Tegnap megalakult a Bazilikánál a Bátor Anyák, Bátor Szülők Szervezete, számol be róla a Magyar Hírlap. A név ugyan nem mond semmit elsőre, de tekintsünk bele a megfogalmazódott alapelvekbe és célokba, és világítsunk kicsit mélyére a megmozdulásnak. Az újság cikkét nem nevezném objektívnek, jó lett volna, ha kicsit bővebben kifejti a témát, és nem lett volna rossz, ha megnézik a honlapját a Magyarországi Jogsértettek Egyesületének - aki tulajdonképpeni fő mozgatórugója volt az eseménynek -, hogy tisztábban lássanak.

Elvileg miről szólt volna a megemlékezés? Olyan emberekről, fiatalokról, akik valamikor az elmúlt évtizedekben a magyar honvédség kötelékén belül meghaltak, akár tisztázatlan körülmények között, akár tisztázottan. Az egyesületet ilyen anyák alakították, de ez csak a felszínes indok, mert beletekintve a megfogalmazott célokba, sokkal inkább túlmutat ezen a megemlékezésen a szervezet tevékenysége. Nem mintha nem sajnálnánk azokat, akik meghaltak, de nagy kár volt megemlíteni az oldalon például az Irakban meghalt magyar fiatal esetét, ugyanis ő már azután volt kint ott, amikor nem volt kötelező katonának lenni. Az, hogy mennyire volt tisztában azzal, hogy ott milyen veszélyek várják, nem lehet kérdéses. A katonaság harcról és fegyverekről szól, aki azt hiszi, hogy bármilyen katonai műveletben nincs életveszélyben, az igencsak téved. Visszakanyarodva a témához rögtön előkerül mi is a valódi cél. „Az alapítók a szülői szeretet erejével akarnak előre hozott választásokat kikényszeríteni, és a politikai elit felelősségre vonását is sürgetik” Magyarul, a megmozdulás nem szólt másról, mint megemlékezés címén történő választási propagandáról. Magával a beszéddel nem is lenne semmi baj, bárki jogosan érvelhet akár az előrehozott választásokról, akár arról, hogy szerinte miért vannak neki vélt vagy valós sérelmei. Ehhez halott emberek emlékeit felhasználni, és a kommunizmus bűneivel összemosni azt, hogy mi történt az elmúlt évtizedekben itt, az országban úgy általában, már nem kis túlzás. Kétségtelen, hogy magának a rendszernek a rovására írható sok minden, de annak már igen kevés jelentősége van arra vonatkozóan, hogy mi van ma vagy mi lesz holnap.

A MAJE honlapja egyébként a Kuruc hírportál stílusát hozza, annak szinte minden elemével együtt, mondván, hogy szólásszabadság van. Az még csak elmenne, hogy Hazuggyurcsány-kormány, SZDSZ szidás és hasonló vélemények vannak a honlapon. A kormányzásról lehet rossz véleménye valakinek, de eközben ne kezdjen el népcsoportokat egymás ellen uszítani, és nem mellékesen össze-vissza használni általa kevéssé ismert kifejezéseket. A „Miért is verték agyba-főbe a nyitrai magyar kislányt a szlovák fasiszták?” alcím alatt aztán megindul a zsidózás is, mert „Legutóbb elraboltak két izraeli katonát. Háború lett belőle. Beszállt az események forgatagába Bush, Rice asszony az EU, az oroszok, sőt a magyar kormány is!!!. Stb. (Senki nem mondta ki, hogy a két katona önmagát rabolta el!, sic.)”. Azaz, a zsidók érdekében tett a kormány, miközben a szlovák „fasiszták” ellen nem szólalunk fel. Később megjegyzik a sorok, hogy kicsit elhamarkodott volt Szlovákia felvétele az EU-ba. Aztán van itt még érvelés Árpád szent zászlaja mellett, és sorolhatnánk még a szélsőséges megnyilvánulásokat. Értelmes koncepció és megoldás persze itt sincs, csak a megszorító csomagok visszavonása melletti agitáció.

