Pénzért életet

2008.10.27. 10:00

Abban eddig sem hittünk Magyarországon, hogy az egészségügyben mindenkinek egyforma gyógyulási feltételei lennének. Tudjuk, hogy az alulfizetett orvos és egyéb kórházi dolgozó réteg szívesen fogadja a hálapénzt, ami már nem is annyira a hála, hanem egyáltalán a szolgáltatás megvásárlása. Ha őszintén belegondolunk némileg érthető is, hiszen valljuk be, a hivatalos orvosi fizetések nem nevezhetőek éppen piacképesnek. Mégis lehetett bennünk egyfajta olyan hit, hogy bármennyire is nem tudnunk vagy nem akarunk fizetni, azért olyan hátrányok nem érnek bennünket, amin az életünk múlhat. Talán nem lesz kedves az orvos és a nővér, de üsse kő, valahogy majd túléljük. A SOTE mostani egyik lépése azonban etikailag mindenképpen megkérdőjelezhető, ha hivatalosan nem is.
A SOTE alatt működő Semmelweis Egészségügyi Kft., ahol egyébként az egyetem infrastruktúrájával és orvosaival találkozhatunk, új szolgáltatásba fogott. Az egyetem által fejlesztett korszerű szövettani vizsgálat keretében bárki 24 órán belül kaphat eredményt arról, hogy vajon van-e rosszindulatú elváltozás az adott mintában, azaz rákos-e. Ez sok esetben élethalál kérdés lehet, hiszen pont ez az a betegségtípus, ahol a gyógyulás esélyeit jelentősen befolyásolja az, hogy megkezdik-e időben a kezelést. Mondhatnánk, hogy örülni kellene annak, hogy van ilyen szolgáltatás, és ennek érdekében kb. 15 ember 24 órában dolgozik. Teszik ezt olyan helyen, ahol egyébként munkaerő gondokkal küzdenek a patológusok kiáramlása miatt. De sejthetjük, hogy ez vagy álom, vagy nem Magyarország, vagy valami más baj van. A páciensnek a vizsgálat előtt le kell mondania az OEP finanszírozásról, írásban. Igen, a vizsgálatért fizetni kell. Azaz, aki nem akar hosszú heteket várni az eredményre, annak néhány tízezer forintot le kell szurkolni az eredményért. Amennyiben erre nincs pénze, akkor marad a várakozás, ami súlyos idő akkor, ha tényleg baj van. Természetesen a hosszú távú cél az, hogy az egészségbiztosítás befogadja az eljárást, de ennek rövidtávú esélyei egyenlők a nullával.
Tehát elvileg minden szabályos, úgy megy, hogy törvényileg belekötni nem lehet. A gépek nem állnak feleslegesen, a szakemberek dolgoznak, senki nem pihen feleslegesen. És az orvosok is emberek, ők is pénzből élnek, és ebből a pénzből vihetnek is haza egy kis pluszt. Mégis annyira aggályos ez etikailag. Nyíltan kimondani, hogy egy központilag finanszírozott, nem privatizált rendszerben a pénz kiskaput üthet, nem éppen jól hangzó dolog. Főleg, ha figyelembe vesszük az előbb tárgyalt mai hálapénz rendszert. Nem akarok senkit semmivel vádolni, csupán a veszélyt érzem a dologban, a kísértést. A rendszerben ugyanis ott rejlik a lehetőség, hogy a nem fizető betegek jogai és lehetőségei még hátrébb szoruljanak. Hiszen papíron ma sem létezik olyan, hogy egy kis borítékért hamarabb kerülünk sorra egy vizsgálatra vagy egy műtétre, nincs olyan, hogy kedvezőbb bánásmódot kapunk a kórházban. Papíron. És biztos, hogy papíron ezek után sem létezik majd olyan, hogy valaki nem jut időben vizsgálathoz. A kérdés az, hogy ez csak papíron marad így? Komoly kérdés ez akkor, amikor néhány tízezer forinttal dönthetünk az életünkről.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr100733853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meer 2008.10.27. 10:33:41

Nesze nektek hivatalosan nem privatizált egészségügy. Majd szépen magától megoldódik a kérdés, és a folyamat megint abba az irányba tolja a morált, hogy mindek fizessen valaki járulékot, amikor más módon hatékonyabban tudja azt az összeget felhasználni.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.10.27. 12:56:09

Ebben az országban semmin nem lehet már csodálkozni. Borzasztó.

csoki 2008.10.27. 13:01:15

az árat nem ismerjük, de két lehetőség van;
a. rengetegbe kerül (pl 100-200ezer ), ami nem megfizethető bárkinek , és ezáltal mindez etikátlan
b. az összeg mondjuk az 5000huf kategóriába esik, akkor nem igazán érdekelne egy ilyen helyzetben, hogy ez a vizsgálat fizetős, vagy nem, egyetlen lényeges tény van, az hogy életben maradjak.
A közhiedelemmel ellentétben, a magánpraxisok nem irracionálisan drágák, pont ezért járnak sokan oda ... de persze ott sem megoldott minden, így fordul elő, hogy a magán kezelés gyk az állami intézményekben zajlik ... (itt-ott)

vini (törölt) 2008.10.27. 13:02:57

Szerintem az egyetem után Magyarországon (közkórházakban) dolgozó orvosok csak szimplán hülyék.

Gwendolynn 2008.10.27. 13:04:39

Anyám! Reggel a rádióban hallottam erről, de homályos volt a hír, azt nem mondták meg, hogy mi az a fantasztikus találmány, amivel megmondják, hogy van-e rákod, vagy nincs. Azt hittem, valami hiper-szuper CT-t találtak fel,amiből egy van csak az országban, vagy mi. De hogy ez kvázi egy sima szövettani vizsgálat, csak baromi gyorsan megcsinálják, ha fizetsz, na ez azért durva. Az apukám május-júniusban 5 hetet várt egy szövettanra!!!!

beavereater 2008.10.27. 13:06:04

Az egészségügy nem üzlet, ugye?
Nesztek barmok, kellett nektek megakasztani az eü reformot...

movhu 2008.10.27. 13:06:31

csoki 2008.10.27. 13:01:15
Pontos árat nem tudok, ez nyilván mintavételi hely függvénye is. De "néhány tízezer forint". Szóval a minimálbérhez képest nagyon sok.

SoDI · http://sodi.freeblog.hu/ 2008.10.27. 13:08:54

Van hitel is a világon.
Ha az életed múlik rajta, nyugodtan vehetsz fel hitelt.
Szerintem ez olyan szörnyű hír, elvégre ez csak egy PLUSZ szolgáltatás, a lényeg az, hogy az alapszolgáltatás továbbra is ingyen lesz elérhető mindenki számára.

Valaki a sok közül 2008.10.27. 13:10:05

Ilyenkor hol vannak a fajvédők? Ugyanis nyilvánvaló, a vizsgálatot legkevésbé a rossz helyzetben lévő cigányok nem képesek megfizetni.

Vagy itt már a kormányt kellene nácizni?

Meer 2008.10.27. 13:11:27

SoDI ugyanezt fogja mondani akkor is, amikor a bankban vár 1-2 hetet a hitelbírálatra, hogy az anyukájának ki tudja fizetni ?
Vagy kivárja azt a néhány hetet a kórházban? Ugyanaz.

Dr Kangörény 2008.10.27. 13:12:24

Hányinger. Szeretném látni a tb privatizáció ellen kampámyolók véleményét arról, hogy ehhez mit szólnak! Ez ugyanis pontosan az a helyzet ami ellen kampányoltak, vagyis akinek pénze van, az "jobb" beteg, mint a tb finanszírozott.

