Hitelcsapda

2009.01.26. 12:00

Hetek óta nincs nap, hogy ne foglalkozna valamelyik újság vagy televízió azzal, hogy milyen helyzetbe kerültek a devizában eladósodottak, és mennyivel is emelkedett a törlesztőrészletük az elmúlt hónapokban. Különböző élethelyzeteket vizsgálhatunk meg, ha mi magunk nem is vagyunk ennek részesei, ahol megtudhatjuk, hogy ki és miként járt pórul az olcsó devizahitellel. Ráadásul a baj nem jár egyedül, a gazdasági visszaesés következtében munkahelyek szűntek meg, így nem csak a megemelkedett, de az eredeti részletet sem tudnák most fizetni. Ebben a helyzetben jön Krőzus Ferenc, aki szokás szerint dobja az ígéretet, apropó a mentőövet. Ígérete szerint kihúzzuk a csávából azokat, akik most a lakáshitelüket nem tudják fizetni.
Tény, hogy a hitelt nem fizetni igen nagy problémát jelent annak, akinek rosszul jött ki a lépés. Aki 140 forintos svájci frank mellett vett fel mondjuk 5 millió forintot nyáron, az most majd 7 millió forinttal tartozik a banknak, és a törlesztőrészletek ennek megfelelően emelkedtek. Ennél is rosszabb annak, aki a még kedvezőbbnek tűnő jen alapú hitelt választotta. Ha szerencsétlen volt, akkor éppen 135 forint volt az a jen, amit ma bő 250 forintos jennel kell visszafizetni. Ez a már említett 5 millió forint esetében 9,5 milliós tartozás ma. Azaz a hitelt az eredetileg kalkulált összeg duplájával kell visszafizetni. Ezek mellett a számok mellett tényleg elhihetjük, hogy van olyan, akinek ez már nem megy.
De a kérdés mindig az, hogy az államnak mennyire feladata kezelni az állampolgárai ilyen pénzügyi problémáit? Egyrészt teljesen nyilvánvaló, hogy most, amikor a fiók mélyére is be kell nézni a guruló garasokért, nem éppen szerencsés olyan tervekkel dobálózni, amelyek 10 vagy akár 100 milliárdos nagyságrendű kiadásba hajszolják a magyar államot. Igaz ez akkor is, ha a kiadás csak átmeneti. Hiszen a probléma most az, hogy amúgy sincs elég pénz az állami kasszában. Szerencsére az IMF-nél nem tudnak magyarul, és nem fordítja le nekik senki az ilyen ígéreteket. Ők majd ráérnek megdöbbenni, mint a szépen visszaforgatott 13. havi juttatások esetében. De mégis tételezzük fel, hogy vannak, akik megérdemelnék a segítséget, és az államnak is érdeke bizonyos szinten, hogy ne váljon egy jelentős réteg földönfutóvá. Azonban megint a haldokló beteget kezdi csak kezelni, nem nyúlt oda, amikor még elkerülhető lett volna a baj. Mert az előjelek jól láthatóak voltak.
Egyes bankok mindent megtettek az ügyfélért. Volt olyan időszak, amikor szinte mindenféle jövedelem igazolása nélkül adtak hitelt. Szélsőséges esetben a vállalkozónak elég volt azt igazolnia, hogy a legutóbbi hónapban elutalta a minimálbérnek megfelelő járulékokat, és a bank már adta is a hitelt. Ebből adódott az, amit láthatunk a televíziók szinte összes riportjában. Az emberek jelentősen túlvállalták magukat. Kiderült, hogy az egyik családtag teljes jövedelme hitelfizetésre ment, és a rendszer akkor omlott össze, amikor ez a családtag kiesett a keresők sorából. Ilyen körülmények között havi néhány ezres úgy borította a pénzügyi helyzetet, mint kisgyereket a viharos nyári szél. Aztán az összegek is érdekesek. Némely riportban hatalmas családi házat látunk, és arról hallunk, hogy a néhai 100.000 forintos havi részlet hogy megugrott most. Hmmm. Szép és ambiciózus jövőkép, amikor valaki bízik benne, hogy ekkora részeltet folyamatosan tud fizetni évtizedekig. De amint látszik, ezt a jövőképet pillanatok alatt be lehet borítani, mégsem annyira stabil. De mindig van megoldás, a hülyeség határtalan.
Mit mond erre a hiteltanácsadó? Kerítsünk még valami zálogosíthatót, és a hitelek törlesztésére vegyünk fel még hitelt. Nagyszerű ötlet, legalábbis neki, ő ugyanis megkapja ezért is a jutalékot. De nemzeti Krőzusunk ötlete sem különb. Hiszen képzeljük el, hogy aki nem tudja fizetni a lakáshitelét, az vélhetően más területeken is hiányt szenved. Ezt a hiányt egy év alatt szépen halmozza, amit még az is tetéz, hogy a lakáshitelének részleteit, amit eddig valaki más fizetett, most neki kell pótlólagosan megfizetni. A spirál egyre erősebb, és a végén önkéntelenül is beszippant, függetlenül attól, hogy segített-e valaki vagy sem.
Igen, jó volna egy átmeneti megoldás, és biztos hasznos is volna segíteni sokaknak. De egyáltalán nem mindegy, hogy valakinek a sok tízmilliós házát segítünk törleszteni, vagy a néhány millióért vásárolt lakótelepi lakását. És akkor jönnek az adminisztrációs terhek. Ki érdemli meg, hogy segítséget kapjon? Mert a riportokban mindenhol minimálbérért dolgozó embereket látunk, ami jól tudjuk, hogy mit is jelent Magyarországon. Az üzenet sem túl jó, miszerint az állam mindig segít. Az állampolgár legyen csak biztos, hogy bármilyen rossz döntést hoz, a végén van, aki kimenti. Nehéz ügy, de mindezek végén mégis az alapkérdés ugrik be: mindezt miből? Elsősorban erre a kérdésre kellene választ adni, mert fedezet nélküli ígéretekre - sőt pénzszórásra - mindenki képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr99903067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem-igen 2009.01.26. 16:40:50

nekem nincs hitelem, viszont évek óta spórolgatok nagyobb tervek megvalósítására, és a pénzem egy részét a tőzsdén fialtattam. Éveken át sokkal többet kerestem ezen, mintha biztonságos banki megtakarítást választottam volna (volt úgy, hogy simán a tripláját).

Most, hogy beütött a gazdasági válság, van egy két részvény befektetésem ami bukóban van. Követelem, az államot, hogy engem is segítsen meg, hiszen ha azokat a spekulánsokat kihúzza a bajból, akik az árfolyam kockázat ellen spekuláltak, akkor miért ne tenné ezt meg a többi spekivel, akik meg mondjuk a tőzsdére, vagy a gabona/olaj árára játszottak?

Egyébként A és B ember is felvett 5 éve 1-1 hitelt. A forintban, B pedig devizában adósodott el.
B éveken át nyereséget könyvelt el abból, hogy alacsonyabb a törlesztő részlete, addig soha nem sírt, hogy A-nak milyen rossz, nem mondta, hogy befizeti a különbözetet a közös kasszába, biztosítva, hogy B-nek kicsit rosszabb legyen, A-nak meg kicsit jobb...

a következő húzás mi lesz? a casinok kijáratánál is kárpótol minden vesztest az állam? (sajnos a fő gond az, hogy egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy csak Ferencünk ilyen krőzus, hogy mindenkit megsegít. Ez egy tipikus populista, szavazat vásárló trükk, és nem hiszem, hogy van politikai párt ma Magyarországon, aki ezalól kivonná magát... sajnos, mert így nagyon nehéz lesz változtatni, ha egyáltalán lehetséges lesz).

Brutalo 2009.01.26. 16:41:07

@dancegirl26: Nem tudom hogy lehet egy kiskaput betömni. Gyakorlatilag a jegybank a SEMMIBŐL gyárt pénzt. Minden nyugati társadalom pénzkibocsájtási rendszere ezen alapszik. Nem tudom.

bobik 2009.01.26. 16:41:23

Pénzzé kell tenni a hitellel terhelt vagyont, kiköltözni vidékre, ott most alacsonyak az ingatlanárak, önellátásra berendezkedni, időutazás a múltba. Azért a terhelt ingatlan/kocsi eladása után nem az utca jön. Bukta esetén jobb híján érdemes úgy felfogni, hogy a befizetett törlesztőrészleted (al)bérleti díj volt. 20 éves futamidőre (forintalapon)felvett hitel havi törlesztőrészlete kb 20-40% al több, mint egy hasonló ingatlan bérleti díja. Kvázi drága albérlet volt ///Nekem két (új építésű, tök egyforma, szomszédos)lakásom van, az egyik törlesztőrészletét pont állja a másik bérleti díjbevétele. A hiteles lakásban 20% önrész volt///
A bukó 20 év mulva jelentkezik, hogy mégsem lett a tiéd a lakás.

