Ismét szerverfoglalás

2008.04.24. 09:50

Két érdekes, egymással párhuzamosnak is nevezhető hír jelent meg az asva.info portálon. Az egyik szerint végre visszaadták a tavaly augusztusban lefoglalt Power of Freedom szervereket. Külön pikantériája az esetnek, hogy eredetileg kizárólag az adathordozókra szólt a határozat, de megfelelő szakértelem hiányában vitték a gépeket komplett. A lefoglalás körül egyébként voltak más problémák is. Annak ellenére, hogy csak az adatokat vihették volna el, megfelelő vizsgálat után, a két gépet úgy csomagolták össze, hogy be sem kapcsolták annak megvizsgálása végett, hogy valóban azt tartalmazza-e, amit kerestek. Most jön a lényeg. Így 9 hónap után kiderült, hogy a gépeken semmi illegális tartalom nincs, el lehet vinni őket a tulajnak. A vádak tehát hamisnak bizonyultak, de közben az oldal külföldön újraindult. Az eltelt idő alatt a visszaadott gépek értéke szépen lecsökkent, de a keletkezett kár ennél nyilván nagyobb, hiszen ezek az informatikai eszközök általában pénzt termelnek, de a rendőrségen állva ezt nehezen tudták megtenni. E mellett az itt regisztrált felhasználók korlátozva voltak abban, hogy szabad filecserét folytassanak. Ehhez jön hozzá a másik eset, ami szintén friss hír. Ezzel párhuzamosan, szinte a szerverek visszaadásával egyidőben, a rendőrség lefoglalta a Solarion hub-ot. A kutatás nem razziaszerű volt, már a tulajdonossal érkeztek a helyszínre, és vitték el a gépet a hostingot biztosító szolgáltatótól. Tehát, aki csak kicsit is ért a filemegosztáshoz az tudja, hogy megint elvittek egy gépet, amin semmit nem fognak találni, csak ingyenes programokat a filecsere üzemeltetéséhez. Mi ez, amit most tesz a rendőrség? Az adófizetők pénzének kilapátolása az ablakon.

A filemegosztó szerverek üzemeltetőit már többször hurcolta meg a rendőrség és a jogvédők, természetesen sikertelenül. A Diablo hub volt az első, ami nagy port kavart fel a magyar filecserélők világában. Az ügy nem jutott bíróságig, mert a nyomozást az ügyészség megszüntette. Az indoklás szerint „még ha tényként is fogadjuk el, hogy a szerveren döntően szerzői jogvédelem alatt álló műveket osztottak meg, a nyomozás akkor sem tárt fel olyan bizonyítékot, hogy ez bárkinek a jövedelemszerzését vagy jövedelemfokozását szolgálta volna, tehát hogy a művek megosztása túllépte volna a szabad felhasználás kereteit”. Később ez Elite hub-ot fenyegették meg, követelve a szolgáltatás azonnali leállítását, de ebben az esetben már csupán jót nevettek a kérésen, hiszen az ügyvédjük is előre megmondta, hogy a felvetésnek jogalapja nulla. Nincsenek rosszabb helyzetben a felhasználók sem, mert magánszemély hasonló módon részesült már pozitív bírósági megítélésben. Ahogyan egy – az Index birtokába került – bírósági ítélet is kimondja "a vádlott által letöltött film és zenei anyagok vonatkozásában a bíróság álláspontja az, hogy a szerzői jogdíj megfizetés F.G. vádlott által azzal megtörtént, hogy az üres adathordozókat megvásárolta, hiszen az adathordozók vételára már a [...] szerzői jogdíjat is tartalmazta." A lefoglalás, meghurcolás és értelmetlen szélmalomharc ennek ellenére folytatódik, az eljárások pedig pénzbe kerülnek, nem is kevésbe. Hosszú távon a viszontperek lehetősége is felmerül, ahol adott esetben jelentős kártérítést kell kifizetni azon cégek és személyek felé, akiket jogtalanul hurcoltak meg.

Ezek után nem értjük, hogy a rendőrség miért asszisztál a műveletekhez. Lehet, hogy a megfelelő szakértelem hiányzik? Akkor megfelelő embereket kell alkalmazni, akik még mindig olcsóbbak lennének, mint az értelmetlen lefoglalások sorozata, és az ebből keletkező anyagi veszteségek. Közben a jogállamiság intézménye omlik össze, hiszen olyan ügyekben indítanak eljárásokat és vonnak vizsgálat alá személyeket, amelyekkel kapcsolatban korábban már megszülettek az ítéletek, melyek kimondják, hogy nem követtek el semmit. Eközben ezeknek az embereknek egyáltalán nem mindegy, hogy közel egy évig náluk vagy a rendőrségen fog tartózkodni a szerverük. Megint egy nagy lyuk a törvényben. Mert itt, ha egyszer csak valakinek az jut eszébe, akkor kirohan, és lefoglal olyan gépeket, amelyek önmagukban nem tartalmaznak illegális tartalmat, és ezt egy egyszerű vizsgálattal fel lehetne deríteni. Sőt, vizsgálat sem kellene, mert az ilyen szerverek üzemeltetőinek van annyi sütnivalója, hogy ezeken nem fognak semmi nem legális dolgot elhelyezni. A jogvédőknek kellene megérteni valamit. Ez a világ egy piac, és nekik alkalmazkodni kell. Keressék a módokat, hogy miként juthatnak hozzá az ő szeletükhöz ebből a nagy tortából. Legyen nagy mennyiségű, pénzért letölthető, legális tartalom. Igaz, az ilyen kezdeményezéseknek és próbálkozásoknak pontosan a jogvédő szervezetek szoktak keresztbe tenni irreális igényeikkel. Annyi viszont mindenképpen elvárható volna, hogy az adófizetők által fenntartott rendőrség ne szórja ezt a pénzt, és ne támadja azokat, akik őket eltartják.(UPDATE: Az adófizetés nem ad felmentést törvények alól, kizárólag a tisztes honpolgárok értendőek ez alatt) A rendőrség képviselje azoknak az érdekeit, akikért létrejött. És ne engedjen a nyomásnak, amikor eleve bukásra ítélt ügyekben kéri a segítségüket valami „jogvédő” szervezet. Jogvédő, aki a saját érdekei miatt mások jogát tiporja sárba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr5439855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.04.24. 10:06:07

Remélem, a megfelelő emberek a megfelelő helyen is olvassák a hóbelevancot.

marta 2008.04.24. 10:12:45

a jogvédő elnevezés hibás, ők valójában jogbitorlók.

Destroy 2008.04.24. 10:18:10

Az eset nem volna túl bonyolult. Ha MEGALAPOZOTT gyanú merül fel, akkor rendőrség kimegy, és lementi magának egy igazi szakértő által a tartalmat a gépről. Ha nem találnak semmit, az egész költsége a feljelentőre terhelve+megtévesztés miatt hivatalból eljárás ellene. Ha meg találnak valamit, akkor irány az ügyészség. Ettől 1-2 órára esne ki egy szerver.