Névtelen nulla 2008.10.27. 13:16:39

Egy kicsit ott a bajom a dologgal, - a hátteret persze nem ismerem, ezért csak elvi síkon vetem fel - hogy a gépek vétele, költségei és az orvosok bére TB pénztárból megy. Innentől kezdve ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy az adott gyors (fizetett) vizsgálat kitermeli-e a saját önköltségét. Tegyük fel a 30e Ft-os költség igazából lehet, hogy 50e lenne korrekt kalkulációval, a különbözet meg TB pénzből megy. Ez esetben a TB rendszert finanszírozó becsületes kerül hátrányba a járulékot esetlegesen elminimalizáló, éppen ezért fizetőképesebb beteg elé.
Az ilyen kevert rendszerekkel ez a bajom. Más pénzével és eszközével én is szeretnék vállalkozni úgy, hogy én mondom meg az árarányokat. Akkor nagyon gazdaságos lennék 30e Ft-os áron. Ugyanakkor, ha gépet kellene vennem, és korrekt értékszámítást alkalmaznom, lehet, hogy a vizsgálat 50e lenne. (Nem tudnám ugyanis TB költségekbe átkönyvelni)

beavereater 2008.10.27. 13:18:51

Kangörény: erről van szó. Az EÜ reform legalább tisztázta volna a játékszabályokat. Így viszont minden marad a régiben, sőt ezennel megszületett a "hálapénz" törvényesített formája. A zombik ünnepelhetnek, legalább annyira, mint amikor elbukott a vizitdíj.

"Valaki a sok közül": tévedsz, ők röhögve kicsengetik. Te meg én, akik fizetjük rendesen az adókat és a tébét már nem annyira röhögve...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.27. 13:20:50

Az a baj, hogy alapból így kellene működni, 24 órán belül és ingyen, elvégre az évi 1 millió forint TB-ét mire fizetem be ???

csányi 2008.10.27. 13:23:08

miert kene ingyenesnek lennie?
tessek szepen kifizetni
kurvara nem jo az hogy az egeszseges 90% fizeti a beteg 10% minden koltseget, cserebe tonkremegy az egeszsegugy es mindenki megszivja

callie-comment 2008.10.27. 13:23:10

1. Zajlanak az eddigi vizsgálatok,és lett egy plusz lehetőség ezzel. Pozitív fejlemény.
2. Más téren már régóta van hasonló. CT-és tüdővzsgálatra tébésen négy hetet kell várni,ha ugyanoda odamegy valaki,önköltségesen, 25 ezerért két nap alatt.
3. Helyes.

Ebben rosszat és "etikátlant" látni cska eltorzult,bűnbakkereső módon lehet.

beavereater 2008.10.27. 13:23:16

zero: ezt most komolyan kérded, vagy költői volt?...

beavereater 2008.10.27. 13:24:41

calli-comment: bazdmeg, de akkor a tébét miért fizetem?

ui: ez ellen nem kellene népszavazni? Azért itt mégiscsak kicsit többről van szó, mint 300 Ft.

movhu 2008.10.27. 13:25:10

Arról van szó, hogy az orvosok saját hatáskörben hidalják át, amire az OEP nem képes. Az EÜ reform magától is létrejön, csak tisztázatalan viszonyokkal.
Amúgy lesznek biztosítások, amik ezeket fedezik, csak akkor minek fizet valaki az állam felé pénzt, ha szigorúan az önös érdekeket nézzük?

maydayray 2008.10.27. 13:26:18

Ez azért döbbenet, mert most németeknél voltam kétszer is kórházban egy hónap alatt, egy héten belül már kipostázva volt a privát címemre a szövettani lelet, ergo az orvos valsz már a mintavétel másnapján látta...

movhu 2008.10.27. 13:27:31

callie-comment 2008.10.27. 13:23:10
Nekem valószínűleg az a bajom, hogy az én általam a TB-be kerülő pénz lazán fedezné ezeket nekem, ne is beszéljünk arról, ha mindezt biztosítótól venném igénybe. Helyette nekem is fizetni kell.

yetii 2008.10.27. 13:27:46

Nem értelek téged. Arról van szó, hogy mivel teljesen úgy módszer, ezért még az OEP nem finanszírozza, de dolgoznak rajta, hogy ezt is támagossák. Viszont mivel az eljárás nincs ingyen a kórháznak sem, ezért addig a páciensnek kell fizetnie. Mégis mit javasolnál, mi legyen? Amíg nem támogatja az OEP, addig senki ne vehesse igénybe ezt a lehetőséget, még ha ezzel - ahogy te is mondtad - sok embernek a gyógyulás sikerességének az esélye jelentősen csökkenne? De igazad van, legalább mindenkinek azonosak lennének a gyógyulási esélyei, végülis az a legfontosabb. :S
Vagy fizesse a kórház zsebből mindenkinek alanyi jogon a költséges eljárást? Ez jól hangzik, de sajnos ilyen módon elég hamar csődbe lehet vinni bármilyen kórházat.
Csak tudnám, miért kell egy ilyen jó hírt is negatívan tálalni.

Manyizga (törölt) 2008.10.27. 13:28:44

Már volt róla pár blog is, de ugye az állatgyógyászatban kőkeményen fizetős minden. És gyors és hatékony. HA meg tudod fizetni.
A TB-nél is ez kéne. Legyen A, B, C típusú ellátás. A C-t mindenkinek fizetnie kellene, az A, B szintekre meg extrabefizetésért, extraszolgáltatás járna. Ennyi.

Megsúgom: jelenleg csak a C szint létezik. Minden "ingyen" van. Olyan is.

simonmondja 2008.10.27. 13:30:50

Én kíváncsi lennék, hogy a magas erkölcsiségű, 300 forintot benemszedő orvosok, mikor mondják azt, hogy ácsi, a fizetősök épp most nem lesznek meglaborozva, mert jött egy bácsi, aki nem fizetős, és most ő kerül sorra.
24 órában, hogy fogják bezsúfolni a nemfizetősöket?
Talán a legegyszerűbben. Nem végzik el a vizsgálatot, hanem azt mondják, hogy rákos és mehet a kemóra.
Így minden pénzt beszedhetnek, és az öthetes sorosok is megkapják a fecnijüket.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.27. 13:32:06

Annál még mindig jobb, mintha "önkéntes" zsebbe fizetés mellett történne mindez. Így legalább átlátható, adózik stb. Ettől persze még etikátlan, főleg ebben a formában.

De amire kereslet van, ott előbb-utóbb valamilyen formában megjelenik a kínálat is. Feketén, fehéren vagy szürkén. Ne legyünk naívak: a korlátozott erőforrások elosztására egyelőre a leginkább bevált módszer a díjfizetés (lásd pl. parkolási díj), más kérdés az, hogy az így beszedett pénzek miért és hová vándorolnak...

Ha valamilyen módon sikerülne kombinálni a TB-finanszírozott és a piaci alapú egészségügyi ellátást (értsd: nem tartanánk ördögtől valónak a fizetős egészségügyet és a fizetős emelt szintű szolgáltatásokat), azzal valószínűleg mindenki jobban járna, átláthatóbb és kevésbé képmutató lenne a rendszer.

csányi 2008.10.27. 13:32:41

simonmondja: te egyszeruen buta vagy, ne irkalj ide

Gilderoy 2008.10.27. 13:34:01

Felháborító! Be kellene tiltani, hiszen ellenkezik az esélyegyenlőség elvével.

