Idézet:

"van mobilod ? 5 perc megnézni merre jártál az elmult 1 hónapban ( 5 m -es pontossággal még akkor is ha kikapcsolod de magadnál tartod nem is beszélve hogy bárki bármikor aktiválhatja és mint lehellgató készüléket használhatja )van GPS készüléked ? nem csak veszi a jelet de adja is . mondjam még ?????"

Most erre mit mondjak? Tegnapi Iwiw-es írásom egyik reakciója volt a fentebb idézett értekezés. Először gondoltam arra, hogy elkezdem magyarázni, mennyire nem működik a háromszögeléses módszer egy vidéki város 1 bázisállomásával, mennyire nem működik a telefon adója kikapcsolt állapotban, ráadásul az akkumulátort is hazavágná, és a gyártóknak se érdeke az egész, meg a GPS-be épített adó ötlete hamvában holt dolog, de nem teszem. Az elektronikai ismeretek helyett a mindenki által birtokolt értelemre hatok.

Szerintetek a mai versenyben melyik mobilgyártó engedhetné meg magának, hogy a fenti nagyszerű – ám semmire sem használható – tulajdonságokkal vértezze fel a telefonjait? Melyik GPS gyártó engedhetné meg magának, hogy a készülék áránál drágább adóberendezéssel vértezze fel a készüléket? Egyáltalán ki az, aki tudhatná, hogy az adott telefon vagy GPS kinél van éppen, amikor ezek többször tulajdonost váltanak? Sok kérdés, aminek a megválaszolása máris közelebb visz minket ahhoz a ponthoz, hogy ne terjesszük a fenti urbanlegendek egyikét sem, illetve a jövőben feltűnő hasonló „értelmes” felvetéseket csípőből elvessük.

A legtöbbünk hollétére a barátnőn, feleségen és hozzátartozónkon kívül legfeljebb a főnökünk kíváncsi, és senkinek sincs arra ideje és energiája, hogy az átlagpolgár mindennapi életével foglalkozzon, éppen ezért nem is fogja ezt tenni. Amikor pedig kilépünk az átlagpolgár szerepköréből, akkor ezer más egyéb eszköz áll rendelkezésre, hogy bármit megtudjanak rólunk egy íróasztal mögött ülve, nincs szükség ehhez a nálunk lévő kacatjainkba beépített különböző berendezésekre. Egy borzasztó egyszerű példa a C típusú nemzetbiztonsági vizsgálat, ahol a nekünk átadott kérdőív egyik pontja még arra is kitér finoman fogalmazva, hogy megcsaljuk-e mostani kapcsolatunkat, zárójelben megjegyezve, hogy a homoszexuális is érdekes. Mielőtt bárki is kérdezné, hogy ő miként kerülhet C típusú vizsgálat alá, elmondom, hogy többek között az internetszolgáltatóknak is együttműködési kötelezettségük van az NBH-val, és az együttműködésben résztvevő minden személy át kell essen rajta. Ilyen nyílt kérdések után senki se feltételezze, hogy személyes adataink bárki előtt titokban maradhatnak, ha neki oka és jogosultsága van azt megszerezni. Megnyugtatásképpen ezért elmondhatjuk, ezekre a legtöbbünkről nincs szüksége senkinek. Úgy érzem, hogy túl sok amerikai filmet nézünk mostanában, ha a fenti vicces mondatoknak akár a legcsekélyebb mértékben is hitelt tudunk adni. Tényleg ennyire lehet építeni a félelmeinkre?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr4337434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2008.02.13. 14:32:08

Ha ennyire pontosan tudnak mindent a mobilszolgáltatók, miért nem állnak elő olyan ötlettel, hogy lopott autókat keresnek meg? Veszel egy gagyi telefont ötezerért és eldugod az autóba, ahol soha nem találják meg. Ha ellopták a verdát, akkor meg beméreted, pontosabban méresse a hivatalosan a Rendőrség... Több kerülne elő.

movhu 2008.02.13. 14:33:54

Egy időben valamelyik mobilszolgáltató próbálkozott ilyen szolgáltatás bevezetésével(flottakövetés), de aztán nem látom nagyon elterjedni.
Helyette ott a GPS+GSM, ami folyamatosan küldi mobilon az adatokat a központba, az tuti pontos adatot ad.

kiskiváncsi 2008.02.13. 14:34:21

maci 2008.02.13. 14:28:46
"na figyi, a 60 as evekben már siman el lehetett olvasni müholdrol az utcan setálo kezeben levo nepszabit.
akkor szerintetek mára kb hol tartunk?
na ennyi"
:DDDDDD Fogadjunk te rendőr vagy, azért vagy ennyire hülye.

storyline :) 2008.02.13. 14:35:29

AI 2008.02.13. 14:30:48
Annyira, hogy a 6230am 3 hétig szépen elvan kikapcsoltan egy feltöltéssel szar aksival. Bekapcsolva 4 nap alatt lemerül telefonálás nélkül. Tehát szinte biztos, hogy az adó-vevő áramkörök mélyen alszanak.

movhu 2008.02.13. 14:35:59

Mert a '60-as években még tisztább volt a levegő, és több volt benne a zoxigén :D

jah-man 2008.02.13. 14:36:42

Ha milliós adócsalókat sikerül elkapni, akkor támogatok mindenféle -erre a célra irányuló- technológiát.

proelium 2008.02.13. 14:37:04

rgg

Akkor miért okoskodnak sokan olyanról amihez nem értenek és használnak szakzsargonnak tűnő szöveget.

Bár én nem tudom eldönteni alapból, hogy ki ért hozzá ki nem.

A 2008.02.13. 14:37:45

> a konkrét megfigyelést, és a naplózást.
> a szolgáltató naplózza, de inkább naplózhatja
> (bár szerintem nem viszi túlzásba, de nem tudok
> konkrétumokat) a hívásaidat azt tuti, sms-t kétlem
> szövegileg, ill, esetleg a CELLAinformációkat.
> Azaz melyik adótorony körzetében voltál.

Az SMS-t biztos tárolják egy ideig, teljes szöveggel. Emlékeztek, pár éve valaki heccből elterjesztette SMS-ben, hogy becsődölt az OTP, vegye ki mindenki a pénzét. Amikor az OTP feljelentést tett pár nap múlva, még aznap kinn voltak a rendőrök az illetőnél, aki az első SMS-t indította.

Itt a hír róla:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20060415elfogtak.html

Ibn al-Haiszam 2008.02.13. 14:37:59

movhu · mover.blog.hu 2008.02.13. 14:19:00 Laco egy utolsó nagyot rugott belénk :D Igen, kifogyott a technikai érvekből... Anno egy népszerű magyar mobilos fórumon is végigsöpört az para-hullám. A legfőbb érv az az volt ha jól emlékszem, hogy "ta-tara-ta-tara jön a hifi-ből esténként, tuti lehallgatnak".

