Vízummentesség adatokért

2008.05.21. 10:00

Talán nincs is olyan dolog kicsi országunk számára az ígéretek sorában, amit annyiszor kaptunk volna meg, mint az amerikai vízummentesség. Ahány politikus itt jár az Egyesült Államokból – amit előszeretettel azonosítunk a beszélt nyelvben Amerikával – annyiszor hangzik el, hogy már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ne kelljen emeltdíjas hívással bejelentkezni a megalázó vízumkérő procedúrára. Az alapelv egyszerű az USA részéről. Mindenki potenciális bevándorló és bűnöző, és neki kell az ellenkezőjét bebizonyítani az igényléskor. Az már csak tetézi mindezt, hogy elmebeteg módon kialakított az igénylőlap, és aki először lát ilyet, az rögtön keresi, hogy hol a kandi kamera, amikor azokhoz a kérdésekhez ér, hogy volt-e terrorista, netalán ezért utazik-e az országba, hogy ott ilyet tegyen, vagy esetleg más bűncselekmény elkövetéséért. Azt azért megnézném, hogy mit lépne a hivatal egy olyan adatlapra, ahol ezekben a rovatokban igenlő választ talál. Szóval ez az ország ismét megígérte, hogy most már tényleg simán utazhatunk hozzájuk – leszámítva a megint csak megalázó reptéri procedúrákat – elvileg jövő januártól. Ezt viszont feltételekhez kötötte.

Korábban a potenciális bevándorlás volt a fő indok, amiért nem látták szívesen egyes országok állampolgárait, ma már előtérbe kerültek a belbiztonsági kérdések. Ezért az USA szeretett volna adatokat kapni Európából arra vonatkozóan, hogy itt kik élnek, mint lehetséges terroristák. Ezzel a kéréssel szemben a nyugat ellenállt, és nem kötött megállapodásokat, így tőlük nem lehet adatokat beszerezni. Brüsszelben is sok vita folyt arról, hogy az EU tagországoknak mennyi lehetőségük van ebben a tekintetben, és végül megszületett az a konszenzus, hogy a tagországok megtehetik ezt azért, hogy aktívan közreműködjenek a vízummentesség érdekében. Ezt a szelet fogta be a vitorlájába most az Egyesült Államok, és ezzel a fuvallattal be is gördítette a hajókat Európába, méghozzá annak keleti szektorába, rajta a trójai falovakkal. Kicsik vagyunk, de nem annyira kicsik, hogy ne legyen értékes a tengerentúlon az információ, amivel mi szolgálhatunk. Így születhetett meg az a megállapodás, amit hazánk kötött, miszerint ezentúl cserélgetjük a személyes adatokat azokról a személyekről, akiket kölcsönösen lehetséges terroristának tartunk. Ez ideáig jól is hangzana, ki ne akarná megvédeni a világot a bűnözőktől, hát még akkor, ha ehhez társul egy vízummentességi ígéret.

Van azonban ezzel a nagy Amerikával egy kis probléma. Kicsit átrendeződött ott a demokrácia kérdése, és azt sem tudjuk, hogy mennyi adatot és mire fognak felhasználni. Az itt legfeljebb zárójeles megjegyzés lehet, hogy szinte biztos, hogy nem fogjuk az ígért időpontra megkapni a mentességet, ahogyan az eddig is történt. Mivel a váltás pont kormányzati ciklusváltás mellé esik, ezért kérdéses, hogy a korábbi kormányzat meglépi-e időben a döntést. Amennyiben nem, akkor az új elnök biztosan nem azzal kezdi, hogy napirendre veszi ezeket a kérdéseket. Visszatérve az eredeti problémára, az USA bebizonyította az utóbbi időben, hogy minden demokratikus érdek és eszme fölött áll az ország vélt vagy valós védelme. Így az engedélyezett megalapozott vád nélküli fogva tartástól kezdve a kínzásokig vagy a titkos börtönökig az ország mindent bevethet, és be is vet annak érdekében, amit célként meghatároznak. Ebben a megvilágításban már nem hangzik annyira jól, hogy egy esetleges bürokratikus tévedés miatt esetleg valaki egy idegen országban kerül olyan listára, ami lehetővé teszi azt, hogy ott feletette korlátlan hatalmat gyakoroljanak. Annál is inkább, mert az általunk ismert jogállamiság keretei pillanatok alatt felbomlanak, ha az USA úgy ítéli meg, hogy egy adott személy beutazása vagy ott tartózkodása veszélyes lehet. Igaz, a nemzetbiztonsággal foglalkozó szervek elég jól működnek nálunk is, és tényleg csak olyan személyekkel foglalkoznak, akikkel komoly bajok vannak, de ki tudja.