Meer 2008.10.27. 13:34:03

Manyizganak igaza van. Csak miért van az, hogy A típusú befizetés mellett is csak C-t kapsz? Nem azzal van baj, hogy fizetni kell, de most akár becsületes fizető vagy, akár nem, csak a legalját kapod.

beavereater 2008.10.27. 13:34:34

dark future: maximálisan egyetértünk, csak az a baj, hogy ebben a kurva országban (sic!) az a normális egy-másfél millió a maradék agyhalott zombi túsza...

(még mielőtt valaki örülne: a normálisak mindkét oldalon jelen vannak, nagyjából egyenlő arányban...)

báró Csekonics 2008.10.27. 13:35:36

Manyizga · binary.blog.hu/ 2008.10.27. 13:28:44

Jaja, én szóltam is a blökink belgyógyászának (!), hogy ha valami bajom lenne, szólok a mentősöknek, hogy a Lehel úti állatkórházba vigyenek.
(Majd összehúzom magam legfeljebb a kennelben :-))

Bandee 2008.10.27. 13:40:25

Én sem értem mi a kiakasztó ebben. Ha valaki fizet, az plusz szolgáltatáshoz jut. Mindenhol, mindenkor.

csányi 2008.10.27. 13:40:44

elmeselek egy sztorit
asszonynak sajnos osszejott egy struma, voltunk pesten draga orvosnal, aki egy kb. 1 perces tapogatos vizsgalat utan konkret diagnozist adott, es mutetet javasolt, azonnal, plusz nyomta a panikbeszedet, hogy mutet utan nem lehet gyereke
ezutan elmentunk linzbe a varosi korhazba, mivel asszony ausztriaban is allampolgar
4 oran keresztul vizsgaltak, komolyan mondom a seggunket kinyaltak, volt CT, mintavetel, minden
majd kozoltek, hogy gyogyszeres kura lesz, nem szabad megmuteni, stb.
ennyi
itthon minden szar

minimax 2008.10.27. 13:45:21

No, bölcsek (kik etikai aggályokat véltek felfedezni).
1. Fogorvosnál voltál e már valaha? Azt mégsem szipogsz...
2. Az egész cucc jó része (know-how + gépek egy része) magyar fejlesztés. Ezzel tudnak továbbmenni, pénzt beletenni a további fejlesztésbe (OTKA-ról ti nem hallottatok, úgyhogy nem is mesélek róla).
3. Alkalmazni tudnak még több patológust, akik nem mennek ki angliába
4. kiflit süt a pék

csányi 2008.10.27. 13:46:18

mondok meg egyet
kft-m van, havonta 300e ft korul fizetek tb-t csak sajat magamra
viszont eddigi eletemben (thx god) nem volt komoly bajom, csak influenzaval voltam orvosnal parszor
de majd ha beteg leszek szerinted milyen ellatast fogok kapni ezert a penzert? ugyanazt amit itt egy kollega kifogasolt az evi 1millio forintjaert, es amit mar o is keveselt
en mit mondjak?

johevi 2008.10.27. 13:46:55

Szoktátok nézni a Vészhelyzetet, Greace klinikát vagy bármi más kórházsorozatot? Ha jön egy beteg azzal kezdik, hogy milyen biztosítása van és mire elég az összeg.
Egyébként JELENLEG áll így a helyzet, hogy fizetni kell, és máshol nincs is a világon ez a szolgáltatás, tehát a félig teli/üres pohár esete áll fenn.

simonmondja 2008.10.27. 13:48:13

Az a kiakasztó, ahogy az orvosok kampányoltak a 300 forint ellen, hogy aztán beszedjék a háromszázezret.

csányi 2008.10.27. 13:51:17

menj be egy sztk-ba
barhol
es nezd meg az embereket akik ott ulnek
nagyreszuk a legalja
es persze a sok cigany
honnan van ez a sok cigany? ezek a fenyre jonnek?
ciganyos hir is legyen mar
hogy ciganyok fizetnek valamiert
lecci

skizofren 2008.10.27. 13:54:49

Azt mondja meg valaki ez mennyire általános szűrési lehetőség?
Úgy értem rákból van többféle - gondolom mintából is van többféle... (vagy mondjuk 1 vérvételből megmondható, hogy van-e probléma és ha igen, milyen fajta??? nem tom)
Tehát ez a valamilyen lehetőséget lehet-e megelőző szűrésre használni vagy csak már mikor szar van a palacsintába?

Névtelen nulla 2008.10.27. 13:55:43

johevi írta:
"Szoktátok nézni a Vészhelyzetet, Greace klinikát vagy bármi más kórházsorozatot? Ha jön egy beteg azzal kezdik, hogy milyen biztosítása van és mire elég az összeg.
Egyébként JELENLEG áll így a helyzet, hogy fizetni kell, és máshol nincs is a világon ez a szolgáltatás, tehát a félig teli/üres pohár esete áll fenn. "

Szia Johevi !
Nincs ingyen ebéd.. Szerintem mindannyian fogjuk. Azonban ami az egészségügyben aggályom, az ebéd vonalát követve:

Tegyük fel, összedobunk 30-an egy nagy konyhát. Veszünk fazekat, kanalat, tányért, mindent.
Felveszünk egy szakácsot.
Nem nézzük az arányokat, mindenki dob be pénzt, és mindenki kap ebédet. Egyszer csak a szakács azt mondja, hogy aki fizet, az jobbat kap, akkor is, ha nem a 30 tagja.
Mi erre azt mondjuk, hogy kedves szakács kolléga, a saját konyháddal vállalkozz, nem a mi pénzünkön összehozottal. Nincs ingyen ebéd.

Természetesen nem feltétlen a fenti esetre igaz, hanem általában. Ezenfelül a példám sarkított, de lehet tovább ragozni és finomítani a konyha modellt.

tibeti 2008.10.27. 13:58:24

A magyar egészségügyben kéne atomot robbantani, és romjain egy újat létrehozni. Annyi az ismeretség összefonódás uram-bátyám kapcsolat hogy átláthatatlan az egész. Mindegyik vezető a saját szemétdombját védi, az nem érdekli őket hogy az egész pillanatok alatt összeomolhat.
Ez az egyik ágazat ahol a 80-as évek fusizós GMK-s rendszere megmaradt.
Az orvos aki főmunkaidőben nem tud hatékonyan gyógyitani, munkaidő után privát praxisban, a kórház vagy rendelő eszközeit használva némi cash fejében roppant hatékony tud lenni. Zárójelben jegyzem meg, közben elszámolja a TB felé is a kezelést, bizos ami biztos alapon.

Kovacs Janos 2008.10.27. 14:04:42

(Nem szo szerint, de a lenyeg benne van...) Az Alkotmany szerint a magyar allampolgarnak joga van a legmagasabb szintu egszseghez. (Ami nincs benne) Addig a mertekig, ameddig azt meg tudja fizetni. Zsebbe - de meg akkor sem biztos...