Viccesek vagytok! 2008.02.13. 14:45:00

A: tudom, bár ehhez nem kell az üzenetet tárolni, mert ugye az OTP látta valakinél az tényleg visszakereshető honnan indult, noha zavaros, mert ha nem ugyanazt küldi tovább?
de jó elhiszem hogy az sms-t egy ideig naplózza,
akkor is síkhülye volt aki a saját számáról küldte.

mint néhány hónapja a bombariadós, saját előfizetése számáról fenyegetett, azonnal elkapták, aztán utána jönnek a legendák hogy milyen korszerű a technika, pedig csak a csávó volt iszonyat kezdő.

rgg 2008.02.13. 14:49:39

Az a bombariadós se volt rossz, aki először udvariasan bemutatkozott :-)

johevi 2008.02.13. 14:51:00

Az lett volna az igazi, ha a vonalak foglaltsága miatt visszahívást kér, hogy bombafenyegessen :-)))

Laco tanárbácsilya 2008.02.13. 14:51:30

Most mán asztán lelehet szálni a tanitványomrú!
Kösztudott tény, hogy az akumlátorr kivétele erősití a szabájt, mert akkor még az utolsó pilantbann az akumlátorr odaad egy löketnyi energilyát a telefonnakk, de csak köcsönbe, mer amikor visszateszik az akumlátorrt akkor meg a maraddék energilya visszamegyen beléje.
aki eztet nem tuggya, anak szivesen tartok korrepetálást a szabadnaplyaimon.
Az ijemejirű is szívesen beszélnék, de úccsem fognátok fel aztat, így inkább vigyázatok, hogy mit montok az én osztájelső dijákomrú, ok?

movhu 2008.02.13. 14:52:55

Szerintem Laco érveit a mobilt sose látott Öveges prof is csuklóból cáfolná

Gera 2008.02.13. 14:58:48

Tény, hogy a parázók soxor hülyeséget beszélnek, de van igazság abban, amit mondanak. Mégpedig az, hogy a műszaki lehetőségek olyan mértékben tágulnak, hogy lassan egyáltalán nem lehetetlen megvalósítani minden ember automatikus totális megfigyelését. Valaki emlegette itt pl a több tízmillió órányi beszélgetés rögzítését, hát megsúgom, hogy ez messze nem lehetetlen és nem is kerülne olyan rettentő sokba.

Mutamba 2008.02.13. 15:00:07

A fenti topikot egy olyan ember nyitotta aki tagadni vagy tagadtatni akar egy olyan dolgot ami már mindenki elött köztudott,hogy úgy mondjam NYILT TITOK,mert ebben az országban nem marad semmi titokban sokáig,a lehalgatások az ezzel a technikával való visszaélés mindennapos ma magyarországon,mint minden olyan dolog ami egy fejlett demokráciában bírósági végzéshez kötött.

Viccesek vagytok! 2008.02.13. 15:01:45

gera: a beszélgetések rögzítése technikailag lehetséges, tulképp csak tárhely kérdése.
Ja és a célé, mert mire jó az?
Ilyen alapon az egész országot a legutolsó tanyáig betérfigyelőzhetnék meg bepoloskázhatnák.
Az is megvalósítható csak drága és felesleges.
Főleg meg hol az apparátus aki lehallgatja mindet, hátha akad valamire??
na ezért csak konkrét esetben teszik meg.

movhu 2008.02.13. 15:05:21

Mutamba, ezt bővebben is kifejthetnéd, mert nem jut eszembe példa, ami az ezzel való visszaélést támasztaná alá.
Ráadásul ki a hibás a témában. Mert pl. az NBH-nál csak független személy dolgozhat, és a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága felügyeli, aminek az elnöke csak ellenzéki képviselő lehet. Tehát a figyelésnél azért ki van találva, hogy ne legyenek politikai érdekek mögötte.

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.02.13. 15:05:31

Laco szerintem fizetett provokátor, csak hogy pörögjön a topic, mert különben a kutya nem venné komolyan az ilyen megfigyelős-összeesküvős baromságot.

"kisiparos ember kamu menetlevelet ír" - ez az alapprobléma, nem pedig az hogy látják hol a mobil.

Papa 2008.02.13. 15:05:41

Az Echelon rendszer álítólag kulcsszavas keresés végez és a gyanús tartalmak alapján szűr.

Gera 2008.02.13. 15:08:33

Az a lényeg, hogy 10 év múlva ez nem is lesz olyan rettentő drága és pl az amerikai nemzetbiztonsági szerveknél most is tettenérhető az a törekvés, hogy mindenkiről mindent tudni akarnak, mert az megkönnyíti a munkájukat. Az a gond ezzel, hogy semmi nem garantálja, hogy az egész rendszer nem fordul totális diktatúrába, akkor meg páran igencsak nézni fognak, hogy miért is kellett ezt megengedni.

Papa 2008.02.13. 15:10:16

Gera: ajaj "szép új világ"

lothengriol 2008.02.13. 15:10:44

A cella infokat valóban naplózzák, ha jól emlékszem tavaly szabályozták törvényben, hogy meddig tárolhatók, de arról szó sincs, hogy a beszélgetéseket magukat tárolnák. Ahhoz valóban alapos indok, és bírói jóváhagyás kell, még az NBH-nak is. Küönleges esetben, ha jelentős nemzetbiztonsági kockázatról van szó, akkor az NBH vezetője engedélyezheti, rövid időszakra. Szóval nem eszik olyan forrón a sáskát. Ami a '60-as években a műholdról a népszabit történetet illeti, nos, pont a közelmúltban voltam egy előadáson, ahol arról számoltak be, hogy sikerült elérni azt, hogy 50 cm-es közelségű műholdképet lehessen készíteni. Természetesen most a "polgári" műholdakról beszélek, a kémek ennél nyilván már többet tudnak, de még azokkal sem lehetséges "népszabit olvasni",legfeljebb kivehetővé lehet tenni egy arcot.
A c típusú átvilágítás egyébként valóban vicces, én a közelmúltban estem át rajta, simán körbeutazzák miattad a fél országot, hogy a többiről ne is beszéljünk. :)

Lucius 2008.02.13. 15:11:11

Mennek itt a nagy átverések.

suttogo 2008.02.13. 15:11:33

Az hivasok es uzenetek logjait sokaig megorzik a szolgaltatok, ez a torvenyi kotelezettseguk. Ugyanigy torvenyi kotelezettseg biztostani a lehallgatast es kovetest. A lehallgatast az MSC-ben siman elvegzik, a koveteshez meg hasznalhatjak az elvileg szabvanyos LCS megoldasokat. Pl. ime a kek megoldasa:

press.nokia.com/PR/200502/980328_5.html

pontossaga 1 TA lepcsot figyelembe veve 550m atmeroju kor, de suru cellaknal ez szukul. Gyakorlatban varoson belul 1 sarok, kulvarosban az emlitett kor, zoldben 1-2 km-es elipszis.

Kikapcsolt allapotban nem lehet kovetni. Az MSISDN, IMSI, IMEI harmast meg ne keverjuk. Az MSISDN -telefonszam, IMSI - kartya azonosito durvan fogalmazva, IMEI - telefon azonosito. Az IMEI-t a VLR-ben taroljuk, esetleg ha van valami terminal management megoldas.

kiskiváncsi 2008.02.13. 15:18:03

lothengriol 2008.02.13. 15:10:44
"A c típusú átvilágítás egyébként valóban vicces, én a közelmúltban estem át rajta, simán körbeutazzák miattad a fél országot, hogy a többiről ne is beszéljünk. :)"

Akkor medélj már egy kicsit róla. Szeretnék én is röhögni. :))))

bela 2008.02.13. 15:18:52

Nos, Laconak alapvetoen igaza van. Csak a fogalmakkal nincs teljesen tisztaban. 1. Kikapcsolt mobilt le lehet hallgatni, lemerultet vagy akku nelkulit nem. 2. Minimalis(!) beavatkozassal letett vezetekest is le lehet hallgatni a vezeteken keresztul. 3. Egyszeruen preparalt faliorat(vagy barmilyen elektromos eszkozt) is le lehet hallgatni szinte lenyomozhatatlanul. Es nincs szukseg bonyolult "poloskara", eleg egy dioda. A kerdes tenyleg az, hogy erdemes-e...

Viccesek vagytok! 2008.02.13. 15:20:07

Gera, te nagyon sokszor olvahattad az 1984-et:-)
Ugyanis ahhoz nem kell lehallgatás hogy diktatúra legyen.
Van olyan nép ahol az van lehallgatás nélkül is, van ahol meg sosem lesz az akármi van.
Ez nem technika kérdése.

Amúgy pedig az usaban sem mindenkt akarnak lehallgatni hanem a terrorgyanús, tehát gyanús elemeket, ez is egyfajta prekoncepció...de hát ki lesznek ezek?pl. az arab bevándorlók, anarchista és szélsőséges elemek..stb.
Nem a texasi farmer az tuti.