Atika!!! 2008.04.24. 10:19:35

Valahol azt olvastam, hogy nem a gépet vitték el, hanem másolatot készítettek az adatokról.
Igazad van, hogy ez egy szélmalomharc. Amúgy az ASVA-nak, ami egy ALAPÍTVÁNY, nincs joga önállóan semmit se csinálni. Így feljelentgetnek. Hátha. Aztán persze nem találnak semmit. A rendőrség csak a munkáját végzi. Az ok nélküli vizsgálatok költségét simán meg kéne fizettetni az ASVA-val, hátha akkor elgondolkodnak.

Ear 2008.04.24. 10:20:10

Majd bevezetik nekünk az internetadót, mert az internet az kulturálisan nem hasznos szerintük.

Hasznos lenne az ország számára az internetadó bevezetése?
Szavazás: wita.hu/index.php?show=wita&wita=33

Esetleg bevezetnek majd egy internetadó 2.0-t is, hogy mindenki fizessen az "illegális" fájlcserék miatt. Majd kiszámolják hozzá, hogy mekkora kárt okoznak ezzel a film és zeneiparnak, és 0,8% helyett majd fizetünk még 80%-ot is.

Rwindx 2008.04.24. 10:21:00

A jogvédő szervezet elnevezés szerintem is hibás, jobb lenne érdekvédőnek nevezni. Ugyanis kizárólag a kiadók érdekeiket védik, a jogokat semmiképpen.

közlekedési bűnöző 2008.04.24. 10:21:34

Kozika:

gondolod?

shepherd 2008.04.24. 10:22:34

Szelmalom harc ez, de sohasem fogjak belatni ebben biztos vagyok.

Baszkurátor 2008.04.24. 10:23:14

Ha ezeket a jogvédőnek nevezett valójában here (értsd: méh) szervezeteket megszüntetnék és a zsetont tényleg azok kapnák akiket az megillet ( zenészek, szoftvercégek ) szerintem minimum 30-35%-al olcsóbbak lennének ezek a termékek.

Már megszokhattad volna mov, hogy ( elnézést ) kurvaországban a seriffhivatal NEM az állampolgárokat ( adófizetőket ) védi hanem az ilyen rablóbandát mint az artisjust és társai.
Ez Magyarország.

movhu 2008.04.24. 10:24:46

A fent idézett ítélet alapján itt nem létezhet okozott kár, mert a letöltött dolgot jogvédő matricás adathordozóra mented ki.
Én mellékesen a fényképeimet is, amit én csináltam...
Ezen kívül sok ezer forintot hagyok ott a mozikban egy hónapban, van "gyári" DVD lemezem, többet akkor sem fizetnék, ha a letöltés varázsütésre megszűnne.

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.04.24. 10:26:13

"Elvárható, hogy az adófizetők által fenntartott rendőrség ne támadja azokat, akik őket eltartják." ???

Ez mi?

Ha a fenti mondat igaz, akkor ez is igaz:
Elvárható, hogy a maffia által (le)fizetett rendőrség ne támadja azokat, akik őket eltartják.

elemer 2008.04.24. 10:32:51

"Elvárható, hogy az adófizetők által fenntartott rendőrség ne támadja azokat, akik őket eltartják."

Tehát adót fizetek, nem érhet hozzám a rendőrség?
Ezt akkor hogyan lehet megállapítani ránézésre? A rendőrség a külföldiektől védjen minket, mert ők nem fizetnek adót, mit is keresnek itt? Akkor ne menjek külföldre, mert a határon letartóztatnak, mert nem ott fizetek adót, és csak a bajt viszem?

Ezt azért még át kellene gondolni, nem?

Ear 2008.04.24. 10:34:39

És ha valaki bejelenti a rendőrségen, hogy ezeknek a "jogvédő" szervezeteknek a gépein illegális tartalmak vannak, akkor az ő szervereiket is elviszik? :)

movhu 2008.04.24. 10:39:01

elemer 2008.04.24. 10:32:51
Értem az okfejtésed, van is benne igazság. Én ezzel a mondatommal arra utaltam, hogy volnának itt állampolgárok, akik mondjuk rendesen fizetik az adót, és a rendőrség őket piszkálja olyan dolgokért, amivel adott esetben az ő fizetésüket termelik ki.
Igen, az adó rendes megfizetése nem mentesít a törvények alól, bár ebből az aspektusból nézve a magyar viszonyokat, elég kevesen kapnának mentességet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.24. 10:41:07

"Elvárható, hogy az adófizetők által fenntartott rendőrség ne támadja azokat, akik őket eltartják."
általában egyetértek a postokkal, de ez a mondat iszonyat demagóg volt és így elég hiteltelen lesz tőle a mondanivaló. elemer jól beszélt :)
Mondjuk jellemző, hogy az index pont ezt emelte ki.

movhu 2008.04.24. 10:41:14

Ear 2008.04.24. 10:34:39
Ha jól emlékszem Franciaországban volt ilyen eset néhány hónapja. Az ottani ProArt-ról kiderült, hogy gépeiken a szoftverek majd fele illegális volt. Mindezt egy kis szoftvercég feljelentése alapján intézték, mert kiderült, hogy tőlük soha nem vettek programot, de használják.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.24. 10:43:17

továbbá movhu: 1. senki nem garantálja, hogy pont ezek az állampolgárok fizettek adót, vicces lenne, ha ez beleszámítana bármibe is
2. a mondat úgy hangzott, mintha a fájlcserélők minden adóforintja célzottan és egyenesben a rendőrség payroll osztályára kerülne, ami lássuk be, elég nagy hülyeség. Az a 0.2 fillér, amivel az átlag polgár hozzájárul a rendőrség költségvetéséhez, vajmi kevés ahhoz, hogy várki emiatt pattogjon.

szepi79 2008.04.24. 10:43:18

Bakker, sokkal egyszerűbb az ügy. kellett egy gép a rendőrségre mancinak, hogy tudjon passziánszozni :D a régi gépeket vissza kellett adni, mer már nem volt pofájuk tovább benntartani bizonyítékok hiányában, ergo mentek új gépet szerezni, az is benn lesz egy ideig, aztán majd hirtelen jól lefoglalnak egy harmadikat, ha ezt is vissza kell adni. :D

movhu 2008.04.24. 10:43:27

Rékuc · fika.blog.hu 2008.04.24. 10:41:07

Akkor a kedvetekért rakok oda egy update-et :)

dr. Wilbur Swain 2008.04.24. 10:45:11

hmm, érdekös...
múltkor sírt a Rózsi meg a Csárli, hogy a csúnya letöltők miattmár nem éri meg lemezt kiadni...
hát, az ő célközönségük nem annyira a netező+letöltők kötül kerülnek ki szerintem (mondjuk ez szubjektív)
elvből nem töltök le Csárlit :|

anti-asva 2008.04.24. 10:48:36

"Én mellékesen a fényképeimet is, amit én csináltam..."

