Neptun isten

2009.01.28. 14:00

Egyszer volt, hol nem volt, valaki kitalálta, hogy milyen jó is volna a felsőoktatásban lévő hallgatók adatait egy egységes rendszerben kezelni. Az ötlet megfogant, és 1995-ben elindult a HIR, vagyis a Hallgatói Információs Rendszer. Ezt akkora szakértelemmel és felkészültséggel alkották meg, hogy rögtön nem is működött rendesen, és az egyik legalapvetőbb hálózati védelmét, a hozzá tartozó belépő kártya rendszerét menten fel is törték. Itt volt hát a nagy feladat, valami újat kell alkotni. Így megszületett a Neptun, aki nem a képen látható isten, hanem valami jóval kegyetlenebb. Az elmúlt lassan 12 évben – amióta beindult a Neptun – nem sikerült elérni, hogy akár a mai architektúrával felhasználóbarát módon működjön. Aki kapcsolatban került ez idő alatt akár maga, akár ismerősei lévén a rendszerrel, az jól tudja, hogy miről van szó.
Például a BMF saját lapja szerint is működésképtelen a rendszer, főleg ilyenkor, amikor sokan próbálnak vizsgára jelentkezni, tárgyakat felvenni. A módszer kőkorszaki megoldása két erőfeszítésben merül ki. Az egyik, hogy a jelentkezési napokat szakonként eltolják, a másik pedig az, hogy rendre utasítják a diákot. „Tessék kérem szépen hajnalban Neptunozni, mert akkor kicsi a terheltség”. Közben a problémák nem ilyen egyszerűen kezelhetőek. Nagyon sok diák nem tud feljelentkezni a vizsgákra, mert egyszerűen nem tud belépni. Még jó, hogy a tanárok elnézőek, és e fontos előkövetelmény nélkül is engedik vizsgázni a diákot. Apropó előkövetelmény. Ugye a kreditrendszer óta mindenki úgy válogatja a tantárgyait, ahogy akarja. Erre elvileg felkészült a rendszer, de az emberi tényező itt is képes furcsa dolgokat produkálni. Ugye érthető, hogy nem vehetünk fel egy tárgyat, ha annak korábbi féléveit nem teljesítettük. Az már kevésbé, ha netán két tárgy egymásnak kölcsönösen előfeltétele, megteremtve ezzel a 22-es csapdáját. Az olyan extrém esetekről ne is beszéljünk, amikor érthetetlen összefüggések vannak. Például az, hogy a SOTE-ETK miért jelöli meg a biomechanika tárgy előfeltételének a „számítástechnika” vagy a „tudományos kutatás alapjai” nevű tölteléktárgyat.(Mea culpa, ha ez az elmúlt 1-2 évben változott) Ezt tetézik a mágikus, némi összeesküvés-elméletet is sejtető eltűnések, amikor is valaki felvesz egy tárgyat, vagy jelentkezik vizsgára, és később még sincs ott a névsorban. Mindennek pedig nem csak az a következménye, hogy a diák idegbajt kap. Súlyos, sokezres fizetendő tétel minden késés és javítás, amit a diák vagy a szülei fizetnek be, mert valamit a magasságos Neptun nem intézett el. Miért ez a sok baj?
Alapvetően egy szóra lehet visszavezetni. Microsoft. Jó magyar szokás, az állami pályázatokat eleve úgy írják ki, hogy csak MS kompatibilis lehet a termék, amit veszünk. Ettől kezdve semmi nem érdekes. A magyar állam kész milliárdokat kifizetni MS licencekért, ahol hasraütésszerűen határozzák meg, hogy menyi is az annyi, azaz hány diák is használ ilyen termékeket a campus keretében. De miért is lenne máshogy ez egy olyan országban, ahol egy jó ideig úgy működött a sokak számára kötelező elektronikus adóbevallás, hogy ahhoz csak Windows alapú szoftverek voltak. Ezt tetézte az a még extrémebb adózási irányelv, ami le is volt írva kicsi hazánkban. Számítógépet csak úgy számolhatott el költségként vállalkozás, ha ahhoz bizonyítottan vásárolt Windowst. Más operációs rendszerrel a gép nem gép, vélte az adóhivatal. Ebben a mikrokörnyezetben született meg a Neptun is, Microsoft termékekre építve, nyilván ott sem mindig a legnagyobb szakértelemmel. Így lehetett az, hogy eleve csak távoli asztal klienssel vagy az azt pótló activex vezérlővel működött, tehát az alternatív operációs rendszerek kizáródtak.
A dolog szépséghibája, hogy amint a fent leírt esetekből látható, a fejlődő számítástechnika ellenére a dolog ott tart, ahol indult. Továbbra is komoly odafigyelés kell, hogy csak ritkán omoljon össze. Ezek mellett óriási biztonsági résekkel van tele, pedig nem kevés múlik rajta. Nem csak a pótdíjak miatt, hanem például azért is, mert ez a rendszer kezeli azokat a számlaszámokat, amire az ösztöndíjak utalása történik. És lássuk be, a felsőoktatásban egy elektronikus rendszer manipulálásában még igen sok fantázia rejlik. Hogy lesz-e valaha értelmes megoldás, azon kívül, hogy hajnalban kell használni, azt nem tudni. Egyelőre az biztos, hogy a Neptun teljes biztonsággal ül dicső trónján, és biztosítja, hogy egy életre megjegyezze a nevét, aki valaha is látta.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr70908183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.01.28. 14:08:10

Nekünk is neptun van a Corvinuson.
Én a gyűjtőszámlán vagyok kiakadva. Már nem lehet csekken UV-t fizetni, csak gyűjtőszámlán, amit ha nem töltesz fel időben, nem mehetsz vizsgázni.
Szerintem annyira nem szörnyű a neptun, igenis vannak benne jó dolgok, gyorsan lehet tárgyakat felvenni, nem kell tanszékekre rohangálni.

V8 2009.01.28. 15:03:04

Továbbá érdekes, hogy a felsőoktatási intézményeknek kizárólag a Neptunt vagy az ETR-t szabad használni... Az ETR-t nem ismerem, viszont a Neptun szakmai szempontból valami eszméletlenül szörnyen van megcsinálva.

Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztő SDA stúdió Kft. vajon milyen referenciákkal rendelkezett, amikor megcsinálta a Neptunt? (Elárulom: 0, azaz nulla darabbal. Most sem sokkal többel...) Valaki rábízná egy ilyen rendszer fejlesztését olyan cégre, ami hirtelen, az adott feladatra alakult?

movhu 2009.01.28. 15:06:23

@Tzimisce: "gyorsan lehet tárgyakat felvenni" Hajnal 3-kor :)

@V8: Ismerős a szó: "Magyarország" ?

V8 2009.01.28. 15:07:11

@Tzimisce: Persze, maguk a funkciók hasznosak, de normális esetben a kiszolgálására nem kellene akkora vas, természetesen jó sok pénzért, és még így sem bírja a terhelést. Valamint lehetne kevésbé bugos, a kezdeti IE-only állapot is vicces volt, és még sorolhatnám.

