A Békejel

2008.02.21. 09:53

A békejel egyetemes szimbólumává vált alakja ma 50 éves. 1958 február 21-én mutatta be Gerald Holtom művész, aki egyébként a Royal College of Art kitüntetettje is. Sok dolog megfogalmazódhatott Holtom fejében, amikor papírra vetette a szimbólumot. Sok elterjedt nézet van a szimbólummal kapcsolatban, ezek közül a legnépszerűbbek közé tartozik, hogy a közepén lévő forma jelképezi a békegalamb lábnyomát, ami természetesen találó meglátás, de valójában más rejlik mögötte. Azt is gondolják sokan, hogy a kör az egész világ összességét jelképezi, a vonalak pedig a különböző utakat szemléltetik, amin az emberek járnak. Lássuk azonban, hogy az alkotó milyen egyértelmű dolgot akart belerakni ebbe a jelbe.

 

 

Ebben az időben már bőven benne éltek az emberek abban a nukleáris fenyegetettségben, amit a két nagyhatalom versengése okozott. Nagyon sokan küzdöttek azért, ami csak ezután három évtizeddel valósult meg, - akkor is csak részben - miszerint az emberiség hagyja abba a nukleáris fegyverek fejlesztését. Az egyik nagy szervezet a Campaign for Nuclear Disarmament volt Angliában, de mások személyek és szervezetek is komolyan hangot adtak aggályaiknak. A kulcsszó a Nuclear Disarmament N-D betűkombinációjában rejlik, azaz ez a két betű nyilvánul meg az általunk is ismert jelben. A korábban zászlóval adott jelzések közül a November és a Delta, azaz az N és D betűket szimbolizáló alakok lettek a béke jelének alapvető meghatározói.

Ezután már a Békejel terjedésének semmi sem szabott határt. Már mindenki elkezdte használni a béke jelképeként, békemozgalmak előszeretettel tűzték zászlajukra. A szimbólum a fejekben összefonódott az amerikai hippimozgalmakkal és minden mással, aminek köze lehetett a háborúk elleni küzdelemhez. Korunkban sem merült feledésbe, többek között a www.bekejel.net oldalon olvashatunk híreket arról, hogy nálunk és a világon miként nyilvánítják ki az aktivisták a különböző háborúkkal kapcsolatos negatív érzéseiket.

Ennek ellenére sajnos szomorú 50 évre tekinthet vissza a születésnapos Békejel. Ugyan az eredeti cél – a nukleáris leszerelés – részben megvalósult, de ezek a fegyverek nem tűntek el az arzenálból. A nagyhatalmak fenyegetésiben is újra és újra feltűnik, és egyes fejlődő országok most már nyíltan felvállalják az ezzel kapcsolatos kutatásaikat. Ezenkívül, az elmúlt 50 évben továbbra sem volt nap, hogy valahol ne lett volna háború a világ valamely táján. Elfelejtjük ugyanis az alapvető igazságot. Fegyverrel sajnos nem lehet békét teremteni. Persze egy jellel sem. A változásnak ugyanis belül kellene elkezdődnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr25348124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoom-zoom 2008.02.21. 10:30:57

Ez a szimbolum, a többiek mellett meg egy forditott keresztet is megjelenit, Andras-keresztet.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.02.21. 10:33:16

Hát sajnos nem. az András-kereszt egy X alak, megtekinthető minden vasúti átjárónál....

hammer 2008.02.21. 10:34:03

A békejel egyes vélemények szerint sátánista halálszimbóluma. Tény, hogy éppen a fejjel lefelé fordítotja a kelta-germán élet-rúnának. Biztos véletlen.

kenyszerjogasz 2008.02.21. 10:36:08

a megfordított az péter-kereszt, és sehogy nem látom benne.
az andrás kereszt megint más, az az "X betű"..

a "letört kereszt"et hallottam már belemagyarázni, de ez az N D verzió sokkal hihetőbbnek tűnik.

prinsz 2008.02.21. 10:47:34

gy reggae zenekarban játszottam egy ideig és gyakran használtuk ezt a jelet ugyebár. sokszor meg is kaptuk a "mi van hippik?" és hasonló mondatokat...
alapjában véve nincsenek tisztába az emberek tényleg a szimbólum jelentésével. pisz.

Pet 2008.02.21. 10:50:28

Biztos vagyok benne, hogy 10.000 dolgot bele lehetne magyarázni ebbe a jelbe, pedig a tervezője szerint biztosan arról szól ami.
Gondoljatok csak bele a sok "Jézusos" pirítósba, sárfoltba, meg ki tudja mibe. A világon minden hasonlít valamire.

movhu 2008.02.21. 10:52:58

Az elmúlt 50 év alatt sokat agyalhattak az emberke, hogy mit jelent. Azt jelenti, amit a tervező gondolt róla. A fordított keresztes sátánista dolgokhoz szerintem semmi köze, az az elvetemült háborúpártiak találhatták ki.

Marcsi 2008.02.21. 11:05:17

Apukám mennyi hülyeséget bele lehet magyarázni egy dologba. Ez a jel a békéért történő harcról szól, és semmi köze a fordított keresztekhez.

didergő magyar 2008.02.21. 11:05:26

Hát ez tipikus: Magyarországon egy huszadik századi politikai szimbólum kapcsán a szélsőjobboldali délibábos ezotéria hülyeségei jelennek meg. cakugyan azt gondolja valaki, hogy az 1960-as évek angol hippijei és kiábrándult kommunistái a rúnákkal tömték a fejüket? Ez arra emlékeztet, amikor valamelyik szájton egy olasz-brazil meccs kapcsán hónapokig zsidóztak a kommentírók - miféle asszociációs mező ez?
Őrültekháza!

the real 2008.02.21. 11:34:57

Az is elég érdekes, hogy valaki kelta-germán szimbólumról ír, egy másik meg rögtön szélsőjobbozik.

szalmaegér 2008.02.21. 11:58:43

didergő
Ami azt illeti, az itt olvasható legtöbb megközelítés hordozott magában némi információt és még érdekes is volt.
De hogy a szélsőjobb miként került képbe azt én nem értem kérem szépen.

SC 2008.02.22. 20:36:29

szijasztok! én nem tom hogy ti hogy vagytok vele, de ha én meglátom a békejelet mosolygok, meg ezek jutnak eszembe: antiháborúsok=hippik, 60-as évek, Hair, boldogság:D de a legtöbb nincs a világban és nem is lesz:(:(:(

morgain 2008.11.10. 13:56:23

A béke jel az egész földön egyet jelent a békével. Ha meglátom ezt a jelet, többnyire mosolygós, színes emberek jutnak eszembe, és nem egy szeánszon ülő, sötétruhás alakok egyesülete. Sajnálatos, hogy az emberi tudatlanság mennyi hülyeséget tud belemagyarázni dolgokba. András kereszt, persze...! :( Bár ha belegondolok, mindenki az életének megfelelő dolgot lát bele :) mondjuk egy bigott katolikusról elhiszem, hogy rossz dolgnak tekinti...sajnos, mint ahogyan egy ismerősöm is sátánista szimbólumként azonosította. Nekem megmarad a galamb lába...mert hiszek a békében! :)
süti beállítások módosítása