Mas... Ugye azt hallottuk, hogy a 300 Ft-os vizitdij leszavazasa reven soha nem latott egyseg jott letre az orszagban. Az egeszsegugy nem uzlet, a mi egeszsgugyunket, a nemzeti kockazatviseles szentseget nem adjuk oda a piszkos penzehes kapitalistaknak! Meg a korhazakat is megvedjuk, ha kell... Ez kell nekunk, hulye magyaroknak... Az "ingyenes", ezert atlathatatlanul draga es sz@r ellatas. Mert hiaba Schengen, az embewrek maradnak a "sengenukon" es nem latnak el Becsig sem...

csányi 2008.10.27. 14:05:31

egyszer elmentem borgyogyaszatra
elmondtam mi a bajom, aztan a dokino felirt egy ecsetelot es mondta hogy most nincs ideje reszletesen elmondani mit kell csinalnom, hogy elmuljon a nyavajam, mert sokan varnak kint (2 ember volt csak), de ha elmegyek hozza maganrendelesre akkor 2 het alatt elmulik minden bajom
es ezzel utamra bocsatot

Attila 2008.10.27. 14:13:59

Tudtommal úgy működik, hogy a vizsgálatokra egy keretet kapnak a TB-től, ami ha betelt, akkor áll a gép. Ha valaki kifizeti a költségeket, akkor lehet megint bekapcsolni a gépet.
Az apámat a háziorvos júniusban küldte el vizsgálatra Egerben, szeptemberi időpontot adtak neki. Egy hét múlva kóházba került, ott sürgősségi alapon azonnal megcsinálták a vizsgálatot és kiderült, hogy a vastagbelet majdnem teljesen elzáró daganata van. Ha a vizsgálaton múlt volna, ma lehet, hogy halott.

valaki 2008.10.27. 14:21:33

callie-comment 2008.10.27. 13:23:10
"2. Más téren már régóta van hasonló. CT-és tüdővzsgálatra tébésen négy hetet kell várni,ha ugyanoda odamegy valaki,önköltségesen, 25 ezerért két nap alatt."

Milyen érdekes, ha tb-vel megyek, akkor sajna be van táblázva a gép egy hónapra, ha fizetek, akkor rögtön lesz egy vizsgálatnyi idő a gépen.

Semmi sem változott itt az elmúlt 20 évben.

Attila 2008.10.27. 14:21:49

A vizitdíjat visszasíróknak:
Kéretik nem elfelejteni, hogy a népszavazás minden oldalról kinyilvánítottan nem a 300 Ft-ról szólt, hanem arról, hogy az SzDSz lobbistái által kikényszerített, a privatizációnak megágyazó, egészségügyi "reform" kell-e az embereknek vagy sem. A vizitdíj csak a jelképe volt annak a tevékenységnek, aminek az volt a célja, hogy a szolgáltatásokat olyan szintre szorítsa le, ami már a meglévő állami forrásokból a magántőke számára nyereségesen finanszírozható.

Mert azt, ugye, senki nem hiszi el, hogy a Hospinvest típusú cégek 40-50 éves megtérülés reményében szállnak be az üzletbe?

Azhát 2008.10.27. 14:21:49

"Tudtommal úgy működik, hogy a vizsgálatokra egy keretet kapnak a TB-től, ami ha betelt, akkor áll a gép. Ha valaki kifizeti a költségeket, akkor lehet megint bekapcsolni a gépet."

és ha mindig van fizető páciens, akkor az ingyenesek egyre hátrébb szorulnak...

valaki 2008.10.27. 14:24:07

Attila 2008.10.27. 14:13:59
"Tudtommal úgy működik, hogy a vizsgálatokra egy keretet kapnak a TB-től, ami ha betelt, akkor áll a gép. Ha valaki kifizeti a költségeket, akkor lehet megint bekapcsolni a gépet."

Melyik kórházat is kell beperelni, hogy pénzhiány miatt nem végez el időben egy vizsgálatot?

báró Csekonics 2008.10.27. 14:25:29

johevi 2008.10.27. 13:46:55

De ott _szaladnak_ a dokik (tipikus ER jelenet, ahogy 'berobban' a hordágy a mentősökkelés tíz másodperc múlva már bordaterpeszt kér a doki).
Itt meg képesek egy _súlyponti_ kórházban a szirénázva érkező mentőautó döbbent személyzetének kijelenteni, hogy nem tudják felvenni az embert akit vittek, mert tele van az osztály... (tapasztalat sajnos.)

Attila 2008.10.27. 14:25:44

Azhát:
"és ha mindig van fizető páciens, akkor az ingyenesek egyre hátrébb szorulnak... "
Nem, mert csak a fennmaradó helyeket töltik fel fizetősökkel. Általam ismert esetekben a vizsgálati kapacitást sem finanszírozza az OEP.

Azhát 2008.10.27. 14:28:03

Attila: ""és ha mindig van fizető páciens, akkor az ingyenesek egyre hátrébb szorulnak... "
Nem, mert csak a fennmaradó helyeket töltik fel fizetősökkel."

:))))

Aha. Ez bisztossan így van :)))) Egészen bisztoss.

minimax 2008.10.27. 14:28:11

" skizofren 2008.10.27. 13:54:49
Azt mondja meg valaki ez mennyire általános szűrési lehetőség?"

Nem. Szöveti minta értékelés. Azaz bopszia (amit kiszednek belőled egy tűvel), vagy műtét közben kivett husi (lsd: bőrgyógyász leveszi az anyajegyettől rákgyanús daganatot találnak a nemiszerv átültetés közbenig). Szóval nem általános.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.27. 14:29:06

Csak egy ötlet: Elmegy az ember előzetes vizsgálatokra, és kap sürgősségi alapon egy pontszámot, mondjuk 1-től 100-ig. Emellett naponta emelkedik automatikusan a pontszáma mondjuk 1-gyel. Emellett pénzért vehet még pontot, pl. 1000 Ft/pont (max. 50-et), a pénzt a kórház kapja direktben, csak a vizsgálatokra és az azt végzők bérére költhetnek belőle. Ebből kijön egy összesített érték. Mindig az a soron következő, akinek a legmagasabb a pontszáma.

Attila 2008.10.27. 14:32:08

valaki:
Eger, Markhót Ferenc kórház
De, ezen az alapon aligha fogsz tudni perelni. A ügyvédre tartogatott pénzeden inkább menj el egy magánrendelésre, ahol pár napon belül megvan az eredmény.

Dee 2008.10.27. 14:34:58

Össze sem lehet hasonlítani az emberi és állati egészségügyet. Az állatoknál nincs tb, mindent kőkeményen meg kell fizetni, viszont nem egy rendelőből kijövő síró embert látni, mert nem tudja fizetni a kutyája-macskája műtétjét és el kell altatni az állatot. Ki fogja kifizetni a 40 ezres nyugdíjas nagymamája műtétjét? Vagy elaltattatja...?
Itthon ha nincs pénzed, vagy nem arra a szolgáltatásra fizettél be a biztosítódnál, de megbetegszel, balesetet szenvedsz, akkor hagyjanak sorsodra, mint Amerikában?

Akkor értenék egyet a fenti módszerrel, hogy pénzt kérnek egy gyorsabb vizsgálatért, ha az sem embert sem eszközt nem von el a rendes, csak szimpla tb-t befizetők vizsgálatától. Különben ezek az emberek akaratukon kívül hátrább csúsznak a listán...

Attila 2008.10.27. 14:40:25

Azhát:
"Aha. Ez bisztossan így van :)))) Egészen bisztoss. "
Ilyen esetben lehet panaszt tenni az Egészségbiztosítási Felügyeletnél, szíves örömest kivizsgálják.