V8 2009.01.28. 15:12:14

@movhu: 'Ismerős a szó: "Magyarország"'

Tudom, közbe-szerzés, informatikával súlyosbítva (amihez a döntéshozók még kevésbé értenek, mint bármi máshoz) :(

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.28. 15:15:12

citrixel windó alól is tudnak a dolgok sukárul működni, picivel nagyobb léptékben. tele van a világ ilyen midrange meg application szerverekkel.
csak az nem 100% microsoft licensz.

sebcsaba 2009.01.28. 15:25:41

ELTÉn nekünk ETR van. Emlékszem a bevezetésére, nos azóta sokat fejlődött, és mostanra egész jól használható. Az IK-n. Mert a BTK-ról hallom, hogy a tanárok nem tudják (meg nem akarják) használni, és akkor annyit ér mint szarnak a pofon. Viszont a neptunhoz képest mindig egy-két nagyságrenddel jobb (régen is, és most is) - mind technikai, mind szolgáltatási szinten.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.01.28. 15:26:17

Hm... nem Neptun(usz), azaz Poszeidón haragja miatt kényszerült Odüsszeusz 10 éves tengeri hánykódásra? Valami köze ennek lehetett az elnevezéshez :)

movhu 2009.01.28. 15:40:38

@sebcsaba: Érdekes, de az ETR-re kevesebb panasz van, legalábbis a környezetemben érintettek ezt mondják. Biztosan annak is megvannak a maga bajai.

szajkogabor1980-a 2009.01.28. 15:45:21

Nem értek egyet! Az, hogy a neptun nem működik nem a microsoft hibája, nem is a windows -é, hanem azoké a software fejlesztőké akik ezt a programot írták, de talán még nem is a fejlesztőkkel van a baj, hanem azokkal akik megfogalmazták az igényeket és elfogadták ezt a szemetet.
A másik, hogy nem azért fejlesztenek csak windows -ra, mert az annyira fasza lenne vagy csak arra kapják a pénzt, hanem egyszerűen azért, mert a szűkös határidők melett nincs idő megcsinálni más oprendszerre is. Logikus a választás, hogy olyan rendszerre fejlesztenek, aminek 90% felett van a piaci részesedése.

gulyaszoli · http://tapirwar.tumblr.com 2009.01.28. 15:51:14

Az SZTE-n is ETR-t használunk, és különösebb gond nem volt vele eddig. Leszámítva a kurzusfelvételnél jelentkező leterheltséget, de ez is csak az egész egyetemet érintő kurzusoknál jelentkezik (mint például a testnevelés, nyelvórák). A karonkénti tárgyfelvételnél nincsenek ilyen gondok, persze itt is időben szét van osztva a kurzusfelvétel. Vizsgára jelentkezésnél pedig még velem soha nem fordult elő, hogy ne lettem volna rajta a felvett vizsgám névsorán, és mástól sem hallottam még hasonlót. Mondjuk be is b**szna, ha a rendszer ilyen hiányosságai miatt kellene valakinek pótdíjakat fizetni. Ilyen esetben a minimum az üzemeltetők irodáján történő erőteljes anyázás. legalább is lehet, hogy én így reagálnék rá.

movhu 2009.01.28. 15:52:19

@szajkogabor1980: Az első részében a mondandódnak sok igazság van, de a második részét nem értem, illetve nem hiszem.
Egy adatbázis felé épített kezelőfelületnek semmi köze ahhoz, hogy a mezei user majdan mivel fogja azt nézegetni. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy 1 vagy 90 %. Mint ahogyan egy csomó webserver van, ami például Linux alapú, miközben az oldalakat nézegető emberek 99%-ka MS oprendszer alatt böngészi.
Ha a cél egy rendesen működő tanulmányi rendszer, akkor ott a fejlesztés ideje független a platformtól, sőt lehet, hogy kevesebb egy nem MS alapú környezetben. Arról ne is beszéljünk, hogy mondjuk a kiszolgáló rendszer mibe kerülk az egyik és mibe a másik esetében. Vannak olyan rendszerek az országban, amikhez képest a Neptunnak bolhányi adatot kell kezelni, ez előbbiek mégis tökéletesen működnek.

movhu 2009.01.28. 15:54:08

@starckz: Általában a helyi Neptun guruk ajtaja ilyenkor zárva, és ki van írva, hogy hibajelentést email-ben fogadnak el. Miközben a levelező rendszer is úgy szét van esve, hogy hetes késésekkel kerülnek elő levelek.

V8 2009.01.28. 15:58:36

@szajkogabor1980: Egy webes alkalmazás ne legyen platformfüggő... Amikor a citrixes terminálszerveres játékról áttértek a Neptun.net-re, kezdetben csak IE-vel ment (azóta megy FF-fel is, bár FF 3.0.5 / Linuxra vicces, hogy panaszkodik, hogy nem támogatott).

Egyébként itt tényleg nem az MS cucc a szűk keresztmetszet, és természetesen a jelenlegi MSSQL(?)+ASP.Net felállással is lehett volna egy gyors és jól működő rendszert csinálni.

V8 2009.01.28. 16:02:46

@movhu: "Általában a helyi Neptun guruk"

Olvastam olyan levlistát, ahol az egyik helyi Neptun admin (egyébként sokszor bukott aktuális hallgató) magyarázta, miért olyan jó vizsgaidőszak közepén verziót váltani, és miért nem ér rá a nyári szünetben...

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.28. 16:10:19

nem olyan rossz dolog a Neptun.. az gondolom nyilvánvaló, hogy szükség van valamilyen elektronikus rendszerre, ahol a hallgatók felvehetik az óráikat/vizsgáikat, papír alapon ezt az elvárt rugalmassággal lehetetlen lenne megvalósítani.. a fő probléma szerintem annyi, hogy spórolnak a Neptunt kiszolgáló gépállományon, egyszerűen nem képes a rendszer kiszolgálni a tárgy/vizsgafelvételi időszak kezdetekor a rengeteg kapcsolódást.

AsgardV 2009.01.28. 16:13:43

Ott a pont, ez speciel nem a Microsoft hibaja, hanem a tehetsegtelen fejlesztoke. Gimnazista hobbiprogramozo szinten is jobbat lehetne irni, csak ugye a 'magyar modszer' itt is mukodott.

sáklit (törölt) 2009.01.28. 16:17:50

király nyavajgás. kívánom ez legyen a legnagyobb gondod az életben. felkelsz hajnalban? vagy lejárod a lábad a tanszék, és tanárok felkutatása közben. akik ugye hétfőtől vasárnapig egész nap csak Téged várnak.
le van terhelve a neptun szerver. ez igaz. de mindek bővítsék? évente 10-15 nap miatt. mert a tárgy/vizsgajelentkezés első napjaiban van komolyabb gond. van akinek szerencséje lesz, és lesz akinek nem. mint a szóbeli vizsga, vagy a szubjektív osztályzás. Isten hozott a főiskolán egyetemen. vagy mehetsz haza sírni, hogy hajnalban kell kelni.. nem kötelező felkelni korán. max lemaradsz valami népszerű tárgyról, vagy nem az áhított időpontban mehetsz vizsgázni

V8 2009.01.28. 16:20:36

@SCUMM: "hogy spórolnak a Neptunt kiszolgáló gépállományon"

Nem, nem és nem!!! Ha egy ilyen rendszer lassú, akkor a lehető legrosszabb megoldás, hogy toljunk alá még több vasat (egyébként a Neptunnál pont ezt csinálják). És senki nem azt mondja, hogy nem kell elektronikus rendszer, hanem azt, hogy egy ilyet töredék költséggel profi módon meg lehetne csinálni, profi céggel, kompetens alkalmazottakkal.

"egyszerűen nem képes a rendszer kiszolgálni a tárgy/vizsgafelvételi időszak kezdetekor a rengeteg kapcsolódást."

