Gyermekkoromban sokat kóboroltam a nagyszüleim mögötti erdőben, mert ott annyi érdekes dolog volt. Nyáron az erdő színpompás világa, télen pedig hófödte fák. A varjak egészen idáig bemerészkedetek, hiszen a rideg tél kevés táplálékkal szolgál. Ekkor mindig szóbakerült, hogy ezek a varjak talán látták a háborút is, hisezn az öregek mindig azt mondták, a varjak bizony akár 200 évig is elélnek. Érdekes volt belegondolni....

Ezzel el is érkeztünk ahhoz az urban legendhez, ami talán a legidősebb és legelterjedtebb városi legenda. Városi legenda, az , amiről mindeki biztosan meg van győződve, hogy az úgy volt vagy lesz, mert nagyon megbízgató forrásból tudja. Ilyen a varjak kérdése is, és talán a legjobban bizonyítja, hogy az Internet előtti korszakban is szárnyra kelhettek a legendák. De mi az igazság ?

Az igazság az, hogy szervezetünket az oxidáció folyamatosan emészti, és ilyen módon vagy antioxidánsokkal csökkentjük ezt, vigyázunk bizonyos ételekkel és nem eszünk sokat, nem égetve saját szervezetünket. A kaukázusi ember hosszú életében is valószínűleg a ritka hegyi levegő sokkal többet jelentett, mint a kefír. (Lehet nem is ismerik a kefírt :) ) De a varjú sajnos nem lehet válogatós, repülnie is kell, ezáltal mozogni és több levegőt fogyasztani, és kicsi testtel áldotta meg a Teremtő, és ezekhez gyors táplálékfeldolgozásra van szüksége, ami által feléli szervezetét. Mindez azt eredményezi, hogy a valóságban a varjak jó esetben 3-4 évet élnek meg, és ugyan van, de a fehér hollóhoz hasonló ritkasággal, 15-17 éves példány is. Egy francia kutatócsoport ~5500 meggyűrűzött varjú átlagéletkora vizsgálatakor megállapította, hogy a példányok mindössze ~500 napot élnek, azaz 2 évet sem.

Mégis nagyszerű példája ez annak, hogy miként készül a legenda, melyet mindeki igaznak vél, és miként képes a legenda túlélni nemzedékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr2196222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paleee 2009.12.16. 21:20:25

Köszi, vidéki létemre én is számtalanszor hallottam nagyapámtól ezt a "legendát", de nem nagyon hittem neki :)
süti beállítások módosítása