Parkolás, jogállam

2008.06.20. 10:00

A budapesti parkolással kapcsolatban rengeteg probléma volt, van és lesz is még jó ideig, de most mégis olyan döntés született, ami egy kicsit visszaadja az embereknek azt az érzést, hogy valamiféle jogállamban tartózkodnak. Nemrégiben még azzal riogatták az autósokat, és olyan ellentmondásos ítéletek születtek, miszerint gyakorlatilag semmilyen lehetősége nincs az autósnak bizonyítani az igazát, a parkolási társulásoknak még fénykép nélkül is csak jogai vannak. Visszásságok pedig voltak rendesen, aminek tetőpontja az, hogy ezekre egyes esetekben csak évek múlva derült fény. Ugyanis tudvalévő, hogy reális esélyt nem adva a bizonyításra, sokszor évek múlva küldték ki a felszólítást a jegy nélküli várakozással kapcsolatban, amikor az illető már nemhogy az eredeti parkolójeggyel nem rendelkezett, de már arra sem feltétlenült emlékezett, hogy járt-e arra valaha. És tudjuk, ugyan van, ami jogos, de éppenséggel nem igazságos, ez az eset is ilyen volt. A társaságokat pedig nem érdekelte, hogy a több tízezer per milyen terhet róhat a bíróságokra, azokat folyamatosan indították meg, más esetben helyettük azok, akiknek a követeléseket eladták. Ennek vet most véget a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása, miszerint 1 év után nem lehet benyújtani az igényeket, és ezzel párhuzamosan minden olyan folyamatban lévő eljárást meg kell szüntetni, ahol az eredeti keresetlevelet egy év után nyújtották be. Fel lehet lélegezni sokaknak, akik eddig nem tudták, hogy sikerül-e nekik bebizonyítani, nem parkoltak valahol a belvárosban 5 évvel ezelőtt.

Végre egy olyan módosítás, ahol figyelembe vették az állampolgár érdekeit is. Nem mintha ez nem volna jó az államnak is, mert a bíróság nem azért lenne, hogy adott esetben néhány ezer forintra rugó kétes parkolásokat vizsgáljon évekig. A döntéshozók így is túlterheltek, nyilván sokat fog segíteni több ezer per megszüntetése vagy el nem indítása. Ezzel párhuzamosan az állampolgár is nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen nem kell neki öt évre visszamenőleg őrizgetni a parkolójegyeket, csupán egy évre. Addig azonban tanácsos megőrizni. Sőt, amint azt legutóbb megtudhattuk az Autózz blogról, az sem feltétlenül jó ötlet, ha eladjuk a jegyet jóindulatúan, mert lehet, hogy pont az ellenőr veszi meg tőlünk aljas indokkal. Az eset egyedüli „kárvallottai” a társulások, de be kell vallanunk, hogy mi kívülállók annyira nem sírunk miattuk. Annál is inkább, mert mindenki tudja, hogy visszaélések máig vannak, hiszen a teljesítményt hozni kell mindenkinek, amibe bőven beleférnek a trükközések. Ezzel együtt jelent meg a Blikkben ma - ugyan mellékhírként -, hogy parkolási maffia működi a fővárosban.

Ez nem hiszem, hogy újdonság azoknak, akik a belvárosban napi szinten parkolnak vagy olvasnak online fórumokat. A módszer egyszerű, de mindenkinek benne kell lenni a legkisebb parkolóőrtől a nagyobb vezetőkig. A lényeg, hogy a rendszeresen ott parkolóknak bejáratott rendszer van, aminek segítségével fix zsebbe juttatott tarifa ellenében az autóik érinthetetlenek lesznek, és azt nem fogják akkor sem megbüntetni, ha jegy nélkül áll ott. Erre kidolgozott jelzésrendszer létezik, ami alapján mindenki tudja, melyek ezek az autók. Ezt a rendszert akarja most az ellenőrök egy csoportja felszámolni, és ezzel párhuzamosan munkaügyi bírósághoz fordulni. Természetesen itt is a szokásos a hozzáállás, mint általában az ilyen esetekben. A társulások szerint ilyen dolog nem létezhet, mert szigorú a rendszer, de azért ki fogják vizsgálni az ügyet. Kíváncsian várjuk, amint megállapítják, hogy nem volt itt semmi turpisság.

