(Kedves olvasó, hogy a 300 c. filmből idézzek: "Ez sokáig fog tartani es nem fogod elvezni!")

"Itt születtem, ez a hazám." mondja a vers, s ez az érzés kimondhatatlan számomra. Szeretem ezt a várost, itt nőttem fel, ismerem minden kis utcácskáját, életem első 24 évét itt töltöttem. Az itt eltöltött éveim számai alapján nyugodtan kijelenthetem: Miskolc folyamatosan változik. Ahogy a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején megszűntek a több tízezer (!) embert foglalkoztató kohászati üzemek, egy nehéz időszak köszöntött a városra. Lassan, nagyon lassan lendült csak ezen túl. Több ciklus kellett ahhoz, hogy a városvezetők lassan egy modern polgárias várossá alakítsak át az egykori iparvárost, az ország egykoron második legnagyobb városát. Kb. 2006-ra datálhatjuk a fénykorát: szinte az egész belvárost felújították, színes kulturális rendezvényeket teremtettek, egyszerűen élhető várost alakítottak a régi szürke betondzsungelek helyen. 2003 óta az ország túlsó végében, innen 300 km-re dolgozom, így csak 2-3 hetente van szerencsém hazajönni egy-egy hétvégére, de mégis örömmel láttam a látványos változások sokaságát.

Tartott ez az állapot kb. 2006-ig. Azóta viszont egy olyan rohamosan romló életkörülményeket nyújtó város szintjére süllyedt Miskolc, hogy lassan a legsötétebb középkor is színes reneszánsznak tűnik majd.

Eleinte csak par apró hír jelent meg (szigorúan csak a helyi médiákban): a betörések, fosztogatások, rablások egyre mindennaposabbá váltak. Később már az ismerőseim is saját maguk meséltek, mi minden történt velük: ki melyik városrészt kerüli még nappal is, ki melyik kerülőjárattal jár be dolgozni csak azért, mert a közvetlen buszjárat a munkahelyére már korántsem biztonságos, kinek hányszor törték fel a hétvégi házát a környéken, kinek lopták el fényes nappal a nyakláncát a város egyik főterén stb. Szépen lassan már én is megszoktam a város közepén átfolyó Szinva patakban fürdő/mosó roma gyerekek, asszonyok látványát, már azon se lepődök meg, hogy a ház előtti kukához 20 percenként új újrahasznosító érkezik családostól...

 

De: Mára már oda jutottunk, hogy a rendőrkapitány a minap arról tartott sajtótájékoztatót, hogy 20 nap alatt 17 rablás volt fényes nappal. Mára egyes városrészekbe éjjel még a rendőrök se járnak, felesleges is kihívni őket. Mára a város széli, hétvégi házakkal zsúfolt zöldterületek (Lyukóbánya, Komlóstető, Ruzsinszőllő, Varga hegy stb.) fás részeit teljesen letakarították a pótkocsis IFA-val és láncfűrésszel közlekedő "megélhetésiek". Mára már a helyi médiában minden napra jut egy-egy erőszakos esetről szóló hír. A fiatalok által kedvelt belvárosi találkozóhelyeken inkább nem beszél meg előre találkozót senki sem az ismerősével, hacsak direkt nem akar vele kitolni.

Mára már szinte csak az Egyetemváros városszéli kis csendes zuga maradt a nyugalom szigete, de feltehetően ez is csak azért mert a kolikban lakó 5-600 huszonéves mérnökpalánta gondolkodás nélkül tenne az ellenük irányuló bárminemű erőszak ellen. (Konkrét példa: amikor én voltam 5. evésként gólyatábor szervező, egyik az éjszakában eltévedt gólyánkat megverte 5 roma egy kiskocsmában az Avason a nála levő kb. 500 Ft-ért. Mikor a srác előkerült s elmondta mi történt, 30-an mentünk vissza elmagyarázni nekik a nemlineáris differenciál egyenletrendszerek megoldási lehetőségeit.) Mára már azt is megéltük, hogy a gyerekkorunkban számtalan kirándulás apropójául szolgaló, s város még meglévő idegenforgalmi csáberejében jelentős szerepet betöltő kisvasút majd félévig nem fog járni, mivel több száz métert felszedtek a nyomvonalból, és ugye sín nélkül nem igazán működőkepés a vonat...

 

Miskolc környéken mindig is éltek romák, megvolt a maguk környéke, pár apróságtól eltekintve a többségi társadalommal jól együtt tudtak élni. Elsősorban Perecesen, a Szondi telepen és a számozott utcákban laktak. Mára a Szondi telepet szépen lassan felszámoltak, az oda települő számtalan cég, autószalon stb. amolyan mini ipari parkká alakította a Sajóig terjedő teljes területet. Az innen továbbálló romák a számozott utcákba nem mehettek, ott már amúgy is nagy volt a zsúfoltság, felköltöztek tehát az Avasra, mivel ott olcsón jutottak panellakáshoz. (Az Avas egy, a város közepén levő domb, egy hatalmas panel rengeteggel.)

Az Avas panelhazai mindig is a kispénzűek által lakott terület volt, akik semmit se tudtak kezdeni a hirtelen a nyakukba szakadt 2-300 családnyi szomszédsággal. Hiába próbáltak meg elköltözni onnan, az értékét vesztett lakásaiktól képtelenek voltak szabadulni. A Miskolc környéki kisebb települések városi rangra emelkedésével (Alsó- és Felsőzsolca) azokban olyan mértékű urbanizáció indult meg, ami a helyi romákat elüldözte onnan, s nem meglepő módon ők is az Avason kötöttek ki. Ők könnyen meg tudták győzni az Avasról elköltözni vágyókat: Cseréljünk! Te kiköltözöl az agglomerációs területre, ott csend van, nyugalom, roma sincs, én meg beköltözöm ide, más úgyse venné meg a lakásod ilyen szomszédokkal.

Mára a város már teljesen új arcát mutatja: az újonnan betelepült romák között felnőtt egy új generáció, aki már ismerősen mozognak a városban, megszokták a városi életet, az önkormányzattól ilyen-olyan jogcímen kapott segélyeiket nem ritkán köztörvényes módszerekkel, vagy szimplán csak ügyeskedve egészítik ki. (Remek példa az ügyeskedésre a régebben népszerű késélezéses átverés: egy 120-140 kg-s roma végigmegy egy kis köszörűvel a panelház minden lakásán, becsenget: Kell-e kést éleztetni? Ha valaki igent mond, akkor indul a show! Szépen megcsinálja másfél perc alatt, minden kést egyszer végighúzva a köszörűn, majd közli: az élezés cm-ként 50 Ft! Ha te egy 6 db-os étkészlet késeit adtad oda, s mindegyiknek 6 cm a vágóéle, akkor az 6*6*50=1800 forint. Lenne, de mivel kétoldalú volt, így kétszer ennyi. Persze senki nem a kiskést adja oda megélezni, hanem a nagyot, amivel a húst vágja. Ekkor viszont ott áll az ajtóban egy 140 kg-s morcos ember, a kezében 2-3 nagyobbacska késsel, a többség ilyenkor kifizeti, akármennyit is kér...) Egyes környékeken már nappal sincs csak minimális forgalom az utcán, se a gyerekeket nem engedik le a szüleik játszani, se fiatal párokat nem látni sétálgatni. Az egykor pezsgő éjszakai élet mára szinte teljesen megszűnt, meghívóval szervezett, belepőjegyes zártkörű rendezvényekké degradálódtak. A Városgazda Kht. naponta felméri hány padot, kukát, csatornafedelet, légkábelt, szobrot stb.-t loptak el. A rendőrség időnként nyilatkozik, hogy elfogtak egy újabb egyetemistát, aki lemásolta magának a hazánkban nem is forgalmazott svéd dokumentumfilm sorozat első három részét, de városunkban tökéletes rend uralkodik és csúnya dolog olyat mondani, hogy: cigánybűnözés, mivel ez a fogalom nem létezik.

Az MVK Rt.-nél mindennapossá vált, hogy a buszokon, villamosokon menet közben 4-5 fős fiatal romákból álló csapatok raboljak ki az embereket, vagy állítják meg az út közepén mivel ők ott szeretnének leszállni.

Szépen lassan a város mára teljesen élhetetlenné vált. Azon veszem észre magam, hogy már meg se lepődök rajta, mikor a hatvan éve a városban lakó s azt nyaralások kivételével soha el nem hagyó édesanyám közli: ha veszek magamnak egy lakást bárhol is a világban, akkor szívesen elköltözne innen ő is arrafelé ahol lakom. Gyakorlatilag mára a gyerekkori barátaim, egyetemi évfolyamtársaim közül csak 1-2 maradt a városban, mindenki megy el innen. Szépen lassan a 30 alattiak 60-70%-a Miskolcon már roma (a város mintegy 150 ezres lélekszáma mellett ez már eléggé riasztó), a többségi társadalom jelentős része viszont nyugdíjaskorú.

 

A legmeglepőbb azonban az, hogy egy-két helyi médiától eltekintve ezekből az esetekből semmi nem szivárog át az országos médiákba. Egyszer sem láttam volna, hogy bármelyik oknyomozónak kikiáltott műsor is foglalkozott volna ezzel, az igen jelentős társadalmi jelenséggel... Lehet, hogy ott fent már túl népszerűtlen lenne ez a téma?

 

Mi lesz így szeretett szülővárosommal? Bele se merek gondolni. Inkább azon idegeskedem: holnap reggel, ha én már nem leszek Miskolcon (hogy kocsival elvigyem bevásárolni vagy ide-oda), vajon édesanyám beér-e a munkahelyere anélkül, hogy kirabolnak?

 

Zárásként pedig jöjjön pár hír a helyi média elmúlt heti termeséből válogatva:

 

 

Miskolci bűnözés: itt az új generáció
"Adj pénzt g..., mert megszúrlak"

Nem árulja el tettestársát a Búza téri rabló
Csak szóbeszéd a miskolci letelepítés?

Bomba, ami bármikor felrobbanhat Miskolcon, Borsodban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr74653348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lomax 2008.09.08. 13:58:54

Barry Kent 2008.09.08. 13:44:06

Pontosan így van, tenni kéne valamit, csak erre valahogy senki sem hajlandó. És a tenni-akarásban nagy szerepe kéne, hogy legyen pl. az értelmiségnek, akik a blogokban nem atombomba-robbanás képével illusztrálják a cigánykérdést, hanem elemeznek, megoldásokat vázolnak stb.

movhu 2008.09.08. 14:02:55

Lomax 2008.09.08. 13:52:37
Te nem láttad, hogy mennyit moderáltam...te azokat nem szeretnéd látni.

