9 gyermekkel teljességben

2008.10.21. 09:00

A következő cikknek semmi különösebb tanulsága nincs. Nem elemzés, nem kritika, nem vélemény. Egyetlen oka van, hogy elkészült: Mindig is érdekelt, hogy mi motiválja azokat a nőket, akik több (sok) gyermeket vállalnak. A környezetemben nem találtam olyan nagycsaládost, akivel beszélgethettem volna arról, hogyan őrzi a szellemiségét, nőiségét akkor, mikor az élete legnagyobb részben szülésről, nevelésről, a család gardírozásáról szól. Itt, az interneten találkoztam egy ízig- vérig értelmiségivel, akinek feltehettem a kérdéseimet. Ő pedig válaszolt, bár nem azonnal, mert szeptemberben szülte kilencedik gyermekét. Számomra elképesztő, tiszteletre és csodálatra méltó ez az életforma, és csak azt tudom mondani, amit nekem is szoktak más nők, mikor meghallják, hogy három fiam van:  Ez igen. Én nem bírnám, az egyszer biztos.

És akkor íme a levélváltásunk nagyjából vágatlanul:

-   Ez eleve elhatározás volt az életedben, hogy ennyi gyereket szeretnél? Ha igen, akkor mi motivált ebben? Úgy értem, vallásos vagy, vagy gyerekszerető, vagy kíváncsi voltál, hogy milyen lesz az újabb és újabb gyerek?

-  
Az, hogy „ennyi”, az mennyi, soha sem lett számszerűsítve. Én magam is nagycsaládba születtem, ahol az öt gyerek között a legnagyobb voltam. A család nálam mindig is sok gyereket jelentett. Úgy hiszem, a szüleim védekeztek úgy a számukra vállalhatatlan rendszerrel szemben, hogy túlságosan is a családra fókuszáltak a karrier építés helyett, így ha úgy tetszik a kádárrendszer „áldozata” vagyok. Számomra az anyaság magától értetődő dolognak tűnt, amióta élek. Az, hogy ez mennyire szülői példa, jól mutatja, hogy számomra a hatodik gyerek születése okozott igazándiból lelki problémát, ugyanis arra nem láttam példát magam előtt, hogy ez teljesíthető feladat. Ferkó születése előtt volt hatévnyi szünet és már a fogantatása előtt fél évvel álmodtam vele, rendszeresen és visszatérően, miközben féltem a születésétől. Az interneten azonban sikerült megismerkednem nagycsaládosokkal, akik bemutatták, hogy igen, lehetséges, hogy középosztálybeliként tudjak élni. Ezért is vállalkoztam arra, hogy bemutassam magunkat neked és másoknak. Vallásos vagyok ugyan, de nem jobban, mint egy átlag római katolikus. (Ez így ebben a formában nem igaz, csak arra akarok utalni, hogy nem kívánom magamat a Czakó Gábor tollából elhíresült dobozba skatulyázni).

-   Közös akarat ez a pároddal, vagy egyikőtök forszírozta, és a másikótok "kedvet kapott" hozzá?

-  
A férjemmel nagyon egymásra találtunk. Azt szoktam mondani, hogy együtt robbanó    elegyet képeztünk. Ő egyke volt, anyukája nehezen, több évnyi kínlódás után esett teherbe vele és soha többé nem lehetett gyereke. Ő szenvedett az egyedüliségtől, így már az elején elhatároztuk, hogy nem „vállalunk” gyereket, de mindenkit, aki hozzánk akar jönni, befogadunk. Elfogadjuk a gyerekáldást. Tudatosan naptáraztunk, amivel elméletben elkerültük a gyermekáldást, nem segítve, de nem is elutasítva a terhességet, már a második gyerektől.

-  Mi a foglalkozásod? Dolgozol- e most valami módon, vagy a gyerekeidnek
szenteled az életed? Ha nem dolgozol, akkor hiányzik- e az, hogy valami mást is csinálj a gyereknevelésen kívül?

-   Anya vagyok. Időnként azért kiszakadok a körből, mert megtehetem, hogy mást is csináljak, de ezeket az időket inkább szabadságolásnak nevezném. Igazából attól vagyok boldog, ha a család rendben van. Ne hidd azonban, hogy nem jelent szellemi teljesítményt egy ekkora családot irányítani és működtetni! Nem is mondhatom sikeresnek benne magam. Sokkal jobban lehetne csinálni, ha képes lennék rá. Ez kihívás a „foglalkozásomban”, s abban sem vagyok biztos, hogy valaha sikerül.

- Hogyan őrzi meg az identitását egy nő, aki ennyire maximálisan anya.
Hogyan tudsz időt szakítani magadra, van- e hobbid, és ha igen, akkor mi?

- 
Nem tartom magam „maximálisan anyának”. Szerintem maximálisan anyákat éppen úgy találsz az egy-két gyerekesek között, mint a nagycsaládosok között, már ha létezik ennek a szónak értelme. Ha végig gondolod, kevés embernek van annyi lehetősége, mint nekem, hogy megőrizzem önmagam. Saját magam alakítom az életemet, és nem kér számon senki. A sikereim és kudarcaim is csak az enyémek. Klasszikus értelemben vett hobbim nincs, az internet segít abban, ha meg akarom gyorsan oldani valamelyik gondom. (Mondjuk, hogy éppen robbanni készülök, mert a kamaszaim, vagy a kicsinyeim éppen az agyamra mentek) Olvasok, ha tudok, verseket és szépirodalmat. Megpróbálok klasszikus értelmiségi maradni, ahogyan azt a szüleimtől láttam.
 
-   Az emberek hogyan viszonyulnak hozzád? Miképpen értékelik, hogy ennyi gyereked van? Tudnak- e másról is beszélni veled a családodon kívül, vagy állandó téma  a "mit eszik, hogy kakil, kijött- e a foga"?

-  
Ezt is otthonról hoztam, hogy különálló vagyok. Soha sem zavart, hogy nem igazodok a középhez, a többséghez. Azt, hogy valaki bántson azért, mert sok gyerekem van, soha sem tapasztaltam, bár azt sejtem, hogy a hátam mögött miket gondolnak rólam. Van egy bácsi, aki minden hónapban megjelenik nálunk és hoz kétezer forintot. Hozzájárul vadidegenként a családhoz. Nekünk kétezer forint nem nagy pénz, de neki sokkal többet jelent. Nekünk is az ő gesztusa. Ő, és a hozzá hasonlók számítanak. Én nem nagyon kerültem olyan helyzetbe, hogy olyan igazi csecsemős témákon kellett volna rágódnom. Talán azért, mert nem a mai értelemben éltem meg a „babaprojekteket”. Nekem a terhességeim, a gyereknevelés nem egy elvégezendő feladat, hanem a mindennapok része, és ahogy az ember nem beszél a zuhanyzásról, vagy a fogmosásról, erről sem.

-   Hogyan őrzitek a párkapcsolatot? Hogyan szakítotok egymásra időt és energiát a pároddal? Jártok- e szórakozni, és ha igen, hová, és hogyan oldjátok meg?

-  
Ma már könnyebb megoldani. A nagyok 14-15 évesek és rendkívül szociálisak. Nincs szükségünk bébicsőszre, ha el akarunk menni vacsorázni, vagy valamilyen programunk akad. Persze az elkövetkező év újra foglalt lesz, mert szoptatni fogok.

-   A gyerekek hogyan viszonyulnak egymáshoz? Milyen szinten vannak testvéri viszályok? Vannak- e szorosabb kapcsolatok közöttük (mondjuk ketten-hárman összetartanak)?

-  
Ha valamiben sikeresnek tartom magam, akkor az az, hogy egy-egy konfliktus esetén, vagy szórakozásnál, az összeállás soha sem azonos. Nincsenek táborok, mindenki mindenkivel együtt küzd. Alkalomszerűen, csupán az igazságérzetük szerint állnak szemben egymással, és ritka az ismétlődés. A gyerekek büszkék a családjukra, segítik egymást. Határozott egyéniségek, hűteni kell a versenyszellemet köztük.

-   Ők hogyan viszonyulnak ehhez? Büszkék rá, vagy furán érzik magukat más
gyerekekhez képest?

-  Határozottan élvezik, amikor elképednek az emberek, hogy ők milyen sokan vannak. Nem vagyunk szegények, így nem is tehertétel számukra, inkább előnyük van belőle.

-   Anyagilag hogyan tudjátok finanszírozni a tanulásukat, ruházkodásukat, a karácsonyt, szülinapokat?