De ha félsz, vigasztaljon az a tudat hogy amilyen gyorsan fejlődik a technika, olyan gyorsan fejlődnek a hekkerek is:-)
Szal ha ma lehallgatási technika van, holnap jön a titkosítási is.
Lásd pl. anoním ip:-)

rgg 2008.02.13. 15:20:34

1. Kikapcsolt mobilt le lehet hallgatni, lemerultet vagy akku nelkulit nem.

Akkor, ha beleépítettek egy poloskát.

Drömögödömötör 2008.02.13. 15:21:57

"""Mert pl. az NBH-nál csak független személy dolgozhat, és a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága felügyeli, aminek az elnöke csak ellenzéki képviselő lehet. Tehát a figyelésnél azért ki van találva, hogy ne legyenek politikai érdekek mögötte""".

Úristen ne égesd már magad ezzel a dumával

lothengriol 2008.02.13. 15:25:09

kiskivancsi

interjó a szomszéd bácsival/nénivel, hogy jó kislány/kisfiú voltál-e, hosszas beszélgetés az általad megadott kontaktokkal, már a kérdőívben le kell írnod mindent az anyagi helyzetedről, alkoholfogyasztási, szexuális és drogfogyasztási szokásaidról külföldi rokonaid/barátaid iskkolai végzettségét és lakcímét, még 1000 adatot magadról, és ha ez még nem elég, a tájékoztatóban közlik, hogy a fentieken kívül természetesen hozzájárulsz, hogy titkosszolgálati eszközökkel is "utánad nézzenek" Természetesen mindenkivel készül személyes interjú is. Igyekszem "kockázatmentesen" élni :)

Gera 2008.02.13. 15:27:51

Én nem félek, csak nem feltétlenül tetszik, hogy ha pl turistaként ellátogatok az usaba, akkor egy komplett aktát nyitnak rólam az összes elérhető biometriai azonosítómmal és mindenféle egyéb adataimmal. És nyugodt lehetsz, ez csak a kezdet.

Itt nem arról van szó, hogy enélkül nem lehet diktatúra, hanem egyszerűen arról, hogy olyan eszközöket és lehetőségeket adunk az állam kezébe önként és dalolva, amikre nem lenne feltétlenül szüksége szerintem. Mindezt a terrorfenyegetettség ürügyén, miközben a hibás táplálkozási szokások, szmog, autóbalesetek több ezerszer annyi áldozatot szednek évről évre.

Persze most törvények garantálják (többé-kevésbé), hogy az állam ne tudjon visszaélni ezzel, de senki nem tudhatja, mi lesz évek múlva.

Nem kell persze rettegni, csak azt mondom, hogy a sok ostobaság ellenére azért nem árt odafigyelni a Nagy Testvértől parázókra, mert bizonyos szempontból igazuk van.

b 2008.02.13. 15:29:55

ha mindenkit megfigyelnek, akkor azokat ki figyeli meg, akik megfigyelnek?

kiskiváncsi 2008.02.13. 15:31:01

lothengriol 2008.02.13. 15:25:09
Ez inkább önkéntes adatszolgáltatás vagy "felvételi vizsga", nem megfigyelés vagy lehallgatás.

sentinel 2008.02.13. 15:33:53

jaj de jót röhögtem némely hozzáköpésen....szerintem mindenkinek egy kicsit igaza van....ma már megvalósítható a totális kontroll, de még nincs olyan világrendszer amiben a teljes gépezet ennek a szolgálatába állna....még aludjatok rá pár évet.

Cpt. Flint 2008.02.13. 15:39:55

"Laco 2008.02.13. 14:17:30
Majd fogtok nagyot nézni, amikor elkapnak titeket, akkor arra gondoljatok, hogy én szóltam. "

Bebeeee... majd jön apukám és megver....
Na de komolyan már... akinek vaj van a fején, vagy paranoiás (esetleg mindkettő), az ne járjon iwiwre, ne használjon mobilt... sőt, legjobb, ha egyáltalán nem érintkezik emberekkel, mert minden szó és tett elárul róla valamit, amit valakik, valamikor majd felhasználhatnak ellene.
Lacokám, ha az APEH-os sztorid meg is történt volna, ahhoz két hülye kellett; egy APEH-os, aki telefon cellainformáció alapján bizonyítottnak vélte egy ember tartózkodási helyét (amihez tán' még egy bankkártyás fizetés sem lenne elég bizonyíték), meg a másik, a szenvedő fél, aki ezt a "bizonyítékot" maga ellen simán elfogadta... kérdezz már meg egy ügyvédet.

lothengriol 2008.02.13. 15:42:14

Kiskiváncsi

A kérdőív része igen, de az biztos, hogy érdekes dolgokat tudnak kideríteni rólad. Hogy ezt hogy teszik, azt nem tudom, de tény, hogy hozzájárulsz ahhoz, hogy rólad titkosszolgálati eszközökkel adatokat gyűjtsenek.

peppino 2008.02.13. 15:45:16

Bion-bion. Magyarországon vannak törvényi szabályozások, de senki sem tartja be őket...

Pl. nem tudom tudjátok-e, hogy ha hotspot-ot üzemeltet valaki, ahhoz nemcsak bérelt vonal kötelező, hanem az összes felhasználó tevékenységének naplózása is, mentéssel, hóbelevanccal együtt. Az NHH nem veszi komolyan, de ez törvénybe van iktatva.
A lehallgatás tényleg nemzetvédelmi engedélyes, a rendőrségnek is igen komolyan meg kell indokolnia, ha valami bűnügy kapcsán ezt meg kell tenni, és akkor is az NVH csinálja.
A GSM titkosítása nem nagy ügy, már régóta feltörték. Ha valaki kutakodik az interneten, csinálhat saját magának lehallgató GSM telefont, és a pácienst követve, egy PC segítségével lehallgathatja az egész beszélgetést.

Egy kis csemege, jogi oldalról:

92. § (1) Az elektronikus hírközlési szolgáltató köteles együttműködni a titkos információgyűjtésre, illetve titkos adatszerzésre külön törvényben felhatalmazott szervezetekkel.

(2) A szolgáltató a szolgáltatás megkezdésével egyidejűleg az általa használt, működtetett berendezések, helyiségek és az együttműködő személyek tekintetében - külön jogszabályban meghatározottak szerint - köteles biztosítani az elektronikus hírközlési hálózatban továbbított küldemények, közlések, továbbá a szolgáltató által kezelt adatok titkos információgyűjtéssel, illetve titkos adatszerzéssel történő megismeréséhez szükséges eszközök és módszerek alkalmazási feltételeit. A szolgáltató az előzőeken túl a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kérésére, a szolgáltatás műszaki jellemzői alapján a szükséges mértékben köteles biztosítani a bevezetett szolgáltatással kapcsolatban a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeit a kilépési pontig.

(3) A szolgáltató köteles a szolgáltatáshoz a (2) bekezdésben meghatározott igényeknek megfelelő műszaki rendszert - így különösen alapkiépítésű monitoring alrendszert - létesíteni és ennek elérhetőségét hálózatában a kilépési pontig biztosítani a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részére, az erre vonatkozó igényről való írásbeli tudomásszerzéstől számított hat hónapon belül. Az alapkiépítésű monitoring alrendszer valamennyi költségét a szolgáltató viseli.

(4) A titkos információgyűjtésre, illetve a titkos adatszerzésre felhatalmazott szervezetek részére történő adatszolgáltatást térítésmentesen közvetlen elektronikus adatkapcsolat útján, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal egyeztetett felületen kell teljesítenie az elektronikus hírközlési szolgáltatónak.

155. § (5) A nemzetbiztonsági szolgálatok és a nyomozó hatóságok külön törvényben foglaltak szerint, továbbá a frekvenciagazdálkodó hatóságok - a 11. § (3) bekezdésében előírt jogkör gyakorlása során - a közléseket megfigyelhetik, lehallgathat-ják, tárolhatják vagy a küldeménybe, közlésbe azok megfigyelése érdekében más módokon beavatkozhatnak.

movhu 2008.02.13. 15:48:15

"A GSM titkosítása nem nagy ügy, már régóta feltörték."
Ez nekem új, úgy tudtam a rendszer máig feltörhetetlen, illetve onthefly az. Értem ez alatt, hogy értelmes időn belül nem fejted vissza a mai kapacitással sem.

