Előítéletek nélkül

2008.09.11. 11:00

 

Előre is szeretnék elnézést kérni, hogy ismét a „való világ” inspirálta alábbi cikkemet, és nem az épp aktuális közéleti történéseket kommentálom. Engem leginkább azok a dolgok érdekelnek, amik a környezetemben történnek, és így azonnali hatással vannak az életemre.

A téma kényes, és nekem kellemetlen is, mert nagyon régóta igyekszem előítéletektől mentesen szemlélni az embereket. Inkább megérteni akarom a motivációkat, semmint értékelni őket. Épp ezért nem szoktam „k**vázni”, b*zizni, sárgázni, románozni, és igen, cigányozni sem szoktam. Valahányszor alkalmam van beszélgetni romákkal, szívesen állok elébe, mert azt vallom, más kultúra, más gondolkodás, és jó ebbe belelátni. A gyerekeimet is tiltom attól, hogy ilyesfajta megkülönböztetéssel éljenek. El van magyarázva, hogy rossz ember van, rossz gyerek van, és ez semmiképpen nem egyenlő azzal, hogy cigány ember, cigány gyerek. Ehhez képest mostanában sajnálatos módon azt vettem észre, hogy bizony elindult a gyerekeim körében az effajta megbélyegzés. Középső fiam a napokban megkért, hogy ne szoláriumozzak, mert attól fél, hogy cigány leszek, és azok rossz emberek. Mikor délután átmegy a barátjához, nem hajlandó biciklire ülni, mert valaki azt mondta neki, hogy a bicajos gyerekeket megtámadják a cigányok.
Nagyfiam is elkerüli a csapatokba verődött romákat, mert még tavaly gyakran inzultálták, ijesztgették őt és a barátait az iskola előtt. Mit mondhat erre az előítéletektől mentes anyuci? Legyetek nyitottak drágáim! Legyetek elfogadóak! Amiről ti beszéltek, nem mérvadó, ők csak neveletlenek, illetve a szüleik beléjük oltották, hogy a fehér ember ellenség, hogy bandában erősek vagytok, és amúgy is kisebbség vagyunk, akiket elnyomnak. Mondjam ezt nekik? Mondom én, de hasztalan. Látnak a szemükkel, hallanak a fülükkel. Látják, hogy az iskolában a rossz tanulók, a rendetlenek, az agresszívak nagy része bizony sötétebb bőrű, mint ők. Lát ilyet a gyerek néhányszor, és ösztönösen általánosít.
Dühös vagyok ilyenkor a romákra. Haragszom, mert ellenem és maguk ellen „dolgoznak”. Hiába minden mentő szavam, a tetteik mást bizonyítanak. Nem akarok most belemenni segélyezés kérdésébe, megélhetési bűnözésbe, vagy megélhetési gyerekvállalásba, nem akarok megoldásokat javasolni - ezt meghagyom a politikának. Jelen pillanatban mindössze egy kicsi jómodort kérek. Egy pici toleranciát felénk, „parasztok” felé, hogy az a sok energia, amit beleteszünk abba, hogy megszűnjön a cigányozás ebben az országban, ne menjen már kárba. Szeretném a fiaimat európainak nevelni, nyitottnak nevelni, de így nem megy.
A félelem kiöli belőlük az összes érvet, amit felsorakoztatok az ügy mellett.

A dolog érdekessége, hogy míg ezt a cikket írom, a fürdőszobámban egy roma kőműves építi át a kéményünket a fiával. Kifogástalan a modoruk, minőségi a munkájuk, korrekt áron dolgoznak. Lehet, hogy meghívom őket ebédre az asztalunkhoz. Mert igenis van kivétel, és ha egyetlen kivétel van, akkor már veszélyes mindenféle általánosítás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr96658348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.09.11. 11:23:56