-   Informatikai vállalkozásunk van, ezért tehetem meg, hogy ha akarok, akkor dolgozom. A férjem igazi szakember, az ő szakértelme és hivatása teremti meg a hátteret egy ekkora családhoz. Valószínűleg bárhol a világon elismert és megbecsült informatikus lenne. A gyerekek megkapnak mindent, amit jónak tartunk. Tanulnak zenét és nyelveket, a kötelezőn túl is. A ruházkodásban természetesen megy az öröklés (néha én sem tudom követni, hogy melyik ruha kié, mert már ők adják át a kisebbeknek a kinőtt cuccokat ), de azért mindenkinek jut egy-egy új darab is, mert a mai ruhák legfeljebb két gyereket bírnak átlagosan. Nem szoktam visszautasítani az ajándék ruhákat sem, praktikus módon ítéljük meg az öltözködést.

-    Mi a véleményed arról, hogy lehet- e ebben az országban 9 gyermeket vállalni? Úgy értem, az átlagpolgárnak van- e esélye arra, hogy tisztességesen taníttatni, ruházni, nevelni tudja őket?

-  
Ezen én is szoktam gondolkodni, hogy vajon a szükség tesz-e minket találékonnyá vagy a találékonyságunk teszi lehetővé a nagy családot. Nem egyértelmű a dolog. Az, hogy valaki képes-e x gyerek felnevelésére, nem kellene, hogy attól függjön, hogy a piac mennyire becsüli meg a munkáját. Egy könyvtáros, vagy tanár házaspár képessége a gyerekek nevelésére nem függ attól, hogy őket épp nem becsülik meg anyagilag. Az, hogy a nemzetnek és a társadalomnak értékelnie kellene azt, hogy a középosztály gyereket vállal, nem humanitárius, hanem közgazdasági kényszer egy hosszútávon gondolkodó társadalom esetében. Ma a társadalom - minden ellenkező önámítása ellenére - gyermekellenes. Bár látni biztató jeleket is, ez még nagyon kevés. (Gondolok itt az önmegmentő falvak nagycsaládos betelepítési programjára). Az olyan látszólag gyermeki érdeket védő intézkedés is, mint a biztonsági gyerekülés kötelezővé tétele, súlyosan gyermekellenes, önámító és szemforgató. Kedvenc fordulatom, hogy annyira védjük utódainkat, hogy megkíméljük őket a születés fájdalmától és a halál kegyetlenségétől is.

-   Mi a véleményed a "megélhetési szülésről"? Kiknek javasolnád- engednéd a nagycsalád vállalását?

-   A cigányok szeretik a gyerekeket, sokkal jobban, mint a többségi társadalom, így egy eleve szegény etnikum még tovább szegényedik a gyerekei miatt. Ám a nagycsaládos cigányok sem homogének. A kialakult helyzet - mert igenis létező jelenség a megélhetési gyerekvállalás - viszont nem az ő hibájuk. A „kétezerforintos” szavazó vásárlása a politika elemi érdeke, aki ezt tagadja, az súlyosan érdekelt ebben a folyamatban. Ha lenne rá akarat, ki lehetne dolgozni olyan rendszert, hogy ezek a gyerekek és emberek megkaphassák azt, amire valóban szükségük van, de ne legyenek anyagi okból ösztönözve a szülésre.
A társadalom elemi érdeke, hogy legyen gyerek, az megfelelő nevelés mellett a társadalom szocializált és szolidáris tagja legyen, megvalósuljon a társadalmi „újratermelődés”. Ennek a betegség-tünete a megélhetési gyerekvállalás.

Senkinek sem javasolnám a nagycsaládot. Nem saját gondolat, egy négy gyermekes anyukától olvastam, hogy mindig is érezte, hogy nincs még kész a családja, még nem teljes. Szerintem nagyon sok nő él ezzel az érzéssel közöttünk. Segíteni és bátorítani kellene őket, mert ezek a gyerekek ott élnek a lelkükben. A nők (általában) egyáltalán nem élnek tudatosan. Még a legapróbb óhajt is nyomásként élik meg és nem érzik jól magukat tőle. Mindenki törekedjen a saját maga által megélt teljességre!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr35724123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

figemary 2008.10.21. 14:08:42

nagycsalád

blabla 2008.10.21. 14:08:42

Emberek, tényleg a gyerekülés a leglénygesebb pontja az interjúnak?

blabla 2008.10.21. 14:09:24

Emberek, tényleg a gyerekülés a leglényegesebb pontja az interjúnak? (bocs, elírás javítva.)

margar 2008.10.21. 14:10:20

Funkciója mint a biztonsági övnek ugyanaz. azzal a kitéellel, hogy az övek lejebb vannak. Ma nagyon sok gépkocsiban a biztonsági öv állítható.
Biztonsági öv megvéd a kirepülés ellen, kb. ennyit tud.


1. a gyerekülés többet tud, mint az öv: oldalvédelem, a test ötpontos rögzítése.

2. a legalacsonyabb állásban is pont a páréves gyerek nyakán megy keresztül az öv.

3. az öv nem csak a kirepülés ellen véd, hanem többek között az ellen is, hogy a légzsák az orrodat az agyadba nyomja

Gabika 2008.10.21. 14:10:26

CYR:

én adtam el gyerekülést, a vevő természetesen megtapogatta, megnézte, ellenőrizte előtte. De mondom, a Cora-Tesco hasonló helyeken az EU-s szabványnak megfelelő üléseket lehet kapni 10k alatt. Nem olyan szép, nem olyan kényelmes, de biztonságosabb, mint a semmi.

dr. Erika Zangolna 2008.10.21. 14:11:43

bádogos: tessék rendes autót venni, ha három gyereket vállaltál. kisebb autót vegyenek a szinglik. Ez sem pénz kérdése, ha van egy normális autószerelőd és egy megbízható forrásod, bátran belemehetsz használt batárba.

lili 2008.10.21. 14:12:45

"A többieknek meg érdemes lenne azon gondolkodni, hogy a karrier vagy gyerek kérdés helyett talán érdemes lenne azon gondolkodni,"

Pali, ezzel már az a baj, hogy fiatal párok tömegeinek a karrier szót felváltja a mindennapi megélhetési gondok. Akarna, de nem tud kiszállni a mókuskerékből. Választási lehetősége annyi, vagy dolgozik (dolgozik a pár mindkét tagja), avagy jön a gyerek, de nincs miből, mert albérletet, avagy lakáshitelt fizetni kell). Nem több százezres nettő fizetésekből kell kiindulni. Konkrét példa. Pécsi nem diplomás, ellenben érettségire épülő két felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkező 30 éves nő ismerősöm bruttó 130 ezer forintot keres (ez tök átlagos bér Pécsett, ahol országosan mondjuk a reszi az egekben-pl. vízdíjak, távfűtés..stb). A párja tanárként nagyjából ugyananynit keres mint ő. Ellenben nulláról indultak, azaz szülőktől nem kaptak fenekük alá lakást, kocsit...stb. Most tartanak ott, hogy talán lakáshitelhez jutnak, ugyanis eddig önerő híjján, semmiféle fedezet be nem mutatás miatt nem kaptak hitelt. Eddig albérletet fizettek és mellette nyitottak lakáskasszát. Lakáskasszájuk lejárt, abban bíznak, hogy önerőnek az ottani részt már a hitelhez elfogadják, és most kezdenek léynegében beleugrani egy 10-15 éves lakáshitelbe még. Nehogy azt hidd, hogy ez egyedi eset. Én is 30 körüli vagyok, szerencsére jobb helyzetben vagyok ettől, ellenben egykori osztálytársaim 85 %-a ismerősömékhez hasonló cipőben jár.

dr. Erika Zangolna 2008.10.21. 14:13:15

blabla:

a többi semmi extra

soulclipse 2008.10.21. 14:13:54

nem ide tartozik, csak értsétek a problémát, hogy mi az a látszatintézkedés.

Ma már kötelező a dohánytermékekre sok mindent ráirni, pl. a dohányzás halált okozhat.
tudjuk létezik, olyan gyógyszer mely tökéletesen blokkolja az agy azon részét, ahol a függöség kialakul, de ez nem érdeke sem a dohánygyártoknak, sem a politikának, hisz pl. a dohánygyártoktól sok zsé jön. így marad a látszatintézkedés.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.10.21. 14:15:22

"- A cigányok szeretik a gyerekeket, sokkal jobban, mint a többségi társadalom"

magyartarka liba - ha élhetek ezzel a képzavarral :)

én még magyar gyereket nem láttam azt csinálni, amit az itteni vasútállomáson látni minden éjjel, hogy a 8 éves forma cigánygyerekekkel küldözgetik a kaját meg a kotont a cigánykurváknak sötétedéstől hajnalig


GYERMEKÜLÉS:

gyermekülés nélkül 3 gyerek is elfér a hátsó ülésen

ha csak egy gyermekülést is beteszel a 3 helyett csak 2 fér el

cdrom70 2008.10.21. 14:15:35

Valahogy kezd elsikkadni a lényeg.....
A gyerekvállalás ami érdekes nem pedig az ülés.. MIért nem vállalnak a tanult Fehér családok 1-2 nél több gyereket, ellenben a cigányok ha bemennek a hivatalokba az adónkból mindent megkapnak és még ők terrorizálják a lakosságot..
Ez itt a lényeg nem más!!! / az utolsó cigány temetését én fizetem/

Laci 2008.10.21. 14:16:09

Toronynak: szánalmas a véleménye, bíztató jel viszont a többség pozitív kommentje. Mi is öt gyermeket nevelünk, ezért maximálisan tudok azonosulni ezzel az értékrenddel.

