Sokszor nehéz eldönteni egy történetről, hogy vajon csupán egy szokásos városi legendáról van-e szó, vagy tényleg képes extrém történeteket gyártani a valóság. Lássunk egyet a történelemből, ami bizony megmutatja, hogy a valóság igen meghökkentő lehet.

Ki ne emlékezne az E.T. című filmre, ami a maga idejében zseniális technikai megoldásokkal segített, hogy ez a kedves kis űrlény belopja magát az emberek szívébe. E.T. mindenhol ott volt ezek után a kulcstartótól kezdve a focilabdáig, a pólókon keresztül a csuprokig, egyszóval E.T. egy fogalom lett pillanatok alatt. Spielberg hirtelen keresett vele 20 millió dollárt, és ezt a lehetőséget szerette volna mindenki meglovagolni, többek között az Atari is. Sietniük kellett a karácsonyi eladások miatt, ezért a szokásos 6-7 hónappal ellentétben 6 hét alatt megszületett a játék. Az Atari rögtön le is gyártott belőle 4 millió cartridge-t (akkor ugyanis még csak ez a memóriakártyás megoldás létezett), amiből 2 millió darabot rögtön el is adott.

Itt jött a probléma. A 6 hét nagyon kevés volt, és ez alatt a 6 hét alatt csupán a játéktörténelem legrosszabb és legjátszhatatlanabb videojátéka született meg, és erre a vásárlók is hamar rájöttek. Az akkori korhoz képest is siralmas grafika, irányíthatatlan figurák és unalmas játékmenet jellemezte a játékot. Mivel a híre hamar terjedt, így a maradék 2 millió játék a boltokban maradt, amit vissza is szállítottak az Atari El Paso-i (Texas) üzemébe, és ott tárolták egészen 1983 szeptemberéig.

Akkor már nyilvánvaló volt, hogy az Atari nyakán maradnak a játékok, ezért felpakolták a kártyákat 14 teherautóra, és egy Alamogordo nevű kisváros közelében eltemették az Új-Mexikói sivatagban. Persze a kisvárosban nem maradt a dolog titokban, és helyi fiatalok hamarosan kiástak nem keveset, és menten elárasztották a helyi boltokat az ingyen jött ajándékokkal.

Az esemény híre pillanatok alatt bejárta az amerikai sajtót, további erkölcsi veszteséget generálva ezzel az Atarinak. Becslések szerint az Atari 310 millió dollárt bukott, 3 hónap alatt. Később elkezdték az El Paso-i gyárat amolyan újrafeldolgozó központtá alakítani. A sivatag azonban azóta is tartogathat meglepetéseket az arra járóknak, legfőképpen ha ásót is visznek magukkal.

Ezt a történet örökíti meg a WinterGreen: When I Wake Up című nagyszerű zenei videója. Feltételen megtekintendő, kötelező darab!

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr43320937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.02.01. 16:37:54

A történethez már csak mellékesen kapcsolódik, hogy nem tudni kb 5 millió Pac-Man cartridge sorsát, mert az Atari 1982-ben abból 12 milliót gyártott, és később csak 7 milliót adott el. Az eset pikatériája, hogy a gyártás pillanatában még csak 10 millió konzol volt, amibe a 12 millió cartridge beleillett :)

mrgarris0n · http://zsfilm.blog.hu 2008.02.01. 17:21:27

Nem nagyon ástak ki semmit, mert az atarisok ráküldték az úthengert a kupacra, és leöntötték betonnal :)

movhu 2008.02.01. 17:33:57

Utólag, miután kitört a balhé New Yorkban is :)

S@ti · http://sati1984.extra.hu 2008.02.01. 21:37:05

"Az eset pikatériája, hogy a gyártás pillanatában még csak 10 millió konzol volt, amibe a 12 millió cartridge beleillett :)"

Akkor vagy kirúgták az ezért a döntésért felelős személyt, vagy Magyarország nagyobb, mint gondoltam... :-)

A témához még hozzátartozik két videó:

youtube.com/watch?v=GbW-YoD6tvI
youtube.com/watch?v=L8E-WZ7QEkE

Ez egy in-depth analízis a játékról, amiből kiderül, hogy van értelme a játékmenetnek végső soron, csak egyrészt uncsi még úgy is, ha már tudjuk, mikor mi történik, másrészt meg szinte lehetetlen megcsinálni... A review igen szórakoztató, szóval tessék megnézni! :D

Bullfrog 2008.07.08. 15:23:02

Hinnye, van otthon működőképes atari 2600 asom, és megvan az ET-is :DDD
igaza van tényleg kegyetlen szar.
A centipede, vagy a piggs in space jobban játszható.
süti beállítások módosítása