In memoriam Szeszélyes

2008.04.15. 16:35

Antal Imre emlékére egy visszatekintés. Amikor február végi utolsó adással végleg lekerült a képernyőről a Szeszélyes Évszakok, már sejteni lehetett, hogy hamarosan annak vezető egyénisége is távozik tőlünk. Emlékezzünk meg egy kicsit róla.

Antal Imre személyével és fanyar humorával egy igazi kultikus műsort teremtett, ami nézők millióit szögezte a képernyők elé, már a rendszerváltás előtti televíziós időkben is. Antal Imre karrierjét zongoraművészként kezdte, több rangos nemzetközi díjat is megnyert. Aztán egyszer be kellett ugrania egy hiányzó műsorvezető helyére, és annyira sikeres lett, hogy rögtön állandó szerepet is kapott. Egy ideig párhuzamosan csinálta a két életpályát, majd keze megbetegedése után már csak a televízió maradt. Ekkor indította útjára - 1980-ban - az MTV a Szeszélyes Évszakokat. Számtalan híres színész megfordult benne, és rajta keresztül ismerhette meg a magyar közönség Benny Hill-t is. A műsor közel három évtizede alatt, nem kis sikereket könyvelhetett el magának. Tíz évvel ezelőtt, a kereskedelmi televíziózás elindulása után is képes volt a nézettségi lista második helyére tenni a Magyar Televíziót, éppen csak lemaradva a győztestől. Az AGB felmérése alapján pl. az 1998. februári adást 3.695.071-en látták, megelőzve nagyon sok konkurens műsort. Ez azért is figyelemreméltó adat, mert ma a listákat rendszeresen vezető Barátok Közt csak szeretne ekkora számokat produkálni. Valahol itt lehetett a csúcs, mert 6 évvel később már csak 1.131.163 személy nézte meg az akkori adást. Az MTV ki is vezette a műsorpalettáról, bár sokáig beszéltek a visszatérésről. Ez azonban az RTLKlub-on valósult csak meg, 2006. novemberében, amikor Szeszélyes néven próbáltak új életet adni a humormagazinnak. Nem kaphatta meg az eredeti címet, mert a név az MTV tulajdonában van, és ők nem is szándékoztak róla lemondani, annak ellenére, hogy a műsor már náluk nem futott. Az újrakezdés után már közel sem volt annyira sikeres, bár Antal Imre személye sokat segített a nézőkör begyűjtésében. A kezdeti időszakban nagy nézettséget produkáltak, hiszen mindenki szerette volna látni újra kedvenc szórakoztató műsorát. Tudjuk, hogy az összetétel, amiben több klasszikus szereplő is feltűnt, sokak számára a gyermek vagy fiatalkorukat idézi vissza, akik számára a műsorvezető által teremtett Nyomasek Bobó fontos közéleti személyiség volt. Sőt, a gyártók megpróbálták a műsor pergősebbé tételével a fiatalokat is a képernyő elé vonzani, megismertetve velük ezt a klasszikust. Ennek ellenére hosszabb távon kifulladni látszott, nem sikerült megteremteni az eredeti hangulatot. Ráadásul később kénytelenek voltak Antal Imre személyét is nélkülözni, ami végképp eldöntötte a sorsát.

Antal Imre nélkül nincs Szeszélyes(Évszakok), és ezt be kellett látnia mindenkinek. Csonka András személye nem volt képes tovább éltetni a produkciót, betegsége miatt viszont a humor történelmi alakja már nem tudta folytatni a munkát. Egy korszak lezárult, de be kell látnunk, hogy nem eredménytelenül. A Szeszélyes Évszakok ugyan soha többé nem kerül a képernyőre, ennek ellenére beírta magát a humor történelmébe. Antal Imre eredményes évtizedeket tudhat maga mögött ezzel a produkcióval, és nem csak ezzel, de életével is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr15426774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.15. 17:47:40

RIP. Annak ellenére, amit a bulvárlapok műveltek vele a végén, a korai Szeszélyes emléke marad meg bennünk.

Beau de Noir · http://beau.freeblog.hu 2008.04.15. 19:05:23

Kár az öregúrért.

Baszkurátor 2008.04.15. 19:49:56

Bennem többek között Dániel Ede a Borsból.
A bulvár meg tényleg gusztustalan amit csinált.Habár ezért elősorban azok a "felelősök" akik megveszik ezeket a szarokat.Mert ha nemlenne kereslet akkor mehetnének a faszba.

Baszkurátor 2008.04.15. 19:51:08

Egyébként ami undorító ebben az egészben az az, hogy most hirtelen mindenki mekkora barátja lett.

crobb 2008.04.15. 20:00:08

Sajnálom, hogy előbb-utóbb az összes nagy név elmúlik majd, és győzikéék, mag anikóék maradnak nekünk. Gusztustalan gerinctelen undorító média az utóbbi években porig alázta- hurcolta ezt a szegéy embert, aki csak némán bolyongott ebbe a gennyes világba. Most meg mindenki a saját halottjának tekinti. Na basszátok ti meg az anyátokat!

Prophet 2008.04.16. 14:57:23

Nem így kellett volna végetérnie. Egy ilyen életpálya nem ezt érdemelte volna. De média-etikáról kábé annyi értelme van beszélni, mint aréti négereknek a fogamzásgátlásról. Jó üzlet volt az élete, az alkonya még nagyobb. Most majd ismét előszedhetik Imrust. Hányni tudnék. Ordítva.

Enable · http://myenable.freeblog.hu/ 2008.04.17. 07:00:08

Szörnyű, és elszomorító, hogy csak annak apropóján kerül a rivaldafénybe sok ember, ha már nincs köztünk...
Ugyan ez történt Hofi Gézával is...
Amúgy, én hetente hallgattam, vagy néztem mindkettőjüket...
És nem csak Őket, sok más tehetséges humoristát is, aki még köztünk van...
Sajnos egyre jobban fogynak...
Talán addig kellene megbecsülni Őket, amíg élnek, és alkotnak...
Nem csak "In-memorian"...
süti beállítások módosítása