Varnus Xavér kamuzik

2008.04.04. 13:41

Amint korábban írtam, a TV2 új műsorstruktúrával készült támadni a másik kereskedelmi csatornát. Ennek egyik eleme Az Igazság ára című produkció, amiről az előbb említett írásomban azt írtam, hogyAz igazság ára a mostani felállással hamar kifulladhat, amit jelentős erőként mutatott be az új igazgató.”. Az Index friss bemutató elemzése megmutatja, hogy erre nem is kellett sokáig várni, mert ezen a héten már egy sokat ismételt akciófilm is simán verte. Sajnos az eredetileg jó ötletet a csatorna nagyon elrontotta. Itt említeném meg, hogy sokan kritizálják azokat, akik bármilyen formában írnak a műsorokról, mert ez is pörgeti a nézettséget. Ki kell jelentenünk, hogy a teljes botránykavalkád sem volt képes egy életképtelen műsort befuttatni, és ez valószínűleg nincs másként egyéb produkciók esetében sem. Könnyen meglehet, hogy az Uri Geller által fémjelzett produkció is erre a sorsa jut. Az már csak mellékes kérdés, hogy lesz-e belőle például bármilyen jogi procedúra, ahogyan az olasz kamu-ördögűző esetében. Egy biztos, a TV2 tesz a netező nézőkre, a csatorna által üzemeltetett fórumban hagyják az olvasókat önmagukban mérgelődni. Közben viszont tovább építik a hazugságpiramist.

Híveket gyűjt ugyanis a TV2 hazugságkampányához, és a „sztárok” természetesen mindenre hajlandók egy kis pénz reményében. Legújabb mentalista szakértőként meghívják Hargitai Beát, akiről azért nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne rohangálna sikítozva egy 5 perc alatt megtanulható kártyatrükktől. Lesz azonban másik vendég is, a nagy orgonaművész, Varnus Xavér. A reggeli műsorban a következőt nyilatkozta:

"Valószínűleg azért leszek ott holnap, mert nem tudok semmit a dologról. Igazság szerint annyira szkeptikus vagyok, hogy nálam szkeptikusabb ember nincs a Földön. Szentül meg vagyok győződve róla, hogy születésünktől egészen a klinikai vagy biológiai halálunkig alapjában véve a fizika és a kémia vesz körbe minket”

Ó, minő pálfordulás, annak rossz értelmében. Amikor zsidó zenei fesztiválokon adja elő tudását, akkor egészen másként nyilatkozik a túlvilági dolgokról. Szeretnék két interjúból idézni, ami korábban a művésszel készült:

„- Hogyan áll a matérián túli dolgokkal?

-Hiszek Istenben

.

- Fél a fekete macskától?

Furcsa módon igen. Abban a percben, ha egy fekete macskát látok az úton jobbról balra fordulni, inkább kikerülöm az állat útját

A másik pedig így hangzik:

„Életrajzodban említed, töretlenül hiszel Istenben. Kötődik ez a hit valamilyen valláshoz?
– Nem, én úgy gondolom, Isten sem kötődik a vallásokhoz. Hadd idézzem szabadon Márait, aki azt írta a Szegények Iskolájában, hogy hosszú évek tapasztalata megmutatta neki, Isten a profánabb helyeken gyakrabban megjelenik, mint a templomokban. Neki Hamburgban pont egy híd alatt jelent meg, de megjelenik mindenki életében. Az ilyen pillanatokban a hatalmas, megközelíthetetlen uralkodó személyes ügyünkké válik. Ehhez nem kell székesegyház, sem éneklő papi kórus, semmi – ehhez Isten kell. Sok földi dologban bizony töredezik a hitem, hiszen furcsa világban élünk, de Istenben töretlenül hiszek.”

Juj. Komoly problémák vannak itt a materializmussal. A világ legszkeptikusabb embere Istenhívő és kikerüli a fekete macskát. Erős képzavar, mondhatnánk. Most akkor hisz Istenben, ha azért fizetik, és nem hisz benne, ha az ellenkezője hoz pénzt? Ismerve azonban a produkció előéletét, nem lep meg, hogy mekkora szakértőket hívnak meg hazugságok bizonyítására. Szerintem mindjárt magát a pápát kellene meghívni, és rábeszélni arra, hogy erre a rövid időre legyen már szkeptikus és materialista.

