A színesfém nyomában

2008.08.29. 15:00

Arról különösebben nem kell sokat magyarázkodni, hogy sok a színesfémlopás hazánkban. Minden nap lehet híreket hallani arról, hogy itt-ott eltűnt egy vezetékszakasz, szobor, csatornafedél. Vannak olyan esetek, ami mutatja, hogy mindent mozdítanak, ami akár roncsolással mozdítható, és elviszik, aminek fémtartalma van. Így lett az áldozata nemrégiben egy vidéki városban a frissen felszerelt díszkorlát, ami az utcát volt hivatott feldobni, de ugyanígy tűnt már el komplett vaskapu is. Az eddigi állóvízbe végre belekavart a rendőrség, és tegnap össznépi országos akciót tartottak. Ez annak ellenére sikeresnek bizonyult, hogy valahol kiszivárgott az információ. Így volt olyan felvásárló telep, ami egyébként szinte nonstop, aki tegnap ki sem nyitott. Egyelőre keresik, hogy hol illant el a köztudatba az ellenőrzés ténye, de nehéz lesz megtalálni. A mostani akcióban ugyanis több partner részt vett, akik potenciális áldozatok, mint a MÁV. Bár ez nem kedvezett az akció titkosságának, de így könnyebb azonosítani a fémeket, és meghatározni, mi származik illegális forrásból. A mérleg megdöbbentő adatokat tartalmaz, nagyjából olyan, mint amikor a rákos beteg végső stádiumában jönnek csak rá, hogy a dolog szinte menthetetlen.

Hajdú-Biharban például az 56 legális felvásárló telep mellett 27 illegálist találtak, ami elég rossz arányt mutat. A megtalált fémtárgyak palettáját felsorolni szinte lehetetlen volna. Szegény felvásárlóknak talán nem tűnt fel néhány dolog, így a rendőrségnek kellett segíteni. Egyáltalán nem zavarta őket, hogy valaki esetleg egy szobornak látszó tárgyat próbál meg értékesíteni, vagy netalán valami mást, ami nem éppen úgy néz ki, mit életpályáját sikeresen átfutó vasdarab. A csatornafedél nagy sláger, az szinte mindenhol volt, pedig ennek eltulajdonítása balesetveszélyes is. Gondoljunk bele abba, amikor például az M5-ös autópálya bevezető szakaszán az út közepén lévő tányérokat vitték el. De a lista itt nem áll meg. Rendszámtáblák, öntöttvas radiátorok, lopásból származó kábelek, alumínium kapcsolószekrények, egy komplett autó, réz fejfa és a többiek. Az egy nap alatt történt több letartóztatás, és bírságokat is szabtak ki ott, ahol bűncselekmény nem, de valamilyen szabálysértés megvalósult. Kétségtelen, hogy a hír kiszivárgása ellenére jelentős mennyiségű tárgyat sikerült megtalálni, és sok illegális forgalmi utat sikerült lezárni.

A kérdés csak az – mint a kábítószerdílerek esetében - ,hogy miért nem történt semmi eddig? A fémkereskedelemmel kapcsolatos probléma nem újkeletű, és már többen régóta sürgetik a rendőrségi akciókat. Erre a kérdésre már nem is keressük a választ. A rend éber őrei végre megmozdultak, és ezúton szeretnénk értékelésünket kifejezni azért, hogy nekifutottak ennek a feladatnak is, és nem is eredménytelenül. Ezek után még az a fontos feladat volna, hogy a törvényhozás elébe menjen a dolgoknak, és az eddigieknél sokkal szigorúbb feltételekhez kösse a fémhulladékok kereskedelmét, és konkrét lépések történjenek annak érdekében, hogy ne érje ebbe az iparágba vetni a bizalmat azoknak, akiknek eddig ebbe az irányba mozdult el a munka iránti lelkesedésük. Így az állam is sikeresen mutatná be, hogy itt nem egy államilag jóváhagyott orgazdaságról van szó, csupán némi késlekedést mutatott az eddigi törvényhozás. Akkor majd mindenki biztos lehet benne, hogy tud telefonálni mentőért, mert nem lopják el a kábelt, működik a vasúti jelzőberendezés, mert ott sem lopják el a kábelt, és nem esik bele egy csatornába, mert annak sem lopják el a fedelét. És végre újra eljöhet az idő, amikor nem műanyagból kell csinálni a köztéri szobrokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr59639384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcsi 2008.08.29. 15:28:07

