Rózsa Gyuri kontra Pink Floyd

2008.09.20. 17:00

 

Ma reggel ismét kezembe került a heti bulvársajtó a kávézóban. A címlapon a nagy szenzáció: Keleti Györgyi botrányos videója. Fellapoztam. Amíg kerestem a cikket, a szemem beleakadt néhány plasztikázott cicibe, felbomlott kapcsolatokba, perverz fojtogatókba, végül Györgyit is megtaláltam. Fotók fél oldalnyi nagyságban, pirossal karikázva a bizonyító erejű tetkók, kép az olasz hírlapból, hogy tudjunk összehasonlítani, tényleg ő van- e a felvételeken. Undorító belegázolás a magánszférába, tocsogás egy ember megalázásában- erre gondolok, amíg átfutom a hírt. Aztán a szemem az újság másik oldalára téved. És lám, ott is szinte a teljes oldalt elfoglalja egy „komoly értékű” írás, amely tudatja velünk: Rózsa György szerepel a Szombat esti lázban. Vagy megsérült? Vagy a lányával lép fel?... nem tudom, ez már olyannyira érdektelen, hogy bele sem fogok, hiába az ordítóan tolakodó méretű fotó.
A szemem tovább vándorol, és jobbra középen egy aprócska cikket fedez fel: Meghalt Rick Wright, a Pink Floyd alapító tagja és zeneszerzője.
Úristen! Ezt eddig miért nem hallottam? Hétfő óta hogyan nem foglalkoztak vele sehol? Ez talán nem fontos? Nem fontosabb, mint semmit érő szex videók, vagy Rubint Réka retusálatlan fotói, vagy a táncoló Rózsa Gyuri? Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez nálunk egy 5X8- as bejegyzésnél nem ér többet. És nem.

A Pink Floyd 30 éven át gyártotta a jobbnál jobb zenéket. 200 millió albumot adtak el világszerte, különleges hangzásvilágú zenéjük a mai napig életben tartja a rajongótábort. Hallott valaki valami műsorról, vagy egy komolyabb megemlékezésről? Mert én nem. Rick Wright az egyik legjobb zenész volt a világon, és ezen semmit sem csorbít, hogy az együttes felbomlása óta (1995) visszavonultan él. Mégsincs jelentősége egy országos bulvárlapnál a halálának.

 Gyakran minősítjük az embereket úgy, hogy csak ostobaságok érdeklik őket. A média azzal takarózik, hogy akkor veszik a lapokat, ha kellően szenzációhajhászok. Én viszont azt gondolom, hogy sokszor inkább a újságok azok, amik az olvasókat manipulálják. Ha két ilyen minőségű hírt így lehet egymás mellé tenni, az döbbenet. Úgy tűnik, mintha tudatosan állítana fel és közvetítene értékrendet. Az egyiket átfutod, a másikba belekap a szemed. Az értéktelen ostobaság nagybetűkkel szedve, aminek igazán van jelentősége, apróban, elbújtatva. Ezt látja, aki felületesen nézelődik, ez borul rá a lapokból, a tévéből. De ezt nem az emberek követelik maguknak, ez mára egy szokásrend lett. A piac versenyez, és igyekszik mindenki a másiknál nagyobbat „durrantani”. Mi pedig a sok szemét közül mazsolázgatjuk a valódi híreket.

És mondhatja erre valaki, hogy őt nem érdekli, ő nem olvas, csak szépirodalmat, nem néz tévét, őrá nem hatnak az ilyen ostobaságok. De bizony, hogy hatnak. A szomszédja, a családtagjai, a munkatársai mind átesnek a tudatmódosításon. Az agyu(n)k megszokja a „nyalókákat”, és szép lassan elfelejt a lényeges dolgokra figyelni.