Azt, hogy mi lesz mindennek a következménye, nem tudhatjuk. Amint látjuk, a januári vízummentesség nem biztos, de ismét van egy ígéretünk. Igaz, ez az ígéret nem volt önzetlen, sőt meglehetősen drága, de ezzel megint el leszünk egy ideig. Mindenesetre, aki január körül utazni akar, az még készüljön arra, hogy valószínűleg ki kell azt a lapot tölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr75480060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tömeg 2008.05.21. 12:39:54

A bkv-nál is neked kell bizonyítani, hogy ártatlan vagy, minden látható ok nélkül naponta minden utast meggyanúsítanak, hogy nem vett jegyet nincs bérlete, és csak akkor vagy ártatlan, ha bizonyítod egy jegy vagy bérlet bemutatásával.

Peter 2008.05.21. 12:47:02

A mostani ígéret mögött sincs semmi valóságtartalom. Kellenek neki az adatok, és tudják, hogy a vízumos dologra harapunk. Jól hiszik, be is vettük a csalit. Állítom 2 év múlva is vízum kell még.

szabadenergia 2008.05.21. 12:49:22

Érdekes írás. Egy ponton fűznék hozzá valamit.
Nekem úgy rémlik, Európa nyugatabbra fekvő fele is valamilyen mértékben beadta a derekát.
Úgy emlékszem, megállapodtak, hogy a légitársaságok átküldik az utasaik bizonyos rendelkezésükre álló személyes adatait még a felszállás előtt. Persze ez nem olyan széleskörű, mint a teroristagyanús személyek adatainak cserélgetése.

n00b 2008.05.21. 12:54:59

Jah a nagy testvér a legnagyobb kamugép. Megteheti.
Vízummentesség nem lesz, csak ha a vízumok visszautasítottsága 10,3%-ról 10 alá megy és az emberek nem csak 93 hanem legalább 97%-ban vissza fognak térni. Ha ezek a kritériumok megvannak, akkor lehet majd vízummentességről beszélni persze csak ha 3 hónapnál rövidebb nem munkavállalási szándékkal szeretnénk az USA-ba utazni..ujjlenyomatot így is fognak venni, csupán meg lehet úszni a 20950 Ft-os vízuminterjút és a 35 dolláros sevis díjat . Mintha ez lenne a legidegesítőbb az egészben..áhh vicc komolyan mondom..

Badbitie 2008.05.21. 13:03:47

Egyszerű a megoldás. Ne menj oda. Majdcsak kiheverik valahogy a hiányod miatt támadt ürességet.

Amúgy vicces, hogy egyik blogon megy a rinya, hogy a liberális bevándorlási politika fúj, romlik a közbiztonság, ahol meg nem annyira liberálisak, ott meg fúj köcsögök. Magyarország is csomó országgal állampolgárait hasonlóan kezeli, mint minket az usa. Ugyanúgy nem alaptalanul. Az ellen nem tiltakozol? Vagy más szemében a szálkát, sajátunkban az erdőt meg nem?

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.05.21. 13:04:05

"amikor azokhoz a kérdésekhez ér, hogy volt-e terrorista, netalán ezért utazik-e az országba, hogy ott ilyet tegyen, vagy esetleg más bűncselekmény elkövetéséért. Azt azért megnézném, hogy mit lépne a hivatal egy olyan adatlapra, ahol ezekben a rovatokban igenlő választ talál."


Elarulom, mit lepne ra. Egy ismerosomnek valamiert kellett vizumot igenyelnie, talan ceges kiutazas, vagy egyetemi osztondij, mar passzolom. O is jokat rohogott ezen a dolgon, es beikszelte hogy terrorista. Persze vizumot nem kapott. Eltelt 4-5 ev, es tenyleg ki akart menni az usaba uzleti ugybol. Beadta a normalisan kitoltott vizumkerelmet, amit elutasitottak. Erdeklodesere, hogy miert, azt a valaszt kapta, hogy szerepel az usa nemzetkozi terrorista listajan.