Max 10000 hallgató, + néhány 100 tanszéki és egyéb felhasználó viccesen kis mennyiség. Normális helyeken kevésbé kritikus alkalmazások néhány nagyságrenddel nagyobb terhelést is kibírnak 7/24-ben...

sáklit (törölt) 2009.01.28. 16:20:43

a microsoftos rész pedig ugyahogy van hülyeség. évközben miért nincs komolyabb gond? mert nincs hahlálraterhelve szegény szerver...hameg vannak gondok, az sem az MS hibája. szerintem arra is irtak már mindenféle jól működő progit, rendszert.

movhu 2009.01.28. 16:25:59

@sáklit: Igen, pontosan, évente 10-15 nap miatt bővítsék, ugyanis egy info rendszert csúcsterhelésre építünk. Amúgy meg legyen tényleg egységes, központi vasakkal, és akkor kisebb az összköltség, és ésszel akár más funkciókat is kiszolgálhat a szabadidejében.
Ezen kívül nem szép hozzáállás, hogy ilyen a magyar felsőoktatás, ha nem tetszik nem kell csinálni. Kb ez a hozzáállás, ami egyébként idáig süllyesztette a a felsőoktatás színvonalát.
Még jó, hogy a fenti problémák tényleg nem érintenek. Amikor én jártam ilyen intézménybe hallgatóként, akkor füzetbe ment a vizsgajelentkezés :)

V8 2009.01.28. 16:26:55

Egyébként normális helyen ez így nézne ki: megfelelő specifikáció, az alapján pályázat, és jelentkezhet akárki, aki teljesíti az összes feltételt. Hogy milyen eszközöket használ - MSSQL+ASP.Net, Oracle+JSP, garázspistike PHP+MySQL :) -, az tök mindegy, a legjobb TCO nyer (természetesen ha biztonság, rendelkezésreállás, terhelhetőség, support stb.-nek mindenben eleget tesz).

Csak hát nem normális helyen élünk...

BigOne 2009.01.28. 16:29:55

@sáklit: Érdekes, hogy minden Mikrofos fan ezt állítja.
Biztosan csak én jártam olyan MS bemutatón, ahol a csodálatos új MSSQL szerver bemutatója 45 perc lett volna, de azért lett 60, mert ebből 35 percben az előadó megpróbált életet lehelni az állandóan elhaló SQL szerver+windows rendszerébe. Ja, az előadó az MS-től volt.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.28. 16:30:24

@SCUMM: A fő probléma, hogy egy raklap szart lapátoltak össze spaklival.

Az ETR rendesen meg van csinálva, használható, multiplatform és stabil is, tehát ne mondja senki hogy nem lehetne...

A Neptunnál jobban járnának, ha kibasznák az egészet a francba és csatlakoznának az ETR-t használó egyetemekhez az érintett helyek.

Ha el van rontva a design, akkor hiába pakolnak alá szervereket.

(Mellesleg, mint szakmabeli informatikusként azon pár ember közé tartozom aki öszerakott már egy-két magas rendelkezésreállású, durván használt rendszert)

Grafithuszar 2009.01.28. 16:34:33

Én anno a BME-n végeztem, és nálunk is voltak gondok vele, főleg amikor, bevezették az új Neptun .NET -et. De aztán helyrerázódtak a gondok, és emlékeim szerint teljesen jól működött az utlsó évemben...
A legnagyobb gond abból adódik, hogy kevés az erőforrás. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy simán meg lehetne ldani azt, hogy egyszerre 10.000 diák jelentkezzen be, csak ehez kellenének megfelelő szerverek...és ezeket nem ingyen osztogatják.
Perzse, én magam is tudok olyan szerver alkalmazást írni ami kiszolgál 10.000 embert, és egy geyszerű otthni PC-n is elfut... de ez nem egy hallgatói rendszer lesz, hanem valamo sokkal-de-sokkal egyszerűbb cucc, mondjuk egy sima chat szerver

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.28. 16:38:57

@sáklit: üdvözöllek a 21. században, földlakó!

Sokan tandíjat fizetnek, illetve a szüleik adót fizetnek azért, hogy az egyetem rendesen működjön. Az egyetem nem privilégium és nem kaszinó, hogy a véletlen döntsön.

Az _egyetlen_ dolog amit egy egyetem követelhet, az az elsajátított tudásról való számot adás, az összes többi esetben az egyetem a diáknak kellene, hogy alá legyen rendelve.

Egyébként teljesen mindegy, hogy évente hány nap az amikor le van terhelve a rendszer, tekintve hogy pont az a pár nap amikor használni kellene.

Ez olyan mintha azt mondanád, hogy csak évente 6x van focimeccs a stadionban hát nembaj ha nincs x vagy y, hiszen akkor kibirják.

V8 2009.01.28. 16:42:01

@Grafithuszar: Ha jól sejtem, akkor évfolyamtársak voltunk :)

Pont az a vicces, hogy tudomásom szerint nem olcsó és nem rossz vas van/volt a Neptun alatt. És maga a rendszer sem olcsó, mert valakinek a valakije megint jól járt...

Egyébként az oktatói felülete mindig is sokkal rosszabb állapotban volt, mint a hallgatói (még mindig sok hiba van benne, pedig egy ideje már fejlesztik).

szbszig 2009.01.28. 16:44:05

Szóval hajnalban kell használni. Akkor próbáljátok majd meg éjszaka betölteni a BME-s Neptunt:

frame.neptun.bme.hu/hallgatoi/

Aki lusta kivárni az estét, annak segítek: nem érhető el soha, egész éjszaka...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.28. 16:45:40

@V8: Csak úgy viccként megemlítem, hogy abból a pár milliárdból (!!!) amibe eddig a Neptun került olyan portált lehetett volna rég csinálni ami elbírja az egész magyar netes forgalmat...

Egy startupnál néhány éve sokkal durvább látogatottságú oldalt raktunk ossze 2-3 millió euróból.

borpancsoló 2009.01.28. 16:50:13

hát egen, a neptun. úgy érzem néha, hogy a főiskolai lét bonyodalmainak jelentős százalék a neptun valamilyen okosságából adóik. Nem engedi a feljelentkezést, nem ismeri a tárgyat (!), nem lehet arra az időpontra járni, mint amire elvileg a neptunon lehetett, stb. Mindig vicces, amikor nagylétszámú tárgyakhoz 8-10 kislétszámú gyakorlatot írnak ki, feljelentkezik minden időpontra 20-20 ember (másik 100 szopóágon, nembaj, majd jövőre...persze, a ráépülő meg majd elfogadja hogy nem volt hely) aztán az egyik időpontban igazából 60-an vannak és kivisszük az asztalokat a teremből, hogy legalább álva elférjünk... Lol. Másik kedvenc, amikor két hétig nem engednek be a gyakra, mert nem vetted fel a neptunon, a harmadik héten, amikor meg sikerült, közlik hogy max két hiányzás lehetséges, pótlási lehetőség nincs. Na azok az igazán jó félévek.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.01.28. 16:53:11

Hali!

en szerettem a neptunt. leszamitva hogy neha marhara belassult.

Viszont olyankor mindig arra emlekeztem hogy ment ez Gyorben a Szifen 1997-8 korul...

vizsgara jelentkezes: tanszek elott asztalra kis vonalas fuzet kibaszva. ahany csik, annyi ember jelentkezhet, az adatai felirasaval.

Egyreszt szanalmas volt, ahogy a diakok tortek magukat az alkalmakert. Masreszt lattam olyan hulye picsakat, akik nem tortek magukat. miutan elment a tomeg, mentek, kihuztak egy nevet es beirtak magukat helyette...

szoval azert ezzel szemben a neptun, amit mondjuk a koliszoba csendes maganyaban ejjel is lehetett berhelni maga volt a csoda es a luxus.

