Zaciország

2008.04.25. 15:30

A mese, ami az Óperenciás-tengeren és az Üveghegyen is túlmutatat, szólhatna egy másik királyságról, szegény emberekről, gazdag földesurakról, akikhez semmi közünk. Sajnos ez a mese rólunk szól, azokról, akik itt élünk a Dunán innen és túl, addig, amíg ezt az országot Magyarországnak hívják. Ez a történet most nem éppen abban a szakaszban van, ahol tudjuk, hogy a mesének boldog végkifejlete lesz. Hol is kezdődött mindez? Nehéz volna meghatározni. Talán valahol ott, amikor ez emberek elhitték, hogy csupán egy rendszerváltás által eljuthatunk oda, amit a nyugati országok életszínvonalában láthatunk. Elhittük, hogy mindez semmi erőfeszítést nem igényel, és majd jön a valami titkos nagytestvér, mint az NDK esetében, és minket is átlendít a kezdeti nehézségeken. Ez nem így lett, de közben az egész gépezetet eltartotta itt az, amit hétköznapi életben zacinak nevezünk.

Megkezdődött a javak felélése, és ugyan azon már túljutott az ország, hogy belemenjen a fedezetlen pénzkibocsátásba – azaz nem kezdtünk el ész nélkül pénzt nyomtatni – de valójában nem sokkal magasabb röptű intézkedésekkel biztosítottuk azt, hogy az ország elégedett és működőképes maradjon. Ekkor jött egy bajszos figura, aki azt mondta, hogy hosszútávon nem lesz ez így jó, és megszorításokat akart eszközölni. Ezért elküldtük hidegebb égtájakra, kamatoztassa csak ott az ötleteit. Közben folyamatosan kezdtek elfogyni azok a dolgok, amit bevihetünk a zaciba, de mi továbbra is fenn akartuk tartani a gazdaságunkkal köszönő viszonyban sem lévő életszínvonalunkat. A legtöbb ember számára hihető és hiteles volt, hogy a gazdaság fejlődésénél nagyobb mértékben sikerül növelni a szociális háló drótköteleinek a vastagságát, anélkül, hogy ennek bármilyen negatív következménye lenne. Ennek hatására olyan jó rendszer alakult ki, hogy a legtöbbek számára jogosan vált kézenfekvővé, hogy itt nincs is szükség a munkájukra. E gondolkodás hatására nagyon sokan kerültek ki a termelésből, fejve az államot, mint a végeláthatatlan gazdaság tehenét. Sajnos, erőfeszítés ide vagy oda, a legtöbb helyen elkezdtek megmutatkozni a problémák. Ekkor jött az önálló zacizás. Nem értették meg az emberek, hogy ma már luxusnak számít a korábbi életszínvonal fenntartása. Nem azért, mert az akkori vagy a mostani kormány hirtelen rosszat tett volna. Ez mindössze egyenes következménye a helyi és globális gazdasági folyamatoknak, és az áremelkedéseknek. Az állam pedig tovább küzdött, azt a látszatot keltve, hogy továbbra is a jófajta szocializmus van. Közben a megemelkedett életszínvonal arra ösztönözte az embereket, hogy ők személy szerint is zacizzanak. Az állam példáját követve befoldozták a családi költségvetés réseit hitelekkel, és az utóbbi időben egyre inkább zacis hitelekkel. Nem klasszikus módon zajlik ez már, sokkal inkább nyugati példára. Hirtelen igen sok ember folyamodott a legegyszerűbb hitelhez, és a lakását tette fel arra, hogy a továbbiakban is megteremthesse magának a luxust. Igen, mert ezeknek a hiteleknek nagy része messze nem a megélhetési javakba fektetődik, elég csak szétnézni, és megkérdezni, hogy mire költötték az emberek a hiteleket. A reklám is azt mondja ugye, hogy „kenyérre, tejre, krumplira”? Ja, hogy nem, hanem azt halljuk, hogy „nyaralásra”. A szomszéd megteheti, akkor én miért nem? Ugyanaz a probléma kicsiben, mint az országban, nagyban. Vajon itt van-e az ideje gondolkodni, és sikerül-e átvinni érdemi reformokat bárkinek? A helyzet már olyan, mint A 22-es csapdája.

