Tőke haza!

2008.08.15. 10:00

A rendszerváltás után érdekes helyzet alakult ki az országban. Meg kellett ismernünk valami olyasmit, ami addig idegen volt számunkra. A nyugatnak nem csak a java jött ide hozzánk, hanem annak minden nehézsége is. Ebbe a nehézségbe tartoznak bele azok a dolgok, amelyek egy jelentős részét a mai napig nehezen tudjuk megemészteni. Például azt, hogy nem létezik többé a KGST és amúgy is a piac szabályozza az árakat és a termelést. Ezen a nagy piacon attól vásárolnak, aki a legolcsóbban adja, és annak adnak el, aki a legtöbbet kínálja. Ez kicsit megborította a magyar viszonyokat, és vannak, akik még a mai napig nem értik, hogy miért a külföldi terméket veszi valaki, amikor itt a jó magyar. Ja, hogy mindez kétszer annyiba kerül? Ezt elfelejtettük. Ezt még tetézte, hogy egyes iparágakról valaki több bőrt akart lehúzni, mint amennyit az egy évben növeszt, így a végén sok ágazat becsődölt. Ezt ellensúlyozta némileg az idegen tőke azzal, hogy idehozta az üzemeit, gyárait és felvette a piacon található élő erőt, természetesen önző módon a saját érdekeit tartva szem előtt. Ezt tudjuk, nem is hadakozunk, itthon örülünk, ha van munka. Nem úgy Gyöngyösön. A város büszkén hirdeti, hogy sikerült elűzni a gonosz Apollo Tyres-t, aki gumigyárat akart építeni a városban csekély 200 millió euróból. A vállalat feladta, és ugyan még kutatnak magyar helyszínek után, immáron újra szóba került, hogy mégsem nálunk épül meg az üzem. Így, a becslések szerint a közvetlenül 1500, közvetve 3000 embernek munkát adó üzem talán valamelyik északi szomszédunk munkaerőpiaci gondjait fogja segíteni. A gyöngyösiek olyannyira határozottak, hogy mindaddig folytatják a népszavazási előkészületeket az üzem ellen, amíg ki nem derül véglegesen, hogy nem épül meg ott.

A félhivatalos indoklás szerint az üzem elleni legfőbb aggály, hogy tovább növelné a környék környezeti terhelését, amivel vitatkozni nem tudunk. Tény, hogy minden egyes gyár terhelést jelent a környezetére, mégis megépítik őket mindenhol a világon. Az ok nagyon egyszerű. Szüksége van az embereknek azokra a termékekre, amik ezeken a futószalagokon gördülnek le. Csak éppen azt szeretné mindenki, hogy ezek a futószalagok ne az ő közelében legyenek. A klasszikus anekdota szerint „A vállalkozó az, aki házat akar építeni az erdőben, a környezetvédő meg az, akinek már háza van az erődben”. Az emberek szeretik a legújabb technikai vívmányokat, jól esik légkondicionált helyen dolgozni vagy lakni, szeretik, ha otthon is mozi van, de nem szeretnének újabb erőműveket. Valahogy így van ezzel Gyöngyös is. Szeretnének több munkahelyet, fejlettebb környezetet, de nem azon a módon, ahogyan az lehetséges. A városban nyilván nem kevés munkanélküli ember van, amely csoport egy részének kiváló lehetőség volna egy ilyen üzem. Aztán ezek az emberek dolgoznak, többet keresnek, többet költenek és lehetne még sorolni, szóval nehezen felmérhető, hogy mennyi fellendülést tud hozni egy ilyen beruházás a térségnek. Ezeket az érveket azonban félresöpörve egyszerűbb nekimenni a tőkének, és rásütni a gonosz bélyegét, akinek semmi keresnivalója ott. A kérdés csak az, hogy ezek után mire számít a város? Kétlem, hogy ne volna szükség munkahelyteremtő beruházásra, de a mostani tiltakozás egy jó időre minden potenciális befektetőt elriaszt még a kísérlettől is. A jövőben más tőkeerős nagyvállalatok meg sem kockáztatják, hogy a drága idejüket pazarolják, miközben vannak olyan helyek, akik készséggel fogadják őket.

