Tojunk az Unióra

2008.12.12. 14:30

Egy szürke, kicsit borongós május 1-én jelentős dolog jött el a magyar történelemben. Magyarország tagja lett ez Európai Uniónak, amelyet mi magyarok is akartunk. Ezt az akaratunkat több fronton is megerősítettük, akár a népszavazásra gondolunk, akár a parlament döntésére. A lényeg, hogy mi akartunk, küzdöttünk érte, mert úgy gondoltuk, hogy ez jó lesz számunkra, az országunk számára. Ez a döntés azonban a sok lehetőség, uniós forrás, ideömlő pénz mellett mással is jár. Az EU tagországoknak nem csak jogaik, de kötelességeik is vannak. Többek között az, hogy az EU által hozott direktívákat betartsák, és ne próbálják meg belső szabályozással elkülöníteni az országukat. Lényegében az EU gátol minden olyan törekvést, amikor valaki kis királyságot játszik saját hazájában, hátrányt okozva ezzel akár a saját, akár más országok polgárainak. Mi azonban kemények vagyunk, és sorra mutatjuk be a rendetlen kisiskolás figurát, nem bántva a nagy monopol törvényeket, és sarcolási intézményeket. Itt szeretném felhívni a figyelmet az egyes pontoknál fellelhető linkekre, mert az esetekről és pillanatnyi állapotukról bővebb leírást többek között ott lehet találni.
Itt van rögtön a regisztrációs adó, mint régen húzódó vita. Mivel az EU-n belül nem létezik vámfizetési kötelezettség, a magyar ember rögtön feltalálta a saját módszerét. Átcímkézi az összeget, és ezután regisztrációs adónak fogja hívni. Igaz, hogy ezzel kapcsolatban folyamatosan kapjuk a vizsgálatokat, és a történetnek még nincs vége, de mi nem teszünk semmit. Legutóbb, amikor erről kellett volna dönteni, akkor egyszerűen törölte a napirendi pontot a bizottság. De menjünk tovább, ha már a járműveknél tartunk. Itt van a mopedautó, amiről már egyszer kitalálták és megalkották a szabályt, hogy ez bizony nem autó, hanem segédmotoros jármű. Ettől kezdve itt bárki bármit is mond, és sok oldalban leírja, hogy szerinte ez miért autó. Ez érvénytelen, és az Unió annak rendje-módja szerint oda is szól annak, aki saját országában felül kíván írni egy ilyen szabályt. Ezzel tehát megint nyertünk egy fekete pontot, és egy területet, amit vizsgálhat ez EU. Attól ugyanis, hogy van Magyarországon valaki, aki szerinte ez autónak látszó tárgy, még nem lesz autó. De itt nem értjük meg, hogy vége annak az időszaknak, amikor valaki a hatalmas vízfejben kitalál valamit, és az szentírássá változik. Ma elvileg olyan törvényhozásunk van, ami nem sértheti a közösen létrehozott rendszert. Láthatjuk, hogy járművek területén van még mit fejlődni. De van máshol is.
Itt van a szerzői jogok kezelése. Nem elég, hogy nálunk irreálisan és meseszerűen magas az üres adathordozó árába épített jogdíj, ezért az illető gyakorlatilag nem kap semmit. Ezt fokozzuk azzal, hogy ebben az országban, ahol élünk, nem kezelhet ám akárki jogdíjat, csak az erre a célra létrehozott monopóliumok. Azaz hiába szeretné valaki saját maga képviselni akár a saját szerzői jogait, a sárkány sokadik nagy vízfejét nem tudja megkerülni. Intézményesített maffia, ahol már nem a klasszikus lövöldözős módszer működik, hanem egyszerűen egy törvényt állítunk mögé, hogy lehetőleg hitelesnek hasson, az egyébként teljesen EU jogellenes procedúra. Most pedig már hiába van ott szavazásra az új törvény a parlamentben, a vizsgálatot megnyertük ebben is, addig húztuk az átalakítást. Illetve egyes csoportok eddig tudtak lobbizni azért, hogy ne történjen semmi.
Ezzel az egésszel egy nagy baj van. A jobbik fele az, hogy eme határok között ragadt törvénytelenségek megszűnnek, de ennyi a jó része a témának. A baj ellenben az, hogy az EU elmarasztaló döntésének következményei nem érnek ott véget, hogy nem lehet tovább csinálni. Kemény, országos kasszának is jelentős mértékű büntetéseket lehet ilyekor befizetni. Arról ne is beszéljünk, hogy több esetben lehet a határozat része a kártalanítás is, aminek következtében sokan kaphatnak majd anyagi és erkölcsi kártérítést, pénzvisszafizetést és további kedvezményeket. Mindezt azért, mert a demokráciában elvileg létezik a jog, az egyének és vállalkozások joga, amit megsérteni súlyos dolog. És van hely, ahol ezt komolyan veszik, és mindenkire érvényes.
Talán itt volna az ideje, hogy mi lépjünk előbb, mielőtt ezeket a mesterségesen fenntartott pénznyelőket a nemzetközi jog fogja eltűntetni. Mert abban biztosak lehetünk, hogy akkor sokkal súlyosabb árat fogunk fizetni.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr85818989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.12.12. 15:09:25

Magyar ember csak ebből ért, de semmi másból. A mutyizás mindenek felett.
Amúgy örülök, végre a sok szerzői jogos ingyenélőt megvágják. Kár, hogy kevés esélye van, hogy vissza is kelljen fizetni belőle.