Az érdemi reformokat kivitelezni, sőt egyáltalán azokat megígérni a népnek, egyenlő a politikai öngyilkossággal. Mert hitelesen el kellene mondani, hogy szigorúbban fogunk eljárni a segélyekkel, a korai nyugdíjazásokkal, esetleg a rokkantnyugdíj mellett feketén dolgozókkal. El kellene mondani, hogy szükség lehet mindenféle jövedelem, igen a minimálbér megadóztatására, felül kell vizsgálni a családtámogatás rendszerét, nem kellene két kézzel szórni a gázártámogatást, le kellene építeni a közszférában, véget kellene vetni a költségvetési pénzekkel történő mutyizásnak. Zaciországban viszont nehéz. Hogyan mondjuk meg embereknek, hogy hiába az eddig erőfeszítésnek tűnő dolog, most már itt volna az ideje, hogy tényleg olyan dolgok történjenek, ahol nem a rövidtávú elégedettség a cél, mint amikor kilép az ember a zálogházból a pénzzel a zsebében, hanem valami olyasmit kellene tenni, ami hosszabb távon biztosítja ez emberek érdekeit. Az idő véges, egyre inkább szorít. A fenti intézkedések egyenként is képesek százezres számot lefaragni a potenciális szavazótáborból, mert nem mindenki érti meg, hogy véget kell vetni önnön országunk felélésének. A népvándorlás kora véget ért, nekünk itt kellene megteremteni azt, amiből meg fog élni a magyar, és el kell felejtenünk azt a hiteltelen dolgot, hogy egyszerre lehet jól tartani az országot, és közben arra ösztönözni az embereket, hogy minél kevesebbet dolgozzanak, mert a háló majd megtartja őket. Nem irigylésre méltó helyzet. Főleg azért, mert az általános hangulatnak megfelelően továbbra is mindenki mélyen hallgat arról, hogy kiürült a hűtő, és az utolsó aranyláncot is bevittük egy kis pénzért. Még az üvegeket visszaváltjuk, de ha addig nem lesz életképes megoldás, akkor sokkal keményebb pofonok fogják észhez téríteni a lakosságot. Igen, mert nem Gyurcsány, nem Orbán, de még nem is Bokros tehet erről. A lakosság, aki elhitte, hogy Zaciországban minden jól történik úgy, ahogy van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr48441812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dupi 2008.04.25. 16:28:54

hát ja. már csak 2499998 ember hiányzik hogy így legyen.

W Joe 2008.04.25. 16:32:32

Már az egész ország a zaciban van :(

micimackó 2008.04.25. 16:41:15

"Igen, mert nem Gyurcsány, nem Orbán, de még nem is Bokros tehet erről. A lakosság, aki elhitte, hogy Zaciországban minden jól történik úgy, ahogy van."

Ettől nagyobb baromságot nem is lehetett volna leírni.
Nem az a hibás aki él a lehetőségekkel, hanem az aki megteremti és ösztönöz arra, hogy ki is használja.
Ha minimálbéren vagy anélkül is lehet élhető környezetet teremteni a családnak, akkor ki az a barom aki adót akar fizetni???
Ha rendőrként 40 évesen nyugdíjba lehet vonulni, mellette össze lehet még gereblyézni 2-300 ezret nettóban, minek maradna rendőr???
A hülye bizony az, aki ezeket a lehetőségeket megteremtette, aki két kézzel szórja az adócsaló minimálbéreseknek a gázkompenzációt meg a 13. havi nyugdíjat és a 13. havi bért a közszférában, miközben nem áll mögötte semmiféle hozzáadottérték.
Nem a polgár a hibás aki kihasználja a lehetőségeket, hanem az a rövidlátó politikus, aki aprópénzre (szavazatra) cseréli az ország és lakosságának javait.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.25. 16:42:08

nagyon jó cikk és tetszik a képválasztás is, ötletes :) az a nagyon nagy baj, hogy kedves honfitársaink imádnak tovább nyújtózni, mint ameddig a takaró és és nagyon sokan nem látják be, hogy előbb-utóbb minden csilivili magammutogatásnak vállalni kell a következményét is.
Svédországból idelátogató ismerőseim néha megjegyzik, hogy olyan jólöltözöttek az emberek, olyan szép autókkal járnak és olyan új mobiltelefonjaik vannak. Hogy lehetséges ez? - kérdezték. És akkor a hitelre vásárolt nyaralásokról még nem is tudtak :)

Destroy 2008.04.25. 16:42:22

Tök mindegy, itt csak az nyeri meg az embereket, aki leígéri az égről a csillagokat, a többieknek bukta. A nyeretes meg mindig rákeni az előzőekre. Majd csak rájövünk egyszer...

movhu 2008.04.25. 16:45:38

Micimackó igazad van. De ki nyert volna választást azzal, ha tényleg elmondja, hogy mit kellene csinálni ebben az országban? Vagy meg tudnád-e nyerni azzal a kövezkezőt, hogy elmondod, mindennek vége? Pontosan addig lesz probléma, amíg az emberek alapvető dolgokat nem vesznek figyelebe, csupán azt, hogy ki ígér többet.

Mária 2008.04.25. 16:49:03

Bazz, először vissza kellene tenni a nagy közösbe, amit az elmúlt huszonévben kivettek onnan.

Az a Zuschlag gyerek is milyen szépen vissza tudta tenni az ötvenmillát, amikor választania kellett, hogy a rács mögé vonul-e, vagy visszarakja.

Utána meg kellene nézni, de nagyon alaposan, hogy ki az, aki az adót csalja. Nem pedig amnesztiát ígérni neki.

Utána meg kellene nézni, miféle dolgokra ment szét az állami támogatás az elmúlt évtizedben és attól, aki nem jutott a támogatással semmire, attól kamatostul kellene visszavenni az összeget.

Utána a sok-sok visszaszedett pénzből kellene munkahelyeket teremteni.

Aki ugyanis már az elmúlt tizen-huszonévben sem élt éppen fényesen, munkanélküliség, minimálbér, miegymás miatt, az nem igazán tudja kigazdálkodni azt, amit az urak és elvtársak hazavittek és most hiányzik a kasszából.