Igen, a multik kizsákmányoló szervezetek, azért jönnek ide, mert ez nekik a legjobb érdekük. Olcsóbban kapnak munkaerőt, telket és bármit, mintha ugyanezt tőlünk nyugatabbra tennék meg. A tőke önző, őt kizárólag a saját érdekei foglalkoztatják, és még lehetne sorolni az ellenérveket. De visszakanyarodva a kezdetekhez valamit be kell látnunk. Az embereknek ennek ellenére ez a lehetőség sokkal jobb volna, mint a mostani, és itt már nem 3000 lehetséges dolgozóról van szó, hanem úgy általában az országról. Az egyik nap sírunk, hogy növekszik a munkanélküliség, nem elég magas a foglalkoztatás. Amikor azonban jönne valaki, aki növelné a foglalkoztatást, akkor hirtelen lecseréljük a transzparenseket, és arról beszélünk, hogy ő miért ne jöjjön ide. El kellene döntenünk az irányt. Az is jó, ha nem hoz ide pénzt senki, oldjuk meg mi magunk, a legtöbb tiltakozónak nyilván nagyszerű alternatív javaslatai vannak. Csak ebben az esetben, ha mégis növekszik a munkanélküliek száma, akkor jobb, ha szépen csendben maradunk. Mert egy óvatlan pillanatban a saját döntésünk következményeit fogjuk szidni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr53616825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manó 2008.08.15. 10:55:07

Alapvetően egyetértek azzal amit írtál.
De azért jó lenne tudni, hogy ténylegesen mennyire járunk jól az idetelepült multikkal. Mennyi adókedvezményt kapnak és milyen formában? Milyen egyéb juttatások járnak nekik? Lehet, hogy mégsem annyira jár jól velük az ország?

movhu 2008.08.15. 11:07:07

Ténylegesen munkahelyeket teremtenek, és a legtöbb esetben nem a hazai iparnak csinálnak konkurenciát. Ettől kezdve a mérleg pozitív kell, hogy legyen. A másik, hogy nem nagyon van sok választási lehetőségünk.
A fenti cégért egyébiránt a szlovákok nagyon küzdöttek, lehet, hogy most az övék lesz. A szlovák gazdaságot figyelve azért azt el lehet mondani, hogy valamit csak jobban csinálnak, mint mi.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.08.15. 11:25:12

Láttam a tv-ben, hogy a maszop kormánnyal, konkrétan a Gyurcsányival egy asztalnál ültek ezek a turbánosok. És hogy a fityesz pedig népszavazással elűzte a gonosz tőkéseket Gyöngyösről. Jahát kérem, politika ez, nem pedig racionális gondolkodás.

zala 2008.08.15. 11:53:24

há' mi folyik Gyöngyösön?
www.youtube.com/watch?v=G60PbiZcCp4
(bocsi, tudod magaslabda)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.08.15. 14:24:08

jo ez a video. :)

mi a teendo dongalab ellen?
Ha' nem koll megdukni a leanyt, tesot meg uncsitesot... ;)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.18. 08:49:36

Érdekes dolog, hogy ez a téma, melyet én is annyira fontosnak tartottam, hogy írtam róla, mennyire kevés embert foglalkoztat.

Pedig ennél pontosabb pillanatkép nem készíthető az országról, mint ez a gyöngyösi példa!
A szerzővel feltétlenül egyetértek: a multi nem jótékonysági szervezet, természetes, hogy a saját érdekei miatt jön ide. De nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válogassunk a munkaadók között.

A gyöngyösi fideszesek jól eljátszották a város lehetőségeit. És miért? Hogy Gyurcsánynak és a helyi mszp-s polgármesternek ne legyen igaza! Ez az a tipikus Orbán-féle destruktivizmus, amiért soha, semmi szín alatt nem fogok rájuk szavazni. (Akkor viszont kire?...)

Bit Rot 2008.08.18. 10:08:39

"De nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válogassunk a munkaadók között."

Abban a helyzetben ugyan nem...
De úgy látszik abban a helyzetben vagyunk, hogy szétlopják a vezetők a befizetett adót, a maradékot pedig segélyként szétszórják...

Seth 2008.08.19. 12:50:19

Ezennel szeretnék gratulálni a Fideszes gyöngyösi városvezetésnek, hogy újfent bebizonyította: ebben az országban nem lesz, nem lehet fejlődés. Javaslom hogy a midenkori kormány vonja meg az Apollo Tyrestól várt adóbevételek egynegyedét a várostól. Akinek nem kell adóbevétel, valószínűleg megél kevesebből is.

Amúgy szerény meglátásom hogy a méllyentisztelt polgármester úr nem kapott eleget a zsebébe.

Seth 2008.08.19. 12:52:51

U.i.:

Ha tényleg környezetszennyező az üzem , akkor nem célszerűbb Indiában telepíteni? Itt már az EU szabványoknak kell megfelelni, amik nagyságrendileg szigorúbbak. Ráadásul az olcsóbb munkaerő OTT nem sztrájkol, vagy követel munkavédelmi felszerelést ellenben az EU-s munkásokkal.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.24. 01:07:58

John42! Abban a helyzetben sem vagyunk. Éppen ezért kellenek az új munkahelyek. De, ezek szerint, ha valaki létesítene szeretne "párat", akkor azt meg el kell üldözni.
süti beállítások módosítása