Nem mondom hogy nincsen tele hibaval, de nekem sokat segitett.

bbandi 2009.01.28. 16:53:24

Úristen ember, nézz utána mielőtt írsz!
A régi Neptun Oracle adatbázissal ment, Citrix távoli eléréssel (és nem IE only volt, linuxra is van Citrix kliens), Az új pedig Oracle vagy MSSQL, de honlapjuk szerint bármihez hozzáigazítják rövid idő alatt. A mostani felülete pedig valóban ASP .NET, de ezt a webnyelvet azért még a linuxbuzik is elismerik. A neptun valóban nem valami jó, de az új felülete szerintem már kezd használható lenni, és a legnagyobb hibája már néhány éve az emberi tényező.
(én egyébként BME-n használom, ha jól tudom, itt született saját használatra, és az csak "melléktermék", hogy azóta van SDA Kft, meg hogy csomó helyen használják)

Flashy7 2009.01.28. 17:00:40

már a régi citrixes rendszer (a mostani ahhoz képest olajozott villám) is ezerszer jobb volt, mint akkoriban más egyetemeken: sorba állni tanárokhoz tárgyra jelentkezni, ütközésnél visszamenni mindenkihez módosítani, hogy aztán mikor végül hazamegyek, a papíron egy gonoszember kihúzza a nevemet ha ő már nem fért volna be, stb.
fikázni könnyű (és nagy divat) de fölösleges, úgyis ezt kell használni. lehetne rosszabb rendszer is, és mivel Magyarországon vagyunk, még csodálhatjuk is hogy ennyire működik egyáltalán.

V8 2009.01.28. 17:01:27

@bbandi: Feltételezem ezt nekem írtad. Tudom, hogy ment a régi Neptun, használtam is a Linuxos klienssel, valamint nekem nincs bajom az ASP.Net használatával (fentebb írtam is, hogy ha jó a rendszer, felőlem írhatják akármiben). Az új meg kezdetben egész sokáig IE only volt. Arra esetleg van forrásod, hogy BME saját használatos lett volna eredetileg?

ladislaus 2009.01.28. 17:03:04

Neoptunt bevezettek mikor 3-os voltam vagy 3-os. Azelott papiros jelentkezes. Nekunk nem esett nehezunkre elsetalni egyik tanszekrol a masikra feliratkozni, leiratkozni... stb. Ez egy jo dolog de mindenki gorcsol ezen es csak idegeskedik meg nem alszik mert 3kor kell neptun neki. En nem is hasznaltam az utolso 2 evemben es le is diplomaztam. titok hogy sikerult kikerulni hogy a neptunt ne kelljen használni.

ladislaus 2009.01.28. 17:06:06

Jah es igen. BMF-et emlitette a poszt. 11en dolgoznak ennek a "karbantartasan" ott. A honlap szerint. Es kapnak 13. havi fizetest is.

Kopi3.14 2009.01.28. 17:08:22

szbszig: a BME-s neptunt nappal kell hasznalni. Ejjel torrentezz, nezz pornot, aludj, tanulj.

Egyebkent mint olyan, aki elhasznaloi siznten ismeri a neptun sok fajtajat szeretnek elmondani par doglot, a BME-n hasznalt megoldasarol.
mukodik, normalisan, nappal, ejjel egyarant. Talan osszesen ket-harom nap szokott lenni, amikor ez nem teljesul.
Az os neptunhoz meg kellett egy letoltendo, telepitendo program, ami mint valami keret futtatta, bongeszo nem kellett. Teljesen jo, szerintem kellemes felulet volt, csak lassucska. De atlathato.´Ekkor priorizalas volt, elobb valami du kettoig az egyetemi gepek, aztan hatog-nyolcig a koleszosok, majd midnen mehetett neki.
Ezutan jottek a netes verziok, elsore csak netre koltoztetett neptunnal, azonos felulettel, mar kisebb pririzalassal. Majd egy barnas kornyezet, teljes egyenrangusaggal, vegul a mostani szemirritalo narancsos megodlas. Mind kozul ezt utalom a legjobban, mig az elozo eleg jol hasznalhato volt, az osi meg szerintem kifejezetten kenyelmes.

Kopi3.14 2009.01.28. 17:12:33

Borpancsolo: az altalad emlitett hibakbol melyik rendszerproblema es nem luzer error? Na, koszonom mindet.

V8 2009.01.28. 17:13:03

@Flashy7: A közgazdászképzéses dolgokat pl. nem fikázom, mert ahhoz nem értek. Normális rendszert viszont már láttam közelről, és van elképzelésem róla, hogy mit és hogyan lehet megcsinálni.

Egyébként vicces volt a citirxes verzió idején tárgyfelvétel első napján reggel 8-kor sorakozni a HSZK-ban, mert a terhelés miatt csúcsidőben a külső hozzáférés le volt tiltva (és így is alig működött).

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.28. 17:14:24

@Flashy7: Nem és nem.

Minden fejlődés a pampogó embereken múlik, hiszen ők a világot formálják magukhoz, míg az alkalmazkodó beletörődő emberek alkalmazkodnak a világhoz.

(ez angolul jobban hangzik ;)

Kopi3.14 2009.01.28. 17:14:48

A poszthoz: nem tudom, BME-n csak oylankor volt Neptun osszeomlas, amikor valami kulso kaosz volt, helyben jo volt vegig. Egy igen komoly tortenetre melekszem, amikor koltoztettek midnent es orszagossa tettek. Talan azt nem kellett volna.

S hogy mennyire szar a rendszer? A BME osszes diakjara boven eleg ketto darab ugyintezo, aki az aprocsepro problemakat orvosolja, akar ott helyben is, ha olyan.

Kopi3.14 2009.01.28. 17:16:21

V8: ezert kellett a HSZK-ban a kritikus targyakat meg szorgalmi idoszak utolso napja 16:00 utan felvenni. Vagy kenyelmesen barmikor kesobb.

V8 2009.01.28. 17:18:57

@Kopi3.14: "elsore csak netre koltoztetett neptunnal"
Az nem volt új verzió, csak a klienst a böngésző futtatta (hogy ne kelljen mondjuk egy idegen gépen Citrix-et telepítgetni).

(Egyébként magának az elérésnek nem volt köze a Neptunhoz, a kliens arra kellett, hogy egy távoli Windows-ra bejelentkezz, a Neptun ténylegesen ott futott.)

Serio (törölt) 2009.01.28. 17:19:06

Most őszintén... Nem tudom, hogy a BMF-en hogy mennek a dolgok, de a Műegyetemen nem volt problémám a Neptun sebességével, amióta a Citrixet eltemették...

Azt meg, hogy az oktatók figyelmetlenek vagy hülyeséget írnak be tárgykövetelménynek, ne már a Microsoftra fogjuk. Bár tudom, hogy Bill Gates egy személyben okozta a spanyolnáthát, maximum Gyurcsány Ferenc / Orbán Viktor (pártállás szerint aláhúzandó) segített be neki egy kicsit, de ez már röhejes.

A Windows 95 - Windows ME korszak árnyéka máig rávetül a Microsoft imázsára, de az a helyzet, hogy ma a Linuxnak illetve a PHP-nek egyetlen előnye van a Windows Serverrel illetve az ASP.NET 3.5-lel szemben: az ÁRA.

Ami meg a desktop rendszereket illeti, az szimplán ízlések és pofonok kérdése hogy a KDE vagy a Vista jön be jobban.

V8 2009.01.28. 17:22:12

@Kopi3.14: A tárgyfelvétel a vizsgaidőszak közepe táján indult, és mindenki lecsapott a jó időpontokra a jelentkezés legelején. Később persze nyugisan fel lehetett venni a péntek 17-19-es gyakorlatot :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.28. 17:22:56

@Serio: Szakmai vitákba nem fogok belemenni, de azért ez egy durva csúsztatás MS vs Linux téren...

