Wikipédiát hamisító TV2

2008.03.31. 07:20

A TV2 nem túl jól sikerült legújabb tehetségkutató produkciójával kapcsolatban mindent megpróbált elkövetni, hogy az sikeres legyen, kivéve azt az alapvető dolgot, hogy jó műsort csináljon. Átlagos bűvész trükkök mellett megpróbálta azt a kelléket is felvonultatni, ami leginkább hathat az emberekre, a félelmet. Ezért az utolsó produkciónál egy kígyót vetett be, ami végig ott volt a színpadon egy terráriumban (és nem akváriumban!) letakarva. Nagy volt az izgalom, holott már az aznapi Blikk is megírta, hogy lesz a műsorban egy kígyó. Hangsúlyozták, hogy ez egy rendkívül veszélyes faj, mérge veszedelmesen gyorsan öl, ezért kint vár a rohamkocsi. Ezt még élő kapcsolással is megerősítették, sőt felhívták a figyelmet az ellenszérumra. A dolog ott kezdhetett gyanússá válni, amikor a bejátszásban a kígyóról készült felvételek helyett mindenféle más kígyókat, például kobrát láthattunk. Ezek után már meg sem lepődtem, amikor egy nagyon gyanúsan nagy kígyót láttam az üveg mögött. Talán túl is siklottam volna a dolgon, de nem így mások. Sokaknak gyanús lett az eddig ismeretlen kígyófaj. Nem véletlenül. Többek felismerni vélték benne az egyik boafajt, aminek természetesen nincsenek méregfogai, mert gyilkolási mechanizmusa az állat megfojtásán alapul. Elkezdve kutakodni az interneten érdekes dolgokra lelhetünk. A magyar nevén „dzsungelvipera” a Wikipédia nevű internetes lexikonba - az itt látható oldal szerint - mindössze március 28-án került be. (UPDATE: Bár a Wikipédiában a bejelentkezett felhasználók által használt IP-címek nem publikusak, visszaélések gyanúja esetén erre felhatalmazott felhasználók ellenőrzihetik azokat. Egy ilyen ellenőrzés eredménye szerint a szóban forgó felhasználó a tv2.hu tartományából szerkesztett) Nyilván valakinek eszébe jutott, hogy a Google nem fog rá találni semmit. Ma már kemény 7 találat létezik rá. Vannak viszont egyéb furcsaságok is. Ezt akkor kapjuk meg, ha a Google segítségével rákeresünk az állat latin nevére, és ezt összevetjük a magyar Wikipédiában található dolgokkal. Mit láthatunk a magyar változatban, ami állítólag hiteles:

„Testük smaragd illetve lombzöld árnyalatú, hátukon sárgás vagy fehéres szétszakadozott szalag húzódik. Fejük teteje és oldalai is hasonló színűek, zöldes fölső ajakpajzsokkal. Külső jegyeiben nagyon hasonlít a szintén Dél-Amerikában honos Corallus caninus, eltekintve a fejükön található pikkelyek méretétől. Testhosszuk ritkán elérheti, vagy csekély mértékben meghaladhatja a két métert, de a kifejlett állatok mérete a hímeknél többnyire 150-160, a nőstényeknél 160-180 centiméter között mozog.”

És mit az angolban:

„Adults generally grow to less than 70 cm in length, but sometimes to over 1 m.”

Azt hiszem, nem kell felsőfokú angol nyelvvizsga, hogy érezzük a 70 cm és a 160-180 cm közötti különbséget. Igen a tévében látható változat közelebb volt az utóbb említetthez, innen származhat a „véletlen” félrefordítás. Az is érdekes, hogy a magyar szócikk külön megemlíti a Corallus caninust, azt a boafajt, amit sokan látni véltek a műsorban. Ennyi erővel még jó néhány hasonló kígyót fel lehetett volna sorolni, vajon miért pont ez került terítékre. A leírás szerint állítólag egy példányt tartanak belőle Magyarországon, nyilván ez is amiatt került bele, hogy ne nagyon kutakodjunk utána.

Ezek után azt hiszem, hogy hasonló bizalommal tekinthetünk a műsor többi „hiteles” műsorszámár is. A TV2 viszont nem csak átver, megalázva ezzel hülyének tekintett közönségét, hanem még magát a forrásokat is meghamisítja. A kérdés csak az, hogy mi jöhet még ezután? Talán hamarosan nem létező személyek válnak létezővé, vagy létezők nem létezővé? Ki tudja. A szokásos ajánlatom persze most is fennáll. Bárki, aki megírja, hogy a fent leírt dolgok hamisak, az beírhatja ide a linkjét, és nem fogom kimoderálni. Természetesen az is lehet, hogy az egészhez nincs köze a csatornának, csak valaki önszorgalomból gyártott egy ilyen Wikipédiás oldalt. A mai világban bármi megtörténhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr9404065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Webisztán 2008.03.31. 19:46:22

Magyar Wikipedia: egy nagyon jó hír és egy szánalmas próbálkozásKezdjük a nagyon jóval. A napokban megszületett a globális Wikipedián a 10 milliomodik szócikk. A még jobb hír pedig az, hogy a tízmilliomodik entry a Wikipedia magyar kiadásában született me…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nol · http://www.blog.hu 2008.03.31. 07:45:34