Tory 2008.10.21. 14:17:06

Talán még érdemes hozzáadni:

"Steve Levitt szerint kétéves kor felett a biztonsági öv magasítóval önmagában kicsit biztonságosabb is mint a gyerekülés. (Kétéves kor alatt nyilvánvalóan nem.) Sőt, a biztonsági öv olyan jól teljesített a törésteszten, hogy lehetne akár gyerekülésként is árulni biztonsági szempontból."

Akik a szabályozás mellett (kétévesnél idősebb gyereket gyerekülésbe) érvelnek nézzék meg Steve Levitt előadását (link a fenti linken). Tudom ez regresszió, gondolkodás meg ilyesmi, nem csípőből megmondjuk a Parlamentből a tutit a népeknek:)

Tényleg kicsit off ez a gyerekülés, de ez is jó példa arra, hogyan nem értik meg a nagycsaládosokat a többen.

soulclipse 2008.10.21. 14:18:29

margar!
Már megint nem az átlagról beszélünk. átlag=suzuki, csak elől van légzsák, de oda gyerekülés nem helyezhető el, ha oldalról belédrohannak tök mindegy az ötpontos öv, ami egyébként szerintem csak négy.
oldalvédelem? mibe a suzukiba, ne röhögtessetek.

CYR 2008.10.21. 14:18:46

Gabika: KÉszséggel elhiszem neked, hogy tökéletes állapotban volt az általad eladott gyerekülés. Én meg tudok olyanról, aki egy majdhogynem totálkár után adta be a Brendon bizományijába azt a gyerekülést, ami a gyerekét éppenhogy megvédte. A bizományi bevette. Valaki onnan megvette. Tudjisten, nem lennék a helyében. Pedig ugye azt nem tudhatjuk, honnan is érdemesebb használt ülést venni: tőled, bárkitől, vagy a Brendon bizományijából... Még akkor is, ha mindhárom cserkészbecsszó állítja, hogy az ülés kifogástalan. Ruhából veszek használtat a gyereknek. Babakocsiból is. Akár kiságyból is. Gyerekülésből, cipőből azonban nem. Számomra ez ilyen egyszerű képlet.

cdrom70 2008.10.21. 14:18:54

Cyr:

Kösz az infót.. Amit leírtál abban van a lényeg... !

apuka 2008.10.21. 14:20:00

az a nagy baj, hogy vannak, akik "értik" a nagycsalád lényegét, és vannak mások, akik csak a pénzt látják benne, és arra gondolnak, hogy a nagyobb család elszívja előlük az életet, vagy élettert, vagy valami ilyesmi. na ők tényleg jobb, hogy nem szaporodnak.

technikai részletek, azaz hogyan élünk mi:

nekünk 4 gyerekünk van, feleségem gyesen, amíg a legkisebb nyolc éves nem lesz.

anyagilag elég megterhelő, a családi pótlék és a gyes körülbel negyede - nyolcada a havi jövedelmünknek (szabadúszóként nincs fix jövedelmem)

a zeneiskola, a tehetség, a plusz mozgás, a normális étel mind pénzbe kerül (az iskolai / óvodai ételnek hívott "izét" nem fogyasztják a gyerekek, úgyhogy ezt az irtózatosan nagy kedvezményt nem vesszük igénybe)

az ingyen tankönyv is csak egy szivatás, jövőre nem fogunk belőle kérni, mert ha a kedves pedagógusok nem fejezik be a tankönyvet év végén, azért még le kell adni. szóval ez a rendszer még nem tökéletes.

szocpolt nem tudtunk igénybe venni, egy régi-régi házat tudtunk csak megvenni (új építése szóba sem jöhetett) és apránként felújítjuk (bár már régen jutott pénz felújításra, de legalább a miénk)

a ruhák nagy részét örököljük, és ami nem kell továbbadjuk (ingyen).

ami a legnagyobb szervezést igényli, meg kell oldani, hogy a szomszéd városba átjárjanak a gyerekek zenesuliba (például a cselló nagyobb, mint a lányom, tehát vinni kell), és közben a feleségem tudjon magán nyelvórákat adni, mert ez a kiegészítő jövedelem is fontos.

meggyőződésem, hogy jól csináljuk, amit csinálunk. szeretetben élünk, a gyerekekhez igazodunk. ez nem jelenti azt, hogy nincs a párommal magánéletünk, ez csak szervezési kérdés.

rendszeresen csinálunk valami önkéntes munkát is, nem nagy dolgokat, de fontos, hogy gyerkeink lássák ls megtanulják, hogy érdemes önzetlenül adni.

negatív tapasztalataink is vannak, de hát nem vagyunk egyformák, inkább sajnáljuk, hogy vannak ilyen emberek, de nincs szégyenkezni valónk.

ja, én is az IT szektort erősítem :)

ogüszt 2008.10.21. 14:21:46

A gyerekek száma nem anyagi kérdés. Mindenki másban találja meg a boldogságát: van, aki kutyá(ka)t tart, van, aki szektába jár, és van, aki egyedül érzi jól magát. Ez alapján kétes kimenetelű a másikat megítélni.
A gyerekek pedig sok olyan dologért kárpótolnak, amit az, akinek nincs gyereke, nem is tud elképzelni.

Autó ügyben pedig több választás is van, nem az ivóvízről van szó (egyelőre, szerencsére), nekünk pölö most jön a negyedik, venni kell egy kisbuszt, nincs mese. És ülést is bele. Aki nem tud venni kisbuszt, az meg felül a bkv-ra. Vagy ha mégis akar, eladja szépen a plazmaTV-t, lemondja az HBO előfizetést, és akkor majd telik autóra (egy új Suzuki árából remek használt kisbuszt lehet venni).

Egy (nagy)család - ahogy az élet úgy általában - a lehetőségek művészete, mindenki saját szintje szerint él vele.

margar 2008.10.21. 14:22:47

Soulclipse, nem olvastál figyelmesen.

Már megint nem az átlagról beszélünk. átlag=suzuki, csak elől van légzsák, de oda gyerekülés nem helyezhető el

Az elöl ülő felnőttet védi a légzsák általi megöléstől az öv (nem csak a kirepüléstől)

, ha oldalról belédrohannak tök mindegy az ötpontos öv, ami egyébként szerintem csak négy.

Vállak fölött kettő, derék mellett kettő, lábak között egy. Az öt.

oldalvédelem? mibe a suzukiba, ne röhögtessetek.

Éppen azért, mert az autónak nincs, legalább a gyerekülésnek van.

soulclipse 2008.10.21. 14:23:11

Tory!
Remélem nem veszed zokon, de így gyorsabb lesz:)
tory.hu/2008/08/gyerekls-tlszablyozs-avagy-felvilgosods.html

CYR 2008.10.21. 14:24:28

lili: ha konkrét a példa, ám legyen. Szülői hátszél és önerő híján 6 év albérlet után az első saját lakás - igaz, 30 év törlesztőre. Viszont 4 gyerekünk van. (2 még az albérletbe született!) Lehet sírni is, és mondani a kifogásokat, hogy miért nem vállalunk gyereket és lehet így is. És nem volt egyszerűbb nekünk sem, mint nekik...

soulclipse 2008.10.21. 14:26:12

margar!
Biztos van olyan is amit te írsz. de egy valamit elfelejtesz, nem a légzsák volt előbb, hanem az öv, ygy nem keverd össze a fogalmakat, az öv nem a légzsák miatt van, de a fenti linket neked is ajánlom, végre v.ki jól összeszedte.
na peace

Gabika 2008.10.21. 14:28:36

Tory: Steven Levitt, ha jól láttam közgazdász. Engedtessék meg, hogy ne igazán bizzak meg bármely tetszőlegesen kiválasztott közgazdászban :) Főleg nem közlekedésbiztonsági kérdésekben...

addiktológus 2008.10.21. 14:32:22

Mifelék úgy hívják az ilyen embert, hogy gyerek addict.