Ezért veszem a piacon a CD/DVD lemezeimet (mármint az üreset). Mindig ugyanattól ugyanott - ugyanúgy márkás, jó minőségű korongok, olyan tokban amilyet akarok (egyenként vagy 25 / 50 db-os dobban) - csak k.csög artisjus matirca NÉLKÜL!!!
Legutóbb kb. 60 forintra jött ki egy üres DVD (asszem TDK), most már lehet hogy még olcsóbb lenne.
Artisjus / Asva meg dögöljön éhen, a nyomi egylemezes előadóikkal együtt.

Ja, van egy csomó bolti DVD-m, meg néhány CD-m is, de csak olyanok amik tényleg alkalmasak többszöri megtekintésre is.
Ami nem, azt sokszor írottan sem tartom meg - csak profogó lenne, 60Ft-ot megért hogy megtudjam érdemes-e megvenni boltban.

Szóval kedves jogvédők: minőségi munkát tessenek szíves prezentálni elfogadható áron és mindjárt megugranak a lemezeladások. Ne megaszarokat 3-4 ezerérét mert az a kutyának nem kell - maximum letöltve. (Mondjuk jó lenne egyszer a sok 'x GB-ot töltenek le havonta' adat mellett egy olyat is látni, hogy ebből mennyit tart meg tényleg a letöltő és mennyi az amit pánikszerűen azonnal letöröl mert olyan sz@r)

Atika!!! 2008.04.24. 10:50:30

Igazából az sem érdekelne, ha mondjuk 5000Ft-tal magasabb internetelőfizetésem lenne, de megszűnne mindenféle magát jogvédőnek nevező szervezet megszűnne, és azzal letudnám a jogdíjakat.
3000Ft egy audió cédéért nevetséges. Kb 2-300Ft ami eljut belőle az előadóhoz. Havi átlag 5mrd-t meg szét lehetne osztani (1millió internetelőfizetéssel számolva). Legalizálva is lenne, meg jobban is járnának. Hja, hogy külföldi tartalom... Minden országban be lehetne vezetni, és helyileg szétosztani. A jogot védők meg koordinálhatnák az elosztást, hogy valami hasznosat is csináljanak.

Atika!!! 2008.04.24. 10:53:05

Lol, visszaolvasva eléggé összezavarodtam magamtól. A "megszűnne" azért van valszeg kétszer, hogy nyomatékosítsam :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.24. 11:02:23

haha vajon mi történne, ha az általam készített fotókat felírom a hülye matricás dvd-kre és mennék az artisjushoz követelni, hogy adják vissza a zsét kamatostól, mert én a saját jogvédett cuccaim használatáért voltam kénytelen fizetni nekik :DDD

asdf 2008.04.24. 11:09:10

Erdekes modon a torrent trackereket mindig baszogatjak, mainek semmi ertelme, ellenben kb. kethetente kapok egy ujabb magyar sms-es ftp site-tol spam emailt, hogy toltsek toluk, es csudijo lesz. Na ezekbol hogy egyet is elkaptak, bezartak, lecsuktak, felnegyeltek, ilyet sose hallottam. Pedig itt viszont siman megallna jogilag minden...

movhu 2008.04.24. 11:09:16

Lehet, hogy téged nem zavarna a plust 5000 forint, vagy a tényleges tervekben szereplő 500-1000 forint, de az megint olyan, mint a matrica. Eleve bűnös vagy. Azok is fizetnének, akik tényleg munkára hazsnálják csak a netet, nem egy ilyet ismerek. Nekik jogosan esne rosszul az a dolog, márpedig a tervekben mindig az szerepel, hogy mindenki fizessen.

Agaboca 2008.04.24. 11:10:56

Nem más kedvéért kellene korrigálnod magad. Iszonyú butaság az szöveg, amit írtál. Ha más kedvéért korrigálod a monandód és nem azért, mert te is rájöttél, hogy mekkora dőreség, akkor veled baj van!

Peter 2008.04.24. 11:15:59

Szeretem, amikor elbeszéltek a lényeg mellett :)
Itt azt nem értem, hogy miért nem fizetős szervereket támadnak. Az sms szolgáltatásnak előfizetője van, egyértelmű, hogy illegális, és könnyen fel is göngyölíthető lenne. Furcsa dolgokat érzek a háttérben.
Azt kellene megszüntetni, hogy bemondás alapján kirohanjon a rendőrség elvinni egy webszervert, amin nincs semmi. A feljelentőnek legyen felelőssége, akár mint magánszemély is. Rögötn visszafognák magukat.

antiasva 2008.04.24. 11:18:27

asdf 2008.04.24. 11:09:10
gondolom ők letejeltek az asva-nak is meg az artisjus-nak is.
Persze fű alatt, zsebből zsebbe.

Asidotus 2008.04.24. 11:23:00

Baromi nagy tévedésben vannak egyesek(sokan)!
A lopás az lopás, ugyanúgy, mintha az autómat lopnád el. Csak te azt hiszed, hogy mivel letöltéskor nem keletkezik hiány, ezért nem veszed észre.
Anti-Asva!
Ami szar, nem kell megvenni, letölteni, megnézni a tévében, és ha mindenki ezt tenné, akkor éhanhalnának. Neked is rosszul esne, ha a munkahelyed fölvenne egy pl. tanulót, aki megcsinálná a munkádat, ingyen,vagy egy keleteurópait, félpénzért, téged meg kirúgnának, mert nem kellesz, hiszen van olcsóbb is.
"Artisjus / Asva meg dögöljön éhen, a nyomi egylemezes előadóikkal együtt." Valószinűleg ugyanazokra a bandákra gondolsz, mint én, de ebben azért nem vagyok olyan biztos. Nagyon sok, kisebb közönségigényt kielégítő, rétegzene van, amelyik meghal, ha a lemezeit letöltik, és nem veszik meg. Ugyanolyan emberek, mint te meg én, ugyanúgy fizetniük kell mindenért, mint neked és nekem. És ha zenélésből nem megy, akkor majd visszamegy a gyárba krampácsolni, te meg ott maradsz a lakodalmas techno-val, mert azt még megveszik a többiek.
Drága a CD? Ez van sajnos, a Mercedes is drága, mégsem lopjuk el (pedig tudjuk, hogy azok a tőlünk lopott pénzből vették). Sajnos az amerikai és nyugat-európai kiadók és bandák az ottani pénzekhez igazították az áraikat, 8éppúgy mint a Mercedesét)és ez nekünk sok. De attól még nincs jogod ellopni!
Majd, ha a kedvenc bandád földbe áll, és nem lesz több jó lemez, akkor majd szaladgálhatunk, de nem lesz hová.
Gyerekek, egy kicsit gondolkodjatok már el, hogy mit csináltok!

mizie 2008.04.24. 11:25:22

Atiqua: alapvetően nem hülyeség hogy legyen benne a jogdíj a netelőfizetésbe és megszűnne ezzel a "jogvédett tartalom".

mondjuk az 5000Ft kurvasok.

