Az uzsorakamat vége

2008.03.04. 09:24

Van helyzet, ahol az állami szerepvállalásnak ki kell terjednie arra a területre is, ahol az állampolgárt a saját tetteinek következményeitől kell megóvni. Ennek legegyszerűbb módja, ha azokon a területeken nyújt szabályozást a kormányzat, ahol az emberek tájékozatlansága vagy felelőtlensége túl magas mértéket ölt. Ebből egyik Magyarországon a hitelfelvétel. Úgy néz ki az Új rend nevű kormányzati elhatározásnak vannak határozottan pozitív elképzelései ebben a kérdésben. Ennek a területnek az egyik legégetőbb és leghosszabb ideje húzódó problémájára kívánnak most megoldást keresni, ami nem más, mint az uzsorakamat.

A banki szektorban rengeteg olyan kellemetlen dolog van nálunk, amit már más EU országok rendeztek vagy a piac önszabályzása megoldott. A magas távozási költségek a hitelekből nálunk azonban továbbra is jellemzőek. Ennél azonban sokkal nagyobb problémát jelent a legkiszolgáltatottabb rétegnek nyújtott hitelekkel kapcsolatos banki hozzáállás. A Provident Financial például 227-438%-kos THM-el kínál hiteleket, amiből a legalacsonyabb kamatozású sem nevezhető éppen kellemesnek. A klasszikus amerikai filmekben feltűnő uzsorások 50-100%-os kamat mellett dolgoznak, úgy tűnik az akkori készítők még nem számoltak azzal, hogy igen csak alulbecsülték a kelet-európai szektor hivatalos uzsorásait. Persze ezeknek a hiteleknek a kihelyezése magas kockázattal jár, hiszen aki már erre szorul, csöppet sem biztos, hogy rendszeresen fogja visszafizetni az egyes részleteket. Sajnos a Provident ettől még reklámjaiban egyáltalán nem a halaszthatatlan kiadások piacát kívánja megcélozni, és az emberek sok esetben tényleg nem életbevágó kiadásokra használják az összeget. Hiszen minden kétséget kizáróan túl lehet élni néhány napot mikrohullámú sütő vagy televízió nélkül.

Erre akar a kormányzat törvénymódosítást, amelyben szabályozná az uzsorakamat mértékét, és azt a jegybanki alapkamathoz kötné. Azaz egy egyszerű törvénymódosítással meghatározná a maximális THM-et. Mivel a kamat maximális mértéke a THM-ben fogalmazódna meg, ezért nem lehetne más költségekben rejteni a bank által felszámított összegeket. Talán a Provident és társai nem túlzottan örülnek ennek a felvetésnek, és erősen lobbizni fognak az ügy ellen, de ki kell mondanunk az igazságot. A Providenthez hasonló cégek működése és hitelkihelyezése messze túlmutatat az etika határain, és csupán a pénzügyileg tudatlan vagy elszegényedett embereket hozza még nehezebb helyzetbe. A piac ilyen szereplőire pedig nincs szüksége amúgy is problémákkal rendelkező országunknak. Erre a terve csupán egyet mondhatunk: jobb későn, mint soha!

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr59364673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.03.04. 10:43:38

Azt régen tudjuk, hogy nem arról van szó, hogy sokak nem tudnak megélni a jövedelmükből. Az emberek sírnak, miközben rengeteg luxuscikkel vannak tele, nem is beszélve az önpusztítás egyéb eszközeiről, mint a cigi. Kíváncsi lennék a Provident ügyfelei között mekkora a cigarettázók aránya.
Miki, neked viszont ajánlom figyelmedbe a korábbi hozzászólásokat. A végén te fizeted ki ezt, mert amikor az adós végképp nemtud fizetni, akkor vagy kisegíti az állam, vagy viszi a tyúkodat vagy betör hozzád.

Gergő 2008.03.04. 10:43:52

Ehhez fogható félretájékozottságon alapuló cikket olvastam már máshol is erről a cégről... szóval nem kéne keverni a THM-et a kamattal! Mert a 400%-os THM nem azt jelenti hogy 4-szeresét kell visszafizetned... amúgy a THM képletéből következik h a fizetési gyakoriság növekedése (márpedig itt heti törlesztésről van szó) emeli a THM mértékét... A futamidő alatt kifizetett hitelköltség valójában 50% körül mozog, ami ilyen kockázatos kihelyezés (nincs kezes,stb) mellett elfogadható... ha megvizsgálja vki, egy 5%-os THM-mel hirdetett hosszú lejáratú hitelre is kell ennyi kamatot fizetni!
Ja és nem vok alkalmazott, nem a céget védem, csak a jelszavakkal történő hőbörögtetést nem bírom!

goumideaumineaux 2008.03.04. 10:45:12

Üdv, démosz!

Szerintem ez nem fogja megoldani a problémát. A Provident-féle cégek távoznak, mert legálisan nem tudnak megélni. Helyüket meg átveszi a maffia, amitől sokkal jobb nem lesz azoknak, akik rászorulnak erre.

Mária 2008.03.04. 10:45:45

Állambácsi inkább iskolákat építhetne, kórházakat nyithatna meg, munkahelyeket teremthetne.

Csökkenthetné az adókat. Tehetne valamit a feketegazdaság, az adócsalók, az EU támogatások lenyúlói ellen.

Ha már annyira sok szabad ideje van állambácsinak...

majdnem 2008.03.04. 10:46:38

"marcsika 2008.03.04. 10:39:33
Szép ország az, ahol a szabályozás odáig jutott csak, hogy most lehet ekkora kamattal hitelt adni.
Próbálna csak meg valaki ekkora kamattal tőlünk nyugatra betörni a piacra... "

Marcsika: idehaza is akad több tucat másik pénzintézet, akinél nincs ekkora thm, meg kamat, meg egyéb. Nyugaton valszeg nem azért lenne sikertelen, mert a szabályozás nem engedi, hanem azért, mert az emberek nem vennék igénybe. Nálunk miért nem választják a maradék n+1 bankot? miért tud megélni a Provident? Ha bezárják, akkor ezek az emberek hirtelen megvilágosodnak, és nem fognak keresni hasonló esetleg illegális uzsorásokat? Ugyanmár... GONDOLKOZNI GONDOLKOZNI GONDOLKOZNI, az az igen tetemes súlyt képvisel, mégis a többség csak cipeli mint valami daganatot

movhu 2008.03.04. 10:47:07

A THM pont azért lenne, hogy a buta ember is megértse mekkora lenne az az összeg, amit ő kamatként ismert.
A 438%-kos THM pedig igenis azt jelenti, hogy a pénzt, ha megkapnád ma, 2008. március 4-én, és egy évig nem kellene fizetned, akkor 2009. március 4.-én pontosan 438% kamatot kellene rá fizetned.
Csak a Provident már jövő héten kéri az első részletet, még jó, hogy a fennmaradó rész nem kamatozik tovább.

Miki 2008.03.04. 10:47:11

Értsétek már meg, nem a mindenkori kormány tehet arról, hogy hülyék az emeberek. Őket 20-30-40 évvel korábban kellett volna megtanítani ezekre a dolgokra.
De nektek biztosan jobb érzés, hogy van kire mutogatni. Könnyebb, mint magunkra.

R.A.P 2008.03.04. 10:49:05

Ezt már akkor kellet volna tiltani amikor elkezdték .
Rékuc azér nem minden szabályzásra kell ráfogni azt , hogy komuniznus ! Könyörgöm amikor az energia szektort akarják piaci alapokra hejezni ! Az nem ugyan az mint egy pékség (pedig már azt is csak minima 100milla beindítani de inkább több ) .Ne beszéljünk arról , hogy több szereplős lehet egy olyan szektor ahol max 3 piaci szereplő van ! Mennyi esélye van annak , hogy ne kartelezzenek , ne kezdjék kivásárolni a politikusokat ?
Annyi esélyünk van mint Trójai falónak az Epson-i derbyn ! Ha nem szabályozzuk a piaci nagy monopól szereplőket . Ha megteheti meg is teszi .