Útálok elsőzni, de jó volt a cikk :)

Manyizga (törölt) 2008.03.31. 07:46:41

Ez nagyon égő... főleg a Wikipédia részére. :) A TV2 hozza a formáját.

nol · http://www.blog.hu 2008.03.31. 07:46:49

Amúgy meg nekem nincs is tv-m. szóval szerencsére a média ezen ágazata már nem is tud felbosszantani. Most mondja meg nekem valaki, miért érdemes tv-t nézni?
Na jó, egyet tudok ami nincs a neten. F1 közvetítés :)

bloodhound 2008.03.31. 08:13:10

"Most mondja meg nekem valaki, miért érdemes tv-t nézni?"

semmiért. nem érdemes. de gondolom, hogy ez a válasz nem lep meg... :)

Bogyi 2008.03.31. 08:15:02

Mi lenne, ha valaki venné a fáradtságot, és egyszerűen kijavítaná a magyar oldalt az angolnak megfelelően? 5-10 perc meló.

bloodhound 2008.03.31. 08:17:13

mondjuk viszonylag sok értékes és érdekes műsort lehet találni a tv-ben, csak azokat nem a tv2-n vagy az rtl klubon kellene keresgélni, aki levágja magát a kanapéra, és arra is lusta, hogy csatornát váltson, az utána ne sírjon, hogy a pofájába szartak, mert megérdemelte.

jaaa, hogy más szórakozási, kikapcsolódási formát sem ismer, csak a villogó doboz fényeit? az már legyen az ő baja.

Pepe 2008.03.31. 08:18:37

Azta, ez nagyon komoly. Nem gondoltam volna hogy a TV2 ilyenre is gondol és meghekkeli a wikipédiát is kis szaros, elcseszett műsora védelmében.

A korábbi "kulturális terror" kijelentésem ebben az esetben még jobban áll: ártatlan, hiszékeny embereket eszközöket nem válogatva tévesztenek meg, hűlyítenek el.
Tényleg letöltendő börtön járna ezeknek, basszus.

Attila 2008.03.31. 08:22:18

Már várom, hogy valamelyik magyar kereskedelmi TV megcsinálja a nagy sikerű "Running Man" show magyar változatát. Azt, amelyikben a mostani kaliforniai kormányzóra hasonlító fickó nyerte meg a fődíjat.

nick_007 2008.03.31. 08:31:15

Hát ez jó. Nem elég, hogy unalmasak és vontatottak voltak a produkciók, de még a zinternetet is meghekkelték? :D

A trükkök pedig nagyon átlátszóak voltak, bár lehet, hogy a mónikasósók bedőlnek nekik.

Magáát Uri Mestert is leleplezték már. A tegnapi poszthoz is írtam, de hátha nem látta még valaki:

wita.hu/index.php?show=post&post=232

James Randi leleplezi Uri Geller trükkjeit.

Fergabor 2008.03.31. 08:36:31

A megoldás baromian egyszerű: nem kell ezt az adót nézni. Én már nagyon régen nem teszem (utoljára akkor kapcsoltam oda, mikor Havas vezette a reggeli műsort).
Ha mindenki így járna el, nem maradna, aki Wikipediát ír efféle alanta célokra.

Hypo 2008.03.31. 08:37:48

hat igen itt ebben az orszagbanm a mellebeszeles, a ferdities, a hazugsag sima ugy csak akkor van baj ha rajtakapjak, mert akkor ahelyett hogy szegyeneben elsomfordalna meg neki all feljebb.

Eljen a tv2 uj marketing strategiaja hmm kicsit Arpa szagu nekem ez is....

weid 2008.03.31. 08:39:14

Én ott már élőben sem értettem, hogy ha annyira veszélyes a kígyó, akkor a mentők miért kint az udvaron várakoznak a szérummal..?

Egyébként az általam legszórakoztatóbbnak Breiner Tamásra is érdemes rákeresni. Nem csodálkoznék, ha egyszer világosan színt vallana, hogy ő bűvész. Guglizz rá.

Amúgy meg az egész azért jöhetett létre, mert a rohadt imperialista Amerikában nem folytatják a Hősök-et :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.03.31. 08:49:51

A Running Man-hez kellett a háttérbe egy diktatúra, amely szolgáltatja az "emberanyagot". Azért itt szerencsére még nem tartunk. No meg, ha majd mégis, akkor az nem kertévén fog menni (mert be lesz tiltva), hanem természetesen államin :-)

Amúgy tényleg megdöbbentő a dolog. Menet közben kiderült, hogy nem csak a műsor licensz, hanem az egyes trükkök is, legalábbis a Youtube-on már rátaláltak a kígyós trükkre a német verzióból. Bochkorék elemezték ma reggel a rádióban és azt mondták, hogy még a kígyó is ugyanaz. Ennek a fényében felvetődik, hogy nem lenne -e érdemes megnézni, mi áll a német Wikiben erről? Abba is belenyúltak? Nekem sajnos se időm, se német nyelvtudomásom nincs erre a célra, de ha valaki rendelkezik mind a kettővel, akkor hajrá...