Mintha mostanában több területen aktiválta volna magát a rendőrség. Pozitív. Eddig se értettem, hogy miként lehet ott egy vastelepen egy feldarabolt szobor olyan emberről, akit nem valami kommunista hős. Csak nehogy a színesfémkereskedelem elleni fellépésnek is rossz visszhangja legyen :)

Termelő 2008.08.29. 16:20:23

Jááj, micsodá fájüldőzés ez kírem :)
Viccet félretéve ez végre egy értelmes lépés volt. Annyira elharapódzott már a dolog, miközben nevetséges, hogy mindenki tudta, hogyan és miként megy a kereskedelem. Még néhány ilyen eksön, és kicsit nagyobb rend lesz itt. Csak attól félek, hogy ezek az emberek más "munka2 után néznek.

Mása, ma más a kása! 2008.08.29. 16:24:26

Köztudott, hogy Veres Jani és haverjai érintettek ebben a bizniszben. Azt is jól tudják, mi akasztana be nekik.
Van még kérdés?

Petya 2008.08.29. 16:28:44

Felháborító!Tesvérek!Most mi lesz velünk!Mibü fogunk élni!Büdös magyar!Pfújj!Rasszisták!

Ezvanna 2008.08.29. 16:29:40

Engem nem érdekel ki van benne. Az, hogy benne van valaki, eddig is nyilvánvaló volt, nem véletlenül nem történt semmi. Itt az ideje, hogy megszűnjenek azok a szent tehenek is, amihez eddig nem nyúltak. Amitől komolyan lehet félni, hogy ezt is kikezdik valami jogi oldaltól, és még a kereskedő lesz az ártatlan fél.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.29. 16:35:21

külön pozitívum, hogy nem a beszállítókat terelték össze, hanem a "megbízókat". ha nem lesz, aki megvegye, vagy csak nagyon alacsony áron, akkor fog csak
javulni a helyzet, de úgy, hogy a nagyja zárva volt, úgy nehéz lesz.

Reggie 2008.08.29. 16:35:33

Kivancsi vagyok mikor kezdenek el sipakolni szeginy szines femtolvajok. :)

Quattroman 2008.08.29. 16:36:05

Es akkor ezutan nem vagjak el a hatso kertben a keritest hogy arrafele vigyek el az autom alufelnijeit az udvarombol?

movhu 2008.08.29. 16:37:36

Az alufelnid valószínűleg nem a színesfémkereskedőnél végezte, hanem másképpen lett recycling :(

Eagle 2008.08.29. 16:38:40

Elvtársak, Tezsvírek!
Ezs egy nágy csápás! Veres Jani sem védd má minket!

2008.08.29. 16:39:53

Ideje volt elkezdeni, de félek nem is fog sokáig tartani. Miért nem zárják be az illegális méh telepeket? A legális működéshez ezernyi engedély kell, persze, hogy illegálisan csinálják. Egyszerű a megoldás. Törvényt kell változtatni: Azt a méhtelepet ahol illegálisan vásárolnak fel, vagy az ellenőrzéskor lopott árut találnak, be kell zárni és a teljes fém készletet el kell kobozni és eladni egy rendes méhtelepnek, a pénz pedig az államé. Ekkor már talán elgondolkodnának az illegális felvásárláson.

Art Mooney 2008.08.29. 16:47:54

a problema (pld.) az, hha sikerul csokkenteni a szinesfemmel kapcs. buneseteket, attol az elkovetok meg nem fognak megjavulni/munkat keresni, es keresnek vmi mast amivel zseton all a hazhoz.. es nagyon nem szeretnem, ha eroszakos buncselekmenyek iranyaba indulnanak el.

ietenkeppen kb. fogalmam sincs, mit lehetne tenni (tudvan h az "inaktivak" bunozesevel kapcsolatban soha nem lehet az allam reszerol arra szamitani, h objektiv modon felismerik, neven nevezik es kezelik a problemat).

sleepy 2008.08.29. 16:57:40

Art Mooney!
Ha a kocsidnak leszakad a futóműve, Te vagy a gyereked megsérül, mikor sötétben belehajtasz egy fedél nélküli csatornába, akkor nem fogod erőszakos bűncselekménynek minősíteni a lopást?

Art Mooney 2008.08.29. 17:03:56

sleepy, nyilvan nem jo ami van, de ha _csak_ akozott lehet valasztani h szinesfemlopas vagy utcan keses rablas, akkor inkabb az elobbi.

persze a legjobb az lenne ha nem ez lenne a dilemma..

sertésmájkrém 2008.08.29. 17:10:48

15 éve mi tartotta vissza a rendőröket ettől? 10? 5? Érthetetlen. Felelősök abban hogy idáig fajult a helyzet. Remélem nem hagyják abba és remélem durva büntetéseket kapnak a vétkesek. (Bár ez magyarország...)