Amúgy amíg eltartja a sajátjait önállóan, és egyik gyerek sem esik el lehetőségektől csak azért mert ebben a családban született, addig senki nem szólhat semmit (kivéve a bunkók, mert ők mindíg mindenhol beszólhatnak :)
Abban a pillanatban, hogy én tartom el őket bármilyen szinten onnantól nem több a szülő, mint bárki más, aki az adómon élősködik (nem mercit vesz az adómból, hanem a gyerekcsinálási/nevelési hobbiját éli ki az én pénzemen, egyre megy). Ez nem náci-troll beszólás, mert a bőrszínt, származást, vallást meg pont leszarom. Bár ezen jót röhögtem:
"Vallásos vagyok ugyan, de nem jobban, mint egy átlag római katolikus."
Kb úgy hangzott, mint az, amikor az egyik internetes újságban azt mondták, hogy az elkövetőket a vajda nyugtatta le (bocs, idézni nem tudom :(
Bocs, ha valakit megbántottam, nem célom trollozni, csak megmosolyogtatott :)

A gyereküdülés meg nem para, mivel a normálisan kereső informatikus apuka megengedheti magának a kisbuszt.

movhu 2008.10.21. 14:33:14

Akkor lássuk a saját történetemet, hogy lássátok, a blogíró is volt ember :) Illetve az is:
Első gyerek 19 éves szülinapom előtt megszületett(naná, hogy becsúszott gyerek :) ), a másodikat már akartuk 2.5 év múlva. Mivel a szülők segítsége egy lakrészben kimerült, költözés a nagyvárosba albérletbe. Semmi hátszél, nyers gyűjtögető életmód, 5.5 év után saját lakás hosszútávú hitelre...ez volt 5 éve, köszönöm szépen, megy minden.

soulclipse 2008.10.21. 14:35:41

Gabika!
"Tory: Steven Levitt, ha jól láttam közgazdász. Engedtessék meg, hogy ne igazán bizzak meg bármely tetszőlegesen kiválasztott közgazdászban :) Főleg nem közlekedésbiztonsági kérdésekben..."
Miért hiszed el, hogy ha v.ki elvégez egy sulit és mondjuk közlekedési mérnök lesz, akkor őt nem lehet megvenni, hogy azt mondja amit a lobby kíván?

movhu 2008.10.21. 14:37:09

addiktológus 2008.10.21. 14:32:22
Csak kicsit offtopic, mert idevág:
Tegnap RTL híradóban volt talán egy mondat: "A 15 éves elkövető, aki egyébként 5. osztályos..." Nem is egyértelmű :)

lili 2008.10.21. 14:40:33

cyr

A szülői hátszél meg nem léténél fontos az is, hogy amúgy mekkora havi keretből tud valaki nulláról indulni. Nem mindegy, ha valaki megfeszül is, de nullán áll az albérlet, rezsi, kaja ktg után (nincs plazma TV-je, HBO előfizetése...stb). Mert e helyzetben nem kifogás nem vállalni gyereket, hanem vállalása a feleőtlenség kategória. Mert akkor max. pelenkát vesz, de mellette választhat melyik rezsi számláját fizesse később, vagy a szülő ne egyen pár napig. Sok fiatal pár ennyire kicentizve él.

Te nagyon szerencsés vagy, ha az albérletbe sikerült már 2 gyereket szülnöd.
Szerencsére nem albérletben lakom és nem kicentizve élek, de egy nem túl régi osztálytalálkozón azon lepdőtem meg a legjobban, mikor sorra mesélték, hogy mostanában divat a lakás tulajdonosok már azt is kikötni a bérleti szerződésben, hogy kizárólag 2 főre szól a lakhatás lehetősége...

onfelaldozo 2008.10.21. 14:43:23

Nyolcéves voltam, amikor a gimnazista korú (Etelka) nővérem meghalt, így egyetlen gyermeke maradtam, a Somogy és Baranya határán élő szüleimnek. Nővérem példáját tartották szemük előtt szüleim, és nem engedtek gimnáziumba: polgári iskolában végeztem. Utána a bajai tanítóképzőbe jártam. A középiskolában is, a képzőben is kitűnő tanuló voltam. Tanyasi tanító szerettem volna lenni. Már „szolgáltam” is néhány hónapig, de a háború szétzúzta az álmaimat. Emiatt ismét hazakerültem. Így aztán a szülői ház kertjében volt időm elgondolkodni. Ekkor kaptam a félreérthetetlen belső indíttatást, lelkésznek jelentkez¬tem. A pápai teológiai akadémiára kerültem, ahová csak feltételesen vettek fel, mivel nem volt meg a gimnáziumi érettségim. Szeptemberig az alsó négy osztály latin¬anyagából különbözeti vizsgát kellett tennem. Két hónap alatt négy osztály latinanyagát, teljesen autodidakta módon kellett elsajátítanom. Egy lelkész sem vállalta, hogy segítsen az úton, mondván: bárcsak nekik lenne tanítói oklevelük, hiszen az oroszhadsereg már az Al¬földön van és milyen ember az, aki tanítói oklevéllel lelkésznek készül. Mivel csak feltételesen vettek fel, két év alatt a pécsi Széchenyi gimnáziumban leérettségiztem és így végezhettem tovább a teológiát, azaz el sem végeztem, mert harmadév után kihelyeztek Somogy csurgóra. Egy esztendő múlva a püspök úr Dunántúli missziós segéd¬lelkésznek nevezett ki. Teljesen szabad kezet kaptam. A magyar református ébredés nagy korszakát írtuk akkor, csodálatos dolgok történtek velünk. Faluról, falura mentem. Két év alatt mintegy 120 templomban hirdettem Isten Igéjét. Felejthetetlen élmény volt látni, hogy még a szószékek lépcsőin is ültek emberek. Missziós lelkész kívántam maradni, aztán jött a rendelet, amely megszüntette azt az állást és így helyezkedtem el a gyülekezetbe. Boldogsággal töltött el Jézus Krisztus örömhíre. Volt, amikor az elején úgy gondoltam: sokféle örömhírt hirdetnek, hát én is egyet hirdetek, Jézus örömhírét. Aztán rövid idő alatt rájöttem, - és ez volt a döntő -, hogy nincs más igazi örömhír, csak egy: Isten szeretetének, Jézus Krisztusban megjelent kegyelmének az öröm-híre. Ezért mindent lehet, és minden kell vállalni.

margar 2008.10.21. 14:46:17

Miért kopiztad be Hargita Pál önéletrajzát?

margar 2008.10.21. 14:47:58

az öv nem a légzsák miatt van

Ez igaz, de öv nélkül a légzsák halálos.

Gyerekülés nélkül pedig jó eséllyel elpatkol a pulya, aki ülésbe kötve megússza.

grrr 2008.10.21. 14:48:02

Divat manapság a környezetvédelem. Gondoljatok bele, hogy ha valaki 9 gyereket vállal, az a 9 gyerek életfogytiglan terheli a környezetet, és utána a jó példának köszönhetően ők is csinálnak majd nem kevés unokát. Ökológiai katasztrófa.

Valami azt súgja, hogy ez a család komolyan vette a templomi esküvőt. Ahhoz ugyanis be kell vállalni, hogy nem használnak fogamzásgátlást (kivéve az önmegtartóztatást és a naptár-módszert, de hát amellett lazán becsúszik 9 gyerek, mint látjuk). Meg azt is be kell vállalni, hogy minden gyerekből istenhívőt és templombajárót faragnak kötelezően. Hát így terjed a vallás...

movhu 2008.10.21. 14:48:09

lili 2008.10.21. 14:40:33
Nem újdonság. Nekem tíz éve is több egész lakást kiadó tulajdonos közölte, hogy "ja gyerek is van, akkor tárgytalan". Persze a két gyerekem nem amortizált annyit egy lakáson, mint néhány ismerős felnőtt :)

onfelaldozo 2008.10.21. 14:51:07

azért, margar hogy kiguglizhasd...
azért testvérem.

Gabika 2008.10.21. 14:51:23

soulclipse 2008.10.21. 14:35:41
"Miért hiszed el, hogy ha v.ki elvégez egy sulit és mondjuk közlekedési mérnök lesz, akkor őt nem lehet megvenni, hogy azt mondja amit a lobby kíván?"

Elvégezted már a dinnye tesztet? Semmilyen lobbi nem kell ehhez, csak középiskolás fizika, és józan ész. Ha ez nincsen, ülj be a jobb első ülésre a haver mellé, ne kösd be magad, és kérd meg, hogy nyomjon egy satuféket 30km/h-nál. Miután a vérző orrod ellátták a helyi baleseti sebészeten, utána mehetsz megvenni a gyerekülést a gyerekeknek...

margar 2008.10.21. 14:51:24

Hát így terjed a vallás...

Így igaz. És ma próbálnak alkalmazni egy több száz - ezer éves túlélési stratégiát, ami mára elavult.

kenyszerjogasz 2008.10.21. 14:54:11

100 fölött ér még fikázni toronyot?

soulclipse 2008.10.21. 14:55:32

gabika!
Nem egyről beszélünk. Nem a biztonsági öv ellen ágálok, de te most arról beszélsz.

margar 2008.10.21. 15:00:03

soulclipse,

akkor a gyereket hogy vigyük? Bekötés nélkül? Felnőtt övvel, hogy megfojtsa?

movhu 2008.10.21. 15:01:23

kenyszerjogasz 2008.10.21. 14:54:11
Főleg ilyen toronymagasan ér :D

soulclipse 2008.10.21. 15:04:39

margar!
nem az a kérdés amit te felteszel.
Jelen jogi szabályozás melett természetesen gyereküléssel, mást ugyse tudunk.
Ha lenne választási lehetőség, akkor érdemes lenne róla beszélni.