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 16:42:33

@dancegirl26:

Én meg látom a saját embereimen , akik kb. a nagy magyar átlagot fedik le, és akik még tavaly meg azelőtt havonta ácsingóztak a munkáltatói papírjaikat igazoljam, hogy új kocsit, házat, tv-t mindenféle baromságot vegyenek ... azoknál is ott volt a tipikus példa az embernek , ahogy kiszámoltam nem egynél a havi fizuja már egyben mehetett törlesztőre az asszony fizetéséből éltek ... most viszont pl. az asszony elvesztette az állását, és nálam sír, hogy mi lesz.

Brutalo 2009.01.26. 16:28:05

Urban legends ... ilyen hülyeség megtörtént volna már régen összeomlott volna a pénzügyi rendszer az USA 1971-ben felfüggesztette a dollár aranyhoz rögzített árfolyamát, tehát gyakorlatilag azóta nincsen tényleges fedezet a pénz mögött ...

nem-igen 2009.01.26. 16:45:34

@Brutalo: igen, érvényesíthető egy ilyen érvelés, de ne lepődj meg, ha rögtön utána a lakás építtetője/előző tulajdonosa (vagy ha magad építetted akkor a tégla gyár) is követelni fogja vissza a tulajodnát, mert Te is olyan pénnzel fizettél, ami sosem volt a birtokodban, nem ért semmit, és így tovább :)

(természetesen ez abszurd dolog, és nagyon nehezen hiszem, hogy több, mint urban legend)

Brutalo 2009.01.26. 16:46:36

@Carnivora: A per nem urban legends. Arra kérlek hogy keress rá a neten, igen hosszan beszélgetések vannak jogászokkal pro és kontra.

dancegirl26 2009.01.26. 16:50:07

nem-nem. komolyan nem értem, hogy miért könyvelném el nyereségnek azt,ha az olcsóbb hitelt választottam. Ezt SENKI nem "nyerészkedés" céljából vette fel. Egyszerűen csak a kisebb rossz. Ha most átváltanám gyors a hitelem forintra, kapásból plusz 2 milla lenne a hitelalapom + magasabb kamat. És nem azért nem váltok, hogy pluszom legyen, hanem mert jobban bírom anyagilag a devizást. A Ft-ok hitelkamatát megemelték szépen, hidd el ők sem járnak jobban. Senkinek nem jó, aki hitelfelvétellel tud csak otthont teremteni magának. Ez van. Se nem sajnálok, se nem irigylek senkit.

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 16:50:15

@bobik:

A bukó előbb jelentkezik hiszen, aki elvesztette most az állását, majd a kocsit-lakást annak nem nagyon marad pénze az albérletre kifizetni a 3-6 havi kauciót + tényleges albérlet + rezsi ... ténylegesen nagy lesz a szar, ha beindulnak a bedőlések ... onnantól pedig egyenes út lefelé. Mivel ez elég széles társadalmi bázist veszélyeztet ezáltal ezek a népek nem fognak fogyasztani jó darabig, tehát kiesnek a piacról ergo vállalkozások dőlnek be még több ember kerül az utcára veszti el a lakását ... hm ördögi kör ez. Igazából nem tudom mi lehetne a valódi megoldás ami mindenkinek jó ... mert biza, ha nem segítünk és most megdöglenek a tücskök a hangyák is buknak velük hamarost ...

Történelemből akaródznék kiindulni most kéne egy jó fegyverkezési program -> gazdasági fellendülés -> háborúban meg ritkul a felesleges népállomány.

Volkov 2009.01.26. 16:51:54

Sajnos láttam jó példát, meg rosszakat is. "Sok házban éjszakáztam már".
Ami keletebre van azt ti nem akarjátok, higgyétek el. Az oligarhák uralkodásába, vagy az ukrán vadkapitalizmusba többen döglenének bele a végén, mert már szerintünk ehhez túlképzettek vagyunk.
De az amerikai típusú patriotizmushoz sajnos meg még sokat kell tanulnunk.
Nekik jobb esélyeket adok a válság túléléséhez, és itt most nem a gazdasági hátteret emelném ki.
Nálunk valahogy semmit sem tudunk rendesen végigvinni, innen is egy kicsi, meg onnan is. Aztán meg bocs, vissza az egész.

Apropó az előző bejegyzésemhez még annyit fűznék hozzá,ami kicsiben megy az megy nagyban is.Szerintem az IMF segítségnek a biztosítása a mi kis közös házikónk, amit már apránként levásároltak a fejünk felől.

Brutalo 2009.01.26. 16:53:58

A kettő azért különbözik. Én a lakásomért fizettem a csereszközzel (pénzzel, ami valójában nem az enyém, de munkabérként kaptam meg) és materiális javakat kaptam érte cserébe. A bank más tészta - nem munkabérért járt cserébe a pénz, hanem ő bocsájtja ki a pénzt a semmiből. Tehát én dolgoztam és cserébe kaptam valami olyat amiben talán nem is az az érdekes hogy nem az enyém, hanem hogy nincs mögötte fedezet. Mikroszinten elkölthetem mikrósütőre, kenyérre, mert csereeszköz és működik, azonban a probléma makroszinten lép fel. Folyamatos a pénzhiány amit folymatos kibocsájtással fedeznek az elértéktelenedés miatt.

bobik 2009.01.26. 16:54:36

Ázsiában eszik a tücsköt, a tücsökmentesítésig mi is eljuthatunk

Volkov 2009.01.26. 16:55:17

@Carnivora:
Beszéljünk össze, és kezdjünk fegyverkezni a pirézek ellen!

nem-igen 2009.01.26. 16:58:55

@dancegirl26:
A ember fizetett 5 éven át 10 forintot HUF hitelre = 12*5*10=600 forint

B ember fizetett 5 éven át 9 forintot CHF hitelre = 12*5*9=540 forint

A hitel - B hitel = 600-540=60HUF

tehát a B hitel esetében olyan, mintha A ember 6 hónappal több hitelt fizetett volna

Beüt a gazdasági válság, és tegyük fel, hogy csak B hitele emelkedik (ez persze nem igaz, mert A-nak meg a kamatai nőnek meg, de ezzel most ne számoljunk). Tehát B-nek felmegy a hitele 2 forinttal, akkor a következő év így fog kinzéni:

A 10HUF*12=120HUF
B 11HUF*12=132HUF

Tehát az én példámban B emberke 12 forinttal jár rosszabbul az első évben, mint A emberke, és 6 éves távlatban 48 forinttal jár jobban!!!

Ezek után nem értem, hogy miért kellene B emberkét sajnálnom, hiszen voltak jó évei, és most rossz éve van. Lesz egy pont, ahol A=B lesz, és ha tovább folytatódik a gazdasági mélyrepülés, akkor lesz egy pont, ahol valószínűleg B>A lesz.

A deviza hitel egyfajta spekuláció (és itt most nem a fúj, csúnya gonosz rossz, speki, hanem az amit az üzleti élet minden résztvevője művel, hiszen az autó gyár pl arra spekulál, hogy lesz kereslet a kocsijára, a titkárnő meg arra, hogy a főnöke nem maga fogja felvenni a telefonját). Van akinek ez most nem jött össze, mint ahogy az üzleti életben sem mindenkinek minden poziciója nyertes. Szerintem is devizában volt értelme inkább eladósodni, de benne volt az első másodpercben a kockázat. Most semmi más nem történt, mint realizálódott ez a kockázat, sajnáljuk, ez most nem nyert.


ui: a HUF hiteleseket miért nem segíti senki ki azért, mert felvette 7% kamaton a hitelt, most meg volt 12% kamat is? Pedig KAMAT KOCKÁZAT sem másabb, mint az ÁRFOLYAM KOCKÁZAT nemde?

dancegirl26 2009.01.26. 17:00:41

Carnivora, hát ebben a helyzetben nem lehet mit tenni. a vastagbőrű bankároknak kellene egy kis lelkiismeretet adni, hogy azt mondja ezeknek az embereknek, hogy kisapám megvagy te új autó,tv,stb nélkül. mondjuk ha az embernek váratlanul kipurcan a hűtője, és nincs tartalék kp-ja, sajnos nincs választása