W Joe 2008.05.21. 13:11:02

Dinin: Ha ez így megy, akkor ez a nemzetközi terrorista lista tele van ilyen vicces arcokkal. Komolyan van egy ilyen kérdés, hogy ön terrorista-e? :D LOL

Fifibá 2008.05.21. 13:20:22

"az USA bebizonyította az utóbbi időben, hogy minden demokratikus érdek és eszme fölött áll az ország vélt vagy valós védelme"
Gondolom demokratikus _érték_ akart lenni, de ettől függetlenül tény, és nem kárhoztatható érte.
Lassan hét év történéseit figyelve szomorú, hogy a terrorizmus egyik célját elérte: a hajdan sérthetetlennek hitt birodalmat mára fortélyos félelem igazgatja. Kiváncsi vagyok, vajon az ezzel kapcsolatos átrendeződés, megkockáztatom, paradigma váltás makrogazdasági szinten mit eredményezett.

n00b 2008.05.21. 13:21:20

Badbitie látom többször töltöttél már ki magyar és amerikai vízumkérelmet, mint ahogy avval is tisztában vagy h milyen adatokat kérnek a magyar és az usa vízumhoz is, továbbá avval is tisztában vagy látom hogy a magyar vízum harmadannyiba se kerül mint az usa és semmilyen biometrikus adatod nem kérik el arról nem beszélve hogy összességében az amerikai vízum elutasítottsága 10szer akkora mint a magyaré a csak hogy a kérdések értelméről és a kérdésfeltevések módjáról ne beszéljek és arról se hogy amerikába az amerikaiakon, ausztrálokon, angolokon és még kb 3 országon kívül mindenkinek kell vízum..

kenyszerjogasz 2008.05.21. 13:25:07

oké, lehet utálni az amcsikat ezért, csakhát...
ha szerbiai vagy ukrajnai magyarként jönnél át abba az országba, ahol "őseid" (nagyszülő, dédszülő) állampolgárok voltak..hát az sem egyszerű, finoman szólva.

szóval az elitünknek biztos fáj, hogy nem tud csak úgy kiugrani floridába ha olyanja van, de sokaknak még jobban fáj, hogy ugyanez szabadka-szeged vonalon nem megy. (20 km?)

ha a kedves magyar nemzet úgy döntött, hogy "nem akar 20millió román munkavállalót", akkor ne háborodjon fel, hogy mások ugyanezt csinálják vele.

(sok a kommentemben a demagógia, de így plasztikusabb)

amúgy usa is bekaphatja.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.05.21. 13:26:27

Aki nagyon komolyan felti az adatait az egyebkent se utazzon az allamokba - vizum nelkul sem - mert a hataron aztan mindent begyujtenek rolad (beleertve - ha jol tudom - mindenfele biometrikus azonositokat...)

Dinin: nem meglepo, a burokracia tenyleg ennyire idiota. Mi is jot rohogtunk ezeken a kerdeseken, amikor a kollegaim kuncsorogtak vizumert, hogy kijussanak valami konferenciara. A legviccesebb mondjuk az, hogy megjegyzesen oda van irva, hogy ha ezek kozul egy vagy tobb kerdesre igennel valaszol, az meg nem jelenti automatikusan azt, hogy a kerelem elutasitasra kerul :). Biztos igy akarjak megvezetni a butabb terroristakat.

Viszont erdekes a dologban, hogy ha ilyen butan kezelik ezt a rendszert, akkor az egesz adatbazisuk egeszen konnyen hasznalhatatlanna teheto, ha van eleg elszant ember, aki ki szeretne fejezni a nemtetszeset...

Badbitie 2008.05.21. 13:41:13

n00b

Most ne a határon túli magyarok vízum kérelmét vedd alapul, hanem mondjuk amit valamelyik afrikai országban kell kitölteni az ottani követségen. Amúgy ha Pesten felrobbantanák a Népstadiont külföldiek mondjuk egy magyar-olasz meccs közepén és odalenne a közönségből pártízezer ember, akkor megnézhetnéd, hogy kit és hogy engednénk be az országba. Amerika hadban áll, és ennek megfelelően jár el. Iránba se jutsz el könnyebben, az ellen miért nem sipákol senki? Pedig azok még hadban sem állnak senkivel, szal végképp indokolatlanok az aggályaik. Vagy Észak-Korea? Tiltakozzunk az Észak-Koreai beutazás megnehezítése ellen. Majd mi itt magyarisztánból megmondjuk azoknak a hülyéknek világszerte hogy kell ezt csinálni, nehogymár ők jobban tudják, amikor nálunk jut egymillió főre a legtöbb nobeldíjas,na.

