Számológép a múltból

2008.02.05. 09:35

Vajon mi látható az alábbi képen? Sokaknak ez talán egy érdekesnek tűnő vonalzó, jobban megnézve talán egy többfunkciós vonalzó. Az öregebbek és azok akik találkoztak már ilyennel rögtön rávágják a választ: Ez egy logarléc.

Mi is az a logarléc, ha nem csupán egy vonalzó unicum? Nem kell olyan sok évet visszautaznunk az időben, és elérkezünk oda, amikor még a zsebszámológép nem létezett. A zsebszámológépek tömeges elterjedése csak az LCD kijelző kifejlesztése és az integrált áramkörök széles körű elterjedése után volt lehetséges. Ebben a korszakban, a ’80-as évek elejétől kezdve, már bárkinek lehetett zsebszámológépe. Akkoriban különböző forrásokból, többek között a nyugatról származó feketeimportból, sokaknak lett SHARP EL-230-as gépe, vagy a tehetősebbek valamilyen trigonometrikus funkciókkal bíró modelljét is megkaphatták. Nem így volt ez a zsebszámológépek korszaka előtt. Voltak szakmák, ahol nagyon sokat és gyorsan kellett számolni. Ugyan létezett papír és függvénytáblázat, de ez nagy mennyiségű számolásnál komoly időt vett igénybe, ráadásul előfordult, hogy a számításokra nem a mérnöki irodában, hanem pl. tetők építésénél volt szükség. Így született meg a logarléc. A képen egy magyar gyártmány, a GAMMA 1252-es látható, melyet van szerencsém birtokolni.

A logarléc egy mechanikus számológép, melyet nem szabad lenéznünk, hiszen korának technikai csodája volt. 3-4 számjegy pontosságú számítást tesz lehetővé, általában a következő műveletekkel: szorzás, osztás, négyzetre- és köbre emelés, négyzet- és köbgyök vonás, logaritmus és trigonometrikus függvényszámítás. 1620-30 között találták fel, amikor John Napier publikálta a logaritmusról szóló művét. Ezután az évszázadok során folyamatosan újabb funkciókkal bővült. Jelentőségét mutatja, hogy az Apollo programban résztvevő űrhajósok még használtak logarlécet küldetésük során. Működési elve kicsit nehezen érthető matematikában nem jártas embereknek, a lényege, hogy a számok szorzatát a számok logaritmusának összegével, hányadosukat a különbségükkel helyettesítjük. A logarléc középső része elcsúsztatható, a kívánt eredményt e logaritmikus skálák pontos beállításával olvashatjuk le. Használatának bemutatását most mellőzném, bár ez néhány perc alatt elsajátítható. Rengeteg idő lehetett megtakarítani vele, gondoljunk csak arra a személyre, akinek egész nap szögfüggvényekkel kellett dolgoznia. Érdekessége, hogy leginkább a fából vagy a fa-műanyag kombinációjából késültet szerették, mert a fém csillogása miatt annak leolvasása nehezebb volt.

Mára ugyan már gyakorlati jelentősége nincs a logarlécnek, végleg nyugdíjba vonult, hiszen felváltotta a zsebszámológép, majd a lassan már mindenki számára elérhető PDA. Azonban a logarléc pontossága teljesen megfelelne, még sok mai mérnöki számítás igényeinek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr74325965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érdeklődő 2008.02.05. 13:29:59

Magam is tulajdonosa vagyok több régi és szép darabnak. Pl: Faber-Castell Novo-Duplex (2/83N)

Ajánlom az érdeklődők figyelmében a Wikipédia magyar, német(Rechenschieber) és angol(Slide rule) nyelven megírt, idevonatkozó szócikkeit, ahol bővebb információk és további linkek lelhetőek. Még virtuális logarléceket is találni!

2008.02.05. 19:30:42

Hihetetlen, hogy egy ilyen - fából és műanyagból készült - csúszka milyen pontosságra képes, persze ha jól használjuk.
Az elektronika igazából csak a kényelmessége miatt, korántsem a pontosságának köszönhetően győzte le.
Emlékszem, amikor megjelentek az első zsebszámológépek: anno a Delta c. tudományos folyóiratban esett róluk szó, és elektronikus logarlécként aposztrofálták. Ki gondolta volna akkor, hogy ide jutunk.
Nekem is van egy a 70-es évekből, nem tudom, milyen márka, de exponenciális függvények, valamint adott alapú logaritmus számítására is alkalmas (már nem tudnám elvégezni ezeket a számításokat, mert a logarléc aljáról lekopott a jelmagyarázat...). Azt tudom, hogy nagyon pipec műszer.

Guldin 2008.02.19. 12:16:53

Engem a mai napig elkápráztat ez a csodálatos "műszer". Nekem is van a tarsolyomban egy 250-es GAMMA léc, meg egy darmstadt-i elektromos léc is.
Nem tudom, hogy hol olvastam már, de a logarlécnek a számológéppekkel szemben meg van az az előnye is, hogy a használója kénytelen gondolkodva használni, ami valljuk be őszintén a mai szebszámológépekez használókra többnyire nem jellemző. Értem ez alatt azokat a feladatmegoldásokat, melyeknél a "kiszámított" eredmény, már ránézésre sem helyes.

(Kelgyónak pedig azt tudnám javasolni, hogy ha nem sajnálja a fáradságot, akkor szerezze be Dr. Balogh Artúr: Logarléc; Műszaki könyvkiadó című könyvecskéjét, mert a biztonságos léckezelést csak nagyon sok példán keresztül gyakorolva lehet igazán elsajátítani.)

Sanyi · http://szamologep.blogspot.com 2008.11.09. 17:04:15

Egy blog kifejezetten számológépekről: szamologep.blogspot.com
Erről a posztról szól a legújabb bejegyzésem.
süti beállítások módosítása