Reggie 2008.08.29. 17:12:46

sleepy 2008.08.29. 16:57:40

hat eroszakosnak nem is, de lehetne terrorcselekmenynek nevezni, meg rahuzhatnak h kozuzem megzavarasa stb...

gabest1 2008.08.29. 17:16:04

Tegnap volt a national geographic-on egy leselejtezett amerikai hadihajó elsüllyesztése, rögtön szegény szinesfémesekre gondoltam, elég lett volna kitenni valahol nálunk és megoldódik az újrahasznosítás.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.29. 17:37:08

Évekig nem lesz újabb razzia. Pár kishal lebukik, Ennyi.
Minden cigányvajdának van telepe. Hányat fognak bezárni? Egyet sem....

Pofonegyszerű, abból kell kiindulni, hogy minden bevitt fém lopott. Aki beviszi, bizonyítsa be hogy nem lopott.

Mintha viszed vissza a rekeszt üres üvegekkel, és kell a számla is mellé, hogy vetted.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.08.29. 17:46:25

nem tart má' sokáig a lendüllet, mer' 'iszen az mszp szavazóbázisát basztassák ezzel, kéremszépen...

Johndeere 2008.08.29. 17:46:32

Ha fizetni kéne a "hulladék" leadásakor mint eu országokban, akkor talán nem lopnák a fémet.

Radical Massza 2008.08.29. 17:58:03

Az öntvényben kimutathatók az égetett anyag szennyeződései, ami illegálból jön.
Nézzétek csak meg, mely cégek exportálnak rezet és aluminiumot egy nyersanyagban szegény országból. Na ott kell keresgélni a valódi tetteseket.
Miért is nem teszik?

Misi 2008.08.29. 18:01:35

A törvénymódosítás javaslata régen megtörént. A fémlopásnál ne az eltulajdonított érték, hanem például a közveszély okozás is számítson. A szoborál meg + 2 év közmunka a parkokban. Ötlet lenne ezer, csak a megvalósítás...

Radical Massza 2008.08.29. 18:02:06

Az EU országokban nem tudom, hogyan van, de Bécsben minden kerületben ingyenesen viheted el valamennyi veszélyes és újrahasznosítható hulladékod a mistplatzokra. Szeparáltan gyűjtik, kultúrált, tiszta átvevőhelyeken.

amos 2008.08.29. 18:13:50

Harminc éve hallom,hogy törvényi szabályozásra van szükség a szinesfém felvásárlás,forgalom területén.Most sem történt igazából semmi!Ez lópikula!Néhány felvásárló meg lett bírságolva,röhög a markába!Miniszter,de vajda is gazdagodott meg ebből,a minapi razzia nem több,mint "parasztvakítás"!

a kertész tömlővel 2008.08.29. 18:22:38

városkánk szélén a fém átvevő helynél nyár elején még kígyóztak a sorok amikor ott haladtam el előtt,,aztán párszor láttam rendőröket,,ma pl. alig volt 2-3 utánfutos autó ami várta h beengedjék.valami hatása csak lesz...de itt odáig van fajulva a dolog sajna h garázssornál takarítottam a kocsit és jön két kisgyerek kb 10-12 évesek egy nejlon zacsival és bácsi nincs vmi felesleges fém,,,hát mondom gyerekek ennél nagyobba kéne nyomni az ipart nem gondoljátok,mire megtelik a zacskó kiszakad az alja és 160ft-t se kaptok érte..ehhe

2008.08.29. 18:24:14

hát az igazi bűnözők a szlovákokhoz viszik a rezet, az itthoni 1000 - 1200 ft/kg helyett kint 1800 -2000 ft/kg hozható ki. Egy "ismerős" legális méhes minden hónapban kivisz min 8 tonnát! Számoljunk: 800 ft haszon/kg, 8 TONNA- 6400000ft TISZTA haszon/hó. Az összkölsége 100000 ft/2 fuvar. Még a bidé is aranyból van nálluk. Megfogni nemlehet, a vásárlási bizonylatokat ipari módszerekkel hamisítják. Ja természetesen "norvégok"

torró 2008.08.29. 19:24:29

Tényleg, ezeknél az APEH nem tart vagyonosodási ellenőrzést? Csak a csórikámnál mi? Mert ő nem tud "komoly" számlát bemutatni.Egyébként mennyi jó bizniszből kimaradtunk mi? MI? Igen, oil ügye, meg jó kis műtrágyás borika most meg a szinesfém.Na mindegy azé jó lenne tudni mi lesz a következő! Persze ha mondjuk a törvényben az állna hogy aki ilyen dolgokat forgalmaz bukás után 15 év.!? Kiváncsi lennék most hol tartanánk?