Fifibá 2008.05.21. 13:42:25

A vízumkérő lapon lehet röhögni, de jól példázza azt a mentalitást, ami nálunk sajnos teljesen hiányzik: a törvények azért vannak, hogy betartsuk. Rajta van a vízumkérő lapon, hogy nem szabad valótlan dolgot beírni? Rajta van, és a végén alá is írom, hogy az űrlapra csak igazat írtam. Ha letagadnám, hogy terrorista vagyok, akkor hazudnék, de azt nem szabad, ergo, beírom, és vállalom a következményeket. Hasonló:
USA ügyfél határidőt mulaszt. Ez igazolható akkor, ha azt rajta kívül álló ok okozta. Kérdés: megpróbáljuk igazolni? Válasz: persze! Kérdés: mit írjunk indokként? Válasz: tőle ne várjunk ilyet, ő simán elfelejtette, és ha mást mondana, az hazugság. De mi hazudjunk valami hihetőt...

Asidotus 2008.05.21. 13:54:50

Számomra szánalmas, ami az USA-vízum ügyében folyik, európai részről.
Emlékszem, 2001. szept. 11-e után elég sokan mondták, hogy valahol megérdemelte ezt az USA. Elsősorban magánemberek, de politikai pártok vezetői sem mind törték magukat, hogy sajnálatukat kifejezzék. És ez nem csak nálunk volt így, szerintem elég sok európai ország nemzeti-jobboldali emberkéje gondolta így.
Arról meg nem is beszélve, ami Amerika-ellenesség folyik itt, az öreg kontinensen. Nem csak a magyar emberek írigyek, demagógok, próbálják lefitymálni az amcsikat, hanem mindenki (én csak európai rockzenészek nyilatkozatainak ismeretében állítom ezt).
Most meg sír a szájuk, hogy nem engedik be őket. Miért, mi van ott, hogy mindenki annyira töri magát, hogy eljusson oda? Szép ország, jobb élet? Tudom, az.

zsolt · http://www.pwsdesign.com 2008.05.21. 13:55:06

"Az már csak tetézi mindezt, hogy elmebeteg módon kialakított az igénylőlap, és aki először lát ilyet, az rögtön keresi, hogy hol a kandi kamera, amikor azokhoz a kérdésekhez ér, hogy volt-e terrorista, netalán ezért utazik-e az országba, hogy ott ilyet tegyen, vagy esetleg más bűncselekmény elkövetéséért." - az a papír nem oktalan. ha valóban terrorista vagy, és a papíron nem írtad oda, akkor egy _hivatalos_ papíron valótlant állítottál, tehát valamilyen címen - nem értek annyira hozzá, hogy tudjam pontosan mivel- már _biztos_ elítélhetnek...

Johnny336 2008.05.21. 13:57:58

Annyi a különbség az USA és Mo. között, hogy mi nem látunk minden bokorban turbános terroristát. Pontosabban nem montírozzuk oda, amit utána a soviniszta nép elé tehetnének, hogy "látjátok, ezért megyünk ölni. Az olaj csak mellékes." :)

Nem tudom miért kívánnak az emberek egy olyan országba menni, ahol ennyire az orránál fogva lehet vezetni a társadalmat.

Ausztrália, Új-Zéland. Őket támadja valaki? Mikor volt ott utoljára terrorcselekmény? De ők nem is mennek habzó szájjal arabokat ölni, meg "demokráciát" építeni...

movhu 2008.05.21. 14:01:16

Igen, vannak más országok is, ahová vízum birtokában utazhatunk, de ezek az országok nem is beszének arról, hogy majd egyszer-e nélkül utazhatunk oda, és nem kérnek előre fizettséget érte.
Az utóbbi évek egyetlen kritikus pontja volt Macedónia, ahová a régi EU tagok vízum nélkül, az újak vízummal utazhattak, és maga az átutazó vízum és drága volt. Mivel a Görögországi utazások miatt kritikus kérdés volt, ezért ők is megszüntették végre. Mivel sokszor megjártam a Görögo.-Magyaro. utat, tudom mit jelentett ez időben.
A lényeg, hogy az USA azért érdekesebb, mert ő itt ígérget évek óta, ezen a címen most megállapodást írt velünk alá, de eredmény még mindig semmi.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.21. 14:01:40

kenyszerjogasznal a pont.
'Most ne a határon túli magyarok vízum kérelmét vedd alapul, hanem mondjuk amit valamelyik afrikai országban kell kitölteni az ottani követségen.'