Utolsóként már csak egy gondolatot idéznék a fent említett cikkből:

„Lehet hazugságok nélkül élni?
– Az hazugság, hogy a hazugság szükség. Van a hazugság előtt egy sokkal fontosabb törvény is, és ez a kisebbik rossz elve. Néha az igazság, őszinteség lehet brutálisan ostoba dolog. Létezik a kegyes hazugság kategóriája, de ehhez erkölcsi tartás és egyfajta műveltség is kell, hogy az alkalmazás helyeit felismerjük. A saját belső elvárásainknak kell leginkább megfelelni, magunknak pedig nem tudunk hazudni”

Igen, amikor megfelelő mennyiségű pénzt kínálnak a hazugságért, akkor lehetséges, hogy a legostobább dolog igazat mondani. Kivéve annak, aki hisz Istenben. Annak idején is volt, akinek megrendült a hite Istenben. Júdásnak hívták.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr79411042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.04.04. 14:01:20

Szerintem a műsor az olasz esethez hasonlóan több helyen kimeríti a bűncselekmény fogalmát, és a fogyasztók megtévesztését. Elég érdekes kérdés lenne például a küldött sms-ek végeredményre gyakorolt hatásának vizsgálata.
Apropó, figyeltétek, hogy nem közjegyző, hanem ügyvéd volt a műsor hitelesítője. Az egyiknek kötelessége igazat mondani, a másiknak hazudni az ügyfele érdekében.

weid 2008.04.04. 14:07:48

Jó, túloz, meg szuperlatívuszok, de kérdem én:
egy hívő nem lehet szketpikus?
mondjuk olyan dolgokban, amikben teista magyarázatot eleddig nem láttunk.
ő így Isten-hívő. egy bigott vallásosnak ez lehet, hogy még Isten-tiszteletnek is kevés. node kérem..ugye nem megyünk bele, hogy most akkor csak egyféle hit létezik..?

Abszolút igazság meg véleményem szerint nincsen.

Júdást meg rosszkor hozod, lévén tavaly kezdett az egyház innovatív PR-kampányba Júdás evangéliumáról. Hogy az nem ís úgy volt. Ezt az igazságnak.
Van az tiéd, van az enyém-övé-másé. Meg van a konszenzus.

Marcsi 2008.04.04. 14:10:17

Xavérnak talán nem megy jól az utóbbi időben, a múlttal meg ő me tud a boltban fizetni. Ettől függetleneül nem a legszebb dolog eladni az igazságot. Erről majd beszámol Istennek. Vagy nem? Ő tudja :D

movhu 2008.04.04. 14:15:09

Valami van. Az a valami pedig csak egyféle lehet. Lehet, hogy egyikőnk sincs az igazság birtokában, de akkor is létezik, legfeljebb nem ismertük még meg. Hit tehát sokféle létezik, de ettől még a dolgok csak egyféleképpen vannak. Ugyanez igaz Júdásról. Lehet, hogy úgy volt, lehet hogy nem, lehet, hogy nem is létezett. De a verziók közül csak egy igazi van. Ennyit az OFF-ról. Aki pedig hisz Istenben, az hisz a természetfelettiben.

Tűzvillám (törölt) 2008.04.04. 14:18:41

Xavér köpönyegforgatása akkor lehetne még érdekesebb, ha eredetileg azt feltételeztük volna, hogy ő egy hiteles ember.
Így viszont én nem vagyok se megdöbbenve, se felháborodva.
Ennek ellenére gratulálok movhunak, tök jó, hogy a két egymásnak ellentmondó nyilatkozat egymás mellett van, és Xavér ezáltal legalább néhány ember fejében oda kerül, ahová való.