Én ezt az országot nem Zaciországnak, sokkal inkább Tolvajországnak nevezném, csak hogy ne ismételjem azokat, akik Abszurdisztánnak szokták nevezni. A magyarok ugyanis felettébb hajlanak arra, hogy kilopják egymás szemét.

Mennyit kaptál, kedves Movhu ezért a zseniális bejegyzésért Állambácsitól?

Garry 2008.04.25. 16:54:46

Rékuc:

Hol vannak itt jólöltözött emberek ? :))

Mária 2008.04.25. 17:05:32

Garry: igen, ez nekem is feltűnt. Ide kellett jönnöm, hogy megtudjam, hogy a turkálókból meg a kínaitól is lehet jól öltözni :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.25. 17:06:50

hát ezt én se értettem, a fehérfarmer meg a flitteres csizma szerintem se túl jó, de a kocsikban meg telcsikben igazuk van.
Ráadásul benzinre is van pénze nagyon sok embernek... nekem nincs pénzem fenntartani egy autót, pedig az átlagnál jóval többet keresek.

Garry 2008.04.25. 17:08:33

Mária:

Rékuc ismerőse biztosan nem a pórnép között vegyült el, hanem meglátogatott néhány elit klubot vagy szállodai bárt. Ott elhiszem, hogy telik az öltözködésre, de azoknak nem sok közük van a magyar valósághoz.

Kuszal 2008.04.25. 17:08:55

Nagyon tetszett ez az írás is. Már csak azért is, mert a lényeget mondta el. Ez az amit nagyon de nagyon sok ember nem lát. Akik arra várnak, hogy majd jön a következő kormány, Az Aki Még Sohasem Hazudott, és majd akkor jobb lesz.

Ez a demagógia:-(

Igaza van annak aki azt írja, hogy az emberek a hibásak. Hiszen mi ismétlem MI választottuk meg azokat akik most kilopják a szemünket is. Hiába tapasztaltuk már meg mindkét oldal, mi mégis elhisszük, hogy majd jön a másik és akkor jobb lesz. Nem, nem lesz jobb. Az éppen aktuális másik sem csinál semmit, minthogy elüldögél a nagy semmittevésben.
Ezért kellene nekünk, értelmes embereknek a kezünkbe venni a sorsunkat és tenni ez ellen. Persze itt nem a kődobáló, gyújtogató részre gondolok. A saját fegyverüket kell bevetni ellenük. Éppen mi is gyűjthetnénk aláírásokat egy olyan népszavazásért amely beszabályozná a parlamentben ülők gátlástalanságát. Ez csak rajtunk múlik.

"Mennyit kaptál, kedves Movhu ezért a zseniális bejegyzésért Állambácsitól?" Na látod! Ezért nem fogunk egy tapodtat sem előre lépni. Mert hiába hoznak fel észérveket egyesek, van aki nem látja a fától az erdőt :-(

Üdvözlettel:
Kun Szabolcs

Garry 2008.04.25. 17:10:24


Rékuc:

Az üzemanyagáremelések kapcsán mindig elhangzik, hogy a drágulás ellenére egyre több üzemanyagot fogyasztunk... Franc se érti ezt :)

bateman · http://bateman.sarok.org 2008.04.25. 17:13:55

Fura, ezzel én is így vagyok. Elég jól keresek, de valahogy az autó még nekem sem jön össze. Vajon hol rontom el...?

Mária 2008.04.25. 17:15:15

Kuszal: van, aki a fától az erdőt nem látja, míg mások olyanok, hogy a más szemében a szálkát, a magukéban meg a gerendát sem veszik észre...

rattacha · http://rattachaiku.blog.hu 2008.04.25. 17:15:29

2499996

Teljesen igazad van.

rattacha · http://rattachaiku.blog.hu 2008.04.25. 17:21:53

Kedves Kun Szabolcs!

Neked is igazad van. /Az előbb a kommenteket el se olvastam.../

Itt nem mondhatsz semmit anyázás terhe nélkül. Zaciország a 10 millió szakértő országa. Azt nem értem meg, hogy ez a szerencsétlen kormány, amibe én egy ideig még bízni is tudtam miért nem jön rá, hogy neki már nagyon mindegy. Nyerni nem tud. Akkor legalább csinálja meg amit meg kell. Ha nyernek a narancsok úgyis első dolguk lesz eltörölni, hogy a megmentő szerepét magukra öltsék, de azért 2 év is sokat számít. Mármint számítana...

Üdv, Tóth-Benedek Csanád

Roltii 2008.04.25. 17:33:24

nagyjából egyetértek,de:

"és a 13. havi bért a közszférában, miközben nem áll mögötte semmiféle hozzáadottérték."

azért közszférába ennyire nem egyértelmű, a fizujukat egészíti ki, mint ahogy a jutalom is. Ezekkel lesz elfogadható a fizetés, hiszen ne felejtsük el, lassan már minden közszférában dolgozó ember felsőfokú végzettséggel bír. Ezért illik pénzt is adni. Az, hogy szarul működnek a dolgok, nem az egyén hibája sajna, pedig mindenki őket szidja (nem vagyok közalkalmazott, mielőtt vki azt hiszi..)