Az a helyzet, hogy a budafoki bevándorlóhivatalban két üfsz iroda volt amikor én igényeltem tartózkodási engedélyt 2006-ban. Az egyik, egy civilizált, szépen berendezett, hűtöttfűtött, kellemes csoda, az EU+Norvégia állampolgároknak volt fenntartva. a másik pedig, egy füstös, bűzös, rothadó hodály, az összes többinek. Erdélyi földijeim ezért ott tolongtak a kínaiakkal és a szudániakkkal a paírokért, kurva megalázó volt látni és nekem égett a pofám, amint svéd állampolgárként elmentem mellettük és besétáltam a nyugatiaknak fenntartott szobába. Hányás ez az egész és igenis Mo. is összekaphatná magát ezen a téren.

Azt a beutazásigénylő lapot (visa vaiwer) pedig nem azért töltetik ki veled, hogy valld be, résztvettél-e népirtásban. Hanem azért, hogy beikszeled úgy, ahogy, és ha kiderül, hogy hazudtál, na akkor qrnak úgy seggbe, hogy a szemeden jön ki a lóf@sz (elnézést).

Továbbá pedig nem kötelező odautazni, ha nem smakkol a vízumigénylés. De a brazilok csinálták jól, amikor az USA bevezette az ujjlenyomatvizsgálatot beléptetéskor. persze ők digitális ujjlenyomatot vesznek, egy kis üveglapkára teszed az ujjad, semmi maszat... de a brazilok bepöccentek és bevezették kölcsönös alapon az amerikaiaknak az ujjlenyomatvizsgálatot. Csak ők nem digitálisos üveglapkás megoldással, hanem jó öreg téntás módszerrel csinálják, hadd nyomják bele szegény amcsi turisták a gazmatyba az ujjukat :D

veszett_kutya 2008.05.21. 14:02:40

Biztos én ülök fordítva a lovon, de én úgy gondolom, hogy amelyik országba vízummal utazhatok, oda egyrészt nem megyek, másrészt, ha onnan akar valaki ide jönni, akkor annak is ugyanazt a procedúrát kelljen végigcsinálnia, amit nekem kellene odautazás esetén.
Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.

n00b 2008.05.21. 14:04:38

Badbitie:
Nem erről van szó. Nobel díjat is adtak tévedésből, sőt van aki más tudományág Nobel-díját kapta a sajátja helyett..a Népstadionos példádnak meg kb akkor lenne értelme ha a NBH rendezte volna meg a terrorcselekményt :D
Itt van egy kis háttéranyag amúgy az usához-
video.google.com/videoplay?docid=6132500997336473908
érdemes végignézni és rájöhetsz hogy amúgy ez a biometrikus adatokkal való hercehurcát egyeseknek érdekében áll egészen addig fokozni amig eleinte csak néhány kísérleti alanyba, majd mindenkibe belekerül az RFID chip! És evvel van a gond, nem avval hogy most vízummentesek vagyunk vagy "csak" az adatainkat kell cserébe adjuk.

veszett_kutya 2008.05.21. 14:06:22

Mégmielőtt bárki is ostorozna, előző gondolataim elsősorban a beképzelt országokra gondolom, és nem a kintszakadtakra!

n00b 2008.05.21. 14:10:07

Ja és MO télleg összekaphatná magát, aláírom, de amíg ilyen senkiházik vezetik a népet akik arra buzdítanak hogy szavazz nemmel a honfitársaid ellen addig itthon nem fog változni semmi mint ahogy az usában sem..

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.05.21. 14:14:38

Mindenki adatait ki fogják adni. Gyak. szabad felhasználásra. Ide a bökőt.
Azt hiszik, ha mélyebben hajolnak be, akkor nem csak eltörlik majd a vízumkényszert, hanem majd nagyon eltörlik.
Ilyen fajta.