Reméljük, a kulturált parkolás tovább fejlődik a fővárosban, és egyre inkább az eredeti cél valósul meg, és nem csak az autósok lehúzása. Ehhez azonban a most született határozat mellett nagyon sok lépésre szükség lenne. A korrupció és csalás lehetőségének minél nagyobb kizárása mellett nem ártana több dolgot megvizsgálni. Sok feladat vár még a döntéshozókra. Most azonban először érezhette úgy az autós, hogy az állam érte is van, nem csak a parkolási tárulásokért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr40530274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.06.20. 10:57:30

A hír annyira meglepett, mármint az 1 év, hogy először azt hittem, valami áprilisi tréfa. Kíváncsi leszek a parkolási társulások reakciójára, na meg így a behajtócég se ér semmit a megvásárolt követeléssel, amiért nem kevés pénzt adott esetleg.
Csak így tovább!

Bit Rot 2008.06.20. 11:03:26

Ez nem teljesen igaz.

A bíróságok önös érdeke, hogy ne kelljen 2-300 ezer (!!!) parkolási pert tárgyalniuk!

Merő önzőség (és persze azért racionalitás is)!

Az tény, hogy közben VÉLETLENÜL az állampolgároknak is jó.

Amúgy meg nem az a parkolómaffia, amikor nem büntetnek egyeseket, hanem az, ha egy parkolócég a (mondjuk) 1 milliárd bevételből leírja, hogy 50% működési költsége van.

ThufirHawat 2008.06.20. 11:08:04

Éljen-éljen!
Hogy mi indikálta ezt az egészet, az pedig engem cseppet sem érdekel. Így is, úgy is, mindent az egyszeri emberek érdekei mozgatnak.
A lényeg, hogy ezzel NEKÜNK IS jobb lesz.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.06.20. 11:10:46

John42 igazad van (sajnos), nem az állampolgárok érdeke volt az első szempont szerintem sem...

zebu_ba 2008.06.20. 11:16:31

Lehetnék rosszindulatúan cinikus, és emlegethetném a "népszerűség", meg a "kormány" szavakat stb stb, de nem teszem. Meg azt is kérdezhetném hasonló rosszindulattal, hogy miért csak most stb stb, de ezt se teszem.

Végre történt valami pozitív. Már-már azon tűnődtem, fel kéne jelentenem zaklatásért a kb. 10 heti szinten levet küldözgető bandát, parkolótársaságostul, elérhetetlen, levélre, telefonra nem reagáló kintlevőség-felvásárlóstul és ügyvédi irodástul, behajtócégestül együtt. Ha hetente legalább három levelet nem kaptam abszolúte áttekinthetetlen fenyegető levelekkel, amikben vagy szerepelt konkrét parkolási esemény vagy sem, meg néhol ugyanazt az állítólagos parkolást akarta behajtani rajtam a parkolótársaság meg a kintlevőség engedményezettje. Komolyan mondom, amit műveltek, az zaklatás volt, ráadásul mivel többnyire fel se lehetett hívni őket, a tértivevényes levál visszapattant a levélpapíron szereplő címről, esélyem se lett volna tárgyalótermen kívül bizonyítani, hogy állításukkal ellenkezőleg nemhogy nem tartozom, de még ők tartoznak nekem...

Szóval én örülök, és nagy kaján vigyorral dobtam odébb a tegnap érkezett újabb szabványlevelet az egyik ügyvédi irodától...:-)

Magyarországon persze kérdés, ez a rendelet meddig marad így. Mikor hoznak olyan rendeletet, hogy miután most mindenki eldobta a felszólításokat, egy év múlva 30 évre visszamenőleg lehet majd követelni. Vagy bevezetnek helyette valami új sarcot, mert a parkolótársaságos cimbik most rosszul jártak és kompenzálni kell őket. De nincs bennem rosszindulat vagy cinizmus. Áááá, egy szemernyi sem.

insert_click · http://legjobbpalinka.hu 2008.06.20. 11:19:34

John42: Igazad van, a blikkes cikk rosszul íródott meg.

Eredeti hír: Budapesten parkolási maffia működik, a maffia vezetője azt nyilatkozta, hogy rajtuk kívül más nem szed pénzt parkolásért, de kivizsgálják az ügyet.

aspanu 2008.06.20. 11:22:58

"A társulások szerint ilyen dolog nem létezhet, mert szigorú a rendszer"

Hadd kacagjak hangosan egy-két percet... cstlakozhattok ti is... köszönöm.