ga 2008.04.25. 17:35:53

tetszik a cikk, mert egyszerűen (meg persze leegyszerűsítve) de világosan foglalja össze azt, hogy miért tartunk ott, ahol, és sajnos az az érzésem, hogy a jövőt illetően sincs okunk optimizmusra.

csak azért vagyok igen szomorú, mert néhány százezer ember még próbál tisztességesen dolgozni, értéket teremteni, adót is fizet, igyekszik megúszni a hitelfelvételt, és próbál megélni abból a pénzből, amit megkeres - akinek ez nem sikerül, az vagy beáll a sorba és ügyeskedni kezd, vagy nem, de végtelenül kiábrándulttá válik ettől a küszködéstől.

azt tudom mondani, hogy ők (mi) már alig várják a tényleges reformokat, mert semmi kedvük leélni az egész életüket a jelenlegi keretek között.

vajon ők már sosem lesznek elegen ahhoz, hogy valamelyik párt rájuk építkezzen és képviselje őket?

movhu, a cikked ezt sugallja, de én nem vagyok hajlandó elhinni ezt. még mindig nem.

akárki 2008.04.25. 17:36:09

"Ha nyernek a narancsok úgyis első dolguk lesz eltörölni..."

Na pont ezért nem jut ez az ország ötről a hatra. Ha nyernek a narancsok, azok negligálják az előző négy évet. Ha a szegfűs nyer, akkor az töröl el minden előző döntést. Így aztán 4 évenként mindig szinte a nulláról lehet indulni. Tényleg hülye politikusaink vannak. de a mi életünk megy rá az idióta játékaikra.

zokka 2008.04.25. 17:37:46

Hahhh! 2499996... Miert kell tonkremennie az orszagnak, hogy utana megerosebb nadragszijakkal az utolso szuszt is kipasszirozzak belole? Mert akkor sokkal fajdalmasabb lesz megszabadulni partizezer (optimalis esetben 100.000, es meg ez is csak 13%) kozalklamazottol...

A hitelbol nyaralas nekem is a kedvencem. Jobaratom cetelem-nel dolgozott, es a telefonalok 80-90%-a nem tudta konkretan megmondani mire szeretne kolteni a maximalisan felveheto 600.000 forintot, csak felveszi mert akkor lesz penze amit be tud osztani...
Ahh... nem is baszom fel az agyam, inkabb dolgozok...

szakértő 2008.04.25. 17:38:02

Igen, a 10 millió szakértőért, és mint olvashatjuk, te is köztük vagy. Azzal hogy kiemeled magad közülök te is csak egy vagy a vinnyogó kockából... Hogy itt pötyögnek a népek a blogok fórumjain sok változik valóban : ) A cikk meg igaz, mindenki tovább nyújtózkodik... ( én is balfasz fogyasztó vagyok, csak én beismerem. : D )

Kuszal 2008.04.25. 17:42:06

Mária: és most megorroltál rám. De miért? Miért feltételezed, hogy ha valaki ír egy olyan hangvételű blogbejegyzést, ami történetesen éppen azt szorgalmazná, hogy kezdjük el összehúzni a nadrágszárat akkor az már automatikusan a kormány "ügynöke".
Lehet, hogy csak olyan mint én.

Mert én elolvasom mindkét oldal véleményét, követem a belpolitikát és mellette még a külföldi oldalakról is tájékozódom. Ezekből pedig az a kép jön le, hogy mi magyarok nem látjuk az erdőt.
Mi minden esetben máshogy cselekszünk mint ahogy azt a józan ész diktálja. Mindenki hülye csak mi vagyunk helikopterek? Nem hinném. Ha felelős vezetőink lennének akkor a kitaposott és mások (szlovákok, szlovének, csehek, stb.) által járt úton haladnánk. Nem pedig azt hirdetnék, hogy bírjuk ki még egy kicsit és majd eljön a tejjel-mézzel folyó, vagy hogy megléptük amit megkellett és most már benne vagyunk a tutiban, csak, hogy a másik oldalt is megemlítsem. A gerenda pedig a mi ,azaz a nép szemében van. Persze mondhatod rám is, hiszen én is közénk tartozom :-)

rattacha · http://rattachaiku.blog.hu 2008.04.25. 17:46:36

akárki. Így vagyon.
szakértő. Mivel emeltem ki magam? Nem szakértettem hozzá. Még a vizitdíjhoz se. Mert nem értek hozzá. majd ha kell nekik programozó, akkor szóljanak, akkor megszakértem. Addig a pofám lapos. A változtatásról meg annyit, hogy annyit teszek érte, mint te. Dolgozok. Ha jól megy, akkor majd változik valami. Naivitás, de ebben hiszek. Meg a bablevesben, mert az meg finom!

movhu 2008.04.25. 17:47:54

ga 2008.04.25. 17:35:53

Sajnos szinte kizárt. Az ok nagyon egyszerű. Irány a KSH odala, és tanulmányozd a foglakoztatási adatokat, meg azt, hogy ki miből él...
De lassan nem is lesz rá szükség. Jön az összeomlás magától is, csak az fájdalmasabb.

szvsz 2008.04.25. 17:48:15

Eeeeez mekkora hülllleség. Adva van egy rakás jóbb esetben semmitevő, rosszabb esetben egyenesen csaló, tolvaj politikus és vezető, és én vagyok a genyó aki ami miatt szarban van az ország, mert nem kenyéren és vizen élek.
A fizetésem felét odafizetem az államnak, hogy ne kapjak érte jóformán semmit, egy rakás dilettáns barom ész nélkül szétszórja vagy 1xüen hazahordja, épít belőle villát a horvát tengerparton. Aztán megadóztatják a fingást is, mert máshoz nem értenek. Persze értem én, miattam van a válság, odaadhatnám az egészet fizetésemet is.
De tudod mit? tényleg velünk van a baj. Mondjuk azért mert ilyen szolgalelkű barmok vagyunk és hagyjuk, hogy az idióták bemeséljék, hogy mindez miattunk van. És vannak akik még el is hiszik :( Gyász.