Nem jó ez így, hogy a gyász álarca mögé bújva egyesek uszítanak, és bármennyire is bújtatva, de olyan értékeket dicsőítenek, amit nem kellene. Nem azzal van a baj, hogy valakinek vannak javaslatai, és esetleg konkrét elképzelései arra vonatkozóan, hogy mikét lehetne jobban csinálni. Lehet nagyon sok dologban igaza is. Abban a pillanatban viszont, amikor ez nem nyíltan jelenik meg, hanem olyan csomagolásban, amivel esetleg szélsőséges dolgokra lehet ösztönözni az embereket, akkor pontosan ugyanazt a kormányzati stílust kezdik el utánozni, ami már nem kevés problémát okozott a világban. Tehát, amennyiben ezeknek a nőknek, embereknek olyan javaslataik és vágyaik vannak, amiket szeretnének megfogalmazni, ám tegyék meg. Nyíltan ki lehet mondani, hogy ők miben látják a problémát és annak megoldását, és nincs szükség, sőt kifejezetten káros azt becsomagolni. Kicsit óvatosabban és visszafogottabban, mert van itt ellenségeskedés elég, akár országunkat, akár a másokkal való viszonyunkat nézzük. Nem kell ezt még tetézni azzal, hogy rá is teszünk egy lapáttal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr29455071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommer 2008.05.05. 17:14:22

Nem értem a posztot. Most mi baja a szerzőnek? És az árpádházi zászló védelme miért és mitől "szélsőséges"? És a nyitrai lányt nem szlovék bőrfejűek verték meg véletlenül tényleg? És a kormányunk tett bármilyen határozott lépést a hasonló esetek megfékezésére? Nem. Miért baj ha ezt kimondják?
Itt ma már mindenki szélsőséges aki nem a népszava véleményével ért egyet?
Ez egy értelmetlen írás.

Dr Kangörény 2008.05.05. 17:18:31

tommer, miért pont fasiszta a szlovák? A magyar jobboldal siránkozik, ha a gyujtogató barmokat valaki lenácizza, itt a szlovák barmok egy szerencsétlen magyart vertek, ők miért fasiszták? Az árpádházi zászló pl azért szélsőséges, mert ahol kigyullad egy autó, betorik a kirakat, ott vadul lóbálják azt egyesek.
Egyébként érdekes hozzállásod van, miszerint van a ti véleményetek, mindenki más a népszava véleményét szajkózza.
Hát barátom, ez nem így van, de ha te erre magadtól nem jöttél még rá, akkor én is hiába írok.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.05. 17:31:16

"gyermekeink nem lesznek rabszolgáitok!"
nem hát. mások rabszolgái lesznek.
akkor is lesz majd ennyi hepaj?
és akkor milyen zászlót fongak lengetni? '48-asat?
faszkivan.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.05. 17:37:14

1998-2002. között ezeket az anyákat egy majdem államtitkári beosztású anya képviselte a HM-ben, akit 1987-ben lelőtt egy másik sorkatona.
Most nem értem ezt a kedeményezést. Rehabilitációt akarnak, akkor minek kevernek bele mást.

Ezek persze naiv álkérdések, kíváncsi vagyok, mikor jön a képbe a Tubes, mint tömegpusztító és nemzetveszejtő fegyver.

? 2008.05.05. 17:51:03

87-ben lelőtték? Feltámadt? Mivan?