500Ft-ot én is kifizetnék (ez 10%-os drágulás lenne nekem, de ennyit megér)

movhu 2008.04.24. 11:29:41

"kisebb közönségigényt kielégítő, rétegzene van, amelyik meghal, ha a lemezeit letöltik, és nem veszik meg"
Az utóbbi időben pont ők adják ki ingyen a zenéjüket, de hogy egy nagyobb nevet említsek a United leutóbbi albuma is ingyenesen tölthető le.

Azt pedig ne felejtsük már el, hogy letölteni legális! Pontosan az artijus matrica teszi azzá. Nehogymár beszedjük a jogdíjat az üres adathordozóra, aztán ne lehessen ráírni semmit.

mizie 2008.04.24. 11:34:01

Nűnű: olyan jól beszoptad az asvás dumát.

tudsz mondani egy zenekart is aki azért halt meg mert felkerült a netre a lemezük?
Nem árt ha tisztában vagy vele hogy jópár éve minden zenekar a fellépésekből él. (a lemez csak hab a tortán). nem kell őket sajnálni.

aki sikeres az rongyosra keresi magát akit meg nem szeretnek az nem azért hal meg mert letöltik a lemezeit hanem mert eladhatatlan amit csinál...

és ami a munkahelyes gondolatmenetet illeti: bezony így működik MINDEN munkahely, ha olcsóbban megcsinálja vki ugyangy amit te akkor repülsz.
tényleg szomorú.

Pet 2008.04.24. 11:35:14

Nűnű!
Nekem nem úgy tűnik, mintha a zene- és filmipar dolgozói annyira meguk alatt volnának anyagilag. Ja, hogy ma már csak egy helikopterre futja csak, nem tud mellé egy sugárhajtűsú gépet is venni? De a hazai világban is szét lehet nézni. Megy a sírás, közben meg messze jobban élnek, mint akárki. Van bevétel, megélnek, és ezen már az sem jobbítana, ha eltűnne a filecsere.

mizie 2008.04.24. 11:43:57

jah és mégvalami:

Ha akarná a Microsoft is megcsinálhatná hogy az átlag userek másolt Windows-át használhatatlanná teszi/letiltja de nekik sem az az érdekük hogy csak legális win fusson mindenütt hanem hogy mindenütt Win fusson.

nyilván afelé presszionálja a cég a usereket hogy vegyék meg hiszen ez az elsődleges érdekük de pontosan tudják hogy elkezdenek agresszívkodni akkor hatalmas piacot veszítenek, hiszen egy olyan terméket árulnak amit "mindenki" használ...

Atika!!! 2008.04.24. 11:52:16

mizie: az előfizetéshez képest tényleg sok az 5000, nekem kb 70% drágulás lenne. De még ennyit is hajlandó lennék kifizetni. Nekem is megérné, az előadóknak is. Ha belegondolsz, szétosztva már nem lesz olyan sok a másik oldalnak. De legalább ösztönző.

Az előadóknak (legalábbis Pély Barna szerint) úgysem a lemezeladásból van a bevétel (lásd fent: 2-300Ft/eladott lemez!), hanem koncertekből él meg. Ezért is ölthető le _ingyen_ az új lemeze. És egyre több ilyen van. Reklámozza magát, lépjen fel. Nem az, hogy 2-3 hónapig dolgozik egy lemezen, aztán pihi és várja a lét. Hanem koncert.

Film az kicsit más. A jó _magyar_ filmekért 1000Ft-ot vagyok hajlandó kifizetni (DVD). Annál többet nem (De vajon miért nincs a "régi" CD 500-1000Ft-ért soha???). Ha valami tényleg nagyon jónak tűnik, megnézem moziban. DVD-n úgyis 1-1.5 év múlva lesz akciós 1000Ft-os.

A programokba meg építsenek védelmet. Mint ahogy meg is teszik. Ha gyenge a védelem, feltörik. Vállalják a kockázatot.

Nűnű: nc, ha neked valami tetszik, rétegzene, de nem akarsz rá költeni 3000Ft-ot, akkor letöltöd és megkérdezed, hogy hova utalhatsz 500Ft-ot a zenéjükért. Hidd el, boldogabbak lesznek, mint ha azt írod, hogy "sziasztok megvettem a lemezeteket".

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.04.24. 11:53:14

Akik illegális tartalmak szolgáltatásából keresnek feketén bevételeket, azok ellen, lépjenek is fel. A tévesen lefoglalt szerverekre lehet sokmindent mondani, és akkor jelentek meg olyan írások is, hogy a konkurencia által meghatározott gépekről van szó. Ez vagy igaz vagy nem, de a rendőrségnek valóban lehetne független vagy részben független szakértőket alkalmaznia, amivel kicsit pontosabb munkát tudna alkalmazni.
Lehetőleg ne olyan szakértőt, aki traceroute-ot is csak weboldalon kattintgatva tud indítani, és kicsit komolyabb hálózati és ahhoz kapcsolódó szolgáltatási ismeretei vannak.

Még mindig kicsit szocos ismerős ismerőse kapcsolatokkal látszik működni az ilyen esetek többsége.

anti-asva 2008.04.24. 12:00:52

nünüke - enmár hogy majd akkor az egylemezes kis rétegzenés előadókat azért kelljen eltartanom a matrica jogdíjakkal hogy legyen annak a kis rétegnek zenéje?
Az a 'kis réteg' majd kifizeti a koncertbelépőt - úgyis egy épeszű banda arra alapoz elsősorban.
Pl. tudok olyan fellépő bandáról is, amelyiknek a saját honlapjáról letölthetőek a számaik (jó, nem mindegyik) mp3-ban.
De persze fellépni pénzért mennek.

Amúgy meg _ma_ _Magyarországon_ a letöltés legális.
Ja, kedvenc bandáim között nemigen van magyar - sajnos. Ja, ez a munkahelyes dolog lehet hogy működik egy alsópusztafalvi gyárban, de magasabb kvalitást igénylő (pláne bizalmi) állásoknál szerencsére nem.