Dr Kangörény 2008.05.21. 14:35:01

Baszki, ha nem lenne vízum, tényleg majd mindenki bevándorolni menne az USA-ba.
Egyébként meg mi a faszért kell köpködni őket ezért, mégiscsak a saját országuk, miért ne dönthetnének arról, kit-milyen feltételekkel engednek be?
Ha nem tetszik, ne menj oda.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.21. 14:36:58

vero és többiek: kicsit túl van ez dramatizálva szerintem. Felőlem nyugodtan adják ki az adataimat, ha ez nekik jobb. Egy bizonyos ponton túl majd úgysem lehet fokozni a terrorhisztit mert többe fog kerülni, mint amennyit megér, akkor önmagától moderálódik a helyzet. Addig türelmesen leveszem a cipellőmet az átvilágításnál és igyekszem csábosan nézni az íriszfotózó kis kamerájukba.

Az azért vicces volt, amikor Baltimore-ban léptem be és még nem volt mindenkinek kötelező a cipőlevétel, csak 'random passengers-r' választottak ki, és hát rám esett a sor... ránéztem a cipőmre, majd a határőrre és mindketten elnevettük magunkat, egy 3mm talp és két 3mm-s pánt volt az egész, de én voltam a soron következő 'random female' úgyhogy nem volt pardon, le kellett rúgni a topánt :D

átlátó 2008.05.21. 14:37:37

Az menjen amerikába akinek legalább kettő darab anyja van. Ők nincsenek meg nélkülünk, jó lenne felismerni és vízumkényszert alkalmazni. (A nélkülünk USA-án kívülre értendő.)

movhu 2008.05.21. 14:37:50

Nem kell vízummentesség, csak nem kellene ígérgetni sem, és közben ezen a címen kérni kifelé az adatokat. Spec én sem akarok oda menni, érdkelne is engem a vízumkérdés. A zavaró az, hogy simán lefekszünk az USA-nak azért, mert megpendíti a vízummentesség húrját.

Dr Kangörény 2008.05.21. 14:40:28

Egyébként már rég megkaptuk volna a mentességet, ha kedves honfitársaink nem gondolták volna túl nagy arányban úgy, hogy akkor most ők illegálisan bevándorolnak.

kalapocska 2008.05.21. 14:46:45

az a kulonbeg, hogy ha magyarorszag bevezti a vizumkenyszert mindenki ellen, nevetve elkerulik. kicsik vagyunk es akarmelyik europai koruton kikerulhetoek. nagyon kemenyek lennenk es szegenyek. mi azt hinnenk most valamit elertunk kozben rajtunk mosolyognanak. te is elkerulheted amerikat de nem valoszinu hogy megerzik.
ez van. az elet nem fair. abbol kell kihozni a legtobbet amink van. ha amerika rajtunk keresztul akar beferkozni az euba, akkor legalabb van amirol targyalhatunk.

kalapocska 2008.05.21. 14:52:37

szemelyes adatokbol meg nyilvan csak azt tudnak kiadni amit ok tudnak.ergo a magyar allamnal mar szepen megvan. nem a haloszobatitkaidat.

n00b 2008.05.21. 15:06:00

kalapocska tőled már vettek idehaza ujjlenyomatot?
Tudod egyáltalán miről beszélsz?

movhu 2008.05.21. 15:31:53

Kangörény_ 2008.05.21. 14:40:28
Szerintem a mostani rendszer éppen ezért nem hatékonyan szűri a potenciális bevándorlókat, iagzából csak a normális embernek buktató és procedúra.
A lényeg továbbra is egy: nem kell a mentesség, de ne kérjenek semmit cserébe. Így jól megleszünk velük.

sztrugackij 2008.05.21. 15:36:08

Manapság nagyon trendi az amerikaiakat szapulni,és összeesküvéselméleteket gyártani.Az önrobbantás teóriája sztem ugyanolyan baromság mint pl.Egely titokzatos enrgiái,de azért látom ezen a topicon is vannak hívei.Amúgy aki nem akar kimenni az miért háborog a feltételek miatt?Merő humanizmusból? Aki pedig ki akar jutni fogja föl ,hogy egyfajta túljelentkezés miatt ilyen procedúrát kell kiállnia.
Különben ahogy szokták mondani:erről is Gyurcsány tehet,úgyhogy monnyon le és jöjjön Viktor,majd ő elintézi

turnbull 2008.05.21. 15:57:19

Aki állt régen vízumért sorba, tudja, hogy mekkora kiskirályoknak érezték magukat az olasz vagy német követségen. Emberi sorsok felett döntöttek, sokszor szubjektíven.