Perillustris 2008.10.21. 15:08:20

"A cigányok szeretik a gyerekeket, sokkal jobban, mint a többségi társadalom."

Ez nem igaz.

Perillustris 2008.10.21. 15:09:35

Kiegészítem: nem igaz az, hogy jobban szeretik a gyerekeket.

??? 2008.10.21. 15:16:37

Itt mindenkinek mindenről a cigányok, meg a gyermekülés jut eszébe?

margar 2008.10.21. 15:17:13

Ha nem lenne kötelező az ülés, hogy lenne optimális gyereket szállítani?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.10.21. 15:20:10

"A cigányok szeretik a gyerekeket, sokkal jobban, mint a többségi társadalom, így egy eleve szegény etnikum még tovább szegényedik a gyerekei miatt."

Ez egyszerűen hazugság.

Közöd?? (törölt) 2008.10.21. 15:20:26

hogy bírnak csodálkozni a meddő nők mikor a termékenység és a szexuális erőnlét ilyen jeleivel találkoznak xD

CYR 2008.10.21. 15:22:34

grrr: "Divat manapság a környezetvédelem. Gondoljatok bele, hogy ha valaki 9 gyereket vállal, az a 9 gyerek életfogytiglan terheli a környezetet, és utána a jó példának köszönhetően ők is csinálnak majd nem kevés unokát. Ökológiai katasztrófa."

A 9 gyerek fejenként éppen ugyanannyival terheli a környezetet, mint te egyedül. A katasztrófa okozója vagy magad is... Egyetlen különbség csupán az, hogy a 9 testvér másképp gondolkodik, mint Te. Azt hiszem, ezért már érdemes nagycsaládban élni...

Pali 2008.10.21. 15:23:44

margar 2008.10.21. 13:55:00
Ma már a 8 éves korosztály 50%-a (!!!) cigány.

Ez butaság.

----------------------------

Nem, ez sajnos nem butaság, csak a média agyonhallgatja, de azért vannak felmérések, még ha nem is kapnak nagy publicitást.
Érdekes, amit a szülészorvosoktól lehet hallani: az újszülöttek 50-60%-a már cigány, és vannak olyan települések, ahol még ennél is magasabb az arányszámuk.
Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi 30 évben minimum megkétszereződött a cigányság részaránya, jelenleg 800.000 - 1.000.000 közé teszik a lélekszámukat.
És ne feledjük el, hogy a cigányok már 14-15 évesen szülnek, vagyis amíg egy magyar 30 évesen még gyerek nélkül az egzisztenciaépítéssel bajlódik, addig a vele egyidős cigány már nagyszülő!
Jó lenne végre felfogni, hogy gyerek nélkül NINCS jövőnk!!!

Az anyagiakról annyit, hogy amikor az első gyerekkel várandós volt a feleségem éppen munkanélküli voltam, és Ő még főiskolára járt. Később születtek még ketten.
Soha nem merült fel, hogy elvetessük, és az sem, hogy miből fogjuk felnevelni őket. Előre ezt nem lehet bebiztosítani (lásd pénzügyi válság). Egyszerűen tisztességesen kell élni és dolgozni, a többi úgyis meglesz. Nekünk is meglett minden, még a nagyon nehéz időkben is. Nem bántam meg semmit, pedig volt, amikor kilátástalannak tűnt a helyzetünk.

Sok embert ismerek (kollégák is), akik havi nettó 130-160 ezres, vagy magasabb fizetéssel is sírnak, hogy gyerek nem, mert nem tudják eltartani. Sajnos. Pedig annyira, de annyira szeretnének. Érdekes, kocsi, nagy TV, külföldi utazás, méregdrága DSLR fényképezőgép, cigaretta (havi 20-asért) azért kitelik a fizuból.

Ami a gyerekvállaláshoz kell:
- hit
- remény
- az élet tisztelete
- tisztes munka

Pénz nem, az a fentiekből már következik.

Üdv: Pali

CYR 2008.10.21. 15:25:43

lili: "A szülői hátszél meg nem léténél fontos az is, hogy amúgy mekkora havi keretből tud valaki nulláról indulni."

Bocs, de a nulla, az nulla, akárhonnan nézzük. A havi keret nem az égből pottyan, bármiért. Te dolgozol meg érte. Senki nem úgy indul, hogy egyik pillanatban nulla, a másikban pedig kiugróan magas jövedelem. Ugye te sem így gondolod? Ha nem vagy képes, bár megfeszülsz, tán rosszfelé mutat az a feszülés...

Eurydice 2008.10.21. 15:25:57

Ha hozzá akarom tenni a magam részét a környezetvédelemhez, akkor nem azzal kezdem, hogy a lefaragok az három-négy gyerekből, amire vágyom, hanem most élek tudatosan, meg így nevelem az utódaimat is.

S hogy miért nem elég 1-2 gyerek?
Az egyke unokatesóimon látom, hogy mindent megkaptak csak azt az örömet nem, hogy megtapasztalják a vérségi kötelék erősségét.
És nemcsak a gyerekeimre gondolok, hanem önző módon arra is, hogy így valamennyire biztosítom magam, talán lesz valaki aki minket is tud vállalni öregségünkre - ha már az állam nem tudja megtenni ezt.

Számolhatunk túlnépesedéssel, ha mindenki így gondolkozna, de nézzük meg, hány egyedülálló vagy szimplán gyermektelen ember van a családunkba. Magam részéről 4 nagybátyám/nagynéném van, nekik összesen 2 született.

A gyerekülésen való kommentbeli rágódásokat nem értem, nem látjuk a fától az erdőt, bár sokan megfogalmazták:
nem az a családbarát politika, amely kötelezővé teszi a gyerekülést, hanem amely a tisztességes (sic!) gyermekvállaláshoz nem asszisztál. (Itt elsősorban nem a pótlékokra, meg járulékokra gondolok, hanem bölcsődei, óvodai, iskolai ellátás minőségére, mennyiségére, a nagycsaládosok áldozatvállalásának etikai megbecsülésére.)

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.10.21. 15:26:56

Közértben:
-Kérek egy túró rudit. Ja nem is, kilencet...

Nincs gyerekem egyébként. Meg amúgy is csak vicc vót.

Eurydice 2008.10.21. 15:28:48

bocs van egy fölösleges "nem" - utolsó bekezdés újra:

A gyerekülésen való kommentbeli rágódásokat nem értem, nem látjuk a fától az erdőt, bár sokan megfogalmazták:
nem az a családbarát politika, amely kötelezővé teszi a gyerekülést, hanem amely a tisztességes (sic!) gyermekvállaláshoz asszisztál. (Itt elsősorban nem a pótlékokra, meg járulékokra gondolok, hanem bölcsődei, óvodai, iskolai ellátás minőségére, mennyiségére, a nagycsaládosok áldozatvállalásának etikai megbecsülésére.)

CYR 2008.10.21. 15:30:04

Kozika: persze, hogy vicc volt. Ostoba vicc. És persze, hogy nincs gyereked. Egyébként tudnád, hogy 9 túró rudi árából tartalmasabb házi süteményt készítesz a gyerekeknek...

z. 2008.10.21. 15:30:11

apuka
miért kell otthonmaradni az anyának addig, amíg a legkisebb 8 éves lesz?

Andrea 2008.10.21. 15:31:26

CYR? pont erre gondoltam. akkor a 9 gyerek ne egyen túrórudit? nem gondolod, hogy ezzel megfosztod őket valamitől?... és ezer ilyen döntés lehet még, ami miatt lemaradnak valamiről...

Eurydice 2008.10.21. 15:35:03

CYR-nél a pont.
Amennyibe 9 túrórudi kerül, abból olyan házi sütit csinálsz otthon, hogy mind a kilencven ujjukat megnyalják a gyerekek és jóllakottan elterülnek.

