Segélyből luxuslimuzin

2008.08.21. 11:00

A Népszabadságnak megint sikerült egy nem teljesen objektív, de legalább tényfeltáró cikket összehoznia arról, hogy mi is a probléma az egyes térségekben fellelhető uzsorásokkal kapcsolatban. Megtudhatjuk az írásból miként is működik ez, miért nem lehet a rendőrségnek szólni, hogyan is bonyolódik bele az ember ilyesmibe, és azt, hogy miként lesz a – tessék most megkapaszkodni – havi kettőszázezer forint feletti állami juttatásokból a helyi uzsorásnak luxuslimuzinja. Alapvetően akár sajnálhatnánk is a cikk alanyát, Zsoltot, ha nem merülnének fel bennünk olyan kérdések, amik önkéntelenül is beugranak olvasva az életét. Például az, hogy Zsoltnak a leírt körülmények között, amikor a gyerekek „sokszor vele együtt éheznek”, miért van 8 ilyen éhező száj otthon? Ez ugyanis megmutatja, hogy a riportalany az életnek nem csak azon a területén mutat nagyfokú felelőtlenséget, hogy uzsorástól vesz fel kölcsönt. Főleg azért is érdekes, mert életében hivatalos munkája csak akkor volt, amikor az önkormányzat egyszer berendelte egy ilyenre. Itt azonban nem érdemes leragadni. A probléma létezik, és amennyiben állampolgáraink nem tudják ezt kezelni, akkor magasabb szinten kellene. Kellene, de nem történik semmi. Így éves szinten súlyos milliárdok jutnak olyan helyre, ahová nem kellene, például valakinek a luxusautójává változnak.

Történet pedig nem is volna annyira bonyolult, mint az első látásra tűnik. Létezik már az országban olyan rendszer, ami arra hivatott, hogy a munkáltatók adómentes juttatásokat adjanak alkalmazottaiknak, akik különböző utalványok formájában kapják meg ezt. Ezzel, ha nem is teljesen, de némileg biztosítható, hogy a pénz valóban élelmiszerré, ruhává, vagy nyaralássá változzon. Miért nem lehetséges ugyanez a mód azoknak a juttatásoknak az esetében, ami elvileg ezeknek a családoknak a létfenntartását szolgálná? Alapvetően nem arról van ugyanis szó, hogy ne kellene átsegíteni embereket egy átmeneti állapoton, csak ez az állapot legyen átmeneti. A társadalom perifériájára szorul embereknek is vannak közüzemi számláik, ami egy apró informatikai módosításnak köszönhetően online elintéződhetnének, amennyiben rászorulnak. Létezhetne olyan élelmiszer vásárlására alkalmas utalvány is, aminek az elköltését sokkal szigorúbban ellenőriznék, mint a ma forgalomban lévőket. Vannak az iskolában is kötelező kiadások, tanszereket is kell vásárolni a gyerekeknek, és lehetne még sorolni. Összességében a művelet állami költségei talán alacsonyabbak volnának, mint magának a készpénznek a mozgatása, ne is beszéljünk az ebből származó társadalmi nyereségről. Igen, jöhetnek az ellenvetések, hogy a vásárolt dolgokat el lehet adni, biztos volnának más feketézések is. De biztosak lehetünk benne, hogy a rendszer átalakítása lényegesen megbonyolítaná a folyamatokat, és sokkal hatékonyabbá tenné ezeknek az összegeknek a felhasználását. Nem utolsó sorban így nagyon nehezen csorogna össze valakinek a luxusdolgaira a pénz.

Ez csupán a történet kezdete lehetne. Amint látható nem is arról van szó, hogy ezeket a csapokat rögtön el kellene zárni. Elsőként azt kellene elérni, hogy az állam által adott szociális kiadások kicsit jobb módon legyenek felhasználva. Ha már nem valósulhat meg az utópista álom, hogy átvizsgáljuk, egyáltalán miért költünk ennyit, legalább a költés módjára nézzünk egy kicsit oda. A végén annyit szeretnék ismét kiemelni, ami nagyon fontos: Nem arról beszéltem, hogy elvenni kellene! Adni lehet, csak amennyiben az állampolgár képtelen megfelelően felhasználni ezeket az összegeket, akkor segítsünk neki, ha kell, akkor kényszerű módon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr35625696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2008.08.21. 11:19:59

Nekem ez nagyon bántja a szemem:

"Itt fönn, a falu szélén volt egy üres ház, abba beköltöztünk. Ez sem jó, de valahol csak kell lakni."

Tehát Kovács Béla nyaralóját elfoglalták önkényesen. Ezek után ha Kovács Béla szóvá teszi, akkor: "átköltöztem a falu másik végébe, ahol a rokonaim között vagyok. Itt van, aki megvéd, ha kell."

Havi 200-at kapnak. Vannak, akik ketten kapnak ennyit, miközben dolgoznak, és a gyerekük iskoláztatását is fizetni kell. Ők gazdagnak számítanak, pedig alig jönnek ki a pénzből. Zsolt barátunk szegénynek, ezért kell neki folyton még több pénzt adni.

Nem tudom mi lesz így, de egyre több az ilyen ingyenélő lumpen. Már most is többen vannak, akik élősködnek. Egyszer megunják a dolgozó emberek, összepakolnak, kimennek külföldre, és hagyják éhendögleni az ország itt maradt lakosságát. Mivel dolgozni úgyse fognak, max. egymástól ellopni a javakat, állambácsinak pedig nem lesz miből osztogatni...szép jövőkép!