Lomax 2008.09.08. 14:05:45

movhu · mover.blog.hu 2008.09.08. 14:02:55

Nem láttam, csak azokat, amik bennmaradtak, és azok vállalhatatlanok.

Seth 2008.09.08. 14:09:17

Nekem mint miskolcinak nagyon fáj a cikk. Legalábbis az hogy sok igazság van benne.
Nem akarom mondani hogy ferdítések is vannak benne, de azt hozzá kell tenni hogy éjszakai élet a belvárosban kb 2 éve van. (Persze már elérte a csúcsot és hanyatlásnak indult.)
A belvárost (részben) felújították, csináltak valamiféle kulturális életet. De most, csakúgy mint 4-6 éve, 8 után 50 ember kóborol az utcán. Tiszta csernobili hangulat.

Most hogy van szép szökőkút, valamelyik barátom el is nevezte az első nap tapasztalata után, "dzsipó akvapark"-nak. Persze az első nap után a többség kimászott a vízből, de most.... Megint itt mosnak, fürdenek egyes városlakók. (Jajj, nehogy kimondjam hogy cigányok.)
Amúgy meg az ott lakó egyes cároslakók (csak ki ne derüljön hogy cigányok) szanaszét górják a szemetet az utcán. Nem egyszerű zacskókról van szó, hanem PET palackok, gyümölcsleves dobozok stb. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.
Vagy megáll a bolt előtt egy taxi: kiszáll belőle két lakos (nem mondhatom ki hogy cigányok). Bemennek a boltba majd 10 perc elteltével a taxin távoznak a városon kívül eső kerek felé, ahol köztudottan a kevésbé tehetősek laknak. (De ugye taxival kell járni.)

Kedves Lomax: egyszer szívesen körbevezetlek a városban hogy lásd miért is "cigányoznak" magyarországon. (Inkább nem írom le nagybetűvel az országnevet. Minek?)

movhu 2008.09.08. 14:10:37

Van igazság abban, amit mondasz, de hidd el, néha nekem is nehéz követnem szóról-szóra a kommenteket, lévén ez egy blog, és néha nekem is kötött az időm. De más.
komolyan kérdem, nem cinkusan, hanem inkább megbeszélés szándékkal. Miként látod te a kérdés megoldását. Csak nagyvonalakban.

movhu 2008.09.08. 14:49:13

Wiki:
A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely kihangsúlyozza a rasszok (emberfajták) különbözőségét, és azok között – különböző feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel.
Még véletlenül sem szóltam semmit a Száztagú Cigányzenekarra például(sőt szeretem őket), pedig ők fel sem vesznek szőke kékszeműeket :)

Lomax 2008.09.08. 16:06:47

movhu · mover.blog.hu 2008.09.08. 14:10:37

Nem tudom, mi a megoldás, ha tudnám, igen boldog lennék.
Ötleteim persze vannak és sztem mindenki tudja, hogy nagyjából milyen irányba kellene elindulni: oktatás, munkahelyteremtés, elmaradott térségek felzárkóztatása, cigány értelmiség megerősödése, hathatósabb cigány érdek-képviselet a politikai elitben, és igen: segély-rendszer átalakítása, következetes és erélyes rendőri- és bírói fellépés. stb, stb. Hosszú és bonyolult folyamat, és én még véletlenül se szeretnék a mindent-tudó megmondóember szerepében tetszelegni ebben a kérdésben.

De ugyanakkor azt is gondolom, h nem fog semmi érdemi történni, mert a többségi társadalom egyszerűen képtelen elfogadni azt, ami ehhez elengedhetetlen: ti. azt, hogy (elsősorban anyagi) áldozathozatal nélkül nem lehet integrálni egy ilyen szinten leszakadt kisebbséget.

Ezt pedig egy jó cikk a témában: romalap.eu/page.php?45

movhu 2008.09.08. 16:15:05

Anyagi áldozathozatal...kérem az utánam követőket, hogy módjával kommenteljék ezt.
Többször leírtam már ezer helyen. Mi lenne, ha a családi pótlékot szépen elfelejtenénk. Helyette ingyen tankönyv, táska, ceruza, kaja, üdültetés, ruha és amit akarsz. Ne az én dolgom legyen, hogy ezt összeírjam. Szerinted jó ötletnek tartanák. Pedig én komolyan mondom, az egészet a gyerekre költeném.
Az más kérdés, hogy családi pótlékot ez után(ami megvan, azzal nincs mit tenni) a következőkhöz kötném: 1-2 gyerek alanyi jogon, azután legalább az egyik szülő munkaviszonyához kötni, illetve SZJA jóváírásban érvényesíteni.
Segélyben ugyanez. Nem csak pénz(az kevesebb, mint most), hanem villanyszámla, stb.
Nem kevesebbet akarok adni, csupán máshogy. Az így megtakarított pénzt, mert lenne, szépen integrációra.
Hozzteszem, hogy magyar minimálbéres lakótársaink munkáltatóit meg szépen rábírni arra, hogy fizessenek rendesen.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.08. 16:16:10

plusz a támogatások CSAK bűntetlen előélet igazolása után?

paranoir 2008.09.08. 16:19:50

Lomax, az a baj, hogy az anyagi áldozathozatal már rég megvan, csak nem arra megy, amire kéne. Nem anyagi akadályai vannak a dolognak, amennyi most elmegy segélyre, ilyen olyan programokra, abból lehetne jót is csinálni, igaz sokaknak fájna újra a meló, de van nekünk egy politikai elitünk, akik a könnyen megvehető és irányítható cigányságot szeretik négyévente kihasználni, és ebbe beletartozik, hogy a köztes időszakban biztosítani kell a menázsijukat. Belegondoltatok már, hogy cigányság tökéletesen tud mérlegnyelvként funkcionálni? Micsoda fegyver ez egy párt kezében! Ezért nem lesz itt szigorítás, keményebb bírói gyakorlat, ostoba kisebbségi bérsikoltozók megkötése, mert ha a cigányok besértődnek valamelyik pártra, akkor a következő ciklusban bukik.

tűzvillám 2008.09.08. 16:25:30

Lomaxnak hála a téma teljesen más irányba terelődött, mnt amiről eredetileg szó van.
Ez pedig az, hogy az ország 3. legnagyobb városa lassan egy lepratelep lesz. De erről nem lehet normálisan beszélni, mert mindjárt jön valami szemellenzős provokátor és huhog.
Én is miskolci vagyok, és alátámaszthatom azt, hogy a város 2000 környékén fejlődésnek indult, úgy örültem, mikor vendégek jöttek az ország más részéről, és megállapították, hogy Miskolc nem az a lerobbant szürke gyárváros, mint aminek képzelték. Ez a fejlődés teljesen leállt, és újra pusztul minden. És mindenhol rengeteg a cigány, és igenis koszosak, a házuk környéke rendetlen, szerintem egészségre is veszélyes,és igenis félelmet keltően viselkednek. És senki ne várja az átlagembertől a megoldást, mert a lehetőségek nem a mi kezünkben vannak.

paranoir 2008.09.08. 16:28:07

Tipikus példa. A kilencedik kerület igyekszik magát kikupálni, költözteti ki a szociális bérlakásosokat (többségében cigányok), lakásokat vásárol(!) a nyolcban, ada rakja őket, így levan a gond a segélyről, azt fizesse a nyolc. Nem ám hathatós intézkedésként munkához kötni a támogatást, ésszerűsíteni a helyi szociális rendeletet, nem, lakásokat venni több tízmillióért, csak tűnjenek el. Gondolom a nyolc is megtesz majd ugyanezt, rakosgathatjuk őket körbe-körbe, de attól még a probléma megmarad. Olcs (vagy inkább drága) látszatintézkedésekkel, a gondok elkenésével orvosolja a hatalom ezt a kérdést (is), aztán csodálkozunk, hogy nem változott semmi, pedig mi mindent megtettünk.

tűzvillám 2008.09.08. 16:28:37

Ja, még valami. Reggel hallottam a Kossuth Rádióban (pardon, mr1), hogy olyan rémhíreket terjeszt valaki, hogy 25000 romát terveznek Miskolcra beköltöztetni.
Nem igazán hiszem ezt el, de szerintem akkor Miskolcról mindenki más elmenekül, létrejön egy tisztán roma város, megnézhetjük, hogy mihez kezdenek vele. Amúgy az lenne csak a szegregáció!

Lomax 2008.09.08. 17:04:25

movhu · mover.blog.hu 2008.09.08. 16:15:05

Én ezzel maximálisan egyetértek, csak az a gond, hogy ezek a segélyek, akármilyen formában adod is, csak a jelenlegi helyzetet konzerválják. Ezzel a szegénység, elmaradottság nem igazán oldható meg (vagy csak részben)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:01:50

Hú, de félelmetes ... ez egyik legjobb írásod Movhu mester!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:08:10

Ja, ezt nem is Movhu írta!
Elnézést ...

Akkor neked gratulálok cett!

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.08. 20:09:43

zero: köszi! (amúgy tudod-e, hogy nálam a greader-ben benne van a feed-ed?)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:09:56

Lomax 2008.09.08. 13:37:17

Majd egy blogger találja ki a megoldást a roma kérdésre, mellyel Finnországtól Olaszországig SENKI sem boldogul ...

Alas 2008.09.08. 20:10:44

A motiváció teljes hiánya jellemzi a cigányságot.
Itt kezdődnek el a problémák.
A szociális rendszer egy általános magyarok által felállított rendszer alapján működik.
A cigányoknál teljesen más az értékrend és a preferenciák.
A legjobb a jelenlegi helyzetben amit tehetnének, hogy befagyasztják a pénzbeli segélyezést mert ebből erednek az uzsorakölcsönökkel és a szocpol eladásával kapcsolatos bűnözés.
A jelenleg felhasznált összegek töredékéből megoldhatnák a természetbeni ellátást (étel, tüzelő).
Azoknak akik igénybe veszik a segélyt valamint a büntetett előéletüeknek meg kell vonni a szavazati jogát, hogy ne legyenek politikát befolyásoló erők.
Csak így lenne esély arra, hogy valami változzon.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:18:29

cett

nekem is a Netvibes-ban:)

Bocs, még nem szoktam meg hogy Hóbelevanc már nem egyenlő Movhu-val

Amúgy "Lomax"- jelenség is megérne egy külön posztot!
A cikk olyan szelíden fogalmaz, mint egy lekvárt főző nagymama. Pedig helyszíni riport, gondolom tudtál volna ennél durvább verziót is írni. /a késes sztorin kifeküdtem, még nem hallottam róla/

No, a Vastagbőr nem fogalmazunk ilyen "finoman".