Brutalo 2009.01.26. 17:01:44

@Carnivora: Kérlek mondd már meg hogy milyen gazdasági fellendülésről beszélsz ha lenne egy fegyverkezés? Milyen magyar tulajdonjogú céget ismersz amelyik fegyvereket gyárt? És melyik magyar tulajdonjogú vállalat tudná átállni mondjuk lőszerre? Vagy bármire? Nincs magyar tulajdonú iparunk, így ha fegyverkeznénk akkor is a multi járna jól. Nem sok kiút van innen.

dancegirl26 2009.01.26. 17:04:58

nem-nem. ezt értem. és én (sztem) nem panaszkodtam és nem várok külső segítséget sem.
viszont ha jól tudom állami támogatás a ft hitel mellé jár.(ebben nem vagyok teljesen otthon,aki igen javítson ki) ergo ott is megvan a kompenzáció a drágább hitelért.
Aki devizára "spekulál" ft-tal szemben, akkor sem nyereségvágy miatt teszi, csak rövidebb a takarója mint annak, aki gond nélkül bevállaja a drágább ft-ost. ja, és ha az alapkamat úgy alakul ahogy most, akkor a devizásnak is emelik a kamatot. ergo a devizásnak nem csak egyféle kockázata van, ugyanúgy megvan a kamat kockázat is.

nem-igen 2009.01.26. 17:06:25

@dancegirl26: amerikában a bankárok egy időben nem akartak hitelt adni boldognak, boldogtalannak (az usa-ban is van "békés megye", olyan régió, ahol messze az átlag alatti az életszínvonal, átlag feletti a munkanélküliség).

Törvényt hoztak rá, hogy kötelező a "szegényebb" embernek is hitelt adni. Egy-két konzervatívabb hitel intézed úgy tudott ezalól mentesülni, hogy az egész adott régióban senkinek nem adtak (tehát a gazdagnak sem). Tessék, van amikor a bankok önmérsékletet tanusítanak a társadalom meg mindent megtesz, hogy ezt megtörje.

A másik példa: nem egy ember van, aki nem kaphatott hitelt bankoktól. Nézd meg hány vállalkozás (ezek már nem bankok, csak pénzügyi szolgáltatók) foglalkozik azzal, hogy BAR listásoknak, minimálbéreseknek, stb adjanak hitelt. Gondold végig: elmész egy bankba, hogy kéne 1 milla. A bank kockázat elemzést végez, és azt mondja, hogy bocs de nem. Erre fogod magad, és átmész egyre kockázatosabb hiteleket is bevállaló cégekhez, akiknél mégis megkapod. Az emberek 99%-a egy banki elutasítás után nem arra gondol, hogy megvédte őket a bank, hanem, hogy a szemét aljas bankárok nem adnak, de majd ő kitol velük... hát ki is tol, csak nem a bankárokkal

(volt ügyfelem ilyen pénzügyi szolgáltató cég. had ne mondjam, milyen emberek jelennek meg hitelért. olyanok, akiknek legálisan működő cég már sehol nem ad magyarországon (0 vagyon, 0 jövedelem), és ott verik az asztalt, meg fenyegetőznek, hogy mi az, hogy őket nem szolgálják ki).

Kenguru 2009.01.26. 17:08:10

Acmee:
"Az a baj, h a HITEL megfordult a fejekben"
Sajat lakast hitelk nelkul nagyon keves ember tud venni.

A vallakozasoknak(ok is devizaban adosodtak el) pedig mindekep kell hitel.

A hitel kb a gazdasag vere.
Csak az a nem mindegy, mekkra kamatokat kell kitermelnie a hitelfelvevonek.

dancegirl26 2009.01.26. 17:08:31

a te szavaiddal élve, a kamatemelés miatt a devizások ugyanúgy kihúzták a sajnáljuk,most nem nyert kártyát.
A kamat minden hitelnél kockázat, kivéve ha valakinek olyan van, ami ugyan magasabb kamatos viszont garantált, fix kamata van. legalábbis létezett ilyen.

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 17:08:48

@Brutalo:

Nem tudom hallottá-é róla, de az előző válságban sem abból lett fellendülés, hogy mi kezdtünk el vadul fegyerkezni az elenyésző volt ... viszont a németek vadul fegyverkeztek mi meg szállítottuk hozzá a munkaerőt, alkatrészeket, élelmiszert ... anno is magáncégek voltak azok is ide adóznak itt adnak munkát. -

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.01.26. 17:08:58

A devizahitelesek kisegítése pont arról szólna, amiről az állandó adóamnesztia is. Szó sincs arról, hogy bárkinek bármikor segíteni akarnának, még ilyenkor is a személyes nyerészkedésen van a hangsúly. X-nek és Y-nak van néhány jókora cége, egyik sem fizet adót, mert minek fizetnének? Elengedik maguknak időközönként.

Aztán:
- Te, Y, hiteleket is vettünk fel, emlékszel, ráadásul devizát, mert akkor az volt a nyerő. Nehogy már kiadjam a kezemből, ami pízre már rámalkoltam! Tudsz valami megoldást?
- Te, X, mi lenne, ha csak keveset fizetnénk vissza? Ott az államkassza, abból megoldjuk!
- Oké, de hogy adjuk el a népnek, hogy megint lecsípünk a közösből?
- Hát úgy, hogy aszondjuk, nekik is jó.

Szégyen.

dancegirl26 2009.01.26. 17:09:55

nem-nem. igen ismerem ezt a szitut, ezek a közvetítők ebből élnek sajnos. :(

nem-igen 2009.01.26. 17:10:25

@dancegirl26: létezik állami kamattámogatású HUF hitel. Ez az elején nagyon könnyen teljesíthető feltételeket szabott, lett is belőle nagy probléma (amit még ma is nyög az ország), mert több milliós fizetésű topmanagerek vettek fel hatalmas hiteleket, és építettek kacsalábon forgó palotákat. Ezt a "kiskaput" gyorsan lezárták, és mostanra nagyon sok feltételnek kell megfelelni a kamattámogatott hitelhez, amit sok szempontból vagy nem éri meg, vagy nem tudsz felvenni, egyszerűen mert nem teljesíted a feltételeit.

Egy szó mint száz, valóban létezett kamattámogatott hitel -mint ahogy devizásoknál is van mondjuk árfolyam kockázat ellen biztosított-, de ettől még vannak bőven mindkét csoportban, akiknek nem ilyen a szerződésük

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 17:10:56

Engem pl. nem érdekelnének az árfolyam ingadozások ... a fő probléma az ittenet kéremszépen, hogy 2006 óta folyamatosan megnyúznak ... mellette tavaly pl. egy horror volt az üzemanyag ... most meg a CHF szállt el ... és még mindig nyúznának csak már nem nagyon marad mit lenyúzniuk ... -

dancegirl26 2009.01.26. 17:17:35

nem-nem. mondtam,h ezeket aktuálisan nem nagyon tudom.
Mindegy, nincs értelme egymás nyakának ugrani deviza-ft szinten, szívás így is úgy is.
Maradjon meg mindenkinek a munkahelye és tudjuk fizetgetni a törlesztést. :)

nem-igen 2009.01.26. 17:19:04

@dancegirl26:
részben egyetértek Veled, hogy sajnos vannak ilyenek.

Én viszont ezekre a cégekre úgy tekintek egy kicsit, mint a győzike showra. Nem az a baj, hogy vannak ilyen cégek, ahogy az sem baj, hogy van győzike show. A baj az, hogy mindkettőnek megvan a maga közönsége, hogy valójában igény van rájuk. Ha senki nem menne ezekhez a cégekhez, ha senki nem nézne győzikét, mindkettő eltűnne a sűlyesztőben, egyikért sem lenne kár, egyikért sem sírnék sem én, sem Te, de amíg tömegek vágynak rájuk, addig nincs mit tenni, csak remélni, hogy előbb utóbb benő a fejük lágya.

kamasuka 2009.01.26. 17:20:59

@nem-nem:
"Most semmi más nem történt, mint realizálódott ez a kockázat, sajnáljuk, ez most nem nyert."

Tökéletesen igazad van.