2008.03.04. 10:50:11

É mikor fogja az állambácsi a pénznyelő automatákat kitiltani a kocsmákból? Nem egyszer láttam, hogy melósember részegen bedobja a 40-50ezret. Az sem etikus, hogy ennyit el lehet játszani ahol (sok) pia is van. Ha játszani akar menjen kaszinóba legalább.

movhu 2008.03.04. 10:50:24

movhu:
1.:Tehát ha valaki elszegényedik, az automatikusan bűnöző lesz? Ez ordas nagy baromság.
2.:Ki mondta, hogy a kapitalizmus olcsó???? Nap mint nap fizetünk érte. Te is, én is. Ez a szabadság ára.

68nyara 2008.03.04. 10:50:48

Attól eltekintve, hogy egyes emberek a nélkül, hogy végiggondolnák, hogy mennyit fizetnek vissza pl. egy 50000 ft-os hitelre (az 219000 az év végére), az azért elgondolkodtató, hogy a Provident minden hírdetésében jelzi, hogy mennyi a kamat, és ezek után is felveszik az emberek. Ezeket a hiteleket jellemzően nem TV vásárlásra költik egyébként, hanem általában valóban a megszorultam, gyorsan kell valami kp. (holnap kikapcsolják a gázt, stb.) típus a jellemző. A kamat meg valószínűleg azért ekkora, mert egyrészt ez az államilag engedélyezett felső korlát, másrészt gyakorlatilag nem tudja behajtani sem, ha elbukja. Ezek jellemzően nagyon kis összegű hitelek (max 100-200000 ft.), amihez semmilyen papírt nem kérnek, csak a lakcímet kell igazolni. Így nagyon magas kockázattal, és magas veszteséggel is számol. Természetesen nem jó, ahogy ez működik, de ha nagyon leszorítjuk a lehetséges kamatokat, akkor a cég vlsz. távozik az országból (nem magyar). Ez a szegmense a hitelezésnek megszűnik. Akkor meg az lesz a baj, hogy három kezessel, két éves APEH igazolással, háromszoros ingatlan fedezettel lehet csak majd felvenni minimum 500000 ft hitelt, hiszen az alatt nem fogja megérni egy banknak sem. Hát, én nem tudom melyik a jobb állapot?

nemcsak 2008.03.04. 10:51:52

Miki: teljesen igazad van. A mindenkori kormány és ellenzék abban bűnös, hogy az emberekkel elhiteti, hogy nem ők maguk tudnak tenni önmagukért, hanem csak a politikusok nyújthatnak megoldást minden problémára, és ők azok, akik minden jóért felelősek, ha valami működik azt nekik köszönhetjük.

68nyara 2008.03.04. 10:54:00

majdnem: a cég nyugatról jött hozzánk, ott sem sokkal kisebb thm-el dolgozik, mások már kifejtették, hogy miért nem.

R.A.P 2008.03.04. 10:54:31

Miki 20-30-40 évvel ezelőtt lecsukták volna azt mint a pinty aki ezt csinálja !
Nem véletlenül mert ha a nagy átlag az általad említett "hülyék" eladósodnak , akik a töbség . Akkor csökken a fogyasztás. És a végén te sem lehetsz okos , mert ha nincs az embereknek pénze akkor nem vesznek semmit , nem pörög a gazdaság . NAh ez van most :))))

Axton 2008.03.04. 10:56:12

aki ilyen hülye hogy az aktualis kormányt hibaztatja a 470%os THM miatt az biztos használta ezt a hitelt:D

nemrég volt egy felmérés hogy ki mit gondol hol a legbiztonsagosabb a pénzt tartani..

sokan még mindig otthon a párnában tartják..
sokak szerint meg a banki lekötésnél jobb nincs..
magyarország 2008..
külföldön már általánosban és középsuliban is tanitanak valami gazdasági órát, sok országban kötelezöen. pont az ilyenek miatt.. itthon az elmult 18 évben nem volt képes se a szegfűs, se a narancsos, se a madaras kormány bevezetni semminemű felvilagositást. az emberek viszik a pénzt a bankokba, veszik fel a hitelt, aztán meg köpnek a bankigazgatoknak hogy az tutira lopta a pénzt.
minek lopni amikor hiteladással tök jol meg lehet élni, legálisan.

68nyara 2008.03.04. 10:57:01

majdnem:

Loan amount £ 500.00
Weekly repayment £ 25.00
Total amount payable £ 775.00
Typical APR 365.1%

Ez az angol anyacég angliai ajánlata...jé ott is megél? :-)

movhu 2008.03.04. 10:57:28

Nem mondtam, hogy aki elszegényedik, az bűnöző lesz. Azért említettem azt, hogy lehet állami támogatáshoz kell folyamodnia, de valamit tenni fog.
Az pedig nem igaz, hogy nagyrészt számlafizetésre veszik igénybe. Kérdezz meg egy Providentes ügynököt. Van olyan, hogy azon a hétvégén elbulizzák vagy bedobják a nyerőgépbe, ahogy itt említette valaki.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.04. 10:58:21

'Annyi esélyünk van mint Trójai falónak az Epson-i derbyn !'

ezen nagyon nagyot röhögtem :D

Bedi 2008.03.04. 10:58:29

Azért lehetne egy kicsit tájékozódni szájtépés előtt.

Ahogy 68nyara írta, jelentős kockázattal járnak ezek a hitelek. Másrészt hatalmasak a költségeik is, a néhány tízezer forintos hitelösszeghez képes. Pl: házhoz mennek minden héten (esetleg többször is) a törlesztőrészletért.

Miután talákoztam olyan emberrel, akit egy ilyen hitel mentett meg, más a véleményem a THM 400%-ról.

Axton 2008.03.04. 10:59:28

" Kult 2008.03.04. 10:50:11
É mikor fogja az állambácsi a pénznyelő automatákat kitiltani a kocsmákból? Nem egyszer láttam, hogy melósember részegen bedobja a 40-50ezret. Az sem etikus, hogy ennyit el lehet játszani ahol (sok) pia is van. Ha játszani akar menjen kaszinóba legalább. "

Pénzt elverni játékautomatában, inni, cigizni, lottozni, hiteltfelvenni, stb nem jog, hanem lehetöség.
ha valaki szeretné hogy ezeket korlátozzák, annak javaslom Észak-Koreát.

68nyara 2008.03.04. 11:05:58

Hülyeség korlátozni a hiteleket, az sehol nem vezetett megoldásra, mert abból csak a valódi uzsorások húztak hasznot, meg pár embert elástak az erdőszélen, miután levagdosták az ujjait, mert nem tudott fizetni, a kigyúrt kopasz csákóknak. Szóval ez egy kétélű fegyver. A nyerőgép, stb. már más kategória, azokkal valóban lehetne foglalkozni, bár az sem túl szerencsés, hogyha nem a gépbe dobálja a pénzt, hanem a bukihoz megy (aki a gép gazdája ma), és neki fizet...Szóval ezt is csak ésszel.

nono 2008.03.04. 11:07:48

Rékuc,

"Nem értek egyet (micsoda meglepetés :D). A kamatok állami szabályozása a kommunizmusra emlékeztet."

emlékeztetni emlékeztethet, de a kamatok szabályozása már a római jogban is megjelent. Bizonyos időszakokban (császárkor) pedig a mienknél is messze strictebb határokkal, messze nagyobb büntetésekkel.

Dr Kangörény 2008.03.04. 11:07:58

Aha, a törvényi szabályozás, az már kommunizmus? Meg az embereket kéne inkább tanítani? Jó, addig meg dögöljen meg, aki hülye? Szeretnék mindenkit emlékeztetni pl. arra, hogy Európa nagy részén tilos a jen alapú hitelezés. Ott is kommunizmus van?
Nemrég még a parlamant előtt tüntettek állami kárpótlásért olyanok, akiknek ilyen-olyan szövetkezetek 4-500 %-os hozamot ígértek, aztán uccu neki, leléptek a pénzzel. Ők azt mondták az állam a felelős, mert engedte a cégeket működni.
Mindenestre azt hiszem, aki egy ilyen korlátozó szándékkal nem tud egyetérteni, az legalábbis érzéketlen.
Az országból kivonuló bankok víziója meg egyszerűen röhej, hiszen Európában nálunk termelik a legnagyobb hozamot. Itt ugyanis nincs jó adós, vagy rossz adós. Ha kapsz hitelt, ugyanannyiért kapod, mint bárki más. Vagy nem kapsz. Nincs alternatíva. A provident jellegű szutykoknál meg nincs is a termékek között akárcsak elfogadható mértékű kamat.