Gyerekként olyan helyen nőttem fel, ahol mutatóba volt belőlük, az is a rendesebb fajta. Aztán úgy 10-11 évesen a szomszéd városban voltam, és úgy ismeretlenül játszottam az utcában egy gyerekkel. Tök jól éreztük magunkat, amikor egyszer csak jött egy másik srác, aki félrehívott, hogy elmondja: ne játszak vele, hát nem látom, hogy cigány?
Mai szóhasználattal élve megjelent bennem a "WTF?". Őszintén nem értettem mi a baj ezzel. Aztán egyre inkább megértettem, hogy miért is baj. Hozzátéve, hogy személy szerint azzal a gyerekkel semmi bajom nem volt.
Most is ismerek nem egy igen rendes személyt és családot. Ők panaszkodnak saját "fajtájukra". Elmondják, hogy voltak felvételizni új melóhelyen, hogy jobb legyen, és nem vették fel őket, és szerintük ezért, mert cigányok. Én meg mondom, hogy dehogy, pedig sejtem, lehet benne igazság.
Nagyon nehezen szakadnak ki a közösségből. Ismertem olyanokat is, akik bent laktak a vidéki kisváros legjobb lakótelepén. Aztán szépen elkezdtek lepusztulni, eladósodni, eladták a lakást, és most szépen kint laknak a többiek között. Az egész úgy kezdődött, hogy elkezdtek kijárni hozzájuk művelődni.
Alapvetően azt kell elhitetni velük, hogy jó kiemelkedni. De én mondok valamit Dorissal ellentétben. Addig, amíg munka nélkül jobban él, mint munkával, el is hiszem, hogy lehülyézik azt, aki ki akar emelkedni.

Meer 2008.09.11. 11:28:10

Hát így nagyon nehéz. Közben ugyanaz van, mint sok más esetben. Van egy nagyvezérük, Kolompár Orbán, aki a hangulat csitítása helyett társadalmi tüntetéseket szervez és magyarázkodik. Mindenki szemellenzős, és nem mer a problémához nyúlni, mert tudja, hogy forró.
A probléma a mostani tehetetlenség. Majd amikor lesz egy politikus, és kimondja, hogy gond van, akkor megoldás is lesz. Nincs gond=nincs megoldás.
És jó hallani, hogy vannak, akik becsületesen dolgoznak is. Ők miért nem otthon sírnak, hogy de rossz nekik? Vegyél nekik sört is :)

BigOne 2008.09.11. 12:00:08

Eléggé kettős mérce van. Miközben ők beszólhatnak, akár magyarozhatnak is, ha egy hír nem a megfelelő szavakkal jön le a tévében, akkor rögtön ajtóstul ront a házba az fél világ. Ez is probléma. Sokan adják alájuk a lovat azzal, hogy van értelme kimondani, hogy "csak mert kék vagyok?". Nem, a törvény mindenkire vonatkozzon, és kész.

Pistike 2008.09.11. 12:20:49

Egyoldalú ez a párbeszéd, nagyon egyoldalú. K.O. csak annyir mondana erre, hogy megint rasszistáskodik itt egy magyar. Nem tudom miért nincs igény értelmes párbeszédre, amikor nem csak mindkét fél fújja a magáét.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.11. 12:42:03

Egyrészt ahhoz, hogy párbeszéd legyen, kellene némi kultúráltság azon az oldalon is. Annyira szűk réteg tud (hajlandó) tanulni, és ők ritkásak a vezetőségben. Hogyan tudsz párbeszédet folytatni egy beszűkült elmével? És a szemlélet náluk is az, mint nálunk. Nekem azt mondják: na, te egy normális magyar vagy. Veled lehet beszélni. De...

movhu 2008.09.11. 13:03:45

Azt be kell vallanunk - elég néhány blogbeli hozzászólást elemezni - ,hogy mindkét oldalon hiányzik sokszor a jóindulat is a párbeszédre. A problémát ettől én még sokkal mélyebbnek látom.
Ott kezdődik, hogy fényévekre vannak a gondolkodásmódok attól, aminek lennie kellene. Az egyik oldal nem érti, hogy miért élhet jól a magyar, ő meg nem. Az okokat azonban véletlenül sem magában keresi. A másik eleve úgy áll hozzá, hogy mindegyik egyforma, úgy se lehet velük mit kezdeni.
A nagy igazságtevő(állam) meg nem nyúl a kérdéshez, mert kényes. Mi lenne, ha kiállna Gyurcsány/Orbán, és azt mondaná, hogy egyik oldalon ez, a másikon az a baj? Ténylegesen, nem tagadva és nyalva mindkét fele? Akkor mindenki haragudna, és hetekig boncolgatnák a nyilatkozatokat.
A legnagyobb baj egyébként azzal a néhány emberrel van, aki okosnak képzeli magát köztük, és a hülyeségre bíztatja őket. Például beléjül oltja, hogy külföldön hogy megbecsülik őket, mennyi segélyt kapnak és ilyesmi. Abban a fényben persze hogy szemetek vagyunk. Azt már senki nem mondja neki, hogy az ingyenélőket ott is utálják, és az olaszok is lajstromba veszik őket meg kimennek köztük szétütni.

Destroy 2008.09.11. 13:08:29

Én kevés esélyt látok a normális párbeszédre, amikor a lámpánál odajönnek és kedvesen lemossák az ablakot pl., de máskor is. Hiába mondod a gyereknek, hogy nem szabad, mert aztán meglátja a tévében az esti híreket, és te magad válsz hiteltelenné. A gyereknek modnod, hogy nincs baj, közben meg látja, hogy megint ki próbált uborkát lopni.