CYR 2008.10.21. 15:35:04

Andrea: Tudod mit? Maradjanak le a túró rudiról, bevállalom. Hogy az egyke, aki elé odalökik inkább a túrórudit, az édesanyja által sütött süteményről és az együtt sütés-készítés öröméről marad le, az másodlagos számodra, gondolom.

alma 2008.10.21. 15:36:03

A nagycsaládosság egyfajta életmód,nem negatívum vagy pozitívum.Hogy valaki ebben lássa az emberiség katasztrófáját,vagy úgy érezze,hogy az ő adójából élnek,annak fogalma sincs a társadalomról,közös felelősségvállalásról.
Én,mint 6 gyerekes,nagyon is megértem az interjú utolsó bekezdését.Nem a mennyiség,hanem a minőség a lényeg,és hogy jól érezze magát az ember a bőrében,valaki attól,hogy szingli,más meg az őt körülvevő gyerekektől.

movhu 2008.10.21. 15:38:15

Higgyétek el, a gyereknek az hiányzik, amit Ti szülők akartok, hogy hiányozzon neki, és ez megy kisbaba kortól kezdődően.
Megveszik a csecsemőnek a csicsás-csipkés-mintás ruhát, pedig szerencsétlen gyerek a fel olyan árú sima pamutban ezerszer jobban érezné magát.
Ha megveszed neki minden nap a túró rudit, akkor fél év múlva persze, hogy zokon veszi, ha kimarad egy nap. De ha mértékletességre és besoztásra szokatod, akkor az lesz neki jó, és azt fogja fel természetesnek.
És őszintén mondom, sokszor irigylem azokat a gyerekeket, aki lemaradnak sok mai számítógépes játékról, tévéműsorról, internetről és stb.
Szegény szerencsétlenek helyette mehetnek az erdőbe, játszótérre. Ejnye de rossz nekik.

CYR 2008.10.21. 15:38:23

z. : Nem kell. De főállású anyaságin lehet (ami mellett egészen biztosan dolgozik is pár órát otthon, mint kiderült). De meg lehet próbálni egyébként, nem kilenc, csak mondjuk 3 kicsi gyerek mellett nem 8, mondjuk 6 órás állást bevállalni... Időd nincs rá, ha mindet hordod-viszed ovi-iskola-különóra-sport... Még négy órát sem tudsz bevállani, hacsak nem a szomszéd sarkon van az a munkahely és totál rugalmas. Na, ugyanezt tudja az otthoni munka :)

Andrea 2008.10.21. 15:40:35

CYR - szerintem nem csak a túró rudiról maradnak le. persze ez is életmód, és emiatt ők is ugyanilyen felnőttek lesznek. Én úgy vagyok vele, hogy 1 vagy 2 gyerek, de őket el tudjam látni mindennel. Ez a fő választóvonal: akinek egy vagy 2 gyereke van, az megad mindent a gyereknek (mi pl. a pici mellett már az ő lakására teszünk félre) - egy 9 gyerekes gyermeknek mikor lesz pénze önálló lakásra? Max. ha megkeresi magának. Mi ilyet nem szeretnénk.

movhu 2008.10.21. 15:44:37

Andrea 2008.10.21. 15:40:35
Én nagyon nem érzem magam lelki sérültnek, mert jó fél évtizedet albérletben laktam, mert magamnak kellett megkeresni a lakás árát. Olyan túlélési stratégiákat tanított meg az élet, amit a te gyerekeid soha nem fognak megtanulni, mert ezt csak a rászolrultság hozza.
Különben meg tudod mit jelent mindent megadni a gyerekednek: ÖNMAGAD. Nem vágyik másra a gyerek sem, csak mire a felnőtt. Társaságra. Ezt pedig te tudod megadni neki, illetve a tesó/tesók.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.10.21. 15:48:23

csak annyit, hogy az elején írták többen, hogy régen azért szültek annyit a nők, mert magas volt a halandóság.
hát nem. azért szültek annyit, mert nem volt hatékony és megbízható fogamzásgátlás.

Eurydice 2008.10.21. 15:51:00

movhu,
pontosan a túlélési stratégia, meg az önzetlenség és a tudat, hogy mindig van kihez fordulni, még akkor is, ha másik sem áll jobban.

Andrea 2008.10.21. 15:51:12

movhu: és örülsz neki, hogy túlélési stratégiákat kellett megtanulnod?... ilyen alapon a híd alá is kitehetnénk a csecsemőt... szerintem az a felelősség, hogy amikor megszülöm, tudom, hogy akármi van, ott leszek mindenféle támaszként a számára, igen, anyagi támaszként is. Amúgy én is nulláról kezdtem, és szerintem igenis nagyon nagy hátrány. Amíg mások a fizetésüket jobb dolgokra költik, én a mindenféle hitelekre. Én ezt nem akarom a gyerekemnek.

CYR 2008.10.21. 15:53:34

Andrea: a napi túrórudi és a gyerek alá tolt önálló lakás lehet mérce - a Tiéd. Az enyém és a gyerekeimé nem ez.

CYR 2008.10.21. 15:56:43

Andrea: "Amíg mások a fizetésüket jobb dolgokra költik, én a mindenféle hitelekre. Én ezt nem akarom a gyerekemnek. "

kívánom, hogy majdan olyan értéket tulajdonítsanak ennek, és úgy tudják becsülni, mint most te... Számtalan ellenpéldát látok ugyanis, fenék alá tolt mindennel rendelkezőknél.

movhu 2008.10.21. 15:57:22

"movhu: és örülsz neki, hogy túlélési stratégiákat kellett megtanulnod?"
Igen, határozottan, mert hiszek benne, hogy emiatt előrébb tartok, mint sokan mások! Nem lógattam a farkam a melegvízben, hanem keményen kerestm azt, hogy mit is kellene tennem, hogy legyen is valami.
Én is hitelekre költöm a fizetésem egy jelentős részét, és persze nagyon jó volna, ha valaki kifizetné helyettem. Deeee! Ismerek olyat, akik alá odatolták a lakást, a pasi ebből adódóan olyan munkát keresett, aminél a lényeg, hogy éppen legyen, oszt kész. A feleség is dolgozgat valamit, és folyton rinyálnak, mert nem jönnek ki a pénzből. Hiába mondom nekik, hogy íme, ezt kellene tenni, ők beleestek abba, hgoy az alapvető dolgokért nem kellett küzdeniük, ma meg már a céljuk, hogy holnapig éljenek. Ilyen jövőt szeretnél a gyerekednek? Nem törvényszerű, de nekik ott kezdődött, hogy minden elkötelezettség nélkül alájuk tolták a lakást.

CYR 2008.10.21. 15:59:04

movhu: nem ér, mindig ugyanazt gondolod, mint én! :)

Eurydice 2008.10.21. 15:59:42

jobb esetben néhány évtizedig ott vagy mellette "mindenféle támaszként", de lehet csak néhány évet

persze a testvérség sem garancia az összetartásra, meg a hosszú életre, de ha én már nem leszek, ők még lesznek egymásnak

movhu 2008.10.21. 16:00:55

CYR 2008.10.21. 15:59:04
Great minds think alike! :)

Machiavelli 2008.10.21. 16:25:05

Andrea, mi a baj? Az, hogy te nem tudnád megadni 9 gyereknek azt, amit te gondolsz fontosnak, akkor más se neveljen 9 gyereket, vagy te is szeretnél még szülni, csak nincs aki melléd álljon?

Csendes 2008.10.21. 16:55:37

Nekem tetszik ez a család.

Az igaz, hogy a világban van egyfajta túlnépesedés, azonban mi Magyarországon vagyunk, itt pedig a LEGNAGYOBB baj a demográfiai helyzet: a roncstársadalomban túl sok gyermek születik, az értelmiségi középosztályban pedig túl kevés. Ha ezen nem változtatunk, annak 50-80 év távlatában olyan következményei lesznek, amelyeket én egyáltalán nem tartok kívánatosnak (többségbe kerülnek a cigányok és a bevándorlók, akik nem lesznek képesek erős, innovatív nemzetet alkotni, hanem legföljebb a nálunk ügyesebb nemzetek számára lesznek rabszolgamunkások; szóval nem rasszizmusból mondom, hogy fontos, hogy sok évtized múlva is legyen majd erős, magyar értelmiségi középosztály ezen a vidéken). Ez a család némiképp pótolja az egy-két gyerekes középosztálybeli családok "elmaradását", ezért szerintem maximális RESPECT jár nekik, a társadalom egyik leghasznosabb tagjai ők. A nemzet hosszútávú érdekeit szolgálják. Összességében ma az értelmiségi középosztály családjaiban 1 és 2 között van az átlagosan vállalt gyerekek száma, és egyre inkább az 1 felé konvergál, ami szerintem nem jó.

Közgazdasági tény, hogy minél többen élnek egy háztartásban, annál kisebb az EGY FŐRE jutó fogyasztás. Ezért a globalizált, rövid távú hasznot hajtó fogyasztói társadalomban nem tűnik hasznosnak a nagy család, azonban ökológiai szempontból éppenséggel hasznos, ha több ember él együtt (akár sokgyerekes családban, akár több generáció együtt). (Ugye, érthető, mire gondolok: pl. kevesebb az EGY FŐRE jutó fűtési energia, stb.)

Ha egy értelmiségi embernek aránylag jó jövedelme van, akkor a nemzet számára egyáltalán nem mindegy, hogy ő ebből a jövedelméből a saját külföldi utazásait finanszírozza (ezáltal növelve némelyek rövid távú profitját), avagy több gyermeket vállal (akikből jó eséllyel kialakulhat 30-40 év múlva az értelmiségi középosztály).