Hozzá tenném azért azt is, hogy ebből jól is ki lehetett volna jönni, de itthon még az is probléma, hogy a modernkori magyar történelem egyik legbénább kormánya van hatalmon.
Különösen annak fényében, hogy eleinte azt mondták, hogy a Fidesz hazudik, nincs is válság, vagy ha van is, az ide nem gyűrűzik be. Most meg már jól lekommunikálják (egyfajta országmegmentő szerep hangoztatása), de valahogy hiteltelenek, meg fáziskéséssel is dolgoznak. Olyanok, akik csak azért akarnak egyeztetni, hogy hátha valami olyan elhangzik a fórumon, amit ők lekommunikálhatnak, és egy időre megválthatják a világot. (Megjegyzem február közepétől elkezdődő ígérgetésekben miért tudna egy még nagyobb szarban lévő kormány értelmesen cselekedni olyankor, amikor 2002 óta tk. semmit sem csinált, amikor még volt mozgástere?) A 2007es euro bevezetési céldátum mára 2014 körül van (legjobb esetben). Ez a kudarc igazán, nem a válság.

nem-igen 2009.01.26. 17:21:03

@dancegirl26: ebben egyetértek. Nekem inkább 2 gondol van csak:

- egyrészt, aki vállalta a kockázatot, az ne sírjon (ha jól értem, Neked sem jön jól a CHF:HUF keresztárfolyam elmozdulása, de kalkuláltál vele, és nem dőlsz a kardodba)

- másrészt, egyik politikai erő se csináljon itt gondoskodó, az állampolgárait mindig mindentől megmentő, már-már kommunista országot, pedig sajnos ebben az országban arra nézve van licit, hogy hogyan adjunk mindenkinek többet (ellenzék vs kormány), arra nincs licit, hogy azoknak, akik dolgoznak, felelősen, tervezve építik életüket, azoknak is jó legyen

zeneigéniusz 2009.01.26. 17:29:22

Azt se felejtsétek el, hogy az erős CHF svájcnak se érdeke: ha nagyon sok hitel dől be, akkor a svájciak se látnak ebből pénzt (és persze azok a bankok se, akik futnak a pénzük után). Svájc már így is adeflációtól retteg, mert az egy gazdaság rémálma.
Szóval meg kell nyugodni, nem lesz itt nagyon magas CHF!
(Szerintem egyébként inkább politikai üzenete van ennek a Ferenc-féle kijelentésnek: mindenki nyugodjon meg.)

Volkov 2009.01.26. 17:30:09

Azt hallottátok, hogy valahol (ha jól emlékszem) Debrecen környékén, kiment a hitelcégtől az ügyintéző a részletet behajtani az egyik családhoz. Azok meg fejbe vágták és el is ásták.
Egyedi megoldás a problémára.
Ez a dolog a legrosszabbakat hozza ki az emberekből, a társadalom minden szintjén.

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 17:33:42

@Volkov:

Mostanában naponta rabolnak bankot is ...

nem-igen 2009.01.26. 17:35:07

@zeneigéniusz: sőt, az általánosan elterjedt nézettel szemben, magának a banknak sem jó, ha bedől egy hitel (rengeteg embertől hallani, hogy mert a banknak milyen jó, ha elviheti a lakását, ezzel szemben a banknak a legjobb az, ha minden hitele végigfut)

dancegirl26 2009.01.26. 17:35:10

nem-nem.
teljesen igazad van.
-anno én úgy voltam az árfolyammal, hogy lesz idő amikor az átlag középértékhez képest nyerek párezret, lesz pár hónap amikor bukok. és még mindig úgy gondolom, hogy a végén kb egyensúlyban lesz a mérleg 2 oldala.
-az állami vezetés egy hatalmas f..kalap. az összes kormány, vezető elsősorban azt nézi, h NEKI jó legyen és ő kaszáljon. az, hogy közben az országot a béka segge alá küldi,sz..ik rá. Amíg az országból kilopott közpénzekből 100milliós befektetéseket intéznek maguknak, nem is lesz jobb.
Azt hogy ez a mentalitás, hogy a semmirekellőket, a szoc juttatásokból lébecolókat toljuk előre, honnan jött, fel nem lehet fogni.

dancegirl26 2009.01.26. 17:38:06

zeneigéniusz: én is csak a svájci vezetésben bízom. Már olvastam olyan híreket, hogy gyengíteni fogják a valutájukat.
Volkov: hallottam :( szegény ügyintéző.
mondjuk azt sem értem, hogy hogy lehet annyira hülye valaki, hogy 300-400%-os THM-re vegyen fel kölcsönt....

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 17:40:21

@dancegirl26:

Eláruljam neked? az Isten adta nép 80%-90% azt sem tudja mi az a THM ... nemhogy libor stb.

nem-igen 2009.01.26. 17:40:33

@dancegirl26: ez onnan jön, hogy könnyebben megvehetőek. Könnyebb 3 millió nyudgdíjasnak emelni fejenként 10ezer forintot, mint ugyanennyi munkavállalónak csökkenteni az adóját egy tizessel.

A fő probélmám az, hogy én egy jobboldali, liberális gazdaságpolitikát folytató pártra szavaznék szívem szerint, aki hisz az egyén boldogulásában, hisz abban, hogy az államnak szabályzó szerepe van, nem pedig neki kell eldönteni, hogy ki, mit csinál a pénzével (gyk elveti a gondoskodó államot), hisz a versenyben, hisz a munkában, elfogadja azt, hogy aki többet/jobban dolgozik, az többet is fog keresni, és nem próbálja meg mindenáron kiegyenlíteni ezeket a viszonyokat

Sajnos nálunk kommunikációját tekintve van mindenféle párt (jobbos, balos, liberális, konzervatív), de a gazdaságpolitika mindenhol ugyanaz, a gondoskodó, mindenek felett álló állam bácsi, aki ha jó vagy jutalmaz, ha rossz vagy, akkor kicsit megbüntet, de azért a virgács mellé kapsz csokit te is, és ne aggódj, majd ő mindent megold, ha más nem, akkor a cilinderőbl előhúzza :(

dancegirl26 2009.01.26. 17:44:58

Carnivora, megérné indítani egy nagyon alap dolgokat ismertető tanfolyamot a 80-90%-nak. eskü fejenként 5e Ft-ért, 1 hétvégén 2-3 órán át magyarázós, kis oktatófüzetet odaadós dologból meg lehetne gazdagodni :):):P

nem-igen 2009.01.26. 17:45:26

@dancegirl26: a 300-400-as THM mondjuk egy kicsit populista dolog. Az emberek többsége azt gondolja, hogy a 300% THM azt jelenti, hogy felveszel 100 forintot, és 300-at adsz vissza, pedig ez nem így van (utána lehet olvasni, én most nem vezetem le:))

A gond az, hogy a THM számítás az USA-ban találták ki, eredetileg nagy összegű, hosszú futamidejű hitelek összehasonlításához (jellemzően ingatlan), és teljesen alkalmatlan mondjuk egy 6-18 hónapos áruhitelnél, ahol teljesen torz eredményt hoz ki.

Ettől függetlenül az áruhitelek brutálisan drágák (még akkor is, ha a 300% THM nem 3x-os visszafizetést jelent), és a fő gond, hogy az emberek nem olyan dolgokra veszik fel, amire muszáj. Ha tönkremegy a kazán télen, akkor nincs mese, ha tönkremegy a hűtő nyáron, akkor kellhet. De kell felvenni hitelt jobb TV-re, laptopra, nyaralásra? Na ez az amire nem kellene semmit...

(sztori: egy barátom laptopot akart venni, de a régi gépe még bírta egy darabig, azt ki akarta várni. Mondja nekem, hogy ő majd hitelre vesz. Visszakérdeztem, hogy miért nem kezdi el most félretenni azt a pénzt egy számlára, amit az áruhitelért fizetne, mire oda jut 5-6 hónap múlva, hogy megven a $ a gépre, addigra meglesz jópár % belőle. Vonogatta a vállát, hogy azt csak elköltené. így most kb a laptop 180%-át fizeti ki áruhitelre... no comment).

dancegirl26 2009.01.26. 17:47:34

nem-nem. Ne is mond, a nyugdíjasokkal ki lehet borítani fél pillanat alatt....
jó persze ledolgozták az egész életüket (kiv aki mégse), kapják meg a normális életszínvonal fenntartásához szükséges havi pénzt.De az, hogy ebben az országban többet ér egy 70-80éves érdeke, mint a 20-30-40es korosztályé,akik még aktívan tesznek is valamit ezért az országért...felháborító.

nem-igen 2009.01.26. 17:49:08

@dancegirl26: sajnos tapasztalatból mondom, az embereket ez nem érdekli, nem is figyelnek rád. Magyarországon a pénzügyi kultúra a béka feneke alatt van. Az MDF kormány alatt született egy döntés, hogy tanítani kellene már egészen fiatal kortól pénzügyi alapismereteket (mi a hitel, hogy működik, miből lesz, kinek mi a jó benne, mi az államadósság, miért van államadósság, mi az adó, stb, szóval sokak számára triviális dolgok, másoknak tök kínai). Természetesen nagy volt az egyetértés, hogy erre szüksége van a népnek, majd sem a rá következő években tudod mi történt ennek érdekében??? SEMMI!!!

vajon miért? Mert ha az emberek 18 éves korukra az érettségire tisztában lennének azzal, hogy 1 forint nyugdíj, 1 forint állami támogatás hogyan keletkezik, miért annyi valaminek az ára amennyi, és ebben mennyi szerepe van a kormánynak, akkor esetleg jól fenébe billentenék választások körül az __összes__ politikai erőt, hogy neki ne magyarázzon hülyeségeket.