Na szóval, jött 1 azaz EGY darab "önérzetes, ne bántsuk már a cigányokat, kuruclight, régen olyan jó blog volt" kommentelő, és MINDENKI elkezdett védekezni, keserű lett a szája íze, kereste a cikkben a szavakat hol volt rasszista stb.

Pont ilyenek miatt nem lehet megoldást keresni, az ilyen Lomex félék miatt, mert már kulturáltan beszélni sem lehet magáról a problémáról sem, nemhogy megoldást találni.

Kíváncsi vagyok, hogy amikor kitör az éhséglázadás, mert ki fog törni Lomex! és nincs magyar katonaság mit Szlovákiában, akkor mi az úristent fogunk csinálni 1 millió romával?

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.08. 20:26:52

zero:
Egyébként ráhibáztál: Pár hete csináltam friss lekvárt sárgabarackból, szvsz isteni lett. Vajaskenyérrel... Hm...

Lomex: Mi legalább annyit megpróbálunk tenni az ügy érdekében, hogy beszélünk róla minél több ember előtt, hogy minél többekhez eljusson a dolog. Hátha valakinek támad egy-két jó gondolata a megoldást illetően és tud is hatni azokra, akiknek meg kellene oldani a dolgot. Hiszem, ezzel többet segítünk, mintha mi is homokba dugjuk a fejünk, és a szőnyeg alá söpörjük a dolgot. Kérlek, hogy hangzatos frázisok helyett légy szíves konkrét (!) javaslatokat tegyél (és persze hozzájuk megálló érvrendszert), örömmel vennék, ha te is segítenél a helyzet megoldásában!
Köszönöm.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:35:00

Sasika blogjába
sasika61mondja.blog.hu/2008/09/08/felelos_ciganypolitikusokat

belinkelték hogy a roma kutató CSALOG ZSOLT szerint mi lenne a megoldás (félek ebből egy újabb poszt lesz)

romalap.eu/page.php?45

A vastagbetűs bekezdés a vége felé.

Összefoglalva: adjunk még több pénzt az integrációra és a pozitív diszkriminációra ....

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.08. 20:37:12

Értem, tehát a tőlem levont járulékokból velem szemben pozitívan diszkrimináljanak valakiket, akik jelentős része nem is hajlandó elfogadni a feléje nyújtott kezet?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:40:58

Így van , helyesen látod. Lehet egy adóemelés formájában!

movhu 2008.09.08. 20:42:55

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:01:50
Legalább azt el kell ismerni, hogy jó írókat tudok válogatni :):):)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:51:43

movhu

Vannak videók a castingról? :-)))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:52:28

cett

"Egy olvasónk jelezte a szerkesztőség munkatársainak, hogy szemétteleppé változott a Centrum Áruház közelében fekvő Ady Endre utca"

cikk+fotók
www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/osszefogas-a-belvarosi-szemetugyben/cn/news-20080908-06010231

Megnéztem, tényleg durva ...

Avatar 2008.09.08. 21:04:56

"Gondolom a nyolc is megtesz majd ugyanezt, rakosgathatjuk őket körbe-körbe, de attól még a probléma megmarad. "

Tisztára, mint a Southpark 1107 "Az élő hajléktalanok éjszakája"... :)

Rengeteg adót befizető állampolgárként én is szeretném, ha az állami újraelosztás és a segélyezés jelentősen csökkenne. Kár, hogy a libertárius eszméket Magyarországon egy párt sem képviseli...
Röhej, a teljes bérköltségemből több jut az állam zsebébe, mint az enyémbe! Ha kitermelek még 10eFtot, abból 6ot kap az állam, 4et én!
Eközben mások elvannak segélyekből, vagy bejelentik magukat minimálbérre, alig fizetnek adót, de minden közszolgáltatást ugyanúgy élveznek, mint aki rendesen fizet...

Azért hozzátenném, hogy szerintem a rendőrség töketlensége nagyban hozzájárul a cigánybűnözéshez, a jobbosok randalírozásaihoz, és a közúti morálhoz is. Amíg ezek a viselkedésminták retorzió nélkül folytathatóak, addig sajnos senki sem lesz motivált abban, hogy ne ezeket a mintákat kövesse.

2008.09.08. 21:43:33

Avatar, a rendőrség tehetetlensége tisztán a politikai utasításon nyugszik. Tudom jól, hogy a rendőrök igen nagy százaléka radikálisan nyúlna a cigánybűnözéshez (vagy hívjuk bárhogy), de nem lehet, mert jön TGM, az ombudsman, a ilyen-olyan biztos, államtitkár és a kezükre csapnak egy nagy "rasszizmus" feliratú táblával.

Tral Lala · http://Tral_Lala 2008.09.08. 21:49:06

Én halmozottan hátrányos helyzetű vagyok, mert ózdiként Miskolcon élek (tudom, csöbörből - vödörbe), ezért különösen érzékenyen érint a téma. Csak egy adalék a borsodi helyzethez:
"A KSH jelentéseiből kigyűjtött adatai szerint a 14 év alatti ózdi gyerekek 67,7 százaléka él segélyezett családokban. A hat éven aluli gyerekek esetében ez az arány 78,8 százalék." (Népszabadság, Hétvége melléklet, 2008.09.06.)
Mi lesz itt 10 év múlva???

Péter 2008.09.08. 21:54:13

Nekem van egy 24 nm-es présházam Miskolcon. Mivel minden oldalról épületek veszik körbe, összesen 2 m kerítésem van. A télen mikor kimentem "ellenőrizni" a kerítésről a lecek eltűntek. Az egyik szomszéd,(cigány) mondta, hogy a másik szomszéd, (szintén cigány) leszedte, mert fűteni kellett. Jó, nem??? Két napra rá, már nem volt meg a vasszerkezet, biztos beadták ócskavasnak... Két hétre rá, már nem volt ereszcsatorna (alu volt) Mivel van még egy présház az udvaron, ez egy öreg hölgy tulajdona, mindkettőnkhöz szabad bejárást csináltak. Így nem volt akadály, az ő pincéjét feltörték, a falon futó vezetéket, mind a 40 métert letépkedték, egészen a mérőóráig, ráadásul a mérőóra is eltűnt. Most erre mit mondjak?

Poha 2008.09.08. 23:03:11

Haliho,
Aktiv forumozgato vagyok regota, de ez most egy olyan tema, ami igazan megmozgatott. Szuletett miskolci vagyok, 20 evesen koltoztem Pestre es sok-sok eve mar Angliaban elek. Szoval fiatalsagom legjavat annak a varosnak koszonhetem.
Nem fogok romazni, mert miota elek ezt ciganynak hivjuk, az ujkor "nagyszeru" vivmanya ez a nagyszeru szo.
Szoval altalanos iskola. 2 cigany osztalytarsam volt. Mindketto x.-kent bukott hozzank. Az egyik meghalt egy nyaron, mert elutotte egy auto ablakmosas kozben. (gondolom mindegyikunk ismeri ezt a "szolgaltatast"). A masik (nonemu) 14 evesen (asszem 5.es voltam) elment szulni. Egy story ezen csajrol, sosem felejtem el. Foldrajzora: feleles. Magyarorszagterkep. Hol van kecskemet? Csend. Tanar egy kicsit segitve, akkor hol van Budapest? Csend. Az osztaly ekkor mar kicsit vihoraszott. Tanar: okes, mutasd meg a dunat! Csend. Ekkor mar nehanyan hangosabban nevettunk. Ekkor a felmento kerdes: Mutasd meg Magyarorszagot! Es igen, a kib. MO terkepen, amin pirossal korbe volt jelolve az orszag, ott nem sikerult baratunknak meglelnie a helyes valaszt! Mondanom sem kell, mindenki szakadt mar ekkorra!
Na, sorry a kis intermezzoert.
Aztan serdulokorom. Telek. Goromboly. Volt egy kis kerkecskenk, amit akkor nagyon utaltam a kerti munka miatt, da ma milyen szivesen elfogadnek egy ilyet :-)
Rajta egy ketszintes haz bevakolatlanul, kerites nelkul. Szamtalanszor rajtakaptunk atvonulo cigany bagazst, akik kerdesunkre csak annyit valaszoltak, h erre volt rovidebb. Persze egy ket termeny hianyzott, de nem volt szamottevo, szal hagytuk a francba. Aztan keritest emeltunk. Na itt jottek csak a gondok. 5x annyi zoldseg-gyumolcs ellopva, es komolyan mondom, heti rendszeresseggel a betoresek. (ablak betores/ajto szetzuzasa - holott az ablak mar foliazva volt az elozo action miatt). Egy barati tarsasag elt a helyen, es sokan lattak az elkovetoket es nevrol is ismetek oket. (Akkoriban nem volt mobiltelefon, vezetekes meg sztem meg most sincs) Mivel ide irok, nyilvan kitalaltatok, hogy ciganyok voltak az elkovetok. Szamtalanszor rendorsegi feljelentes, nevek, szemtanuk megnevezesevel. Sosem tortent semmi! (lsd. kesobb) Szoval iszonyatos anyagi kar rendszeresen.
Aztan, hajajj, 18 eves lettem! :-) Disco-korszak kezdete.
Sokaknak itt mar fogalma sincs rola, milyen volt a Juno. Iszonyat hosszu sorok, taposgaltunk egymas laban, mert annyira fullon volt a hely. IMADTAM! Akkoriban egy arab kidobo volt a fo kiraly (minden csaj vele akart dugni), aki elegge ciganybarat jellem volt. Asszem Mohamed volt a neve, de ez valszeg csak emlek, mert itt Angliaban mindegyiket igy hivjak :-)
Szoval, napi rendszeresseguek voltak, amikor a helyi cigany erok peppe vertek valakit a Juno elott. A mohamed baratunk aktiv reszvetelevel, aki nem igazan ignoralta a dolgokat. Ilyen street fightokat sosem lattam sem elotte, sem utana, akkoriban ugy gondoltam, ez a normalis dolog.
Minden helyi tudta, h a ciganyokat kerulni kell es akkor nincs gond. Ez olyan termeszetes volt. Egyszer azonban en sem tudtam elkerulni a vegzetem. Egyedul voltam, jozanul, tapolcan varva az elso 2-es buszra. Ekkor odalepett a "Kacsa" neven hallgato egyed, akinek megtetszett a napszevugem es egy allas kisereteben ertesere is adta. Provokalatlanul, jozanul, 4-5 masik Ork kisereteben. A buszmegallo fullig, de ugye ezek ellen senki sem mert tenni semmit. Na, most itt jon az elobb emlitett lsd. kesobb folytatasa. Ezeket az arcokat mindenki nevrol ismerte. Minden nap peppe vertek valakit. Of course mindegyik cigany. Sokan feljelentest is tettek, mert eleg csunyan!!! szetvertek oket (azota is csak csakk norrisz szarokban latok olyan porgorugasokat), de erdekes modon, minden pentek-szombaton ismet megjelentek.
Aztan, mivel gyerekkorom ota koriztam, ugye muszaj volt valami bandaba tartozni. Sosem felejtem azokat a baratokat, "ellenseges" bandatagokat, akik veletlenul egyedul probaltak meg oda/haza jutni. Sok-sok baratomat vertek meg ezek, csak azert mert fehereknek szulettek. Remelem sokan emlekeznek meg ezekre az idokre. Szabalyszeruen feltunk a cigany bagazsoktol.
Es napjaink storyja. Szuleim (nyugdijasok mar), elulettek egy fugefat avasi luxus panellakasunk udvaran. Kis cigany pulyak elkezdtek tepkedni, zuzni, mert az poen. Anyukam leszolt nekik, hogy nem kene, erre jott ugye a qrva anyazas, h mit ugat bele (5-10 evesek). O lement elintezni a dolgokat verbalisan/racionalisan, mire a kornyeken elo 10-15 kan cigany neki allt, hogy mafaszt korlatozza a szemelyisegi jogaikat! Hozzateszem utana leugattam en is Anyumat, hogy ne szoljon be nekik, mert megjarhatja! Mi is zuztunk anno egy fat, mert utban allt a "focipalyankon" es szinten kaptunk lebaszo kiabalasokat, de nem hivtam oda a szuleimet, mert tudtuk, hogy igazuk van. Azota ez a fa kb. 10 meteres.
Szoval, igen, nem ugy szulettem, hogy utalom oket. Nyilt lapokkal lettem felnott koru. Megtanultam, hogy felni kell toluk es megvetni oket. Soha eletemben nem talalkoztam iskolazott ertelmes cigannyal. Ertszeruen nagyon sok mas eset is tortent ezeken kivul mind Miskolcon, mind Budapesten, es igen magyarokkal is tortent atrocitas, de elhanyagolhato a ciganyokkal szemben. Rasszistava neveltek! Es hiaba predikal Kolompar Orban roluk, nem latja (vagy nem akarja), azt amit a tobbi 9 millio ember lat. Es az, hogy mindenki (itt a forumon is...), vigyaz arra, hogy milyen szavakat hasznal, nevetseges. Szamomra roma/cigany ugyanaz. Angolban nincs ra kulon szo! Es itt sem szeretik oket. Ahogyan Svedorszagban es Kanadaban sem! (nincs kedvem megkeresni az idevago cikkeket)
Anno, mikor Angliaba koltoztem, fenntartasaim voltak az Indiaiakkal. Aztan rajottem, hogy hiaba a mondott vagy esetleg bizonyitott tortenelmi hovatartozas, az indiaiak muveltek, iskolazottak es igenis akarnak dolgozni! Lehet, h csak a kollegaim ilyenek, de iszonyatosan profik (nehanyukat nagyon irigylem is), mosolyognak, kedvesek es legfokeppen ADOZNAK!
Es, hogy adjak valami megoldast is a forum olvasoinak. NEM TUDOK! Ez egy parazita nep. Nem a magyarok tettek ezt veluk, ilyenek! Nem lehet veluk semmit sem tenni, egyszeruen nem akarnak dolgozni, ha megvonjuk toluk a szocialis juttatasokat, akkor meg nagyobb lesz a bunozes. Aki elt mar kulfoldon, az latta a Nigeriaikat. Ugyanaz! Nem fognak dolgozni, nem fognak probalkozni, bunozni fognak! Ez van a verukben.
Es, hogy vigyaznunk kell minden szavunkra, es nehogy egy-ket megszolalasunk alapjan nacistak legyunk? Aztan beperelnek bennunket, mert "tul sokat" mertunk mondani.
Mint az tortent olaszliszka eseten is. Bepereltek az allamot azert, mert lincseloknek neveztek oket.
Bahh
Hat mik? Gyilkosok! Lincselok! Azt a jogaszt/ugyvedet kuldenem bortonbe, aki kiallt mellettuk, illetve azt a felbujtot, aki ezt a csurhet ravezette a "torvenyes jogaikra"
Na, asszem eleg hosszura sikeredett ez mar igy is. Pedig meg legalabb 300 oldalt tudnek irni ... Emocionalis szalak fuznek ehhez a miskolc/cigany/milyen volt/milyen lesz temahoz, szal remelem elnezitek nekem a bitek pazarlasat.