Taylorg_XVS 2008.02.13. 15:52:18

Hali Mindenkinek
Mivel Lacótól kezdve elhangzott már mindenféle marhaság :), meg vélemény, ezért ajánlom azoknak a figyelmébe, akik szeretnék szagemberek véleményét hallgatni a témában: Index Fórum-Technika és használata-Mobil telefónia-Mobiltelefon lehallgatás. Itt lehet kérdezni a kollégáktól. torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9006592
Sok minden, ami itt elhangzott féligazság, illetve urban legend,vidámság,boloncság,öröm,bódottág.
Akit meg nem érdekel, az vegyen órákat Laca "tanárbácsijától", a nemkicsitmagasszintű valakitől, aki remélem nem a BME-n butítja a nagyérdeműt. Bár emlékeim szerint már ott sem mondtak ekkora baromságokat. :))

Zoltán 2008.02.13. 15:53:15

Ti benyaltáttok ezt a kamut??? Ne mááááááá!

Cpt. Flint 2008.02.13. 15:53:42

"rgg 2008.02.13. 15:20:34
1. Kikapcsolt mobilt le lehet hallgatni, lemerultet vagy akku nelkulit nem.

Akkor, ha beleépítettek egy poloskát."

Bár én maximálisan paranoiaellenes vagyok, azért ebben nincs igazad. Minek külön poloska a mobilba, mikor mikrofon és elektronika van benne? Innentől csak szoftver kérdése.

rgg 2008.02.13. 15:53:56

A lehallgatás tényleg nemzetvédelmi engedélyes,

helyesen bírói engedély szükséges hozzá

a rendőrségnek is igen komolyan meg kell indokolnia, ha valami bűnügy kapcsán ezt meg kell tenni, és akkor is az NVH csinálja.

helyesen a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

rgg 2008.02.13. 15:57:06

Minek külön poloska a mobilba, mikor mikrofon és elektronika van benne? Innentől csak szoftver kérdése

Igazad van, ha olyan firmware van benne, ami a kikapcsoló gomb megnyomása esetén csak elsötétíti a képernyőt és nem reagál a gombnyomásokra, viszont működteti a rádiós részt. De ehhez is meg kell szerezni a készüléket, tehát a dolog egyenértékű a fizikai poloska beépítésével.

Marhácska 2008.02.13. 15:58:12

és mit hallgatnak le?
Hogy készül a bableves?

Cpt. Flint 2008.02.13. 16:10:43

"rgg 2008.02.13. 15:57:06
Igazad van, ha olyan firmware van benne, ami a kikapcsoló gomb megnyomása esetén csak elsötétíti a képernyőt és nem reagál a gombnyomásokra, viszont működteti a rádiós részt. De ehhez is meg kell szerezni a készüléket, tehát a dolog egyenértékű a fizikai poloska beépítésével."

Itten már írta valaki korábban és én is tanúsítom, hogy a kikapcsolt mobil nem kikapcsolt mobil. Az ébresztés/emlékeztető funkció (csak hogy konkrét tapasztalataimnál maradjunk, de nyilván más típusoknál is) a Siemens C35, M35-nél és a Nokia 5140i-nél "kikapcsolt" állapotban is működik. Azaz a kikapcsolás ezeknél csak standby. Nyilván ez nem működteti ilyenkor a rádiós részt, de nincs semmi különbség, azaz ennyi erővel azt is kapcsolhatná a progi/külső jelsorozat.

valaki 2008.02.13. 16:11:24

imac-adress alapján IS (!!!!!!!!!) sikerült már elkövetőt beazonosítani, és tetten érni. az "úriember" laptopot használt. aki ismeri az úgynevezett háromszögelési szisztémát, tudja, az 5 méter Mao területén úgy 10x10 méter. mobilból akkut kivenni, úgy nem vagy követhető!! egy volt cés

bela 2008.02.13. 16:13:12

Tudod, rgg, mikor megnyomod a kikapcsologombot, a telefon valojaban nem kapcsol ki. Pl. lehet tolteni, tovabb jar az ora, mukodik az ebreszto, stb...

movhu 2008.02.13. 16:18:18

De nem működik benne a legtöbbet fogyasztó szerkezet, a rádió végfok, adó kinek hogy tetszik. A lehallgatásra a mobil bármennyire is kézenfekvő megoldás, de a legbonyolultabb dolog. Akkor már ezer más helyre lehet eldugni fix cuccot.

rgg 2008.02.13. 16:19:20

Nyilván _minden_ mobil kikapcsolva standby-ban van, hiszen a kapcsoló nem fizikai, hanem csak egy gomb, aminek a megnyomását érzékelnie kell az áramkörnek.

De gyári firmware-rel minden mobil az ilyen "kikapcsolt" állapotában lekapcsolja a rádiós részét.

rgg 2008.02.13. 16:22:07

imac-adress alapján IS (!!!!!!!!!) sikerült már elkövetőt beazonosítani, és tetten érni. az "úriember" laptopot használt. aki ismeri az úgynevezett háromszögelési szisztémát, tudja, az 5 méter Mao területén úgy 10x10 méter

Ennek így nincs értelme. Ha a laptopban mobilnetkártya volt, akkor a dolog egyenértékű a telefonnal.

bela 2008.02.13. 16:25:47

movhu, ki mondta, hogy nem mukodik?
Miert ne mukodne/mukodhetne? Pont az a lenyege a lehallgatasnak, hogy eszrevetlenul mukodjon, nem?Egyebkent a legtobbet fogyaszto szerkezet az LCD es a hangszoro. Az ado teljesitmenye pedig skalazhato.

De ez tenyleg csak a technikai oldal, ott MINDEN megoldhato. De minek???

Erdekesseg: az USA tenyleg a vilag osszes(!) emailjet szuri, csak nincs megfelelo technologia a feldolgozasra.

rgg 2008.02.13. 16:29:19

az USA tenyleg a vilag osszes(!) emailjet szuri

Újabb badarság.

Aztán azt hogyan szűrné, amit az egyik magyar szolgáltató hálózatából a másik magyar szolgáltató hálózatába küldök???

Cpt. Flint 2008.02.13. 16:31:47

"movhu · mover.blog.hu 2008.02.13. 16:18:18
De nem működik benne a legtöbbet fogyasztó szerkezet, a rádió végfok, adó kinek hogy tetszik. A lehallgatásra a mobil bármennyire is kézenfekvő megoldás, de a legbonyolultabb dolog. Akkor már ezer más helyre lehet eldugni fix cuccot.

rgg 2008.02.13. 16:19:20
Nyilván _minden_ mobil kikapcsolva standby-ban van, hiszen a kapcsoló nem fizikai, hanem csak egy gomb, aminek a megnyomását érzékelnie kell az áramkörnek.

De gyári firmware-rel minden mobil az ilyen "kikapcsolt" állapotában lekapcsolja a rádiós részét."

Tényleg nem akarom erőltetni a paranoiát, de honnan tudod, hogy mit tartalmaz a gyári firmvare? Oké, kikapcsolja a rádiós részt. legalábbis az ADÓ részt, ami a sok energiát nyeli. A vevő meg figyuzik és vár (esetleg csak 30 másodpercenként bekapcsol 5 másodpercre) egy csak annak a telefonnak szóló jelsort, ami bekapcsolja a mikrofont meg az adót, a többi meg marad standby. Ez semmiféle pluszketyerébe nem kerül, csak program kérdése. És nem kell hozzá behatolni sehová, nem kell hozzá telepítő szakember, meg aki beépül az "áldozat" háztartásába és elhelyezi a kütyüt, meg nem kell hozzá külön vevő és rögzítőapparát, külön frekvencia... senki nem gyanakszik, nem keres (ill. hiába keres) külön poloskát, a telefon többnyire nálad van... szóval a lehetőség szerintem adott. s kérdés, hogy bizonyára csak célzott esetben használják, nem általános lehallagatás folyik, ezt én sem gondolom. Még azt is megkockáztatom, hogy közvetlenül nem használják fel az ilyen infót, mert akkor azonnal kiderülne mindenki számára és senki nem hordaná a mobilt sehova.

movhu 2008.02.13. 16:34:48

Azért nem kis botrány volna, ha ez kiderülne.
Ráadásul ezt már ki is derítette volna valaki, ha ez így lenne, kizártnak tartom, hogy ne lenne olyan elvetemült programozó, aki ne tudná visszafejteni a software mikéntjét, vagy olyan elbocsájtott mobil programozó, aki ne dobta volna fel az esetet. Vagy egy kocka-mérnök, akinek éjszaka a legszebb szórakozás a mobilja belsejét figyelni oszcilloszkóppal.