DArchAngel 2008.04.04. 14:22:25

Ennek az alaknak semmi köze sincs Júdáshoz, egyszerűen oda hazudik, ahonnan több pénzt remél.

szemi dévisz (törölt) 2008.04.04. 14:33:28

Egy fogyasztók megtévesztése-megkárosítása próbaper érdekes lehetne. Nem hiszem, hogy bűvészeket és illuzionistákat csodatévőként eladva és ezen jót kaszálva korrektül jár el a csatorna. Ez nemcsak etikai kérdés.

Pinocchio 2008.04.04. 14:39:54

1, Varnus az zsido. Ez eleve mas istenkepet feltetelez, mint nekunk Magyarok hiteben van.
2, Buzi. Hogy lehet egy Istenhívő buzi, amikor az a természet rendje ellen van. Vagy a melegség az betegség? Akkor miért harcolnak az egyenjogusagert??
3, A hazugsag elitelese csak a szeretet alaptorvenye miatt lehet, hogy miert nem hazudunk, mert tiszteljuk szeretjuk a kommunikacioban resztvevot. Akkor ez a szerencsetlen hogy egyezteti ossze a felresikerult csaladi kapocslatait.
Bocsanat, de en undorodom ettol az alaktol.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.04.04. 14:41:03

Jut eszembe:
A 2006-os (elcsalt) választások előtt Varangyos egy cikket jelentetett meg az index.hu hasábjain, amelyben Gyurcsány Fletó mellett kampányolt. Leírta, amint magánkoncertet adott kizárólag csak a rosszhírű miniszterelnöknek, aki egy pohár viszkit nyalogatott közben. Az olvasó meg odaképzelhette, amint Szavér nyalja Gy.F. seggét. :-)

De, nincs vége: Rá két évre se, Szavér - miután a kedvence nyert a választásokon, ill. csalással nyert - bejelentette, hogy annyira már nem is érzi jól itt velünk magát, és kiment, ha jól emlékszem, Hongkongba, mert ott még nem ismerték, lehetett még őket hülyíteni.

Most, tévedés ne essék, Szavérnak van valamilyen kamaszfiús bája, én - ha fizetne nekem! sokat! - akár meg is dugnám, de ennyire elqrvulni azért nem köllene. Szavér, szavér, pedig tudom, hogy szimpi vok neked :-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.04.04. 14:42:53

1x találkoztam Szavérrel a Capellában. Összevillant a tekintetünk. :-)

józan' 2008.04.04. 14:46:08

"weid 2008.04.04. 14:07:48
Jó, túloz, meg szuperlatívuszok, de kérdem én:
egy hívő nem lehet szketpikus?
mondjuk olyan dolgokban, amikben teista magyarázatot eleddig nem láttunk.
ő így Isten-hívő. egy bigott vallásosnak ez lehet, hogy még Isten-tiszteletnek is kevés. node kérem..ugye nem megyünk bele, hogy most akkor csak egyféle hit létezik..?

Abszolút igazság meg véleményem szerint nincsen.

Júdást meg rosszkor hozod, lévén tavaly kezdett az egyház innovatív PR-kampányba Júdás evangéliumáról. Hogy az nem ís úgy volt. Ezt az igazságnak.
Van az tiéd, van az enyém-övé-másé. Meg van a konszenzus."


Minek kell idekeverned abszolút nem ide illő teológia kérdéseket?
Xaverről és a Tv2-ről van szó,nem az egyházról.
Biztos nagy ateista vagy,meg szkeptikus-fan,de ne akarj már ebből is hit kérdést csinálni,ha egy mód van rá.

"Abszolút igazság meg véleményem szerint nincsen."

a véleményed meg senkit nem érdekel.


"Júdást meg rosszkor hozod,"

Júdást meg pont jókor hozza,úgyhogy psszt!;)

megmondÓ 2008.04.04. 14:52:13



képmutató zsidó

szóval csak a szokásos

movhu 2008.04.04. 14:53:58

Pontosítsunk: képmutató. A zsidó zenei fesztivált nem azért hoztam fel, mert ő zsidó vagy sem, hanem a hit kérdése miatt.

Kalimera 2008.04.04. 15:03:11

Itt egyáltalán nem az igazság kereséséről van szó.

Pusztán annyi, hogy megengedhető-e a nyilvánvaló csalások sorozata a nézettség érdekében.