titokvadász 2008.08.29. 19:40:39

miután Veres Jani és tsai megtöltötték a zsebüket már mehet a vadászat(nem mint ha nem értenék vele egyet)de ezt megtehették volna jóval korábban is,csak voltak akiknek ez nem tetszett a szabad rablás idejében,ez vonatkozik a nomenklaturára is minden más témakörben

titokvadász 2008.08.29. 19:48:26

meg még lemaradt,a most bezárt telepek tulajainak és új vállalkozásainak alkalmazottai helyett a következő három évben mi fizessük a tb-t is ,érdekes nem?

torró 2008.08.29. 20:09:54

Egyébként gyanítom azért van é ez a nagy takarítgatás hogy ha a Fidesz nyer véletlenül,akkor már ne legyen mit kapargatni.Addigra a zűrösebb dolgok ugye eltakaritva, nesztek most találjatok vmit!

Bambula 2008.08.29. 20:24:00

Engem úgy általában idegesít a rendőrségnek ez a kampányszerű hozzáállása a saját munkájához: ahelyett, hogy folyamatosan végezné a dolgát, nekidurálják magukat és akkor holnap mindenütt lekapcsolják a gyorshajtókat, vagy épp ellenőrzik a színesfém-átvevőket. De b+, és a maradék 364 napban miért nem tudják folytatni? Egyetlen alkalom az aztán durvára vissza fogja tartani az elkövetőket...

Sturm 2008.08.29. 20:43:04

Én úgy általában picsán rúgnék minden politikust.

gauge 2008.08.29. 20:45:31

De a tojásdobálás, meg a "félelemkeltő felvonulás" bűncselekmény. f@szom...

kovácske 2008.08.29. 20:45:40

termelő, petya és aki még megragadta az alkalmat, hogy cigányozzon (ti hülye nácik): még azt nyugodtan vegyétek hozzá, hogy egy nyomorult színesfémtolvaj ugyan sok pénzhez jut az eladott szajré után, de a sokkal nagyobb lóvét az keresi az egészen, aki a telepet üzemelteti és felvásárolja gátlás nélkül a lopott holmit. és hogy a kereskedő egy nap SOK fémlopás bűnrészese, miközben a szánalmas tolvajok fejenként csak a napi EGYet követik el.
(nem mintha ez enyhítené a fémtolvaj megítélését, csak álságos úgy tenni, mintha nem lenne ebben az ügyben nála nagyobb bűnös. akit ráadásul -mint a razzia eredménye mutatja is- sokkal könnyebb elkapni, csak akarni kell. és ha nem lesz annyi orgazda fémkereskedő, mert lekapcsolja a rendőrség, akkor nem lesz kinek eladni a szajrét és akkor kevesebb lesz a fémtolvaj is.)
ps: és miért kell ehhez cigányozni? az a lényeg, hogy ebben az országban SENKI ne tudjon fémlopással pénzt keresni.

states 2008.08.29. 21:52:14

Egy Veres János nevő színesfémorgazda és pénzügyér nem akadt fent a hálón? Hogy is akadhatott, az csak a kis halaknak van...

rattan 2008.08.29. 21:55:23

A rendőrségtől nem is várhatunk egyelőre mást, mint akciókat. Ők még úgy érzik, a szocializmusban élünk, "ennyi pénzért a fene fog dolgozni". Néha azért valamelyik politikus kitalál egy -egy razziát, de már ez is sok nekik. Pár éve autóban ülve kiraboltak, követtem őket a Kika parkolójáig, onnan felhívtam a kerületi elvtársakat. Elmondtam az ügyeletes tisztnek a sztorit, azt mondta, menjek be feljelentést tenni, mert lehet, hogy átverem őket, nem jönnek a helyszínre. A jegyzőkönyv felvételekor elhangzott egyetlen "normális" mondata az volt, hogy bár neki lenne ellopnivaló pénze. Na, ennyit róluk.

yyxcc 2008.08.29. 22:12:57

a bálnákat nem lehet kifogni hálóval különösen ha nem is karjuk :)

lifelike 2008.08.29. 22:35:44

impotens magyar rendorseg

Légycsapó 2008.08.29. 22:51:39


Látom megy az árpádsávos gyűlöletduma itt is. Már zsigerből jön.

