kell rengesselek: egyedül vagy véleményeddel. Egy portálon ugyanis jelöltek engem az év stilisztája, az ún. Arany farmermellény 2008 díjra. Minden esélyem megvan a megnyerésére! (modoros.blog.hu-n van a szavazás)
Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Sunmachine 2009.01.12. 14:12:13

"Ha a ruszkik elzárják a gázcsapot, majd kérünk kölcsön a zsidóktól. Izrael biztos szívesen adna nekünk a Gázából."
süti beállítások módosítása