"Amennyiben Ön a kötelező egészségbiztosítás alapján egészségügyi szolgáltatást vett (volna) igénybe és ennek során nem az elvárt ellátási minőséggel találkozott, így például

* ha Ön úgy érezte, hogy mást színvonalasabban láttak el,
* ha Ön úgy gondolja, hogy az ellátást nyújtó szakember szabálytalanságot követett el,
* ha azt tapasztalta, hogy az Önnek járó ellátás szakmai vagy egyéb feltételei hiányosak voltak,
* ha úgy érezte, hogy rosszul bántak Önnel,
* ha úgy érzi, hogy nem kapta meg az Önnek járó, szükséges egészségügyi ellátást, azt meg nem engedett feltételekhez kötötték vagy indokolatlanul más intézménybe irányították,
* ha Ön úgy érzi, hogy a várólistára kerülés vagy egyéb, az ellátás sorrendjét meghatározó döntés során hátrányt vagy sérelmet szenvedett,

forduljon hozzánk bizalommal, panaszát megvizsgáljuk."
www.ebf.hu/index.php?m=2.1

báró Csekonics 2008.10.27. 14:40:26

Dee 2008.10.27. 14:34:58

Mi kifizettük. (Családon belül, fizetésig) kölcsön is kértünk a műtétre.
És örülök, hogy nincs állat-TB ahol ilyenkor az orvos döntött volna, mert elaltatást fizet a TB, műtétet mondjuk nem.
Hülye-e vagyok?

TFec 2008.10.27. 14:41:15

A helyzet az, hogy én bizony nem dolgoznék annyi pénzért, amennyiért ők. Hihetetlen és egyszerűen elképesztő, hogy 6-10 év tanulás után milyen nevetséges összeget kaphatnak egy közintézményben. Frissdiplomás gépészmérnökként a dupláját kaptam kezdőfizetésnek, mint ők sok sok év tanulás és gyakorlat után. Innentől kezdve nem kell csodálkozni azon, hogy pénzt akarnak csinálni abból, amiből lehet.

báró Csekonics 2008.10.27. 14:52:56

TFec 2008.10.27. 14:41:15

Ez igaz. Szerintem ha most akárhol az országban megkérdeznél 10-100-1000 embert arról, hogy jó-e így a magyar egészségügy, ahogy van, biztos vagyok benne, hogy az a 10-100-1000 mind azt mondaná, hogy nem.
Viszont abban nem vagyok biztos, hogy a fizetőssé tétel (konkrétabban a _profitorientált cégek bevonása_) lenne a legjobb megoldás.

Ha mindenképp fizetős (bár igazából a TB járulék miatt most is az, nem?) - akkor sokkal inkább el tudnék képzelni egy olyasmit, mint a GKFB: ha szinte soha nem vagy beteg, akkor kevesebbet kelljen fizetned, mintha rendszeresen úgy vagy táppénzen, hogy igazából szabit iratsz ki magadnak a dokival. (Pl.)
Ez most lehet hogy hülye példa, de arra gondolok, hogy _most_ annak arányában fizet az ember TB-t hogy keres-e és mennyit. Nem pedig annak arányában, hogy használja-e ezt a szolgáltatást vagy sem, akar-e extrát vagy sem.
Akár még olyat is el tudnék képzelni, hogy aki soha nem volt még beteg, de mondjuk eltörte a lábát 20 év munkaviszony során először, az a szokásos helyett extra kiszolgálást kap (mondjuk külön kórterem, jobb kaja) mert 'jó ügyfél'.

Ez persze csak úgy eszembe jutott, nyilván egy komoly rendszert _valódi szakembereknek_ kellene komolyan kidolgozni (nem üzleti érdekek alapján), hogy ki lehessen szűrni a visszaéléseket miközben mindenki megkapja a megfelelő kezelést.

Akár lehetne olyat is, hogy ez a szakértő csapat (még egyszer - nem üzletemberek, orvosok) fogadhatná az ötleteket egy adott fórumon (mondjuk emailben) és a legjobbakat kidolgoznák hogy használható legyen.

báró Csekonics 2008.10.27. 14:59:45

...Ja, annyit még, hogy a szakértői csapattal ellentétben, egy kórházigazgató viszont szvsz. _ne_ orvos legyen: attól hogy orvos, nem biztos, hogy az adminisztratív munkához, pláne a vezetéshez, szervezéshez is ért eléggé.
Annak idején Hordágy Ágnesnek - a sok hülyeségen kívül - volt egy egész épkézláb ötlete (legalábbis mintha tőle hallottam volna): a csődközeli kórházak vezetését a működő kórházak vezetésével akarta összehozni, hogy előbbiek tanulhassanak utóbbiaktól, mit nem csinálnak jól.

Azhát 2008.10.27. 15:05:10

" Attila 2008.10.27. 14:40:25
Azhát:
"Aha. Ez bisztossan így van :)))) Egészen bisztoss. "
Ilyen esetben lehet panaszt tenni az Egészségbiztosítási Felügyeletnél, szíves örömest kivizsgálják."

Igen. A hálapénz-ügyeket is mindig kivizsgálják...

Azhát 2008.10.27. 15:11:19

"A SOTE alatt működő Semmelweis Egészségügyi Kft., ahol egyébként az egyetem infrastruktúrájával és orvosaival találkozhatunk... Az egyetem által fejlesztett korszerű szövettani vizsgálat ..."

:)))

Attila 2008.10.27. 15:14:20

báró Csekonics:
Magyarországon az egészségügyi ellátás nem ingyenes, hanem biztosítási alapon működik. Persze, nem teljesena az, mert nem mindenki fizet, aki ellátást kap (pl. gyerekek). Ezért hívják társadalombiztosításnak. A rendszer lényege a "szolidaritás" vagy kockázatközösség, vagyis nem az egyéni kockázatomnak/káromnak megfelelő díjat fizetek, mint pl. a GKFB-nél.

báró Csekonics 2008.10.27. 15:24:58

Attila 2008.10.27. 15:14:20

Viszont sajnos ezzel a mostani rendszerrel sokan vissza is élnek. :-(

lopici_gaspar 2008.10.27. 15:36:16

a gepeket, eszkozoket amikkel vegzik a penzes melot az OEP fizeti?
mert akkor a kurva annyat a SOTE-nak!!!

wagabound 2008.10.27. 15:36:55

Már a felvezetéssel is baj van. A 24 órán belüli (pozitív) eredmény kapásból kontrollra szorul, bármilyen szakszerűen végzik is el. Azután: ha egy daganatnál a két-három hetes leletre várakozás miatt már késő, akkor ugyanígy késő a 24 órás eredménynél is.

Ez a "szolgáltatás" valóban extrának minősül, mert egyszerűen arról van szó, hogy a páciens AZONNAL tudni akar valamit, hogy megkimélje magát a "normális", kétségkivül idegtépő várakozástól. Nem ezt a vállalkozást kell szidni, hanem meg kell próbálni felvenni vele a versenyt. Megdöbbentően sok minden egyáltalán nem pénzkérdés az egészségügyben, hanem csak szervezésé!

Azhát 2008.10.27. 15:41:32

"Megdöbbentően sok minden egyáltalán nem pénzkérdés az egészségügyben, hanem csak szervezésé! "

Ezt azoknak is mondd, akik "nem akar hosszú heteket várni az eredményre, annak néhány tízezer forintot le kell szurkolni az eredményért"

méregkeverő 2008.10.27. 15:42:12

Kérdés:
Ha az OEP "nem fogadta be" az eljárást, akkor milyen "OEP finanszírozásról" kell írásban lemondani?