R.A.P 2008.03.04. 11:10:18

Azért van ennek még egy apró részlete amiről nem nagyon szól a fáma . Viszont én már sokaktól hallotam egy konkrét ösmerősöm most szív emiatt.
A sztori az az , hogy neki is szüksége volt beleugrott egy ilyen hitelbe. Vissza is fizette ( B hitel ) gondolta ő . De a bank talált vhol még 5000 Ft körüli tartozást amiről 4/5 évig elfelejtett szólni ! Aztán jött a pair hogy az 5000 Ft már 200000Ft let ! Noh sebaj befizette azt is , egy év alatt !
Gondolta minden ok . Tellik múlik az idő megen 4 év múlva kapja a papper , hogy találtak vhol még anno 3000Ft tartozást ami mára szépen felduzadt !!
Ezt hívják never ending story-nak !
Nagyon tanulságos .
De ugyan ezt játszák a netszolgáltatók , mobiltelefonos szolgáltatók..... stb . Csinálnak egy 40 oldalas szerződést , meg egy 200 oldalas álltalános szerződést , amit a pincéjükben öriznek hét lakat alatt ! Amit vagy aláírsz , vagy nem netezel , telefonálsz , fűtesz stb !

movhu 2008.03.04. 11:11:02

Pont azokra utaltam, amit Kangörény is mondott. Az ingatlanszövetkezeteknél kitől kérték az emberek a kárpótlást? Az államtól.
Nem kell sok idő, és valaki kitalálja, hogy az állam fizesse vissza a Providentes hiteleket, mert hagyta működni a céget. Egy olyan országban, ahol az emberek részt szeretnének kapni abból, ha a munkáltatójuk eladja a cég egy részét, nem kell meglepődni semmin.

nemcsak 2008.03.04. 11:12:18

"nono 2008.03.04. 11:07:48
emlékeztetni emlékeztethet, de a kamatok szabályozása már a római jogban is megjelent. Bizonyos időszakokban (császárkor) pedig a mienknél is messze strictebb határokkal, messze nagyobb büntetésekkel. "

Nono: a rómaiaknál volt rabszolgaság is, meg gladiátor viadalok... attól, hogy szabályozták a kamatokat, még nem feltétlen jó a rendszerük :)

Axton 2008.03.04. 11:12:51

nono:

"Bizonyos időszakokban (császárkor) pedig a mienknél is messze strictebb határokkal, messze nagyobb büntetésekkel."

azért amikor császárok meg imperátorok vezették a romát akkor nem volt épp demokrácia.

papugaja 2008.03.04. 11:12:55

Ilyen lehetne egy ellenreklám a szolgáltatók részéről:

- Jaaaaaj, ennyi számlára nem számítottam...
Figyelj, te lüke fogyasztó! Tudtad, hogy van lehetőség részletfizetésre? Ha meg mégsem jön össze, késedelmi kamatokkal és büntetéssel együtt is jobban jössz ki, mint ha gyorskölcsönt vennél fel valami uzsorás cégtől.

robben 2008.03.04. 11:13:21

A játékgépeket tényleg betilthatnák, egyik ismerősöm több havi nyugdíját szórta így el és emiatt a család igen nehéz helyzetbe került. Szerintem a játékgépezést is be kellene tiltani.

nemcsak 2008.03.04. 11:13:42

RAP: gazdag ember lehet a barátod, ha minden 1-2 ezer forint miatt 200ezreket fizet vissza a banknak gond nélkül, majd sz.rik bele, hogy 1-2 ezer tartozása megint maradt... :)

Axton 2008.03.04. 11:15:05

R.A.P. : na azt kéne szabályozni nem a THMet.. hogy ilyen never ending storyk ne legyenek.. nekem is kikötötték a netem 1 forint tartozás miatt.. ha most küldenék ki azt az 1 forintos csekket asse tudom mit csinaljak:D

nemcsak 2008.03.04. 11:15:54

robben: a játékgépek betiltása hova vezetne? egy kicsit többen élnének itt a piros, hol a pirosból, csótány futtatásból, utcai bunyóból, illegális pókerből és a többi... ázsia egyes részein be van tiltva a sportfogadás és a legtöbb szerencsejáték, mégis náluk van a világ legnagyobb illegális, és félig illegális szerencsejáték ipara. hogy is van ez?

Axton 2008.03.04. 11:16:45

robben: az az ismerösöd baja.. hanem játékgépbe veri el a pénzt akkor talál valami mást.. aki gyenge mentalitasu és nem éri fel ésszel hogy mire kéne költeni az igy is ugy is elveri a pénzét.. csak az eszköz más.

movhu 2008.03.04. 11:17:39

Kivétel nélkül az összes alapvető dolgot nyújtó közüzemi szolgáltatónál hónapokig húzható a dolog anélkül, hogy kikapcsolnának. Az első felszólítás is egy hónap múlva jön, és több cég a mai napig nem rak rá kamatot az első 1-2 hónapban. Szóval olyan nincs, hogy nem várt számla, amire azonnal kell a pénz. Legfeljebb nem várt kikapcsolási értesítő 3-4 hónap után.

R.A.P 2008.03.04. 11:18:34

Baromira nem gazdag . Csak egy becsületes csórikám , meg mit tudsz csinálni akkor ha egy bank rádszáll ??? Feketelistára rak , utánna pedig ha kellene neki lakásra vagy akármi másra , már hiába mondogatja , hogy ez úgy volt....!

68nyara 2008.03.04. 11:20:26

R.A.P. a barátod - már elnézést - de nem teljesen komplett, a mindenkori számlatartozásod lekérdezhető a banktól, a napival kifizeted, és kész. Az ASZF meg nem hét lakat alatt őrzött cucc. Mindenkinek az a baja, hogy milyen hosszú az ASZF, meg azt mind el kellene olvasni, jajj, jajj, kinek van ahhoz kedve? Kedves mindenki: az ASZF nem csak azért van, hogy szivassanak vele a szolgáltató cégek. Ha csak egy sor lenne (mi szolgáltatunk, te meg fizetsz) akkor meg az lenne a baj, hogy az összes vitás esetet vihetnéd bíróság elé (az 50%-át minimum elbuknák az emberek a pereknek), súlyos perköltségeket fizetve. Na akkor lenne csak sírás rívás, hogy szemét cégek, semmit sem szabályoznak. Amúgy is kissé paranoiás, hogy az egyik oldalról azt kérjük számon, hogy miért nem szabályoznak (THM) a másikról meg hogy miért (ASZF)!

TexLex 2008.03.04. 11:28:07

Oriasi kamatokkal dolgozik a Provident. Ugyanennek a cegnek a megfeleloje van Nemetorszagban is, 4-6%-os kamatokkal dolgozik!!!!! Szinten gyorshitel

www.fortiscredit4me.de/pages/

R.A.P 2008.03.04. 11:28:58

Lekérte , de akkor ezt nem találták meg . Erdélyi srác akinek itt több címe is volt , hiába küldi meg az új értesítési címét a régire küldenek egyett azt dozta . Ezek mindíg idővel született tartozások , hogy jé hát itten még maradt 20 fillér !
De mindegy végül is tényleg az a jó ha a bankok gazdagodnak , meg a TESCO, meg a vodafon.... stb . Biztos sok pénzt költenek el az itt keresett pénzből Magyarországon !
Nem az a baj ,hogy hosszú hanem az , hogy mindegyik előnytelen , az előfizetőnek . Tehát neked is előnytelen szerződésd van , ha van telefonod , vagy intersneci előfizetésed.

manager 2008.03.04. 11:31:07

1. Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, éhendögleni, stb.

2. Az államnak meg jogában állna a játékgép üzemeltetőket és uzsorakamat igénylőket extra módon megadóztatni.

A magánszemély hiteladókat is agyonadóztatnám, ha páran rávallanak hogy ezt csinálja. Ha nem fizet irány a kőbánya.