tommer 2008.05.05. 18:00:14

Kangörény
Én bőrfejűt írtam, és azokat mostanában a baloldalról fasisztának szokták titulálni. És a szlovák bőrfejű az a magyar balos szlengben akkor szlovák fasiszta. Egyszerű formállogikai szillogizmus barátom. (Amúgy te is tudod, hogy ez egy olyan "posztszovjet" hülyeség, mert a bőrfejűek legfeljebb olaszországban fasiszták, de a ruszkik anno hitleréket és a nácikat valami oknál fogva fasisztának kezdték hívni. Mindegy, ez a legkevesebb.)
Egy zászló önmagában nem szélsőséges, az árpádházi pedig pláne nem, akármennyire is jó ürügy ez most egyeseknek támadni egy nemzeti szimbólumot. Akkor szedjétek ki az árpádsávokat a címerünkből is, gratula a hülyeséghez. Nézd meg amúgy nyugati országogban egy-egy átlagos - és általában baloldali radikális - tüntetésen hány kirakat törik be, autó gyullad ki. Csak ott ugyanezt vörös zászlót lengetve teszik. Én mégsem akarom betiltani. Vagy az jobb, mert balos gyerekek csinálják? Ha jobbosok, akkor csúnyább? Ez nem kettős mérce véletlenül? Nem szeretem az oktalan pusztítást, de ennyi talán belefér egy demokráciába szerintem, főleg ha fizet a biztosító.
Csúsztatsz. ÉN nem mondtam, hogy van a "mi" (kik?) véleménye és a népszaváé. Pontosan a cikk szelleme sugallja azt, hogy aki nem ért egyet a mai "mainstream" balliberális véleménnyel (pl. arról mi számít "szélsőségesnek"), az szélsőséges. Vagyis épp fordítva: Van a ti véleményetek, mindenki másé pedig szélsőséges.

bate · http://bateman.hu 2008.05.05. 18:16:30

Szomorú, hogy szinte minden nap bebizonyítja egy poszt, hogy van lejjebb és lejjebb. Vajon holnap mi lesz...? Rákos gyerekek halnak meg, ezért a kormány mondjon le?

akárki 2008.05.05. 18:20:28

Ezt a szar országot! Itt már mindenki elmebeteg?

Mindfield 2008.05.05. 18:30:49

"Nézd meg amúgy nyugati országogban egy-egy átlagos - és általában baloldali radikális - tüntetésen hány kirakat törik be, autó gyullad ki."

Igen, de itthon egy sem. Nálunk (hála Istennek) a punkok még nem gyújtogatnak. Az lesz majd a szép, ha feláll egymással szemben a két gárda (mint Németországban a minap), közéjük a rendőrök, aztán uccu neki! Egyelőre viszont sajnos csak a jobboldalon látni tettlegességig fajuló akciókat.

Persze ilyenkor jön a kontra: bezzeg a zsidók, ők "csendesen" pusztítanak. De ha ez ennyire köztudott, akkor mért van még mindig MSZP kormány? Jaa, hogy hülye a nép. A jobboldal mutogat össze-vissza, csak hogy ne ő legyen a hibás, mert igazából ott kúrták el. Nem kicsit. Nagyon.

conquistador+ (törölt) 2008.05.05. 18:31:24

Hú srácok kemények vagytok, kb. 50 anyától hörögtök!Szánalmas...

conquistador+ (törölt) 2008.05.05. 18:49:03

Így írjuk:hülye acetofive 2008.05.05. 18:46:21 . Nehéz szó, minden hülye elrontja.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.05. 18:54:03

ehhh... a szokásos

már megint igénytelen magyarfikázás az index címlapján
csak benéztem, még mindig többségben vannak-e a komcsik
látom igen, oké, pá

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.05. 19:02:58

Ha az magyarfikázás, hogy hülyékről azt mondja valaki, hogy hülyék, akkor itt kérem magyarfikázás folyik.

., (törölt) 2008.05.05. 19:13:31

wmiki !
Te nem is vagy MAGYAR!

wmiki 2008.05.05. 19:19:06

Tény, és már többször bevallottam, hogy homoszexuális vagyok, de szégyenlem a Magyar Nép előtt, bűntudatom van, és küzdök ellene. Megváltást csak a Római Katolius Egyháztól, és Szűz Máriától várhatok.