Poha 2008.09.08. 23:15:47

Jahh, egy megoldast azert tudok!
RENDORSEG
Mint emlitettem, ezek kozneven szereplo egyedek. Mindenki tud rola, h mit csinalnak, hol laknak, hogyan. De senki sem tesz semmit! Anno sok olyan rendort ismertem, aki elotte fuvezett, neaggyisten fuvet, komolyabb cuccokat arult. Semmi motivacio! Ha egy ilyen rendort le kell fizetni, akkor pikk-pakk le van fizetve. De nem akarok kibaszott okos lenni, nem is lehet! Ez magyarorszag. Ez olyan, mintha Kolumbiaban probalnank elmagyarazni, hogy a drog rossz. Nem fog menni! Ehhez sok nemzedeknek ki kell halnia sajnos. Ez van! Europainak lenni idobe tellik. Meg akkor is (tapasztalat), ha europainak lenni nem is olyan jo. Azaz a joleti tarsadalom nem rossz, de ujabb problemakat vet fel.

leibolmai 2008.09.08. 23:44:39

Teljes mértékben igazat adok. Anno, mikor kezdtem az Egyetemen, szinte csak a fejemet kapkodtam, hogy mennyi jó dolog van Miskolcon (egy alföldi kisváros után...). A cigányok feltüntek kb. már a Tiszain, az első percben, majd egyre jobban és nyomasztóbban. Aztán a suli vége felé már tényleg csak ottalvós házibulikba jártak a legtöbben, ahonnan reggel jöttek haza. Persze a kolibulik, Tapolca szépségei (pl. Liget) mindig terítéken maradtak, de a légkör egyre nyomasztóbbá vált, válik a Campuson kívül. (ezért is lehet az, hogy sok birka nem ismeri csak a Tiszai-ME utat, nem ismeri, nem járja be a várost) Ami számomra félelmetesen szomorú dolog, mert szerintem Miskolc igenis szép, élhető, pezsgő város lehetne, országos elismertséggel. "Miskolc, Miskolc, sáros Miskolc, te vagy az oka mindennek!"

orszagjaro 2008.09.09. 08:39:41

Én magam többször jártam Miskolcon, amúgy tősgyökeres pesti vagyok.
Az egészben az a legfurább, hogy Miskolcon erről valóban nem esik szó. Káli is csak pöffeszkedik a székében, meg a legtöbb borsodi város(ka) vezetése (pl. K.barcika). Milyen színekben? Na ugye, abban a kormánypártban, amely még mindig fasisztázással keresi kenyerét. Ezek után teljesen megérdemlik, ha így szétlopják a várost alóluk -- fel kellene állni. Nem csak egy párszáz fős falunak, Monoknak, hanem pl. egy egész Miskolcnak. De csak megy a lapítás, mert az pol. nem korrekt jelenleg.
Ugyan itt Budapesten is baloldali vezetés van, de mernek tenni a cigányok ellen, pl. ferencvárosi dzsumbuj eldózerolása, a segélyek alacsony szinten tartása, amiből NEM lehet fővárosi életet finanszírozni. Így szorulnak ki szépen innen.

movhu 2008.09.09. 09:04:53

A legszomorúbb cett cikkében az, hogy bárki, aki nem csak térképről ismeri Miskolcot, annyit tett hozzá, hogy: igazad van...

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.09. 09:06:58

movhu: pontosan. :( hidd el, én sajnálom a legjobban, hogy ilyeneket vagyok kénytelen írni a városomról. pedig mennyivel szívesebben írnék a szép dolgokról...

Seth 2008.09.09. 09:17:25

A miskolci polgármesterre sokmindent lehet mondani, de azt nem hogy semmit nem tett a városért. Az előző Fideszes polgármeste ideje alatt a város (kormánypárttól függetlenül) pangott és erjedt a saját levében. Semmmiféle változást nem sikerült eszközölnie. A város lepukkant volt, élet benne annyi mint egy csernobili házibuliban. Szürke épületek, a belváros mocskos sikátornak tűnt.

Az új városvezetzéssel ez megváltozott. Lehet sokmindent mondani, hogy sokba került, meg lopnak. De most már legalább néz ki valahogy a város.
Kérdés hogy meddig, mert a frissen felújított Hősökterén nem mindig működik a világítás. A közterületfenntartók cska akkor vannak ott ha éppensemmmi szükség rájuk, nem láttam még hogy cigányokat zavartak volna ki a vízből, vagy padfirkálókat tepertek volna a földre.

Nig · http://magyarmindennapok.blogspot.com 2008.09.09. 09:54:59

Nos, ez Miskolc. Én épp képanyagot gyűjtök, a 20emeletesnél minden reggel halomba álló szemét (persze hogy cigányok lakják javarészt már), a belváros, a Hősök tere.... délelött amikor a magyar dolgozni van, mintha cigánytelepen járnánk... fasza.

Tompie 2008.09.09. 10:21:09

Seth:
Igen hurrá szép a város de a szájak meg éhesek, inkább azon lenne, hogy több munkahelyet teremtsen. Meg szerinted ezekből a felújításokból, lásd szinve terasz, hősök tere nem tudom hanyadszor stb. az ő zsebébe nem esik jó pár misi??? szerinted akkor ezt a városért csinálja vagy magért ?? De inkább nem is megyek bele ezekbe mert csak idegbeteg leszek tőle :)

aprokavics 2008.09.09. 10:21:45

Üdv mindenkinek!

Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy addig, amíg személyes tapasztalata nem lesz valakinek, az sose fogja megérteni, hogy mások miért nem bírják elviselni a cigányság bűnöző rétegeit.
Én 2003-ban vesztettem el a nagypapámat (69 éves volt, makkegészséges), mert miután megtudta, hogy a lepsényi telkén lévő házat teljesen kifosztották, az autópályáról vitte el a rohammentő, mert infarktusa lett. Rá két hétre halt meg. 1978 óta van meg a telek, sose volt semmi probléma vele, és egy élet munkájáról beszélünk.
Mindenki tudja, hogy a zámolyi cigányhordák milyenek voltak. Na ezeket költöztették oda Mezőszentgyörgyre, ami Lepsény közvetlen szomszédfaluja! Onnantól kezdve a környék víkendházai folyamatos fosztogatás áldozataivá váltak, a többi bűncselekményről ne is beszéljünk. Amikor a helyi körzeti megbízott rajtakapott pár betörőn, a tetteseket nem sokkal később elengedték, a rendőrt meg rabosították... Mi van itt??
Egyértelműen a mostani jogrendszer és törvények a bűnözőket védi, és akármennyire is fáj egyeseknek, a kisebbségi bűnözőkkel még inkább kivételeznek. Ahogy észre is lehet venni, folyamatosan durvul a helyzet Magyarországon. Mindegy ebbe most nem akarok belemenni.
Egy dolgot mindenképpen szeretnék tisztázni. A romáknak éppen annyi joga van beilleszkedni a normális társadalomba, mint más magyar embernek. Csak ők nem élnek vele. Megy a sírás, hogy nem kapnak munkát. 4 meg 6 elemivel milyen munkát akarnak egy olyan országban, ahol még a diplomások is megszenvednek egy-egy munkakeresés alkalmával? A nehéz fizikai munka meg igencsak büdös...
Miért van az, hogy vannak olyan cigánycsaládok, akik igenis meg akarják mutatni, hogy normális magyar emberek, és ugyanúgy is akarnak élni? Ismerek egy pár ilyen családot, és le a kalappal előttük, de kéremszépen, ők normális nevelést kaptak a szüleiktől, tanultak addig, amíg egy elismert, munkáját tökéletesen elvégző ember nem lett belőlük, és ugyanezt a példát mutatják a gyerekeiknek. Amikor azt mondjuk, hogy "cigánykérdés" vagy "cigánybűnözés", ezek a családok NEM tartoznak bele, mert észre se vesszük őket. Be tudtak illeszkedni a társadalomba, becsületesen élnek, dolgoznak. Ők ugyanúgy végigmentek azon a ranglétrán, amin minden normális magyar ember szintén végigment, és megérte? Igen!
Nem olyan régen történt, nem is tudom, hogy melyik TV mutatta be, de nem is ez a lényeg. Egy fiatal cigányszármazású hölgy úgy döntött, hogy kitör a putriból és tanulni fog. Eltelt 15 év és a hölgy elismert jogász lett. Úgy döntött, hazamegy, hogy meglátogassa rég nem látott szüleit, testvéreit, de amikor megérkezett azt kapta az "anyjától", hogy kitagadják a családból, mert mostmár nem közéjük tartozik... Ahelyett, hogy büszkék lettek volna rá, inkább elűzték.
Azt hiszem ez is elég tanulságos történet. Addig amíg az a rendszer van itt, hogy segélyekből többet lehet kapni, mint napi 8-10 órás kemény munkából, addig a sok léhűtőnek esze ágában se lesz elmenni dolgozni.
Most meg lehet kövezni engem a véleményemért, de azoknak, akik védik a bűnöző, semmitevő rétegeket, csak azt tudom kívánni, hogy költöztessenek a szomszédságába pár ilyen családot, és akkor majd rájön, hogy jelenleg mennyire hasznosak a társadalomnak...

sally 2008.09.09. 10:39:43

Szlovákiában korlátozták a segélyeket, csupán 3 gyerekig jár családi pótlék, ja és pár éve bevezettek egy olyan törvényt, ami kimondja, hogy jogodban van megvédeni magad,családodat, értékeidet: szóval lelőheted, leszúrhatod vagy megütheted, ha nem kívánt "látogatót" találsz kertedben, házadban stb......, mert senkinek nincs keresnivalója másnál, hívatlanul, s pláne ha ez sötétedés után történik , ha valaki betör hozzád lelőheted, legfeljebb a fegyverviselési engedélyt kérhetik......., és működik!

movhu 2008.09.09. 10:43:59

Lomax 2008.09.08. 17:04:25
Nem mindegy, hogy milyen formában adod a segélyt. Vessük össze:
A verzió:
Kapsz 50000 ezer forintot egy hónapra. Arra költöd amire akarod. Ha akarod, a gyereknek veszel jobb táskát, befizeted osztálykirándulásra, kirándulásra költöd, vagy eliszod a kocsmában, és a gyerek nem megy sehová.
B verzió:
A gyerek kap az államtól táskát, osztálykirándulást, kirándul a sulival, de egy vasat sem kap a szülő kocsmázásra vagy a szórakozásaira.

Melyik a jobb?
Arról ne is beszéljünk, hogy amennyiben nem futja apucinak a napi "betevőre", akkro pénzt fog szerenzni rá. Már csak azt kell megoldani, hogy azt ne a másiktól vegye el, hanem dolgozzon. Ismétlem, Szlovákiában sokan dolgozni mentek.

á 2008.09.09. 10:55:43

Mintha én írtam volna.
Az egyetem öt éve alatt annyira megszerettem Miskolcot, hogy úgy terveztem, ott maradok. Ahogy a cikk is írja, ennek a fénypontja 2006 körül volt.
Azóta végeztem, ez máshogy van. Néha még visszajárok a barátok miatt, és fáj a szívem attól, amit ott látok.
Minden megváltozott pár év alatt. Kár érte.

berkenye 2008.09.09. 11:02:40

a kilencvenes évek legelején miskolcon tanultam a kósban, a kolink a szondi-teleppel szemben volt. nagyon kemény volt, minden héten megvertek v. kiraboltak valakit, abból a 120 gyerekből, akik ott éltünk. az én hasamat is csiklandozta már kés, nagyon vicces volt... a széchenyin nem lehetett este úgy végig menni, hogy ne lejmoltak volna le. 17-18 éve ez volt a helyzet. aztán sokáig sűrűn megfordultam miskolcon, eléggé normálisnak tűnt a helyzet. legalábbis kósos évekhez képest. mostanában csak átutaztam a városon. sajnálom is, hogy nincs időm már jól berúgni a haverokkal a spatenben...
de vissza a témához. ezt bizony már elkúrtuk, 15-20 év múlva az ország tele lesz cigánnyal.ráadásul azzal a fajtával, aki a bűnben szocializálódik. a tanulatlan, agresszív cigányok annyian lesznek, hogy tutira háború lesz. mihez fog kezdeni az ország a sok képzetlen, lusta, zsigerből fajgyűlölő, bűnben felnőtt cigánnyal? és ők velünk? ...?...
ráadásul addigra felnő majd az a nemzedék is, akik úgy nőttek fel, hogy az integrált oktatában kancigányokkal voltak összezárva. tanár ismerőseimtől tudom, hogy a 15-16 éves cigányok a 11-12 rendszeresen kislányokat molesztálják ... ez van emberek. amúgy megérdemli ezt az egész ostoba, birka ún. kádár népe... a szerencsétlen hülye miskolciak szemét is kiszúrják egy-két plázával, meg multiplex mozival... hűha! nagyon komoly, mi? direkt írtam kádár népét, és nem magyart, mert sajnos tele az ország ostoba, gerinctelen, kicsinyes, identitás nélküli suttyóval. kádár népével, az emésztőgépekkel. elég nekik egy pláza, seggük alá egy szar suzuki, meg a pofájukba valami szemét kaja. akik kihordják a szemetüket a patakpartra, pont olyan igénytelen tuskók, mint a cigányság jó széles alja rétege. ők mind a hazai "bal"oldal termékei. kádár népe nagyjából olyan, mint a cigányok. csak gyáva lopni, ezért birkaként dolgozik szaros kis fizetéséért, fát vág a hátán a herecsürhe.
mindebben az a szomorú, hogy mire ez a kádár alatt szocializálódott populáció természetes úton távozna a világból, addigra tele lesz az ország cigánnyal... és nem a zenész fajtából valóval.
szóval vagy k. gyorsan észbe kap itt mindenki, vagy jobb ha gyerekeinek kinéz egy nyugisabb országot... székelyudvarhely v. marosv.hely már most is sokkal élhetőbb hely egy átlag itteni várossal szemben. ja, ráadásul ha ott vagyok pont olyan, mintha magyarországon lennék. nem pedig egy ilyen banánköztársaság paródiában, mint most éppen.
tehát, javaslom a miskolciak, hogy költözzenek erdélybe. hagyják miskolcot meg szép "szocialista" városnak. pláza ide, fő tér oda, úgy is olyan lesz pár év múlva, mint 1990-ben volt... kádár népe úgyis azt szokta meg. aztán ha kipusztultak a birkák, a cigányok meg elhúztak kanadába, merthogy itt a rászisták már nem tartják el őket, akkor szépen visszatelepülni. a plázák romjait eltúrni, a szinvát kipucolni és otthonokat építeni, szecessziós házakat, mint egykoron... szebb jövőt!

Sor2 2008.09.09. 11:19:13

Hát igen! sajnos! ez van! én is ÉK magyarországi vagyok a szülőfalum pár kmre van a hírhedt Olaszliszkától! Már jó ideje Pesten lakom csak hétvégenként járok haza! Bármikor szóba kerül a cigánykérdés a fővárosi kollégák értetlenül állnak a véleményem előtt ilyenkor csak kérdezek tőlük egy párat:
vertek már meg cigányok ok nélkül? vették már el cigányok pénzedet egyébb ingóságodat? törtek már be cigányok a családi házadba (nem városszéli telek a hétvégékre!!!) péntek kora este!!! ?
ha csak nemleges válaszok születnek akkor még nem éltek ott ahol sok a cigány ergo fogalmuk sincs a témáról ergo ne alkossanak véleményt a dologról!
ha van egy két igen válasz de ennek ellenére nem értik mi a bajom akkor vagy nagyon vallásosak vagy nagyon hülyék!
és nem, ez nem ilyen zsigerináciirtsukkiőket gyűlölet csak nagyon tudom helyén kezelni a romákat! ismerek én is rendeseket ált. suliba nekem is volt jópár cigány osztálytársam csak sajnos az arány! az arányokban van itt a legfőbb probléma az általam ismert cigányok MAX 10%-ra mondhatom hogy hellyel közzel rendes! ez pedig kib. kevés!

Winston007 2008.09.09. 11:34:54

Jozsefvarosi vagyok, ketszer tortek be hozzank a cigok. De megszunt mert 2001ben eszrevettem, hogy a felettunk levo lakast torik es hivtam a rendoroket. Par megdobbento teny:

1. A rendorok megkoszontek, hogy kihivtam oket mert allitolag ez mar batorsag.....
2. Ott elottem a lepcsohazban hazudtak a rendoroknek, hogy a rokonaikhoz jottek csak. Pajszerral, gumikesztyuvel meg ilyen dolgokkal. A rendorok gyorsan kezeltek oket gumitestapoloval.
3. 2005ben hivtak be tanuskodni a birosagra.
4. Az egyiket mar elengedtek mert rendori tulkapas es rasszizmus volt az orson ami ot komolyan diszkriminalta.