V8 2009.01.28. 17:26:34

@Serio: Ebből Linux/Windows flame lesz, de szerveroldalon nem mondanám, hogy a Linuxnak csak az ár lenne az előnye. Az ASP.Net-et meg nem feltétlenül a PHP-val kéne összehasonlítani, sokkal inkább a JSP-vel (ebben a kérdéskörben nem szeretnék állást foglalni, nekem a JSP szimpatikusabb, de igazából nincs összehasonlítási alapom).

nem várt fordulat 2009.01.28. 17:30:44

Nem tudom, én 98 óta azt szajkózom, pedig akkor még php-t nem is ismertem, csak a perlt, hogy mindent az ég világon böngészőre kell optimalizálni, legyen w3c szabványos, hogy a legnagyobb böngészők megegyék, oszt jó napot. nem ismerem a neptunt, de gondolom itt is kitöltendő formok vannak, hogy a háttérben a programozó hogyan dolgozott, és milyen vas van az más kérdés.

A microsoftos hülyeséggel egyáltalán nem értek egyet. én sem szeretem, de most pl. mssql-re fejlesztek, és egyáltalán nem olyan rossz az. nekem kicsit kényelmetlen mysql és postgresql után, de meg lehet szokni. az meg, hogy php vagy asp tolja le neked, a kliens szempontjából édes mindegy.

+ ha emlékeznél a kormanyszovivo.hu -ra
akkor tudhatnád, hogy ott is mysql / php (azt hiszem talán ruby?) van, tehát nem feccöltek bele mssql -be.

nem várt fordulat 2009.01.28. 17:33:08

V8: nem kell, hogy flame legyen. tudjuk jól, minden eszközt a feladat szerint kell megválasztani. én most dolgozom egy nagyon nagy multi cégnek, nincs mese, win szerver és mssql, de jól megfér a php rajta. egy ilyen cuccra bőven jó egy postgre, de egy banki rendszerhez nyilván érdemesebb oracle-t választani.

zsoci 2009.01.28. 17:39:28

Azért az elmeséllem, hogy az akadások,túlterhelések csak gyenge és kevés szerver eredménye. A BME-n ez már 4-5 éve sikerült megoldani.A SZE-n is emgy már 3 éve rendesen. Lehet hogy nem csak 1 db szervert kéne üzemeltetni.

Kopi3.14 2009.01.28. 17:41:36

V8: nem tudom, 1999 ota vagyok BME-s, es bizony ezido alatt midnig tudtam vizsgaidoszak elejen is felvenni targyakat.

RustySpoon (törölt) 2009.01.28. 17:46:43

Egyes egyedül a fejlesztők szakértelméhez van köze a neptun szarságának. És igen, tényleg hugyagyu banda.

Viszont ami kicsit vicces a postban, hogy az írója sem a neptunnal, sem az MS megoldásokkal, de úgy általában az informatikai fogalmakkal sincs tisztában.

1. A neptunnak jelenleg van egy Neptun3 változata, amely böngészőn keresztül, -óvatosan használom a szót- web 2.0 felületen teszi lehetővé bármely platformon a használatát.

2. A régi neptun is platformfüggetlen volt. Kliens program NEM kellett hozzá. Az Remote Desktop programok nem a neptun kliensprogramjai, hanem egy protokoll eléréséhez használt kliens, ami Linux, OSX, stb alá is elérhető. Az, hogy te nem tudsz róla, nem jelent semmit.

3. Nem csak a post írójának: Aki azt képzeli, hogy egy nagy oktatási intézmény oktatási rendszere php-mysql kombóval megoldható bármilyen programozó által, az kurvára téved..

4. Az MS megoldásai nem szarok, főleg nem a kiszolgáló oldali megoldásai. Aki ilyeneket mond, az beszűkült marha.

V8 2009.01.28. 17:50:23

@Kopi3.14: Én 2001-2006-ig voltam ilyen értelemben hallgató, különböző okok miatt az első két évben nekem nem nagyon kellett Neptunoznom, utána viszont biztos így volt. Most is csak januárban indult el a tárgyfelvétel, azt nem követtem, hogy pontosan mikortól (én biztos, hogy 13-a után lettem kurzushoz rendelve, mert akkortájt derült ki, hogy mit fogok tartani).

nem várt fordulat 2009.01.28. 18:03:41

@RustySpoon: hát, azért ezzel nem értek egyet.

csináltam egy rendszert, az egyik legnagyobb hazai könyvkereskedésnek a nagykereskedelmi rendszerét. minden felhasználónak minden tételhez külön ár, árrés. hát így ez így eredményez egészen pontosan: 60 941 044 rekordot, tehát több mint 60 milliót, kb. 100 000 könyvvel.

php / mysql simán elviszi. nem hinném, hogy egy ilyen neptunt ne tudna elvinni. ha nekem kéne választani, lehet, hogy postgrevel csinálnám, de előtte csinálnék egy tesztet mysql-el. 5.x felett egészen jól működik már, egészen adatbázis kezelő formája van.

jozicsenko 2009.01.28. 18:09:38

hi!

2002ben végeztem Veszprémben, a társaim között volt, aki a 4.20as busszal ment be almádiból és fél 6tól ott csücsült a lépcsőn (nők voltak: én leszartam, mégis meg lett mindenem), csak hogy 8ra bejusson, géphez

s hogy azóta (7 éve!!!) nem oldódott meg a probléma, csak egy kérdésem lenne:

a cégtulaj évente 2* vajon Balira vagy Szumátrára utazik? mert ennyi pénzből semmit csak akkor érhet el valaki, ha mélységesen belesz@rik: a megrendelő akkor is fizet

Kopi3.14 2009.01.28. 18:23:26

V8: nem tudom, attol mitn diak meg siman felvehettem targyakat hamarabb. Hogy a karotok, tanszeketek lusta trehany diszno, az masik kerdes. Sok olyan targyat vettem mar fel, vizsgaidoszak elso heteben, amelyeknel a tanar is fel votl tuntetve mar akkor. Mashol meg lutri volt az elso oraig. A hallgato jo koran vehetett fel targyakat midnig is. PL tudom, voltak targyak, amik elso hetfo reggel nyolckor mar tele voltak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.28. 18:28:55

Egész egyetem alatt egyszer volt bajom csak a Neptunnal a BME-n pedig 7 évig járatm oda...

shenk 2009.01.28. 18:31:34

A neptun/etr rendszer mellett szerintem érdemes szót ejteni az azt használó adminisztrátorokról/to-sokról is. Kedvesem előző félévben passzív féléven volt, most iratkozott újra be aktívra, és hát meggyűlt a dologgal a gondja. ETR van már náluk is (inkább nem nevezném meg, hogy hol, mert egyesek keze ott messzire elér), és az utóbbi 2 hétben szinte naponta járkált be a TO-ra, különböző tanszékekre, egyik helyről a másikra küldték, kapják a hallgatótársaival a legkülönfélébb értelmezhetetlen etr-üzeneteket, volt hogy a to-ról elküldték, mondván "ez nem az ő dolga", stb. Megjegyzem olyan problémája volt (útközben átírták egy tárgy kurzuskódját, és emiatt nem tudott felvenni egy másikat), amit ő maga nem tudott megoldani otthonról, és ezt meg is mondták neki. Kb. 6-7 beutazás után ma tudta véglegesen elintézni.
Szóval sztem egy javuló rendszerhez (etr) elég silány kiszolgáló személyzet tartozik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.28. 18:35:56

@Kopi3.14: Az ősi valóban jó volt és nem volt erőforrás igényes.IE only volt, de ez 2002 környékén kit érdekelt?