Doris · http://doris.blog.hu 2008.03.31. 08:49:53

Mit izéltek már???
Én ugyan nem láttam, de véletlen elkaptam belőle egy kis részt, mikor beírogattak, hogy a tévéről potyogtak a kanalak ész nélkül otthon. Hát nem tom...nekem ma reggel a boltban a szalagról ugrott le egy üveg bor. Pedig esküszöm, senki nem nyúlt hozzá!!!
Most lehet, hogy én is sugárzok valamit? Vagy a pénztáros kisasszony? Lássuk be....titokzatos erők pedig LÉTEZNEK!

nprobe 2008.03.31. 08:50:39

A legérdekesebb és leggyanúsabb, hogy az eredeti szerző, Snakesnake már nem létező szerző és csak ez az egyetlen, 03.28-án jegyzett cikke van a wikin. (pontosabban a rendszerezés módosítása és ez a cikk)

movhu 2008.03.31. 08:51:00

Egyébként a mutatvány tényleg veszélyes lett volna egy igazi mérgeskígyóval. Egyrészt volt kígyóm, igaz csak egy afrikai sikló. Annak is szép tűhegyes fogai voltak, és olyan pillanat alatt kapott meg, hogy már csak a vérző pontokat láttam a kezemen. Másrészt láttam egy filmet a Discovery-n, ahol a fickót úgy marta meg egy zöld mamba, mikor benyúlt a terráriumába, hogy a kigyót se előtte, se utánta nem látta.
Autentikus csak akkor lehetett volna mellesleg, ha bemutatják közelről a veszedelmes méregfogakat, mielőtt berakják a cserépedénybe. Igaz, a boának sajnos nincs ilyen :)

movhu 2008.03.31. 08:56:58

A Blikk meg a szombati lehurrogó cikke után

www.blikk.hu/cikk.php?cikk=96988

most csinál egy nyalósat

www.blikk.hu/cikk.php?cikk=97118

badoer 2008.03.31. 09:01:06

Thomas Grande: van forma1 elő kőzvetités a neten:)ha palik van ott nézem:)))nézetségért mindent bevetnek a kereskedelmi csatornák szinte mindent

azta 2008.03.31. 09:01:53

off
lusta vagyok csatornát váltani, és a pofámba is szarnak... egyáltalán: miért érzi úgy bárki is, hogy csakis az ő tévézési ill nemtévézési szokásai az egyedül elfogadhatóak és kellően intelligensek? miért olyan kurvára cool, ha valakinek nincs tv-je ?!(szerintem 10 ilyen benyögésből 3 ha igaz...) ehh...!!
on
és attól még igaz: el lehet képzelni, hogy egy élő műsort terveznek arra, hogy esetleg nem sikerül kitalálni ki mit rajzol? hogy nem görbülnek a kanalak? van olyan tv adó, amelyik bevállalja a 2 órás élő adást, egy kiszámíthatatlan, potenciális buktalehetőséggel? nem hinném... ettől olyan nagy poén a wikipédiás sztori is!

nick_007 2008.03.31. 09:03:09

Ha viszont igazi mérgeskígyó lett volna, akkor is milyen az már, hogy nem a mentalista nyúlkál a köcsögbe, hanem a sztárvendégektől várja el ezt?

Arra én is képes vagyok, hogy megtippelem melyikben van a kígyó, de nyúljon be helyettem más. Főleg, ha madzaggal jelölve van a kígyós doboz.

bloodhound 2008.03.31. 09:24:55

azta 2008.03.31. 09:01:53 ezt senki sem állította, ha valaki azzal kínozza magát, hogy ezt - vagy mónikát, győzikét, balázst, stb. nézi, akkor nézze orrvérzésig, engem nem érdekel, csak utána ne sírjon itt, hogy megint mivel hülyítették.

egyébként meg van tv-m, de nem a hígfost nézem benne, így aztán nem is siránkozom, hogy mire basztam el időt a rövid kis életemből.

winger 2008.03.31. 09:25:29

Csak egy kérdés: honnan veszitek, hogy a tv2 töltötte fel? lehetet volna a kígyós ember is, aki hozott egy ártatlan állatot, de pont a tv2-vel akarja elhitetni, hogy mérges, mert azért több pénzt kap.

movhu 2008.03.31. 09:30:10

A végén ezt a lehetőséget is megemlítettem. A kígyós ember viszont minek hozott volna ártatlan állatot? Több embernek van otthon legálisan olyan mérgeskígyó, ami valószínűleg veszdelmesebb, mint az említett vipera. Nem hiszem, hogy ne lehetett volna keríteni egyet.

Fittipaldi 2008.03.31. 09:33:26

A kígyós cucc szerintem mindenféle varázserő nélkül is megoldható volt.