Komplikato 2008.02.13. 16:37:21

Nem baj, paranoid társaink minden kívánsága elöbb vagy utóbb tljesül. Most bejelentett összes trendi telefonban lesz aGPS, onnan egy lépés, hogy szolgáltatók valahol le tudják tárolni a telefon által elküldött mozgási adatokat. Nem kell ide GPS "adó", ha ott a telefonban a GSM, HDSPA, Wifi és Bluetooth. Minek? :D
(Persze ez nyilván túl paranoid elképzelés, de azok után amit USA kavar adatnyilvántartás témában, meg a vergődés ami a németeknél folyik online házkutatás, adatnyilvántartás, SMS és egyébb szűrés ügyileg ...)

Azok után, hogy évekig urban legend volt, a távolról bekapcsolható mobiltelefon és annak lehallgatása, erre fel 2007-ben kibukott egy tárgyalásnál, hogy a T. FBI így kapott el egy nagyobb bűnbandát, én már semmin sem csodálkoznék.

bela 2008.02.13. 16:37:30

Gondolom routerekrol mar hallottal. Ezek iranyitjak az IP csomagokat. De nem csak oda, ahova cimezve vannak. Nem configbol, hanem hardverbol.
De ez annyira nem is lenyeges, mint mondtam technikailag BARMILYEN lehallgatas megoldhato.

Cpt. Flint 2008.02.13. 16:40:55

Ha téged nem hallagatnak le, akkor hiába várod a lehallgató funkció aktiválódását műszerekkel. Ehhez az kellene, hogy valaki fixre tudja, hogy őt le fogják hallagatni a mobilján keresztül és azt is, hogy mikor. Vannak más titkok is, amik a mai napig titkok, pedig tudnak róla páran.
De én nem állítom, hogy így van, csak azt mondom, hogy a lehetőség adott. Abban persze igazad van, hogy lehet, bedőlne a mobilpiac, ha ilyesmi kiderülne.

movhu 2008.02.13. 16:43:24

Hallottam a routerekről, ezeket nyüstölöm napközben. Igen, az összes Cisco eszközhöz van olyan IOS (a benne futo oprendszer), ami lehetővé teszi a szolgáltatótól független szervezetnek(pl. NBH), hogy tetszőleges forgalmat figyeljen, a szolgáltató tudta nélkül. Persze az előzetes konfigurálás után. De ezzel az eszközzel sem élnek állandóan, nincs is értelme.

rgg 2008.02.13. 16:45:09

Gondolom routerekrol mar hallottal. Ezek iranyitjak az IP csomagokat. De nem csak oda, ahova cimezve vannak.

Ez már tényleg ROTFL. Csinálj alufóliából sapkát, mert lehallgatják a gondolataidat.

AI 2008.02.13. 16:47:49

rgg: a szolgáltató programokat telepíthet a SIM kártyádra, pl. első bekapcsoláskor pont ezt teszi a bugyiszínü is. Gondolod,, hogy rádiós átvitelnél gondot jelent egy firmware update a tudtodon kivül? Ennyit a gyári firmware-ről...
Amugy meg nyugodtan halgasson le akinek van gyomra hozzá :)))

bela 2008.02.13. 16:49:15

Na, meg utoljara.

movhu: "Azért nem kis botrány volna, ha ez kiderülne."

Mi az, hogy kiderulne? Most ez titok? Barhol olvastal/hallottal ezzel ellentetes dolgot? Pl. a manualban benne van, hogy 'Az On telefonja kikapcsolt allapotban nem lehallgathato'? Miert gondolod, hogy ez nem igy van, vagy barki azt akarja elhitetni, hogy nem igy van?

Szalljunk mar le a technikai oldalrol, az az igazi kerdes, hogy akarjak-e hasznalni egyaltalan, ki es mire.

A valasz pedig SZERINTEM az, hogy a celzott megfigyelest igenis hasznaljak, a szeleskoru adatgyujtes feldolgozasa pedig egyelore nem megoldott. De fejlodnek az adatbanyaszati modszerek...
Es valo igaz, amig nincs vaj a fejen, addig nincs mitol felni.

sTERNKERN 2008.02.13. 16:50:23

Nem kellene kinevetni minden állítását annak az idézetnek. A mobiltelefon nincs áramtalanítva, ha kikapcsolod (pl. ébresztő működik kikapcsolás után is). A lehallgatás pedig innentől kezdve csak szoftveres megoldás kérdése.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.13. 16:52:46

Jo ez a post. Arrol szol, hogy a technikailag felmuvelt/muveletlen emberek mekkora okorsegeket kepesek osszehordani es elhinni, es ezzel bevonzza pont ezt a felmuvelt kozonseget tovabbi csamcsogasra :).

Mondjuk ilyenkor azert erdemes lehet elgondolkodnia mindenkinek (annak is, aki csak raparazik), hogy vajon egy ilyan vilagban, ahol ennyire fuggunk a technikai eszkozoktol es a szamtitastechnikatol, mennyire elfogadhato akar csak a sajat szamara a tipikus 'emngem nem erdekel, en csak hasznalni akarom' tipusu hozzaallas. (Ami eleg gyakran mellesleg a hatekony hasznalatot is lehetetlenne teszi, de ez egy mas kerdes.)

Az persze, hogy bizonyos dolgok techinakilag lehetetlenek vagy a jelenlegi eszkozokkel konkretan nem kivitelezhetok, meg nem jelenti, hogy ne kene, hogy legyen egy egeszseges paranoia az emberekben. Mert az sem igaz, hogy az u.n. 'rendes embereknek' ne lenne felnivalojuk. Alapvetoen ugye sosem tudhatod elore, hogy par ev mulva vajon nem lesz-e valamilyen szempontbol kinos, ha utolag kideul rolad valami (akar azert, mert kicsit atcsuszunk diktaturaba, akar azert, mert valaki radszall, stb.) Marpedig az egyszer begyujtott adatok vigan eldegelnek a merevlemezeken. De... az ilyen kamu alparak meg az egeszseges odafigyeles szempontjabol is karosak, mert ertelmetlen dolgok fele iranyitjak az emberek figyelmet, es igy a kisebb, de valos veszelyekkel senki nem foglalkozik (az pl. eleg kellemetlen, hogy a bankod az osszes vasarlasod adatait eltarolja, szepen leprofilozhat, csak ugy, mint a kulonbozo pontgyujto jatekok szervezoi).

Cpt. Flint: > Itten már írta valaki korábban és én is
> tanúsítom, hogy a kikapcsolt mobil nem kikapcsolt mobil.
> Az ébresztés/emlékeztető funkció (csak hogy konkrét

Semmi koze a temahoz. Attol az a mobil meg ki van kapcsolva. Marmint a mobil telefon resze. Van benne egy egyszeru kis aramkor, egy ora, amiben be van allitva az ebresztes, es amikor elerkezik az ebresztes ideje, akkor _bekapcsolja_ a mobil keszuleket. Nagyon konnyu am ezt belatni, irogatas helyett csak ki kene probalni. Leirom, hogy mi tortenik, de azert nezd meg sajat szemmel is: amikor elerkezik a beallitott ido, akkor az ora jelzesere bekapcsol a telefon, _elkezd bootolni_ (magyarul elkezdi betolteni az operacios rendszert, a mukodteto szoftvert), _aztan_ ha felallt a rendszer, akkor elkezd jelezni. (Nem biztos, hogy teljesen el fog indulni, pl. ugye PIN kod nelkul a halozatra sem tud felkapcsolodni.) Nem nehez am ezt megerteni, pont igy csinal a szamitogeped is, ha az alaplapon beallitod, hogy kapcsoljon be. Akkor (egy ATX-es gep) most 'be van kapcsolva' leallitas utan?