Lunchtime 2009.01.28. 18:48:24

adót elektronikusan bevallani Németországban is csak Windows oprendszeren futó programmal lehet - létezik ugyan egy korlátozott funkciókkal rendelkező Unix változat, amivel sok mellékes funkció elérhető, de éppen az alap - a bevallás elkészítése és feltöltése nem működik.
így én pl. egy havernál fogom csinálni.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.01.28. 18:52:35

Csak egy pár dolog. Adott egy költségvetési intézmény, aki nincs anyagilag eleresztve. Adott egy rendszer, aminek a megfelelő működéséhez (több) tízmilliós beruházásra van szükség. És azt látják, hogy egy évben 2x2 hetet van fullra terhelve a rendszer. És akkor ránéz a bankszámlára és azt mondja, hogy akkor inkább nem. Főleg úgy, hogy milliós nagyságrendű pénz megy el arra, hogy a hibákat kijavítsák és az egyéni kéréseket belefejlesszék. Sok esetben az, hogy a hallgató nem tud belépni, az csak a kisebbik baj.

mennyémá 2009.01.28. 18:54:50

na ezért kellett nekem összeraknom egy java appletet, ami 15 secenként frissítette a neptun oldalát bejelentkezés után. Így nem volt gond a csajoknak, hogy este bejelentkeztek és reggel 9 után gond nélkül tudtak vizsgára jelentkezni stb. De tényleg nem értem, hogy ehhez miért kell ilyen olyan trükköket alkalmazni. Be kéne látni, hogy
a: nem mindenre jó a .Net, mert esetleg túlságosan sok erőforrást köt le oprendszer szintjén
b: olyan céggel kéne csináltatni aki ért is hozzá, de ez messzire vezetne

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.01.28. 19:01:22

mennyémá 2009.01.28. 18:54:50
Minek ehhez java applet? Operában jobb klikk az oldalra és periódikus frissítésnél beállítani az időt.

rognork 2009.01.28. 19:13:43

én nem értek a fent leírt szakmai dolgokhoz, de használtam 96ban a HIR-t (szar volt, és lassú), majd után 2002-ig a neptunt. hát sztem semmi gáz nem volt vele, primkó felhasználó szempontjából. persze a bevezetéskor a tyúkok eléggé megfeküdtek tőle, de egy átlag júzer simán elnavigált benne. az uv fizetés már korábban is kp-i gyűjtőszámláról ment, ezzel csak annyi baj volt, hogy az otp baszott átkúrni a 300 forintomat az egyetemnek. más rosszra nem emlékszem.
persze napközben lekorlátozták a hszk-ra, de utána vígan lehetett azzal a kis telepített klinessel vagy miafasszal a koleszból nyomni. a helyi adminok meg bazdmegek meg már akkor is a politikusokat ostromolták faszszopósági faktorban, szal erre ne fikázzatok.

akkor a bme 13000 hallgatót számlált. és elbírta, egy olyan időben, amikor a 300-ra húzott proci ueberfasza volt...

El Argentino 2009.01.28. 19:29:36

Ez úgy el lett baszva, hogy szándékosan sem lehetett volna jobban. Gyűlölöm a neptun-t. A régit, az újat, mindegyiket. Éjfélkor nem terhelt? Haha, ki mondta?

4ttys 2009.01.28. 19:33:44

@sáklit: ne haragudj, de nekem ne mondd, hogy keljek fel korabban. en allamin voltam/vagyok de en nem ezt varom el abbol a penzbol amit a szuleim befizettek koltsegteritesesen meg kozvetlenebb a helyzet. ne elegedj meg a szarral ha ugyanannyi penzbol jobbat is lehet. eleg stessz er az eletben es a neptun a legutolso amire meg szuksegem van. ez nem nyavajgas, ami jar az jar! muszaj megjegyeznem, hogy most kinn vagyok amerikaban es itt igencsak nem igy mukodnek a dolgok. rogton visszadobnak ha nem mukodik, de ami megvaloszinubb, hogy be sem vezetnek. arrol nem is beszelve, hogy mar a fejlesztesi fazisba sem jutna el mert itt a kozbeszerzeseket lenyegesen jobban ellenorzik.
es akkor megint a penz: itt a csaladok egyik legnagyobb kiadas az, hogy a gyerekeiket foiskolara jarassak. itt mindenki maga fizet. az en hibam tehat, hogy nekunk "joleti allam" cimen ezt automatikusan levonjak ado formajaban - mert az adokulcs magasabb otthon, lenyegesen - es szart kapok a penzemert?
fogyasztoi oldalrol kell nezni es a hallgatoknak fel kell emelni a hangjukat es nem belenyugodni. ennek a korlatolt lehetosegei mar persze mas lapra tartoznak...

p.s. rengeteg stresszes, ideges, rossz pillanatot okozott nekem a neptun

p.p.s. senki ne ugasson, hogy amerikabol beszelek, nekunk magyaroknak azt kell eszrevenni ami jo, es hazavinni.

Volkov 2009.01.28. 19:34:46

Akkor jártam oda, amikor a HIR-t bevezették a BME-n. Elöször csak kisérleti jelleggel (párhuzamosan), aztán ment (ha jól emlékszem) egy félévet. A rendszer valóban kisérleti volt,DE a HIR-es fejlesztők ott "laktak" és azért ha valami nagy gáz volt, az évfolyamfelelősnél a dékániban el lehetett intézni mindent (azért oda bejutni sem volt egyszerű - de ha az ember türelmes volt, akkor tutira el tudta intézni).
Aztán jött a Neptun, és az évfolyamelőadók csak széttették a kezüket, mert annyira le voltak kotlátozva. Persze szivhatsz a HSZK-ban, a neptun rendszergazdák, meg sz*rt sem tudtak az oda járó embereknek informatikai dolgokon kívül segíteni.A párom most Veszprémbe jár de ugyanaz a f*stalicska. A legujabb fejlesztés, hogy a tandíjat is a rendszeren keresztül kell befizetni, vagyis a rendszer előállít egy számlát és annak a száma alapján tudsz utalni. Persze az infóban nem igazán volt világos, hogy hova mit irj, volt aki elutalta a lóvét, csak a közleménybe nem azt a számot irta. Semmi info, majd csak tök véletlenül derült ki, hogy nincs a tandíj befizetve. Várt 1 hónapot, mert a rendszer visszautalja a pénzt, és csak akkor tudsz ujra fizetni. Ha valami bajod van PAPIRON irj kérvényt a kijelölt embernek (aki persze arra sem méltat, hogy akkor legalább a papirod hátuljára firkantja a válaszát, hanem üzen.
Nálunk viszont a rendszer gyengeségeit az oktatói tényezők is tetézték. Pl. nem irják ki a tárgyat ha 8 embernél kevesebb vette föl (kötelező tárgy), vagy csak snassz azt mondja, hogy majd következő félévbem (pl. szigorlati tárgy). Nem töltik föl rendesen a rendszert a másik oldalról, a kaotikusan változó mintaterveket nem viszik tovább a rendszerben, igy csak a szopás van/volt vele. Kiirják a tárgyat, de nincs kurzus, ezért nem tudod felvenni.
Vannak az időszaki szürés, ahol a juzernek megnézik hogy az előirt dolgok megvannak e, de a másik (a szolgáltatói)oldalon nincs vizsgálat. Pl. 1000 fős létszámra kiirnak 2 vizsgát 10 ember limittel, vagy a vizsgaszabályzat szerint van e elég vizsgalehetőség adva, vagy levelezősöknek miért irnak ki előadásokat vizsgákat zsinórban hétköznapra, stb. A HÖK meg sz*rt sem tud tenni.(A HÖK-ös képviselő válasza egy több mint 100 embert érintő szopatásra igy kedődik: ...hát én is igy jártam(...)hátha szerencsénk lesz(...)irjatok kérvényt...stb.)
Aki látta az uj hiperszuper grafikus dizájnt, ember legyen a talpán, hogy eligazodj rajta, ha nem napi 8 órát winfosos rendszerek előtt ücsörögsz.
Tehát a mögé rakott szakmai funkcionális dolgok sincsennek jól átgondolva. Ha meg esetleg kinod van, nincs olyan fórum, ahová akár a rendszeren keresztül jelezd. Persze neked jönnek az üzenetet, de pl. ezt nem tudod mondjuk a mailboxodra irányítani. Fél év közben hiába raknak fel SOS hirdetményeket, amikor a kutya sem nézegeti a neptunt (lásd az adóigazolások intézését).
A szégyen az, hogy pl. a BME-n képzik a jövő profi informatikusait. Ez látja.