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 17:49:34

@dancegirl26:

A jónép pl. a providentből kb. annyit fog fel ami a tv-ben is van ... jaj, de jó kihozták a pínzt gyorsan egybe kétszázat mehetünk nyaralni, vehetünk fullhd-t stb. meg csak havi x ezer ... az, hogy ezt az x ezret hány éven át is kell fizetni azt nem nagyon fogják fel, mert kicsit utánna számolna rájöhetne gyorsban a kétszázból lesz hat-nyolcszáz ... becsődölne mindjárt a provident meg a többi ilyen szar.

nem-nem 2009.01.26. 17:45:26

Miért nem kért hitelkártyát vagy folyószámla hitelkeretet? még úgy is jobban jár, mint az áruhitelesdivel ...

dancegirl26 2009.01.26. 17:51:03

nem-nem. még ha nem is annyi az a 300,akkor is ha már abból indulna ki xy, hogy egy lakáshitel THM-e ennek erősen a töredéke, vagy akár egy autó hiteléé is, hááááát. csak érzékelné a különbséget. vagy lehet,h naív vagyok? :)

nem-igen 2009.01.26. 17:52:28

@Carnivora: ezt nem nekem kell elmagyaráznod :) Erre mondtam, hogy az embereket egyszerűen nem is érdekli a dolog. Dzsentri világban élünk, mindenki napról, napra számol, az emberekkel az elmúlt 20 évben elhitették, hogy lehet egyszerre adót csökkenteni, és támogatást növelni/senkitől sem megvonni, és még milliónyi marhaság. Olyanok, mint Te vagy én, akik gondolkozunk, számolunk, azok ha hitelt is vesznek fel, akkor is figyelmesen. De van akinek csak a provident reklám jut el az agyáig, vagy még az sem...

dancegirl26 2009.01.26. 17:53:40

nem-nem. Kezdek örülni, hogy 14 éves koromtól gazdasági sulit koptattam :):) pedig hogy utáltam a közgázt :S

carnivora: mellé a providentes emberke hetente megy pénzt beszedni...aminek semmi logikája, ugyebár az embert havonta fizetik...biztos azt hiszi a provident,h ez az USA (ha jól tudom, ott heti fizu van)

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 17:56:40

@dancegirl26:

Nem tudom ennyire behatóan nem ismerem az "üzletágat" :P

nem-igen 2009.01.26. 17:59:56

@dancegirl26: :) megértem, hogy örülsz a közgáz sulinak. Én eredetileg más végzettséggel rendelkezem, és mikor szükségessé vált ilyen ismereteket megszerezni, akkor vért izzadhattam vele, most viszont nagyon örülök, hogy időt/energiát áldoztam rá, mert néha körülnézek és azt látom, hogy sokak számára szó szerint kínai amit próbálok velük megértetni (pedig nem hülye embererk, csak meg sem próbálnak belegondolni, a populizmus, a reklám meg mindig könnyebben elhihető).

egyébként igen, az angolszász országokban divat a heti fizetés, ott is főleg az alacsonyabb kvalitás
munkakörökben. Egyébként többek között pont ezért tűnik olyan magasnak a THM, hiszen felveszed a pénzt, de még 1 hónapig sincs nálad a teljes összeg, már az első héten vissza kell adnod belőle pár forintot. Ez is torzítja a számot.
Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy a heti visszafizetést azért találták ki, mert a providentes ügyfelek jellemzően nem túl jó emlékezettel bírnak, és nem is elég hmm... felelősek? ahhoz, hogy mondjuk egy komplett hónapra előre tervezzenek (biztos ismertek olyan embert, akinek hó végére valahogy sosem marad pénze, ennek néha egészen szélsőséges példái is vannak, van jól kereső kollégám, akinek mintha csak 3 hétből állna egy hónap, az utolsó héten már ha nem kér kölcsön, akkor éhenhal).

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 18:03:46

@dancegirl26:

Tudod mi a baj nem is 70-80 éves emberkékkel van a baj ők tényleg alig kapnak nyugdíjat, hanem azokkal akik az utóbbi 10 évben mentek el kedvezményesen a magyar leépítési sajátosságoknak köszönhetően. Az állami szférából tömegével voltak nyugdíjazások mivel nem akarták a szabad piacra kitenni a jónépet viszont előtte elfelejtették reformálni a nyugdíjakat így a magyarországi nyugdíjrendszer egy tragikomikum. Van egy réteg, amely a középkori vegetáláshoz való nyugdíjat kap, és vannak pl. az ilyen katonatisztek - rendőrök, akik életükbe keresztbe szalmát nem tettek , és több százezres nyugdíjakat markolnak fel ... sőt az a vicc, aki 2000 után ment el nyugdíjba többnyire száz körüli nyugdíjat megkapja amennyit pl. egy pályakezdő átlag nem kap fizetésnek ... akinek lakást meg életet kellene kezdenie.

A 13. havi nyugdíjat felejtösre kellene tenni helyből, és maximálni a nyugdíjakat 120-150 ezer forintban ...

Meg ezen a ledolgoztam az életemet szövegen is tudnék vitatkozni ... sajnos, aki tényleg ledoglozta az életét becsülettel az a szockába nem vitte semmire, és most is többnyire fika nyugdíjat kap ellentétben a többivel, aki akkor rajta élősködött.

dancegirl26 2009.01.26. 18:05:17

nem tartozik annyira ide, de másik kedvencem a diákhitel téma.
Anno a szonszédunk (nála az ember a diplománál kezdődik típus) a leányzójával azonnal felvetette, mikor fősulira került (pedig nem szerény ovónői fizuja volt, főleg vidéki keretek között számítva). Én balga kijelentettem, hogy semmiért nem vennék fel diákhitelt, akkor megkaptam, hogy hú dejóneked hogy anyád (fele akkora fizuval,amiről ő is tudott) tudja fizetni.és én voltam a HÜLYE.
7-8 évvel később: leánykája kibukott, most pizzériában, fagyizóban, stb helyeken eladó.1-1,5-2 milliós tartozással kezdte az életét és semmilye nincs cserébe.
én meg mint "hülye", igaz csak egy felsőfokú okj-ig eljutva, könyvelgetek, pénzügyezek,webszerkesztek, importőrködöm,.... és a hitelemért lakásom van. (ezzel nem lenézni akarom az eladókat, felszolgálókat; csak az "anyuci" értelmi képességeit).

dancegirl26 2009.01.26. 18:09:20

Carnivora, a 70-80at csak egy példaszámként említettem.
Sajnos a ledolgozott években is igazad van. Anyum 54-es. 16 éves kora óta dolgozik (nem volt lehetősége tanulni sokáig), hogy lesz-e nyugdíja rendes....

nah, mindenkinek szép estét :)

nem-igen 2009.01.26. 18:10:31

@Carnivora: volt egyszer egy okos ember, aki kivette a politikusok kezéből ezt a kedvenc játékszerüket, amit a nyugdíj jelent. Ugye ez egy tök jó dolog, pár millió szavazatot mindig, mindenki olcsón tud vele vásárolni, a "működésének" hatásai pedig évtizedekre eloszlanak, gyakorlatilag a jövőben kell csak megfizetni igazán az árát, valamint rájött arra, hogy politikusainkra nem lehet egy olyan rendszert bízni, aminek a mostani befizetői majd csak 40 év múlva szembesülnek a ma meghozott döntésekkel.
Pont ezért bevezette a kötelező magánpénztári tagságot, egyéni számlás rendszerben. Nos ezt az embert akkoriban a sátánnal azonosították, a neve szitokszó volt, és persze amint lehetett többé kevésbé szétverték a rendszert, hiszen politikusaink imádnak a nyugdíjjal foglalkozni.