Marpedig ahhoz, hogy egy mobiltelefon kommunikalni tudjon (akar le lehessen hallgatni) ahhoz egy csomo szoftvernek el kell indulnia, oprendszer nelkul nem megy. Ez nem egy walkie-talkie!

> rádiós részt, de nincs semmi különbség, azaz ennyi erővel
> azt is kapcsolhatná a progi/külső jelsorozat.

Most a fentiektol eltekintve - ugyan hogy lehetne bekapcsolni egy kikapcsolt radios interface-t radio jelekkel? (Meg ugye mivel nem ketyeg a proci, nem muxik a sw, nem is tud semmit fogadni a halozatrol.)

bela: > Tudod, rgg, mikor megnyomod a kikapcsologombot, a telefon
> valojaban nem kapcsol ki. Pl. lehet tolteni, tovabb jar
> az ora, mukodik az ebreszto, stb...

Szoval az ora mukodik, a tolteshez (ha lattal mar ilyet) pedig szepen kulon _be kell bootolnia_ a telefonnak. Ennyit arrol, hogy mennyire van kikapcsolva.

rgg: > De gyári firmware-rel minden mobil az ilyen
> "kikapcsolt" állapotában lekapcsolja a rádiós részét.

bela: > Erdekesseg: az USA tenyleg a vilag osszes(!)
> emailjet szuri, csak nincs megfelelo technologia a
> feldolgozasra.

Mi a szures, ha nem a feldolgozas? Avagy: es ezt most igy hogy? Mit csinalnak az arra sem jaro emilekkel? Ha meg para vagy, akkor hasznalj eros titkositast (PGP, GPG).

rgg 2008.02.13. 16:55:00

A lehallgatott személy rögtön észrevenné a lehallgatás tényét abból, hogy sokkal hamarabb lemerül a készüléke.

Különben meg lehet linuxos mobilt használni, aminek a forráskódja rendelkezésre áll. Nekem is olyan van, egy Motorola.

Joepardy 2008.02.13. 16:57:46

2 éve ellopták a kocsim (éjjel a ház elől), benne hagytam a telefonom (lúzer), felhívtam a rablót(lúzer), nem vette fel, hanem kinyomta , telefonáltam a mobilszolgáltatónak (ismerős kellett hozzá mert illegális kiadni az adatokat (még a sajátot is)(nem mindig vagyok lúzer), megadták az utólsó hívás koordinátáit (kb. Budapest, ikszedik kerületen belül egy sávot), felhívtam a neten megtalált kerületi polgárőröket és megkértem nézzenek szét, este 7 kor telefonáltak : megvan a kocsim, már a rendőröket is kihívták. A rendőrök irtó hálásak voltak, mert a kütyü még benne volt a motorházban amivel semlegesítették a indításgátlót ( na ki alúzer?).

Egy szőke nő, akinek 12 óra alatt megtalálták a kocsiját

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.13. 17:00:49

rgg: >Különben meg lehet linuxos mobilt használni, aminek a
> forráskódja rendelkezésre áll. Nekem is olyan van, egy
> Motorola.

Symbian teloknal (Nokia, Sony Ericsson, Siemens, Motorola, stb. okostelok) is eleg pontosan lehet tudni, hogy mi tortenik. Mivel nem virtualizalt az oprendszer, ezert nem lehet igazabol eldugni az alkalmazasok elol annak a tenyet, hogy elindul vagy leall a rendszer.

Raadasul sokezer fejleszto dolgozik ezeken a szoftvereken (marmint a nevezett cegeken belul), egy racionalisan gondolkodo ember sem gondolhatja komolyan, hogy senki nem venne eszre, illetve hogy mindegyik hallgatna a kerdesrol.

AI 2008.02.13. 17:02:45

atleta.hu: te meg mintha külömb (coulomb) lennél.
"Attol az a mobil meg ki van kapcsolva. Marmint a mobil telefon resze." "Szoval az ora mukodik, a tolteshez pedig szepen kulon _be kell bootolnia_ a telefonnak."

Akkor kapcsold ki a telefonod. Jó. Most dugd rá a töltőre. Bebootolt? Bekapcsoltad? De tölt, nem? Akkor most mi is van? Persze lehet, hogy csak félmüvelt vagyok és FÉLreértettelek.

AI 2008.02.13. 17:05:20

Cickafark, pofára vagyok esve tőled. Van barátod?
Ne is mondd, biztos az ismerős a szolgáltatónál :(

suttogo 2008.02.13. 17:06:07

Bekapcsolt mobilnal a kovetes megoldott, nem kerdes. A lehallgatas is megoldhato, megfelelo sw-el. Ezt akar tavolrol is tovabbithato a telefonra mondjuk egy wap push segitsegevel. A kerdes csak az, hogy a telepitesnel a user OK-t fog-e nyomni. mondjuk ha valakinek az mms-et buheraljuk meg kisse, akkor az emberek 95%-a meg fogja nezni.

Buktato: autoban gyanus rendszeres page(az autoradiot zavarja a telefon) vagy bugas. nagyon alacsony uzemido. 6310i eseten cca 14-16 ora 4-5 nappal szemben

Kvazi kikapcsolt mobilnal problemasabb a dolog. Itt elore preparalt mobil kell megfelelo fw-el. Gondot okozhat a kapcsolat. Ha csak figyel a telefon, akkor nagyon nagy teruletet kell pagel-ni, hogy aktivaljuk a lehallgatast. Ha lehallgatunk ismet bukhatunk a zavarason, illetve az akksi uzemidejen. A kovetes csak bekapcsolt adoval lehetseges, ha a telefon a meresi adatokat visszakuldi a halozat fele.

Szimplan megfogalmazva paran paranoiasak, de megvalosithato amitol felnek. Legalabbis itthon nincs ilyen az Erikfia es Nokiaz kozpontok alapjan.

cliffbarnes 2008.02.13. 17:07:04

nem nézitek a The Wire c. sorozatot?
hiába hallgatnak le, le is kell, hogy fényképezzenek mellé, h valóban te használtad akkor a telefonod, legalábbis a soriban így van:)

AI 2008.02.13. 17:11:11

cliffbarns: nem vazze. a paranoiások Közellenséget néznek. :)

andreasue 2008.02.13. 17:12:26

Cickafark, kurvanagy szerencséd volt, hogy nem a Hortobágyra vitte, mert a BSC adókörzete arrafelé akár 30 km is lehet.

Joepardy 2008.02.13. 17:13:06

AI: van, de én voltam a kisügyes (utálja, ha jobb vagyok, úgyhogy nem nagyon dicsekszem, de a kocsinak persze örült)

bela 2008.02.13. 17:14:40

Mar eppen indultam volna haza munkabol (az atleta altal felsorolt cegek egyikenek R&D-jerol), de meg egy gondolat:
Meg kell kulonboztetni a halozaton beluli es kivuli lehallgatast. Az RF ado akkor fogyaszt sokat, ha a bazisallomassal beszelget, ami messze van. Ha a szomszed szobaban/epuletben/autoban figyelo spec keszulekig kell csak jelet kuldjon, akkor meg nem.

Joepardy 2008.02.13. 17:16:43

andreasue: azt mondta a polgárőr, hogy éjjel általában szétszedik, csak az első nap van esély, mert "fektetik" estig, általában vmi nagyforgalmú (pl. lakótelep) parkolóhelyen. Ők is ilyeneket néztek végig a bemért részen.

