Miért fontos írni erről? Sokan megírták már a dolgot, én megpróbálom röviden összefoglalni, hogy minél több értelmes essen ki abból a körből, akik részt vesznek a nyilvánvaló álhírek terjesztésében. Az utóbbi időben az álhírek reneszánszukat élik, ismét belendült a piac. Igen a hoax él és virul, ami nem más, mint az általunk terjesztett álhír.

Ki ne kapott volna már arról E-mailt, hogy van egy gyermek, aki komoly orvosi segítségre szorul, és a levél továbbküldésével mi magunk is hozzájárulhatunk a gyógyulásához, mert valamelyik nagy cég ennek fejében finanszírozza a drága kezelést? Netalán arról, hogy éhező afrikaiak mindennapi gondjain segíthetünk, csak egy kattintással a teljes címtárunkban lévő összes személynek kell továbbküldenünk a levelet. Vagy arról, hogy veszedelmes új vírus terjed, ami pillanatokon belül kiégeti a gép teljes belsejét. A hoax általában igyekszik magát hitelesnek feltűntetni, létező és ismert vállalatokra és személyekre hivatkozik. Amint pedig az esetekből látható, a hoax a lelkiismeretünkre kíván hatni. A „kegyetlen vagy, ha nem küldöd tovább”, „küld tovább minél több ismerősödnek, hogy megvédd őket”, „segíts te is ezen a gyermeken” vagy bármely más továbbküldést sugalló gondolat biztossá teheti előttünk, hogy hoax-al állunk szemben. Mi az igazság?

Akinek tényleges orvosi segítségre van szüksége, az meg fogja kapni a megfelelő módon. Amelyik cég tényleg segíteni akar, az megteszi minden ilyen nélkül is. A jó vírus meg már körbefertőzte a világot, mielőtt bárki is észrevenné a működését. Sőt! Magyarországon is előfordult, hogy a hoax továbbküldése miatt egészségügyi intézmény telefonvonalai váltak használhatatlanul túlterheltté, azért, mert a levélben ez volt megadva, ahol felkínálhatják az emberek a segítségüket. Ez a tevékenység komoly fennakadásokat okozott a tényleges egészségügyi ellátásban. Mit tehetsz, ha értelmes vagy?

SOHA, ismétlem SOHA ne küldj tovább és ne rakj ki semmilyen üzenő falra olyan levelet, amely akár tartalmában, akár konkrétan arra ösztönöz, hogy tedd ezt vele. Lehet, hogy azzal, hogy ezt teszed, komoly károkat okozol a levelező rendszerekben. Ami a legfontosabb pedig, hogy ezzel tényleges működési veszélyt okozhatsz egészségügyi intézményeknek. Amennyiben pedig számodra ez sem fontos, akkor gondolj arra, hogy hányan röhögnek majd rajtad, hogy még mindig nem ismered mi az a hoax.

Sokat fog segíteni, ha elképzeled, hogy amikor megnyomod a „küldés” gombot a gépeden, akkor meghal egy gyerek miattad, akinek a szülei azért nem érték el a kórház számát, mert a te leveled miatt foglalt volt a vonal. Elég súlyos érv? Csak egy szót jegyezz meg tehát: SOHA

Végezetül néhány link azoknak, aki kicsit többet szeretnének tudni a témában:

Az index.hu ezzel kapcsolatos oldala: index.hu/tech/hoax

Városi legendák: www.urbanlegends.hu

Grin alapműve '98-ból: yikes.tolna.net/hoax

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr56295547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.01.13. 19:05:49

SOHA, ismétlem SOHA nem küldök tovább ilyen idióta levelet. Mert szerintem (ha a megtöbbszöröződést veszem alapul- ugye küldd tovább minimum 5 embernek)magát a hálót is leterheli egy ilyen hülyeség. És mikor ülök az ADSL előtt, és percekig várnom kell, hogy egy oldalt betöltsön, akkor gyakran eszembe jut az a milliárdnyi értelmetlen levél, ami éppen kering az éterben.

Perillustris 2008.01.13. 22:36:00

Az e-mail forgalom 90-95%-a SPAM és HOAX.

Mirko 2008.01.16. 04:14:44

Grin alapműve '88-ból: yikes.tolna.net/hoax

Kilencvennyolc az a nyolcvannyolc.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.16. 08:16:26

ezt az írást sem szabad továbbküldeni? :)

movhu 2008.01.16. 08:44:46

Mirko!
Tényleg elgépeltem :) Javítva
Bukowszky!
Az írást nem, a véleményem ugyanaz, amit Grin is ír. Azaz ne legyen a hoax ellenes oldalból lánclevél. Ha akarod, akkor mindig csak a linket küld el.

sensimilla 2008.04.01. 14:43:53

Na azért a soha de soha gonoszság! Én is indítottam már körlevelet, pl saját eltűnt tárgyam ügyében, vagy szoktam befogadni ideiglenesen menhelyi kutyákat, és a gazdikeresésben is sokat segít a körlevél. De én mindig névvel, dátummal, telefonszámmal ellátva küldök ilyesmit. Szerintem épp az a baj a hoaxokkal, hogy amikor tényleg szükség lenne mások segítségére, akkor nem működik, mert nem küldik tovább, hoaxnak gondolják.

Claudedette Noir 2008.08.19. 16:29:43

Én az imeem-en már olyan komment-spameket találtam, hogy "ha nem kommenteled be te is valahova meghal az anyád" vagy "megerőszakolom a kishúgodat" meg ilyenek. Hát merjen csak nekem valaki ilyet küldeni...
süti beállítások módosítása