Seth 2008.09.09. 11:53:33

Tompie: Hogy Miskolcon nem lenne munkahely azt erősen kétlem, de nem vitatom hogy lehetne sokkal több is. Nem vagyok városházi PR-s. De gondolom nem örülne senki, hogyha hirtelen munkahelyteremtés címén feltúrnák a határt (zöldmezős beruházás címén) vagy visszakapcsolnák a DAM-ot.

Amúgy igen: egyre nagyobb a probléma és amíg Pesten fogják megbeszélni ezeket "hozzáértők", többekközött Sólyom "Bánáti Bazsarózsa" László, lakhatatlan lesz az ország javarésze. (Miért épp Sólyom László? Mert az egyik rokonom az egyik Borsodi falunak a polgármestere és megmutatta SL-nek a falut, meg az embereket, amikor átutazott az elnökúr. SL teljesen meg volt döbbenve és csodálkozva kérdezt, hogy így élnek itt az emberek? És ez még egy viszonylag konszolidált falu. Bár hozzáteszem hogy rokonom tanár ott és a cigánygyerek nem tudta hogy mi az hogy "lány". Nem ismerte ezt a szót! Hogy ugyan ezekkel a gyerekekkel hogy sikerült a Lillafüredi kirándulás megint megérne egy pár sort.)

Szóval mindezekután, aki véleményt akar mondani, az előbb nézzen szét a saját szemével és utána kántáljon fasizmust. Aki azt mondja hogy ne szegregáljanak az iskolákban küldje a "C" osztályba a gyerekét egy évre és utána ugasson.

Ámen

User1 2008.09.09. 12:19:37

Bp-i vagyok, de rendszeresen járok Miskolcra, mert rokonaim laknak ott. Hihetetlen nagyot fejlődött ez a város, egy ipari koszfészekből indult és már hasonlít a többi magyar városhoz. Ami még tettszett benne, hogy amikor a pisztrángárust elmosta a víz, sokan direkt azért mentek utána oda, hogy a fazon üzletileg talpra álljon. Sokkal nagyobb itt a lokálpatriotizmus, mint pld. nálunk.

A cigánylakta részek viszont megdöbbentőek, különösen a kontraszt, mintha a Bp.-i Váci utcában sétálna az ember és egyszercsak elér egy kapualjhoz, totál lepusztult ház, totál lepusztult lakókkal, éjjel nem is tanácsos arra menni. Annyi esze lehetett volna a polgármesteri hivatalnak, hogy normális cigányokat költöztet a belvárosba, akik részt vállalnak az épületfelújításból is, hiszen most ez a terület különösen értékes.

Johnny336 2008.09.09. 12:55:57

Nem értek veletek egyet, hogy egy blogger nem fogja megváltani a világot. Egy blogger nem, de itt van rengeteg értelmes ember, értelmes hozzászólással, építő jellegű javaslattal.

Létre kellene hozni egy civil szerveződést átnyújtani 3 oldal A4-es papírt, a javaslatokkal, hogy ezek a mi meglátásaink, aláíratni emberekkel. Nem hülyeségeket találunk ki, hogy ingyen sör a munkahelyen. Ezek keményen érintik mindenki pénztárcáját.

Ha a Fityesz megcsinálta, hogy népszavazást iratott ki valamiből, ugyanúgy a civilek is elérhetik ezt. Törvény adta jogunk. Ha nem is lesz belőle népszavazás, de legalább a különálló emberek rájönnek, hogy hoppácska, nem is vagyunk mi olyan kevesen, akik változást akarunk...

Radikális változás kell a rendszerben. De nem radikális módon véghezvinni, hanem alkotmányosan, hogy ne kössön bele semmi EU, NATO, ENSZ, Esélyegyenlőségi ombuccman. Elvileg nem szólhatnak a belügyekbe, csak javaslatot tehetnek. Nem népírtás kell, meg internálás, kiutasítás. A lakosság része, integrálni kell őket. Dolgozol, különben hagyunk éhendögleni. Sokan ilyen helyzetben vagyunk, és hiába utáljuk a munkahelyünket (nem azt, hogy dolgozni kell!!!), mégis nyelünk, és nem mondunk fel...mert különben nem lenne miből kenyeret venni a gyereknek...


Kíváncsi vagyok, mi lesz ezzel a szept. 20-i roma erődemonstrációval is.
A rendőrség elviekben a Charta-gyűlést fogja védeni, ahol a fejesek vannak, tehát a városban egy helyre fog koncentrálódni az egész BRFK hadraképes tagja...
Vagy az lesz, hogy a romák szépen csendben körbekorzóznak a Kiskörúton, vagy az, hogy erőt demonstrálnak.

aprokavics 2008.09.09. 12:56:26

User1: "Annyi esze lehetett volna a polgármesteri hivatalnak, hogy normális cigányokat költöztet a belvárosba..." - Kétlem, hogy annyira egyszerű lenne normális cigányokat összeszedni, amikor azok valószínűleg nehezen hagyják el azokat a területeket, ahol megbecsülik őket, és megszokott részévé váltak a lakókörnyezetüknek. Ráadásul az is köztudott, hogy a kevésbé normális cigánycsaládok meglehetősen agresszívan lépnek fel a normálisakkal szemben.
Teljes szívemből sajnálom a miskolci magyar lakosokat...

aprokavics 2008.09.09. 13:03:32

Johnny336: Természetesen teljesen jó, amit mondasz, állítsuk ezeket az embereket választás elé, csak a fő probléma, hogy ahhoz egy olyan hatóságnak, fegyveres testületnek kellene lennie hazánkban, amelyik keményen meg tudna védeni bennünket a kegyetlen megtorlástól. Elvileg erre lenne a Magyar Rendőrség, ill. a Magyar Hadsereg, csakhogy utóbbi már nincs is, ami van az is Afganisztánban állomásozik, előbbi pedig mindent elkövet a normális magyar ember jogai ellen. Elsőnek ezt a helyzetet kellene valahogy rendezni, mert amíg ez nincs rendben, mi csak befoghatjuk a szánkat...

Lomax 2008.09.09. 13:11:02

zero • vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 20:18:29

Hát, barátom, ha szted az a megoldás, hogy minden nap tucatnyi bejegyzésben meg kommentben gyalázzuk a „mocskos, büdös, lopós” cigányokat, akkor gratulálok! Látjuk a mai magyar közállapotokon, hogy milyen üdvözítő megoldási is ez.

Az, hogy Neked nem tetszik az ellenvélemény, mert megzavar a napi rendes cigányozásodban, sajnálom. Szvsz érdemi párbeszédet folytattam a témáról, ellentétben a nagy többséggel, aki csak a sérelmein képes rágódni.

Az pedig, hogy egy ilyen írás felett a többség minden gond nélkül szemet huny (sőt!), nem az én szégyenem!!

Ja, és írjál postot nyugodtan „a Lomax-félékről” a blogodban, sőt írjál mindjárt kettőt, majd jön 100-200 bólogató komment, és attól majd biztos elhiszed, hogy Nálad az igazság. „A Vastagbőr (sic!) nem fogalmazunk ilyen "finoman" – ezzel én nem dicsekednénk, mivel az a blog nem több, mint néhány kvázi-írástudatlan legolcsóbb, hatásvadász demagógiára épülő fröcsögő fika-blogja.

Varga Zsolt 2008.09.09. 13:16:16

Azért ennyire nem rossz a helyzet, de tényleg több a cigány, a környező falbakból települnek be. Mellesleg jegyzem meg, hogy Miskolc lélekszáma nem 150ezer, hanem jóval 170e. fölött van.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.09. 13:18:41

Zsolt: "Miskolc lélekszáma nem 150ezer, hanem jóval 170e. fölött van."

Volt. Anno. T városatyáink még mindig ezt szajkózzák, de az igazság szerint a fiatalok döntő része már rég elköltözött onnan.

movhu 2008.09.09. 13:21:26

Lásd cett is virtuális misckolci lakos.

EÖ (törölt) 2008.09.09. 13:30:51

Kedves blogíró!

Ha te azt mondod Miskolci Egyetem és nemlineáris egyenletrendszer,a kkor én azt mondom: A GOTO utasítás veszélyes!!! :)

Varga Zsolt 2008.09.09. 13:40:26

A város állandó népessége: 172 855 fő
forrás:Miskolc.hu

aszucs 2008.09.09. 13:44:09

Veletlen talaltam csak ide, de gondoltam hozzaszolok.

Igenis van ertelme ezekrol a dolgokrol beszelni, meg ugyis ha nem tudjuk a megoldast ra.
Ha otleteket/gondolatmeneteket/velemenyeket irunk le, idovel korvonalazodhat belole valami megoldas.
[Zero: nem egy blog talalja ki a megoldast hanem az emberek akik mindenfele dolgot hallanak/mondanak... evtizedeken keresztul
ha senki nem beszel rola biztos semmi nem is lesz belole, ha beszelnek rola lehet akkor sem, de legalabb nem biztos! foleg ha nem csak peldakat sorolnak, hanem logikus gondolatmeneteket fejtegetnek]

En is hozzatennek ehhez a dologhoz:

Megoldast a problema alapjaira kell keresni.. ami szerintem az hogy a romak nagy resze [rosszul/egyatalan nem] neveli fel a gyerekeit.
Legalabbis nem az ezen a teruleten mukodo civilizacio szabalyainak megfeleloen.

Ilyen szabaly pl a kresz... a vilag legeldugottabb reszein kb semmilyen szabalyt nem kell megtanulni hogy autot vezthess, es regebben itt sem voltak ra szabalyok.
De ahol mar sok auto kozlekedik ott igenis ki kell talalni ra szabalyokat, kulonben megbenulna a fogalom...
Akarmennyire is igazsagtalanul hangzana egy afrikai ember szamara, ha atjon Magyarorszagra, igenis be kell tartania itt azokat a szabalyokat amik nelkul otthon konyebben megelt.

De ilyen 'szabaly' az is hogy a szulo feladata megtanitani a gyereket arra hogy a szabalyokat be kell tartani... hogy szeretetre tanitsa a gyereket, stb...
Egy jol felnevelt hajlektalan lehet elobb ehenhalna minthogy agyonverne valakit a kajaert...

Sajnos joparszor lattam mar felreeso palyaudvaron estefele vonatomra varva, hogy az amugy bekes roma csalad [szulok, nagyszulok, kisgyerekek] mennyire nem figyel oda a gyerekekre..
Pl amikor az egyik par eves kisfiu epp veri el a kishugicat a szulok eszre sem veszik, max a nagymama orditit ra a fiura [de o is csak kesobb figyel fel ra] de olyan rondan, hogy annak felet ki kene cenzuraznom innen...
Raadasul a raorditasanak a mondanivaloja az hogy azert ne bantsa a hugat mert o meg kisebb!!!!! nem azert mert 'nem szabad bantani masokat', hanem azert mert o meg kisebb!