AI 2008.02.13. 17:17:55

Fxx...tököm a sok paranoiásba! Hát nem mindegy? Az idegenek ugyis mindenkit megfigyelnek (mit megfigyelnek? irányítanak!) és egyeseknek csipet is ültetnek az agyába :D
A csipen persze alienlinux fut.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.13. 17:21:55

AI: > Akkor kapcsold ki a telefonod. Jó. Most dugd rá a
> töltőre. Bebootolt? Bekapcsoltad? De tölt, nem? Akkor most
> mi is van? Persze lehet, hogy csak félmüvelt vagyok és
> FÉLreértettelek

Hu, ez az 'igen, de' tipusu vita a kedvencem. Vicceltem. Kikapcsolt telefonrol beszelt az, akinek valaszoltam? Igen. Irtam, hogy toltesnel bebootol a telefon. Igen. Akkor most minek probalod az orrom ala dorgolni azt, amit gyakorlatilag korabban leirtam en is? Azert para szempontjabol nagy kulonbseg van am akozott, hogy a kikapcsolt telot lehet-e (elvileg, egyaltalan) lehallgatni meg akozott, hogy a toltore dugottat, nem? Hiszen akkor ha paras vagy, egyszeruen lehuzod a toltorol a telot, amikor a drog kartellel uzletelsz. (Amugy akkor meg mindig nagyvonaluan figyelmen kivul hagytuk a SIM kartyat, ami nem igazan fog mukodni neked PIN kod nelkul, es azt, amit fentebb is irtam, hogy remekul megfigyelheto am ezeken az oprendszereken, hogy eppen mit csinalnak. Akar toltes kozben is, akar olyan szoftvert is lehet irni, ami toltesre dugva is elindul. Es akkor az korul tud nezni.)

De valoban, igazad van, toltes elott bebootol a telefon.

suttogo: > kerdes csak az, hogy a telepitesnel a user OK-t
> fog-e nyomni. mondjuk ha valakinek az mms-et buheraljuk
> meg kisse, akkor az emberek 95%-a meg fogja nezni.

Hat ehhez egy ugyes trojai kell, ami masnak alcazza magat. Egy symbian telon nem egy OK-t kell nyomni egy alkalmazas telepitesehez, hanem vagy 3-at. (Megnyitod, vacakol, szol, hogy ez egy alkalmazas es megkerdezi, hogy telepited-e, kovetkezo lepesben megmutatja a rajta levo alairasokat, es le kell OKzned, hogy elfogadod, aztan asszem van megegy.) Raadasul a platform securitynek koszonhetoen csak a megfeleloen alairt szoftvert tudna ilyen lehallgatasokat csinalni (ugy ertem bekapcsolt keszulek mellett). Azokat pedig a Nokia (nokia telok eseteben) ellenorzi forraskod szinten. Vagyis mondjuk csak valami nagyon befolyasos szervezet keszithetne ilyen alkalmazast, es akkor meg mindig OKzgatni kene, nem egyszer.

> Ha lehallgatunk ismet bukhatunk a zavarason,

Na igen, a legutobb, amikor ebbol valahol nagy vita volt, akkor mar elokerult ez, aztan feledesbe merult :). Pedig ezt a jelenseget aztan mindenki ismeri :)

Komplikato 2008.02.13. 17:25:35

Na most ha a beavatott szolgáltatón keresztül hallgatnának le a hatóságok egy GSM telefont, és csak akkor ha van kimenő vagy bejövő hívás, az nyilván nem meríti joban a telefont. A "kívűlről bekapcsolós" módszerről viszont sejtésem sincs mennyivel fogyaszt többet. Mai teleonoknál egy pár perc alatt nyilván nem feltűnő mennyit merül az aku.

Sternkern te meg vald be milyen kiskapukat programoztok bele a rendszerbe! :D

vorpex 2008.02.13. 17:36:11

Amiket a postolo irt szerintem is baromsag. Ami viszont eszembe jutott az a kovetkezo volt:
- van egy oldal, handyfinder.de ahol regisztralsz, megadod a mobil szamat, atutalsz fel-egy eurot, mire a szolgaltato kikuld a mobilszamra egy beleegyezo kerest sms-ben, es ha a tulaj beleegyezik, akkor bemerik a mobil tartozkodasi helyet (nyilvan be kell kapcsolva lennie).

Vmelyik szamtech ujsagban is irtak rola.

Udv.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.13. 17:42:06

bela: > az atleta altal felsorolt cegek egyikenek R&D-jerol

Hat akkro az is lehet, hogy kollegak voltunk. Bar szerintem en egy masik (felsorolt) cegnel R&D-ztem :). (Raday utcaba ki szoktal ugrani ebedelni? ;) ) Ha igy van, akkor tisztaban kell lenned azokkal, amiket leirtam, es nem is ertem, hogy egyaltan minek irtad, amiket irtal.

> "kívűlről bekapcsolós" módszerről viszont sejtésem sincs
> mennyivel fogyaszt többet. Mai teleonoknál egy pár perc
> alatt nyilván nem feltűnő mennyit merül az aku.

Most azon kivul, hogy nem mukodik a dolog (lasd fent), nem par percig kell lehallgatni, hiszen nem tudod, hogy mikor kell, tehat ha egyszer raallsz valakire, akkor nyilvan tobbe-kevesbe folyamatosan hallgatozni kell.

suttogo 2008.02.13. 17:51:34

alkalmazas+alairas: Ismerosi korben nem egy ember van, aki ezzel foglalkozik. Egy ideig buildeltem S60 cuccokat. Szerintem nem kunszt beszerezni alairast. Az OK-t meg a botnet alapjan a legtobben lenyomjak. Hackelt mms-t osszerakni par perc, ha titokszolga vagy, akkor siman elkuldod mas neveben EAIF-en keresztul.

fogyasztas: Sajat tesztnel 5 percenkent pageltunk telefont. (Eleg jol berajzolhato az utvonal varosban.) Ilyenkor par masodpercig 2W-al ad. Ilyenkor fel nap korul volt egy kis fogyasztasu telefon mukodesi ideje. Tegyuk fel, hogy a minimum teljesitmennyel megy. kb. nagysagrendileg hasonlo eredmenyt kapunk: cca 5-10h.

andreasue: BSC-nek nincs adokorzete. Az a BTS. A kovetkezoek ismertek antenna: iranyszog, nyereseg, magassag, koordinata es az ado teljesitmeny, telefon: TA lepcso (gyuru szelessege 550m). Ebbol eleg jol meghatarozhato 1-2 km-en belul.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.13. 18:18:01


Az iwiw bejegyzés nem állít hülyeséget.
Egyébként magát az iwiwet is ellenőrzik, és a Skype is lehallgatható.

drc 2008.02.13. 18:30:19

"Laco egy utolsó nagyot rugott belénk :D Igen, kifogyott a technikai érvekből... Anno egy népszerű magyar mobilos fórumon is végigsöpört az para-hullám. A legfőbb érv az az volt ha jól emlékszem, hogy "ta-tara-ta-tara jön a hifi-ből esténként, tuti lehallgatnak".

Nahat nahat, en is PONT UGYANERRE paraztam ra. Estenkent olyan hajnali 1-2 korul, ha hangszoro kozeleben van a mobil MINDEN NAP jon a tara-tara hang.

Evekig azt hittem hogy, na, most hivjak le az aznapi beszelgeteseimet:D

ps: amugy valaki megmagyarazhatna hogy miert fordul elo ez masoknal is, ejjelente. Mi ez a rejtelyes ora pontossagra behatarolhato hifi zavaras? Nokia telefonom van, egy regebbi de meg szines tipus.