Termelő 2008.09.11. 13:48:59

Jaja.Hiteles-e vagy:)Lassan csak azt tanulja meg a gyerek,hogy anyuci valamiféléket szokott ezekkel kapcsolatban kamuzni.A gyerek meg addig lesz nyitott,míg előtte nem lesz egyszer nyitott egy bicska.Mindegy, úgyse csinálnak semmit,míg egyszer nagyon egymásnak nem esik a két csoport valahol.

Johnson Doe 2008.09.11. 14:11:33

A gyerekek nem a szociális háló, vagy a "rásszistázás" miatt tartják rossznak a cigányokat. Hanem mert agresszívek, először ütnek aztán kérdeznek, ha lopnak, akkor sem csak lopnak, inkább falka módjára körbeállva az áldozatukat még meg is verik olykor, minden ok nélkül. Ezen ki tud/fog változtatni?

BigOne 2008.09.11. 14:15:11

Itt lenne a rendőrség és törvényhozás felelőssége. De mi van, ha bevisznek néhány ilyen gyereket?Még a rendőröket vonják felelősségre, hogy megint diszkrimináltak, agresszívek voltak,rossz helyen voltak. És ehhez jön, hogy meg is védik őket a médiában, okot adva a további cselekedetekre.A változtatás feladata nem a kis emberé, mert ő kb. annyit tud változtatni, hogy óvatosan üt vissza, nehogy valaki lássa.

Johnson Doe 2008.09.11. 14:18:08

BigOne: nagyon igazad van. A rendőrség, meg a törvényhozás ugyebár a "politikai elit" játszótere, nekik pedig nem érdeke, hogy a játszótéren NE verjen lilára 8-10 kissrác egy másikat, aki aztán azzal megy haza, hogy a cigányok rosszak... lánc-lánc...

movhu 2008.09.11. 14:22:39

Az szinte biztos, hogy kétféle megoldás van. Vagy lesz EU kompatibilis megoldás hivatalos forrásból vagy lesz nem EU kompatibilis nem hivatalos helyről. Nem hiszem, hogy jól mérik a politikusok ennek a helyzetnek a forróságát.

Íme egy írás 2008.09.11. 15:11:50

Íme, hogy mit okoz az előítélet egy esetleg ártatlannak. Kirakják, mert cigány. Mert a cigány nem mutat jól. Mert társainak köszönhetően ő nem jó munkás, csak egy cigány.
munkahelyiterror.blog.hu/2008/09/11/elso_level_hatrany_a_szarmazas

Carnivora (törölt) 2008.09.11. 15:15:29

Nekünk is a szerelő a cégnél roma származású attól, hogy kicsit barnább semmi különbség ... csak sajnos a többi cigány többségében állati szinten mozog ...

Marcsi 2008.09.11. 16:14:35

Nem csak a magyaroknak kell kiállni. A jó kommunikáció abból állna, hogy megszólaltatnak romákat, akik kijöttek a posványból, és most dolgoznak. Ha megmutatnák romák a romáknak, hogy van más út. Hogy nem magyarázkodni kell, hogy nincs munkahely, hanem dolgozni. Biztosan tudom, hogy a távközlés fejlődése miatt sokat dolgoztató árokásó csapatok tárt karokkal várnak bárkit, akik dolgozni akar.De még az is lehet, hogy nem kell olyan messzi menni.

stali 2008.09.12. 06:36:09

Nem volt időm végigolvasni, de azonnal ennyi: érted haragszom, nem ellened!
Nagyon örülök, hogy vagy, és ilyen vagy, meg annak főképp, hogy olvashatlak.

Bettike 2008.09.25. 11:28:29

Egy pici toleranciát felénk, „parasztok” felé, hogy az a sok energia, amit beleteszünk abba, hogy megszűnjön a cigányozás ebben az országban, ne menjen már kárba.

Ki az az ünk bogaram?
Én azt látom, hogy a rasszizmus és a cigányozás mindennapi jelenség és mindenki egyet ért vele. Még az is aki azt hazudja magának, hogy értem haragszik, nem ellenem.
Sokkal rosszab, ha azt mondjátok nem vagytok ellenünk és közben meg ilyeneket írtok "csak sajnos a többi cigány többségében állati szinten mozog". Erre mondanám, hogy nem kell a szegénykérdésből cigánykérdést csinálni....a tanyákon élő parasztok sem jobbak, mint a putriban élő cigányok.
süti beállítások módosítása