A válasz előre is köszönöm!

guy 2008.10.27. 15:47:36

Pénzért adni azt, amiért már eleve fizettünk? Így is az adócsalók járnak jól, mert ők nem fizetnek tb-t, nem finanszírozzák a gépet, és több pénzt tudnak ilyen "luxusra" fordítani.
Egyébként természetesen az emberek azt mondják, hogy a legnagyobb érték az egészség, és így akkor legyen is ingyen, és az orvosok is dolgozzanak majdnem ingyen ilyen felelőség mellett, még ha az a szerencsétlen dolgozó hárommillió belerokkan is. Legyen ingyen a sör is, mert én még fiatal vagyok, és nekem még az a legnagyobb érték, jelenleg egészséges vagyok. Vagy később a kurvák. Mindenkinek életkor és szükség szerint legyen ingyen a számára legfontosabb. Ez (legyen)alkotmányos jog. És ne mondja senki, hogy az ellátásért mindenki fizet, ha ma valakit bevisznek a kórházba (pl. éjjel hajléktalant, azt tutira ellátják, még ha később nem lehet behajtani tőle a pénzt, akkor is. És van egy csomó ember, aki nem dolgozik, de mégis jár neki az ellátás.

tl 2008.10.27. 15:56:23

mi az eljárás maga?

Onkológiás 2008.10.27. 16:01:19

Sziasztok,

nem nagyon értem én ezt az egészet. A szűrés ugyanis = panaszmentes állapotban kivizsgálás, nincs-e valami baj (amire a magyar embereknek csak töredéke hajlandó elmenni, lásd mammographiás meghívók). Ha egy betegnél felmerül a daganat gyanúja, a legvidékibb kórházban is megvan a szövettani eredmény max. 10 napon belül. Ha azt vesszük, hogy az emberek 80%-a csak akkor megy orvoshoz, amikor már fájdalmai vagy komoly tünetei vannak, tehát szűrésen nem vesz részt, akkor már bocsánat, de nem azon a 8-10 napon múlik az élete. Arról nem is beszélve, hogy a szövettani vizsgálaton kívül, azzal egy időben egy csomó más kivizsgáláson is átesik a beteg. A szövettan fontos lelet, de nem az egyedüli. Lehet, hogy a SOTE-n működik ilyesmi, de azt gondolom, ennek nem árt jobban utána nézni. Ugyanis nem hiszem, hogy rákgyanúval kerülnek oda szövettani minták, amik közül aztán fizetség alapján szortíroznának. A szűrésnél pedig miért is ne lehetne elkérni annak az árát, ha valaki nem tud várni? Az étteremben a futárszolgálatnál, és majdnem mindenhol plusz árat számolnak fel az extrákért (pl. 48 órán belüli szállítás). Ha orvosilag nem indokolt a sürgős szövettani lelet, akkor miért ne lehetne kifizettetni annak az árát, hogy 3 műszakban dolgoznak? Pl. elmész a bőrgyógyászhoz, mert van egy anyajegyed, amitől szeretnél megválni. Mielőtt leveszi, alaposan megnézi, és ha úgy látja, hogy gyanús, akkor eleve olyan jelzéssel küldi vizsgálatra. Ha nem tartja annak, akkor pedig meg is mondja, hogy nem kell félni, ez csak egy lipoma, vagy akármi.
A hálapénz meg megint érdekes kérdés. Mi emberek adjuk. Pont úgy, ahogy a fodrásznak, pincérnek, kozmetikusnak a 10%-ot. Mert íratlan szabály, hogy adni kell, ezért mégsem hörög senki. Sajnálatos, hogy minden eü.-i dolgozó bekerül abba a kalapba, hogy csak akkor segítőkész, ha pénzzel tömik a zsebét. Egy radiológus vagy egy patológus pl. nem is találkozik a beteggel, tehát nem is kaphat hálapénzt. Tapasztalatból mondom, ha egy betegnél rákos daganat gyanúja merül fel, messze a lehető legrövidebb időn belül kerül be vizsgálatokra. Sajnálatos azonban, hogy sokszor már ez is kevés, mert az emberek a szűrővizsgálatoktól irtóznak, tudatlanok, s azt hiszik, ha homokba dugják a fejüket, akkor nem is történhet semmi rossz. Ha pedig mégis, akkor meg azonnal rögtön akarnak mindent. A felelősség pontosan ugyanannyi a beteg részéről, mint az eü.-i személyzet részéről. A sorban állásról meg csak annyit, hogy mindig kell majd, és a NÉP volt az, aki eldöntötte, hogy nem kell 300 Ft vizitdíj, pedig az alatt a majdnem egy év alatt láthatóan meggondolta Joli néni, hogy hányszor ücsörög a doktornéninél/bácsinál hetente... elvéve ezzel egy esetleg munkaképes ember idejét.... Ennek a dolognak jobban utána kellene nézni, mert nem hiszem, hogy ilyen létezik. Tudnánk róla. Mi, onkológián dolgozók. Ha léteznek ilyesmi, már rég ajánlanánk a betegeinknek, mint ahogy minden olyan dolgot ajánlunk, ami bizonyított, és elősegítheti az esetleges gyógyulást.
S, hogy ez nem OEP által finanszírozott? A manager szűrés sem az. Nagyon kemény pénzeket kell fizetni érte. Nyilván azért nem finanszírozott, mert nem indokolt, hogy 24 órán belül kell az eredmény. Hiszen a szűrés panaszmentes állapotban történik. Persze az ember izgul, szorong, de ha figyel az egészségére, akkor kibírja azt az egy hetet, ameddig az eredménye elkészül. Ha pedig daganatgyanús, azt nem egy Kft.-hez fogják elküldeni szövettani vizsgálatra (ami egyébként makroszkópos, ill. mikroszkópos vizsgálatból, s daganattól függően még különböző immunhisztokémiai vizsgálatokból áll, tehát egyszerűen lehetetlen 24 óra alatt pontos, megbízható diagnózist felállítani!!!). A gazdag emberek persze megtehetik, hogy kifizetik az árát, és akkor 24 órán belül kapnak (valamilyen) eredményt, de nincs ez másképp pl. a PET/CT vizsgálatnál. Akinek van pénze, az megcsináltatja, akinek nincs, várhat 2-3 hetet egy bizottság döntésére, hogy akkor most lehet, vagy nem lehet ezt a vizsgálatot rajta elvégezni. Az onkológia az egyik legköltségesebb orvosi szakma, ahol a betegek a kezelésekért csupán dobozdíjat fizetnek, minden mást az OEP áll (már ha befogadott kezelésről van szó, és itt nem pár ezer forintról, hanem betegenként akár több millióról beszélünk). Emellett az emberek pontosan ugyanennyit költenek mindenféle bizonyíték nélküli teákra, porokra, kapszulákra (Avemar, Culevit, Flavin7, stb.). Mert amikor betegek lesznek, akkor megkapaszkodnak minden fűszálba, ez érthető. De inkább azt kellene tudatosítani, hogy a meghívókra menjenek el (mellkas rtg., mammographia, vastagbél rákszűrés, hereszűrést, stb.).

MotherKnowsBest 2008.10.27. 16:23:42

Ja, teljesen egyetértek Onkológiás-sal, nem tudom honnan veszitek ezt a sok baromságot, hogy új eljárás, meg Magyarországon dolgozták ki... mi ez? Esti mese hozzászólásban elbeszélve?