Laco 2008.02.13. 18:54:38

Akinek Symbian telója van, tegye fel a Google Maps Mobile progit. Nyomjon rá, hogy My location. Ha Pesten vagy, akkor jó esetben 40-50, ha valami putriban vagy akkor pedig 500-1000 méteres pontosággal kirakja a térképre, hogy hol vagy (úgy, hogy a cella ID-k kb. 10%-át sem ismeri a google map, a szolgáltató vélhetően a 100%-át). Ez tény.
Az is tény, hogy a szolgáltatók logolják az összes telót hogy merre járt. A szőke csajszi esetéből pedig látható, hogy ha ismerős van akkor meg is lehet ezt tudni, az apeh meg végképp megtudhatja bármikor ha akarja.
Innentől fogva aki a fentieket nem érti meg az inkább húzzon a fogyatékos forumra.

drc 2008.02.13. 18:56:11

Ja es meg egy erdekes felteves.

Ha valaki valahol tenyleg rogziti a beszelgeteseket, akkor egy birosagi eljaras soran, ugyan hogyan bizonyitani ra az ugyesz valakire hogy az az O HANGJA?

Valamifele "hang azonosito" szoftverrel mint a filmekben?

Tudtommal az emberi beszed hangok nem azonosithatoak ugy mint mondjuk a retina vagy az ujjlenyomat. Ha nekem mondjuk epp rekedt a hangom, vagy most kelltem fel, vagy csak eppen eszem beszelgetes kozben akkor teljesen mas frekvencian beszelek, gondolom ez masoknal is igy van.

Arrol persze nem is beszelve hogy bizonyos szavak minden embernek mast jelentenek, tehat meg a lehallgatott hanganyag tartalmat is nehez bizonyitani nem hogy azt hogy kihez tartozik.

Nyilvan ha valaki "felrobbantom a vilagot" dolgokkal fenyegetozik akkor a tartalom konnyen azonosithato.

Laco 2008.02.13. 19:07:14

drc:

Te sem lehetsz atomfizikus, szerinted hányat írunk most ? Segítek, 2008-at.. Hogy ne lehetne már megállapítani egy beszélgetésről, hogy kinek a hangja. Minden embernek egyedi hangja van ami sokmindentől függ. De mielött lefikáznál, elárulom, hogy az Exxon Valdez olajtanker (valaha volt egyik legnagyobb környezeti katasztrófa olaj miatt) eseténél a bíróság a hangfelvételnél még azt is megállapította, hogy a kapitány ittas volt valamennyire, el is ítélték rendesen.. És akkor 89-et írtunk bazki, nem 2008-at.

rgg 2008.02.13. 19:14:53

Laco: Tévedsz. Az Exxon Valdez esetében a vád próbálkozott az alkoholos befolyásoltság ilyen bizonyításával, de nem győzte meg az esküdtszéket, így a kapitányt felmentették ebben a vádpontban.

Laco 2008.02.13. 19:20:55

rgg:

Lehet, hogy igazad van, igazából a bíróség nemtudom, hogy elfogadta-e vagy sem, viszont azt kihozták a hanganyagból, hogy nagyon nagy valószínűséggel ittas volt. A Wikipedián is írják, hogy "The master failed to provide navigation watch, possibly due to the impairment of alcohol." Aztán, lehet a bíróság nem fogadta el, de a tényen nem változtat, hogy a hangból sokminden megállapítható.

bela 2008.02.13. 23:47:51

OK, egy par gyors referencia, hadd parazzatok:

altalanos mese a lehallgatasrol en.wikipedia.org/wiki/Telephone_tapping

egy erdekes eset a kozelmultbol en.wikipedia.org/wiki/Greek_telephone_tapping_case_2004-2005

es az a hires kikapcsolt mobil www.news.com/FBI-taps-cell-phone-mic-as-eavesdropping-tool/2100-1029_3-6140191.html

Aki pedig nem (felig sem) ert a telefonkeszulekekhez, kozpontokhoz es halozatokhoz, ne probaljon (fel)muveltnek latszani!

Udv mindenkinek,
bela

kiskiváncsi 2008.02.14. 00:24:07

Tisztelt Kommentelők!

Az eddigi hozzászólók az ellenük felhozott vádakban bűnösnek találtattak.
Ítéletük golyó általi kötél.

kiskiváncsi 2008.02.14. 00:24:52

Hoppá, ez az ítélet volt.


MZ/X! MZ/X! Töröljék gyorsan. Bukta van.

bela 2008.02.14. 00:26:29

Majd elfelejtettem:

Operation ECHELON en.wikipedia.org/wiki/ECHELON

kiskiváncsi 2008.02.14. 00:45:06

bela 2008.02.14. 00:26:29
Te ilyen bibliaügynök féle vagy? Wikipedia? :))))

nagyonugynok 2008.02.14. 11:35:16

na most elarulok egy par titkot, lehet ketsegbeesni...

3GPP TS 03.71 Digital Cellular Telecommunications
System (Phase 2+), Location Services (LBS), Functional Description, Stage 2, ETSI TS 101 724 V8.8.0 (2004-03);

3GPP TS 23.032 Universal Geographical Area
Description (GAD) ETSI TS 123 032 V6.0.0 (2004-12);

K. Raja, W.J. Buchanan, J. Munoz. “We Know Where You Are”, IEE Communications Engineer June/July 2004;

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.14. 15:07:48

suttogo: > alkalmazas+alairas: Ismerosi korben nem egy ember
> van, aki ezzel foglalkozik. Egy ideig buildeltem S60
> cuccokat. Szerintem nem kunszt beszerezni alairast.

Hat, ezt maskepp latjuk. En is dolgoztam olyan helyen egy par evig, ahol keszult jonehany s60-as alkalmazas, altalaban a legujabb platformokra. A platform security megjelenesekor eleg erosen elkezdtek szentsegelni az epp s60-ra fejleszto kollegak. Ugy kellett development alairo kulcsot kerniuk a kozpontbol, amivel csak egy bizonyos IMEI szamu keszulek szamara lehetett alairni az alkalmazast.

Amennyire en tudom bizonyos dolgokat csak a Nokia (ill. Symbian) altal alairt alkalmazasok tehetnek meg (lasd meg Symbian Signed: www.symbiansigned.com/ ). Tehat az ismeroseid sem kapnak olyan alairo kulcsot, amit te ki tudnal csalni toluk. Be kell kuldeni a _forrast_ egy hitelesito kozpontba, ott ellenorzik, es ha megfelel a kovetelmenyeknek, akkor alairjak. (Hogy ez menyire jatszhato ki, mennyire lehet benne rosszindulatu kodot eldugni, az egy kulon kerdes. Gondolom automatizaltan ellenoriznek bizonyos API hivasokat.)

> Az OK-t meg a botnet alapjan a legtobben lenyomjak.

Ebben igazad van, de azert szerintem mas dolog a PC-n ranyomni egy OKra, ahol amugy is minden nap latsz 30 ilyet, meg mas 3x (!) rabokni a mobilon. Amugy ennek nagyon szep gyakorlati bizonyiteka, hogy az oriasi paraztatasok ellenere meg mindig nem lattunk egy sikeres Symbian ferget sem. Pedig hallottuk, hogy hu, majd BT-n meg MMS-ben jon, es eszre se vesszuk, ugyhogy vegyen mindenki mobilos virusirtot. (En egyszer kaptam BT-n egy SIS file-t ami feregnek nezett ki, pedig allandora be van kapcsolva ugy 4 eve a BTm.)

Szoval szerintem ez a telepitett lehallgato alkalmazas nem tunik tul megvalosithato es hasznalhato elkepzelesnek.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.02.15. 14:18:44

Mi van azokkal a cuccokal, ami egy kis tasak, olyan anyagból, hogy teljesen leárnyékolja a GSM jelet?
Ha beleteszed a mobilt, ki se kell kapcsolni, és elérhetetlen vagy, felteszem, ez azt is jelenti, hogy amíg ebben van, bemérni se lehet.

abandi 2008.02.17. 21:30:30

Nemzetek nélküli szabadpiac!!!
Világszabadság!!! Lekövetünk, hogy érted-e...???

abandi 2008.02.17. 22:32:47

ja és: Kérdezd meg a zsidózó ügyészi gépről játszót is....(Cigányozni se nem lehet-e...???)
Öncélúan természetesen...
süti beállítások módosítása