Olyan gazdasági-társadalmi rendszerre volna szükség, amelyben a fiatal nők számára nem jelent irreális anyagi és erkölcsi kockázatot a több gyermek vállalása. Nem biztos, hogy a tankönyvtámogatás a leghatékonyabb ösztönző eszköz erre, kitalálhatunk ennél jobbat is, de hogy szükség van ösztönzőkre, az biztos.

Zebrateve 2008.10.21. 17:17:51

Kedveseim, a Túró Rudit nem azért akarja a gyerek, mert egy évig azt ette, és utána egyszer csak nem kap, hanem azért, mert a többi gyerek az oviban, suliban azt eszi, ő meg nem.
A másik dolog: örülök, hogy ilyen pozitív nagycsaládos anyukák is vannak, én hármat ismerek, abból ketten idegösszeroppanást kaptak, a harmadik ötvenéves kora előtt meghalt. Szóval nem mindenkinek való a nagycsalád, van, aki nem bírja idegileg. A fontos az az, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit bír - anyagilag és lelkileg. Egyébként a katolikus egyház ezzel a kitétellel meg is engedi a fogamzásgátlást - igaz, bizonyos kitételekkel. Amit nem enged, az az, hogy ha csak nehezen lehet saját gyerekem, azt megkönnyítsem (mesterséges megtermékenyítés). Mi a feleségemmel ebben a cipőben járunk, hiába szeretnénk akárhány gyermeket.

grrr 2008.10.21. 19:10:46

Zebrateve: "Egyébként a katolikus egyház ezzel a kitétellel meg is engedi a fogamzásgátlást - igaz, bizonyos kitételekkel."

Az a bizonyos kitétel: a fogamzásgátlás módja az önmegtartóztatás.

Rabbit 2008.10.21. 21:54:31

"A cigányok szeretik a gyerekeket" - ez mekkora! Te jártál már Borsodban? Ha szeretnék a gyerekeiket nem éhesen engednék iskolába, és adnának rá rendes ruhát, ja és a tisztességre nevelné! INGYEN jár nekik a kaja a suliban, de azt se intézi (ugyanis egy kis utánajárás szükségeltetik) Én akkor is odaadnám a gyerekemnek, ha magamtól kellene megvonnom! Ennyit a cigányszeretetről.

Erenya 2008.10.21. 22:23:36

Ahogy egy ismerősöm mondotta:

"Egy szülőnek sincs joga megfosztani gyermekét attól a jellemfejlődési lehetőségtől, amit a testvér nyújt!!"

Kedves Andrea! Nézeteid a tieid,de kérlek, legalább 2 gyereket hozz össze,hogy legalább a testvérkapcsolatából szerezzen túlélési ismereteket a gyereked!
Egyke vagyok, szenvedek is miatta. A család védelme nélkül, a rideg és rosszindulatú nagyvilágban kellett az alapvető kommunikációs stratégiákat elsajátítanom. Máig se sikerült igazán. Nem akarom, hogy a majdani gyerekem is így járjon, inkább szülök még párat mellé :)

Érdekes volt végigolvasni a kommenteket :)

templomi esküvő 2008.10.21. 22:37:56

grrr, nekünk katolikusoknak nem kellett fogadalmat tennünk a fogamzásgátlás módszereivel kapcsolatban házasságkötéskor. De te biztos jobban tudod.

Andrea 2008.10.21. 23:00:03

Machiavelli: Nem, nem szeretnék 9 gyereket, felelőtlenségnek tartom. Ha valamelyik szülő lerokkan, vagy elveszti az állását, akkor éhen fognak halni. Vagy legalábbis a tetőt elveszítik a fejük felől...
A mércék különbözőségéről egyetértünk, abban talán vita sincs. Elfogadom, hogy másnak más a fontos, itt mindenki a saját véleményét írja le.

grrr 2008.10.22. 00:37:47

templomi esküvő: jártál te jegyesoktatáson?
Esetleg rémlik valami az esküvő szövegéből? Odafigyeltél egyáltalán, hogy mit kérdeznek?

Segítek: Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságotokat?

Ha nem lógtad el a jegyesoktatást, akkor ott elég világosan elmondták, hogy ez mit jelent. Megszegni a halálos bűn kategóriába esik mellesleg.

Teknős 2008.10.22. 08:14:07

Andrea!

Ha éhenhalás fenyegeti a gyerekeket, az egy-két gyereket is ugyanúgy fenyegeti, ezzel a nézettel nem szabad egyetlen gyereket sem vállalni. A történelem folyamán nem mi vagyunk az elsők, akik felnevelnek 9 gyereket.

Én a te gondolataidat tartom tipikusnak, nekünk ugyanazt kell gondolnunk a világról, amit te gondolsz. Mindenkinek úgy kell élnie, ahogy te gondolod. Ez a nagycsalád egyik legnagyobb előnye. Hozzászokik az ember ahhoz, hogy nem csak egyféle igazság létezik.

Nagyon köszönöm azoknak, akik kinyitották az agyukat a gondolataim előtt. Köszönöm a jókivánságokat és külön üdvözlet és tisztelet Hatláb 11 gyermekes ismerősének és a blog íróinak, Dorisnak különösen.

Csicsimó 2008.10.22. 09:44:25

Szeretem a gyerkőcöket, de azért 9 nem kellene. Még akkor sem, ha ezt ennyire megengedhetném magamnak. Szerintem ez már egy picit abnormális...9 gyerekre egyszerűen nem lehet úgy odafigyelni, mint mondjuk 1-2-re.

Zebrateve 2008.10.22. 09:48:12

Én jártam jegyesoktatásra, és eléggé kiveséztük a problémát. Az egyház eredeti álláspontja szerint a házasság egyik célja a gyermeknemzés, ezen belül a házasélet egyetlen célja a gyermeknemzés lehet. Ezt később (XX. század) finomították, és a gyermeknemzés célja nélküli szex is lehetségessé vált: a fogamzásgátlás természetes módszereit (pl. naptármódszer) engedélyezik, ha a család mérete elérte a szülők anyagi vagy lelki tűrőképességének határát.

Machiavelli 2008.10.22. 10:21:13

Zebrateve!

Ilyen nincs, legfeljebb ilyet mesélt neked a pap. Az önmegtartóztatás, mint gyakorlatilag a naptár módszer soha sem volt tiltott. Nézzél utána Szent Imre életének.
Isten ajándéka a gyermek hangzik el az esküvői szertartásban. Utána meg azt mondja, hogy hát az Isten ajándékoz, de neked jogod van anyagi és léelkitűrőképességre (gyakorlatilag bármire) hivatkozva visszautasítani ezt. Nem. A katolikusok ennél sokkal jobban tisztában vannak az emberek lelkivilágával.

Machiavelli 2008.10.22. 10:25:06

Csicsimó!

Szerintem Teknős tisztában van vele, hogy nem normális. Persze ehhez neked szöveget kellene érteni. Mellesleg én meghalnék még a gondolattól is, hogy a te normálisságodnak megfelelően kellene élnem!

Csicsimó 2008.10.22. 13:07:10

Machiavelli 2008.10.22. 10:25:06

Hidd el, értem a szöveget és engem is az isten mentsen meg attól, hogy teknős, vagy a te értékrended szerint kelljen élnem...egyébként mivel nem ismerlek, nem hibáztatlak azért, mert ostobaságokat írogatsz ide.

grrr 2008.10.22. 14:18:58

Úgy van, ahogy Zebrateve mondja. Az 1964-65-ös második vatikáni zsinaton jóváhagyták a házasságon belüli szexet örömszerzés céljából. A mesterséges fogamzásgátlás továbbra is szigorúan tilos, a naptár módszer hatékonyságáról meg tudna néhány nagycsaládos ismerősöm referálni... A posztban említett 9 gyerek is így jött össze. Aki katolikus létére nem akar gyereket, annak továbbra is marad az önmegtartóztatás.

Csendes 2008.10.22. 14:26:05

Önmagában a naptármódszer a legkevésbé hatékony része a természetes családtervezésnek (TCST). A TCST a naptár figyelése mellett a testhőmérséklet mérését, a méhnyaknyák változásainak figyelését és/vagy a méhszáj tapintással történő vizsgálatát is jelenti. Ezek együtt már egész stabil fogamzás-szabályozásra adnak lehetőséget (természetesen a katolikusok számára is).

grrr 2008.10.22. 15:00:53

Csendes: Igen, tudjuk, ezt értettem naptár módszer alatt. Annyira stabil, hogy egy ismerősnek 4 év alatt 3 gyereke született ezzel a módszerrel.

Teknős 2008.10.22. 15:44:05

Csicsimó!

Nagy különbség köztünk, hogy én nem akarom rád erőszakolni az értékrendemet. Élj úgy, ahogy neked jó!