A játékgép nagyon bolond dolog, nem véletlenül alakult ki Las Vegas, menjem sokszáz kilométert az aki játszani akar. Ha odamegy és elveszti a pénzét az egy dolog, de nem minden nap játsza el a segélyt.

Normális ez az állam hogy ezekre nem reagál? Pedig tényleg aki eljátsza a pénzét kénytelen lopni rabolni, mert éhen halni azért mégsem akar.

Kinek jó ez a rosszfiúkon kívül?

A fémgyüjtés ugyan ez, mindenki tudja mi a helyzet de elnézzük hogy csinál a harcos 50 milliós kárt, beolvasztják a szobrokat, felszedik a sineket, hidat stb. Ilyen dolgokét még nem tudom elitéltek e valakit.

Axton 2008.03.04. 11:35:36

manager: az ilyen embereknek akik lopnak meg miegymas nem börtön kell hanem nyilvanos megszégyenités.. (utcai közmunka rikitos ruhában ráirva hogy közmunka)
rongaloknak szobortakaritás, firkakaparás, szemétszedés, söprögetés. börtön már majdnem nyaralás..

68nyara 2008.03.04. 11:42:12

TexLex: ne keverd már a szezont a fazonnal: az egy normál 12000 eurós kölcsön 59 hónap törlesztéssel, és havi fizetéssel. Hol van ott a 6% kölcsön, minden fedezet és papír nélkül egy nap alatt???

68nyara 2008.03.04. 11:45:13

R.A.P: az előnytelenségről már lehet vitatkozni, de az egy más tészta, a barátod esetében a megoldás: befáradok a bankba, kisasszonytól megkérdez: "Bocs, mennyi is a tartozásom a B hitelen?" Amennyit mondanak annyit kifizet, és kér egy igazolást azzal a nappal, hogy nincs tartozása, majd helyben meg is szünteti.

movhu 2008.03.04. 12:02:53

Ma azonban nem a megszégyenítés a divat, hanem a luxusbörtön, ahol lehet fakultatíve dolgozni vagy sem :(

wachaz · http://tvmusor.tv 2008.03.04. 12:04:34

Felesleges az államnak belenyúlnia ebbe.

Ha valaki 400% THM-re akar (vagy csak arra tud) hitelt felvenni, az vegyen. A Provident egy szolgáltató, aki akarja, igénybe veheti: gyorsan, pénz, drágán. Ez egy ilyen bolt.

Az éjjel-nappalikat meg a benzinkutakat se korlátozzák, hogy ne 2-szer 3-szor annyiba kerüljön a Chips vagy a Túrórudi, mint egy ABC-ben. Aki ott vásárol, annak tudnia kell, hogy ez ennyibe kerül.

A népet oktatni kell és nem korlátozni.

Amikre törvény kellene:
- ezentúl csak a "legfeljebb" THM értékkel hirdethet minden bank, vagy hitelintézet
- nem 100 ezres, hanem több tízmilliós bünti minden megtévesztő hirdetés után, és kötelezve legyenek az intézetek a megtévesztettek utólagos pontos tájékoztatására
- minden hirdetésben (óriásplakát, tv, újság) az egész felület magasságának legalább 1/4-e legyen a THM betűmérete.

fókusz 2008.03.04. 12:05:07

Amíg a PSZÁF-nak egy elnöke volt és annak két helyettese addig erre is oda tudott figyelni a Felügyelet. Nem engedte az uzsora kamatot. Amióta a Szászt "kibaseballütötték" a helyéről a komcsik, és az olcsó állam címszó alatt beültettek ÖT !!! nem kis fizetésű elvtársat a PSZÁF élére ÖT hivatali autóval, plusz egy FŐIGAZGATÓ elvtársat helyettessel, azóta a PSZÁF azt csinálja ammit az elvtársak érdekeltségei megkívánnak tőle. PSZÁF ma = impotencia. És ezt elsősorban MARSI ERIKÁNAK, és ASZTALOS LACI bácsinak köszönhetitek. De vajon miért is nem vagyok meglepve, hogy ezzel ma egyetlen "pártatlan" média sem foglalkozik???

Gabó 2008.03.04. 12:09:55

Végre valami pozitív, (bár nekem kissé kampány szagú)de kerülnek sorra a parkolási cégek?

2008.03.04. 12:10:31

Lehessen játékgépezni, de ne 20ad osztályú kocsmákban, hanem kaszinókban. Ugyanis akkor azért megy be. Kocsmában inni kell, kaszinóban játszani. Amúgy amit rinyáltok itt nem kommunizmus, hanem erősebb állam, inkább fasizmus, hamár... Nyugaton nemhogy nem játékgépeznek a kocsmákban, hanem a dohányzást is tiltják sok országban. Szóval ne akarjátok badni nekem, hogy mindenkinek joga van minden káros dologhoz. Vagy mondjuk Svédországban kurva drága a pia, mert magas az alkoholizmus kockázata. Stb. Csak a magyar ilyen birka, hogy leszarja mennyi nyomorékot termel a saját országa.

movhu 2008.03.04. 12:11:00

Parkolási cégek? Nekik mindent szabad továbbra is:

mover.blog.hu/2008/03/01/van_autod_bunos_vagy

kg 2008.03.04. 12:11:51

Rékuc:
"Tehát egy profitorientált cég mondjon le a haszna egy részéről azért, mert a kedves ügyfél másként lopna, rabolna? Ez nem életszerű!"

De jó, akkor nyithatok profitorientált heroinforgalmazó céget? Ha a kedves hülyeügyfél, aki emiatt ugyebár haljon meg, lopna, rabolna, kurvulna, az csak az ő baja, nem kötelező heroinozni? Aztán majd a rossz példából okulhat az ifjúság, ha akar?

Sokkal civilizáltabb megoldás egyszerűen betiltani/az ellehetetlenítésig korlátozni az ilyen egyértelműen káros tevékenységeket, jelezve hogy
kollektíve nem kérünk belőle, fizessenek bármennyi adót is.

Az pedig elég jól látható, hogy hova vezet az alapból rossz szociális helyzet találkozása az uzsorásokkal:

hevesmegyeihirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2008-02-20&r=15&c=660134

A 227-438 % ugyanez, csak (még) legálisan. Kell ez nekünk?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.04. 12:13:58

Egyik este megállított egy normálisan öltözött, középkorú férfi, hogy tudok-e olyan kaszinót a környéken, ahol nem játékgépek vannak, hanem valódi kaszinó, ahol nagy pénzben lehet játszani. Nem vagyok jártas a kaszinók világában, úgyhogy nem tudtam útbaigazítani. A végén már szinte könyörgött, hogy ő nagy pénzeket szeretne eljátszani (ezek voltak a szavai), segítsek rajta. Sajnos nem volt annyi lélekjelenlétem, hogy azt mondjam: ha sokaljja a pénzét, adja nekem :D de igaza volt annak, aki azt írta: aki akarja, talál egy módot, hogy elverje a pénzét.

nemcsak 2008.03.04. 12:15:18

Mi az, hogy lehessen játékgépezni, de ne kocsmában? Szerinted Vegasban véletlen van ingyen a pia a casinozóknak? Ugye, hogy nem... Soha senki nem kényszerített szerencsejátékra. Ha nem lesz játékgép, majd itt a piros lesz, vagy snóbli, vagy ha más nem fogadást lehet kötni, hogy a kocsma előtt elhajtó 10. autónak mi a rendszáma...

kolbászbólvanakerités 2008.03.04. 12:17:27

Most teljesen őszintén, van az ideíró nagyon okos emberek közül valaki, aki tudja, hogy kell kiszámolni a THM-t? Vagy csak mindegyikőtök visít, mint a disznó?