A lényeg: a takaró papírok NEM EGYSZÍNŰEK - például fehérek - voltak, hanem színesek és ugyan HASONLÓ, DE KÜLÖNBÖZŐ MINTÁJÚAK. Elég volt a legfelül levő (magyarul a kígyó bezárásához használt) papír mintáját megjegyezni, és utána adrenalin emelkedés nélkül azt a fedelet hagyni legutóljára.

Rodolfó legalalábbis így csinálta volna ;-)

reggel 2008.03.31. 09:35:15

Javítottam néhány dolgot a wikipédián. Többek között a "Dél-amerikai dzsungelviperát" is (már alapból röhejes ez a név, bár attól még letezhetne, de nem), mivel, mint olyan nem létezik, Guatemalai pálmavipera már inkább...

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.03.31. 09:41:20

hát ez nagyon vicces, és az első döbbenet után azt kell mondanom: cseppet sem meglepő :D amúgy meg riszpekt a blogszerzőnek, amiért feltárta ezt a kis anomáliát. Lassan már tiszta TV2fikázó blog lesz a vastagbőrből :) csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!

Torgyán József · http://www.youtube.com/torgyan 2008.03.31. 09:42:40

A TV2 monnyon le!

movhu 2008.03.31. 09:43:24

Rékuc korán van még. Ez nem a vastagbőr, bár azt is szeretjük nagyon, de az a vastagbor.blog.hu :D
Ráadásul találsz itt RTL-es írást is, nehogy elfogultnak nyilvánítsanak.

Pepe 2008.03.31. 09:44:16

A kígyós köcsögöt egy csíkos mintás papírral takarták le, a többit foltossal. Simán vállaltam volna 3 tetejének beszakítását még valódi mérgeskígyóval is. Boával meg pláne :)

movhu 2008.03.31. 09:45:47

A magyar wikis bejegyzés egyértelműen az angol alapján készült(lásd képek). Akkor pedig egyértelmű, hogy a méretek elírása mi célt szolgál. Ehhez senki másnak nem fűződik érdeke ebben az országban, én úgy gondolom.

Kúrcsány Ferenc 2008.03.31. 09:47:15

Nekem valaki az orrom alá fingott miközben néztem a műsort! És csak én voltam a szobában! A Geller tud valamit!

Destroy 2008.03.31. 09:51:30

Mire kell bizonyíték? Ki a francnak jut eszébe dzsungelviperát szerkeszteni a netre, amikor nem is létezik. Ha lenne magyar neve, akkor sem ez lenne. De aki akarja nyugodtan legyen abban a hitben, hogy ez az egész wikis oldal független a tv2-től, az író meg elnézte az eredeti angol 70 cm-ét...
Ne legyen már senki ennyire hülye.

tippmester · http://tutitipp.blog.hu 2008.03.31. 09:54:27

Ma reggel a bumerángi Boros-Bochkor kivesézte a témát, miszerint az utazócirkusz állandó száma ez, és már több országban is lement, ugyanezzel a kigyóval, ugyanezzel a koreográfiával. Kamu az egész.

insert_click · http://legjobbpalinka.hu 2008.03.31. 09:55:47

movhu: ráadásul a blikk cikkeket szerintem ugyanaz a személy írta ;)

azta 2008.03.31. 09:55:53

bloodhound
mint általános jelenségre reagáltam: valahogy sokan érzik úgy, hogy jelezniük kell, ők ezt vagy azt nem nézik, csak pont pár percet elcsíptek belőle, meg, hogy tévéjük sincs, de az ismerősnél/rokonnál/interneten láttak belőle részt és hogy hát milyen világ ez, ahol ilyeneket vetítenek, ti meg mekkora prosztók vagytok, hogy nézitek, posztoltok, kommenteztek a témában. szóval unalmas ez. az igaz, hogy ezeken az adókon van egy valagra való, szerintem kifejezetten káros műsor, de sok lelkes rajongó reflexből habzik, mert attól félnek, hogy kinézik őket innen, vagy más postból.
na! röviden ennyi.

zala 2008.03.31. 10:00:51

Thomas Grande 2008.03.31. 07:46:49

van élő f1 közvetítés a neten :)
csak nem merek linket is írni az offtopic kommentembe :P

zala 2008.03.31. 10:02:52

Rékuc hahaha, ezt benézted

bloodhound 2008.03.31. 10:03:46

azta 2008.03.31. 09:55:53

ok, ezzel egyetértek, nagyon is

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.31. 10:04:16

vastagbőrből = hóbelevancból
ezek a betűk köztudottan egymás mellett vannak, könnyű elírni, jó? :D

movhu 2008.03.31. 10:11:09

A két idézett Blikk ciket ugyanaz árhatta, hacsak nincs ott kettő ugyanolyan mongrammal rendelkező újságíró. Szerintem amolyan mea culpa volt a szombati után.

bloodhound 2008.03.31. 10:11:13

oda se neki rékuc, nekem ennél is rosszabbul indult a hétfőm... :)

873ujr3rk 2008.03.31. 10:11:57

en komolyan nem hiszem el. lehet, hogy a big brotherben is csaltak ?

Baaah 2008.03.31. 10:19:40

A kigyos dolog mar a teveben is szanalmas volt :) de ezzel a kiegeszitessel egyenesen nevetseges.