A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr95672954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diff 2008.09.20. 17:37:44

Szégyent érzek. Annyira idomulok a magyar sajtóhoz, hogy én pontosan leképzem annak kínálatát. Pontosan tudom, hogy mi a Keleti történet, miközben én sem tudtam, hogy más valaki meghalt.

movhu 2008.09.20. 17:46:38

Én is lemradtam...
De azért néhány szó a megalázatáshoz. Nézzük meg, hogy ki mit tett le az asztalra. Ha annyit mondok ki, hogy
"Hey! Teachers! Leave them kids alone!"
akkor az hosszú évek óta egy legendát juttat eszükbe az embereknek. Ők 30 év alatt valami olyasmit adtak a zenei világba, ami megkérdőjelezhetelenül az övék, és tehetség rejlik mögötte.
Ezzel szemben ott van egy nő, akiről annyit tudunk, hogy nagy mellei vannak, de még azt sem pontosan, hogy akkor most az övé-e a legnagyobb. Ez a nő annyi érdemmel büszkélkedhet, hogy az életét "kitárta" elénk. Most azt veszi zokon, hogy valaki átlépte az általa elképzelt vonalat, és megmutatta, hogy mennyire olcsón juthatunk a húshoz...
A végére már csak egy másik dalszöveget idéznék. Kraftwerk - The Modell, 30 éves dalszöveg:

She's a model and she's looking good
I'd like to take her home that's understood
She plays hard to get, she smiles from time to time
It only takes a camera to change her mind

She's going out tonight but drinking just champagne
And she has been checking nearly all the men
She's playing her game and you can hear them say
She is looking good, for beauty we will pay

She's posing for consumer products now and then
For every camera she gives the best she can
I saw her on the cover of a magazine
Now she's a big success, I want to meet her again

Györgyi sem más, mint egy "consumer product".

Meer 2008.09.20. 17:51:51

A média kétélű fegyver, amivel a társadalom már régen csak önmagát vagdossa. Ettől már úgy vérzik, hogy egy Pink Floyd címlap fele annyi újságot addot volna el, mint az, hogy valami senki nő árulja a testét külföldön. És akkor mi van? Mi adjuk az EU prostik jelentős részét. Honfitársnőink a legismertebb kurvák Európa szerte, csak most kiderült, hogy valami régi fejesnek a pici lánya is olcsó numera. Mégis ez a szenzáció.

movhu 2008.09.20. 17:58:10

Keleti Györgyi nem futott fel annyira, amennyire szeretett volna. Legutóbb is már csak Kellemetlen Anna hozta képbe, amikor a labdaméreteiken összevesztek.
Pont jól jött a videó neki, mert most hetekig téma lehet, hogy miként sír-rí mindenfelé.
Szaknyelven ezt úgy hívják, hogy vírusmarketing. Lásd, a Hóbelevancra is bekerült a neve :)

Takika 2008.09.20. 18:43:10

Ugy latszik csak irod a blogokat, de nem olvasod. Jo par helyen es blogon volt rola cikk.

The M 2008.09.20. 19:16:01

Azért valljuk be, nincs ember, aki mindig és minden témában elolvas minden blogot és cikket. A lényeg itt nem is azon van, hogy lehetett-e olvasni valahol róla. A kérdés az, hogy melyik hírt tudhattad meg könnyebben. Ahhoz, hogy a Keleti-fée történetet ne haldd, be kellett volna zárkózni egy sötét pincébe, mert mindeből ez folyt. A Pink Floyd-ot meg hát nem igazán vették fel, ahogy látszik.

Pistike 2008.09.20. 20:02:09

Az embereknek folyamatosan letolnak a torkukon minden szemetet, aztán ott a nagy csodálkozás, hogy hülyék lesznek. Az ország csak olyan, mint amilyennek a médiái formálják. Legfontosabb gondunk, hogy valami olcsó nőnek milyen videója került elő, és ettől mennyi vonyít.

Doris 2008.09.20. 20:47:08

Takika: úgy látszik... :-) Amúgy meg, ha csak blogokról lehet ilyesmiről tájékozódni, az már régen rossz.