Pedig a nyugdíj rendszer ilyen szempontból kegyetlen, ha akkor a jó irányba indultak volna el (és ugye MNYP-nél nincs 13. havi, meg választások előtti emelgetés, meg hasonlók), akkor mostanra nagyon sokan "kikerültek" volna a régi rendszerből, mert meghalnak (ezért mondom, hogy kegyetlen). Ehelyett jól ráerősítettek arra, hogy a játszóház megmaradhasson...

nem-igen 2009.01.26. 18:13:06

@dancegirl26: diákhitellel is ugyanaz volt a probléma, mint áruhitellel. Az emberek nagyrészt nem a tanulásra/megélhetésre vették fel, hanem arra, hogy jobban éljenek (koli helyett, saját albi, buli, ilyesmi). Én sem vettem fel, mindenki hülyének nézett, nem is voltam olyan vastag, mint a többiek, meg dolgozgattam is suli mellett. Most köszönöm jólvagyok, hitelem nem van :)

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 18:13:37

@dancegirl26:

Na jah csalóka az élet. A neved pl. alapban az sugallná, hogy egy üresfejű buta dizsipicsa :D miközben egy értelmes nőről van szó.

A szomszéd gyakorlatilag tényleg idióta lehetett ... gondolom jól elbulizgatott a diákhitelből. -

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 18:16:09

@nem-nem:

Mondjuk jelenleg a magán nyugdíjpénztáraknál sem túl rózsás a helyzet elég sok pénzt eljátszottak a tőzsdén ...

nem-igen 2009.01.26. 18:27:29

@Carnivora: ez igaz, bár pont a 40 éves ciklus miatt elméletileg akkor is veszel részvényt, amikor magasan áll, akkor is veszel, amikor éppen válság van, és alacsonyan áll, akkor ez a görbe kisimul. Bajban akkor vagy, ha toppon veszel, és alacsonyan nem tudsz, hogy az átlagod javítsd, pont ezért például más stratégiával kell nyomulni életed első 20-30 éves periódusában (már pénztári oldalról nézve), mint mondjuk az utolsó 10-ben, amikor már nincs idő egy ilyen bukót korrigálni.

izaúra 2009.01.26. 18:42:44

nekem két dolog jutott egyből eszembe:

1. ha a rengeteg deviza hiteles házait elárverezik, mert ilyen-olyan okok miatt bedőltek, akkor ez le fogja nyomni az ingatlanárakat, és akkor a sok rosszindulatú és kárörvendő ember is b+golhat, amikor cserélné a házát/lakását, de nem képes eladni a régit. bárki kerülhet kellemetlen helyzetbe, ezt ne feledjük.

2. elég szelektív a szövegértés egyeseknek, mert arról van szó, hogy IDEIGLENESEN átvállalná az állam a hitelt, nem kifizetné; valamint, hogy az állam utána BEHAJTANÁ a megelőlegezést, kamatokkal. biztos vagyok benne, hogy nem kicsivel, lásd nem megvalósult megelőlegező kölcsönöknél.

sajnos a halasztás, a futamidő hosszabbítás, díjtalan előtörlesztés, kedvezményes forinthitelre átváltás mind a sz.rnak egy pofon, hol a szerződésmódosításért kell egyes bankoknál fizetni, hol a közjegyzőért, hol a forintban megállapított tartozásod realizálod.

nem-igen 2009.01.26. 18:48:14

@izaúra: azt mondod, hogy a futamidő hosszabbíás, HUF-ra váltás, etc nem játszik, mert milyen költséges. Biztos, hogy van rajta haszon is, de ugye költség is akad ott. Ha az állam vállalja, át, és később behajtja, akkor ugyanígy jelentkeznek költségek. Ezeket ki fogja állni? Mert az állami ideiglenes átvállalás is csak egy szerződés módosítás, bárhonnan nézem. Persze az olcsóbb tud lenni, mert egy cég nem fog kivezényelni két ügyintézőt, hogy ingyen dolgozzon az új szerződésen, az állam meg az adóforintokból fentartott embereket nyugodt szívvel kivezényeli, akiket mellesleg marhára nem fog érdekelni az sem, hogy az állam éppen egy tyúkólról vállalja át a 10 millkás hitelt, és ha nem fizet a t. állampógár, akkor majd marad a közösben egy tyúkól, menyét biztos létrával...

Tehát az állami sincs sosem ingyen (ahogy semmi sem), maximum, az állam tud olyan nagyvonalú lenni a közös pénzzel (azzal ami 10 millió magyar állampolgáré, nem csak a bajbajutottaké, és nem is a kormányé vagy a parlamenté), hogy ő nem kér semmit cserébe. Ez ám a nagyvonalúság (kicsit olyan, mintha a szomszéd kölcsönadná nekem a Te lakásod amíg nem vagy otthon, hisz ő nyugodtan lehet gavallér).

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 19:01:09

@nem-nem:

Nah jah ez igaz, ha kiegyensúlyozott a gazdasági környezet, akkor ingadozás van persze. Csak most az a pénz amit az elmúlt évekbe befizettünk a rendszerbe az gyakorlatilag elúszott ... a jövőben ígéretek szerint jobban fogják felügyelni a tőzsde mozgásokat , és beszűkül a spekuláns tőke mosgástere így nem tudják a virtuális pénzekből visszahozni a befizetett pénzeket azért is az állam tarthatja a hátát ...

Bár annyi szerencséje van az államnak, hogy az én generációm az életbe nem jut el a nyugdíjig előtte feldobja a talpát ... -

Carnivora (törölt) 2009.01.26. 19:03:56

@izaúra:

Ezzel ugyanaz a baj, mint a provident cuccal , aki nem tud 200 ezer forintot összetenni miből gondolja, hogy 600-at fog tudni?

Többnyire, akik nem tudják fizetni ezeket a hiteleket azok valószínűleg egy év múlva sem fogják tudni ... többnyire alacsonyan képzett rétegek lásd. a multik szalagjainál dolgozók, és ahogyan most áll a helyzet rájuk egyhamar nem lesz szükség. -

nem-igen 2009.01.26. 19:10:43

@Carnivora: nem úszott el!
akkor nem, ha ez a mostani állapot csak egy mélypont, és majd lesz fellendülés akár évek múlva

Gondolj bele: 1db X részvény 100 forintot ért tavaly. Vett a pénztár szolgáltatód minden hónapban 1db-ot a befizetett 100 forintodból. Mostanra van 12db. De most lement az értéke, most csak 10 forintot ér. Idén tart a válság, idén is veszel belőle havonta, de most a befizetett 100HUF-odból 10db-ot kapsz. Eltart a válság 1 évig, a végén van 12db 100HUF-os részvényed, és 120db 10HUF-os részvényed. Utána ha felmegy az ára 30HUF-ra, akkor az első 10db-on buksz 70*12=840forintot, a második éves adagon meg nyersz 120*20 2400 forintot, tehát összességében jól állsz, hiszen majd 1500 forint nyereséged van.
A pénzed akkor veszne el nagyobb részt, ha most akarnál nyugdíjba menni, és ezért most kellene eladnod a 12db 100 forintost, akkor valóban csak 120 forintot kapnál, pedig korábban 1200-at fizettél be. Éppen ezért van az, hogy például a nyugdíjba vonulás előtti utolsó 10 évben már illik konzervatívabb befektetést választani, mí] az első 20-30 évben nyugodtabban lehet kockáztatni.

(persze ez csak egy példa, ilyen sosincs, hogy ennyire szépen ugráljon, de ha elég sokat vársz, akkor egy 40 éves távlatban remélhetőleg már így működik. Azért abban bízik az ember, hogy ez a válság nem egy 30 éves permanens visszaesés lesz, hanem előbb utóbb a most hibás megoldások kirázódnak a rendszerből, és esetleg új alapokon ismét fel).

nem-igen 2009.01.26. 19:13:34

nah, hosszú volt a munkanap, látom 1-2 helyen elgépeltem a számítást is, de a lényeg szerintem érthető :)

megyek is haza.

changebug (törölt) 2009.01.26. 19:18:33

Én csak azt tudom, hogy egy 1-1.5-2 szobás használt lakás törlesztőrészlete az kb. megegyezik egy albérlet árával. (ÁTLAG: kb. 8 milla, 20 év, 50e/hó)
Innentől kezdve aki ennél többet vett fel, mert - új lakás, elit környék, blablabla az próbáljon sürgősen olcsóbb helyet nézni. (ez kb. olyan mint kisnyugdíjas a 150m2-en).
Ha meg autóhitelt is vett fel - hát akkor tudok neki gratulálni...