Huntermilo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.03.31. 10:26:28

Az a kígyó tényleg egy kutyafejű boa volt (corallus caninus), én is szeretnék, csak elég borsos ára van. Itthon is van egy csomó embernek, legfeljebb engedély nélkül. A Wikipédiás bejegyzésben szereplő fotókon tényleg vipera van, de nem a tv-ben szereplő boa. Reklámszünet előtt, amikor mutogatták, leesett az állam (de mégis, mit vártam?), éa gyorsan rögzítettem pár képet, ha esetleg kellene "bizonyíték" a blog írójának :)

movhu 2008.03.31. 10:33:01

A Google már nyolc találatot ad a "dzsungelvipera"-ra. A Wikipédiás linken kívül a többit érdemes megnézni :)

tvvakond 2008.03.31. 10:37:55

Én úgy hallottam, hogy azért némely óriáskígyó is tud harapni szépen. Az is fáj.

(Kinézek egy B kategóriás filmet valamelyik kereskedelmi adón, kezdem nézni, aztán minden alkalommal jól felidegelem magam és ki kell kapcsolnom, mert kivágják a felét. Nem érdekes, hogy értelmetlen a következő szitu, döccen a sztori. Pl. tegnap a Jackie Chan filmmel, vagy pár napja a Száguldó erőddel. Biztos kell az idő a reklámoknak.)

movhu 2008.03.31. 10:42:11

Kicsit off, de a vágásnál az RTL is nyomul keményen. Az sem ok, hogy a Sziklát csak azért vágták meg, hogy indulhasson 21:00 előtt, de ugyanaz a vágott verzió ment le a Film+-on is késő éjszaka. Igaz, így 12-es karika kell csak rá, csak éppen értelmét veszti a film több jelenete. Összesen 5-10 perc hiányzik belőle.

bloodhound 2008.03.31. 10:43:03

movhu · mover.blog.hu 2008.03.31. 10:33:01

miért, a többi mind ide mutat? :)

dzsungelvipera (+1 :D)

movhu 2008.03.31. 10:44:56

Engem az afrikai siklóm harapott meg, aminek jóval kisebb a feje. Oldalról kapta el a kezem, alul felül ott sorakoztak a fogainak nyomai, követve a száj ívét. Fertőtlenítés ide vagy oda, enyhén be is gyulladt, és nem volt éppen kellemes.

movhu 2008.03.31. 10:45:46

bloodhound 2008.03.31. 10:43:03

Másokat is megihletett :D

tvvakond 2008.03.31. 10:56:47

Tegnap a beharangozásnak engedve letettem a tv elé egy órát, meg egy kanalat, hátha látok valami csodát vagy ilyesmit. A mágusos műsort nem néztem, mert úgy gondoltam, ha nézni kell a csodához, akkor a kanálhajlítást nem Uri Geller csinálja, hanem én.
Nem történt semmi különös. Monjuk faja lett volna, ha ma minden média a magyarországi kanalak katasztrófális tönkremenéséről tudósitott volna.

Peter 2008.03.31. 10:58:39

Nem lehetséges, hogy az ORTT is lépjen ebben a nagy emberhülyítésnek az ügyében? Ez nem szórakoztatás, hanem a nézők nyílt becsapása.

MosoMasa 2008.03.31. 11:17:24

Fuuu vazze! Ezt a semmi produkciót elhúzni 17 rettenetesen unalmas percre nem semmi! Gagyi volt, szánalmas és mint mondtam már: rettenetesen unalmas!
Annyi elegancia volt benne, mint egy 120 kilós kovácsüllőnek az epreskonténerben!
Tegyünk már e prodkció mellé oda egy David Copperfield-ot, és láthatjuk tisztán, mi az hogy kultúrált produkció! Ha csak a tizede jelentkezne annak, már az is valami lenne!
A kigyóhoz nem tudok hozzászólni, de úgy volt az mérgeskígyó, ahogy az elefánt repül!

Takoca 2008.03.31. 11:27:24

Üdv!

Nekem is feltünt az adás alatt, hogy ez egy kutyafejű boának kinéző jószág. Ugyan méreg foga úgy tudom nincs viszont iszonyat gyors! Elvileg természetes körülmények között röptében kapja el a madarakat. Szóva veszély max annyi volt a dologban hogy oda csap.... de ebbe senki se halt volna bele...