Kuszal 2008.04.25. 17:49:55

Kedves Tóth-Benedek Csanád!

Igen! Ez az amit én sem értek. Ennél lentebb már nincs, és mégsem lépik meg azt amit mindenképpen meg kellene! Nem fér a fejembe, hogy mi az oka.

De talán az, hogy Ők is hisznek valami csodában. Pedig az már nem lesz. Itt már akkor is utálat lesz, ha Gyurcsány minden embertől személyesen kér bocsánatot egy millió forint átadásával egyetemben.

Akkor meg már tényleg lépjenek valami korszakalkotót, de erre sajnos sem tudásuk sem szándékuk nincs. Lásd internetadó.

Ezért mondom, hogy ha mi nem vesszük a kezünkbe a dolgot, akkor nem is lesz változás. Egyik rosszból esünk a másikba.

Üdv: Szabolcs

anyacsakegyvan 2008.04.25. 17:52:01

És ha belátom, hogy nem kaphatok semmit az államtól és visszautasítom a családi pótlékomat a 3 gyerekemre (mert mást nem kapok), akiket egyedül nevelek akkor mi lesz? Akkor már nem döglik be a vállalkozásom? Egyik a másik után... Akkor már lesz munkahelyem? Ha tandíjat fizetek, akkor már lesz állása, megélhetése a gyerekemnek? Ha vizitdíjat fizetek, akkor kijön a betegszállító? (Mert hiába fizettem, nemjött ki!!!)Akkor már nemkell órákat várnom a rendelőben?
Hogyan mondjak le a nyaralásról, ha eddig sem nyaraltam?

Rékuc! Cégautó (adóalapcsökkentés miatt veszik), céges mobiltelefon, nyugati turkálóban vett ruha (tele van a Nagykörút!!!!!, én is onnan öltözöm jól). Ezt jobb helyeken nem hívják életszínvonalnak.

movhu 2008.04.25. 17:53:11

A horvát villa is elég nagy baj, de az aprópénz ahhoz képest, ami szociális kiadás címén kifolyik ma itt. Európa élbolyában vagyunk, annyit költünk rá. A probléma ott van, hogy te, mint dolgozó, eltartasz még néhány embert, akinek esze ágában sincs dolgzoni vagy rendesen adózni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.25. 18:04:45

Az egyetlen ellenvetés csak az, hogy tegyük fel, hogy én már meghúztam azt a nadrágszíjat. Fizetek adót (ez nem érdem, hanem alap), van egy jókora diákhitelem, amit visszafizetek, ennek köszönhetően egy jó munkahelyem, ahol nem fizetnek rosszul, ellenben azt látom, hogy csak nő és nő az dóteher, a sarcoknak már se szeri, se száma... és akkor még rámterhelnek ezt, azt, amazt, újabb megszorítások, újabb áremelések és közben azt látom, hogy a foglalkoztatottak száma csökken, már nem éri meg mindenkinek dolgozni, inkább élnek a segélyből meg a gyerekekből... és kezd sok lenni, hogy egyre több embert az én és hozzám hasonlók adójából tartunk el, az irdatlan államapparátusról nem is beszélve. Olyan hajmeresztő dolgokra folynak el az adópénzek, hogy beleőrül, aki figyelmesebben elovassa, és akkor a lopásokba még bele se kukkantottunk.

Szóval szépszép ez a szolidaritás meg húzzuk meg magunkat, de azokról próbálnak még egy bőrt lehúzni, akik már amúgyis torkig vannak az egésszel.

rattacha · http://rattachaiku.blog.hu 2008.04.25. 18:20:47

Rékuc. Szintén helyeslek. A Bokros csomag második lépése lett volna az államaparátus csökkentése. Nem jött be. Most hiába beszél, senki se hallgat rá...

newl 2008.04.25. 18:21:17

A politika olyan mint a kereskedelmi tv. Annak van nagyobb sikere, amire tobben kapcsolnak. Az emberek meg azt akarjak hallani, latni, ami tetszik nekik, de valahogy mindig az jon ki, hogy ezek tobbnyire gagyi ostoba dolgok. A nagyobb nezettseget/nepszeruseget utana profitra lehet valtani. Szoval miert hibaztassuk a politikusokat, hiszen csak felmeri a szamara fontos torvenyszerusegeket, preferenciakat es annak megfeleloen cselekszik, igyekszik azt mondani, ami tetszik a kozonsegnek, fuggetlenul attol, hogy mi a helyzet. A moralis oldal persze mas, de az alol meg feloldozast enged maganak azzal, hogy a masik oldal ugyis megnagyobb baromsagot akart, meg tobbet is lopna.
Masreszrol a vilag ugymond fejlettebb reszen sem okosabbak a politikusok, sem az emberek. A londoni polgarmester-valasztas feler egy Torgyan- Thurmer politikai rangadoval. Nem ertek azzal egyet, hogy a magyar politikai elet abszurditasai egyedulalloak lennenek. Csak mi mindent olyan komolyan veszunk.