NEM !!!

weid 2008.04.04. 15:07:55

józan, véleményem szerint nem olvastad el az eredeti postot.
bár gondolem ez a véleményem sem érdekel, csak akkor meg nem értelek, minek reagáls.

engem ettől függetlenül érdekel, hogy miért hozta pont jókor Júdást, ha vele kapcsolatban most éppen nagy pálfordulás létszik kibontakozni (megj: a 'pálfordulás' ma már köznyelvi szállóige, még mielőtt ebből is teológia lészen)

visszatérve az eredeti kérdésemre:
egy hívő nem lehet szkeptikus?

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.04.04. 15:09:53

Nállunk például a jósnő láttya az auráját mindenkinek, és ezér csak eggy felest szokot kérni mindenkitöl, de közbe a Ferencnek is igaza van, aki tanult enber, és mindig megmongya, hogy a jósnő mekora szélhámos, mer nincs is aura, és mi minkettőre halgatunk, mer minkettőnek igaza van, nadeakkor az a kérdés, hogy mejiknek van igaza, ha közbe a másiknak is. Ez nem eggy eccerü kérdés, a Károj például elalutt, miközbe eszt megvitattuk.

józan' 2008.04.04. 15:11:03

szövegértés 1-es.

weid 2008.04.04. 15:11:46

movhu:
"Valami van. Az a valami pedig csak egyféle lehet."
A második mondat kinyilatkoztatás.
Miért csak egyféle lehetne?

"Lehet, hogy egyikőnk sincs az igazság birtokában, de akkor is létezik, legfeljebb nem ismertük még meg."
'deakkoris'..ez nekem sajnos nem elég :)

lehet hogy tényleg egyet kell értenem a punkokkal, és 'No Future' :)
vagy több is van. vagy tényleg csak egy van.
ki tudja? aki tudja, mondja már meg.

józan' 2008.04.04. 15:15:23

index fórumon megbeszélheted ezeket a kérdéseket a veled hasonlóan értetlenkedő troll userekkel.

forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9111315

weid 2008.04.04. 15:17:36

én a Te véleményedre voltam/vagyok kíváncsi, nem a fóruméra.
ha nincs ilyen, rendben. befejeztük.

józan' 2008.04.04. 15:30:30

van,de teljesen felesleges idekeverni!csak egy újabb elfajult vallási vita születne belőle.a cikknek meg nem ez a célja,tehát értelmetlen lenne.ott a 'zindexfórum.

movhu 2008.04.04. 15:44:38

Bocs, de néhány 1 betűs kommentet és értelmetlen vitát kidobtam.
Igazság pedig akkor is csak egy van, ha a földön azt senki nem birtokolja. Valahogy lennie kell a dolgoknak. Ebbe itt nem kívánok jobban belemenni.
Xavér pedig eladta magát egy produkciónak. Már látom is lelki szemeimmel a TV2 válaszát, ami persze soha nem születik meg, de hasonló lenne a kigyóra adottnak. Mi nem tudtuk, hogy Xavér Istenhívő, nekünk nem mondta.
weid meg TV2 ügynök, és ezért tereli el a szót a lényegről. De legalábbis National G., és szeretné, ha jobban menne a Júdás evangéliuma film :)

Dia 2008.04.04. 15:54:47

A média által közvetítettek alapjan a Xavér soha nem volt szimpatikus nekem, élőben még nem láttam.

Ellenben az ember egy folyamatosan gondolkodó lény, személyisége mindenkinek fejlődik (kellene fejlődnie), így arra nem gondol senki, hogy amikor korábban azt nyilatkozta, hogy hisz istenben, akkor azt valójában úgy is gondolta. Azóta több víz lefolyt a Dunán és megváltozhatott a nézőpontja, tehát sem akkor, sem most nem biztos, hogy hazudott. Ha felvállaja nyíltan, hogy korábban ezt mondta, de mára már átértékelte, máshogy gondolja, akkor az teljesen ok. Számomra a szemléletváltás az nem egyenlő hazugsággal.