Szerintetek érdekel ez valakit az Egyetemek vezetői közül, (pláne ha költségtérítéses vagy)? Csak a nagy duma megy.
Ezért nem fogok további szakmai továbbképezésekre ilyen egyetemkre beiratkozni.

eax_ 2009.01.28. 19:43:12

Mi nemreg megallapitottuk, hogy a Neptunnak, es hasonloknak alapvetoen nem igy kellene kinezniuk.
Eloszor is el kellene vonatkoztatni a webtol, terminal szervertol, meg ugy a felhasznaloi felulettol egyaltalan. Kell neki egy jol dokumentalt, pl. SOAP-protokoll, meg egy pl. java webstartos referencia kliens-implementacio, es akinek nem tetszik, az irhat sajatot (pl. tanszekek, akiknek mar ugyis van sajat adatbazisuk, es sokkal egyszerubb, ha nem kell mindent ujragepelni).
Masodszor: ahol lehet, aszinkron, batch-jellegu feldolgozast kell hasznalni. Pl. a hallgato beklikkeli a kliens feluleten a targyakat, amiket fel szeretne venni, majd raklikkel a nagy piros OK gombra. Erre a szerver megkapja egy lepesben az egeszet, es elrakja egy tranzakcios logba. amit folyamatosan dolgoz fel.
Igy a rendszer sokkal jobban skalazhato, alig rosszabb valaszidokkel.
Harmadszor: sokkal erosebb rendszerszintu garanciakat kell bevezetni. Pl. garantalni kell, hogy a visszaigazolt tranzakcio nem veszik el, es feldolgozasra kerul, a visszaigazolas egy maximalis idon belul megerkezik, stb.

mennyémá 2009.01.28. 19:47:03

@ReWriter:
tán azért mert annak az elmagyarázása is problémás volt, hogy elég csak egy kreált oldal elindítása :D nem még 15 felé elmagyarázni egy opera install + működtetés :D

V8 2009.01.28. 19:51:55

@Volkov: "Szerintetek érdekel ez valakit az Egyetemek vezetői közül, (pláne ha költségtérítéses vagy)?"

Szinte mindenki utálja, és szerintem általában érdekli is őket, csak sajnos nem lehet lecserélni. Egyrészt egy rakat pénzt beleöltek, és drága lenne váltani, másrészt a Neptunon és ETR-en kívül mást nem is szabad használni (törvényileg vagy rendeletileg, ezt nem tudom pontosan; persze ez szépen a nevek említése nélkül van megfogalmazva - azaz más rendszer nem tudja teljesíteni a követelményeket).

woo-doo 2009.01.28. 19:51:58

igenis a Neptun egy f@s, akárki akármit mond... sose müködik benne minden funkcio, fogja magát és egyik naprol a másikra lekorlátoz... senkinek nem kivánom azt az érzést mikor elbuksz egy félévet pl a neptun hibájábol... a tárgyfelvétel is kész katasztrófa... mindig összeomlik a rendszer...és persze h te szivod meg miatta... mi már áttértünk a 2r-röl a 3-re, de ha lehet akkor ez mégrosszabb...de azért még ment a parasztvakitás a másik oldalrol h ez mien jo lesz és jobb mint az etr...jobb a frászt... egyszerüen vmi uj kéne, ami használható, felhasználóbarát és -ugyahogy de rendesen- működik... dehát itt magyarisztánba ilyet el se lehet képzelni...

Volkov 2009.01.28. 20:04:38

@V8:
Igen ebben igazad van, de ha már a rendszer infrastrukturálisan gyenge, akkor az intézmény rakjon mellé olyan adminisztrációt/támogatást ami kicsit ellensúlyozza ezt.
Ja hogy a már a lóvét eltapsolták a rendszerre...?!
De komolyan, néha nem is pénz, hanem kis odafigyelés (intézményen belüli komunikáció) is nagyban egnövelheti a juzer konfortérzetét.
A régi papiros rendszerben a nagy hallgató létszámokat megmozgató tanszékeken 1-2 rátermett ügyintézővel le tudták kezelni az előre látható rendszeres problémák nagy részét. Ahol, meg amugyis szar volt az ügyintézés azon a neptun sem segit.
A vicc az, hogy a rendszerben sok olyan lehetőség van, amivel megkönyithető lenne az élet, de nem.
Régen azt mondtuk, hogy mindenki jobban járt volna ha az R épületben egy emlettel lejjeb beültek volna a fejlesztők egy pár előadásra ...

Kopi3.14 2009.01.28. 21:54:24

@molnibalage: 2009.01.28. 18:35:56

Az már nem az ősi volt, előtte a klienses még jobb volt, és böngészőfüggetlen.

@El Argentino: 2009.01.28. 19:29:36
Az nem az intézmény baja? BME-n tökéletes, reggel, délben, este. És nem bentről hazsnálom, hanem jó messziről.

@Volkov: 2009.01.28. 19:34:46
A problémák mekkora része következik a NEPTUNból, mint rendszerből, és mekkora a remek felhasználókból, Intézményi oldalról. Valamitn azok trehányságából? Azért miért a rendszer a hibás?

@eax_: 2009.01.28. 19:43:12

Bocs, de a NEPTUNNál nem lehet megtenni, hogy beállítgatod miket akarsz és majd együtt elküldve betesz oda, ahova. Mert közben mások is jelentkezhetnek ugyanarra a kurzusra, ami neadjisten betelik. És mire a rendszer ezeket feldolgozza, addig te akár el is tűnhetsz a gép környékéről, s majd utána sírsz, hogy dehát én felvettem, miért nicns ott, és akkor most mitcsináljak? Nem, ide kell a folyamatos online kapcsolat, ha valami cselekvést elkövetsz. Nem lehet vele várni.

@woo-doo: 2009.01.28. 19:51:58
Mesélnél bővebben is erről? És ebből a sok problémából mi votl NEPTUN sár, és mi egyetemi? Vagy a tied?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.28. 23:46:58

@woo-doo: Micsoda objektív hozzállás. Csak akkor volt gond mikor átálltak és nem volt hozzá kapacitás. Akkor asszem 2 héttel kitoltam mindent bünti nélkük. 3 nap múlva már működött a Neptun. Azt az egy esetet leszámítva soha semmi bajom nem volt vele. Persze ez BME...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.28. 23:48:22

@Kopi3.14: Valami citrix clientet vagy mit kellett feltenni. Még 2005 januárjában is az volt. Talán még van róla screenshotom valahol...