W Joe 2008.12.12. 17:51:43

Mikor leszünk már tényleg Európában? :(

GaborPesti 2008.12.12. 18:04:36

Megmondaná vki mi a baj a regadóval? Dániában is van: 180%. Azaz egy új vagy import használtkocsi összköltségének 2/3 a költségvetést illeti. Ha nekik lehet Mo.nak miért nem?

Void Bunkoid 2008.12.12. 18:12:50

Tök mindegy, a jogszabályokat alapvetően ki lehet kerülni. Ha állami szinten nem, akkor önkormányzati szinten (szal ha most pl irgumburgum megszüntetnék a regisztrációs adót, simán megjelenne utána önkormányzati szinten ("Igeeen? Óóótót vettél bazmeg? behoztad Szlovákbóó'? Itt akarod levizsgáztatni, forgalomba heeeelyeztetni? Nafizessécsakbazmeg!")...

Amíg az egész politikus-össznépadminisztrációs dolog arról szól, hogy ha valami X összegbe kerül, akkkor at illető szerv meghirdetji/közlönybe iktatja/elrendeli/megszavazza 3Xért, aztán abból X ugye megy ahova kell, X megy a bal, X meg a jobb zsebbe, addig sosem lesz itt nemhogy Kánaán, de még csak kicsit jobb világ sem.

Ehhez alapvetően minden magyar ember szemléletén kellene változtatni.
Vagy azzal, hogy a becsületességet kellene értékelni megfelelően (tisztelet és anyagiak terén is), hogy az emberek kedvet kapjanak hozzá, vagy pedig az ingyenélőket kellene olyan szinten szankcionálni, hogy az ingyenélés, mutyizás, csalás ne áhított, magasra értékelt "életforma" legyen 1000 emberből 999 szemében, hanem legyen egy olyan fővesztéssel járó rizikófaktora, ami miatt 1000 emberből 999 ne merjen még csak a gondolatával sem foglalkozni ennek.

Void Bunkoid 2008.12.12. 18:15:26

Persze nagy szavakat pufogtattam, szintén lehetetlen, mert akik lehetővé tennék az ilyen dolgok szankcionálását, egyrészt maguk is gyakorolják azokat, másrészt meg bármi ilyennél felhorkanna az EU, ombudsmanok dandárjai, ilyen-olyan szervezetek ezrei hogy diktatúra meg elnyomás meg igazságtalanság...

szalmaegér 2008.12.12. 19:04:54

Hogy mi a baj a regadóval?
Az, hogy lényegesen magasabb a kocsi ára, a vlós értékének, miután megfizeted.
Ja, hogy a dánoknál is van?
KI nem szarja le azokat a dánokat, akik a magyar bérek 3-400 százalékát viszik haza.
Én itt akarok boldogulni, bár lehet, hogy én vagyok a hülye.

svejk_a_derék_katona 2008.12.12. 19:38:54

szalmaegér
igen te vagy a hülye itt , ha nem lopsz csalsz hazudol nem kehet élni rendesen

svejk_a_derék_katona 2008.12.12. 19:39:53

csak nézd meg pl most a svájci alapkamatot 0.5 % . te mennyiért kapod a bankoktól ? bár nem vagyok szagember

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.12. 19:58:05

Ezek a törvényesnek álcázott visszaélések is csak ilyen keretek között lehetségesek:

www.kibulizottorszag.net

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.12.14. 11:19:34

off: ettől az új skintől jojózik a szemem :(

fulmerz 2008.12.15. 13:53:58

A havi fizetesem 50%-at elviszi az, hogy kocsim legyen(torlesztoreszlet, kotelezo, benzin, alkatreszek+javitasok(es a csacot megszuntettem anyagi okok miatt...)) Ne akarjanak meg ramb*szni regadot, suly adot, loero adot, nyomatek adot, meg mittomen milyan adot. Nem eleg, hogy a kis penzecskemet 3x megadoztatjak, mielott egyatalan elkezdhetnem elkolteni? (ami utan ugye megint csak adozom...)

Off2: Nekem is megfajdul a skintol a szemem meg a fejem...:(

túrós_rudi 2008.12.15. 18:31:19

De sz@r volt a középkorban. Az a rohadék földesúr szedte a tizedet. Meg az a tetves 1ház is. Bezzeg nálunk nincs ilyen. Igaz akkor még nem voltunk az EU-ban.
süti beállítások módosítása