Remélem nem írok hülyeséget, nem vagyok szakértő...

big agnes 2008.03.31. 11:31:44

szögezzük le, a TV2 közönsége, meg főleg az ilyen műsoroké tényleg hülye!!! aki ilyen igénytelen saját készítésű kertévé programokat néz, az nem lehet más! Ámen!

bravo Kígyó! 2008.03.31. 11:43:39

a helyzet az, hogy eredetileg e terráriumba (helyesen antikvárium) Nagy Kriszta: Hogyan defloráltam Fábrisándort c. önéletrajzi kötetét helyezték volna, de a konkurens csatorna ezt megneszelte, és villámgyorsan lenyúlta az ötletet (ti. Fábrisándor deflorálását)!
ezt követően felmerült, hogy helyezzenek a lepel alá egy szarvasi mozzarellát, de ezzel kapcsolatban nagy vita támadt, hogy ilyen állat nincs is (legálábbis az angol Wiki nem említi), mások szerint meg veszélyesebb az egészségre, mintha az ember szemétégető ellen tiltakozó környezetvédelmi aktivistákat reggelizne!
az utolsó pillanatban így esett a választás erre az ártalmatlan kígyóra.
ahogy lenni szokás, a változásról sem a katasztrófavédelmet, sem a készenléti rendőrséget sem értesítették, a mentősök pedig az eredeti verzióra szánt szérummal, Tereskova a ballib bunkó, Fábrynál c. Index fórum kinyomtatott lapjaival álldogáltak a stúdió udvarán!
hát ezt tudom mondani, és előrebocsájtom, hogy bár a műsort nem láttam, sőt fingom sincs miről van szó, de akkoris ez a véleményem!

ps. viszont izgatottan várom, mit nyilatkozik Dr. Magyar György, hogy tényleg van-e ilyen kígyó

Komplikato 2008.03.31. 11:44:16

Péter, ne viccelj ha az emberek átverése miatt az ORTT közbelpéphetne, akkor akár a királyi TV, akár a kereskedelmi TV-k, vagy bármelyik "hír" TV híradóit simán betilthatná. ;)
Nagyon vicces, amikor ugyan azt a hírt hallod egy nap 11 féle verzióban és egyik sem fedi a valóságot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.31. 12:20:07

hozzáteszem hogy aljas dolog egy állatot ilyen módon holmi díszletnek, kelléknek használni egy showműsorban. vagy ennyire nem gondoltak bele abba, hogy mit művelnek?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.31. 12:39:06

apropó terrárium!
állatkertbe mikor megyünk? :D

Takoca · http://album.reality.hu 2008.03.31. 13:01:26

"vagy ennyire nem gondoltak bele abba, hogy mit művelnek?"

Rékuc hol élsz te? és mit nézel?

szerinted bármi más is érdekli őket a nézettségnél????
ne legyél már ilyen naív!

valaki 2008.03.31. 17:13:21

en.wikipedia.org/wiki/Bothriechis_aurifer
Üdv. minden kígyó és média gurunak!!!
Hátha a fentitől még "gurubbak" lesztek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.03.31. 18:37:54

Gratulálok a cikk írójának, bár az index fórumos szaktopikokban ezt már közel a műsorral párhuzamos idősíkon többen észrevették. Hát műsor és a magyar wikipédia felett valóban a béka feneke leledzik és jó magasan. Engem egy másik dolog háborított fel, amit csak másnap vettem észre a rögzített visszajátszásnál, mert akkor láttam először. Előző nap ugyan is a netet püföltem közben és csak füllel hallgattam főként. A következő dolog nem levédett, tehát itt is nyugodtan fel lehet dolgozni a témát. Sőt örülnék neki.

Parasztvakítás a KIVÁLASZTOTT-ság!!!

Mennyire hihető és hiteles egy olyan mű-show-r, ahol Uri Geller, saját utódjaként olyan versenyzőket indít, akik hivatásos bűvészek, sőt inkább James Randi utódjai, mint az övé.

---Itt egy kép az adott úrról---

Molnár Gergely, művész nevén Mr. Jupiter bűvész, a Bűvészek Világszövetségének elnökségi, és a Tényeket Tisztelők Társaságának ( Szkeptikusok) elnökségi tagja szerepeltetése kb. olyan mintha James Randi (Uri Geller ellenfele, legnagyobb ellenzéke) is szerepelne versenyzőként a kiválasztott műsorban.

Azaz GÁZ, ÉGÉS, BUNDA, NEVETSÉGES,,,,, stb

Bővebben:
vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=41804

ukmukfukk 2008.03.31. 19:08:35

Végre valaki helyretette a dolgot, nem csak pofázik.
Köszi nyenyec :)
Én is hasonlót akartam elkövetni, de egy "hivatásostól" mégiscsak hitelesebb.

Nuclearvision · http://nvision.blog.hu/ 2008.03.31. 19:44:45

Ettől függetlenül még jó volt a műsor :-). Egyébként az egyik barátom szerint egyszerű lehetett felismerni a "parafenoménnak", hogy melyik "vázában" van a kígyó, mert csak ad ki valami hangot, sziszeg, vagy egyszerűen csak mozgolódik :-/.

Merras · http://miyazakijun.hu 2008.03.31. 21:13:06

A TV2 a bemutatott star wars plakátot is úgy lopta a netről:

dzsejt.sfblogs.net/2008/03/31/neo-megmondta-nincs-kanal/

Ez egy nemzetközi Star Wars körökben is népszerű rajongói munka...

Egyéves Önkéntes 2008.03.31. 21:31:15

bravo Kígyó! 2008.03.31. 11:43:39

Ez szép volt!!!!!!!