Pesrze az más kérdés, hogy pénzért netán mit nyilatkozik, tehát ha azért nem a saját jelenlegi álláspontját adja elő, az hazugság. De nehéz elhinni, hogy rá lenne szorulva arra, hogy a TV2-nek meghunyászkodjon és valótlanságokat állítson.

kanbatu 2008.04.04. 15:55:06

Igazság lehet, hogy egy van, de azt nem ismerjük. Mi csak az érzékszerveink külvilágra adott reakcióit ismerjük, és már ez is különbözik minden egyes embernél. Ennek persze semmi köze Xavér hülye nyilatkozataihoz, még akkor se, ha neki is vannak érzékszervei.

kalimera 2008.04.04. 15:56:44

movhu:

Az önkényuralmi jelképre (nyilaskereszt) erősen hajazó gallérdíszről nem írsz?

movhu 2008.04.04. 15:57:11

Azért, ha én arról nyilatkozok, hogy a világ legnagyobb szkeptikusa vagyok, akkor erősen kihangsúlyozom, hogy korábban nem így volt. De akkor meg nem hívják meg legközelebb a fesztiválra?

Dia 2008.04.04. 16:06:36

movhu!

"Azért, ha én arról nyilatkozok, hogy a világ legnagyobb szkeptikusa vagyok, akkor erősen kihangsúlyozom, hogy korábban nem így volt"

Számomra az írásodból nem derült ki, hogy az istenben való hitét mikor nyilatkozta. Feltételezem, nem pár hónapja. Tehát ha azóta netán évek teltek el, akkor szerintem nem szükséggszerű, állandóan visszautalni a korábbi, régóta már megváltozott nézőpontjára, hiszen nem amúltban él. (gonolj csak bele, kiskorodban talán te is hittál a mikulásban...stb.) Ha valakit vallásos környezet vesz körül, hajlamos gondolkodás nélkül elfogadni istenhitet. Aztán ha benő a feje lágya, akkor meg elkezd gondolkodni is,

Ellenben ha eg ilyen műsorban szereplésre van igénye Xavérnak, akkor az számomra inkább szánalmas kategóriába tartozik ;)

movhu 2008.04.04. 16:15:10

www.kimaradas.hu/index.php?kat_id=10&cikk_id=1833

A cikk 2007-10-22-es. Nyilván azóta felborult a világnézete, és megrögözött ateista lett, és már a fekete macskák sem izgatják...

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.04.04. 16:17:04

"...és Xavér ezáltal legalább néhány ember fejében oda kerül, ahová való."
Ja.
A süllyesztőbe.

Egyébként felháborítónak tartom, hogy párhuzamot vonunk Júdás és e között a... 'sztár' között.
De hamár!
Júdás ugyebár (a hagyomány szerint), rádöbbenve mit tett, felakasztotta magát.

szavér
Légy oly' bátyám...

Dia 2008.04.04. 16:18:12

Movhu!

így már igazad adok neked, itt már a pénz beszél ;)

gordu 2008.04.04. 16:53:27

ez az izé azé híres, mer fura neve van, nem?
se nem kiemelkedő orgonista, se nem kiemelkedő intellektus, se nem bármi.

középfos fröccsöntött magyar termék.

Harcsa 2008.04.04. 16:59:10

Szkeptikus != materialista && szkeptikus != ateista.
Amellett, hogy valaki lehet szkeptikus && ateista && materialista. További fontos dolgok: babona != vallás, és vallás != hit.

Ezekentúl, nem olyan régen Csányi is beszélt arról, hogy megtalálták a "hívő gént". Dean Hamer (rex.nci.nih.gov/RESEARCH/basic/biochem/hamer.htm) genetikus személyéhez fűződik, magyarul nem találtam róla semmit a neten, csak a time magazin egy cikkét: www.time.com/time/magazine/article/0,9171,725072-1,00.html . Csak érdekességképpen.

Az is érdekes, hogy ha jól tudom Jung írta valamelyik könyvében, hogy nem találkozott olyan idősebb pácienssel, akinél nem a hit állt volna a problémája központjában.