68nyara 2008.03.04. 12:23:37

kg: te komolyan gondoltad ezt? Akkor kicsit ülj le, gondold végig még egyszer aztán térjünk rá vissza. Mint már többen (én is) megjegyezték: Ha betiltod ezeket a hitelintézeteket, akkor ezek az emberek az olyan családoknál fognak kikötni, mint ami a cikkben is van, amit belinkeltél. Ezek után gondold már végig, hogy mi a jobb? Ha levágják a kezed, megerőszakolják az asszonyt, ha nem fizetsz havi 100% körüli kamatot, vagy ha egy hitelintézet 438% THM-el, hitelt ad neked, amit nem fog verőemberekkel behajtatni. Ha még mindíg nem világos: Pont azért nem szabad tiltani az ilyen hitelintézeteket, mert akkor a megszorult emberek a valóban veszélyes hitelezőktől kérnek kölcsön. Itt kis összegekről van szó, soha nem lesz olyan oktatás, felvilágosítás, stb. ami ezt kivédei. Ez nem a kértem pár milkát a cégem felvirágoztatására típusú hitel.

movhu 2008.03.04. 12:24:17

Én pontosan tudom, képlet szerint. A legtöbb embernek viszont nem kell tudni. Az volna a lényege, hogy a laikus számára is összehasonlíthatóvá tegye a termékeket. Ahol kisebb, az olcsóbb. Ennyit kell tudni róla a legtöbb embernek, nem azt, hogy miként számítódik.

AP (törölt) 2008.03.04. 12:30:30

Azt szolgáltatják, amire igény van!

A magyarok nem látják előre a holnapot, pénzügyi analfabéta idióták, és ennek megfejeléseként még sznobok is.
Ergo bármit el lehet nekik adni, amitől azt hiszi a paraszt, hogy ő is lett valaki. Plazmatévé 438% hitelre.

68nyara 2008.03.04. 12:43:03

AP: az ilyen hiteleket NEM plazmatévére veszik fel, mivel a MAXIMUMA 100000 - 200000 Ft. Mi lenne ha mindenki csak olyanhoz és úgy szólna hozzá amiről tud is valamit, és végig is gondolná, hogy mit mond?

yanchi 2008.03.04. 12:45:59

Most valóban az állam feladata a polgárokat a saját ostobaságuktól erőnek erejével megvédeni?
Ha igen, akkor hozzuk vissza a szocializmust, válasszunk egy pártfőtitkárt (egy jelölt közül!), és legyünk önfeledten boldogok. Ja, és komcsizzunk le mindenkit, aki fel akar ébreszteni ebből az álomból.

Ban_Dee 2008.03.04. 12:46:02

Szvsz. a legnagyobb baj, hogy sokan még ennyi idővel a rendszerváltás után (tudom, vannak akik szerint nem is volt, persze), azt hiszik, hogy akkor most valamiféle keveréke van (vagy lehet) a kétféle rendszernek: ami a kapitalizmusból jó, azt is szeretnék (lásd szolgáltatók stb. versenyezzenek az Ügyfélért, annyit kérhessenek a munkájukért amennyit akarnak stb.) ÉS ugyanakkor, ha naív állampolgár beverte a kis buksiját a falba, akkor azonnal jöjjön a jóságos állambácsi és adjon rá puszit. (Pl. adósságból segítse ki, ha elvitte a víz/jég a termést, fizesse ki az állam a kárát stb.)

Fel kellene ébredni már kicsit és gondolkodni. Értem én hogy hosszú évekig próbálták idiotizmusba süllyeszteni őket és ez mostanra be is érett, de gondolkodjanak már egy kicsit.

Szurkapiszka 2008.03.04. 12:46:54

movhu · mover.blog.hu 2008.03.04. 12:24:17
"Én pontosan tudom, képlet szerint. A legtöbb embernek viszont nem kell tudni. Az volna a lényege, hogy a laikus számára is összehasonlíthatóvá tegye a termékeket. Ahol kisebb, az olcsóbb. Ennyit kell tudni róla a legtöbb embernek, nem azt, hogy miként számítódik. "

Akkor légy szíves oszd meg velünk azt a képletet, mellyel ki lehet számolni a THM-et!
Mvel még a PSZÁF honlapján sincs benne, de még a bankokról és a pénzintézetekről szóló törvényben sincs.
"A Provident Financial például 227-438%-kos THM-el kínál hiteleket, amiből a legalacsonyabb kamatozású sem nevezhető éppen kellemesnek. A klasszikus amerikai filmekben feltűnő uzsorások 50-100%-os kamat mellett dolgoznak, úgy tűnik az akkori készítők még nem számoltak azzal, hogy igen csak alulbecsülték a kelet-európai szektor hivatalos uzsorásait."
A THM és a kamat összekeverése/összemosása után a cikk egy kicsit komolytalan lett.

más: Majd ha hideg pénteki napon kikapcsolják az áramot és így a gázcirkó sem megy,akkor majd nem gondolkozol azon, hogy hívd-e a Pr*videntet.

movhu 2008.03.04. 12:47:02

Néha még a plazmatévél is debilebb dolgokra, tisztelet a kivételnek. Sokszor pillanatok alatt elverik, vagy tényleg az új (nem plazma)tévét veszik belőle. E legtöbbjük ugyanis már BAR listás, vagy igazolható jövedelemmel nem rendelkezik, így normál úruhitelt nem kap.

movhu 2008.03.04. 12:48:09

Szurkapiszka kedvéért megkérjük az uzsorásokat, hogy ők is adjanak meg THM-et :)

Bobby Newmark 2008.03.04. 12:49:53

"Van helyzet, ahol az állami szerepvállalásnak ki kell terjednie arra a területre is, ahol az állampolgárt a saját tetteinek következményeitől kell megóvni."

Nem. Szerintem így is bőven többet szól bele az ember életébe "állambácsi". Legüdvösebb az lenne, ha az összes ilyen "majd mi megvédünk téged magadtól" dolgot minél hamarabb felszámolnánk. Az állam védjen meg mástól. Saját magamtól _nincs joga_ engem megvédeni, legalábbis amennyiben az állam a mi felhatalmazásunkból üzemel. Persze, tudom, szép álom.

Egyébként mint a sok felhozott példából kiderül, ez tökéletesen lehetetlen is.

Szurkapiszka 2008.03.04. 12:49:56

"E legtöbbjük ugyanis már BAR listás, vagy igazolható jövedelemmel nem rendelkezik, így normál úruhitelt nem kap."

Igazolható jövedelem nélkül SEHOL sem kapsz hitelt.

movhu 2008.03.04. 12:51:38

Érdekes, hogy nagyon sok emberrel nem fordul elő, hogy kikapcsolják az áramot, és nem megy a cirkó. Azért mert van agya, és nem fél használni. Ismerek nagyon szegény embereket, akiknek az az első, hogy befizetik a számlákat. Mások a gázkazán mellett fával fűtenek a hagyományosba, hogy spóroljanak egy kicsit.
Az egész szegénység miatti sírás ott válik hiteltelenné, amikor bemész egy ilyen helyre, és áll a cigifüst, mert az egész család cigizik, a gyerek meg ott nyomja a Plésztésönnel a gémet.

A más villogány 2008.03.04. 12:52:52

Egyébként a reklámokban mutatott kedves mikrosütős házaspár nem hiszem, hogy jellemző providentes ügyfél lenne. Szép lakás, rendezett körülmények. Vicces. Biztos vagyok benne, hogy ennél jóval rosszabban élők hívogatják az ilyen szenny cégeket. Végre valakinek eszébe jutott, hogy kellene valamit kezdeni ezzel. Hajrá!

tup79 2008.03.04. 12:54:52

Amelyik farok felveszi az dögöljön meg!!!!
Nem a cég a hibás.

rszarvas · http://www.mastars.hu 2008.03.04. 12:57:46

Vastag fekete keretben fehér alapon vastag fekete betűkkel:
A 438%-os THM halált okozhat!

Peter 2008.03.04. 12:58:34

Szerinted tőlem miért nem kapcsolják ki az áramot Szurkapiszka? Mert befizetem az árát a szolgáltatónak. Sokszor nem egyszerű, és nekem is keményen spórolnom kell nem is keveset. De nem vagyok felelőtlen. Mellékesen pl. nem cigizek, amivel simán megtakarítom a villanyszámlát.

gizi 2008.03.04. 12:59:09

egy távoli rokonom dolgozik a Providentnél. kiröhögött, amikor felvetettem, hogy kihasználják a szegényeket. azt mondja, 90%-ban középosztálybeliek az ügyfeleik...

movhu 2008.03.04. 13:01:01

...aki nem a számla befizetésre veszik fel jellemzően. Ha pedig középosztálybeli, akkor elég felelőtlen, ha ebből fizet számlát.

orcinus 2008.03.04. 13:03:55

Aki akkora láma, hogy ilyen szar hitelt vesz fel, az megérdemli! Szegény az ország...persze....azért van tele az összes Tesco, Auchan és a többi bolt vásárlókkal, akik ki sem látnak a megpakolt kocsijuk mögül...siránkozni és tiltakozni nagyon tudunk mi magyarok...!!