Az amerikai vízumkérés sokkal inkább objektív tényeken alapszik, de hiba ott is lehet.

Semmivel sem problémásabb beutazni az USA-ba, mint bárhová, ahol van határ, sőt. Belépéskor két halmaz van: egyik az US-útleveles, a másik a többiek. Aztán a bevándorlási tiszt mindenkinek tesz fel kérdést, a hollandoknak is. Korrekten, és nem részrehajlóan kérdeznek, függetlenül hogy öltönyben feszítesz vagy rövidgatyában álldogállsz.

Nagyságrendekkel köcsögebb stílusban ment régebben pl. a csopi átkelés, de a kelet-német határon is forgattak át többször az utolsó zokniig, átlapozták az az összes újságot (baráti országok). Ilyet többtucatnyi ki-és belépés alkalmával egyszer sem tapasztaltam ott, ahol "ember embernek farkasa".

akárki 2008.05.21. 20:51:49

Itt nem a vízummentesség a lényeg hanem, hogy milyen alapon adnak ki adatokat az USA-nak.

Aki ki akar menni az USA-ba, az fizesse meg a vízumot, 90% esélye van, hogy megkapja.

De aki xarik az USA-ra, annak nehogy már kiadják az adatait csak azért, mert néhány faxkalap USAmániás meg akarja úszni a vízumkérelmet!

Tehát:
VALAKIK KÉNYELME MIATT SZEMÉLYES ADATOKAT SZOLGÁLTATUNK KI EGY IDEGEN ORSZÁGNAK!

Bocs a caps-ért, de ezt láthatólag senki nem fogta fel!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.21. 22:23:07

akárki:
értem én, de pontosan melyik adatodat félted és miért? melyikkel tudnának visszaélni és hogyan? nem iróniából kérdezem, de tényleg nem értem, hogy ez miért baj. Már hatszázezer rendszerben nyilván vagy tartva. Itt titkai nemigen lesznek már az embernek.

Baszkurátor 2008.05.22. 12:26:48

Ahogy nézem van aki tévedésben él.
Vízum továbbra is kell.
Egyrészt nemkell majd fizetni érte, másrészt meg neten kell kitölteni egy adatlapot és azt kell beküldeni.Elektronyikusan.Ennyi.Tehát még véletlenül sem vízummentességről van szó.Nehogy azt higgye valaki is, hogy majd úgy lehet utazgani oda is mint teszem az osztrákiába.Nem is vízummentességnek hívják hanem ha jól tudom akkor könnyített vízumkezelésnek.

krtek 2008.05.22. 16:15:29

Volt szerencsém végigjárni a visa kérdést, valamilyen szinten érthető, hogy védik saját magukat. Az már kevésbé, hogy néha formális baromságnak és simán kijátszható bürokráciának tűnik az egész. De mivel ez is csak rohadt politika, simán nem arról szól amiért hivatalosan ki van találva. De ez hosszú...

Minden esetre ezerszer külömb volt bármelyik amcsi alkalmazott (pedig soxor direkt úgy nézett ki mintha válogatnák a tenyérbemászó pofájú officereket), mint annak idején egy standard magyar sülttahó magyar vámos. És akkor az űbertahó román vagy szlovák custom-os faszkalapokról még nem is beszéltünk...

Az adatikért aggódóknak annyit, hogy aki akar megszerez bárkiről bármit 2 perc alatt, egyébként meg a kutyát sem érdekli az anyukája neve.


Nekünk simán ezt kellene tenni a keletről érkezőkkel, mivel ebből az országnak csak kára származik. De ez nem érdekel senkit sem.

cso zsi 2008.05.24. 20:25:40

Ismerős kérelmét a napokban utasították el.
40 éves, egyedülálló, a szülői házban él (értsd: eltartja a még élő apját), vállalkozó.
Ez a pár adat épp elég volt, hogy potenciális bevándorlónak nézzék.
Jövőre újat dobhat, a tervezett utazás megy a levesbe.
süti beállítások módosítása