Kesz csoda lesz ha abbol a gyerekbol rendes allampolgar fog felnevelodni!
Ezzel szemben a jatszotereken azt latom, hogyha egy kisgyerek barmi agressziv mozdulatot tesz valaki fele, akkor anyukaja [/apuka] egybol rohan oda es raszol hogy nem szabad, ha kell buntetesbol pl elviszi a jatszoterrol..

Sajnos a romak nagy resze meg most is ezt a kulturat koveti, sokan egyutt elnek es a gyerekneveles csak a nagyszulokre harul.. akik termeszetesen nem tudhatnak a 20 unokajukat az orszag elvarasainak megfeleloen felnevelni.
Es akit rosszul nevelnek fel, az valoszinuleg rosszul is neveli majd a sajat gyerekeit [unokait? :)].

Szoval szerintem azt kene elerni hogy a romak nagy resze ne kozosen eljen egykupacban, hogy a szulo erdekelt legyen abban hogy odafigyeljen a gyerekere [foleg par eves koraban]..
hogy ezt milyen szabalyokkal lehetne [/szabad] elerni azt nem tudom, talan szankcionalni kene azokat akik latvanyosan nem nevelik a gyerekuk..? nemtudom, de nem is vallakoztam kesz megoldas kitalalasara
csak a segito szandeku otleteimet mondtam el, ugy hogy meg a legelvetemultebb embereknek se legyen jogalapjuk rasszizmussal vadolni.

Seth 2008.09.09. 13:47:37

Kedves Lomax.

Figyelmedbe ajánlanám a bash.hu egyik ebjegyzését. Sajna nem szó szerint idézem:
A: - Bazd! Csak 5 perce vagyok chat-en de már 4-en szóltak be.
B: - Nem lehet hogy benned van a hiba?
A: -Már 5-en!

aszucs 2008.09.09. 13:51:41

Varga Zsolt:
ja es amugy en is videki vagyok.. evente 2-szer jarok is otthon, pedig budapesten meg ideiglenesnek sem vagyok bejelentve, mert a foberlo es az ado az ket kulon dolog, raadasul nagyon ovatos fajta [de ugylattam az alberletek 90%-ban igy van]... szoval a hivatalos adat meg a tenyleges sokban elterhet... de persze Miskolchoz nemertek... kb 2-szer voltam ott eletemben, es az utolso alkalom is kb 10 eve volt egy 'mud'-os partin egyetemista korombol ..

aszucs 2008.09.09. 13:54:46

ja es a kettovel ezelotti megjegyzesem egy resze nem Zero-nak szol, hanem Lomax-nak... bocsanat, most vettem csak eszre...

hottentotta 2008.09.09. 13:56:39

@Egyéves önkéntes!

Azt is tudod, kitől származik a Miskolcon infós körökben legendássá vált Goto utasítás veszélyes szállóige?

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.09. 14:03:03

"Ha te azt mondod Miskolci Egyetem és nemlineáris egyenletrendszer,a kkor én azt mondom: A GOTO utasítás veszélyes!!! :)"

Én pedig azt, hogy Isten nyugtassa békében Dénest!

EÖ (törölt) 2008.09.09. 14:11:15

hottentotta és cett
tudom hát halottam eleget: Vadász Dénestől

azt viszont nem tudtam, hogy meghalt :(

EÖ (törölt) 2008.09.09. 14:14:23

baleset szakest után vagy mifene?

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.09. 14:19:13

A szíve egy szakesten, miután elmondta a komolypoharat.

EÖ (törölt) 2008.09.09. 14:24:02

hol lehet neked emilezni, mert nem akarom szétoffolni a blogodat?

hottentotta 2008.09.09. 14:24:09

Bizony, szegény Dénes.

Isten nyugosztalja.

Seth 2008.09.09. 14:25:32

Elég morbid egy haláleset volt:
elénekelték a Korhely halála nótát, majd Vadész Dénes tiszteletére a Vadásznótát, ami közben rosszul lett és meghalt. :(

movhu 2008.09.09. 14:26:17

Egyéves Önkéntes 2008.09.09. 14:24:02
A blog hivatalos központi mailje a
moverhu-kukacocska-vipmail-pont-hu

hottentotta 2008.09.09. 14:29:25

És hogy egy kicsit ON legyek : én 2001-2006-ig voltam miskolci. Viszont ez idő alatt nekem Miskolc mint a határtalan boldogság, függetlenség, szabadság, öröm és barátok szinonimájává vált.

Laktam én is az avason, 2 helyen is, laktam a belvárosban is ( vörösmarty utca ), bátran járkáltunk az utcákon, akár éjjel, akár nappal. jó, voltak cigányok akkor is, de akkor mi valahogy máshogy éreztük... Vagy csak nem öltött ilyen méreteket akkor még a cigánybűnözés.

Ami pedig a Campust illeti, csak szuperlativuszokban tudok szólni róla. Néha még mindig eszembe jut, ilyenkor pedig elmorzsolok 1-1 könnycseppet a szemem sarkában, és visszasírom azokat az éveket, mikor egyetemista lehettem Miskolcon.

Bocsi, kicsit szentimentális lett, de nekem szuper 5 évem volt akkor is.

Vivát Miskolc, Vivát Gépészkar :-)

hottentotta 2008.09.09. 14:31:55

hja, és még annyi, és utána be is fejezem a spammelést :)

ahol most dolgozom ( a világ végén, 300km-re Miskolctól ), több Miskolcon végzett is dolgozik, és megfigyelhető az összetartás közöttük még úgy is, hogy szinte generációs különbségek vannak közöttük / közöttünk.

Na ennyi.

üdv

EÖ (törölt) 2008.09.09. 14:44:08

hottentotta

ez nem off, miskolci a topik

nekem is az volt a legszebb 5 évem, kár hogy nem buktam meg, mert akkor a legszebb 6 évem lett volna. ÉS ez most nem vicc.

én is azt látom, hogy összetartás van, amíg hordtam a gyűrűt, addig sokan szóvá tették

(és egy gázos főnöknél sokszázmillát (sic!) tudtunk kialkudni a gyűrű miatt )

és hát tényleg morbid szakesten meghalni miközben téged éltetnek.
de szerintem szép halál a kedvenc diákok között meghalni, persze ha van olyan, hogy szép halál

akkor te infós vagy vagy normális gépész? :)

EÖ (törölt) 2008.09.09. 14:44:55

movhu

kösz, de időközben megválaszolták, amit kérdezni akartam...

EÖ (törölt) 2008.09.09. 14:48:01

ja hogy a témához is szóljak, volt pár haverom akik részegen felmentek emberkedni az avasra és szidták a cigányokat
na azok meg végigvágtak rajta Stihl-fűrész lánccal (véletlenül volt náluk egy) a soktízezer forintos motorosdzseki tompította az ütést bár többet nem lehetett felvenni. A srác másnap "Jó buli volt!"-ként értékelte az eseményeket. :)

movhu 2008.09.09. 14:51:33

Véletlenül...mint a fentebb említett esetben a pajszer :)

hottentotta 2008.09.09. 15:04:53

hottentotta infós... normális infós :D de szerencsére mérnöki vonalon tevékenykedik, utálja az informatikát :DDD

Amúgy cett, kiváló írás, riszpekt!

EÖ (törölt) 2008.09.09. 15:24:36

hottentotta

az is valami... :)

Friday 2008.09.09. 15:40:49

Érdekes az íromány,és olvasom a kommenteket is.Egy dolog dühít fel engem,mikor a cigány(mert nem írok rá mást,hisz Ők is így hívják magukat a környezetemben) azt kérdezi,hogy miért mert cigány vagyok?Gondoltam már rá,hogy majd egyszer,ha nekem azt mondják valahol,hogy nem tudjuk...,nem lehetséges...,nem jár... szavakkal kezdenek valamit,akkor én is visszakérdezek,hogy miért mert nem cigány vagyok?
Valószínűleg nagy megrökönyödésre adnék okot,mert a külsőm nem erre utal:) Nagyon nem,de kipróbálom,hogy mit szólnak egyszer.
Magyarországon már félve néz körül az ember mielőtt kiejti a száján,hogy cigány.Miért?
Lehet mondani,hogy nincs cigánybűnözés csak ez hazugság volna. Meglovagolják a rendszert?Persze,meg is fogják,mert a két nagy párt kiáll mellettük,mert nagy szavazóbázis és könnyen megvásárolhatók.
Szlovákiai megoldást itt is helyénvalónak érzem.Az EU-ról meg annyit,hogy kb 8 éve voltam Franciaországban és ott a cigányok a városon kívül egy szántóföldön laktak lakókocsikban,vajon ott miért szabad?Ott van a nagy emberjogi központ is nem?
Hát ennyi

beng 2008.09.09. 16:19:58

1989-ben murdelt meg végleg Miskolc, azóta csak az élőhalottat játssza ott mindegyik.

Aronka 2008.09.09. 16:52:46

Jaj Lomax mire ez a te mélyenszántó felzárkóztatós elméleted gyakorlat lesz eredménnyel, nem lesz élet a Földön. Te beszélsz baromságokat, nem kicsit.

Avatar 2008.09.09. 18:58:00

movhu · mover.blog.hu 2008.09.09. 10:43:59
"Nem mindegy, hogy milyen formában adod a segélyt. Vessük össze:
A verzió:
Kapsz 50000 ezer forintot egy hónapra. Arra költöd amire akarod. Ha akarod, a gyereknek veszel jobb táskát, befizeted osztálykirándulásra, kirándulásra költöd, vagy eliszod a kocsmában, és a gyerek nem megy sehová.
B verzió:
A gyerek kap az államtól táskát, osztálykirándulást, kirándul a sulival, de egy vasat sem kap a szülő kocsmázásra vagy a szórakozásaira.
Melyik a jobb?"

Álmodsz movhu!
A B verzió Magyarországon így nézne ki:
A politikus ismerőse ötszörös áron adja a 2 nap alatt szétfoszló táskát az önkormányzatnak, és a profit egy részét visszaadja a politikusnak.
A politikus gyereke kap rendes táskát, elmegy apuval tengerpartra nyaralni az ismerős villájába, akit meg segélyezni kellene az le van szarva magasról.

bikmakk 2008.09.09. 23:51:19

es ez milyen?

uk.youtube.com/watch?v=5VUb3Xe3TG8

(egy egykori miskolci lakos)

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.10. 07:26:03

az Avasi ismerősöket kérdezgetve, náluk most az a gond, hogy rájöttek, hogy jönnek az őszi viharok, ők meg olyan vasbeton panel-ban laknak mostanság egy domb tetején, amikről lelopják a villámhárítókat...