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.10.22. 17:37:59

Hát most itt a végére ideértem és végig olvastam én is. Köszönet Teknősnek a nyíltságáért, hogy a cikk megszülethetett.
A beszélgetéshez feltétlen szeretném hozzátenni, hogy engem baromira nem érdekelne, hogy mennyivel több cigány születik, mert ők itt élnek, és ha egy oldalon állunk, akkor nem baj, ha sokasodnak. Integrálni kellene őket, és nekik integrálódni. nevelni, szociaéizálni a gyerkőcöket, hogy egyszer tényleg mindenki magyar legyen, és ne kellene kölcsönösen tartanunk egymástól. Elvileg évezredek óta itt élnek, tehát magyarok.
Hozzáteszem, tudom, hogy amiről álmododok, enyhén szólva utópisztikus. De elméleti szinten nincs igazam?

Csendes 2008.10.22. 18:40:04

Doris, a komisz: Igazad van.

A lényeget abban látom, hogy hazánkban 20, 40, stb. év múlva is legyenek majd komplex látásmódban gondolkodni képes értelmiségi emberek Magyarországon, lehetőleg többen, mint most; teljesen mindegy, hogy cigány származásúak-e. Nagyon örülök annak, ha valaki (származásától függetlenül) a mélyszegénységből ki tud törni, és mondjuk jó mérnök lesz belőle. Nagyon támogatnék minden programot, amely segít a felemelkedésben. (Ma még sajnos az a realitás, hogy a cigányság jelentős része egy többé-kevésbé a magyar törvényeken kívül álló kultúrát őriz meg a maga berkeiben, amelyben ráadásul elsősorban az uzsorakamat rendszer miatt elképesztő függőségben tartják egymást. Ma nagyon nehéz kitörniük ebből a körből. Sajnos.)

Korábbi hozzászólásommal nem azt akartam kifejezésre juttatni, hogy a cigányságban legyen kevesebb gyerek, hanem azt, hogy az eszének és sikereinek köszönhetően aránylag jól szituált (nevezzük őket "normális" körülmények között élőknek) mai emberek körében szülessen jóval több gyerek, mert így sokkal jobbak az esélyeink arra, hogy tudásunkra alapozva hosszú távon sikeres nemzet maradjunk. A ma sikeres emberek jelentős része sajnos szűkkeblűségből vagy bátortalanságból adódóan csak egy vagy két gyermeket vállal; megszerzett pénzecskéjéből részint mai kényelmét, utazását, fogyasztását biztosítja, részint pedig egy vagy két gyermekének a jövőjét igyekszik belőle előre bebiztosítani, és ezt nem is ítélem el. De kimondom, hogy a nemzet szempontjából sokkal hasznosabbnak tartanám, hogy ha ezen embertársaink bátrabbak lennének, és inkább három-négy(-öt) gyermeket vállalnának (a kilenc gyermeket hagyjuk meg a kiválasztottaknak). A három-négy(-öt) gyermek egy normálisan szituált, értelmiségi családban ne legyen extravagancia, hanem norma szerinti legyen!

Jobb esélyei lesznek Magyarországnak, ha a mélyszegénységből érkező, valamint a gazdagabb, egy-két gyermekes családokból érkező jövőbeli (netán elkényeztetett) felnőttek mellett többen lesznek olyanok is, akik olyan nagycsaládokban nőnek fel, ahol a gyermekek a családon belül megtanulják a felelősségvállalás, a testvéri szeretet, az önzetlenség erényeit, a tudás megbecsülését, és ugyanakkor a család nem veszíti el életerejét a napi filléres gondok leküzdéséért folytatott reménytelen küzdelemben. Ezek a jövőbeli felnőttek kovászként átjárhatják a jövő társadalmát, amely jövőbeli társadalom remélhetőleg okosabb lesz abban is, hogy hogyan lehet a mélyszegénységből kiemelni cigány és nem cigány embertársainkat.

Szóval szerintem aki megteheti (mert megvannak hozzá a képességei és lehetőségei), hogy több gyermeket is felnevel a jövő számára, az lehetőleg ne herdálja el a lehetőségét. Jobban jár a társadalom, ha ő a jövedelméből nem csak a rövid távú fogyasztását finanszírozza, hanem gyermekvállalása által a jövőbe fekteti be. Ezért jó példa ez a család mindnyájunk számára. (És ezért kell olyan társadalmi környezetet megteremteni, ahol a családok egszisztenciájuk, állásuk aránytalan mértékű féltése nélkül lehetnek bátrak 3-4 gyermeket vállalni.)

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.10.22. 21:33:12

Egy hibázik ebben Csendes: Aki gyereket vállal, az nem a jövőnek vállalja. Magának vállalja, és ha így alakulnak a dolgok, ahogy mostanság, egyre kevesebben merik majd vállalni. Bizonytalan minden, drága a gyerekülés- ráadásul kötelező :-)...hogyan merne így az ember vágyni gyerekre. Mindig csak magamból indulok ki: a fiúk magasítóban ülnek pánttal bekötve. Három éve totálkárosra tört a kocsink, ők a fejre állt autóban sértetlenül lógtak a plafonról ezzel a módszerrel. Viszont ha a rendőr most elcsíp, nem elég, hogy megbüntet, még szarházinak is érezhetem magam. Nyaralni csak pár napra, félnomád körülmények közé, és állandó stressz, hogy majd hogyan, miből tanulhatnak. Lehet, hogy szülnék még... lehet. Néha így érzi az ember, néha úgy. Bár inkább nem. Én "készen vagyok", úgy érzem. De ha nem így lenne- ha akarnék még gyereket, akkor sem merném vállalni. Mert az ember gondolkodik, ha van némi rálátása a világra. A legalsó rétegnek semmi rálátása nincs. Ebben él, hogy gyerek jöhet, aztán majd lesz vele valami. Azt azért megjegyezném, hogy egyre több roma család van, ahol megállnak a kettőnél. Úgy látom, valamiféle középréteg náluk is kezd kialakulni. Legalábbis itt a környezetemben.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.10.22. 21:36:11

Egyébiránt az utalás a gyerekülésre enyhe viccelődés volt. Döbbenettel láttam ugyanis, hogy ez azért 20- 25 kommentet elvitt, bár szerintem Teknősék életének a legkisebb morzsája egy ilyen probléma. A véleményem nekem is az egyébként, hogy álságos intézkedés. El sem férnénk, ha akár csak kettőt betennénk a kocsiba. Eh, de hagyjam már ezt a szar ülést! :-)

insider 2008.10.22. 23:01:50

Részemről is RESPECT, bátorságnak tartom a 9 gyermeket. Nekem tuti nem lenne türelmem...

templomi esküvő 2008.10.23. 18:23:15

grrr,
Igen, jártunk jegyesoktatásra. És figyeltünk, és elfogadtunk a gyerekeinket, mind az ötöt. De ez nem azt jelenti, hogy az ember ne védekezhetne a fogantatás ellen.

Sajnálom, hogy te ezek szerint csak a rosszabbik fajta papokkal kerültél eddig kapcsolatba. Hidd el, nem olyan monolitikus a katolikus egyház, mint amilyennek te eddig tapasztaltad.

kg 2008.10.28. 23:57:21

Nem kell 9-re egyszerre odafigyelni, mert egyszerre csak egy születik. Mi is kilencen voltunk testvérek, én már rég nem igényeltem (sőt...) a törődést, amikor a legkisebb hugom született. előtte szüleim bejelentették, hogy lesz újabb kistestvér, én meg sírva mondtam, hogy inkább videomagnót szerettünk volna(80-as évek). Amikor megszületett agyonpuszilgattam... Szüleim dirket-indirekt módon az önállóságra neveltek. Keresztény értelmiségi családról van szó, ahol én voltam az első, örökbefogadott! gyerek. Egy nagy családban mindenki figyel mindenkire, és senki sincs azért hátrányban mert nincs elég figyelem rá. Gondoljátok meg, ennyi gyerek 10-20 év alatt születik meg, fejenként több, mint két év aktív törődés...csak a fenti logika szerint, de ennél sokkal több.
Én nagyon sokat kaptam a szüleimtől, nagyon jó körülmények között élek, ezt csak azért írom le, mert szerintem legfontosabb az indíttatás, nem anyagi értelembem. Pénzben nem sokat kaptam, viszont amit a nagycsalád adott, azt az életben ösztönösen hasznosítani tudtam. Jelenleg 3 gyerekem van, remélem nem rontom őket el.
Ami a gyerekülést illeti, az én prémium kategóriás céges autóm úgy van kialakítva, hegy csak két gyerekülés fér el hátul, mert a két szélső ülés teljesen ki van kagylósítva. Valószínűleg a bajor márka menedzsereinek nincs több két gyereknél:-) A legnagyobb gyerek így - amíg a helyzetet meg nem oldódik- középen ül, a rendes övvel bekötve, egyébként szerintem ott ő van a legnagyobb biztonságban. Szóval így én is azt gondolom, hogy szemforgatás...
süti beállítások módosítása