Traxx 2008.04.24. 12:09:15

Nünü: láttam (pár éve) egy felmérésfélét, mely szerint egy átlagos lemez cakumpakk mindennel, beleértve egy kisebb reklámkampányt is, 1500-2000 Ft-ból megvan. Ezzel szemben került olyan 4-5 rugóba egy album. És itt van elhantolva az az ominózus eb: mivel a különbözet nem az előadó zsebét húzta, hanem a kiadóét / jogvédőét.
Röhej, de tény: Olaszo-ban JÓVAL olcsóbban tudtam volna lemezt venni, mint idehaza. Vagy más példa: haver ebay-ről rendelt BONTATLAN dupla CD-t, ha jól emlékszem Depeche Mode vagy valami hasonló volt. Nos, mindezért össz-vissz postaköltséggel együtt fizetett 3500-at. Adja magát a kérdés: nálunk miért került mindez a duplájába?? Mert azt ne mondja senki, hogy szállítási költség, mert a rendelt lemez is a tengerentúlról jött. És ismétlem: ÚJ, BONTATLAN lemezről van szó.
Másik ismerős Kanadában vett valami 1500-akért eredeti CD-t ismiknek (a banda nevét már nem tudom, de valami itthon is közismert volt). Ott valamiért rájöttek, hogy lehet ezt talán normálisabban is, mint fejni a jónépet.

Demjén meg Charlie valamit nagyon nem ért: NEM a letöltők miatt adnak el jóval kevesebb lemezt, hanem mert az ipar képtelen a megújulásra. Tegye mindenki a szívére a kezét: ha megveszed, hol hallgatod CD-t? Jahogy szinte sehol...mert az első, hogy átnyomja a jónép mp3-ba, aztán meg feltölt mp3-lejátszóra, mobilra, PC-re...autórádióban esetleg jó az audio CD, de a zenehallgatók nagyobb része (fiatal korosztályra gondolok) szerintem tuti nem fog vackolni a böhöm nagy CD-vel. Kényelmesebb mondjuk az iPod.

Feccc 2008.04.24. 12:15:04

Nűnű, a magadfajtákkal az a baj, hogy nem előre néznek és nem a lehetséges új bevételi forrásokat keresik. Talán azért, mert nem a közelmúltban szocializálódtak, túl gyors a fejlődés, túl sok a változás és ezekkel nem tudnak lépést tartani. Az internetes fájlcsere ellen hadakozni szélmalomharc, erre az egész világon kezdenek rájönni. De vannak a hozzád hasonló lemaradók, akik kötik az ebet a karóhoz és egyszer csak azt veszik majd észre, hogy a szakma talált más bevételi forrást, az ő álluk pedig felkopott. Szóval, ha elfogadsz egy tanácsot: előre tekints és inkább alkalmazkodj az új helyzethez. Aki nem teszi, egyre távolabb kerül a húsosfazéktól. Gondolkodni kell, kreatívnak kell lenni, az aktuális piaci és társadalmi helyzetben kell keresni az új megoldást!

Liberté_73 2008.04.24. 12:20:05

Ettáccak, kaattáccak!
figyeljünk a központosításra!

"Legyen nagymennyiségű pénzért letölthető, legális tartalom"
helyett azt szeretnénk inkább, hogy
#Legyen nagymennyiségű, pénzért letölthető, legális tartalom.#
Hánnem? De! 13.

Liberté_73 2008.04.24. 12:21:26

.. és főleg, hogy nagy mennyiségű legyen az a tartalom ...

movhu 2008.04.24. 12:23:45

Hát az már csak úgy van, ahogy Liberté_73 mondja, így kapott egy kis korrektúrát a mondat :)

Marcsi 2008.04.24. 12:36:06

A lemez az mára nem más, mint az együttes reklámhordozója, amit minél több pénzért akarnak rásózni az emberekre. Csinálni kell jó zenét, kiadni önköltésgi áron, és hangulatos koncerteket produkálni. Soká jön össze lemezből egy jó koncert bevétele.

LiberAll 2008.04.24. 12:45:46

Nűnű orvos látott ?
Nos, Chárlit, meg ezeket, az öregeket, max nosztalgiabulin hallgatják, vagy a szigeten, 5-10* sör után, mondjuk akkor már, bármit lehetne nyomni...
S kezdenek rájönni, hogy nincs több lé, hát kérem erre akkor kellet volna gondolniuk amikor kezdték az "átkosban" Az meg hogy letöltöm a zenét, s ez kárt okoz, ezt valaki bizonyítsa be nekem. Mert ott a gond, hogy az nem azonos, hogy megveszem a zenét, vagy letöltöm a zenét ingyen. Mert, lehet, hogy nem venném meg a zenét ezért az árért amit a boltban elkérnek, ergo, amikor ingyen letöltöm nem a garantált bevételtől esik el az előadó, mert lehet, hogy soha nem venném meg. S ahogy már sokan mondták, hogy minőségi zenét kell csinálni és koncertezni, abból van a pénz. Az meg hogy a kedves fogyasztó letölti a zenét, az nem a fő piac, hanem a marketing része.
a CD eladásokat meg el kellen már felejteni, a magyar előadóknak szépen rá kéne mozdulni a netre, last.fm-en regisztrálni, s reklámozni ott a zenét.

kaamir 2008.04.24. 13:14:12

Adam Jones, a Tool zenekar gitárosa:
„… a kiadó véleménye már csak azért sem olyan fontos, mert a napjaik meg vannak számlálva. […] Egy idő után már biztosan nem lesz szükség ilyen köztes láncszemre. Így is a turnézás számít a fő pénzkereseti forrásunknak már jó ideje. A lemezt majd eladjuk a zenekari honlapon keresztül. Eljön majd az idő, amikor egy magunkfajta bandának semmi hasznot nem hajt egy kiadó.”

A jogvédő szervezetek mögött a kiadók állnak, nem a zenészek, ha megszűnnek a kiadók, megszűnnek a jogvédők is. Az asva/artisjus napjai meg vannak számlálva!

Atika!!! 2008.04.24. 13:25:39

Marcsi írását egészíteném ki egy kis számolgatással. Ugyebár 2-300Ft az együttes "jutaléka" a saját eladott lemezéből. Egy koncertért hely, kvalitás és pofa függvényében 50-100.000Ft-ot kérnek el (tátika a diszkóban). Mondjuk az 200-500CD bevétele. Hetente lehet 2 koncert. 1000-nél tartunk! 2-3 hónap alatt megvan a bevétel. Ja, hogy dolgozni kell???

anti-asva 2008.04.24. 13:31:49

Atiqua-> 2008.04.24. 13:25:39

na, itt a gond! :-D

bryan 2008.04.24. 13:48:56

Hajrá Radiohead, nem igazán szeretem a zenéjüket, de a legutóbbi ötletük az zseniális volt, egyszerűen feltették a lemezt, töltsd, le adj érte pénzt amennyit akarsz. A megoldás, a zeneipar leépítése, az ár megszabásának joga pedig legyen a fogyasztóé, filmiparnál ugyanez. Fizess annyit, amennyit akarsz.
Ugyanúgy jönnének ki kb mint szabott árnál, többen fizetnének, és nem lenne az az érzésem, ha lemezt veszek, hogy olyasvalakit tartok el a pénzemmel, aki marketinget csinálja, nem a zenét. Ehhez le kell egyszerűsíteni a netes fizetést, ha ez megvan jó lesz.