I-brahi 2008.08.29. 23:08:32

"Köztudott, hogy Veres Jani és haverjai érintettek ebben a bizniszben."

Köztudott? Safranek, maga gúnyolódik velem. Jöjjön egy kicsit közelebb...

Bizonyítsatok, vagy ha nem tudtok, akkor kussoljatok.

Ja, és a cigányozást is mellőzzük!

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2008.08.29. 23:21:37

I-brahi, nem kell álszentnek lenni. Mindenkinek megvan a maga sara, van akinek ez, van akinek meg a Tokaji dűlő. Sajnos (PK) a roma kisebbség lopja a legtöbb színesfémet. Reméljük kicsit rákeményítenek a BTK-ra a jövőben és be is tartatják azt a rendőrök és a bíróságok.

2008.08.29. 23:23:32

Rasszisták!!! már megint a SZÍNESEK MI ?

Ernő 2008.08.29. 23:38:14

10 éve viktor és sleppje csinálta, ma a veres família, egy bagázs ez...reménytelen, igazi fellépés nem volt eddig, s szerintem ez is csak látszatintézkedés.

józan' 2008.08.30. 06:11:15

"kovácske 2008.08.29. 20:45:40
(ti hülye nácik)"

(gyökér)

Bali1 2008.08.30. 07:36:34

igazi helyeken már réges régen darabban,válogatva,összemelegítve adják le a holmit,azt aztán nehéz lesz beazonosítani.
Amíg pénz van belőle addig úgyis csinálják...mellesleg mi a faszhoz tudnának kezdeni?A probléma ennél jóval összetettebb.

states 2008.08.30. 07:38:28

Ernő
Ha Veres színesfémtolvaj, akkor az Orbán is, na az ilyen barmok miatt lehetett Veresből pénzügyminiszter, Gyurcsányból meg miniszterelnök. Megjegyzem Orbánt én is utálom, de alatta mennyország volt ahhoz képest, ami mmost zajlik az élet minden területén...

Bobby Newmark 2008.08.30. 09:04:20

"Ezek után még az a fontos feladat volna, hogy a törvényhozás elébe menjen a dolgoknak, és az eddigieknél sokkal szigorúbb feltételekhez kösse a fémhulladékok kereskedelmét, (...) Akkor majd mindenki biztos lehet benne, hogy tud telefonálni mentőért, mert nem lopják el a kábelt, működik a vasúti jelzőberendezés, mert ott sem lopják el a kábelt, és nem esik bele egy csatornába, mert annak sem lopják el a fedelét."

Jaj, de naív...

Felhívnám figyelmed arra, hogy a telepek harmada illegális _most_is_. Teljesen mindegy, milyen a törvényi szabályozás, ha úgyis van illegális telep, ahol leszarják a szabályozást, törvényeket.

Ha _HÚSZ_ÉVENTE_ van csak ellenőrzés, akkor aztán olyan rohadtul mindegy, hogy mik a törvények...

Bobby Newmark 2008.08.30. 09:11:07

"sleepy, nyilvan nem jo ami van, de ha _csak_ akozott lehet valasztani h szinesfemlopas vagy utcan keses rablas, akkor inkabb az elobbi."

Az a baj, hogy ez nem vagy-vagy kérdés.

De egyre inkább úgy érzem, hogy hagyni kellene elharapózni a dolgokat, csak azért, hogy a megoldás a végén radikális lehessen.
Én nagyon úgy látom, hogy ezt a problémát már csak erőszakkal és durván lehet megoldani. Békés, civilizált módon már vagy 500 éve próbálkozunk, úgy nem megy.

müszi 2008.08.30. 09:47:32

a rendőrség már megint pótcselekvést csinál(maszturbál)
a megoldás: egy hónapon át felakasztani minden fémtolvajt a főtéren.elrettentő példa lenne.biztosan előbb utobb megszünne a fémlopás!nem kell sajnálni a tetves népséget!langyos kampányjellegű akciókkal semmire nem megyünk.a rendőrség ne az autósokat vadássza pitiáner szabálysértésekért,hanem a felháborodást keltő bünözést szoritsa vissza!!!
müszi

Balage76 2008.08.30. 10:02:23

vágyom a középkorba, ahol a tolvaj kezét levágták... persze menne segélyért utána, de legalább látszana rajta hogy lopott és ezért nem kapna... :)
süti beállítások módosítása