mizrolist 2008.04.25. 18:54:29

Hja, eljön lassan az ideje az alanyi jogú támogatások megszüntetésének. (és persze annak is, hogy felkészüljön az állam a segélyek kiosztásának megszigorítása után a kisebbfajta lázadásokra, és azok megfelelő leverésére.)

ui: diák vagyok, és biztosan kevesebb pénzből élek, mint az eddig ide kommentelők, szóval ne gondolja senki azt, hogy a magas jövedelm biztonságából írtam, amit írtam.

Joaquin 2008.04.25. 20:04:05

Bush, Köhler és Gyurcsány beszélgetnek:
- Nálunk 2000$-t keresnek átlagosan egy hónapban az emberek, 1500ból meg lehet élni, az államot meg nem érdekli, mire költik a maradék 500$-t - mondja Bush.
Ezután Köhler jön:
- Nálunk 2000 eurót keresnek az emberek átlagosan, 1500ból meg lehet élni, az államot meg nem érdekli, hogy mire költik a maradék 500-at.
Utoljára Gyurcsány szólal meg:
- Nálunk 100 000 Ft az átlag fizetés, 120 000-ből meg lehet élni, az államot meg nem érdekli, honnan szerzik a maradék 20 000-t.

anti és apu 2008.04.25. 20:13:48

movhu · mover.blog.hu 2008.04.25. 16:45:38
Micimackó igazad van. De ki nyert volna választást azzal, ha tényleg elmondja, hogy mit kellene csinálni ebben az országban?

az a legszomorúbb, hogy ezt eddig még egy párt se próbálta ki!!!

rattacha · http://rattachaiku.blog.hu 2008.04.25. 20:42:06

"ui: diák vagyok, és biztosan kevesebb pénzből élek, mint az eddig ide kommentelők, szóval ne gondolja senki azt, hogy a magas jövedelm biztonságából írtam, amit írtam."

Ismerős. Tavaly hagytam abba az egyetemet...

wynarsky 2008.04.26. 09:02:11

Hát ez az autó ügy elég bosszantó. Én pl. nem keresek rosszul. De az autóra csak a 20% jött össze tíz éves hitelre.Úgy voltam vele, veszek inkább újat, minthogy egy használtnak még a javítását is fizessem.(volt olyan is)Az ördögi kör: ha nem lenne ez az autó havi szinten egy százassal simán több maradna a zsebemben.Igaz, akkor nem tudnék így és ilyen formában dolgozni, tehát kevesebbet keresnék. Egyszerűen muszáj volt.
A témafelvetés jó, ezt már annyiszor próbáltam elmondani embereknek, hogy nem az a kérdés, hogy Gy, vagy O. hanem az, hogy ki kezdi el rendberakni ezt a ganékupacot.
Önkormányzatok, MÁV, BKV, nyugdíj, segélyek.
Amíg ezt le nem építjük addig kár beszélni bármi másról.Sajnos.

AI 2008.04.26. 10:40:44

"A probléma ott van, hogy te, mint dolgozó, eltartasz még néhány embert, akinek esze ágában sincs dolgzoni vagy rendesen adózni."

Ha a probléma ott van, akkor nem arról kellene cikkezni inkább, hogy a kötsögök szíveskedjenek felhagyni a parazita életmóddal, a dilettáns tolvaj állam pedig tegye ezt lehetővé átlátható, megfizethető, nem megnyomorító adórendszerrel, nem pazarló, lopikáló államapparátussal? Nem ezt kéne esetleg a kollektív bűntudat sulykolása helyett?
Megveszel egy hétmilliós, kiégett panelt 20 éves futamidejű hitelre, hogy ne az abalakon szórd ki a zsetont albérleti díj gyanánt. Ez a hatalmas jólét?
Ott ül egy rakás senkiházi, nem csinál semmit, szórja a közpénzt -ha épp nem menekíti-, és közli, hogy azért vagyunk szarban, mert én túl keveset fizettem a diplomámért. Az övék persze ingyen volt, akik meg kifizették helyettük, azoknak a szemébe vágják, hogy túl jól élnek, túl sokat költhetnek kórházi ellátásra (3 hónapos várólista csak arra, hogy eldöntsék megműtik-e valaha a szívedet egyáltalán).
Bakker, hol élek...