Machiavelli 2008.04.24. 14:01:16

Szerintem meg igaza van -most -movhunak. A rendőrség azokkal keménykedik, akikkel tud. Az adófizető, tisztességes állampolgárokkal, mert ők nem rendezkednek be a zsiványságra és nincsenek körülbástyázva jogászokkal, ergo lehet velük statisztikát javítani és demonstrálni. Görény hozzáállás, de jól jellemzi a mai magyar államapparátust, rendőrségestül.
A mai hatalomnak jellemzően az a hozzáállása, hogy mivel vannak olyanok, akik bűnöznek, ezért mindenki fizessen egyenlően. Innen jön az internetadó is. Tök mindegy, hogy a slepnek honnan lesz pénze csak legyen.
Én nem töltök le soha semmit illegálisan. Egyrészt mert nem érdekel a sok "kultúrmocsok", másrészt, akit szeretek hallgatni vagy nézni, felfogom, hogy meg kell élnie abból, amit csinál. Legyen zenész, filmes, vagy szoftverkészítő. Vagy bárki. Mert ezt én is elvárom másoktól, ha rólam van szó. Engem, mint polgárt mélyen sért, hogy olyasvalamiért hajtanak be tőlem pénzt, amit pont nem akarok pénzelni.Szóval hatalmi erőszakoskodás helyett is dolgozni kellene...

Átlátó 2008.04.24. 14:02:46

Az Artisjus és társai az enyémet nem vehetik be! Mert nem érdemlik meg és akkor az igényességemről még nem is beszéltem. A rendőrség pedig nem olyan mint a farkam. A farkam tudja,ismeri a dolgát.

nyakkendos 2008.04.24. 14:34:23

Ma már nyugdíjas vagyok. Munkahelyemen nagyon-nagyon sok alkalommal kellett a szó szoros értelmében a rendőröknek (magasrangúaknak!) "oktatást" tartanom, azaz elmagyarázni; a neten történő "adatforgalmazás esetén" (HÍ!) nem tud például ujjlenyomatot "leszedni". A fix IPcím, és a random IPcím közötti különbséget sem értették. Nem értették, hogy a routerről miért nem lehet kiolvasni, milyan adat ment át rajta...., stb, stb. Szóval a helyzet >mélységén< voltak. Nincs az állománynál 15 hozzáértő rendőr...... Nem folytatom. (Az FBI felsővezetői eleinte "szupermen" alkatú informatikai ügynököket akartak, de rájöttek, hogy a 120 pound súlyú és szemüveges "kölykök" alkalmasak az ilyen feladatra, úgyhogy ........... Lehet követni a pédát!)

Asidotus 2008.04.24. 14:35:06

Nem én fogok szopni, mert én metal zenét hallgatok, és azok szerelemből zenéllnek, és koncertekből élnek, még az Ossian-szinten népszerű csapatok is.
De a drága Mercedes példámra nem reagált senki. Miért?

Feccc 2008.04.24. 14:48:15

A Mercedes példája azért sántít, mert ott a gyártó és a vevő között nincsen egy ingyenélő semmirekellő lehúzós banda.

mizie 2008.04.24. 14:53:49

Nünű:

LOOOL, a metalzenészek szerelemből játszanak pfff...
a szerelem tertja el az alkoholista ossian tagok családját is. aham.

de sebaj, a hit fontos dolog, higyjél benne meg az asva-ban is :DDD

Joaquin 2008.04.24. 15:02:21

A témával kapcsolatba megemlíteném, hogy az illegális letöltések korában miért is olyan népszerű az iTunes? Az embereknek van lelkiismerete, tudja, hogy ezzel a pénzzel a kedvenc zenekarát támogatja, ezért aki teheti, inkább megveszi. Illegláis zenét ma már nem csak olcsóbb letölteni, hanem _könnyebb_ is. Míg amúgy CD-ket kell venni, amin egy rakat szám van ami Neked esetleg nem jön be, addig ott számonként és egy helyen meg lehet venni. És jé, mindenki hogy meglepődött: az emberek fizetnek a számokért! Ja, hogy a warez-kultúra felhasználóbarát alkalmazásai rég lehagyták a legálisakat?

Manyizga (törölt) 2008.04.24. 15:09:51

Amennyiben "rádióból" rögzítem a zenét, azt szabad? Simán letölteni azt nem? Hogyisvanez? :))

-T.- 2008.04.24. 15:28:44

érdekes volt ezeket a hozzászólásokat olvasgatni miközben a régi és az új telefonom is a laptopra van kötve, és közöttük épp 38 perce folyik az mp3.-ak másolása...
(és mivel matricás a memóriakártya, ezt akár egy rendőrségi folyosón is csinálhatnám)

Aleandro 2008.04.24. 15:42:30

Sziasztok,

Néhány gondolat - ill. azok alátámasztására néhány link - a témában:

Szellemi alkotás esetében nem beszélhetünk tulajdonjogról. Szerzői jogról igen, de ez egy külön kategória, egy külön törvény rendezi ezt a kérdéskört.

Mivel ellopni csak olyan dolgot tudsz, amin másnak tulajdonjoga van, ezért egy szerzői művet (szellemi alkotást) jogilag nem tudsz ellopni. Még egy plusz: a lopás esetén valakitől egy dolgot elveszel, így neki az a dolog nem áll rendelkezésedre, neked viszont igen. Szerzői művet (szellemi alkotást) nem tudsz úgy elvenni, hogy az a szerzői jogok kedvezményezettjének ne álljon rendelkezésre. (Az egyedi példányok kérdése nem ide tartozik.) Btk. 329/A§

www.jogiforum.hu/torvenytar/108/Btk./1978.-évi-IV.-törvény--a-Büntető-Törvénykönyvről

Jelenleg a magáncélra, nem haszonszerzés végett történő letöltést a törvény nem rendeli büntetni. Sőt, ennél többről van szó: „Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére.” – Szjt. 35§

www.jogiforum.hu/torvenytar/134/Szjt/1999.-évi-LXXVI.-törvény-a-szerzői-jogról

A fentiek alapján magáncélra (és ingyen) bármennyi zenét, filmet, digitális könyvet, stb. tölthetsz le akárhonnan, feltéve, hogy a fenti követelményeknek megfelelsz. Ami fontos: ha a haverodnak, szomszédodnak, stb. töltesz le (másolsz), az már nem fér bele. Viszont szoftverre ez a szabad felhasználás nem vonatkozik, vagyis ha szoftvert másolsz jogosulatlanul, akkor szerzői jogot sértesz. Vagyis bárki, bármit is mondjon, zene, film letöltése NEM LOPÁS!