Keleti györgyi meg más tészta. Eredetileg már az is bosszantott, hogy akárkit- most éppen őt- hozzák ilyen helyzetbe. Ha árulja magát, akkor árulja. Árt vele valakinek? Ez mocsok dolog bárkivel szemben. Egyébiránt ez az ügy nem róla szól. Ez az apjáról meg a nővéréről szól. Azért imádják annyira, mert a Keleti nevet lehet vele bemaszatolni. Szerintem egyébként példaértékű, amilyen higgadtan a család hozzááll az ügyhöz. Összetartanak a bajban, akármi történt. Andrea nyilatkozata nagyon tetszett: Györgyi ilyen, ők elfogadják és szeretik így is. De persze ez a családi összatartás már nem érdekli a médiát. Pedig ebből az ügyből számomra ez a legnagyobb tanulság.

Destroy 2008.09.21. 08:05:47

Talán nem mindenki érti, hogy mi ezzel a baj? Az egyik esetről lehetett tudni, ha sokat kutakodtál a neten. A másikról meg csak akkor nem tudtál, ha kómába estél.
Azt meg, hogy a család mellé áll csak akkor tudnám pozitívan fogdani, hogy bevallotta volna a teljes igazságot. Nekik szerintem be is vallotta, de ezt fel kellett volna vállalni a nyilvánosság előtt. Most, ha véletlen előkerül egy még egyértelműbb video, akkor mit fog mondani?

Doris 2008.09.21. 10:45:41

Hehe... a hazugság csak hazugságot szül.

DArchAngel 2008.09.21. 17:32:59

Én speciel az indexen valahol olvastam a dobos haláláról. Meg a Keleti Györgyiről is, de azt nem volt kedvem végigolvasni.
Próbálok távol maradni a bulvártól, de egyre nehezebb. Mindenütt ott van, belemászik a hétköznapjaidba. Ha bekapcsolod a TV-t, onnan ömlik rád, újságot már nem érdemes venni, és az interneten is egyre nagyobb tért hódít. Nagy biznisz mások szennyesének teregetése, és nagy biznisz valakinek, ha rendszeresen az ő szennyesét teregetik. Benne lenni a köztudatban, mondják.
Csak nem mindegy, hogy maradsz meg benne:
szerény, tehetséges dobosként, vagy rinyáló, vinnyogó, tehetségtelen, balf*sz (a megfelelő véletlenszerűen kiválasztandó) média "celeb"-ként.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.22. 06:10:01

Így van. Múltkor egyszer a maria Geronazzoról pattogtam egy másik oldalon, és beírt egy csaj- sztem újságíró lehet, vagy mi, hogy igenis, ma Mo- on bárki címlapra kerülhet, ezt bizonyítja a nagyszájú nő is. És ezután egy mosolygó szmájli. Merthogy ez milyen remek. Ezen azért picit kiakadtam. Mert ne kerüljön már mindenki címlapra, ha lehet. A média elvileg véleményformáló, vagy mifene. Elvileg vannak intim szférái az embernek. De itt már ilyen nincs. Minél szennyesebb valami, annál olvasottabb, és azt is szépen megszokják az emberek, hogy nincs magánügy, nincs tapintat, nincs szégyellősség. A gátlástalanság a nyerő. Told le a bugyidat jókor jó helyen, és "benne lehetsz a tévében"- hajós műsor rulez hehe.

shitgun 2008.09.23. 12:43:10

Te movhu, miért a Blikkben keresed a gitáros halálhírét? A Blik az Blikk, a Keleti ribiládét meg többen ismerik itthon, mint a Pink Floydot, de legalábbis a bulvárlapok vásárlói közül. A HVG-ben sincs palacsintarecept. A Keleti meg sírjon a magánélete kiteregetése miatt, egyrészt mert ő maga teszi, ahogy a többi celeb is teregeti magát, mert kell nekik a megjelenés, másrészt aki ekkora lotyó, az milyen intim szféráról beszél? Ne legyünk naivak, szánalmas kis celebjeink nagyon is a maguk akarata szerint kerülnek a bulvárba, nekik ez kell, ebből élnek. Senkit se sajnáljunk.

shitgun 2008.09.23. 12:45:45

Sorry, dobos, nem vagyok nagy Floyd-ismerő/rajongó.

hohohó 2008.10.19. 08:27:14

ki az a keleti györgyi?
süti beállítások módosítása