Személyesen úgy gondolom mindannyian rendelkezünk egy olyan területtel az agyunkban, mely babonákkal, rengeteg fantáziával, varázslattal és hiedelmekkel van tele. Gyermekként még szabadon "él", később mindenki feltölti amivel akarja és akarják, és vagy integrálja a világképével, vagy elteszi a sarokba.

Bármi is legyen, más hitét fikázni ugyanolyan butaság, mint más szkepticizmusát.

Harcsa 2008.04.04. 17:08:02

Ja. Azér hirös mer fura neve van, meg buzi is...

Hát, hogy ripacs vagy sem az ettől független, de hogy kiemelkedő orgonaművész-e ahhoz talán ez is segít: hu.wikipedia.org/wiki/Varnus_Xav%C3%A9r

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.04.04. 17:49:41

Én sem bírom ezt a tenyérbemászó alakot (ahogy valaki írta, a "közismert emberimitátor"-t), de ez a post viszonylag gyenge kísérlet arra, hogy kikezdje.

Nem akkora ez az ellentmondás, a kegyes hazugság meg nyilván nem ilyen szituációra értendő.

Gondolom, a postíró mindig őszintén válaszol az ilyen kérdésekre, hogy pl. "Ugye nem vagyok nagyon kövér/ronda/buta?", és a telefonba is azt mondja, hogy "Igen, ő itt van, csak nem akar beszélni önnel."

hrcs_123 2008.04.04. 19:21:04

Mover kezdem szégyelni magam, hogy minden postodba ellenvéleményt írok, szóval tudd, hogy magammal is ezt csinálom! Nagyon határozottan tudok határozatlan lenni! De megigérem, hogy ha Bajor Imrét vagy a hónaljmirigyeseket fikázod, akkor ezerrel mondom majd, hogy igen, igen, monnyanak le mind! :DD

daniee 2008.04.04. 22:00:21

"Harcsa 2008.04.04. 17:08:02 Ja. Azér hirös mer fura neve van, meg buzi is... Hát, hogy ripacs vagy sem az ettől független, de hogy kiemelkedő orgonaművész-e ahhoz talán ez is segít: hu.wikipedia.org/wiki/Varnus_Xav%C3%A9r" A látszat azért csal. Azt elfelejtette odaírni, hogy még érettségit se kapott, mert kirakták a középiskolából.

Vox Balenae 64' 2008.04.04. 22:07:25

" gordu 2008.04.04. 16:53:27 ez az izé azé híres, mer fura neve van, nem? se nem kiemelkedő orgonista, se nem kiemelkedő intellektus, se nem bármi. középfos fröccsöntött magyar termék. " Mint diplomás orgonista mondom, a szakma szívéből szóltál. Gyönyörű megfogalmazás.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.05. 07:50:45

"Hiszek bulvárszerepléseim bevételnövelő hatásában"

józan' 2008.04.05. 11:56:58

Harcsa 2008.04.04. 16:59:10
babona != vallás, és vallás != hit.

uhh,milyen buta egy egyenlet.
ennyi erővel:

hang = film,film = kép...kép = hang ???

Harcsa 2008.04.05. 18:46:51

Józan': a != az nemegyenlőt jelent okoska.

ovits 2008.04.07. 13:51:14

hogy jön a témához az, hogy V.X.
-meleg-e
-zsidó-e
-jó orgonista-e
-...

Az, hogy van valamilyen istenképe, nem zárja ki, hogy ebben a kérdésben szkeptikus. (Nem sokat láttam a showból, de azt láttam, hogy álmos/unott fejjel üldögél, miközben Hargitai Bea meg majd elalél a mentalista képességeitől.)

A fekete macska már gyanús...
De a mellett, hogy tart a fekete macsekoktól, mentalisták tekintetében lehet V.X. szkeptikus.

Úgy általánosságban biztos nem szkeptikus (fekete macska, istenhit). De ezt akár a "szentül meg vagyok róla győződve" szófordulatából is ki lehet következtetni.

tom 2008.08.22. 15:46:02

Harcsa:
1. a wikit BÁRKI szerkesztheti, azt ír, amit akar
2. != > lehet lemaradtam valamiről, de én ezt a "jelet" csak Linux parancsban láttam.
süti beállítások módosítása