A cég honlapján ez áll:

* a szövettani minta beérkezését követő 24 órán belül (amennyiben a minta munkanap 12 óráig beérkezik a budapesti mintaátvételi helyeinkre) elektronikus értesítést küldünk a vizsgálat eredményéről SMS, email vagy fax formájában a kezelőorvos részére, és erről a tényről a beteg SMS/e-mail értesítést kap.
* az üzenetek elküldését követően kipostázzuk az írásos leletet és a számlát a beteg címére
* további vizsgálatokat igénylő esetekben 24 órán belül előzetes értesítést küldünk a vizsgálat addigi eredményéről és a további menetéről a fentiek szerint

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a biztos diagnózis érdekében minden szövettani vizsgálatot két patológus szakorvos véleményez.
Szükség esetén a legmagasabb szintű, immunhisztológiai, genetikai és molekuláris vizsgálatokkal támasztjuk alá a pontos diagnózist.

Magyarul: ha nincs gyanúd, vagyis valami érezhető daganatféle, akkor felejtsd el! Csak beszéltek és keveritek a szezont a fazonnal.
Van ugyanis egy másik vizsgálat, ami viszont vérvétellel történik és - állítólag - a vett vérminta alapján mondják meg, hogy van-e valahol rákos folyamat a szervezetben.

Egy szó, mint száz: beszéltek össze-vissza, azt sem tudjátok miről.
Szánalmas!

movhu 2008.10.27. 16:27:51

Hogy miből vettem, hogy új? Egy interjúból:

"Az eljárás kulcsa, hogy van egy, az egyetem és egy cég által kifejlesztett, vadonatúj, mikrohullámokkal és vákuummal működő eszközünk, s éjjel-nappal dolgoznak majd az orvosok és az asszisztensek. Összesen 8-10 fiatalabb és 5-6 idősebb patológusprofesszor kezdi a munkát: minden leletet két kollégának is látnia, értékelnie kell, két orvos is írja alá. Ez adja a teljes biztonságot - mondja dr. Matolcsy András professzor, az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója, szakmai vezető"

"Magyarországon, főleg vidéken, akár több hetet is várni kell, míg egy lelet elkészül. A világon egyedülálló magyar innováció ezt az időt rövidíti egy napra - mondja Matolcsy András."

mazsolaszáj 2008.10.27. 16:40:02

MotherKnowsBest 2008.10.27. 16:23:42
Én ismerem a csapatot és tudom mit csinálnak. Még bizonyos gépek is magyar fejlesztések (pl: hogy meg lehessen egyáltalán csinálni a 24 órás diagnosztikát). Ennyit a szánalmasról. Az van, hogy fingod nincs miről van szó. Te is az a fajta nyalóka vagy, aki mindenhez qvára ért a környezetvédelemtől az egészségügyig. Csak hogy értsd: vannak onkogének, amiket ki lehet mutatni a vérből. Bizonyos tumoroknál ezt rutinszerűen használják is. Vannak azonban olyan elváltozások, amiket gyorsabb és pontosabb szövetből megmondani (az ára most tök mindegy, mert ha rákgyanús vagy, akkor semmi sem drága). A 24órán belüli diagnosztikát meg nem támoggatja a TB. Mintahogy művégtagból is csak a kampós fa támogatott (kéz esetében). Ez egy kényelmi szolgáltatás. Te meg egy hüjjje vagy

MotherKnowsBest 2008.10.27. 16:53:00

Kétgyermekes családapa!
Itt nem onkogénekről van szó, hanem szövettani mintákról.
A hülyét egyébként ly-nal kell írni :)

Ez Van :) 2008.10.27. 16:56:04

movhu,

Tisztellekbecsüllek, de sztem most mellélőttél egy kicsit. A körültekintés néha nem árt.

Más: az egészségügy igenis ÜZLET: a befizetett járulékokból (vagy adókból vagy biztosításból vagy akármiből, amit elkérnek) a lehető legjobb ellátást akarjuk (mi, a várható haszonélvező alanyok) megadni-megkapni. Senki másnak nem lehet üzlet, csak nekünk: mi fizetjük, mi kapjuk...

Megfelelő működtetésre ma a finanszírozó, nevünkben eljáró állam/önkormányzatok láthatóan képtelenek. Érdekes, hogy egészségügyben dolgozók is látják, hogy gond van... (nem feltétlenül az orvosi tudás szintjével, hanem az üzemvitellel, ilyen szinten valószínű holtgyengék vagyunk). Viszont változtatni nem akarunk rajta, de mégse tetszik.

De mi továbbra is "ingyér" akarjuk kapni a legeslegjobb ellátást a leggyorsabban (nem érdekes, hogy valaki 10 milliárdot meg 15 évet elcseszett gyógyszer kifejlesztésére, vagy hosszú éjszakákat műszerek fejlesztésére). Fából vaskarika...

Perillustris 2008.10.27. 17:17:55

Alap lenne, hogy ha az ember elmegy egy magánrendelőbe, és igénybe vesz egy szolgáltatást, annak árát annyival támogatná a TB, amennyit az állam által fenntartott kórház is kapna azért.

movhu 2008.10.27. 18:01:39

Ez Van :) 2008.10.27. 16:56:04
Más-más nézőpontjaink vannak :)
Én speciel szükségesnek látom a változást, de én abba a nagyon kicsi csoportba tartozom, akivel nagyon szívesen kötne biztosítást bármely biztosító, ha megkapná azt a járulékot, amit utánam fizet be a munkáltató.
A mostani rendszerben a legtöbb embernek nem érdeke, hogy változzon, ami van.
Tehát elfogadom, hogy fizetni kell valamiért, de akkor kérem szépen vissza a járulékom arányos részét. Tudom, demagógia...

Kovacs Janos 2008.10.27. 23:05:06

(Kulonosen Attilanak...)

Nincsen azzal alapjaban veve semmi baj, hogy a kp.-val fizetoket elobb latjak el... Nyugaton is igy megy ez...

A baj eloszor ott van, hogy ezt a "legalizalt halapenzt" (mert itt legalabb tudni lehet, hogy mi mennyi es nem a szomszedon fekvoket kell kerdezgetni, hogy mennyi is a mennyi... S vajon mit szol ehhez az ombudsman?) zsebbol kell fizetni. Mert nincs maganegeszsegbiztositas, amely fedezne a rendkivuli kiadast.

Ugyanakkor nincs maganegeszsegugyi ellatas (csak valami ilyesfele foltokban).

Mert kerem tisztelettel a rohadt kapitalistaknal is igy mgy ez: akinek van maganegeszsegbiztositasa, az bemegy a maganintezmenybe, ahol ripsz-ropsz ellatjak (mert van kapacitas), akinek meg nincs, az megy az ingyenes allamiba, amelyik ott is cak olyan, mint itthon... Varni kell a sorra.

A 300 Ft-os vizitdij elleni akcio egy ilyen rendszer letrehozasat soporte el nemzeti egysegben. Hogy jon a karvalytoke... Ezt a baromsagot isszuk meg azon a cimen, hogy a magyar egesdzsegugy nem uzlet. Mig a vilagon mindenhol az. A hadiiparral vetelkedve, vagy meg annal is nagyobb... Oszt nem hullnak mint az oszi legyek a kis-, kozep- es nagykapitalistak...

S nem tudom, hogy miert ez az egesz, mert egyebkent kifenet erdekli, hogy pl. en egy nap egyszer eszem-e vagy sem, es hogy esetleg kutyhakajat... Ezt szavaztuk meg 1990.-ben... Hogy ma az egeszsegugyben az sem kap gyakorta rendes ellatast, akinek penze van.

Na, de aki nem lat el Becsig, annak ez a legjobb a vilagon...