LHC 2008.09.10. 10:42:42

ÉLLLJJEN SOKKÁÁ, DE SOKÁÁÁIGG AA KAÁPZSIIÍPISSTÁKK SZEEELLEME, HEJJ

Erzsébet 2008.09.10. 10:52:37

Én miskolci lokálpatrióta vagyok. 31 éve élek az avasi
lakótelepen. Ezekről a problémákról már egy másik
posztban írtam. Az is nagy hiba, hogy szabadon engedik,
hogy a vidéki cigányság feljöjjön a városba kukázni.
A hajléktalanokat sem szabadna beengedni a belvárosba.
Az őket ellátó intézményeket is a külvárosba kellene
telepíteni. Rémes ami a Hősök terén van. A Minorita
konyhán főznek számukra. Vasárnaponként a belvárosi
templomokba járóhívők, köztük nagyon sok idős ember a
koldusok zaklatásának van kitéve. Nem beszélve róla, hogy
rettenetesen néz ki utánuk a belváros. Ez elriassza a
túristákat, akik jelentős bevételi forrás lennének az
amúgy is szegény város számára. Ezek nélkül az emberek
nélkül, amúgy jó lenne itt élni. Fiam a helyi egyetemre
jár. A diploma megszerzése után nem tervezi az elköltö-
zést, ha akad neki megfelelő munkahely és szép lakás.

LHC 2008.09.10. 11:47:19

Úgyvan-úgyvanna!

Söpörjétek minél messzibbre a ti FENNkölt világotukba nem passzuló lumpeneket, de osztán ne csudálkozattok, ha egyszer a fejetökre szakad a pallás.

Avatar 2008.09.10. 14:04:21

"Vasárnaponként a belvárosi
templomokba járóhívők, köztük nagyon sok idős ember a
koldusok zaklatásának van kitéve."

Pont arról papolnak nekik a templomban, hogy osszák szét javaikat a szegény rászorulók között. A koldusok csak tesztelik, hogy megtartják-e amit ott hallanak, vagy csak azért járnak oda, hogy elmondhassák, hogy ott voltak.

Erzsébet 2008.09.10. 14:19:57

Az egyházak segítik a rászororuló nagycsaládosokat,
bajbajutottakat, számon tartják a körzetükhöz tartozó
nehézsorsú hívőket. Minden plébánián karitatív szervezetek
működnek. A ruhaosztást is idegen cigányok veszik ígény-
be. A hívők a feleslegből visznek be, de lehet pénzt és
élelmiszert is adni. A templomokban direkt a szegények
számára van persely kihelyezve. A templomoknak állandó
koldusaik voltak mindig is. A hívő embereket se nézzék
már madárnak. Nem azért dolgoznak, kínlódnak, hogy
mások eligyák, elcigarettázák, játékgépezzék. Egyesek
nagyon könnyen élnek, rengeteg segélyt fellejmolnak.
A magyar lakosság pedig semmit nem vehet ígénybe.
Mindenkinek csak annyi gyereke legyen ammennyit el
tud tartani.

Seth 2008.09.10. 14:34:52

Avatar
ÉN járok az egyik templomba, ahol megmondta az öreg pap, hogy van nekik egy ingyenkonyhájuk a templom mögött. Szóval senki ne adjon nekik közvetlenül pénzt, inkább adja a templomnak és ők adnak nekik meleg ételt.

Audi Achtzig 2008.09.10. 19:53:08

Nagyon szomorú poszt. Érdekes ez az időskála ami a fejlődést, majd a hanyatlást mutatja. 2007-ben volt ott 3 napom, bérlettel körbeutaztam Miskolcot, ijedezés csak a 16-os buszon volt (Isten városa). Lehet hogy akkor mázli... Összességében a bénább részekkel együtt is nagyon tetszett, az Avason is sütött a Nap, zöld volt a fű. Most valahogy nem tudom, melyik szakaszba tegyem a dolgot.

Most Lomax-ot nevesítem, de mindenkit, aki itt most a véleményével kisebbségben van, kérek hogy válaszoljon meg tetszőleges számú kérdést az alábbiak közül:

Láttál már te közelről cigányt?
Érezted már a ijedséget, amikor valahol észrevettél néhány kreol tarkót, elálló fület? Sötét tekintetet?
Tőled is mindig megkérdezik, mennyi az idő? Van-e cigid, tüzed? Mutasd a telefonod?
Szerinted miért kötelező nekik válaszolni?
Remegett már gombócban a gyomrod egy-egy ilyen épületes társalgás során? Hány évesen?
Vették már el a pénztárcádat?
Kérték már el öcséd karóráját?
Léptek már rá édesanyád lábára csak úgy viccből?

Stb...?

Ha nem, akkor miért szólsz bele? Miért mondod meg a frankót azoknak, akik ezeket átélték?

Szomorú poszt, ritka kommentelői egység!

Bobby Newmark 2008.09.10. 23:48:48

Én csak annyit szeretnék hozzátenni, leginkább a rasszizmus témájához, hogy a nyelv változik.

A cigány szó _ma_ azt jelenti, hogy "segélyen és bűnözésből, általában nagycsaládban és putriban élő, általában színes bőrű magyar állampolgár". Nem azt jelenti, hogy "színes bőrű magyar állampolgár". Azt úgy hívjuk, hogy roma. Kiharcolták maguknak, hát legyen.
Amikor "cigányozás" van, akkor meg éppen nem az összes "színesbőrű magyar állampolgárról" van szó, hanem az összes "segélyen és bűnözésből, általában nagycsaládban és putriban élő, általában színes bőrű magyar állampolgár"-ról.
Nem általánosítás egy népcsoportra, hanem gyűjtőnév, azonos tulajdonságok alapján.

Ezt tessék szépen tudatosítani. Ne azért, mert én most itt ezt mondtam(vcces is lenne), hanem mert nagy általánosságban így használja már mindenki ezt a szót.

Innentől fogva kissé értelmetlen is a kérdés, hogy "Csak azért, mert cigány vagyok?!"
Igen, azért. Elsősorban azért, mert "...és bűnözésből".

Mondok megoldást is, én -veletek ellentétben- látok.
Rendőrséget átszervezni: szolgálati lakásokkal, akár őrzött "barakkal", rendszeres áthelyezésekkel. Megelőzendő az "ismerlek köcsög, kinyírjuk a családod!" jellegű szituációkat, növelni az állomány tettrekészségét.
Erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények szigorítása, letöltendő fegyházbüntetésre, sokra. Visszaesőként letöltendő életfogytiglanra. Rabok képzése. (Például a kőfejtés egy szép szakma, sok-sok szakmai gyakorlattal. De felőlem gyárthatnak sötétkék műfaszt is, csak csinálják.)
Segélyek természetbeni juttatása, szigorú ellenőrzése.
Adoptált gyerekek utáni állami támogatás megvonása, örökbefogadók anyagi helyzetének szigorú ellenőrzése.
Katonaság bővítése. Ha a lakóhelyen _tényleg_ semmi munka nincs, ez _mindig_ lehetőség kellene, hogy legyen. Teljes ellátás, plusz család fizetést kap.

Nos ezek lennének I. Bobby (cigányságot érintő) intézkedései. :D

Mi az, ami megvalósíthatatlan, milyen probléma maradna megoldatlan?

Hurkabácsi 2008.09.13. 19:38:27

Jó Szerencsét!

Cett!

Teljesen egyetértek az általad leírtakkal, de az alábbi mondatod kicsit csípte a szememet:
"amikor én voltam 5. evésként gólyatábor szervező"

bALEKHÉT!!!
Legalábbis tavaly (amikor átruccantam Sopronból)még így hívták.
Tudom, hogy az ország nagy része azt se tudja, hogy ez micsoda, de akkor is nevezzük nevén a gyereket.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.14. 08:51:16

Hurkabácsi: Jó szerencsét neked is!

Természetesen igazad van, ami a gólyatábor vs. bALEKHÉT elnevezést illeti, de félek, úgy nagyságrendekkel kevesebben érthették volna meg, mire is gondolok.

Evil One 2009.08.19. 16:49:38

Én is belülről látom a folyamatot, az Avason nőttem fel, ott is lakok még idén. Én lelépek, a szüleim nem fognak tudni. Nem tudom, idősebb korukban mit fogok csinálni, valahogy ki kell majd mentenem őket onnan.
Minden szépléleknek csak annyit jegyeznék meg; én nem akarom üldözni a cigányokat, se az utcán verekedni velük, fiatalabb koromban eleget tehettem. Nem akarok rendpárti diktatúrát, se új fasizmust.
De nem akarok ezzel a kultúrával egy levegőt szívni. Nem tűröm el, hogy megalázzanak, nem tűröm el, hogy belém kössenek, hogy vigyáznom kelljen, kire nézhetek, hogy a családtagjaim épségéért aggódjak. Nem akarok rambót játszani a biztonságomért. Nem akarok nekik több pénzt adni, nem akarok egyezkedni velük. Aki megígéri, hogy eltünteti őket a normális emberek világából, amiben élni akarok, arra fogok szavazni. Bármilyen eszközzel. Akármilyennel, csak megoldást nyújtson, olyat, ami nekem jó.
Ide jutottam, ez van.

Ouaid (törölt) 2009.12.20. 15:47:33

Két dologban vagyok teljesen biztos. Az egyik az, hogy nem minden cigány lop (17 rablás 20 nap alatt egy 150 ezres városban nem olyan sok, "csak" félelmetes).

A másik az, hogy most már nagyon nehéz ezzel bármit is csinálni. Az elején kellett volna.

Katzeryn 2011.02.15. 19:29:23

Igaz, már pár éve kelt e bejegyzés, mégis felkeltette a kíváncsiságomat, itt élek 40 km-re Miskolctól, de azért hallom/látom mivan. Átfutottam a kommenteket, van aki rögtön olyan szavakkal dobálózik itt, hogy rasszizmus. Hát basszus, jöjjön már el ide, éljen itt, éljen köztük, aztán majd meglátja, mi a különbség. Ez egyáltalán nem rasszizmus, ezek TÉNYEK. Aki meg nem hiszi, az TAPASZTALJA MEG. Ide tényleg komoly változások kellenének, de senki nem mer, senki nem akar tenni semmit. Így meg csak hanyatlás lesz, meg pusztulás, egyre rosszabb lesz minden. :/
süti beállítások módosítása