68nyara 2008.03.04. 13:08:08

Elsősorban nem az a gond, hogy váratlanul kikapcsolják a gázt...a probléma jóval összetettebb szokott lenni. Ezeknél az embereknél (NEM a Provident ügyfelei,nél, hanem akiknél hopp kikapcsolják a gázt...) nem ez az első lépcső. Az alap gondot okozhatja pl., hogy egyikük (vagy mindkettő) hirtelen utcára kerül. Ez azért nem úgy megy, hogy akkor majd elmegyek máshova dolgozni, mert vannak olyan területek, ahol ez nem megy, csak sokára max. Na azok a költségek, amiket muszály fizetni, azok ugye maradnak ekkor is. És itt kezdődik a lecsúszás, a halogatása hol ennek hol annak. Elég egy kicsi csúszás (jellemzően: gyerekek betegek lesznek, irány a gyógyszertár, kijöszz: -5000 Ft.) és már borul is minden.

Könnyű nagy szájjal lehülyézni mindenkit aki rászorul ilyesmire, nehezebb gondolkodni. Ez tény...

huta9020 2008.03.04. 13:09:35

A törvényi korlátozás nem oldja meg a problémát. Az ilyen hitelekre kereslet van. Ha megszűnik a legális lehetőség, akkor majd lesz illegális és a haszon az alvilágba kerül.

Az ilyen cégek üzleti modellje arról szól, hogy a szerencsétlen/hülye (nem kívánt törlendő) ügyfelet újabb és újabb hitelekbe pörgetik bele, az elsőt törleszti a másodikból, a másodikat a harmadikból, stb. Egészen addig amíg már egyáltalán nem tud fizetni. De addigra már a kölcsön többszörösét fizette vissza.

68nyara 2008.03.04. 13:11:28

A Tesco - Auschan - Cora háromszögből pedig ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, igen van egy réteg aki havonta/hetente jól bevásárol ott. De azért ez nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenki így tesz aki szegény (vagy annak tartja magát). Aki így gondolja, annak javasolnék egy kis túrát mondjuk Borsodba - Szabolcsba - Nyírségbe...aztán gondolja újra ezt az egészet. De ha lenne szeme akkor akár Budapesten is észrevenné ezt, igaz, hogy itt nehezebb.

huta9020 2008.03.04. 13:11:47

"egy távoli rokonom dolgozik a Providentnél. kiröhögött, ..." Messziről jött ember azt mond, amit akar... Nekem közeli szomszédom dolgozik a Providentnek. Kifejezetten kispénzűek az ügyfeleik és jellemzően a rezsire költik, nem TV-re vagy mikróra.

68nyara 2008.03.04. 13:12:27

huta 9020: nem tud második kölcsönt felvenni, amíg nem fizette viszsa az előző több mint felét...

Bobby Newmark 2008.03.04. 13:13:55

"Az a feltételezésem, hogy aki ilyenfajta hitelre szorul, az havi rendszeres bérből éldegél."

Na ez teljesen hibás, valószínűleg az ilyen hitelekre a Moszkva téren álldogáló, napi bérért dolgozó segédmunkások, az idény jellegű fizikai munkát végzők vannak rászorulva. Pont hogy nem azok, akik havi fixből élnek.

68nyara 2008.03.04. 13:16:00

huta9020-al kell egyetértsek: jellemzően nem a jól kereső középosztály vesz fel 50000 Ft hitelt...mert neki aztán végképp nem éri meg. Sokkal inkább a kis pénzű megszorult emberek. Ha állam bácsi erről akarna gondoskodni, akkor: munkahelyteremtés, fizetések európai szintre hozása. Ezen kívül minden csak populista lúzung, ami ráadásul még vissza is üthet (lásd, feketén hitelezők előnybe kelerülése).

Ja és még valami: ha már itt egyesek az amerikai filmeknél, meg magyar uzsorásoknál tartanak: ott az 50-100% kamat (nem THM!) az HAVI és nem éves. Jó esetben, amikor nem heti...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.04. 13:19:13

68nyara
ha kirúgnak és sürgősen kell a pénz, rezsire, lakbérre stb, akkor nem várok amíg a nyelvész diplomámmal kutatói ösztöndíjat kapok, hanem keresek olyan állást, ahol hó végén azonnal kapok fizetést... egy percet nem dolgoztam a szakmámban, de mégis megélek, mert nem vagyok finnyás és nem válogatok, ha közeleg a csekkek határideje...

megszállott szemeteskosár 2008.03.04. 13:32:41

Uzsora van, volt, lesz.

Hülyék vannak, voltak, lesznek.

Egyrészt így az uzsorás adózik, tehát a köznek jobb.

Másrészt nem hiszem, hogy meg az államnak meg kell védenie a pógárt magától. Lásd pl. nincsenek betiltva egyes keménydrogok, pl. alkohol. Mindenkinek joga van magának ártani, drogozni, öngyilkosnak lenni.

Nem kell mindent szabályozni, mert ha minden szart szabályozunk, az hülyeségbarát politika.

68nyara 2008.03.04. 13:34:02

Rékuc: költözz csak egy kicsit keletebbre, és ott mondd el ugyan ezt a mondatot, mondjuk szakmunkás végzettséggel (még csak nem is 8 elemivel). Igen mint DIPLOMÁS valóban van ilyen megoldásod pl. Pesten. (Nekem is megvan ugyan ez a lehetőségem, nem is magamról beszélek). De azért az sem teljesen igaz, hogy MINDENKINEK ennyire egyszerű a dolog...

Szurkapiszka 2008.03.04. 13:37:24

Bobby Newmark 2008.03.04. 13:13:55

"Na ez teljesen hibás, valószínűleg az ilyen hitelekre a Moszkva téren álldogáló, napi bérért dolgozó segédmunkások, az idény jellegű fizikai munkát végzők vannak rászorulva. Pont hogy nem azok, akik havi fixből élnek."

Ha nem tud havi_rendszeres_jövedelmet igazolni, nem kap hitelt.

68nyara 2008.03.04. 13:16:00
"huta9020-al kell egyetértsek: jellemzően nem a jól kereső középosztály vesz fel 50000 Ft hitelt...mert neki aztán végképp nem éri meg."
Definiáld légyszi a jól kereső középosztály fogalmát: fejenként 300 nettó 500 nettó?
"Sokkal inkább a kis pénzű megszorult emberek."
Inkább a megszorult emberek. Te hány ismerősödnek adnál ma kölcsön? Hány ismerősödnek mennél el kezesnek?
Itt a kezes_nélkül, és a gyors_kölcsön a kulcsszó.
Kereshetsz akármennyit, ha nem tudod beosztani, vagy csak nagyon kell 100 rugó...
"Ha állam bácsi erről akarna gondoskodni, akkor: munkahelyteremtés, fizetések európai szintre hozása. Ezen kívül minden csak populista lúzung, ami ráadásul még vissza is üthet (lásd, feketén hitelezők előnybe kelerülése)."
A munkahelyteremtés az állam feladata (is), a fizetések EU-s szintre hozása már nem.
Rékuc · fika.blog.hu 2008.03.04. 13:19:13

"ha kirúgnak és sürgősen kell a pénz, rezsire, lakbérre stb, akkor nem várok amíg a nyelvész diplomámmal kutatói ösztöndíjat kapok, hanem keresek olyan állást, ahol hó végén azonnal kapok fizetést... egy percet nem dolgoztam a szakmámban, de mégis megélek, mert nem vagyok finnyás és nem válogatok, ha közeleg a csekkek határideje..."
És ha a főnök nem fizet hóvégén akkor mit csinálsz?
Sőt tovább megyek: addig mit eszel, ha nincs pénzed?

Ipiapacs 2008.03.04. 13:41:38

Tényleg, valaki már elmondhatná ezt a THM dolgot, szeretnék tisztán látni. Mintha azt hallottam volna, hogy ha például kölcsönadok 10 ft-ot, és másnap 11-et kérek vissza, akkor valami brutál THM jön ki. Igaz ez? Tud okosat mondani valaki?