De ha valaki többgyermekes/nagycsaládos (ami Mo.-on a 2 lassan) és egy ilyen a fenti nagyságrendű hitellel dől be azt támogassa az állam inkább minthogy ugyanazt a pénzt albérletre fizesse...
(de csak a lakáshitelről beszélek)

Igazából kiváncsi lennék a nagyságrendekre, és kiknek szól(hatna) ez.

izaúra 2009.01.26. 19:31:43

@nem-nem: természetesen minden módosítást a bank ügyfele áll, igen, jól mondod: amikor módosítanák neki először szerződést, amikor belép az állam, meg amikor lejár, és ismét az adós perkál tovább. bár nekem van egy olyan érzésem, hogy a kezelési költséget, vagy/és a kamatot továbbra is az eladósodott fizeti majd, amivel eleve ki lehet zárni az állami támogatásból azokat, akik tőkehalasztásos hitelt, vagy fundamenta, LTP, lakáskassza nevű alacsonyabb törlesztéssel vették fel a pénzt. szerintem ha lesz egyáltalán valami, az is nagyon "jól" ki lesz találva, higgyétek el - csak azon nem fog segíteni, akin igazán kéne. bár nem tudhatjuk, hogy mi lesz az egészből, ha egyáltalán... nyílván ehhez a bankoknak is lesz egy-két szavuk.

és igen, összegezve: az egész módosításról, meg a vele együtt járó anyagi terhekről az ígérgetőnek fogalma sincs.
nem lesz rá a bajba jutottaknak pénze. arról nem is szólva, hogy ha lejár az egy év, és nincs meló, mert még mindig rossz lesz a helyzet a munkaerő piacon, akkor ez az egy év akár ronthat is a helyzeten (plusz kamatok).

Carnivora (törölt) 2009.01.27. 00:55:35

Hiába a válságkezelés, a tény, hogy a jegybanki kamatcsökkentések és a bankmentő csomagok után a banközi hitelek kamata is visszatért a korábban megszokott szintekre, a most már újra forintgyengüléssel is sújtott devizahitelesek terhei egyre növekednek. A háttérben részben az áll, hogy a régióval, illetve Magyarországgal és az itteni bankokkal szemben az európai bankok még mindig bizalmatlanok, és bizony, banközi kamatcsökkenés ide vagy oda, az ide folyósított hitelek árát még mindig keményen megkérik. Többek között azért, mert félnek a forintgyengülés kockázataitól, és a forint pedig éppen gyengül is.

index.hu/gazdasag/vilag/devhit090122/

dancegirl26 2009.01.27. 08:58:58

Carnivora, nem a lányával volt a baj, ő értelmes is volt dolgozott is fősuli mellet meg minden. Csak az ilyen szülőt nem tudom megérteni meg elfogadni sem, aki megtehetné, hogy segíti a lányát anyagilag a tanulmányaiban,de nem vegye fel a max diákhitelt, az milyen jó....a pofámról leégne a bőr.
meg a diákhitellel sincs semmi baj, sajnos van akinek nincs más megoldása a suli finanszírozására.

dancegirl26 2009.01.27. 09:00:56

Carnivora, köszi :):) bóknak vettem :):):P
ez is egyébként emberi butaság, egy csomó blogon kiborultam már azon, hogy a választott név alapján elkönyveltek sztriptíztáncosnak. pedig 1szerűen csak a táncban találta meg a lelki világom az otthonát. imádom :) meg az edzések utánni gyilkos izomlázakat is esetenként :D:D

dancegirl26 2009.01.27. 09:02:21

nem-nem, bocsánat a dh-st neked irtam, csak közben hivtak 3an is :)

dancegirl26 2009.01.27. 09:06:06

changebug, nekem 2 szobás, laktelepi kecóm van, 835 hitellel, és boldog lennék, ha a havi törlesztésem 50e lenne....igaz ebben benne van az is,h az én konstrukciómban az első 10 év húzós (emelések nélkül most kjb 75 lenne), de a másik 10 év csak alig fele. úgy voltam vele, hogy ebben a 10 évben tuti fogok tudni napi 9-10 órákat meg esetleg kis mellékesben is dolgozni.10 éven túlra annyira nem látok előre...meg ha jön gyerek,amelett esélyem nem lesz 50-60at törleszteni + én nem akarom a páromra terhelni azt amit én vállaltam.

dancegirl26 2009.01.27. 09:28:27

a 835 8,5 akart lenni :S:S:S

nem-igen 2009.01.27. 10:57:00

@dancegirl26: nem vagyok sem DH sem hitel ellenes. Inkább azon a véleményen vagyok, hogy hitelt felvenni "befektetésre" érdemes. A DH-nál a saját jövődbe fektetsz, míg lakáshitelnél is ésszerűen költöd el.
De sajnos amit itt sokan említettek, meg én is mondtam, nagyon sokan vesznek fel hitelt olyasmire, mint a tv, a nyaralás, a bulizás, vagy vesz fel hitelt egy 1.3-as suzuki helyett egy 1.6-os astrara, egy sima 1-1.5 szobás lakás helyett egy panorámás, új építésá, zöldövezetire, márpedig ez gyakran a túlvállalás kategória.

dancegirl26 2009.01.27. 11:47:55

nem-nem.
persze, alapvetően jó dolog,hogy ha önerőből nem tudnád fizetni a tanulmányaid, akkor legyen ilyen lehetőség. csak olyanoknál tartom ostobaságnak, ahol egyébkén anyagilag meg tudnák oldani anélkül is, hogy a gyereket adósságba tolják.
Abban teljesen egyetértek, hogy csak azért hitelt felvenni, hogy a legújabb puccos TV, autó akármi meglegyen, v legyen tengerparti nyaralás hülyeség. Lakás én is szívesebben vettem volna egy teljesen új épületben, 24 órás portaszolgálattal + saját wellness-szel rendelkező társasházban (főleg az örző-védő szolg, a rendesen záródó lépcsőházi ajtó, meg a nem leszakadás határán álló lift miatt), de hát a takaró a 40 éves panelházas lakásra elég (ahol annyira fasza a közös képviselet, hogy csak a pénzeket tudják beszedni havonta, de hogy panasz esetén megjavítsák a bejárati ajtót,hogy éjszakára ne maradhasson nyitva vagy hogy 2 hete letört a liftben a vas,ami elméletileg a mágnesen tartotta a belső liftajtót,hogy az ne húzódjon ki menet közben,de megjavítani azóta sem sikerült...bezzeg a liftreklám cserélve van 2 hetente). Szóval megértem,ha valaki a puccot választja. Az, hogy nem volt elég esze ahhoz, hogy anyagilag reális legyen, az az ő baja.
majd lottózok és álmodozok, hátha :D:D:D:

dancegirl26 2009.01.27. 11:50:16

egy dologból nem engedtem az igényeimből és az a kerület.
spóroltam volna 1-2 millát egy 19,20 kerületi lakteleppel,de hát a 11ben nyugodtan végmegyek sötétedés után is az utcán, ott nem mernék (laktam albiban 20ban....)

nem-igen 2009.01.27. 11:51:46

@dancegirl26: a lottót egy darabig elfelejtheted. úgy tervezem, hogy most hétvégén megnyerem (ha már kb háromnegyed éve nem adtam fel szelvényt, csak most), utána meg úgyis csak kis összegek lesznek ;)

dancegirl26 2009.01.27. 11:56:03

nem-nem.
bevallom azt sem tudom, h most mennyi az aktuális főnyeremény,de én beérem egy 40 millával is :)

nem-igen 2009.01.27. 11:56:59

@dancegirl26: azért adtam fel egy szelvényt, mert az volt kiírva, hogy 666 millió a nyeremény. Gondoltam, pokoli mázli lenne megnyerni ;)

dancegirl26 2009.01.27. 12:07:15

nem-nem
elnézted a főnyeremény összegét...ha nyersz enyém lehet a nettó különbözet ? :D:D:D:D
a weboldalon 766 milla van erre a hétre:)

nem-igen 2009.01.27. 12:43:33

@dancegirl26: nekem 666 elegendő, a különbözetet neked adom, vagy cserébe érte megtanítasz táncolni :)


Akkor a múlt héten volt 666, mert a lottózóban még az volt kifüggesztve.