És még egy dolog, hogy teljes legyen a kép: minden legálisan vásárolt, üres adathordozó után fizetsz jogdíjat (egyfajta átalánydíj), amit azért fizetsz, mert az adott adathordozó potenciálisan alkalmas arra, hogy arra szerzői művet másolj. Ennek a díjnak a megfizetését igazolja az Artisjus által kiadott matrica. Ha jól emlékszem, a díjak az említett szervezet honlapján megtekinthető. (Ennek oka, gyökere a video- és rádiómagnók megjelenésében keresendő. Hadd ne részletezzem, hogy miért.) Vagyis minden legálisan vásárolt adathordozó megvásárlásval fizetsz azért, hogy – még ha nem is arra használod, hanem pl. családi képeket másolsz rá – arra szerzői művet másolj. Tehát az sem igaz, hogy nem fizetsz a letöltésért, másolásért, stb.

jogos 2008.04.24. 15:43:01

mindkét félnek igaza van. tiszta helyzetet kellene teremteni, de úgytünik a jogalkotás, alkalmazás, még nem érte utól a változásokat. igaz külföldön sem. átláthatóság a szerzőijog rákfenéje...miért kapjon bródy több jogdíjat, mint a belga, mikor az utóbbit 10szer annyian töltik le a neten, elég kicsit szétnézni...az sms szerverekről jobb nem beszélni, csak ki kell számolni, hetente hány milkát telejelnek, a server hostolónak és a telefonszolgáltatónak, nem a feltöltőnek!!! Na ez a maffia. 1 jobb sitera, reggelnek több ezren mondjuk 400+áfáért, az mennyi is? hány is fut tartalmát keresztbe tükrözve? úgyhogy az asva addig hallgassank, élen a rendőrséggel, persze könnyebb az egyéneket megfélemlíteni!

Rwindx 2008.04.24. 15:53:41

Nünü szimplán beszopta az olcsó DVD-k elején szereplő "a kalózkodás bűn" című felvezetőt. Aminek nem egyértelmű megfogalmazásai, félrevezető értelmezései miatt szerintem szénné lehetne őket perelni.

A kalózkodás bűn én bűncselekmény az tény, de a letöltés az nem kalózkodás, hanem Mo-n a törvények szerint legális tevékenység. Pedig a kis szösszenet arra akar rávezetni hogy a letöltés is kalózkodás. Pedig nem. Egyébként fizetünk is a letöltések/másolások kapcsán az összes adathordozóra (cd, DVD, merevlemez, floppy, memóriakártya, pendrive, stb) kivetett jogdíj miatt.

Tehát ha letöltöd és kiírod DVD-re a filmeket, azzal elméletben támogatod a zenészeket, művészeket, stb. bár igazából csak néhány a tűz közelében levő embert.

Az meg hogy Nünü metál zenét hallgat és szerinte ők "szerelemből" csinálják, és neki ezt mondják, akkor nem tudom mit hallgat, de átverik az biztos.

szakmabeli 2008.04.24. 15:59:04

Azért nem mindig az Artisjust kell szapulni. Ha valaki a saját CD-jét (saját zenével) adja ki, akkor egyáltalán nem kell jogdíjat fizetni. A költsége (gyártás, tervezés, stúdió) a Mo.-n szokásos 500-1000 db-os példányszámnál tényleg belőhető kb. 1500 bruttó forintra. A nagy lét a kereskedelmi láncolat nyúlja le (amiért eljuttatja hozzád ugye, nagyker/kisker haszon + 20% áfa), így a minimális haszonnal 1500-as lemezből könnyedén lesz 3500+ a boltban. Az meg sok, ezért nem akarsz CD-t venni. Ha más zenéjét nyomja valaki, akkor is csak 2-300 Ft a jogdíj lemezenként.
A kereskedelmi árrés erőviszonyok kérdése is. Ha egy lemezből várhatóan tízezrével fog fogyni, egy kiadó is kerülhet jó alkupozícióba - persze ettől nem biztos hogy a lemez bolti ára alacsonyabb lesz, "csak" több juthat belőle a kiadónak. Hogy ebből a zenészek mennyit látnak, az megint csak alku (szerződés) kérdése, erősebb kutya b...ik.

A lemezfogyás csökkenésének bűnbakja most éppen a letöltés, bár én ebben nem igazán hiszek. Én is úgy gondolom, hogy amit letöltenek azt nem biztos hogy meg is vennék. Ráadásul a kettő a minőségkülönbség okán nem igazán összevethető.
Újra kellene osztani a pénzeket-arányokat, s nem enged senki a sajátjából, inkább a másikra mutogat.

Miután én is érdekelt vagyok, első kézből állíthatom hogy könnyebb alacsony fogyasztói árat szabni egy olyan terméknek, melyből nyugodtan lehet milliószám gyártani mert úgyis elfogy (pl. Depeche Mode), mint egy olyannak, amiből évente még 500 darabot is nehéz eladni. A kisebb példányszámoknál is érthető a megtérülésre törekvés, hiszen valakinek ki kell fizetnie előre azt a nem kis summát, úgy, hogy még a nullszaldóban sem lehet biztos. Kedves CD-letöltő, Te beraknál egy buliba úgy másfél-kétmillát, hogy lehet sosem látod viszont? Gondolom ha busás megtérüléssel kecsegtetnek, akkor talán megpróbálnád. Ha csak a rizikó a Tied, akkor már azért kell a lelkesedés...
Na, aztán a koncertekről is tudnék mit mesélni... kicsikről, nagyokról egyaránt.

bryan 2008.04.24. 16:17:31

Amit letöltök azt nem szoktam kiírni, ameddig megnézem addig winchesteren tárolom utána letörlöm, zenét hallgatni meg szintén kényelmesebb cd, dvd nélkül.
Ha mégis veszek lemezt, figyelem, hogy van-e rajta matrica, ha van nem veszem meg. A zeneipar menjen tönkre a helyét hintsék be internettel.

szeximutterfukker 2008.04.24. 16:23:13

Sziasztok!
Egyetlenegy dolgot szeretnék hozzáfűzni a kommentekhez, amin én nagyon meglepődtem. Annak idején zenekarommal szerveztünk egy kis két napos bulit, ahol egy rakás amatőr zenekar lépett fel. Mindenki nagyon élvezte, tényleg jó buli volt, főleg, ha azt nézzük, hogy manapság csak a húgy kell az embereknek, és nagyon sok tehetséges fiatal kénytelen igénytelen helyeken szinte nulla zsetonért fellépni. Mi nem ajánlottunk sokat: benzinpénzt, sört, kaját, fellépési lehetőséget és bulit. Megjegyzem, többet nem is tudtunk volna.
No, és itt a lényeg: a rendezvényt be kellett jelenteni az Artisjusnál, kemény pénzt kellett perkálni érte, hogy aztán mindenki előadhassa a saját szerzeményeit. Tehát, ha bulit rendezel, ahol a SAJÁT dalaidat adod elő, akkor JOGDÍJAT KELL FIZETNED!!! Hogy kinek? A sok élősködő piócának...
Huhh, kicsit sok lett:D.

szakmabeli 2008.04.24. 16:40:11

Izé, a Rendező fizet jogdíjat, nem a konkrét előadó. Pont az a technika, miszerint egy kocsmának is fizetni kell, ha megy bent a TV vagy a rádió.
A befolyó lé elosztása persze más kérdés.