68nyara 2008.03.04. 13:43:42

Szurkapiszka: nem értelek teljesen. Először is nem definiáltam a jól kereső középosztályt, mivel ez mindenhol egy relatív fogalom. Aki pl. Borsodban 100-et keres, az már akár oda is tartozhat, míg Sopronban pl. ez kicsit magasabb. Másrészt azt hiszem alapvetően egyetértünk, tehát nem tudom miért pont nekem mondod ezt. A bérek kérdése pedig a kormány (mindenkori!!) dolga is, minden országban a világon van beleszólása. Mert (és ez fontos) ha nem akarja megengedni, hogy a reál keresetek emelkedjenek (te emlékszel még Bokros, et al. kijelentéseire a túl magas bérkiáramlásról? Azóta is többen elmondták ezt) akkor pl. mesterségesen felhajthatja az inflációt. De ha nem ennyire direktben akarod ezt megtenni, akkor a bértárgyalásokon a szakszervezetekkel szemben majd érvényesíted az elgondolásaidat. Szóval azt azért ne gondold, hogy a bérek alakulása csak és kizárólag a mindenható piac, és a gonosz multitőke ármánykodásainak eredményeképpen ilyen, amilyen.

68nyara 2008.03.04. 13:45:48

Ipiapacs: Persze, hogy igazad van (mint azt bizonyára te is jól tudod) :-)

movhu 2008.03.04. 13:50:12

google a barátod :)

www.erstebank.hu/file/THM_tajekoztato20050110.pdf

Röviden: A THM megmutatja, hogy egy évre kivetítve mekkora százalék az, amit fizetni fogsz a hitelért, beleértve a rejtett költségeket is.
Az említett példa esetében(10 Ft helyett 11 Ft), igen magas volna a THM, mert ez 10% kamat egy napra, ezt vetítsd ki szépen egy évre.

Szurkapiszka 2008.03.04. 14:05:48

68nyara 2008.03.04. 13:43:42
"Szurkapiszka: nem értelek teljesen. Először is nem definiáltam a jól kereső középosztályt, mivel ez mindenhol egy relatív fogalom. Aki pl. Borsodban 100-et keres, az már akár oda is tartozhat, míg Sopronban pl. ez kicsit magasabb."
Azért mert az, aki nekem már jól kereső, az is felveszi, ha szüksége van rá.
Arra is szeretnék rávilágítani, hogy a gyorskölcsön is csak egy termék, amire van kereslet, kinek ezért, kinek azért. A reklámban is azért a relatíve jobban kereső szereplők vannak, mert ők a megcélzott célközönség. A szegények, akiknek tényleg rezsire kell, hosszú távon nem lesznek stabil ügyfelek; ha eddig sem tudtak normálisan megélni, ezután sem fognak, és belekerülnek az adósságspirálba, aminek a vége a BAR-lista (helyesebben BISZ). Ezzel szemben a jobban keresőket be lehet vonni ebbe a fajta hiteltípusba, mert ők tudják fizetni ezt a magas kamatot is, a kényelemért tudnak fizetni, ők lehetnek a stabil ügyfelek.
"Másrészt azt hiszem alapvetően egyetértünk, tehát nem tudom miért pont nekem mondod ezt."
Akkor rosszul értelmeztelek, bocs.
"A bérek kérdése pedig a kormány (mindenkori!!) dolga is, minden országban a világon van beleszólása. Mert (és ez fontos) ha nem akarja megengedni, hogy a reál keresetek emelkedjenek (te emlékszel még Bokros, et al. kijelentéseire a túl magas bérkiáramlásról? Azóta is többen elmondták ezt) akkor pl. mesterségesen felhajthatja az inflációt."
Ha a növekvő bérkiáramlás mögött nincs tényleges gazdasági fejlődés, hosszútávon lesz baj.
"De ha nem ennyire direktben akarod ezt megtenni, akkor a bértárgyalásokon a szakszervezetekkel szemben majd érvényesíted az elgondolásaidat."
Tele a t*köm a szakszervezetekkel!!! Lásd BKV,MÁV, egészségügy. Addig rendben, hogy nőjön a bér, de dolgozni??? azt senki sem akar.
"Szóval azt azért ne gondold, hogy a bérek alakulása csak és kizárólag a mindenható piac, és a gonosz multitőke ármánykodásainak eredményeképpen ilyen, amilyen."
Nem gondolom, de ha kormányzati szinten erőteljesen belenyúlunk pl. a minimálbérbe, akkor a "multitőke" elmegy innen Kínába, Romániába stb.

UI.: Örülök, hogy egy ilyen "kényes" témában is tudunk kulturáltan vitázni.

Szurkapiszka 2008.03.04. 14:12:04

movhu · mover.blog.hu 2008.03.04. 13:50:12
"google a barátod :)

www.erstebank.hu/file/THM_tajekoztato20050110.pdf

Röviden: A THM megmutatja, hogy egy évre kivetítve mekkora százalék az, amit fizetni fogsz a hitelért, beleértve a rejtett költségeket is.
Az említett példa esetében(10 Ft helyett 11 Ft), igen magas volna a THM, mert ez 10% kamat egy napra, ezt vetítsd ki szépen egy évre."
Ebben sem találom a THM képletét :)
(a THM egy szumma jel mögött tört nevezőjében van)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.04. 14:12:29

68nyara
biza volt már, hogy egy héten át 2kg főtt krumplin éltem (margarinra már nem jutott hozzá), és gyalog mentem fel a Bimbó útra tanítani, mert nem volt pénzem egy vonaljegyre, bliccelni pedig nem volt pofám.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én vagyok a hős amazon (najó, de, egy kicsit :P), hanem csak azt, hogy voltam már mindkét oldalon és nem felejtettem el, milyen csórónak lenni. Provident viszont meg sem fordult a fejemben, a valóban ínséges idők alatt sem.

R.A.P 2008.03.04. 14:27:55

Én éles különbséget látok a szerencsejátékos és az uzsorakamatra eladósodott között.
(nem tudom miért csak én ?? )

A szerencsejátékos egy bizonyos adikció. Függ a játék kiváltotta izgalomtól és az általa kiváltott testi és pszichológiai reakcióktól.
Az aki kölcsönreszorul , nem kifejezetten az uzsorakamatos kölcsöntől jön izgalomba ! Azzal csak behúzzák az egyszeriembert a csőbe , meg az adóság spirálba .
Tehát a szerencsejték mindíg létezni fog , mert igény van rá . De uzsorakamatra nincs igénye önszántából senkinek , csak kölcsönre normális feltételekkel! Ami nem azt jelenti hogy ne keressenek a bankok , de ne is üljenek rá az aranytojást tojó tyúk nyakára és dögleszék meg !

Ugyan is nem tudom észrevette-e már a nagyérdemű páblik , hogy már nem csak azok veszik fel akik nem tudják , hogy ez nem jó , hanem azok is akik tudják ,csak nincs más !

Mindenki aki egy jó állás multinál kényelmében van. Készüljön felarra , hogy ha abba az irányba haladunk tovább mint amibe most haladunk. Akkor nem lesz kvalifikált munkaerő sem a multinak , ergo kimegy és nem lesz neked állásod . A kis és középválalkozásokat meg megették elfogytak ! Tehát vagy elmész az országból , külföldre dolgozni . Vagy vehetsz fel te is uzsorakamatra hitelt és üdv a klubban ! (nekem se hitelem se bankszámlám nem volt és ithon nem is lesz )

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.04. 14:37:07

R.A.P.
szóval szerinted vagy elmegyek külföldre dolgozni, vagy uzsorahitelből élek?
Azért ezt te sem gondolhatod komolyan.
A munkásréteg elszegényedése, az egyre növekvő szociális szakadék orvoslása nem teljesen idevágó és nem is a hitelintézetek feladata.