dancegirl26 2009.01.27. 12:46:21

ok :) úgy is rég tanítottam már.
csak szólok, nem társastánc :)

nem-igen 2009.01.27. 12:51:18

@dancegirl26: társtalan táncban jobb vagyok! nincs kinek a lábára lépni ;)

nem-igen 2009.01.27. 12:53:31

hmm... mindjárt töröl minket a post gazdája, ennél offtopicabbak már nehezen lehetnénk :)

dancegirl26 2009.01.27. 12:56:30

:D:D
hááát, rugtam már véletlen le a mellettem új mozdulatot kitaláló tanárom ujját hihi
akkor "ON"olom a témát, ha nem lenne válság, karsaizitánál izzadnék heti 2x. igy közelebb vagyunk a hitelproblémához :):):)

movhu 2009.01.27. 13:05:03

Sőt, mennyire ON a téma. Annyira el vagytok keseredve, hogy már csak a lottóban látjátok a kilábalást :)
Amúgy a pesti oldalon is vannak olyan kerületek, amelyekben semmivel sem rosszabb élni, mint némely helyen a Duna túloldalán. Sokan ezt nem értve nem 1-2, hanem sokkal több milliót fektetnek abba, hogy aztán onnét szólják le a pesti oldalt.

dancegirl26 2009.01.27. 13:09:09

movhu, tudom, hogy vannak a pesti oldalnak is szép, rendes része. az is belejátszott a választásba, hogy az utsó 2-3 évemet azon a környéken töltöttem albiban (véletlen), megszerettem,megszoktam a helyet. + sztem az egyik legjobb közlekedésű része a városnak. 2-3 percenként jön egy 7es és 15-20 perc alatt a belvárosban, metróközelben vagy. nekem jóérzés úgy hazabuszozni mhelyről, h jön velem szembe a gellérthegymeg zöldövezet :):)

nem-igen 2009.01.27. 13:13:34

@movhu: tévedsz! A lottó egy vicces felvetés volt. A kilábalást a munkában, és az okos tervezésben látom (ez utóbb alatt azt értem, hogy az embernek hitel mellett is legyen valamennyi megtakarítása, legyen "B" terve, ne vállalja túl magát, stb).

nem-igen 2009.01.27. 13:15:08

@movhu: jah, és a legfontosabb, a populizmus halála lenne. Sajnos ez nálunk nem kihal, hanem egymásra licitálnak ezen a területen.

movhu 2009.01.27. 13:17:41

Értettem én a viccet, azért került oda a smiley. De szerintem nagyon sokak vannak, akik nem annyira viccelnek ezzel. Ha nem is lottó, de mindenképpen valami olyasmi a reményük, ami valójában nemigen fog bejönni.

dancegirl26 2009.01.27. 13:22:11

movhu, láttam a :)-t
én annyira hiszek a lottóban, h kb 10-12 évesen lottóztam utoljára a szomszéd néni nagyimmal :)
aki ebbe kapaszkodni tud, háááát ....

nem-igen 2009.01.27. 13:23:17

@movhu: __csodavárás__

Ezt a szót szoktam használni, szerintem tökéletesen fedi a valóságot. Egy csomó ember azt gondolja, hogy az ország, és a világ struktúrális problémáit egyszerűen önmagában annyi megoldja, hogy jobb vagy bal, Feri vagy Viktor, konzervatív vagy liberális.
Azt nem fogják fel, hogy önmagában ha csak ennyit változtatunk, akkor semmi nem fog történni, mélyreható struktúrális változások kellenek, el kell felejteni a gondoskodó, atyáskodó államot (például amiről pont ez a cikk is szól, hogy a kormány ne játszon jóságos gyámot az adófizetők pénzéből olyanoknak, akik rosszul döntöttek). Sajnos a politikusok is rendületlenül sugallják, hogy az, hogy itt mindenkinek adunk segélyt, alanyi jogon járó támogatásokat, kedvezményeket, az csak attól függ, hogy ki a "főnök" odafent, és a jó főnök az mindenkinek képes adni, a rossz meg nem.

dancegirl26 2009.01.27. 13:29:41

és IMF is szo...atni fog minket. ezek a parasztok vállalták,h akkor eltörlik a 13.havi dolgokat, persze a nép felháborodott és visszacsempészték havi adagokban. az IMF persze nem hülye, most enye-benye van és már zuhan is a Ft a tegnapi erősödés után :(:(
pedig már az is bőven baj,h magunkra kaptunk mégegy nemzeti hitelt és ebben "látjuk" a megoldást. a kormámy tisztára olyan hülye,mint a providentes kölcsönzők....

movhu 2009.01.27. 13:33:46

@dancegirl26: Bár letagadták, de a jelentésben benne van, hogy "ez egy nagyon csúnya húzás volt", csak ezt több mondatban fogalmazták meg.
Amúgy pl. Argentina legutóbb igen drasztikus lépésekre volt kénytelen, valamikor 2000 körül, amikor befulladt a populista politika, és hirtelen senki sem hitelezett nekik, hasonló húzások miatt. Akkor ott konrétan például hirtelen elkedztek csökkent összegű nyugdíjakat utalni és stb. Szerintem itt is ki akarja várni a sok honfitársunk, hogy valaki elzárja a csapot.

nem-igen 2009.01.27. 13:37:44

@dancegirl26: beszélgettem egy banki elemzővel nemrég, és kérdeztem erről az IMF hitelről. Azt mondta, hogy egy biztos, jelenleg szükség volt rá, az egyértelmű, hogy nem lehetett megúszni.
A kérdés inkább az lesz, hogy hogyan használjuk fel. Ha csak arra fogjuk költeni, hogy fél évig, 1 évig minden szép és jó legyen, akkor elszúrtuk.
Ha végre meg lehetne indulni egy állami költség csökkentő pályán, akkor nem szórtuk el. Ez azonban csak évek múltán fog látszani, most még csak populista marhaságok vannak (a kormány megoldotta, milyen király pont annyira hülyeség, mint a kormány elszúrta, milyen balfék)

A fő gond az egyébként pont az, hogy rengeteg a kedvezményezett ilyen-olyan réteg (adókedvezményektől kezdve, a juttatásokon át rengeteg dolog). Márpedig, úgy nem lehet állami kiadást csökkenteni, hogy továbbra is mindenki mindent megkap, meg még az adókat is csökkentjük, ez matematikai képtelenség, 10 helyett nem lehet úgy 9-et elosztani, hogy továbbra is 12 legyen az elosztott mennyiség.
Persze az aktuális kormány bármit csökkentene, akkor az aktuális ellenzék rögtön ordít, hogy népnyúzás, meg népszavaztat, és elmondja, hogy ő jobban csinálná, mert ő nem csökkentene. (mielőtt félreérti valaki, ez teljesen kormány független, a választások után olyan szépen fognak fordulni a szerepek, hogy öröm lesz néni, és amíg ebből az ördögi körből nem tör ki az ország, addig marad a mostani sehova sem vezető politizálás, ahol ha valaki azt mondja, hogy ő ad 5 forintot, akkor a másik rávágja, hogy ő meg 10-et adna, mire az első már csak 15-el tud kontrázni)

dancegirl26 2009.01.27. 13:40:11

Mindenesetre most látványosan a szoc és jóléti juttatásokra szórják szét a pénzt....(meg persza a magán dolgaikra, amik majd 1x kiderülnek...v nem) ezért tartom ostobaságnak az újabb nemzeti hitel. ezek ha tudnak is nem mernek ésszel gondolkodni.

nem-igen 2009.01.27. 13:40:13

@movhu: pedig, sajnos igen jó úton haladunk efelé az út felé, politikai elitünk kéz a kézben viszi az országot ebbe az irányba.

Carnivora (törölt) 2009.01.27. 17:56:21

@dancegirl26:

Gondolom a leányka sem tiltakozott a jó kis ingyen bulipénz ellen ...

Uh 20 évre vettél fel hitelt inkább egy palit kellett volna keresni, és gyorsba kilökni minnél előbb ... még a 10 év is necces, de 20 év hm te vagy a bankodnak az arany tojást tojó tyúk :D

dancegirl26 2009.01.28. 11:22:21

Carnivora, "sajnos" az a típus vagyok, aki a sajátját magának szereti megszerezni.
Nem tudnám elviselni, hogy a pasim tolja alám a lakást (v a felét). Ha szétrobbanunk, az ilyenekből csak vita van és szívás.
Egyébként meg köszönöm, Ő is van :)
Ha tudok ügyeskedni letudom korábban.

Carnivora (törölt) 2009.01.30. 12:21:44

Euro 315 a CHF is 210 most a bankban éppen ... ebből nagy összeomlásosdi lesz.

dancegirl26 2009.02.02. 14:55:22

Rohadékok ezek a bankok...Pénteken a bankközi valutapiacon az Euro kb 299,5nél megállt, a CHF meg 200,80nál...
"Szerencsére" az én bankom csak 2 Ft-ot tol rá pluszban.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2009.10.26. 17:48:31

Ha valakinek konkrét története van a témával kapcsolatban, azt szívesen kiraknám a blogomra: hitelkarosultak.blog.hu/
süti beállítások módosítása