Dami · http://dabence.blogspot.com 2008.03.31. 22:01:17

A szerkesztés tv2-höz köthető gépről jött eredetileg:
hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:IP-ellen%C5%91rz%C3%A9si_k%C3%A9r%C3%A9sek#Snakesnake

TV2 kérj bocsánatot, vagy nem mutatom meg a kacsámat ott 2008.03.31. 22:40:53

Nimphân 2008.03.31. 23:24:03

Na ezért nem nézek tévét. Van egy tévém, de az csak és kizárólag DVD-nézésre van.
Nem is jön be rajta csak az M1 és a tv2 rizsásan.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.04.01. 07:24:05

Én se szeretem hogyha balfaszok editálgatják a wikit, az internet sem a személyes hadseregem de azért megpróbálom.

gerlefeszek.blog.hu/2008/04/01/wikitroll_kialtvany

És ez kivételesen nem önreklám hanem társadalmi célú cselekedet.

movhu 2008.04.01. 09:00:44

Hivatalos Wikipedia info:

"Bár a Wikipédiában a bejelentkezett felhasználók által használt IP-címek nem publikusak, visszaélések gyanúja esetén erre felhatalmazott felhasználók ellenőrzihetik azokat. Egy ilyen ellenőrzés eredménye szerint a szóban forgó felhasználó a tv2.hu tartományából szerkesztett"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.04.01. 10:00:18

A magyar wikipédia nem lexikon, hanem agitációs propaganda hely. Ott ahol a főmuftik és a főfürerek a szovjet pártitkárokhoz hasonlatosan halálukig azok maradhatnak. Nincsenek időszaki szabad és korrekt választások sem, mint ahogyan jogegyenlőség sem.

további infók itt:

vilagnezet.blog.hu/tags/wikipedia

Tapír 2008.04.01. 13:01:14

Látom itt mindenki okos. Jó érzés látni, amikor ennyi okos ember egy helyen összefut. Kedves Ko_vacs is rögtön átlátta mindegyik mutatványt. Dícséretes. (kérem írja majd le nekem, ha kérhetek ilyet!)

Ma Magyarországon, aki leszólja a nagy kereskedelmi televíziócsatornákat, rögtön a bölcs szerepében tetszeleghet, vagy legalább is azt hiszi... Én meg azt hiszem, hogy az agyoncsépelt "a TV2 hozza a formáját" meg "tényleg csak a hülyék nézik" fordulatok nagyjából annyi agykapacitást követelnek, mint a Mónika Show. Ha már okoskodunk, legyen valami (egyéni) gondolat is...

A műsor amúgy nem volt rossz, Mo-n nem csináltak még ekkora showt, ettől ugyan félő volt, hogy nagy beégés lesz a túlmisztifikálás, de egy-két kínos bakitól eltekintve, jól teljesítettek a játékosok és tényleg képesek voltak elvarázsolni -nem a hülyéket, hanem azokat, akik hagyták magukat (ez ugyanis nem bűn).

Ez a kígyós téma érdekes, de azt mondom belefér, mondjuk én azt hittem benyugtatózták a kígyót, az a trükk. Semmiképp sem gondoltam tudatosan, hogy bárkinek baja esik, de a feszültség így is megvolt. Az mellékes, hogy maga a produkció nem volt egy nagy szám...

movhu 2008.04.01. 13:10:13

Tapír, most akár akartad, akár nem, mindenki azt fogja hinni, hogy TV2 közeli emberke vagy. Egy hozzászólásban dicsőíted a beégett műsort, és szidod az RTLKlub egyik műsorát.
"Mo-n nem csináltak még ekkora showt"
Pontosítanék. Ekorra ******
"jól teljesítettek a játékosok"
A játékosok a produkciókat félretéve is szánalmasak voltak, átlag ripacs színész jobb lett volna rá.
"tényleg képesek voltak elvarázsolni -nem a hülyéket, hanem azokat, akik hagyták magukat"
Mondatodon belül ellentmondás van. Aki hagyta magával elhitetni, hogy amit lát, az nem trükk, hanem misztikum, az ugyan hülye lehet nem volt, de áldozat az igen. A műsorkészítők áldozata.

Tapír 2008.04.01. 13:32:04

Nem várom el senkitől, hogy elhigyjen rólam akármit is. Amit leírok semmivel sem veszíti értékét, attól, hogy TV2 közeli, zsidó, neonáci, vagy maga a pápa vagyok. (Amúgy legfeljebb médiaközeli vagyok, de közöm konkrétan az RTL-hez van, ahhoz is igen kevés.)

A ****** biztos nem hatcsillagos műsort takar, hanem valami egyszerű minősítést. Én elhiszem, hogy dúlnak benned az indulatok és a vörös gőztől nem tudsz/nem akarsz a dolgok mögé nézni, de technikai szempontból ilyen nagyszabású körítést még nem csináltak műsornak itthon. Ez tény. Lehet egy szóval/hat csillaggal leminősíteni sok ember, hónapokig tartó előkészületeit, de attól még a tények szilárdan állnak, ebben bizony munka volt, és nem kevés. Hogy a cél parasztvakítás volt? Megint csak tény, de az előző állításhoz ennek semmi köze.