Az összeg különben a nettó bevétel 9%-a, de pl. 200-500 főnél min. 14.000 Ft.
Ez az a kemény pénz. Hogy sírva ne fakadjak. Egy kisebb bulin is befolyik 1-2 mila (oké, vannak költségek is - kavarnak is vele, de ugye NETTÓ)

szakmabeli 2008.04.24. 16:45:19

Ja, ha megbeszéled a plébánossal és a templomkertben rendezed a bulit, akkor csak egy ezrest kell fizetni...

movhu 2008.04.24. 16:46:48

De mire fel fizettetnek jogdíjat azért, mert te előadod a saját agyszüleményedet? Erre értelmes magyarázatot - legalábbis számomra - tuti nem tudsz mondani.

daito 2008.04.24. 18:18:54

Azért ez érdekes dolog. Beszélhetünk szépségről, koncertezésről, sajnálom-nem sajnálom dolgokról; de azért a fájlcsere alapvetően nem azt jelenti, hogy ingyenesen terjesztett mp3-t, freeware progikat, ingyen könyveket osztunk meg egymás között...
Mertha erről volna szó, akkor ezek a tartalmak nem ilyen trükkös p2p technológiákkal, ilyen-olyan fizetős regisztrációról, haveri-ismerős meghívókkal, óceániai szigeteken lévő szerverekről szólna.

Ez bizony arról szól, hogy a kedves user lehetőleg mindenfélét minél gyorsabban, egyszerűbben, olcsóbban, majdnem ingyen letölthessen, lehetőleg mindenből a legújabbat.

Értem én, hogy sok zenekar CD-je töltelék zenékkel van tele, és az 1-2 jó számért nem akarjuk megvenni. Akkor miért nem az 1-2 jó számot teszik fel fájlcserére, hanem mindig full albumokat? Ja, hadd döntse el a user, melyik a jó szám...
Miért van az, hogy userek 98%-ának mindig minden sw-ből a legújabb kell? S képnézegetésre is csak a photoshop a jó; meg minden kereskedelmi progiból az ultimate enterprise professional hardcore edition? Otthonra csakis az Office legújabb, összes programot tartalmazó verziója jöhet szóba, az a cool, hiszen Visio nélkül nem írható meg az az évi 1-2 word doksi; ne adja isten valamelyik ingyenes szövegszerkesztőben.

Tegyük hozzá már, hogy a legtöbb felhasználó mocskos mód sokat, újat, legjobbat akar a lehető legkevesebbért.

Értem én, hogy a jog szerint ez van; és a rendőrök ilyenek, a cégek meg pénzéhesek, alapítványoznak-hazudnak, a cd/dvd árában meg benne van a díj; de talán ez a helyzet annyira_nem_jó. Egy biztos, hogy az egyébként körülírhatatlan, megfogalmazhatatlan igazságosság nem érvényesül, az biztos.
A cég/alkotó/forgalmazó nem kapja meg a pénzét, a rendőrök reménytelen hülyeségekkel tölthetik feleslgesen az időt és a pénzt, az igazi_felhasználó (aki fizet a programért, csakmert) az meg szív, mert nem kap jó supportot a béna piac miatt, sőt, versenyhátrányban van a nem_igazi_felhasználóval szemben.

Itt most nem azt mondom, hogy sosem töltöttem le semmit, én vagyok a szent, a jógyerek; csak icipicit álszent a hozzáállás, amivel a kiadókat-zenekarokat-swfejlesztőket-ilyenolyanjogvédőket kiáltjuk ki bűnösnek.
(Hülyének lehet, az más kérdés.)

szakmabeli 2008.04.24. 19:25:03

movhu: ha Te, mint egyszemélyes zenekar kibéreled a helyi tornacsarnokot hogy előadd a saját agyszüleményeidet - hát nemtom, talán nem is kell fizetni semmit, ez a felállás komoly fejtörést okozna. De ha rajtad kívül más is előadja magát (zkr?), vagy nem TeMagánszemély a bérlő hanem TeBété., akkor már nem áll a szitu.
Én még ilyet nem is láttam a 25 éves praxisom alatt. Szokás szerint Z bt.kft.rt. kibérel egy helyet, ahol fellépteti Y művészkét. Fizetni kell, mintha bekapcsolná a rádiót a restiben. Az elv jó lenne, mert újraosztják a zsét, csak nálunk többnyire nem az érdemesek kapják - az elosztóművek biza gittegylet.

A legális letöltőhelyekkel az a bajom, hogy többe kerül az agyontömörített virtuális album, mint a CD fizikai valójában (nem Mo.-ra gondolok), vagyis ez az igazi extraprofit. Ha sokkal kisebb haszonkulcsal- ergo olcsóbban - adnák és CD minőségben, akkor érdekelne a dolog. Nekem is van iPodom, de azon nincs egy fia MP3 sem, szükségem van még a hallásomra.

Szóval vegyétek észre, hogy nem a jogdíjak miatt drága egy CD, DVD, vagy szoftver, hanem kereskedelmi okokból. Mindenki minél nagyobbat akar kaszálni rajta. Ugyan mitől 30Ft egy perc mobilozás, ha az önköltsége csak 2Ft? Mert el lehet adni 30-ért. Tankönyvek szólnak ezekről az árképző technikákról.

Ha letöltöd, persze okozhatsz némi kárt a jogtulajdonosnak is, de leginkább a bizniszelőknek. A bili ott borul, amikor pl. a Tesco nem teszi ki a lemezed, mert nem kereshet rajta eleget, mert kicsi az árrés, nem éri el az 50-70%-ot (nem vicc!). Na akkor csökken a példányszám, a kereskedő majd valami nyerőbbet árul, a jogvédők meg sírnak, hogy a letöltések miatt van. Áttételesen lehet, de végül is a haszon mozgat mindent.

atx 2008.05.06. 15:23:13

egy ismerősömnél megjelent a rendőrség és mindenét elvitték. adathordozók, számítógép... mindent.
állítólag lekérték a szolgáltatótól az adatait és úgy jutottak el hozzá...
süti beállítások módosítása