bazs1 2008.04.26. 16:49:34

Amit leírtál azzal egyet értek. De változás addig biztos nem lesz amig nem lesz kormány váltás. Még pedig azért, mert már SENKI SEM HISZ a Gyurcsánéknak. Tök mindegy milyen reformokkal jön elő, lehet hogy tényleg értelmes és reális változtatásokat akar bevezetni, az emberek nem fogják elfogadni. Miért? Azért mert hitelétvesztette az egész banda. Kétszer senki se fogja a kecskére bízni a káposztát. Orbánék mögött most még viszonylag nagy többség áll, azok az emberek között talán akad olyan aki belátja vagy már rég belátta azt, hogy mi a jelenlegi helyzet és mit _KELL_ tenni. Én még csak diák vagyok, de nagyon nehezen venném rá magam hogy akár egy forintot is adózzak ennek a szemét bandának. Ha legalább látnám hogy hova megy az az irdatlan sok pénz amit pofátlanul lehúznak az emberekről ( tényleg a levegővétel is adóztatva lesz ); ugyanugy rohad egész budapest, szemétdomb szinte az egész ország, a vonatok buszok villamosok büdösekmocskosak undorítoak, ha bemész egy plázába csak kapkodod a fejed milyen árakat képesek elkérni egy-egy farmerért pl; a közhangulat szánalmas, bunkó és mogorva emberek mindenhol, tisztelet és őszinteség szinte sehol. Ezt látják az emberek a TVből, ezt tanulják a politikusainktól, hogy aki lop-csal-hazudik az jár jól. Szép kilátások. Lehet, hogy szánalomra méltó, de én amint tehetem elköltözöm ebből az országból.

bazs1 2008.04.26. 16:52:14

Bocsánat kicsit keszekusza a fogalmazás, csak sok minden járt a fejemben és az agyvizem is felforrt picit.

Undorító/ostoba ország · http://www.tahoorszag.hu 2008.04.28. 10:31:27

Hiteltelen a magyar politikai elit van. Semmilyen reformok nincsenek, csak az ostoba TV- és blikkfüggő síktahó szavazógép egyagysejtűállatnak nyomják ezt a mesét. Kormányátalakítás, meg recionalizálás, meg megújulás, meg... Meg a szocialimusban felnőtt, megélhetési állami (azaz költségvetési) vagyontnyúló korrupt K anyátok. Hatalmi harc van, semmi más.

EU-s pénzek lenyúlása van, bajnai féle haverok felpumpálása van, belső körök és a talpnyalók cégeinek tömése van, éertelmetlen parlamenti vita van, eggyütt zabálás és ivás a parlamenti büfében az van. Minden húsos falatnál egy kormánypárti és egy ellenzéki magáncég, na az van.


Meg sok faszparaszt, akik csorók és ráadásul ostobák, mert ahalyett hogy kicsit gondolkodnának és megrángatnák annak pár mocsoknak a nyakát aki padlóra teszi az oszágot, inkább konzerválják saját nyomorukat és kölcsönből, mindenféle fedezet és gondolkodás nélkül:

- teletömi baromságokkal a bevásárlókocsikat, de a csekkekre újabb hitelt vesz fel szépen mosolygó ribancokkal és boldog (baromarcú) adósságspirálban vergődő "miazanyádnakneked400%hitelregagyimikróte barom?" ügyfelekkel reklámozó, "pénzügyi szolgáltatást" hazudó uzsorásoktól,

- 10(!) évre új kocsit vesz, szinte 0 önrésszel mikor az a fos 2 év múlva garantáltan a felét éri és 5 év múlva semmit,

- pár szaros nyílászáró lecserélése helyett, elutazik egzotikus tájakra mert nyomassza a panel, aztán visszajön a nyomorba, (esetleg LCD TV vesz a maunika sóhoz) szépen bedől a kölcsöne, megeszi a rezsi és akkor szar ez az ország,

- játékgép tartozásra, hitelt vesz fel a marha ingatlan fedezettel, aztán mindent elvesztve, legyatyásodva nagy szájjal szavazni megy és véleményt mond az ország dolgairól.

Stb.

Emellett ha valaki dolgozik és keres, akkor ha teheti kikerüli az adónak nevezett lenyúlást/tarhát, mert az úgy is a polelit mocsok ügyeire, a zsirtahó szavazóbázis támogatására/szaporítására és a szar döntések miatti lyukak betömésére szolgál. Az állam, mint a tetü parkolócégek: normális szolgáltatás nélküli pénzbeszedés.

És a szomszéd figyel/ostoba/irigy/de képmutató.

Na most akkor mindenkinek szép napot! :-)
Éljen a stabil szavazóbázis. Virágozzék ez a nulla városállam, kitartás a fehérgalléros "kormány"-nak.


Juhé...

adótisztviselő 2008.04.28. 11:20:20

AI. "Ha a probléma ott van, akkor nem arról kellene cikkezni inkább, hogy a kötsögök szíveskedjenek felhagyni a parazita életmóddal, a dilettáns tolvaj állam pedig tegye ezt lehetővé átlátható, megfizethető, nem megnyomorító adórendszerrel, nem pazarló, lopikáló államapparátussal? Nem ezt kéne esetleg a kollektív bűntudat sulykolása helyett?
Megveszel egy hétmilliós, kiégett panelt 20 éves futamidejű hitelre, hogy ne az abalakon szórd ki a zsetont albérleti díj gyanánt. Ez a hatalmas jólét?
Ott ül egy rakás senkiházi, nem csinál semmit, szórja a közpénzt -ha épp nem menekíti-, és közli, hogy azért vagyunk szarban, mert én túl keveset fizettem a diplomámért. Az övék persze ingyen volt, akik meg kifizették helyettük, azoknak a szemébe vágják, hogy túl jól élnek, túl sokat költhetnek kórházi ellátásra (3 hónapos várólista csak arra, hogy eldöntsék megműtik-e valaha a szívedet egyáltalán)."