Meliotemikus 2008.05.05. 19:24:44

wmiki, te egy tipikusan elmebeteg, primitív, utcasarkon felszedett jobbos sztereotípiáktól gyötört senki vagy.

istenfája 2008.05.05. 19:26:26

Konkvisztádor! Ha mi, komcsik úgy akarjuk, akkor a hüje az mindig is hüje. Méghogy elipszilon... De persze lehet, hogy a gejl motorosok meg a topcat nevét sem tudta jól. Köszi, hogy szóltál :-)))

conquistador+ (törölt) 2008.05.05. 19:29:09

Még komcsinak is gyengék vagytok:).

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.05. 19:30:33

még utoljára hadd gratuláljak a sikeres hozzászólásokhoz

igazán nagy dolog ez, értelmi fogyatékosoktól
csak így tovább!

Dr.Hook 2008.05.05. 19:31:33

Kis történet,kis izgalmak,de ugye milyen jó anyázni egy kicsit, elvadult felebarátaim.Ott tartunk, hogy már az anyák is anyáznak,szép kilátások...

asara 2008.05.05. 19:36:29

Kedves mindenki!
Szeretnek egy kis eligazitast, a mai magyarorszagon mit jelent a szelsoseg??? De most komolyan, ha kimennek kozepkoru csalados, gyermekes nok tontetni az utcara abban mi a szelsoseg? Az "osszejovetel" celja a mai magyar anyak gyermekeinek jovoje volt, emellett megemlekeztek a szocialista hadseregbol vissza nem tert katonakra. Az orszag gazdasaga romokban all, ket eve szemeket lottek ki az utcan a rendorok mert par tizezer ember kimert menni az utcara tuntetni egy demokraciaban a miniszterelnok ellen aki sajat maga "vallotta be" hogy negy evig hazudtak. Ezen kivul minden nap a hirekben azt olvassuk hogy ki mennyit sikkasztott, lopott allami penzbol, es hogy mennyi korhazat zarnak be, hogy megy tonkre az egeszsegugy. Kulfoldon megvernek egy magyart, az allam semmit nem lep ellene, ahogy a benes dekretumok ellen sem. Ezekutan az itteni magyarokkat megvedene?? Ezen aggodni szelsoseg???

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.05. 19:41:27

Max Power · republicator.blog.hu/ 2008.05.05. 17:37:14
1998-2002. között ezeket az anyákat egy majdem államtitkári beosztású anya képviselte a HM-ben, akit 1987-ben lelőtt egy másik sorkatona.

Bocsánat!!!
A fiát lőtték le, de gondolom ez értelemszerű, hisz miért említenénk az anyaságát különben. Bocs, megszaladtak a gépelőujjaim.

Mindfield 2008.05.05. 19:48:22

asara 2008.05.05. 19:36:29

A post elméletileg arról akart szólni, hogy egyértelmű politikai felhangot kapott egy egyébként pártfüggetlennek indult rendezvény.

"Ezekutan az itteni magyarokkat megvedene??" - na ez éppen nem volt a tüntetés része. Ez volt az: "Olyan emberekről, fiatalokról, akik valamikor az elmúlt évtizedekben a magyar honvédség kötelékén belül meghaltak, akár tisztázatlan körülmények között, akár tisztázottan." Nekem spec erről Oroszország jutott eszembe, ott szoktak (a mai napig) "tisztázatlan körülmények között" elhalálozni a hadseregben. Erről kellett volna hogy szóljon, nem pedig "a politikai elit felelősségre vonásáról".

Egyébként pedig a sorkatonaság eltörölve Fidesz akarja visszahozni.

Dr.Hook 2008.05.05. 19:50:34

Az örökös kategorizálás borzalmas és hamis,Magyarországon a jobb és a baloldal egyaránt értelmezhetetlen, szoclib.milliárdosokkal,szocdem.jobboldallal.

conquistador+ (törölt) 2008.05.05. 19:51:33

Az a problémátok, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben határozták meg magukat. Ha nem így lenne, akkor nem ilyen trágárul kommenteznétek(tisztelet a kivételnek) és nem ilyen dühvel. Ti dolgotok amúgy, mennyire mentek le egy szint alá:)

., (törölt) 2008.05.05. 20:00:43

Na ez engem annyira megindított, hogy megyek, belépek a magyar gárdába.
Vagy legyek inkább gójmotoros?