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.28. 23:58:38

a té hallgatók csak ne szidják a neptunt. nekik igen kis faszányos felület jut. gyűrnék csak az oktatói változatot vagy a tanszéki admint. ne adj isten egy órarend-tanterem modult ...

Ancsa 2009.01.29. 00:44:40

Én azt szeretem a legjobban, hogy arra mindig van energia meg kedv, hogy a felhasználói felület pl narancssárga helyett kékre váltson át, de arra, amire hivatott sose lesz jobb.

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.29. 07:40:19

@sáklit: tipikus magyar mentalitás. "ülj a szarban és ne tegyél semmit, hogy jobb legyen, mert lehetne rosszabb is"

szajkogabor1980-a 2009.01.29. 08:16:27

movhu és V8! Egyetértek veletek, szerintem is webes alkalmazás kellett volna, én sem értettem sose, h miért egy ilyen vastagklienses-remote desktopos megoldást csináltak. Viszont,ha már vastagkliens akkor általában windowsra fejlesztenek, több windows -t ismerő fejlesztő van, több rá a fejlesztőeszköz , stb. Ezért mondtam, h olyat fognak választani aminek nagy a piaci részesedése.
Amúgy teljes gáz sztem ez a megoldás...Egyszerűen nem így kell megoldani az ilyen jellegű feladatokat.

Kopi3.14 2009.01.29. 12:02:19

@molnibalage: 2005-ben mar vastagon neten keresztul ment, nem kellett a kliens. Attol meg mehetett azon keresztul is, azt nem tudom. Emlekeim szerint 2002 korul volt az utolso eve a hagyomanyos klienses-remoteos megoldasnak, esetleg meg 2003. De tovabb biztos hogy nem votl kizarolagos megoldas. 2002-ben lett otthon net, es nem hasznaltam ket evig ezt a megodlast, tuti.

leendy999 2009.01.29. 13:48:45

Utolsó tantárgyfelvételi nap a BMF-KGK-n :)

Kiszolgálóhiba történt az alkalmazásban: „/hallgato”.
--------------------------------------------------------------------------------

Futásidejű hiba
Leírás: Alkalmazáshiba történt a kiszolgálón. Az alkalmazás jelenlegi egyéni hibakezelési beállításai (biztonsági okokból) nem teszik lehetővé az alkalmazáshiba részletes adatainak távoli megjelenítését. A részletes adatok a helyi kiszolgálógépen futó böngészőben azonban megtekinthetők.

Részletek: Ha távoli gépeken is meg szeretné jeleníteni a hibaüzenet részletes adatait, hozzon létre egy címkét az adott webes alkalmazás gyökérkönyvtárában elhelyezett „web.config” konfigurációs fájlban. A létrehozott címke „mode” attribútumát állítsa „Off” értékre.











Megjegyzések: A jelenleg megjelenített hibalap helyett egyéni hibalap is használható, ha az alkalmazás konfigurációs címkéjének „defaultRedirect” attribútumát úgy módosítja, hogy az egy egyéni hibalap URL-címére mutasson.










retikanya 2009.01.29. 21:44:38

A véleményemet már sokszor leírtam a hazai "üzemeltetésről". Inkább csak linkelek, bocsánat.
www.atlantico.hu/?p=248

woo-doo 2009.01.29. 22:16:21

@molnibalage: sorryka a késői válaszért...de nem ülök egész nap gép előtt :D na de mindegy... szóval nem akkor volt gond mikor az átállás volt, hanem már évek óta rossz... és ez nem BME... lehet azért... szóval itten vidéken nem működik sose rendesen...ráadásul az se mindegy, hogy milyen karon vagy és milyen a tanulmányokat folytatsz, mi igenis függünk attól, hogy időben beenged a neptun és fel tudunk e venni valamilyen órát, mert ha elfoglalják a helyeket mások, akkor annyi, újratervezheted az egész félévedet... visszatérve az eredeti gondolatmenethez: az itt eltöltött évek alatt megtanultam, hogy - Herdert parafrazálva - ami elromolhat az el is romlik...(nem vagyok filozófus még mielőtt valaki azt hinné, csak ismerem őt is :D ) hát ez a helyzet a neptunnal is... amúgy jövőhéten új szemeszter kezdődik, szerintem megnövekszik majd a hibaüzenetek száma... alig várom, hogy lefagyjon az egész, és persze a 3R alatt már nem fog beválni a régi technika, hogy rákönyöklünk az enterre a távoli asztali kapcsolatnál. Neptun isten legyen mindenkivel!

Kopi3.14 2009.01.30. 01:33:51

@woo-doo:
Egyrészt, ha valamit nem tudsz felvenni, akkor szinte mindenhol tervezheted újra az órarended, vagy azt csinálod, mint nálunk sokan, egy időben leszel három helyen. Ettől még nem dől össze a világ, teljesíthető a félév, bár kissé nagyobbat kell ugrani. :)
Ezen hiba továbbra sem a Neptun sara, hanem a nem megfelelő üzemeltetésé, háttérhardveré. Saját egyetemeden kell verni az asztalt, hogy építsék ki normálisan, ne kutyabaszás módjára.
Ahogy sokszor elmondtam/tuk már, ha a Neptun a BME-n képes hibamentesen és normálisan működni, akkor az azt jelenti, hogy ezt máshol is meg lehet tudni csinálni, csak valami hiányzik hozzá. Hozzáértés, hardver, ész? vagy mindegyik? Már nem Neptun probléma.

woo-doo 2009.01.31. 16:45:52

@Kopi3.14: egy: itt mindenből egy óra van (ergo minden óra más...), ha nem tudtad felvenni amit akartál, szivacs max. vmi mással próbálkozhatsz.. kettő: az biztos, h az egész ahogy itt megcsinálták a neptunt az rossz... évek óta (sőt amióta van) gondok vannak mind hozzáértés kérdésében (neptunközpont kirakja a táblát, h nem elérhetőek tárgyfelvétel idején háhá) mind kapacitás kérdésében ( még nincs is jelentkezési időszak, de már lefagyott az egész, leterhelték, konyec...) nem tudom, h hogy lehet ,h csak a BME-n jó a neptun, máshol meg csak a gondok vannak vele.
egyébként én már az évek alatt eljutottam oda, hogy már nincs értelme, h verjem az asztalt, hogy jobb legyen ...örülni kell annak is, hogy egyáltalán így is működik... elég szomorú, hogy így van, de az éltet, h már nem kell sokáig elviselnem...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.02.02. 11:22:49

hey, hova tunt a masik bejegyzes??? a miskolcis?

DnP 2009.02.05. 20:59:39

En meg lattam a HIRt is, igaz csak par hetig, majd bevezettek A rendszert :) Haat... elenken emlekszem mikor orakig alltunk sorban a BME info epuletben, hogy egy neptunos gep ele ulhessunk, es ha makunk volt be is engedett. Kesobb mar a CH epuletbol is mukodott a dolog, igy kenyelmesen osszedobhattam orarendjeimet. Atfedeseim nem igazan voltak, nemtom ki mit szenved vele.. igen korrekt dolgokat lehetett osszeallitani. Meg most is emlekszem azonositomra, pedig mar 11 eve kaptam :)

noirp 2009.02.09. 19:12:28

Jaaaaaaaaaajjjjj, Neptun, a ratyi netovábbja!
Én láttam, hogy omlott össze vizsgaidőszakban 5-6 napokra.
De láttam azt is, ahogy a hívei a szentély elé vackoltak hálózsákba, mer' nekünk is azt mondogatták: kolléga, neptunozzon hajnalban.


üdv: O0XN8U (Noirp) :-PPPP
süti beállítások módosítása