Erre mondom azt, hogy megérdemli kedves Zsolt. Haljon éhen. Egy gonddal kevesebb. Bocs, ha radikális a véleményem.

rivera 2008.08.21. 12:03:44

Johnny336, mondjuk a lengyel szintu kivandorlastol meg igen tavol vagyunk - annak ellenere hogy ismeroseim,
rokonaim kozul nagyon sokan kulfoldon vannak mar.

Johnny336 2008.08.21. 12:16:12

Távol vagyunk, ez így van. De ez a folyamat szerintem hatványozottan tud gyorsulni. Egyre több embert kell egyre kevesebbnek eltartania. Az eltartottak rájönnek, hogy milyen jó üzletág ez, és még inkább gyorsítják a szaporodást. Az eltartók közül is átpártolnak néhányan. Egy idő után visszafordíthatatlan (vagy nagyon keservesen megoldható) folyamat lesz belőle.

movhu 2008.08.21. 12:23:38

Az a baj, hogy Zsolt magától nem fog kilábalni ebből, és hiába gyűjtenek be 10 uzsorást, ha 20 terem helyette. Sokkal inkább szeretném a fenti módszert Zsolt éhenhalása vagy meggyilkolása helyett. Ha már annyira törődni akarunk velük, akkor törődjünk érdemlieg.

Johnny336 2008.08.21. 12:34:29

Én úgy érzem, hogy Zsolt saját hibájából került ebbe a helyzetbe. Az idők során rengeteg segítséget nyújtottak már neki, pénzbelit - 7*12*200.000=16.800.000.
Az én havi nettó fizetésem, az ő havi juttatásaitól távol van. Pedig tanultam, dolgozok. Én mégsem kapok segítséget az államtól, mert rohadt gazdag vagyok szerintük. Előfordult, hogy megszorultam pénzügyileg, de volt annyi eszem, hogy nem kértem uzsorástól.
Ne mondja senki, hogy csak ez a megoldás létezett számára!

Ha nem bírok etetni 8 gyereket, akkor nem csinálok 8 gyereket. Ha mégis becsúszna, akkor inkább megszakadnék, és 6 helyen dolgoznék, hogy ennyi adhassak nekik. Nem csak azt mondanám, hogy "amit a Gyurcsányék adnak, abból nem lehet megélni!". Nekem nem adnak semmit, mégis kurvára meg kell élnem.
Ne álljunk ennyire liberálisan ehhez a kérdéshez. Ha őneki joga van segítséget kapni minden szarra, akkor nekem miért nincsen? Nekem kötelességem dolgozni. Neki joga van élősködni...
Beleuntam, hogy a fizetésem felét állambácsi olyanokra költi, akik nem érdemlik meg, mert 35-40 éves korukra csak annyit tettek le az asztalra, hogy eltöltöttek pár évet sitten ("fiatalkori botlás miatt"), illetve megcsináltak 16 gyereket. Iskolai végzettségük nincsen, a 8 általános is nehezen van meg sokuknak. Ezek után mit várnak?
Ez kirekesztés? Lehet. De nagy részük nem is akar integrálódni a rendszerbe...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 13:34:05

1. 200 000 nettó az államtól? De nem lebhet nyúlni a szociális kiadási oldalhoz ...

2. "unkahelye soha nem volt, legálisan csak akkor dolgozott, amikor a polgármesteri hivatal két hónapra behívta árkot kaszálni."
Ha erős, pakolni tud ... megvonni a segélyt, takarodjon a szalag mellé, vagy pakolni!

3."Megtalálja a házát, vadonatúj faforgács lapokkal fedte be a kerítést, hogy ne lehessen látni, milyen autók állnak az udvaron. Van ott például egy vadonatúj Peugeot, a legnagyobb luxuslimuzin akkora motorral, amekkorát csak külön rendelésre építenek be."

A Népszabis kollega miért nem csengetett be az uszoráshoz? APEH-vizsgálat, a könyörtelenebb fajtából, teljes vagyonelkobzás.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.21. 14:34:50

"ha lecsuksz 10 uzsorást, 20 terem helyette"

és ha lecsuksz és vagyonelkobzol 10 képviselőt, és ha terem helyette 20, akkor azokat is, és egyszer csak azt mondják, hogy áhh, nem éri meg, és az uzsorás hirtelen egyedül találja magát?
mert az uzsorás itt is csak kis hal a rendszerben, nagyon sok mindenkinek fedeznie kell az ügyletet, fehér-barna együttesen.

Kenguru 2008.08.22. 16:21:22

Ilyen embereknek valoban nem szabad semmi keszpenzt sem adni.
Elelmiszerjegy, onk. berlakas stb, es ISKOLAZTATASI ES MUNKAVEGZESI KOTELEZETTSEG.

Ebbol a 200.000 Ft-bol milyen munkahelyet NEM lehetne teremteteni?

Az uzsorasok kokemeny, hatarozott, nyilvanos megbuntetese pedig a minumum lenne.
Tiz ev letoltendoket, es teljes vagyonalkozast javasolnek.
A bonozesbol szerzett, de csaladtagoknak adott vagyon szinten elkobzando.

Persze mindehhez megfelelo tanuvdelmi program, stb.

Kuszal 2008.09.02. 15:28:27

Üdv!

Ott van a post nagyon! Már csak azért is mert bennem is örökké ilyen kérdések motoszkálnak, hogy pl.: a szinesfémkereskedők csak folyószámlára utalhatnák az átvett "áru" értékét, a segély élelmiszer jegy, ruhajegy, stb lenne amiért csak élelmiszert, ruhát, stb lehetne vásárolni. Már eleve a közüzemi díjakkal csökkentett pénzt kapnák, hogy az is ki legyen fizetve.

De így, hogy megkap nettó 200.000 kézben és aztán cselekedjen vele belátása szerint. Ez több mint pazarlás!
süti beállítások módosítása