R.A.P 2008.03.04. 14:48:57

Ha abba az irányba haladunk tovább mint amibe most akkor nagy valószínűséggel kimondhatjuk , hogy igen . Már ha szeretnéd tartani a mostani életszinvonalad . Netán még ne adj isten azt is szeretnéd , hogy javuljon :)).
Csak olvass egy két gazdaségi elemzést , meg a sorok között .De ha úgy gondolod hogy jobban élünk mint 4 éve akkor persze :)) . Humort és intrikát félretéve . Sajnos az ész érvek azt mondatják , hogy a jó szakemberek kivándorolnak , ipar már rég nincs annyi amenyire egy gazdaságot alapozni lehessen . Szolgáltatni meg nem lesz kinek . A nagy logisztikai központok , pedig szép lassan elmennek , mert nem lesz kit alkalmazniuk , mert a jó munkaerő eltávozott .
Ezek sajnos olyan dolgok amire lehet azt mondani , hogy nem így van , csak a számok nem ezt mutatják .
Amikor Románia Olaszországból próbálja vissza szerezni a saját munkaerejét az építőiparba ! Mi sem állunk jól , ezt tapasztalatból mondom , igen nehéz felvenni bárkit is .
És igen van köze ehez a témához is , mert ezek az éveken keresztül így hagyott nem szabályozott szabad rablások , mint az , hogy lehet 400%-os kamatra is kölécsönt adniuk legálissan a pénzintézeteknek . Egy igen aktív pluszt ad ezeknek a folyamatoknak.

megszállott szemeteskosár 2008.03.04. 15:14:27

R.A.P
"a jó szakemberek kivándorolnak"

Csak annyival egészíteném ki, hogy néhány területen, (pl. EÜ, természettudományok) MÁR ELMENTEK a legjobbak, legalábbis a fiatalok (25-40).
Sűrűn fordulok meg EÜ-s, egyetemi berkekben a munkámból kifolyólag, és jelentem, az 50+ generáció után NINCS UTÁNPÓTLÁS, pl. magyar egyetemen PhD-zni csak a selejt marad. Tényleg így van.
Eljött az afgán háziorvosok, albán vízvezetékszerelők ideje. Nekik jó, mert az ő országuk ennél is szarabb.
Én magam nem sorolom a legjobbak közé, próbálkoztam is vagy 8 évet itt, de most már elég volt, nem menni, hanem maradni félek.

És hogy kapcsolódjak a témához is, képzeljétek, nekem van egy olyan 2 éves szerződésem, ami most jár le, a lényege, hogy havi 0 és 100 ezer forint közt kell befizetni, nincs szankció, ha kevesebbet sikerül, és a futamidő végén a befizetett összeg 100%-a az enyém, nem pedig pl. a 25%-a, mint a fenti esetnél.

A szerződést úgy hívják, hogy "Nem Költök Faszságokra", magammal költöttem, és össze is jött annyi, hogy végre örökre itthagyjam ezt a gyűlölködő szar országot.

der Alte 2008.03.04. 15:23:05

Ha ma kölcsönveszel 10 Ft-ot és holnap 11-et adsz vissza, az 365 napos évvel számolva 3650%-os THM. Ha ma kölcsön veszel 100 Ft-ot és holnap 101-et adsz meg, az már 365%-os THM. Ez uzsora????

Ha felveszel 1 hónapra 100eFt-ot, akkor kb. 138,5eFt-ot kell visszaadnod 468%-os THM mellett. Heti törlesztéssel még kevesebbet. Nem kevés, de nem is kifizethetetlenül sok. Ebből a kb. 38,5eFt-ből kell megélnie a cégnek, fizetni (részben) a hetente kijáró ügynököt, az adminisztrációt és fedezni a nemfizetők miatt kiesett összegeket, stb.

Egyébként az állampolgár megvédése önmagától veszélyes fegyver. Nehéz megmondani, hogy hol a határ, mi legyen tiltva, mi ne. A végén pedig jön az örök igazság, hogy saját magától senkit nem lehet megvédeni.

Perillustris 2008.03.04. 15:52:38

"minden kétséget kizáróan túl lehet élni néhány napot mikrohullámú sütő vagy televízió nélkül"

Ááá, nekem egyik sincs, utóbbit már kb. 8 éve nem nézem, s minden reggel remegve ébredek fel, este leizzadok, miközben könyvet olvasok... Nagyon durva.

TV-t mindenkinek, akár hitelbe is!

R.A.P 2008.03.04. 16:33:52

der Alte
Oké ne legyenek szabályzások . Anarchy in Hungary :)) . De akor aki akar az had tartson már szertartásszerűen napokat amikor bankárokra vadászhat !!! :)) Had legyen már aszegény bankárok életében egy kis izgalom . Minek az embereket szabályozni , majd szépen mindenki szabályozza magát :)) Nem . Minden baromi egyszerü lesz szabályok nélkül .

Amúgy amit leírsz , hogy de csudás :) az egy szegény rossz anyagihejzetben levőnek kb annyira kifizethető , mintha valaki azt mondaná neked , hogy naponta levágnak 1mm a pöcsöd végéről , ami igazán nem sok . Meg ki is lehet bírni :))

TGV 2008.03.04. 17:50:00

ez azert reszben hasonlit a tavkozlesre. Elvileg ott is szabadversenyes kapitalizmus duhong ezerrel, aztan megis gyanusan egyformak az arak. Es gyanusan nagyok a szolgaltatok koltsegei.
Brusszel kenytelen volt hatosagkent beszolni a vallalatoknak.
A bankok es a telko ket tipikus iparag, ahol nem ervenyesul elegge a szabadverseny, ugyhogy az allam odacsaphat nyugodtan parat a sajat polgarai vedelmeben.

der Alte 2008.03.05. 16:04:12

RAP

Most komolyan... szerinted a "senkit nem lehet megvédeni önmagától" azt jelenti, hogy nem kell szabályozás??? Mert mondjuk szabályozással elérhető, hogy ha vki öngyilkos akar lenni, akkor ne legyen???

A lényeg, hogy a THM egy hasznos mutató, de valóban jelentősen torzít nagyon rövid futamidő és/vagy kis összeg esetén. Hasznos arra, hogy összehasonlítsuk a bankok hitelajánlatait, de nem alkalmas arra, hogy abszolút mértékben megmondjuk, az adott hitel drága v. olcsó, az ár méltányos, v. méltánytalan. Relative igen, a többiekhez képest, de abszolút mértékben nem.

Egyébként hitelről van szó, nem szociális segélyről. Előbbit vissza kell fizetni. De ha te úgy gondolod, hogy a hitelt nem kell visszafizetni, akkor szeretnék tőled kölcsön kérni. :-)
Legyünk korrektek, a legtöbb "szegényember", aki bedől a hitelével, nemcsak a kamatokat nem tudja fizetni, de a még a felvett összeget sem tudja törleszteni. Nekik alapból tökmindegy, hogy mennyi a THM, mert 0%-nál sem tudna fizetni. Szerinted ez hány mm pöcsöt ér meg?

Azt sem ártana végiggondolni, hogy ha 4db 100eFt-os kölcsönből csak egy dől be, akkor 400eFt kihelyezésre már csak 415,5eFt bevétel jut a korábbi példa alapján. Ez még ugyan mindig szép, 47% feletti haszon, de azt senki sem garantálja, hogy nem fogják ennél többen bedobni a törülközőt. Ha igen, akkor a cég idővel lecsukja a rolót, ha bank, akkor még előbb úszik a betétesek pénze is, aztán azok, akik egyébként tudtak rendesen törleszteni ezután hoppon maradnak. Vagy adnak elfogadható fedezetet, vagy nem kapnak hitelt. Hogy ez most jó, v. rossz nekik, azt döntse el az élet.

Linea · http://www.biztositashitel.shp.hu 2008.03.05. 16:12:39

Valahol mindenkinek igaza van, én mégis azt hiszem, hogy az átlagember /meg a nem átlagember/ életében a hitelfelvétel lehetősége eléggé fontos, néha épp életbevágó dolog. Az én szakmám ezzel kapcsolatos, vizszont elfogult nem vagyok, de láttam már egy-két cifra ügyet.
Amit néhány "pénzintézet" hitelnyújtás címén művel, igen messze áll a korrekt pénzpiaci magatartástól!
Ha bővebben érdekel valakit a véleményem vagy a tapasztalataim, írjon a www.biztositashitel.blog.hu -n.
süti beállítások módosítása