., (törölt) 2008.05.05. 20:14:59

Mi van? Most olvastam el.
Ezeknek elmenmt az agyuk, vag meg sem jött?
1. Mi közük az előrehozott választásokhoz, mint szervezetnek?
2.Van egy nagy fasz az országban, valami Orbán, vagyki. Nos ő mondta anno, hogy a magyar embör, addig nem férfi, amíg nem volt katona.
A katonaság pedig olyan, hogy ott bizony vannak tragédiák is.
!!!! Nem azt mondtam, hogy akkor ebbe bele kell törődni!!

Ja! A zsaruk nem dugták meg Zsanettet. Akkor mehetünk Morvai/Balóék elé tüntetni?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.05. 21:13:28

wmiki még mindig beteg?
gyurcsany ferenc egyébként lemondott már?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.05. 23:12:42

Azzal, hogy 'baszatlan picsák', meg 'rátalálhatnának egy kékeresre', nem ezt a csoportot minősititek, hanem csak saját magatokat. Tudtommal ma Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, nos a jog szerint ez azt jelenti, hogy mindenki elmondhatja a véleményét (lásd anyák). A józan ész és a társadalom iratlan szabályai szerint pedig azt jelenti, hogy emiatt senki nem pocskondiázza őket ilyen hangnemben (lásd fröcsögők). Persze kulturált vitáról itt a legtöbben nem hallottak és nem is hajlandók tudomást venni róla, úgyhogy mit is várok...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2008.05.06. 01:35:56

tommer: Ha bárki randalírozik az utcán, akkor meg kell büntetni, nem érdekel, hogy milyen zászló van nála. A zászlóval meg az a baj, hogy nem úgy használják, mint egy nemzeti szimbólumot, magyarul tisztelettel.
asara: Ez a szemkilövés is aranyos dolog, mert igaz bár, hogy ez történt, de MINDEN RENDES DEMOKRÁCIÁBAN a randalírozót felelősségre vonják, nem pedig ez a szánalmas tevékenység folyik. Kérdezd meg a németeket, ha Berlin utcáin ilyet csinálnátok és elkennék a szájatokat ott nem nagyon mehetnétek jogorvoslatért, sőt a bíró még a képetekbe is röhögne. Nálunk meg az intézkedő rendőr retteghet, hogy vajon mikor dobják meg molotov koktéllal, majd ha véletlen intézkedni mer, mehet is a bíróságra a "szegény" tüntető miatt.

ereta 2008.05.06. 08:26:41

Tüntetés az előrehozott választásokért Alcím: Ne Felejts! Szervező: Magyarországi Jogsértettekért Egyesület A véleménynyilvánítás célja: Felszámolni a haza mintegy 60 éve folyó kiárusítását, gyermekeink jövőjének elzálogosítását. A múlt bűneit folytató, egy torz eszmeiséget képviselő nomenklatúra tűnjön végre el a közéletből! Időpont: 2008. május 4-e (Anyák napja) 16.00 óra Helyszín: Szent István tér. (A Bazilika előtt) Mindenki hozzon magával egy szál nefelejcset. Ahogy a háborúk és a népirtások borzalmait sohasem felejthetjük, úgy – felelős szülőként - nem felejthetjük azt sem, ahogy a kommunisták elkótyavetyélték (ellopták), és követőik árusítják (lopják) ma is gyermekeink jussát, hazánkat, őseink ránk hagyott javait.

DArchAngel 2008.05.06. 11:13:25

Kiemelt nonprofit szervezet, egyébként. Az adó 1%-át is fel lehet nekik ajánlani. Hihetetlen.
Ilyen kisded játszadozásra van pénz...

Sunamchine 2008.05.06. 12:48:22

A jobb oldalnak szvsz nem lenne jó most egy ennyire előre hozott választás. Egy csomó kellemetlen intézkedést kellene hozni, akkor meg biztosan bukják a helyhatósági választásokat 2010-ben.
Persze, végig gondolva a dolgokat. Ez a dolog láthatóan nem arról szól.