Három évig dolgoztam a Belvárosban. Még ha akartam volna is, lehetetlen lett volna kétóránként leszaladgálni a kocsihoz bedobni az aprót. Így aztán a parkolóőrnek le voltak adva a rendszámok (a mi cégünknél kb 10-15 autó, mikor hogy), minden nap feljött, megkapta a napi díj 50%-át készpénzben és béke volt. Gond nélkül működött e rendszer, az ellenőrök aztán az ő ellenőreiknek adóztak és így tovább.
Már nem dolgozom ott, de volt kollégáim szerint a mai napig így működik.

Yogi 2008.06.20. 11:26:07

Tudja valaki, hogy ugyanez érvényes a tovább "engedményezett" állítólagos parkolási tartozásokra? (lásd. Centrum+Intrum Justicia)

Bit Rot 2008.06.20. 11:40:57

@Yogi:
Passz. De miért ne lenne érvényes?

Az engedményezés szerintem csak annyit változtat, hogy más követeli rajtad (most már jogtalanul) a pénzt.

QM 2008.06.20. 12:20:35

Időszámítás előtt (kölyök koromban) a BKV járatain kalauzok adták a jegyet. Aki felszállt, annak perkálnia kellett.(ha csak ki nem játszotta és a leszálló ajtón osont fel). A lényeg: Úgy is nagy a munkanélküliség, mi lenne, ha minden parkolási körzetnek meglenne a parkolóőre ( ahogy most is megvan csak bírságolási feladattal) és neki kéne beszedni a lét, a jegy ellenében. Ha nem jön nincs lé(nem látta el a feladatát, mi közünk hozzá). Ja,hogy akkor nem lehetne jogi faszságokkal zaklatni az embereket, meg mindenféle fent említett trükkökkel lenyúlni. Bocs! Hülye vagyok. Már elmúlt a kölyökkor.
Az idomítás csodája, hogy már annak is örűl a nép, ha csak 1 év távlatában baszogathatja őt, egy olyan társaság, akihez a vlágon semmi közünk. Éljen a jog(ász) állam! Lehet örűlni.

movhu 2008.06.20. 12:21:14

A módosítás szövege szerint a rendszer változott, azaz mindegy ki nyújtja be a követelést. Erre egyébként nyilván gondoltak előre, hiszen a követelsések nagy résszét így sem közvetlenül a társaság nyújtotta be.

Gerolsteiner 2008.06.20. 12:32:22

Parkolómaffia: az állam és az önkormányzatok egy kvázi adónem adóztatását és az ebből származó bevételek döntő részét magáncégeknek adták át.
Szeretnék én például az APEH helyett Áfát szedni, és az államnak átadni belőle 25%-ot....
Körülbelül ez zajlik a parkolás terén is, csak szolgáltatásként akarják álcázni.
Az összes léhűtő tróger aki benne van monnyon le.

aspanu 2008.06.20. 12:41:15

@Gerolsteiner: egy konkrét példa: XII.Jagelló út, Kongresszusi Központ parkolója. Szép nagy parkoló, mindig volt benne hely, ingyen. Pár éve fizető lett; a "beruházó" üzemeltető felszerelt egy sorompót meg odalökött egy szétrohadt lakókocsit és pénzt szed. Egyéb plusz szolgáltatás nincs. Azóta a parkoló üres, aki tud az kint a Jagellón parkol, akinek nem jut hely az a tilosban.
Én ezt hívom maffiának. Ne csak az üzemeltető monnyonle hanem az egész rohadt önkormányzat meg a szomszédjuk tehene is!

kamasuka 2008.06.20. 12:46:52

Kellett valami igazán pozitív a 200 millás honlapügy után. :D

jah-man · http://ciszmoll.hu 2008.06.20. 12:56:35

Mr. Hacker: Ön a politikusokat a szervezett bűnözés kategóriájába sorolja?
Mr. Humphrey: Inkább talán a szervezetlen bűnözésébe...

Unbiased 2008.06.20. 13:10:41

Miért is vannak parkolótársaságok? Hiszen ez az egész a munka és jelentős befektetés nélkül szerzett jövedelem tipikus esete. És ha már így van, akkor miért nem az önkormányzatok szedik a pénzt? Miért elégszenek meg a bevételek töredékével?

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.06.20. 13:29:48

Legalább lesz valami hivatkozás, hogy ezért megemelik a parkolási díjakat...

feles · http://www.empamo.hu 2008.06.20. 22:39:47

Figyelem aki akar egy jó kis cikket olvasni annak www.empamo.hu
itt mindent megtudhatsz a parkolási maffiáról és az ellen folyatott védekező háborúról.
Fórum is van ajánlom, jó munkát, jó szórakozást.
Emberibb Parkolásért Mozgalom
süti beállítások módosítása