Kovacs Janos 2008.10.27. 23:19:45

Hat nem lathato, hogy a magyar egeszsegugyben rendezettebb, tisztabb viszonyok es - mindenek elott - toke kell??? Honnan a fenebol lenne plusz forras? Az OEP-tol? Ahol nincs tobb... Az onkormanyzatoktol? Akik nem, vagy alig tudjak staffirozni ezen a szinten is a intezmenyeket... A halapenzbol? Az keves erre es egyebknet kimegy az egeszsegugybol egyeni fogyasztasra... Akkor meg honnan??? Ha nem kell a magantoke - mert az ugye lerabol bennunket - akkor meg nem kell sirankozni! Ez van, ezt tudja nyujtani ez a rendszer s ha meg ez mellett tartunk ki, akor fogjuk be...

Névtelen nulla 2008.10.28. 07:33:10

Kovacs Janos írta:
Mert kerem tisztelettel a rohadt kapitalistaknal is igy mgy ez: akinek van maganegeszsegbiztositasa, az bemegy a maganintezmenybe, ahol ripsz-ropsz ellatjak (mert van kapacitas), akinek meg nincs, az megy az ingyenes allamiba, amelyik ott is cak olyan, mint itthon... Varni kell a sorra.
____________________________________________________

Ez oké. Magyarországon azonban az a furcsa helyzet, hogy bemegyek az államiba, amit én (is) finanszírozok, és várok olyanok mögött, akit (esetleg) nem tettek a rendszerbe. Amennyiben nem akarok várni, akkor mehetek magánrendelésre, amit kifizetek. Természetesen ezzel sincs bajom, csak fenntartok egy rendszert, amit a lassúsága miatt nem veszek igénybe.

Miért is fizetek akkor a TB-nek? Ki helyett fizetek?

Kovacs Janos 2008.10.28. 09:21:44

Persze a megfogalmazas nem altalanos, de az ingyenes ott sem ingyenes, hanem azert is fizetni kell. Kb. hasonlokeppen, mint itthon.
Hogy ki helyett is fizetsz? Hat ez a nemzeti kockazatkozosseg: fizeted a szomszedod vesemutetjet s o meg fizeti a te epekoved kivetelet...
A kulonbseg pedig altalaban az, hogy "nyugatabbra" az orvos penzt keresni jar, itthon meg dolgozni... Veszed a kulonbseget?

Névtelen nulla 2008.10.28. 10:20:32

A nemzeti kockázatközösség (szolidaritás elve) - szerintem - sajnos nem működőképes.
Hosszabb vita is lehet ebből, ha van rá igény, de egyelőre nézzük:

Járulékfizető állampolgárként befizetek bizonyos (jövedelemfüggő) összeget a TB-nek, amellyel megvásárolom az egészségbiztosítás nevű szolgáltatás igénybevételére való jogot. (Ez is egyfajta biztosítási szerződés.)
Amikor igénybe veszem, akkor ennek a díját nem piaci alapon szabják ki, hanem a megvásárolt jog alapján kapom meg.
Azt várnám tehát, hogy a szolgáltatás olyan legyen, ami elvárható a befizetett díj után. Ezzel szemben a befizetett forintjaim eltűnnek egy rendszerben, viszont ha bajom van, magánorvoshoz megyek.

Én azt az elvet vallom, hogy a befizetett járulékom (vagy annak egy része) igenis saját, nevesített TB-számlámon legyen, és azt én használhassam el.
A (teljes)szolidaritás tökéletes tévút.

movhu 2008.10.28. 10:28:46

Egyetértek, hiszen a teljes szolidaritás nem ösztönöz még arra sem, hogy rendesen fizessen valaki. Hiszen én hiába fizetek be egy rendes bejelentett jövedelem után járulékot, ha pont ugyanolyan jogosultságaim vannak, mint a minimálbér+zsebbe fizetőnek.
Az igazi rendszerjavulás akkor lenne, ha valóban államilag meghúzott vonalak lennének, és igenis valamennyire eltérő szolgáltatási szintekkel. Nagyon nehéz volna felállítani a rendszert, és igazságosság tenni, de igenis szükség volna rá, és nem lehetetlen feladat.
Például első körben lehetne az, hogy bizonyos befizetett járulékszint alatt esély se legyen olyanokra, mint az államilag fizetett plasztikai beavatkozások, meg a szépészeti bőrkezelések, anyajegy eltávolítások, és egy csomó dolog, ami más országokban is extra szolgáltatás. Ugyanígy a többi területen.

Kovacs Janos 2008.10.28. 12:18:41

A nemzeti kockazatkozosseg intezmenyere szukseg van, ugyanis azok gyogyitasa is tarsadalmi kotelezettseg, akik azt nem tudjak megfizetni akar meg reszben sem. Gondolj csak a tarsadalom szegeny retegeire is. Viszont az igazsagos lenne, hogy aki nem, vagy alig tudja megfizetni az egeszsegbiztositast (az allamit), az ne is reszsulhessen olyan ellatasban, mint az, aki tehetosebb.(Az Alkotmany ma hazudik, amikor a legmagasabb szintu egeszseghez valo jogot deklaralja, viszont teljesen antiszocialis lenne, ha ez a jogszabalyhely kikerulne belole. Szerintem a "legmagasabb szintu" kitetelt kellene torolni...)

Viszont lehetove kellene tenni azt, hogy akinek penze van (kapitalizmus van ugye es a tejet sem jotekonyan osztogatjak a Tescoban?), az megvasarolhassa az igenyeinek es penztarcaja meretenek megfelelo szolgaltatast. Ezert lenne szukseges egyfelol a maganegeszsegbiztositora (nem egeszsegpenztar, hanem olyasmi, mint az utasbiztositas) es olyan intezmenyekre, amelyek ezt a szolgatatast az elvarhato szinvonalon nyujtani tudjak. (Termeszetesen szamlarendsszerben es versenypiaci viszonyok kozott.) Amit az allami rendszer keptelen biztositani. Mert NINCSEN PENZE RA!!!

Névtelen nulla 2008.10.28. 13:10:45

Hello Kovacs Janos!

Alakul ez, termékeny vita is lehet :)

Nos, a nemzeti kockázatközösség alapokban valóban garantálhatja az alap egészségbiztosítás alanyi jogát. Ennek van egy költsége, amit meg kell fizetni. Szerintem ehhez mindenkinek kell járulnia és hozzá kell férnie.

Igazad van abban is, hogy vannak, akik saját hibájukon kívül nem tudnak hozzátenni a rendszerhez. Őket sem szabad kizárni, viszont nem igazságos, hogy a többiek pénzéből kapnak a fizetőkkel azonos szintű szolgáltatást.
Gondolom azt is mindenki igazságtalannak tartaná, hogy bármilyen munkáért mindenki azonos bért kapna (az is, aki nem dolgozik), függetlenül a munka jellegétől. Ez lenne a szolidáris munkabér rendszere... :) Mindenki bedobná a jövedelmét a közödbe, és azonos jogokkal vehetne ki.
Valami ilyesmi az egészségügyünk ma.

Lássuk be azt is, hogy aki vigyáz az egészségére, és betolja a pénz a közösbe, az ugyanazt a rendszert veszi igénybe, mint aki hülyére alkoholizálja magát, és kezelésekre szorul. Semmilyen módon nem jelenik meg a rendszerben a megelőző életmód preferálása.

varosszel · http://giulio.freeblog.hu 2008.10.29. 19:28:37

Tessek elolvasni a tajekoztatot, ebben minden benne van:
www.semmelweiskft.hu/?pid=26

Ugyanugy lehet gyors diagnozist kerni, hogy lehet PET/CT-t is zsebbol fizetni.

süti beállítások módosítása