Mindfield: Te meg a sorkatonasággal meg az óvodában ijesztgess, ott talán még beveszik.

antares 2008.05.06. 23:33:23

Minden normális társadalomban az építkezés a jővő generációjának jobb életét hivatott biztosítani. Ezt teszi kicsiben a szülő, ezt kell tennie nagyban az országnak. Ma az ország soha nem látott módon van eladósítva. Ezt gyerekeinknek kell visszafizetniük. Nem javakat hagyunk rájuk, hanem adósságot, és az ebből adódó szolgasorsot. Ez bizony jogsértés. Talán ezért foglalkozik ezzel egy jogsértésekkel foglalkozó egyesület, ahogy az a nevében is van. Mi a gond ezzel?
A hangnem alpári volta ugyanakkor nem kompenzálja a hozzá nem értést, és az információk hiányát!

Prophet 2008.05.09. 13:18:54

Hűha... kezdjük a végéről? Mert néhány idióta-aki kocsifelgyújtásban éli ki a feles energiáit- Árpádsávos zászlót lenget, az attól szélsőséges lesz? Mármint a zászló? Lehet, hogy Zippo öngyújtót is használnak! Meg Kőbányait isznak előtte. Azt is tiltsák be? És tényleg, mi itthon a szélsőséges? Az aki nem otthon ül és fotelből anyázik, vagy nem a kocsmában támassza a falat? Mert ha az a szélsőséges, aki különbözik a sok droidtól (bocs, ez van), én is az vagyok. Az is az akkor, aki mondjuk kimegy a Critical Mass-ra tekerni (igen, drogos is...)? Vagy mondjuk az iskolabezárás ellen ágálók is szélsőségesek. Vagy a másik oldalról vett példa, a Kendermagosok is azok. Itt mindenki szélsőséges, aki nem tartozik bele az átlagba?

Ami meg Malina Hedvig ügyét illeti: ha kopaszok (és nem a kortól) rugdosnak meg, és vernek agyba főbe egy lányt, azért mert az anyanyelvén mert beszélni Szlovákiában, akkor az most mi? Elesett a lány, rá a Martensra? Egy magyargyűlöletéről híres kormány folyamatosan tüzeli ezeket az elemeket. Akkor ők most nem radikálisak, urambocsá szélsőségesek? Mert inkább ez, mint amikre nálunk mondják (akik ugyan ezt csinálják, és gyújtogatnak, ők azok. Egykutya).

Az egy másik dolog, hogy milyen köntösbe burkolnak dolgokat. De nem ez lenne az első eset. Ki törődik Kovács Pistivel? Satöbbi.

hibpir 2008.06.05. 14:07:16

A szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték és igazságtartalmára tekintet nélkül védi. Az Alkotmány a szabad kommunikációt biztosítja, s nem annak tartalmára vonatkozik a szabad véleménynyilvánítás alapjoga. Aki azonban gyalázkodik az magát bélyegzi meg. Nem a véleményt, kritikát, bírálatot tartalmazó közléseket tartom becsületsértőnek, hanem a fentiekben felsorolt gyalázkodó és az emberi méltóság sérelmével járó nyilatkozatokat. A kommentekben szereplő kifejezések használata – álláspontom szerint - túllépte azt a mértéket, amelynek elviselése a közéletben szereplők esetében a helyzetükből adódóan elvárható, illetőleg nem fér a véleménynyilvánításhoz való jog keretei közé.

A MAJE társadalmi megbecsülését, társadalmi értékelését támadó illetőleg gyalázkodó jellegű magatartásokkal szemben a rágalmazás és becsületsértés törvényi tényállásai biztosítanak büntetőjogi védelmet. A Btk. két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti e magatartásokat.

Úgy gondolom, hogy az a minimum, hogy e kommentek írói bocsánatot kérnek a MAJE-től, illetőleg a moderátor törli ezeket.
süti beállítások módosítása