Az utolsó állításoddal értek legkevésbé egyet. Szinte minden alkotói ágazat iránt érdeklődök és viszonylag belsőségesen ismerem is őket. Ha nem kapcsolom ki az ismereteimet pl. egy film megnézése előtt, képtelen vagyok élvezni azt. Csak úgy élvezhetsz egy alkotást, egy előadást, hogy hagyod magad elvarázsolni. Én tudom, hogy ez a kiszolgáltatottság ijesztő tud lenni, de másképp egyszerűen nem lehet élvezni. Mint ahogy az nektek most pl nem is sikerült. Én/mi jól szórakoztunk rajta. Se a mutatvány előtt, se a mutatvány után nem hittem egy percig se, hogy varázslat történt. De amikor a trükköt bemutatta (és az jól is sikerült), akkor azt varázslatként éltem meg. Ez a bűvészet varázsa.
Ha eltávolítjuk a nagyközönségnek szánt csalogató cukormázat, szerintem több érdekes mutatványt, ügyes bűvészt láttunk. Aztán lehet, hogy a következő 5 mégjobb lesz. Én nézni fogom, mert épp elegég a ****** az életben, hogy kelljen 5X10 perc varázslat.

2008.04.01. 17:13:12

IGe, látom sérelmezed, hogy kirúgtak a Wikipediáról. Valóban nincs kötött időtartama a tisztségviselőknek (erről egyébként most volt egy szavazás), viszont visszahívhatják őket. A szócikkek készítésében viszont mindenki egyenlő. Mutass bármilyen más helyet, ami ennyire demokratikusan működne!

Valóban, a többség véleménye nem engedi pl. az általad képviselt vallási fanatizmust, a mások által megpróbált antiszemita eszmék terjesztését. A demokrácia a többség uralma, nem anarchia.

A fenti eset pedig egyáltalán nem égő a WP-re nézve, mert képes volt gyorsan kijavítani a hibát. A WP szabadsága lehetővé teszi a fals vélemények megjelenését is, de nem korlátlanul.

Terrarium.hu 2008.04.01. 18:23:13

# (akt) (előző) 2008. március 30., 13:58 Marci1994 (Vita | Szerkesztései) A (3 326 byte) (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 62.201.64.108 szerkesztéséről VC-s szerkesztésére) (visszavonás)
# (akt) (előző) 2008. március 30., 13:57 62.201.64.108 (Vita) (üres) (A lap teljes tartalmának eltávolítása) (visszavonás)

na valakinek nem tetszett es visszanyomtak a kamu cuccot ...

nothing.at.all 2008.04.01. 19:38:27

tényleg vicces, hogy egy tv-ről szóló cikkben mindig vannak ilyen kultúrsznobok, akik már rég kidobták a tv-t, de azért idejönnek fellengzősen ezt közölni a pórnéppel, akik még nem, és olvasással meg kommentezéssel pocsékolják a drága idejüket ahelyett, hogy megnéznének egy újabb ingmar bergman filmet. (ha a tvzésre sajnáljátok az időt meg az agysejteket, mennyivel jobb olvasni róla?)
amúgy nekem már akkor gyanús volt ez a kígyó, mikor a "szakértő" közölte, hogy ez egy nagyon veszélyes állat, ami a méregfogával(!) mar(!), majd a méreg elterjed a szervezetben (hűha!). ezt valószínűleg egy másik mérgeskígyó sem tudja, szóval nagyon szakszerű tájékoztatást kaptunk az állat mibenlétéről.

bbnet1 2008.04.08. 08:20:07

De ekkora tetű dolgot. Ez a durva, hogy már nyíltan megy a tények meghamisítása üzleti siker érdekében. És ha kiderül, akkor sincs semmi, hanem folytatja tovább.

bbnet1 2008.04.08. 08:20:54

Szervezzünk tüntetést, tv2székház égetéssel a hazugság ellen, és urigeller monnyonle !

Tuskó Blog Admin · http://tuskoblog.blog.hu 2008.04.14. 04:50:20

Sziasztok!

Ez sajnos nem a Wikit minősti, hanem a tv2-t. Hogy jön ahhoz ez a szaros csatorna, hogy mások hobbiját, önszorgalomból végzett munkáját lealacsonyítsa ilyen mély szintre?! Eltörni a kezét annak a marketingesnek, aki ilyet mer csinálni. Egyébként a szócikk már át lett írva...

movhu 2008.04.24. 14:09:19

Aki szeretne hozzászólni, az megteheti, de kultúráltan, és a témához kapcsolódóan. Egyéb esetben moderálásban részesül(het).

ikse (törölt) · http://rollercoaster.blog.hu 2008.04.29. 20:52:27

Ez a ciki, nem a halál. :-)

Nekem van tv-m, de csak 4 csatornát nézek: National Geographic Channel, Spektrum, Discovery, Travel.

KenSentMe 2008.07.19. 21:49:50

Tegnap megharapott egy dzsungelvipera.. bar lehet, hogy reszeg voltam.. hmm. .. vegigolvastam a cikket, es ugy tunik, nem dzsungelvipera volt.
süti beállítások módosítása