Egyetértek ezzel a hozzászólással.
Szétnéztem ezen a blogon és azt tapasztaltam, hogy ilyen és ehhez hasonló postokkal(pl. áfa-felezés) sikerült telenyomni az egészet.

A közteherviselés alkotmányos elvének megvalósítása, az adóztatás szabályozása és végrehajtása az Állam, a mindenkori kormány és végrehajtó szakapparátusának feladata.
Az Állam ezt a feladatát nagyon-nagyon rosszul látja el. Ráadásul a cuclib kormány saját végrehajtó apparátusát koncként vetette oda a csürhének, feszt azt pofázva, hogy a naplopó közszolgákat ki kell rugdosni, sokan vannak, nincs szükség rájuk, meg hogy üzleti jellegű szolgáltatás a közigazgatás (nem az). A cuclib kormány a megmaradt állami hivatalok vezető posztjait hűbérbirtokként osztogatja szakmailag alkalmatlan seggnyalóinak, ezért nem működik semmi.(Nem baj, ha seggnyaló, de legalább értene hozzá.)Gyenge apparátussal pedig az Állam nem tudja ellátni a feladatait.

Éppen ezért kapitális baromság ilyen postokat írogatni. Mégis mit képzel movhu polgáltárs? Majd önként és dalolva fognak tejelni azok, akik a feketegazdaságban lubickolnak? Őket éppen a helytelen adópolitika tereli a fekete-, ill. szürkegazdaság felé.

A kormány gondoskodjon a helyes adópolitika kialakításáról és annak maradéktalan végrehajtásáról. Ha pedig erre nem képes - mint a mellékelt ábra mutatja - akkor mondjon le.
Nyakkendőadó, meg kanapéadó.... Elmeosztály! Az kell nekik! Új adónemet csak akkor szabad bevezetni, ha a meglévő adónemek maradéktalan végrehajtása mellett még szükséges. Az adóbevétel növelésének általánosan ismert eszköze az adó csökkentése mellett a végrehajtás szigorítása.
A személyi jövedelemadózást pedig az önbevallás helyett kivetéses rendszerre kellene átalakítani. Hátha beválik.

DArchAngel 2008.04.28. 11:40:43

Az a baj, hogy halom pénzügyi analfabéta és rohadt lusta ember él ebben az országban. A szocializmusban se dolgozni nem kellett nagyon, se a pénzzel foglalkozni. Az úgy volt, alanyi jogon, mint a munkahely. (kb. mindenkinek) Váltani kéne. Ez nemcsak a mindenkori kormány felelőssége lenne, hanem az embereké is, hogy számonkérjék a kormánytól, az országgyűléstől. De ugyan ki állna oda ebből az országból, hogy én nem akarok ingyen élni? Igenis a kedves magyar nép hibája is, mert nem hajlandó tenni semmit. Csak nyeli a sok ígéretet, mint kacsa a nokedlit, meg klikkesedik, és másokra mutogat, mert ahhoz nagyon ért.

Johnny336 2008.04.28. 12:04:33

A Bokros bevallottan nem politikus volt, hanem pénzügyi szakember. Az volt a feladata, hogy ne menjen csődbe az állam. Ezt megoldotta. Utálták, hogy megszorítások voltak, de ha nem hozza meg azokat a döntéseket, akkor már rég nem lenne mit szétosztani az államnak a "rászorulók" felé!

adótisztviselő 2008.04.28. 12:16:58

Nem értek egyet kedves DArchAngel!
Ezt a népet a szocializmusban hülyítették, mosták az agyát.
Majd átvezették a vadkapitalizmusba anélkül, hogy a hatalmi elit bármit tett volna a gondolkodásmód megváltoztatásáért. Oktatás, ismeretterjesztés, reklám, tanácsadószolgálat, .....stb.
Nem tettek semmit, mert azzal voltak elfoglalva, hogy az elvtársak és baráti köreik elprivatizálják anép orra elől a nemzeti vagyont.
Majd jött egy mikiegérfazonú puha pöcs, (meg a rohadt korrupt pártja), aki ugyan minden fronton megbukott, de odavetette ennek a népnek a pofájába, hogy nem ért a gazdasághoz, a pénzhez, semmihez. Az utódpárt meg bólogatott hozzá.
Na, ezeknek kellett volna elrohadniuk még magzati formában.

Bit Rot 2008.04.30. 10:10:41

"ne felejtsük el, lassan már minden közszférában dolgozó ember felsőfokú végzettséggel bír. Ezért illik pénzt is adni."

A versenyszférában a MUNKÁÉRT adnak pénzt, nem a DIPLOMÁÉRT. Ha szobafestő vagy, akkor nem érdekes, hogy diplomával vagy anélkül, a munka alapján béreznek (amúgy nem is olyan rosszul).

Másrészt: itt a lehetőség! Ferinek már úgyis mindegy, úgyis bukta, most lehetne reformálni! Hiszen nincs mitől félnie!

De ehelyett csak a lopás és az adóemelés megy tovább.
süti beállítások módosítása